Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Η Επιδερμικότητα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης


Η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» είναι ένα σχετικά καινούργιο μάθημα που κάθε χρόνο βρέξει-χιονίσει περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών όλων ανεξαιρέτως των Business Schools. Πρώτη προτεραιότητα αυτών που τα καταρτίζουν είναι να ρίξουν ένα σοβάντισμα στα εν λόγω φυτώρια των μελλοντικών στελεχών ώστε ν’ αλλάξει κάπως η δυσμενής εικόνα που έχει γι’ αυτούς ο κόσμος. Δεύτερη προτεραιότητα είναι, όπως και στο μάθημα της Ιστορίας να διδάξουν κάτι από το παρελθόν, κάποιες έννοιες ξεχασμένες δηλαδή, όπως το τι είναι «Κοινωνία» και το τι είναι «Υπευθυνότητα προς την Κοινωνία».

Φυσικά δεν περιμένει κανείς να μάθει τι εστί Κοινωνία μέσα από ένα εξαμηνιαίο μάθημα, άντε ετήσιο, αφού η γνώση αυτή είναι καθαρά βιωματική, όπερ σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να κωδικοποιηθεί σε κάποιο εγχειρίδιο ορισμών και οδηγιών στο οποίο να ανατρέχουν οι απόφοιτοι κάθε φορά που θα καλούνται απ’ τις δουλειές τους να πάρουν αποφάσεις με κοινωνικό αντίκτυπο.

Το τι αφήνει πίσω του λοιπόν το μάθημα αυτό στους φοιτητές δεν χρειάζεται να το ψάξουμε και πολύ. Έχουμε τη βάσιμη υποψία ότι τα εταιρικά προγράμματα κοινωνικής ευθύνης δεν καταρτίζονται για να εξυπηρετήσουν την κοινωνία, αλλά κυρίως την εταιρία, η οποία μέσα από αυτά ευελπιστεί ν’ αυξήσει τις πωλήσεις της και μόνον αυτές κι όχι να κερδίσει το εισιτήριο για τον παράδεισο, όπως μάς θέλει να πιστεύουμε. Τελικά όμως, όλα παίζονται στο πόσο καλά θα τα πλασάρει.

Έ, η Εθνική Τράπεζα, αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε να κρυφτεί. Στην τελευταία της διαφήμιση με την οποία καλεί παιδιά μέχρι 17 ετών ν’ ανοίξουν καταθετικό λογαριασμό με αντάλλαγμα το φύτεμα ενός δέντρου, στην ισοτιμία ένας λογαριασμός = ένα δέντρο, είναι φανερό ότι εκμεταλλεύεται την «Κοπεγχάγη» και μάλιστα με τον πλέον χυδαίο λογιστικό τρόπο.

Κάποιος από τους συμβούλους της, που θα είχε εμπεδώσει καλύτερα το μάθημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, θα της έλεγε για παράδειγμα ότι θα μπορούσε να περισώσει τόσο το περιβάλλον, όσο και την τιμή της αν απλά αποδέσμευε τα δέντρα από τις καταθέσεις, γεγονός που θα είχε σαφώς περισσότερες πιθανότητες να πείσει για τις γνήσιες περιβαλλοντικές της ανησυχίες.

Αλλά φαίνεται ότι το μάθημα δεν έπιασε τόπο.

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο! Δείτε κι αυτά:

http://asopossos.wordpress.com/2008/04/15/%CE%A0%CF%8C%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82/

http://asopossos.wordpress.com/2008/04/15/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-greenwashing/

cynical είπε...

Γεια σου @assopos sos

πολυ ευστοχα τα κειμενα στα Links που δινεις. Πραγματικα ειναι εξοργιστικη η εκμετάλλευση που γινεται.

Θα δωσω κι εγω ενα λινκ σε παλιοτερο δικο μου κειμενο για το green life style:

http://e-cynical.blogspot.com/2008/12/green-life-style.html

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα cynical. Έχει πολύ πλάκα η ιστορία αυτή.

Ακόμη και οι gangsters είχαν περισσότερη κοινωνική ευθύνη από τις σημερινές επιχειρήσεις.

cynical είπε...

Καλησπέρα @Rider.

Εχουν ξεσαλώσει με το "Πρασινισμα". Και προβλέπεται επιδείνωση.
Τη συγκεκριμενη διαφημιση τη βρηκα πολυ ξεδιαντροπη. Δεν κρατησε κανενα προσχημα. Και απευθυνεται και σε παιδια κιολας!

grsail είπε...

Τα πράγματα είναι ίσως λίγο χειρότερα από όσο τουλάχιστον τα περιγράφεις στο κείμενό σου. Τα μαθήματα των Σχολών και οι εσωτερικοί κανονισμοί και οι κατευθύνσεις των Εταιρειών που αφορούν στην ‘Κοινωνική Ευθύνη’ αποτελούν :

(α) ένα προπέτασμα που απλώς λειτουργεί στο ‘ιδεολογικό επίπεδο’ (υπονοώ και την εταιρική κουλτούρα) ως εργαλείο εξωραϊσμού
και
(β) στο πραγματικό κοινωνικό επίπεδο απλώς ένα άλλοθι (σαν, να πούμε, τον τύπο στο Cherokee που δίνει μισό ευρώ στον ταλαίπωρο Πακιστανό).

Τα στελέχη των εταιρειών που ασχολούνται με ‘τέτοια πράγματα’ ή είναι μαέστροι της υποκρισίας που ψάχνουν τρόπους να επιταχύνουν την ανέλιξή τους ή είναι απλώς ηλίθιοι που δεν έχουν καν αντιληφθεί που βρίσκονται …

... όπως είπε και ο Rider ... έχει πλάκα ...

Prokopis Doukas είπε...

Πέστα, γιατί κι εμένα η υποκρισία της "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης", μου κάθεται στο λαιμό, πολλές φορές...

akrat είπε...

χαχα
λούστρο που πέφτει...
και αν δεν ματαειδωθούμε καλές εορτές

k2 είπε...

Μπράβο βρε cynical, κι εγώ έξαλλη έγινα μ'αυτή τη διαφήμιση!
Όσο για τα "φιλανθρωπικά" έργα που προωθούνται κι αυτά ως "εταιρική κοινωνική ευθύνη", βασίζονται σε μια τεράστια διαστρέβλωση: διαγράφουν το κράτος πρόνοιας -το οποίο οι εταιρείες δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση, ειδικά αν πρέπει να πληρώνουν φόρους γι'αυτό- και το υποκαθιστούν με την ελεημοσύνη, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης...

cirut είπε...

Αυτά έλεγα του ΙοnnKorr και για το περιβόητο ...SWOT κλπ. Ότι αυτές οι "κοινωνικές εξυπναδίτσες" των εταιρειών, είναι μηδενικής αξίας και ο καθένας μπορεί να κάνει διαφορετικές, δεν περνάνε κι ας διδάσκονται (με πολλά MScs PHds) στα Πανεπιστήμια. (Business Ethics 50 δοκτορά, Ζερό εφαρμογή, στο δια ταύτα). Η Sony, με βραβεία κι αυτή, στις "ηθικές" κλπ, 1 μήνα μετά το βραβείο, καθάρισε 50.000 υπαλλήλους, σε Reconstruction. Ατέλειωτα πράγματα, γνωστά από την εποχή ανακάλυψης της ..ιλύος.

Πρόκειται για προφασιστική αιτιολόγηση της συμπεριφοράς τους. Ας απαλλάξουν οι Τράπεζες από τα ψιλά γράμματα και τις αρπαχτές τις κοινωνίες τους, το σκλαβοπάζαρο των εργαζομένων και άσε τα Εταιρικές Ευθύνες κλπ, διότι θυμίζουν άλλες ..εταίρες.

cynical είπε...

Γεια σου @grsail,

εχω την εντυπωση οτι όσοι ειναι μπλεγμενοι στο να προωθουν τις ψεύτικες κοινωνικες ευαισθησιες μιας εταιριας ειναι και τα δυο. Και ηλίθιοι και υποκριτες, μιας και υποκρίνονται τους έξυπνους.

Νομιζουν οτι με ένα μαθημα στο curriculum θα μας κλείσουν τα ματια.

cynical είπε...

γεια σου Προκόπη,

αν λεγανε για παραδειγμα, οτι η "Εθνικη Τραπεζα αποφασιζει για το καλο του νεου έτους να φυτεψει xxx δέντρα" δεν θα χτυπαγε τοσο πολυ στο ματι.

Ειναι ο αμεσος εκβιασμος και η στυγνη ρευστοποιηση του περιβαλλοντος, που στη συγκεκριμενη περιπτωση εξοργιζουν.

Σκεψου να εβγαινε ο ΣΚΑΙ, για παραδειγμα και να ελεγε "για κάθε μοναδα που θα μας δινει η AGB θα φυτευουμε yyy δέντρα".
Μπρρρ!

cynical είπε...

Καλημερα @akrat

καλες γιορτες, με γνησια και βαθια αισθηματα!

cynical είπε...

Γεια σου @k2,

Αυτο λενε οι νεοφιλελευθεροι: "εμεις δεν ειμαστε εναντιον του κοινωνικου κρατους". Αλλά πώς το θέλουνε;

Σαν φιλανθρωπία και όχι σαν Δικάιωμα. Να αισθανεσαι ταπεινωμενος οταν ζητας την αρωγή του, και αναξιος και τεμπελης...

Καλες γιορτές σου ευχομαι!

cynical είπε...

Γεια σου @cirut,

Ακομα και να μην απελυαν, ακομα και να μην ηταν τοσο υποκρτικοι, σε χριστιανικες κοινωνιες ζουμε, πράγμα που σημαινει ότι ακομα εχουμε μνημη των παραινεσεων "Κάνε το καλο και ριξ' το στο γυαλο!".

Οταν κανουμε μια καλη πραξη, δεν το διατυμπανιζουμε, ούτε κοιταμε να την εξοφλήσουμε στο δια ταυτα!

Ξετσιπωσιες, που θα ελεγε κι η γιαγια μου!

VKP είπε...

η CSR (Corporate Social Responsibility)διδάσκεται σε σχολές διοίκησης επιχειρ'ησεων φαντάζομαι για να ερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να αναπτυχθεί στατιστική data που να τη συνδέει με την κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι την ανάπτυξη της κοινωνίας. Μαθηματικά μωρέ, ξέρεις τώρα...

ανεστης είπε...

Η ουσία της "εταιρικής ευθύνης" είναι απο μόνη της για κλάματα.
Υποτίθεται οτι διαμορφώνει προσλαμβάνουσες αξίες για μια μάρκα με βάση την ευαισθησία για κοινωνικά θέματα ή προβλήματα. Χρήσιμο εργαλείο μόνο σε κοινωνίες απόλυτης απουσίας κρατικής πρόνοιας ή κοινωνικής πολιτικής. Όταν το ζητούμενο είναι αυτά τα κενά να τα καλύπτει το ίδιο το κράτος.
Με δυό λόγια είναι η ιδιωτικοποίηση του "κοινωνικού κράτους" έτσι ώστε να απαιτήσουν μετά (οι εταιρίες σε κάποια στιγμή) και μείωση της φορολογίας...

Η "Εθνική" τώρα γιατί σας κάνει εντύπωση; Έχει αποδείξει χίλες δυό φορές οτι έχει μεσάνυχτα απο "εταιρική επικοινωνία" και "μάρκετινγκ". Πρόσφατα δεν ήταν που μετέβαλε με το "έτσι θέλω" τα επιτόκια πιστωτικών καρτών και δανείων για να τα πάρει μετά πίσω όταν την έκραξαν και οι πετρες;

ανεστης είπε...

Κοίτα πλάκα τώρα... σου το έγραφα το σχόλιο την ίδια ώρα που έγραφες κι εσύ το δικό σου!!!
Καλές γιορτούλες!

cynical είπε...

Τι έγινε VKP?

Πού πήγε το σκυλάκι;

Στάχτη στα μάτια είναι. Τα δικά τους φυσικά. Γιατί ποιος μασάει τώρα; Παλια όταν βγηκε πρωτο το body shop διαφημίζοντας οτι δεν κανει πειραματα στα ζωα, όλοι μάσησαν, και ετσι αναπτύχθηκε.

Η συγκεκριμενη ομως διαφημιση παρά ξταν rude και κυνική.

Καλές γιορτές!

cynical είπε...

Γεια σου Ανέστη,

ειπα κι εγω, ποτε προλαβε και ειδε το σχολιο μου για το avatar και εγραψε κιαυτο το σχολιο! Ευχάριστες συμπτώσεις.

Η Ε.Κ.Ε. βρέθηκε για να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εταιρίες στις αγορές. Πολύ απλά. Με τοσα ομοειδή προιοντα, ο καταναλωτης ψάχνει καποιο επιπλεον στοιχειο για να επιλέξει. Ειδικα αν εχει και κοινωνικο λουστρο τοσο το καλυτερο.

Φανταζομαι ομως οτι δεν θα περπατησει και πολυ, γιατι ολοι πλεον γινηκαν "κοινωνικα ευαίσθητοι".

Αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τις εταιριες να μας φροντιζουν, ας φουντάρουμε καλύτερα.

Δεν θα την προσεχα την Εθνικη αν δεν εβγαζε αυτες τις ολοσελιδες καταχωρήσεις.

Χρονια πολλά και καλά.

VKP είπε...

Cynical,

Ο Κούκι έχει πάει στον κόκκινο ήλιο

http://musiccomma.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

katerina είπε...

Να τα πω καλέ κυρία;
Μαζευουμε λεφτά απο τα κάλαντα να ανοιξουμε λογαριασμό στην ΕΤΕ. Εχει ένα προγραμμα με τον Δημαρχο της Αθηνας, σου λέει θα κάνει το κέντρο της Αθηνας ...Αμαζόνιο.Ναι, τους ιθαγενείς τους εχουμε, στα δέντρα δυσκολευτηκαμε λίγο.

Δωσε καλέ ένα πενηηνταρικο. Όχι για μενα, για το φουκαριαρικο το περιβάλλον.

Όμορφα, γλυκά, ζεστά, χαρουμενα Χριστουγεννα.

cynical είπε...

Καλημερα Κατερίνα,

Σιγά μην το δωσω στην ΕΤΕ. Ο Βγενόπουλος έχει καλύτερη προσφορά. Για καθε λογαριασμό, αυτός φυτεύει δυο δέντρα και σου αφήνει δώρο και τη τσάπα.

Να εισαι παντα καλά και χαρούμενη

μ είπε...

Είναι εξοργιστικό και μόνο να βλέπεις διαφημίσεις τραπεζών να περηφανεύονται για τα προγράμματα "κοινωνικής αλληλεγγύης" που διαθέτουν.

Μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας!

Sophia Kollia είπε...

Πάντα διαβάζω τα πολύ ενημερωτικά πόστ και σου εύχομαι καλές γιορτές και μια καλή δημιουργική χρονιά

cynical είπε...

Καλές γιορτές Σοφία, και καλό σου ταξίδι.
Χαιρετισματα στην πατριδα!

cynical είπε...

Γεια σου Μάνο,

καλά απορώ αυτοι που τους πιστευουν, από πιο πλανητη ήρθαν;

Unknown είπε...

Κοίτα, έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν είδα τη διαφήμιση, πολλές απορίες μου γεννήθηκαν, θα αγοράσουν x δεντράκια και θα πηγαίνουν να φυτεύουν κάθε ΣΚ τόσα, όσους λογαριασμούς άνοιξαν το ΣΚ; Έχει ημερομηνία λήξης; Αν τελικά δεν ανοίξουν τόσοι λογαριασμοί, όσα δεντράκια, τα υπόλοιπα θα τα πετάξουν;

Μετά θυμήθηκα ότι ούτως ή άλλως οι διαφημίσεις απευθύνονται σε ηλίθιους και σταμάτησα να αναρωτιέμαι.

cynical είπε...

Darthiir,

μ' αυτα που γραφεις μου γεννηθηκαν κι εμενα κακες σκεψεις: Αραγε θα ειναι τα δεντρακια τοσα οσα και οι λογαριασμοι; Ή θα κλεψουν στο μετρημα; Μπορει να τους βγαλουν λιγοτερους (για να γλιτωσουν χρηματα απο τα δεντρα), αλλα και περισσοτερους για να μην τους κοροιδευουν οι ανταγωνιστες τους!

Ιδωμεν!