Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Οδηγός Οικοπεδοφαγίας για Ατζαμήδες


Η προηγούμενη ανάρτηση-καταγραφή των οικοδομικών συνεταιρισμών της Αττικής θα έμενε λειψή, αν δεν συμπληρωνόταν από μια άλλη, πολύ πιο ενδιαφέρουσα, για το πώς στήνονται βρε παιδί μου αυτοί οι περιώνυμοι συνεταιρισμοί, για το ποιες διαδικασίες θα έπρεπε να είχαμε ακολουθήσει εμείς ή κάποιος πρόγονός μας αν είχε κουκούτσι μυαλό, αλλά και τσαγανό να μάς φροντίσει και αν υπάρχει ακόμα καιρός και έδαφος για να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μερικές πρακτικές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες τακτικές που έχουν επιτυχώς εφαρμοστεί στο παρελθόν. Μιλάμε πάντα για οικοδομικό συνεταιρισμό σε δασικές περιοχές ή επί του αιγιαλού, όπου το Σύνταγμα απαγορεύει ρητώς πάσα οικοδομική δραστηριότητα. Και επειδή, δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι, θα δανειστώ ένα κομμάτι από το άρθρο «Πώς στήνεται το μεγάλο οικοπεδο-φαγοπότι», της Παναγιώτας Μπίτσικα στο ΤΟ ΒΗΜΑ της 29/7/2007.


«...Κάποιος που εκπροσωπεί - ή δεν εκπροσωπεί - μια ομάδα επαγγελματική, επιστημονική ή κοινωνική, βρίσκει έναν που κατέχει νόμιμα ή παράνομα ένα δάσος ή μια δασική έκταση. Συνήθως ο εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης έχει χαρτιά μειωμένης αξίας που λένε ότι έχει περιορισμένο δικαίωμα ρητίνευσης ή ότι υπάρχει κατάτμηση του δάσους ή είναι κάποιο μοναστήρι που έχει αμφισβητούμενους τίτλους ή μη νόμιμους - π.χ., η Μονή Πεντέλης δεν είχε ιδιοκτησία στην Πεντέλη αλλά μόνο διακατοχικά δικαιώματα (σ.σ.: διακατεχόμενο είναι δάσος που μπορεί να κατέχει ιδιώτης αλλά η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο μέχρις ότου ο διεκδικητής αποδείξει ότι έχει δικαιώματα επί της έκτασης.). Οι δύο πλευρές κάνουν προσύμφωνα με μειωμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συστήνεται οικοδομικός συνεταιρισμός για να αγοραστεί η έκταση. Γίνεται ένα τοπογραφικό, χωρίζονται παράνομα οι εκτάσεις σε οικόπεδα, μπαίνει το σχέδιο των "οικοπέδων" πάνω από το γραφείο του προέδρου του οικοδομικού συνεταιρισμού και μετά ακολουθεί η κλήρωση, όπου ο καθένας "παίρνει" το οικόπεδό του.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται από το διοικητικό συμβούλιο τα προβλήματα για το χτίσιμο της έκτασης και αρχίζει η προσπάθεια για να γίνουν τα οριστικά συμβόλαια και να μπει στο σχέδιο πόλεως. Παλαιότερα, τη δεκαετία '60-'70, έγιναν εντάξεις σε ένα πάσχον σχέδιο πόλεως με παράνομο τρόπο - με βασιλικά διατάγματα ή προεδρικά διατάγματα της χούντας τα οποία στην πλειονότητά τους δεν έχουν υπογραφή του υπουργού Γεωργίας, μιας και πάντα απαγορευόταν η ένταξη δασών και δασικών εκτάσεων σε σχέδια πόλεως. Τα μέλη του συνεταιρισμού πληρώνουν τις δόσεις τους και ταυτόχρονα αρχίζουν τις προσπάθειες κατάτμησης, συνήθως με ένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, όπου ζητούνται να γίνουν δρόμοι εκεί που προβλέπει και το παράνομο ρυμοτομικό σχέδιο, και προσπαθούν να πείσουν τους συνεταίρους ότι ξεκίνησε η υλοποίηση των σχεδίων. Συνήθως η κατάσταση μένει εκεί και μετά αρχίζει η κοινωνική πίεση για να αλλάξει το Σύνταγμα και η δασική νομοθεσία, ώστε να γίνει με κάποιο τρόπο δυνατόν αυτοί να επέμβουν στο δάσος και στη δασική έκταση.
Σε μερικές περιπτώσεις προσπαθούν να λύσουν αυτό το θέμα με ανταλλαγή εκτάσεων [Ωχ!] ή με άλλον πιο νομιμοφανή τρόπο. Τις πιο πολλές φορές υπάρχει κοροϊδία από την πολιτεία, και γιατί δεν επιτρέπει το Σύνταγμα και γιατί δεν έχουν άμεσα εκτάσεις για ανταλλαγή. Και πάντα οι αρμόδιοι δίνουν υποσχέσεις ότι θα τα λύσει η επόμενη κυβέρνηση. Επίσης πολλοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν ως διακεκριμένα μέλη πρόσωπα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής (βουλευτές ή δικαστικούς) στα οποία μάλιστα δίνουν και "οικόπεδα", περιμένοντας ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως μετά τη φωτιά στην Πεντέλη, έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων υψηλού δάσους που διεκδικούνταν από τον οικοδομικό συνεταιρισμό του Αγ. Σπυρίδωνα εξαιρέθηκε της αναδάσωσης και άρχισε να χτίζεται».

Έχω την εντύπωση ότι πολλοί από τους γνωστούς και περιώνυμους οικισμούς της Β.Α. Αττικής είναι ημι-παράνομοι έως παράνομοι, δηλαδή εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης μονομερώς από το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς προσυπογραφή του Διατάγματος από τους τότε υπουργούς Γεωργίας και χωρίς επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος έναντι του Δημοσίου. Αυτό που μού μένει σαν απορία είναι πώς γίνονται τότε οι αγοροπωλησίες γης, πώς είναι δυνατόν τα συμβόλαια να είναι νόμιμα και πώς είναι δυνατόν να υπάρχει κόσμος που να τολμά να δεσμεύει τεράστια ποσά σε γη επί της οποίας η κυριότητα παραμένει αμφιλεγόμενη. Για να το κάνει όμως δεν μπορεί, κάπου γερά θα πατάει!

Και εκεί που πατάει είναι ότι οι παράνομες οικοπεδοποιήσεις με τα χρόνια καταφέρνουν και νομιμοποιούνται εκμεταλλευόμενες στην καλύτερη των περιπτώσεων το αλαλούμ στις υπηρεσίες όπου άλλα ορίζει η δασική υπηρεσία και άλλα η πολεοδομία. Ουσιαστικά το ΥΠΕΧΩΔΕ (δηλ. η πολεοδομία) συνεχίζει να εκδίδει οικοδομικές άδειες με παράνομα διατάγματα κατά παράβαση της δασικής νομοθεσίας και γνωρίζοντας ότι οι εκτάσεις αυτές κατά τεκμήριο ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Θα δώσω ένα καραμπινάτο παράδειγμα από το τελευταίο (Απρίλιος του 2009) Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής το οποίο εντάσσει στο σχέδιο πόλης 150,000 στρέμματα σε 26 περιοχές της ΒΑ. Αττικής και μέρη του οποίου παραθέτει ο Ikor. Συγκεκριμένα σε σχετικό πίνακα αναφέρεται για τον Αγ. Στέφανο ότι «...έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για 500 σπίτια για τα οποία εκδόθηκαν άδειες από λάθος της πολεοδομίας σε χαρακτηρισμένη από το 1982 αναδασωτέα περιοχή...». Ούτε ένα, ούτε δυο τα «λάθη» της πολεοδομίας. Τι να περνάει άραγε απ’ το μυαλό μας;


Η τελευταία μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων έγινε το 1983 στο πλαίσιο της περίφημης εκστρατείας Τρίτση, με σύνθημα «δήλωσέ το και σώσε το». Παρά ταύτα, η πολιτεία φροντίζει κατά καιρούς να δίνει έμμεσες ελπίδες στους εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους: για παράδειγμα, το 1994 η τότε κυβέρνηση έδωσε δικαίωμα ηλεκτροδότησης σε αυθαίρετα για κοινωνικούς λόγους. Αποτέλεσμα βέβαια ήταν οι μισοί αυθαιρετούντες να παρουσιαστούν στα χαρτιά... ως διαβητικοί, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς. Περίπου 30.000-40.000 αυθαίρετα ηλεκτροδοτήθηκαν εκείνη την περίοδο. Η τελευταία ρύθμιση ήρθε στα τέλη του 2003 από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία έδωσε υπό προϋποθέσεις δικαίωμα ηλεκτροδότησης σε όσα αυθαίρετα είχαν χτιστεί έως τα τέλη εκείνου του έτους. Παρόλο που η προθεσμία έληξε μετά μερικούς μήνες, πολλοί δήμαρχοι περιοχών με αυθαίρετα εξακολουθούν να ανακαλύπτουν(!) φακέλους με δηλώσεις αυθαιρέτων και να τους υποβάλλουν με προχρονολογημένους αριθμούς πρωτοκόλλου στις πολεοδομίες προκειμένου να τύχουν χαμηλότερων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου.


Πέρα λοιπόν από τις μαζικές νομιμοποιήσεις οι οποίες προκύπτουν είτε μετά από πολιτικές πιέσεις (σε καλούς καιρούς), είτε πιο εύκολα μετά από πυρκαγιές, όπου κατά μέσο όρο μόνο το 8% των καμένων περιοχών αναδασώνεται, υπάρχουν και οι ορφανοί οικοπεδοφάγοι οι οποίοι αναγκάζονται να κινηθούν κατά μόνας, με μόνα εφόδια την εφευρετικότητα και την καπατσοσύνη τους. Πώς λοιπόν τα βγάζουν πέρα αυτοί;


1. Όταν κάποιος λοιπόν επιθυμεί διακαώς το οικοπεδάκι των ονείρων του, αλλά δυστυχώς κάπου τού έχει παραπέσει ο τίτλος ιδιοκτησίας και δεν τον βρίσκει, μόλις πέσει το σκοτάδι πηγαίνει και το περιφράσσει χρησιμοποιώντας παλιό σύρμα και πασσάλους. Λίγες ημέρες αργότερα μεταφέρει και φυτεύει δένδρα μεγάλης ηλικίας κατά προτίμηση ελιές και συκιές. Ή ακόμη μεταφέρει και πέτρες από παλιά κτίσματα και φτιάχνει πρόχειρα πεζούλια, τα οποία χρησιμοποιεί σαν σημάδια ιδιοκτησίας. Αν ο καταπατητής δεν έχει υπομονή να περιμένει ώσπου να τον πάρει χαμπάρι το αρμόδιο δασαρχείο, (συμβαίνουν και αυτά!), τι να κάνει, συνεννοείται με κάποιο γείτονα ή και με υπάλληλο του Δασαρχείου ακόμα, (πολύ εξυπηρετικοί αυτοί οι δασικοί!), οπότε είτε ο γείτονας τού υποβάλλει μήνυση ότι τάχα καταπάτησε έκταση που του ανήκε, και η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης, είτε ο υπάλληλος του Δασαρχείου τού κοινοποιεί Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής από την έκταση που έχει περιφράξει.
Το Πρωτόκολλο προσβάλλεται στο οικείο Ειρηνοδικείο εντός 60 ημερών και στη συνέχεια ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα αυθαίρετα. Στις υποθέσεις αυτές ως μάρτυρας εκ μέρους του Δημοσίου εμφανίζεται ο δασοφύλακας, ο οποίος ούτε τις απαραίτητες γνώσεις έχει ούτε γνωρίζει την ιστορία της υπόθεσης, αφού οι περισσότεροι δεν μένουν στο ίδιο δασαρχείο για πολλά χρόνια. Αντίθετα, ο καταπατητής εμφανίζεται στο Ειρηνοδικείο πάντα με δύο μάρτυρες μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι πιστοποιούν την αλήθεια των ισχυρισμών του. Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες «αποδεικνύει» στο δικαστήριο ότι η έκταση δεν είναι καταπατημένη αλλά ιδιωτική. Και όλα πάνε κατ’ ευχήν.


2. Ένας άλλος τρόπος για την κατοχύρωση ιδιοκτησίας είναι η επίκληση του δικαιώματος επί των εκτάσεων, που έχει προκύψει λόγω χρησικτησίας, επειδή δηλαδή κάποιος χρησιμοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη έκταση είτε για υλοτομία, είτε για τη συλλογή ρητίνης. Συχνά, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν επίσης κάποιου τύπου συμβόλαια που αποδεικνύουν την παραχώρηση της έκτασης εκ μέρους του κράτους.

3. Με τις πυρκαγιές και την οπτική απαλλαγή από το κακό δάσος, ο υποψήφιος «ιδιοκτήτης» αρχίζει να φυτεύει στην έκταση, που είτε έχει βάλει στο μάτι, είτε την κατέχει αλλά δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί γιατί είναι χαρακτηρισμένη δασική, διάφορα δεντράκια όπως ελιές ή αμπέλια ώστε να την παρουσιάσει σαν αγροτική και συνεπώς να αποχαρακτηριστεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τους παλιούς αγρούς. Υπάρχουν βέβαια και οι αεροφωτογραφίες, αλλά υπάρχουν και εξ ίσου σοβαρές πιθανότητες να αγνοηθούν. Έχω δει με τα μάτια μου τέτοια χωραφάκια να ξεφυτρώνουν καταμεσίς του Υμηττού, και την επόμενη φορά που θα βρεθώ εκεί, θα κουβαλάω και ένα μπουκαλάκι με φρέσκο βιτριόλι.

4. Ένα επίσης δημοφιλές «παραθυράκι», πολύ διαδεδομένο στα Μεσόγεια, έχει ως απαραίτητα συστατικά την ύπαρξη ενός πηγαδιού και κηπευτικών. Ο αυθαιρετών δημιουργεί ένα πηγάδι (χωρίς γεώτρηση, όμως, γιατί προϋποθέτει άδειες). Κατόπιν ζητάει ρεύμα από τη ΔΕΗ για να τοποθετήσει αντλία και να ποτίζει τα κηπευτικά. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει!

5. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα οικοδόμησης σε μη άρτιο οικόπεδο είναι οι «εικονικές» καταμετρήσεις, απάτη ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Καλαμάτα. Πώς γινόταν η απάτη; Για παράδειγμα, ο αυθαιρετούχος είχε οικόπεδο 2 στρεμμάτων, στο οποίο ήθελε να κτίσει. Έφερνε λοιπόν έναν τοπογράφο και ζητούσε καταμέτρηση, υποδεικνύοντάς του μεγαλύτερα σύνορα ιδιοκτησίας. Έτσι το ακίνητο εμφανιζόταν ακριβώς 4 στρέμματα, ώστε να έχει αρτιότητα. Το τοπογραφικό διάγραμμα δεν ήταν υποχρεωμένο να καλύψει όλη την περιοχή, οπότε δεν φαινόταν πουθενά ότι γειτονικά οικόπεδα... αλληλοκαλύπτονταν. Κατόπιν ο αυθαιρετούχος εξέδιδε νόμιμη οικοδομική άδεια με το συμβόλαιο, το νέο τοπογραφικό και μια υπεύθυνη δήλωση...

Μετά απ' αυτά, εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας και μακάρι οι αέρηδες να είναι με το μέρος σας!

22 σχόλια:

Kameleon είπε...

Βρε μήπως εσύ τις βάζεις τις φωτιές?

Unknown είπε...

Δε ξέρω τί λες εσύ, αλλά με τέτοια άπνοια κάηκε το δάχτυλό μου από το σπίρτο...

cynical είπε...

Γεια σου Kameleon,

μα, πώς ειναι δυνατον! Αφου οπως βλεπεις τωρα βγηκα στη γυρα να ψαξω για οικοδομικο συνεταιρισμο. Απο του χρονου και βλεπουμε!

cynical είπε...

Πονηρε Darthiir,

βρηκες κανενα καλο παρθενο κομματι και μάς το κρυβεις! Εφαγα τον κοσμο να βρω λιγο δασος, μπας και προλαβω!

Unknown είπε...

Άμα είσαι καλό κορίτσι θα σου κρατήσω το γειτονικό.
Φτάνει και για τους δυο μας και άμα είναι, θα αλληλομηνυθούμε να ξεμπερδέψουμε μια ώρ' αρχύτερα! ;)

ELvA είπε...

Γεια σου Cynical

Μετα απ ολα αυτα, εισαι μαλλον απο τα πιο καταλληλα ατομα για να μας καθοδηγησεις στη ζουγκλα της...
οικοπεδοφαγιας! Δε κανεις καλου κακου μια αιτηση για ..διδακτορικο στον τομεα; :)

k είπε...

Χρυσή ανάρτηση πράγματι! Αυτό με τα πασαλάκια τη νύχτα νομίζω μου ταιριάζει! Καλησπέρα

k2 είπε...

Δαιμόνια ερευνήτρια cynical! :)

Sophia είπε...

Με πιάνει ένα μικρό άγχος, γιατί ενώ ιδιοκτητώ (!!) και κατοικώ στους νομούς που έχουνε γράψει ιστορία στα αυθαίρετα και στην καταπάτηση γης, είμαι νομιμόφρων... Αρχίζω να αναρωτιέμαι για την πχιότητα των γονιδίων μου τελικά (αυτό το νουμεράκι, ένα, δεν μπορείς να φανταστείς ΠΟΣΟ παίζει... Μέχρι κι εμένα μου το προτείνανε να φανταστείς... Για να μην μιλήσω για το σύστημα με τα πασαλάκια και τα τοπογραφικά... Πάντως, πρέπει να παραδεχτούμε, όλο αυτό το σύστημα, δίνει δουλειά σε τόσους ανθρώπους, μάλλον είναι το σχέδιο της πολιτείας για την καταπολέμηση της ανεργίας...

cynical είπε...

Darthiir,
δεστο καπου το οικοπεδο μην φυγει και γω παω να φερω τους πασάλους...
Κρατα μου το ΝΑ τμημα, κανει καλο φενγκ σουι.

cynical είπε...

Elva,
προσπαθησα σκληρα, και πονοκεφαλιασα για να βρω μια ακρη πώς στηνονται ακριβως οι νομιμοποιήσεις, ποσος ειναι ο μεσος χρονος αναμονης, ποσο στοιχιζει το λαδωμα, αν τα συμβολαια ειναι νομιμα, αν μπορουν να πωληθουν κ.λ.π.

Τι σημαινει για παραδειγμα " ενταχθηκε στο σχεδιο πολεως παρανομα;". Δηλ. αν και παρανομη η ενταξη σημερα ειναι νομιμο το οικημα;

Και εχω εκατονταδες αλλα αναπάντητα ερωτηματα.
Οι πληροφοριες χωρις αυτες τις απαντησεις ειναι σχεδον αχρηστες. Πώς θα κανω καταπάτηση χωρις να εχω πληρη δεδομένα;

cynical είπε...

Γεια σου Kaya

τωρα αμα βλεπεις κανεναν τη νυχτα να κουβαλαει δεματια με πασαλάκια, να ξερεις οτι δεν ειναι για το τζακι!

cynical είπε...

k2,

στη συγκεκριμενη περιπτωση ήταν κοψιμο και ραψιμο ρεπορταζ αλλων απο εφημεριδες. Ηθελα να κανω μια "υπερπαραγωγη" της οικοπεδοφαγιας, αλλά επεσα σε πολλα σκοτεινα σημεια. Τετοιο μπερδεμα πρωτη φορα συναντησα.

Δηλ. αν με ρωτησει καποιος πολυ απλα,
1. "cynical, σε ποιο συνοικισμο να αγοράσω οικοπεδακι που να μην ειναι παρανομο;" και

2. "αν ειναι παρανομο ποια ειναι η πιθανοτητα να νομιμοποιηθει σε 2 χρονια, σε 5 χρονια, σε 10 χρονια;"

με συντιβη καρδιας θα απαντησω οτι ΔΕΝ ΞΕΡΩ!

cynical είπε...

Sophia,

εμενα με τις πυρκαγιες μου ανοιχτηκε ενας καινουργιος και θαυμαστος κοσμος. Των αυθαιρετων στα δαση. Ενθουσιαστηκα με το ελληνικο δαιμονιο γιαυτο και ασχοληθηκα. Προφανως μου διαφευγουν πολλοι αλλοι τροποι.
Παντως αυτη η υστερια με την κατοχη γης πρεπει να ειναι μοναδικα ελληνικη. Οι Ελβετοι εχουν το μικροτερο ποσοστο ιδιοκατοικησης, ενα πολυ χαμηλο νουμερο.
Επισης με ενα φιλο ρωσο που συζηταγα μου ελεγε οτι το θεωρουσαν αδιανοητο καποιος να αγοραζει και να κατεχει γη. Οταν τον ρωτησα γιατι, μου απαντησε ότι η γη ειναι ποτισμενη με το αιμα τοσων ανθρωπων, ότι ειναι η ιδια η ρωσια κ.λ.π.

Ενω δεν ηταν κανενας εθνικιστης, υπεθεσα οτι η αντιληψη αυτη ειναι βαθεια ριζωμενη στο ρωσικο λαο, κατι σαν ταμπου, οτι δεν ειναι απορροια της σοβιετικης εποχης μονο και οτι προσπαθουσε κιαυτος να βρει μια εξηγηση γιαυτη τη σταση.

Πιθανον να συμβαλει η αυθεραισια στην καταπολεμηση της ανεργιας.

Εκει που συμβαλει ομως σιγουρα ειναι στην παραγωγη πλουτου απο το πουθενα. Και αυτο ειναι παντελως νομιμο την σημερον ημεραν.

Δηλ η πώληση της υγειας, της παιδειας κ.λ.π., γιατη να μην εντασσεται κιαυτη στο νομο περι αυθαιρετων; Δημοσια περιουσια δεν ειναι;

Καλο βραδυ!

Sophia είπε...

Χμ... έτσι αυθαίρετα όπως δρα η πολιτεία άνευ συγκεκριμένου αλλά συγκεχυμένου στόχου όσον αφορά την εκπαίδευση και την υγεία, που για μένα αποτελούν τα βασικά πράγματα μιας κοινωνίας, θα τα θεωρούσα όχι δημόσια περιουσία όπως οφείλουν να είναι, αλλά δημόσια απουσία...

Πάντως, σίγουρα πρέπει να είμαστε από τους λίγους λαούς που ο μόνιμος στόχος των γονέων, είναι να εξασφαλίσουν από ένα σπίτι σε κάθε τους παιδί...

ikor είπε...

Cynical, απίστευτο εγχειρίδιο! Απ' τη ζωή βγαλμένο.

Διαφωνώ πάντως λίγο με τον τίτλο: αν τα κάνουν όπως τα περιγράφεις, μόνο ατζαμήδες δεν είναι!!

Εδώ μιλάμε για χειρουργικές ενέργειες. Ολόκληρο flowchart έχουν φτιάξει!

Άσε που καταπολεμούν και την ανεργία, δίνοντας "δουλειά" σε δεκάδες "εμπλεκόμενους" (sic).

(Σ' ευχαριστώ για την αναφορά!)

ellinaki είπε...

Καλημέρα Cynical. Καλώς σε βρήκα.

Ευχαριστώ για τον πληρέστερο οδηγό οικοπεδοφαγίας έβερ. Παίρνω τα πασαλάκια μου και έναν κασμά (για το πηγάδι) και τρέχω!!

Στέργιος είπε...

Χαρούμενη ανάρτηση για όσους γυρίζουν από διακοπές. Τους δίνει μια άλλη προοπτική στη ζωή τους, ένα ιδανικό για το χειμώνα όταν όλα θα έχουν ξεχασθεί!!!

Πάντως αυτό με τις αλληλομηνύσεις ήταν κόλπο μεγαλόσχημων δικηγόρων και εργολάβων και όχι ατζαμήδων πρέπει να πω. Το χρησιμοποίησαν και στον Υμηττό για να καταπατήσουν χιλιάδες στρέμματα. Κάποιος έκανε μήνυση σε «κάποιον άλλον» ότι του καταπάτησε τα εκατοντάδες στρέμματα του (!!!) και το δικαστήριο δίκαζε υπόθεση δύο ιδιωτών!!! Με βάση τις καταθέσεις που ήταν αρκούντως «τεκμηριωμένες», τα τουρκικά χρυσόβουλα και κάτι «ενδείξεις – αποδείξεις» το δικαστήριο ω! του θαύματος, αποφάσιζε τίνος εκ των δυο ήταν το κτήμα. Δεν εξέταζε βέβαια αν ήταν του δημοσίου αφού ήταν διαμάχη δυο ιδιωτών!!!

Με την απόφαση στα χέρια οι δυο πρώην «αντίδικοι» μοίραζαν τις εκτάσεις σε όλους τους συμμετέχοντες ανάλογα με το ρόλο και τη συμφωνία και άρχιζε το κτίσιμο. Αν έκανε λάθος κάποιος «έντιμος βλάκας» του ανυπάρκτου τότε κτηματολογίου – δασολογίου να ερευνήσει, εκτός του ότι του κολλούσαν στη μάπα την δικαστική απόφαση και άντε να την αμφισβητήσει, αν συνέχιζε μαύρο φίδι που τον έφαγε. Γιατί σίγουρα ήταν ο βλάκας αφού δεν είχε φροντίσει πριν όπως κάποιοι άλλοι να συμμετάσχει στο κόλπο.

Στο τέλος όλοι ήταν κερδισμένοι και οι τίμιοι χαμένοι.

Η ψείρα είχε βγει τόσο στο μέτωπο που κάποιος εισαγγελέας άσκησε διώξεις ακόμα και για κακούργημα. Σιγά μη μπει κανένας φυλακή. Πρόσεξε καλά ο εισαγγελέας να δει πόσο τρίζει η καρέκλα του; Εδώ μιλάμε για δικηγόρους που τους τρέμουν οι δικαστές σε εισγγελείς θα κολλήσουμε.

Έτσι έχουν τα πράγματα και καλά λέει ikor, εδώ δε μιλάμε για ατζαμήδες.

Πάντως σπουδάζοντας στο φροντιστήριο της Cynical είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα βγούμε ξεφτέρια. Άντε να δει και ο φτωχός άσπρη μέρα κλέβοντας λίγο από τους κλέφτες.

cynical είπε...

Γεια σου Ikor,

φανταστηκα ότι έξυσα μονο την επιφανεια. Και οτι θα υπάρχουν πιο περιπλοκες κομπινες που δεν ειδαν το φως της δημοσιοτητας , επειδη δεν βγηκε ακομα η πατέντα!

cynical είπε...

Καλώς μας ήρθες ellinaki,

να μην ξεχάσεις το κοτετσόσυρμα να ειναι παλιο!

Lefteriz είπε...

φιλε μου, σε καποιους αρεσε το post στου και το...χμμμ.. δανειστηκαν!
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=79318
να ετοιμασουμε μηνυσεις? :-)

cynical είπε...

γεια σου Lefteriz,

ευχαριστω για την πληροφορια.

Ορισμενα κομματια του κειμενου της "Ε" ειναι παρμενα αυτουσια απο αλλού. Δεν ξερω αν τα αντεγραψε απο μενα ή κατευθειαν απο την πηγη τους.

Καποια εχω αναπαραγει και εγω. Η διαφορα μας ομως ειναι ότι, παρ' όλο που δεν ειμαι δημοσιογραφος και θα μπορουσα να γραψω τη δεοντολογια στα παλαιοτερα των υποδηματων μου, φροντισα να δωσω τις πηγες, πραγμα που δεν εκανε η συντακτις Καρατζιου.

Για παραδειγμα, ενα λινκ που δινω εγω, αλλα δεν δινει η "Ε" ειναι απο το ΒΗΜΑ και αφορα στην τεχνικη των περιφραξεων.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=115018&ct=75&dt=10/10/1999