Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Body Heat


Σε λίγους μήνες από τώρα, εκεί γύρω στις αρχές του Δεκέμβρη, η Κοπεγχάγη θα βάλει τα καλά της να υποδεχτεί την πολυαναμενόμενη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Και οι Δανοί, όπως θα έκανε κάθε νοικοκύρης, τρέχουν και δε φτάνουν, θέλοντας να δείξουν στον κόσμο πόσο καλά τα έχουν καταφέρει. Δεν γίνεται, οικοδεσπότες πράμα να διακινδυνέψουν να ντροπιαστούν από καμιά μυστήρια τριτοκοσμική χώρα που μπορεί να σκάσει στη γωνιά με τίποτε υπερμεγέθεις πράσινες περγαμηνές στις βαλίτσες της.

Μάντρωσαν λοιπόν τους αέρηδες, δάμασαν τα κύματα, μάζεψαν τις ακτίνες του ήλιου, αυτές τις λιγοστές που τους αναλογούν, σε υπόγεια και αποθήκες να τις έχουν και να τις χαίρονται τις μακριές νύχτες του χειμώνα, σφράγισαν τα φουγάρα τους, μοίρασαν λεφτά στον κόσμο για να τριπλοσφραγίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους, και αφού πλύθηκαν ντύθηκαν και στολίστηκαν στρώθηκαν στη δουλειά να κάνουν τον απολογισμό τους.

Αφού τα ζύγισαν από δω, αφού τα ζύγισαν από κει, κι αφού τα μέτρησαν και τα ξαναμέτρησαν, κάπου σκόνταψαν και τελική υπογραφή δεν έβαλαν. Υπήρχε κάτι που τους χάλαγε τη δουλειά, μια ενόχληση μικρή, αλλά επίμονη, σαν το ρεβίθι ας πούμε, στο στρώμα της πριγκίπισσας, ρεβίθι, όμως ξερεβίθι, πονούσε το άτιμο. Το ρεβίθι στην περίπτωση αυτή ήταν τα κρεματόρια.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιδιοκτητών τους την τελευταία διετία να παραμείνουν πιστοί στους κανόνες της ανακύκλωσης, κι ακόμα παραπέρα, με το να ανακυκλώνουν κι όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα που είχε δεχθεί στη διάρκεια του σύντομου βίου του ο εκλιπών, όπως τεχνητά γόνατα και γοφούς, μασέλες και βαλβίδες, ξεχασμένες βελόνες και ψαλίδια, από τα οποία μάλιστα είχαν βγάλει και κέρδος πουλώντας τα στην αγορά, ούτε λίγο ούτε πολύ γύρω στις 16000 δολάρια, εν τούτοις κάτι τους έτρωγε, κάτι τους βασάνιζε και συνέχιζαν να στραβομουτσουνιάζουν.

Αιτία, ένας νέος νόμος, που τούς υποχρέωνε να θωρακίσουν τα φουγάρα των καταστημάτων τους με ειδικά φίλτρα, έτσι ώστε να μην διαχέονται οι τοξίνες και οι διοξίνες από τα λιπαρά και τις χοληστερίνες που καίγονταν, στους διπλανούς και παραδιπλανούς. Όχι, ότι είχαν αντίρρηση να τα προμηθευτούν και να τα εγκαταστήσουν. Αλίμονο! Το πρόβλημα που τους έτρωγε τα σωθικά ήταν πώς θα άφηναν ανεκμετάλλευτη όλη αυτή τη θερμότητα που θα ξέφευγε απ’ τα φουγάρα τους.

Μάζεψαν λοιπόν όσους φιλοσόφους, θεολόγους και συμβούλους μπόρεσαν να βρουν και μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων, απεφάνθησαν ότι δεν θα ήταν καθόλου ανήθικο και αντιχριστιανικό αν διοχέτευαν την παραγόμενη αυτή θερμότητα στις πόλεις και τα χωριά να τα ζεστάνουν.

Έτσι λοιπόν, η γιαγιά κι ο παππούς, ή ο οποιοσδήποτε άλλος που του έμελλε η μοίρα να γίνει καπνός, προτού αφήσουν την καπνοδόχο και χαθούν στον ουρανό για πάντα, θα έχουν τουλάχιστον την ευκαιρία να κάνουν ένα τελευταίο καλό και να συγχωρεθούν, ζεσταίνοντας, ας πούμε, το καλοριφέρ στο σπίτι μιας άλλης γιαγιάς ή ενός άλλου, ακόμα ζωντανού, παππού!

Ποιος είπε ότι οι Δανοί δεν είναι πολύ μπροστά!
Σχετικά με αυτό το θέμα διαβάστε, αν δεν σας κάνει κόπο και το "Σώματα για Φάγωμα".

Υ.Γ. Η πληροφορία από το Economist, εδώ.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΨΥΧΡΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΖΕΣΤΑΣΙΑ (ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ)ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ.
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ.ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ(ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ).ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ?ΑΕΙΦΟΡΟ ΚΑΥΣΗ?
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ

Tyler Durden είπε...

την ενέργεια για την καύση δεν την υπολογίζουν;

Προτιμώ το θάψιμο και μετά το χώμα να το ρίχνουν στους μπαξέδες.

Τσαλαπετεινός είπε...

Ενδιαφέροντα τα 'ακραία' παραδείγματα
για μας τους ακραίους της άλλη όχθης.

Sophia είπε...

Παραδόξως, είχαμε σχετική συζήτηση με τους φίλους μου προχτές, όπου έμαθα πως οι Δανοί έχουνε τον μεγαλύτερο αριθμό σε πατέντες (η συζήτηση ήταν για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις σκανδιναβικές χώρες, σε σχέση με την παραγωγή επιστημονικής γνώσης) σε σχέση με τις άλλες χώρες αν καισόρρυ, δεν αναφερθήκαμε στο πεδίο αναφοράς και δεν μπορώ να πω ποιές και πόσες για να υπάρχει η αντίστοιχη εγκυρότητα. Πάντως, όλως τυχαίως, και ο πιο έξυπνος άνθρωπος (μαθηματική διάνοια) που έχουμε γνωρίσει, είναι Δανός.
;-)

de profundis είπε...

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας,μας απομυζούν οτι ενέργεια έχουμε,τώρα θα εκμεταλευθούν και το θάνατό μας.

Swell είπε...

Μαλάκες Δανοί, που δεν μπορούν να καταλάβουν το μεγαλείο που έχει ο δικός μας τρόπος αντιμετώπισης του περιβάλλοντος. Που δεν έχουν τον δικό τους Σουφλιά...

ellinaki είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τον πιο ευτυχισμένο λαό, οι Δανοί είναι σε ποσοστό περίπου 70% μη-θρήσκοι (δηλαδή άθεοι, αγνωστικιστές ή ντεϊστές). Και εννοείται φυσικά ότι είναι πρωτοπόροι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ολική διαχείριση απορριμάτων.

Είναι αυτό που λέμε ότι όταν ξεκολάς από το μεσαίωνα και αποκτάς ρεαλιστική οπτική των πραγμάτων, αναπτύσεσαι και ως κοινωνία παράγοντας θετικό έργο.

cynical είπε...

Καλημερα σε ολους,

το ποστ ειναι ακρως σκωπτικό, ασχετο αν το κατεταξα στην κατηγορια "Περιβαλλον". Και επ' ουδενι ηθελα να επιβραβευσω τους Δανους γιαυτο τον τροπο σκεψης τους. Οντως εχουν κανει πολλα προς την κατευθυνση των ανανεωσιμων και μπραβο τους γιαυτο.

Το ποστ αυτο, το τοποθετω στην ιδια κατηγορια με μια προηγουμενη αναρτηση "Σώματα για Φάγωμα" όπου σχολιαζα αρνητικα την έκθεση "Bodies", κατω απο το σκεπτικο της αντικειμενοποιησης του σωματος.

Το να βλεπεις το σωμα, κυριως το νεκρο, σαν πεδιο κερδοφοριας (οι Δανοι πουλησαν τα μεταλλικα προσθεματα που δεν καηκαν στα κρεματορια), και ασκησης περιβαλλοντικης πολιτικης, το θεωρω απο αναισχυντο εως κυνικο.

Δεν ειναι θεμα εξυπναδας Σοφια, αυτο, αλλα αποκτηνωσης και απανθρωπιας.

Ολες οι κουλτουρες ολοι οι λαοι, θρησκοι και αθρησκοι περιεβαλλαν τους νεκρους με τιμες και σεβασμο.

Sophia είπε...

Πράγματι... η αναφορά στην εξυπνάδα δεν είχε να κάνει με το περιεχόμενο του post, πιο πολύ η αναφορά του μεγάλου αριθμού ευρεσιτεχνιών, γεγονός που με εντυπωσίασε όταν το άκουσα. Πράγματι, στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ξέρω κάποιον λαό που να μην τιμά τους νεκρούς του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Στην δική μας εποχή, φοβούμαι όμως, πως πλέον δεν τιμούμε ούτε καν τους ζωντανούς....

Στέργιος είπε...

Ευτυχώς, ήρθαν οι Δανοί μετά από δεκαετίες και αποκάλυψαν το τραγικό λάθος του Χίτλερ εξ αιτίας του οποίου έχασε τον πόλεμο! Αν ήταν τότε οι Δανοί σύμμαχοί του, θα τον συμβούλευαν αντί να καίει στο βρόντο Εβραίους, Σλάβους, Τσιγγάνους κ.α. να τους μεταφέρει στο ανατολικό μέτωπο και να τους καίει εκεί για να θερμαίνονται τα στρατά του και να κατατροπώσουν τον… εβραιομπολσεβικισμό! Δυστυχώς με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία με αποτέλεσμα να χάνεται η θερμότητα των κρεματορίων στο πουθενά και να διαλυθούν τα στρατά της Βέρμαχτ από το πολικό ψύχος. Ε, και από τους… σοβιετοεβραιομποσλεβίκους…

Βλέπεις τι κάνουν στην ιστορία οι Δανοί!

Christina Linardaki είπε...

http://unseenchrislina.blogspot.com/2009/04/blog-post_24.html

Το σώμα είναι το εισιτήριό μας γι' αυτόν τον κόσμο - ακόμη και νεκρό, παραμένει το κέλυφος που κάποτε στέγαζε ζωή, όπως και να το κάνουμε...

Unknown είπε...

Αισθάνομαι πολύ συγκινημένος που βρισκόμαστε ένα βήμα πιό κοντά στη σωτηρία...

ELvA είπε...

Γεια σου cynical

Μια τετοια ειδηση ακουγεται στην Ελλαδα που εχουμε διαφορετικη αντιληψη περι ταφης και κηδειων απο πολυ τραβηγμενη μεχρι και μακαβρια, αλλα για τη Σκανδιναβια που η οικολογια ειναι νουμερο 1 προτεραιτοτητα, δεν ακουγεται τοσο παραξενο. Oπως σωστα ειπε o φιλος @ellinaki, οι Σκανδιναβοι, γενικα, είναι στη πλειοψηφια τους άθεοι οποτε θρησκευτικες ανησυχιες δεν τους απασχολουν. Θα συμφωνσω και με τη @Sophia που λεει οτι δική μας εποχή, ουτε καν τους ζωντανούς τιμουμε, oποτε ισως ολα να ειναι σχετικα...
Για να καταλαβεις λιγο το πνευμα δες τι διαβασα (μισοαστεια, μισοσοβαρα), σ ενα chat room πανω στο θεμα:

'When the oil runs out we'll burn the churches to keep warm.
Τhe cycle of life is complete'!

cynical είπε...

γεια σου Elva,

δεν ειναι προθεση μου να αναμειξω τη θρησκεια με την ...οικολογια, και ουτε με απασχολει το ειδος της ταφης, (αυτο εγινε σε προηγουμενη φορα, αλλα κατω απο εντελως σκωπτικο πνευμα παλι για να δειξω τις υπερβολες και το χασιμο του μετρου).

Αυτα που με προβληματιζουν εδώ ειναι δυο πραγματα:
1. μεχρι ποιου σημειου μπορουμε να φτασουμε ωθούμενοι απο το κερδος, χρησιμοποιώντας εν προκειμένω την οικολογια σαν προσχημα, για να πουλησουμε "εξαρτηματα" των νεκρών. Παλια αυτοι που σκαβανε τους ταφους να αρπαξουν χρυσα δοντια και βερες ονομαζονταν τυμβορυχοι και στιγματιζονταν κοινωνικα. Και,

2. μεχρι ποιου σημειου η "χρηστικοτητα/εργαλειακοτητα" θα μπορει να ανακηρύσσεται ο υπ αριθμον ενας παραγοντας που θα ρυθμιζει και θα καθαγιάζει ολες τις πραξεις μιας κοινωνιας. Στην προκειμενη περιπτωση, το ..τιποτε να μην παει χαμενο απο το σωμα, ακομα και η θερμοτητα απο την καυση του.

Τα ακρως αυτα υλικα κινητρα απογυμνώνουν τον ανθρωπο απο αυτο που ονομαζεται ανθρωπινη ουσια και τον υποβιβαζουν σε σωρο χρηστικων εξαρτηματων.

Και ο νεκρος συνεχίζει να ειναι ανθρωπος!!! Εχει κανεις αντιρρηση σ' αυτο; Τι ειναι αυτοι που χασαμε; Ζεστο νερο, και μαχαιροπήρουνα;

Οι εβραιοι στους φουρνους δεν πηγαιναν κιαυτοι χαμενοι. Γινονταν σαπουνια για να πλενομαστε, τα δοντια γινονταν κουμπια, και ισως γιαυτο το πρασινο κινημα ανθισε πρωτο στη γερμανια... (προσοχη, δεν το λεω σοβαρα!)

Δεν ειναι θεμα θρησκειας, αλλα θεμα τιμης και σεβασμου στον Ανθρωπο, Ζωντανο ΚΑΙ Νεκρο.

cynical είπε...

Aδύναμε Κακέ,

Πολύ ευστοχο το "Αειφόρος Καύση". Ταιριαζει γαντι και με τις πυρκαγιές και τα "ωφέλη" τους!

cynical είπε...

Darthiir,

τωρα με την πανδημια που θα πεθαινουμε σαν τις μυγες και την οικον. κριση απο πάνω, θα πρεπει να εξετασουμε στα σοβαρα την ιδεα των Δανων. Τουλαχιστον οι ζωντανοι θα εξασφαλισουν τζαμπα ζεστη.

cynical είπε...

Tyler,
εγω προτιμω τα κρεματορια, για να παρουμε τα νεκροταφεια, που ειναι στις ωραιοτερες θεσεις και να τα κανουμε οικοπεδα.

cynical είπε...

@Τσαλαπετεινε,

Υποκλινομαι στα αποτελεσματα του "ορθολογικου" πραγματισμού και στην απελευθερωση της σκεψης απο τα χαλινά των κοινωνικών "προκαταλήψεων"!

cynical είπε...

de Profundis,

θελεις να καταρτισουμε αναλυτικο καταλογο βασει του οποιου θα αποτιμαται η αξια ενος νεκρου σωματος; Ποσα χρυσα δοντια εχει, ποση καλη ποιοτητα μαλλιων, ποσο λιπος, ποσο κρεας,...

cynical είπε...

Swell,
οντως πολυ μαλακες οι Δανοι!

cynical είπε...

@ellinaki,

η αντιθεση στην οικονομικη εκμεταλλευση των νεκρων, δεν νομιζω οτι ειναι θεμα θρησκειας. Ειναι απορροια μιας αντιληψης οτι η εμπορευματοποιηση εχει και καποια ορια.

cynical είπε...

Ε! Κατι κανανε και οι ναζι. Προμηθευσανε με σαπουνια τοσο κοσμο.

cynical είπε...

Ακριβως cleareaching,

το σωμα δεν ειναι μονο κρεας και κοκαλα.

k είπε...

Eύγε και πάλι εύγε! Τα πνεύματα των νεκρών άραγε να υσηχάζουν ποτέ ή περιφέρονται από σωλήνα σε σωλήνα? Spookie!

cynical είπε...

kayadesigner,

λες να ειναι απο αυτα οι θορυβοι που ακούω καποιες φορες στο καλοριφερ; Παιζουν φαινεται κηνυγητό!