Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Η Χαμένη Ενέργεια των Πεύκων


Σύμφωνα με έναν πρόχειρο απολογισμό, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες, η τελευταία πυρκαγιά στην Αττική κατέκαψε γύρω στα 2,000,000 δέντρα, κυρίως πεύκα.

Ας βάλουμε κάτω το μολύβι και το χαρτί και ας κάνουμε έναν πολύ απλό υπολογισμό.

Ως γνωστόν, το πεύκο πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο είναι ξύλο, κούτσουρο δηλαδή, το οποίο όταν καίγεται παράγει θερμότητα.

Υπολογίζεται ότι η θερμαντική αξία ενός κιλού ξύλου γενικώς είναι στο περίπου 16000 btu. Πάλι χοντρικά, ας υποθέσουμε ότι ένα πευκάκι Αττικής, που δεν είναι κι από τα πιο νταβραντισμένα της υφηλίου, ζυγίζει γύρω στον 1 τόνο, δηλαδή 1000 εκμεταλλεύσιμα κιλά. Ένα αττικό πεύκο λοιπόν, μπορεί να δώσει 16 εκατομμύρια btu. Ενώ τα 2 εκατομμύρια πεύκα που κάηκαν μπορούν να δώσουν 32 10^12 btu.

Υπολογίζεται ότι ένα νοικοκυριό στην Αμερική (αυτό το νούμερο βρήκα πρόχειρο), για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του μήνα χρειάζεται περίπου 3 10^6 btu.

Άρα η ενέργεια από τα δέντρα της Αττικής που κάηκαν, αν υπήρχε μια πιο υπεύθυνη κυβέρνηση να τη συλλέξει, ας πούμε σε υπόγειες ή εναέριες χύτρες με νερό, αντί να την αφήνει να διαρρέει ανεκμετάλλευτη στον ουρανό και από κει στο χάος, θα μπορούσε να καλύψει τις μηνιαίες ενεργειακές ανάγκες 12 εκατομμυρίων νοικοκυριών, δηλαδή της Ελλάδας όλης και των γειτονικών της χωρών μαζί.

Αλλά, πού να βρεθεί μυαλό κι υπευθυνότητα σ’ αυτό τον τόπο!

19 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

‘Μυαλό’ υπάρχει όμως ‘εκμεταλλευόμαστε’ τις πυρκαγιές με διαφορετικό ‘τρόπο’.

Μια παρατήρηση στους υπολογισμούς σου: Τα νοικοκυριά που θα κάλυπτε αυτή η ενέργεια, είναι κατά ένα 10% τουλάχιστον λιγότερα, λόγω της απώλειας της θερμότητας κατά τη μεταφορά. Εξαρτάται από ποιότητα του δικτύου, την απόσταση…

cynical είπε...

Γεια σου τσαλαπετεινε,

ενα προχειρο υπολογισμο καναμε! Λιγο πανω λιγο κατω, παντως, με τις πυρκαγιες θα λυναμε και το ενεργειακο με οικολογικο μαλιστα τροπο! Θα πρεπει να το σκεφτουμε σοβαρα!

ikor είπε...

Cynical μην τους λες τέτοια!

Γιατί όταν κάψουν και τον Υμηττό θα μαζέψουν την ενέργεια και θα μας το πλασάρουν σαν περιβαλλοντικό μέτρο!!!

cynical είπε...

Ikor
Διαβλεπω ομως ενα τεχνικο προβλημα ωστε το σχεδιο να ειναι λιγακι δυσκολο να υλοποιηθει. Καπως θα πρεπει να στησουν τα καζανια με το νερο για να μαζευει τη θερμοτητα. Εσυ που εισαι μηχανικος, εχεις καποια λυση να προτεινεις;

de profundis είπε...

Καζ΄ζνια με νερό υψηλέσ θερμοκρασίεσ με λιγα λόγια ΚΟΛΑΣΗ

cynical είπε...

de profundis,

δεν μάς λείπουν κι οι διαβόλοι...

Swell είπε...

Μια άλλη χρησιμότητα, θα ήταν μερικούς κορμούς νεαρών πεύκων να τους κάνουν υπόθετα.

cynical είπε...

Swell,

τις ιατρικες οφελειες των πυρκαγιων θα τις εξετασουμε σε επομενη αναρτηση.

Unknown είπε...

Χα!
Τί μας λες;
Εμένα δε με πρόσεξες που έκανα τσάμπα μπάρμπεκιου πλάι σε μια πισίνα;

(Καλά, μπορεί και να μη με είδες, είχε μαυρίσει λίγο η κελεμπία από τις στάχτες…)

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα cynical, πλάκα,πλάκα, μόνο αυτό που λες δεν μας είπαν, όλα τα άλλα τα ακούσαμε..

cynical είπε...

Darthiir,

εχω ακουσει να απαλλοτριώνουν οικοπεδα, αλλα και με πισινα μεσα, πρωτη φορά!

cynical είπε...

Καλησπερα Rider,

καηκε η ψυχη μου να βλεπω τοση ενεργεια να πηγαινει χαμενη! Τουλαχιστον ας κανουν κατι τωρα να ισοφαρισουν. Ας μοιρασουν δωρεαν καρβουνα για τα barbecue...

navarino-s είπε...

Σε θαυμάζω ρε cynical για αυτή σου την ικανότητα να προσεγγίζεις τα θέματα από τις πιο απίθανες οπτικές γωνίες! να είσαι καλά!

Στέργιος είπε...

Έγινε επί τέλους μια αλλαγή στη κοινωνία! Οι οικοπεδοφάγοι απέκτησαν κοινωνική συνείδηση! Έγκυρες πηγές με πληροφόρησαν ότι μετά την ανάρτηση της Cynical στη ζώνη μετάλλου του Πειραιά εκτοξεύθηκαν οι παραγγελίες καζανιών και θερμοσωληνώσεων για τηλεθέρμανση. Στη δε ζώνη του Περάματος γίνεται οργασμός αποξήλωσης καζανιών και δεξαμενών από πλοία. Όλα θα μεταφερθούν στα γύρω άκαφτα δάση από τους οικοπεδοφάγους με σκοπό να μη πάει τίποτα χαμένο από τις επόμενες πυρκαγιές. Έτσι και αλλιώς λένε θα βάλουμε που θα βάλουμε φωτιές να μην επωφεληθεί η κοινωνία και από αυτές, πέρα από τα μισοτιμής οικόπεδα που θα πάρει;

Βρίσκω πολύ ολοκληρωμένη την άποψη των οικοπεδοφάγων. Μακάρι να την είχε και το διεφθαρμένο κράτος. Και θέρμανση θα είχαμε και οικόπεδα! Αλλά που… βλέπεις στη χώρα μας όλα πρέπει να τα κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία!!!

cynical είπε...

Μα τι λες Navarino-s,

ή ειμαστε οικολόγοι ή δεν είμαστε! Πρώτα απ' όλα λέμε όχι στη σπατάλη. Και υστερα, τοσα χρονια μαθημενοι στις περισπουδαστες μπουρδες και αλητειες, γυρισε και το δικο μας το μυαλο στο να σκεφτεται παρομοιως!

cynical είπε...

Στεργιο,

ήρθαν κι απ' το σπιτι και μου ζητησαν κι εμενα να τους δωσω μια χυτρα, ένα καζανι, ό,τι μού βρίσκεται, αλλά θυμηθηκα ότι προ καιρού είχε περάσει ο Μάο και του ειχα προσφέρει όλο το στοκ, συμβάλλοντας κι εγω στην πολιτιστικη επανασταση της Κινας. Ετσι, δεν μου εμεινε τιποτα για την οικολογικη επανασταση της Ελλάδας!

Unknown είπε...

Παράπλευρες απώλειες...

ellinaki είπε...

Καλά... Εδώ δεν ξέρουν τί να κάνουν με το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας. Σιγά μη σκαμπάζουν από τέτοια sci-fi.

cynical είπε...

Ellinaki,

πάντως να δω ιπταμενα καζανια πανω απ' την Αττικη και τυφλα να εχει η καθε Bienalle! Αν βαζαμε και φωτοβολταικα στις χυτρες, τοτε δεν θα μας επιανε κανεις!