Σάββατο 1 Μαΐου 2010

"Τι Κάνεις Εσύ για την Αριστερά;"

Στις δύσκολες αυτές ώρες τα μάτια και η ψυχή όλων όσων έχουν αντιληφθεί την προδοσία και το πολιτικό αδιέξοδο, στρέφονται φυσιολογικά προς τη μεριά της αριστεράς για στήριξη και για πολιτική πρόταση διεξόδου.


Η ανακάλυψη όμως ότι η αριστερά δεν διαθέτει μια τέτοια συνολική πρόταση, (έλλειψη που δεν περιορίζεται μόνο στη τωρινή κρίση), είναι φυσικό να γεννά απογοήτευση και να εγείρει συναισθήματα οργής, όπως συμβαίνει και με τον καθένα ο οποίος προσβλέπει σε στήριξη από κάποιον, ο οποίος αν και δηλώνει παρών, αδυνατεί στην πιο κρίσιμη στιγμή να βοηθήσει ουσιαστικά .


Και αυτό που συμβαίνει είναι οι διάφοροι «καλοθελητές» να βρίσκουν την ευκαιρία γι’ ακόμα μια φορά να τη στηλιτεύσουν και να την απαξιώσουν, στολίζοντάς την με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα, άλλα δίκαια, άλλα όμως άδικα.


Το τελικό αποτέλεσμα, φυσικά, αρνητικό κι ένας κόσμος αφημένος στον αέρα...


Θα υποστηρίξω ότι η απαίτηση που έχουμε από την Αριστερά, σαν άλλος Μωϋσής να μας περάσει εδώ και τώρα στην αντιπέρα όχθη και μάλιστα χωρίς να βραχούμε, είναι λανθασμένη.


Πρώτα πρώτα η κρίση τους τελευταίους μήνες εξελίχτηκε με τόσο γρήγορο ρυθμό και με τα δεδομένα ν’ αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, ώστε ούτε η ίδια η Ευρώπη, πόσον μάλλον η κυβέρνηση, είχαν τρόπο να την αντιμετωπίσουν, ευρισκόμενες μάλιστα και σε πλεονεκτικότερη σε σχέση με την αριστερά, θέση, μιας και τον οποιονδήποτε τρόπο αντιμετώπισης θα μπορούσαν να τον αντλήσουν δια της πεπατημένης και από τις υπάρχουσες δομές και θεσμούς. Το να ζητάμε τώρα από την Αριστερά να έχει προβλέψει αυτό που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί και να έχει μάλιστα καταρτίσει εκτός των συστημικών οδών, λυσιτελές και άρτιο πρόγραμμα εξόδου, θα ήταν υπερβολικό.


Έτσι, ερωτήματα του τύπου «Πού είναι τώρα η Αριστερά», και «Ποιο είναι το πρόγραμμα της Αριστεράς για την κρίση;» είναι περισσότερο ρητορικά παρά ουσιαστικά.


Κατά δεύτερο λόγο, στην Αριστερά, νομίζω περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο χώρο, το «τι κάνεις εσύ για την Αριστερά», έχει μεγαλύτερη σημασία από το «τι κάνει η Αριστερά για σένα». Αν επομένως έχουμε αξιώσεις από αυτήν, πάνω απ’ όλα είναι ν’ αρχίσουμε να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε πρώτοι εμείς τη φυσιογνωμία της.


Και στη συγκεκριμένη συγκυρία να συνδιαμορφώσουμε και το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.


Η Αριστερά αυτό που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή είναι να διατυπώνει την άρνηση του λαού και την θέλησή του για αντίσταση με αρνητικά συνθήματα του τύπου: Όχι στα μέτρα, Όχι στο ΔΝΤ, κλπ. Είναι αυτά αρκετά; Όχι φυσικά. Αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι το δύσκολο: το «Και μετά τι;». Και αυτό που διατείνομαι είναι ότι το συγκεκριμένο κρίσιμο ερώτημα δεν μπορεί ν' απαντηθεί από κανένα κομματικό γραφείο, από καμιά επιτροπή, παρά μονάχα από εμάς τους ίδιους.


Τις τελευταίες δυο βδομάδες έχει αρχίσει μια μεγάλη κινητικότητα της αριστεράς, από τα κάτω: όπως επαφές και συνελεύσεις για συγκρότηση μετώπων, δημιουργία επιτροπών σε πόλεις και γειτονιές, εκδηλώσεις και ομιλίες σε καθημερινή σχεδόν βάση, παντού. Γίνεται ανοιχτός διάλογος, ακούγονται διάφορες απόψεις, ζυγίζονται τα μεν, ζυγίζονται τα δε, γίνονται ζυμώσεις συγκροτούνται ομάδες επεξεργασίας προτάσεων και σε κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν και τα θετικά αιτήματα τα οποία και θα συσπειρώσουν τον κόσμο.


Μπορούμε να κερδίσουμε πίσω όλα τα χαμένα, μπορούμε να αλλάξουμε τον προ πολλού χρεοκοπημένο πολιτικό χάρτη της χώρας, μπορούμε να κάνουμε πολλά, αν συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ μας αποδυναμώνουν οι μεμψιμοιρίες, οι λεπτές διαχωριστικές γραμμές που μεγαλοποιούνται σε σινικά τείχη, οι εσωτερικές ανούσιες διαμάχες. Όλα αυτά τώρα πια μοιάζουν με πολυτέλεια, που μάς αποδυναμώνουν μπροστά στον κοινό εχθρό.


Στην κατοχή της χώρας μας από τις ξένες δυνάμεις και στο δωσιλογιμό της κυβέρνησης δεν έχουμε τίποτα άλλο να προτάξουμε, παρά την ενότητα και την ουσιαστική μας συμμετοχή σε κάποιες απ' αυτές τις συναθροίσεις.


83 σχόλια:

athinovio είπε...

Θα ήθελα μία αριστερα ενωμένη, για να ακούγεται πιο δυνατα και να έχει δύναμη να επηρεάσει καταστάσεις.
Οι διαφορές από αριστερά σε αριστερά είναι λίγες, θα έπρεπε λοιπόν να είναι όλοι μαζί σε ένα κόμμα, που να συγκετρώνει μεγαλύτερα ποσοστά και να έχει πυγμή με αυτό τον τρόπο.Οιδιαφορές, δεν αποτελούν πυρήνα διάσπασης αλλά είναι το αίμα της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας σε μία παράταξη. Η πολυφωνία μέσα στα πλίσια μίας γενικότερης κοινής ιδεολογίας, είναι παραγωγική, η κοστουμαρισμένη ομοφωνία είναι άγονη. Αν όλες οι αριστερές ήταν ενωμένες τότε το ΛΑΟΣ θα ήταν τέταρτο κόμμα, αυτό το πιστεύω.

Αλλά..... σκυλοφάγωμα,

ellinaki είπε...

Η απλή αντίδραση δεν τιμάει κανέναν χώρο. Γιατί πολύ απλά είναι εύκολο. Οι προτάσεις είναι το δύσκολο, και αν η Αριστερά προσβλέπει να συσπειρώσει κόσμο γύρω από τις ιδέες τις καλό είναι να έρθει με προτάσεις.

Διαφωνώ στο ότι το καλύτερο που έχει να κάνει για την ώρα, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική ιδεολογία της, είναι να εκφράζει όσους αγανακτούν ή απλά γκρινιάζουν. Δεν υπάρχει καμία ιδεολογία ή πολιτικό ρεύμα πίσω από αυτό.

Δεν μπορώ να κάνω κάτι για την Αριστερά, από τη στιγμή που η Αριστερά δεν κάνει κάτι για την κοινωνία, άρα και για μένα. Και δεν το λέω με εγωιστικό ύφος. Απλά, προτιμώ να κάνω κάτι για την κοινωνία μου, παρά για τον παράγοντα αστάθιας της κοινωνίας.

Νοσφεράτος είπε...

αυτο το Τι κανεις εσυ για την Αριστερά ... πραγαμτι με εκνευριζει αφανατστα ..
Ειναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ απο το τι κανεις εσύ για την Πατριδα ..
Η Αριτερά - δηλαδή τα συγκεκριμμένα ατομα και νοοτροπίες και φατριες και Ψωνια και αρριβιστες που εχουν καπελώσει τη αριστερα απο τό 74 και μετα μας εχυν ..μησει ..
Το μόνο που θα μπορουσα να κανω ειναι ..ασε μη πω..

Leo Kastanas είπε...

Cyn καλησπέρα.
Aν με τον όρο Αριστερά εννοούμε τις κομματικές ηγεσίες των γνωστών κοινοβουλευτικών κομμάτων φοβάμαι ότι εμείς οι αριστεροί πολίτες δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Τα κόμματα αυτά δεν λειτουργούν πλέον συλλογικά, δεν θέλουν τις έξωθεν απόψεις, το κόμμα ως συλλογικός διανοούμενος είναι νεκρό. Κάστες ανεπάγγελτων ξεκοκαλίζουν τις κρατικές επιδοτήσεις και συντηρούνται στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι.
Αν με τον όρο Αριστερά εννοούμε τους πολίτες με αριστερή ιδεολογία, πράγματι είναι καιρός να κάνουμε πολλά. Να ξέρουμε ότι όμως ότι απέναντι θα βρούμε όχι μόνο τις οικονομικές ελίτ και τους πολιτικούς υπηρέτες τους, αλλά και τις "αριστερές" ηγεσίες. Αν κάποιοι φοβούνται την κίνηση από τα κάτω είναι κυρίως αυτές.

Νοσφεράτος είπε...

Τι εκανες εσυ για την Αριστερά
-----------------------------
ΧΜΜ να σου πώ

Ξελαρυγκιστηκα τριαναεεξη χρονακια τρεχοντας εδώ και κει και τρωγοντας τονους δακρυγονα και κλομπιές για να δω τους ..''συντροφους'' να το σκανε σαν λαγοι οταν με χτυπησαν οι φασιστες στα 77 και μετά .. να βλεπω τους ρητορες του 70 να καταλαμβανουν θεσεις και αξιωματα επι Πσόκ και οχι μόνο και να κανουν οτι δεν μεν ξερουν και καθε Βλακα
να μου το παιζω Πιο Αριστεος και τις δεκαετιες να διαδεχονται η μια τη αλλη και το 'βδομήντα το ογδοντα το ενενήντα το δυο χιλιαδες και πάλι
Την δια αδεια Επαρση τον ιδιο στομφο την ιδια κενή μεγαλοπρεπεια των στελεχων την ιδια αλαζονεια το ιδιο αδειο χαμόγελο των ηγετών , τις ταξεις να αναπαραγονται και μέσα στην Αριστερά τα πλουσιοπεδα να μας το παιζουν μουρες οπως στα Εβδομήντα , τα ιδια και τα ιδια κι ενοχές να σε σταυρωνουν για το τιποτε και ετικετες , ''δεν εισαι αρκετά αριστερος'' εισαι ''εκτος γραμμής '' και ναχεις στο κεφαλι σου Ημιμαθεις και να σε κρινουν πάντα αρριβίτσες και ανθρωπάκια που δεν νιωσανε ποτέ τον πόνο τον αυθεντικό ή μια σταγονα αγάπης .Μαγάλα λόγια μόνο κι αυτάπάτες και υστερα να σε κοιτουν ειρωνικά ''Καλά Μωρε καθολου δεν ποχωρησες ακομα εκει εμεινες στα εβδομήντα επτά''
Τι εκανες εσύ για την Αριστερά;

Ανώνυμος είπε...

Monomania se exei piasei kai pas apo to kako sto xeirotero.
Kalytera na asxolitheis kai me kati allo giati den se vlepw kala.
Exeis perasei stin parakrousi.

Α. Δημητρίου είπε...

Καλησπέρα
Όλη μου τη ζωή συμμετείχα και προπαγάνδιζα τη συμμετοχή και το ίδιο κάνω και τώρα παρόλο που δεν έχω καμιά εκτίμηση στην ηγεσία των κομμάτων της αριστεράς.
Η πρόταση σου όμως είναι λίγο άδικη γιατί σημασία δεν έχει τι έκανα και τι κάνω εγώ, αλλά τι έκανε αυτός ο λαός για την αριστερά και τι του έκανε η αριστερά σε αντάλλαγμα των θυσιών του. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα θυμήσω!
Ναι δεν είναι έτοιμη να προτείνει διεξοδο η αριστερά σε αυτή την κρίση συμφωνώ. Αλλά σε ποια κρίσιμη στιγμή του παρελθόντος ήταν; Πότε μπόρεσε να προβλέψει; Δικτατορία έγινε και η Αυγή επιχειρηματολογούσε γιατί δεν θα γίνει!
Και ακόμα κι όταν είχε κάτι να προτείνει ξέρουμε που μας πήγε. Είναι άραγε αδύνατον να προβλέψει κανείς, να προετοιμαστεί, να έχει θέσεις; Πιστεύω πως όχι, αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το ξέρουμε όλοι και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και αναρωτιόμαστε γιατί δεν κατεβαίνει ο κόσμος στους δρόμους τουλάχιστον όπως θα έπρεπε σε αυτές τις περιστάσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη προτάσεων όσο η αναξιοπιστία της αριστεράς.

celin είπε...

cynical,εγω δεν υπηρξα ποτε μου Αριστερος.
Ελευθερο Τυπο διαβαζα απο παρα πολυ μικρος[ασε,τραγικη περιπτωση,εκει που οι συμμαθητες μου διαβαζαν Μπλεκ κ Αγορι,εγω διαβαζα κ αυτα αλλα κ πολιτικα αρθρα που κατακεραυνωναν τον Αντρεα Παπανδρεου]
Μεγαλωσα κ αρχισα να ενδιαφερομαι ολοενα κ περισσοτερο για την Πολιτικη.Αλλα,μη φανταστεις,ουτε αφισοκολλητης εγινα ουτε σε κομματικες νεολαιες την εψαξα τη δουλεια στο Πανεπιστημιο

Ο Ελευθερος τυπος εγινε απο τα 18 μου Ελευθεροτυπια κ καταλαβαινεις οτι υπηρξε μια μεταστροφη στις αποψεις μου,υπηρχαν εσωτερικες συγκρουσεις,ομως κ παλι,το 2004 ψηφισα με χαρα κ ελπιδα Καραμανλη
[να σημειωσω εδω οτι δεν υπηρξα ποτε Γαλαζιο Παιδι,τιποτα δε κερδισα,τιποτα δεν επιδιωξα να κερδισω]

Τα τελευταια χρονια,οι συνθηκες μεσα μου ειχαν ωριμασει,τοση Ελευθεροτυπια,τοσος Σαρτρ,Καμυ,Ζιζεκ,Μπαντιου,βαλε κ τα Βατοπαιδια,βαλε κ τις ανισοτητες που παρατηρουσα σε αυτη την ανθρωποφαγικη εκδοχη[η νομοτελειακη καταληξη?]του Καπιταλισμου,ασφαλιστρα κινδυνου,σπρεντς,λαμογια του δικομματισμου να ξεφυτρωνουν σα μανιταρια παντου

ε,ολα αυτα που αλλου μπορουσαν να καταληξουν απο το να στρεψω το βλεμμα μου στην Αριστερα
ηταν τετοια η σιχαμαρα μου για ολους τους υπολοιπους που η Αριστερα μπροστα τους μου φαινεται χωρος Αγγελων,ιδεαλιστων κ μαχητων των λαικων συμφεροντων

Κ ειναι πολλοι σαν εμενα που παραδοσιακα δεν ειχαν επαφη με τον χωρο αλλα τωρα περιμενουν να ακουσουν δυο τρια πραγματα σωστα για να γατζωθουν απο εκει

κ μολονοτι αυτα που λεει ο Νοσφερατος μου ακουγονται ως καταθεση καρδιας κ αληθινα,ας κοιταξει η Αριστερα να αρθρωσει εναν σωστο,δομημενο λογο που να εμπνευσει,γιατι η ελπιδα μονο απο εκει μπορει να γεννηθει

μονο να κανει λιγο γρηγορα παρακαλω γιατι η ιδεα περι ενος κομματος Βγενοπουλων,αφθαρτων κ "προσγειωμενων"αρχιζει να κερδιζει εδαφος,δε λεω οτι φταιει σωνει κ καλα για αυτο η Αριστερα,ειμαστε κ λιγο εθνος αγραμματων,απαιδευτων,υποκριτων,ο,τι κ να πεις,μεσα θα εισαι

Αλλα δεν ειναι ωρα για περαιτερω διχασμους,ειναι ωρα για συμφιλιωσεις,ειναι ωρα για δραση κ θα προτεινα εδω κατι που θεωρω σημαντικο,κατι που απο οτι βλεπω δεν ειμαι ο μονος που το προτεινει
Πρεπει η Αριστερα να παραμερισει τις οποιες διαφορες των μελων της κ να ενωθει
Δε με νοιαζει πως,οι συμβιβασμοι κ οι υποχωρησεις που πρεπει να επισυμβουν
ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ είπε...

Ο καθένας μας έχει εκτός από τις εμπειρίες του και τις απογοητεύσεις του αλλά οι περισσότεροι δεν έχουμε την αριστερά που θα θέλαμε.Προσωπικά δεν περιμένω τίποτα από της σημερινές ηγεσίες της αριστεράς. Ζούμε μια περίοδο που τα γεγονότα και οι καταστάσεις αλλάζουν ραγδαία,αν η αριστερά είχε και πρόταση δεν θα γίνονταν και η μεγαλύτερη και βίαιη αναδιανομή εισοδήματος στην Ελλάδα.Τώρα όμως είναι περίοδος που μαζί με την αντίσταση πρέπει να φτιάξουμε και την Αριστερά του τώρα και του μέλλοντος,αν όχι τώρα τότε ποτέ και κατά τη γνώμη μου αυτά πάνε μαζί.Η δράση και η συζήτηση από τα κάτω θα είναι οδύνες που μπορούν να γεννήσουν το καινούργιο. Δυστυχώς η κοινωνία αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα από το 89 και μετά γύρισε την πλάτη της στη Αριστερά, τώρα που που της ξαναστήνει το αυτί της δεν πρέπει να την απογοητεύσει.

harisheiz είπε...

Σε εκτιμώ και σε διαβάζω συχνά (είσαι από τους λίγους που έχω στο feed μου), όμως δεν μπορώ να μην σου απαντήσω (ίσως επιθετικά αλλά φιλικά πάντα) σε κάποια πράγματα που γράφεις σε αυτό το ποστ το οποίο ειλικρινά θα μπορούσα να έχω γράψει εγώ πριν μερικά χρόνια (αλλά όχι πια).

Αρχικά, είναι πολύ ευρύς ο όρος "Αριστερά" για να περιγράψει με σαφήνεια την στάση ή μάλλον τις πολλές διαφορετικές στάσεις των κομμάτων - οργανώσεων κλπ που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και νομίζω ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ. Ο Αλέξης (και δεν ξέρω αν συμφωνούν όλες οι συνιστώσες) θέλει δημοψήφισμα για το ΔΝΤ λες και ο λαός απαρτίζεται από οικονομολόγους (και με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιεί τον Καρατζαφέρη που ζητάει κι αυτός δημοψηφίσματα every now and then), η Αλέκα τα κεφάλια των πλουτοκρατών (των οποίων τα ονόματα τα ξέρει αλλά δεν τα λέει) σε πιάτο και την επανάσταση αύριο, αλλά να την κάνουν κάποιοι άλλοι, οι εξωκοινοβουλευτικοί λένε κι αυτοί τα δικά τους αλλά δεν ακούγονται, (δεν φτάνουν λίγες εφημερίδες και λίγα blogs) κλπ κλπ κλπ.

Ακόμα κι αν κάνουμε τη σύμβαση ότι για το παραπάνω συνονθύλευμα «αριστερών» απόψεων και προτάσεων κλπ μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο αριστερά τόσο γενικά όσο στο συγκεκριμένο ποστ και πάλι κάποια πράγματα δεν στέκουν. Γιατί, το να περιμένουμε από την αριστερά (γενικά κι αόριστα), αυτή τη στιγμή σε περίοδο κρίσης και χωρίς να υπάρχει ψυχραιμία, να κάνει αυτό που δεν κατάφερε εδώ και 35 χρόνια, δηλαδή να συνταχθεί σε ένα ενιαίο μέτωπο, να ανοίξει τα αυτιά της και να ακούσει (αντί να καπελώνει ή να εξοστρακίζει) τις φωνές των μη ενταγμένων και να βρει προτάσεις για το μετά, απαιτεί περισσότερο πίστη στη μεταφυσική από όσο οι περισσότεροι από εμάς (αριστεροί όντες) θα μπορούσαμε να δεχθούμε. Είναι αστείο να λες ότι εδώ και δύο βδομάδες γίνονται ζυμώσεις, οι ζυμώσεις γίνονται επί 35 χρόνια. Στο μεταξύ μεσολάβησαν η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η είσοδος της χώρας στην ΕΕ, η είσοδος στην ΟΝΕ, οι Ολυμπιακοί αγώνες κλπ κλπ. Άλλοι λοιπόν ζυμώνουν, η αριστερά δεν ζυμώνει, κοσκινίζει τις εξελίξεις οι οποίες τρέχουν και επί 35 χρόνια βυθίζεται στον διχασμό γιατί ο καθένας κρατάει διαφορετικό κόσκινο, βλέπει μόνο μέσα από αυτό και χάνει την πραγματικότητα… Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις Παπαρήγα για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, όταν έβγαινε από το μέγαρο Μαξίμου, «Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων». Αυτή ήταν η βαθυστόχαστη ανάγνωση της Αλέκας για την έκρηξη μιας συσσωρευμένης κοινωνικής οργής που πυροδοτήθηκε από την εκτέλεση ενός μικρού παιδιού… Και σε ρωτάω, μετά από αυτό για ποιο λόγο να συνταχθώ με την Αλέκα; Για ποιο λόγο να συμπορευθώ με τον ΠΑΜΕ ή με τον Τσίπρα; Για ποιο λόγο να επιθυμώ μια συστημική αλλαγή που θα έρθει από κάποιους σαν αυτούς; Γιατί αν δεν έρθει από αυτούς δεν θα έρθει από κανέναν για έναν πολύ απλό λόγο… Γιατί το όνειρο των υπολοίπων δεν είναι η σοσιαλιστική ουτοπία αλλά μια μαύρη Καγιέν. Δεν θέλω επανάσταση γιατί δεν εμπιστεύομαι κανέναν για να την κάνει (και μη μου πεις θα την κάνει ο λαός γιατί ειδικά αυτόν τον λαό δεν τον εμπιστεύομαι)

harisheiz είπε...

Επίσης, γράφεις " Το να ζητάμε τώρα από την Αριστερά να έχει προβλέψει αυτό που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί και να έχει μάλιστα καταρτίσει εκτός των συστημικών οδών, λυσιτελές και άρτιο πρόγραμμα εξόδου, θα ήταν υπερβολικό." Εδώ λυπάμαι αλλά είσαι φάουλ. Τι δεν είχε προβλέψει; Την κατάρρευση μιας οικονομικής δομής που βασίζεται στο χρέος και την υπεραξία και λέγεται καπιταλισμός; Μα όχι απλά το έχει προβλέψει αλλά πάνω σε αυτό χτίζεται όλη η ρητορική και η ιδεολογία της, αυτό διδάσκει ότι θα συμβεί, αυτή η κατάρρευση είναι η λύτρωση που περιμένει η αριστερά και αντί να πιάσει την ευκαιρία, να δώσει προτάσεις και απαντήσεις, αυτή δεν είναι έτοιμη. Τραγικό είναι αυτό, δεν συμβαίνει κάτι που ήταν μη αναμενόμενο αλλά ακριβώς το αναμενόμενο και είναι αυτονόητο ότι το είχε προβλέψει. Αν δεν το είχε τότε λυπάμαι αλλά η επιστημονικότητα την οποία επικαλείται η αριστερά (και ειδικά το ΚΚΕ) όταν μιλά για ζητήματα οικονομίας (και μάλιστα όχι μόνο για ανάλυση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης αλλά και για σύνθεση) δεν είναι παρά ένας επιστημονισμός της κακιάς ώρας (δεν είναι ακριβώς τόσο χάλια αλλά τέλος πάντων). Από εκεί και πέρα αν εννοείς ότι δεν είχε προβλέψει τις παραμέτρους της συγκεκριμένης κρίσης (που κι αυτές τις είχε προβλέψει) τότε η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζονται πολλές παράμετροι για να βρει η αριστερά ποια τρύπα πρέπει να βουλώσει πρώτα όταν το πλοίο βουλιάζει, ειδικά όταν οι τρύπες ανοίγονταν μια μια στην διάρκεια των 35 χρόνων μεταπολίτευσης και μαζί με τους άλλους τις άνοιγε και η αριστερά ή έστω τις έβλεπε και δεν τις έκλεινε. Στην τελική από την αριστερά δεν θα έπρεπε να περιμένουμε την σωτηρία την ύστατη ώρα, θέλαμε προτάσεις πολύ πριν, δεν τις έδωσε και κατά τη γνώμη μου το έκανε απολύτως συνειδητά. Τους λόγους αναζητείστε τους… (εγώ έχω την άποψη μου αλλά προτιμώ να μην την εκθέσω γιατί θα αντιπαρατεθώ και δεν το επιθυμώ γιατί με έχει κουράσει) Σε κάθε περίπτωση η αριστερά (και ειδικά η κοινοβουλευτική) έχει κι αυτή το δικό της μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι βουλιάζει το καράβι, όχι το μεγαλύτερο μερίδιο, αλλά έχει… Άλλωστε η κρίση εκτός από οικονομική είναι και κοινωνική και πολιτική (εδώ και 35 χρόνια) και αυτό το κουβαλάει στα σπλάχνα της και η αριστερά…

Το να ρωτάς «Τι κάνεις εσύ για την αριστερά» το βρίσκω κακόγουστο και κάπως λίγο για έναν άνθρωπο ευφυή σαν εσένα. Είναι αμερικάνικο και οριακά θρησκευτικό, προϋποθέτει πίστη και σόρρυ αλλά πλέον σαφώς προτιμώ να είμαι πραγματιστής και κυνικός παρά ουτοπιστής, αιθεροβάμον και πιστός.

Εγώ έκανα για την αριστερά πολλά, εκείνη για εμένα απολύτως τίποτα. Τώρα την περιμένω εγώ, είναι η σειρά της να κάνει κάτι για μένα… Βέβαια δεν ελπίζω και πολλά, στην τελική κάποιοι αριστεροί δεν άκουσαν τύπους σαν τον Καστοριάδη, γιατί να ακούσουν εμένα, εσένα… Άσε που με όλους αυτούς που βλέπω να διεκδικούν την αλλαγή δεν πολυπιστεύω πια ότι η επανάσταση θα είναι καλύτερη από το ΔΝΤ… Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αριστεράς είναι σήμερα είναι οι αριστεροί… Και πραγματικά, είναι πολύ λίγοι οι αριστεροί που είναι πραγματικά αριστεροί…

Φιλικά, Χάρης.

VAD είπε...

Με πρόλαβε η καλή@φίλη,η athinovio,με εκφράζει απόλυτα η τοποθέτηση της,ας μην επαναλαμβάνω τα ίδια...

Κλαο μήνα,όσο γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Της αφιέρωσα τους αγνούς προβληματισμούς της νιότης μου και χρόνο πολύτιμο από τις καλύτερες και γονιμότερες για σκέψη, δεκαετίες της ζωής μου. Δεν την έδιωξα ποτέ από το σπίτι, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τι συντροφιές μου που ήταν πάντοτε παρούσα και με το δάχτυλο τεντωμένο σαν την δασκάλα που δεν ξέρει από εκπαίδευση, μου υποδείκνυε πάντα την σωστή απάντηση που οφείλει να έχει αποστηθίσει ο "αριστερός" για κάθε ερώτηση, του ανθρώπους που οφείλει να διαβάζει, να συναναστρέφεται και να έχει σε υπόληψη.
Την άφησα ελεύθερη για χρόνια να οδηγεί την πολιτική και όχι μόνο σκέψη μου, από ένα σημείο και μετά από απλή περιέργεια για να δω που το πάει τελικά, εμένα που με πάει, το μυαλό και την κριτική μου σκέψη που την πάει, σε τι άλλο μπορεί να της φανόμουν χρήσιμη γι΄αυτήν, για μένα και για την κοινωνία εκτός από το να μοιράζω εφημερίδες και κουπόνια και να αγωνίζομαι να κρατήσω την πορεία μου πάνω σε τεθλασμένες, χειροκροτώντας και φωνάζοντας "μα τι ωραίες ίσιες γραμμές".

Κι όταν κάποια μέρα καθόλου σίγουρη για το που πάμε τελικώς ακολουθώντας του δρόμου τις γραμμές κι εκείνη κι εγώ τη ρώτησα,
....γιατί μονάχα όλοι οι άλλοι είναι "κομματόσκυλα" και εμείς "επαναστάτες";.....

μου απάντησε πως δεν κάνω για κομματόσκυλο και με διέγραψε από τους επαναστάτες.

Ο καθένας ότι έχει δίνει....

vripol είπε...

Αγαπητή μου cynical.
Ηρθε πιά ο καιρός να παρακάμψουμε τα κόμματα, και κάθε μηχανισμό εξέχοντα της κοινωνίας, που διαπραγματεύεται πιέζοντας την πολιτική εξουσία, για να μοιραστεί μαζί της την κατοχή της πολιτικής, ερήμην της κοινωνίας.
Ηρθε ο καιρός, που χειραφετημένοι απο τις αυταπάτες για τον σωτηριολογικό ρόλο των δυνάμεων της "διαμεσολάβησης" (κόμματα, ΜΚΟ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, κλπ),
ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, παρακάμπτωντας τους ενδιάμεσους μηχανισμούς.
Ηρθε ο καιρός, που δεν θα βλέπουμε πιά τον ρόλο του ενεργού πολίτη μόνο ως μάζα που θα πιέζει μέσα απο διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες την πολιτική εξουσία, αλλά ως θεσμοποιημένο ΒΟΥΛΕΥΟΜΕΝΟ σώμα, που θα ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ το πολιτικό αγαθό..προκειμένου να της ΕΠΙΒΑΛΕΙ καθημερινα την θέλησή του.

vripol είπε...

Ηρθε πιά ο καιρός, κι ωρήμασε στη συνείδηση της κοινωνίας η αδυναμία των δυνάμεων της διαμεσολάβησης να υπερασπιστουν στοιχειωδώς το συμφέρον της.
Ειναι πράξη ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΩΡΗΜΟΤΗΤΑΣ να μην εμπιστεύεται πιά κανέναν ενδιάμεσο, ουτε φυσικά την Αριστερά, και πολύ καλά κάνει..
Ειναι πράξη ωριμότητας ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ που την θέλουν αγέλη κάτω απο κομματικά πανώ που ασθμαίνοντα προσπαθουν να καρπωθούν την διαμαρτυρία της, για να παζαρέψουν καλύτερα με την πολιτική εξουσία ΕΡΗΜΗΝ της.
Ειναι πολύ ώριμη η κοινωνία που δεν θέλει πιά να αποτελει την ΜΑΖΑ, στις ΜΑΖΙΚΕΣ οργανώσεις των ΜΑΖΙΚΩΝ κινημάτων των ΜΑΖΙΚΩΝ κομμάτων.
Αυτό που μένει είναι να κάνει το ΕΠΟΜΕΝΟ και ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ βήμα:

Alexandros είπε...

Δεν είμαι ειδικός στα μακροοικονομικά αλλά νομίζω ότι οι γνώστες την είχαν προβλέψει την κρίση εδώ και αρκετά χρόνια. Η Αριστερά δεν αιφνιδιάστηκε. Ήξερε. Αναλώθηκε όλα αυτά τα χρόνια μόνο σε καταγγελτικό λόγο και δεν έδωσε βάρος στην αναζήτηση ρεαλιστικών πολιτικών προτάσεων. Είναι αδικαιολόγητη και αυτοί που αισθάνονται προδομένοι καλώς αισθάνονται έτσι.
Τώρα, αυτό το «τι κάνεις εσύ για την Αριστερά» μου θυμίζει το "μη κοιτάς τι κάνει το κράτος για εσένα κοίτα τι κάνεις εσύ για το κράτος." Όταν όμως εσύ λες (σε προηγουμενα ποστ) ότι οι πολίτες δεν κάνουν τίποτα για το κράτος επειδή η εξουσία δεν κάνει τίποτα για αυτούς (αντιθέτως) και δεν δίνει το καλό παράδειγμα, πως ζητάς μετά από τους οπαδούς της αριστεράς να κάνουν κάτι για το κόμμα όταν οι αρχηγοί δεν εμπνέουν και δεν αποτελούν παράδειγμα. Δεν ξέρω αν το έκανα κατανοητό αυτό που θέλω να πω... αλλά πως να αποτελέσει παράδειγμα ένα άτομο σαν τον Τσίπρα;;; Όταν σε απογοητεύουν οι εκπρόσωποι σου, προσπαθείς να τους αλλάξεις διαφορετικά έχεις αυτούς που σου αξίζουν.

vripol είπε...

Νά απαιτησει και να επιβάλλει ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ πολιτειακό καθεστώς.
Το σημερινο πολιτειακό καθεστώς, η νεοτερική δήθεν "δημοκρατία", όχι μόνον δημοκρατία δεν είναι, αλλά ούτε καν αντιπροσώπευση.
Αντιπροσώπευση σημαίνει σχέση ΕΝΤΟΛΕΩΣ (η κοινωνία) και ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥ (το πολιτικό προσωπικό)
Το καθεστώς που έχουμε σήμερα, εινια η ΑΙΣΥΜΝΗΤΕΙΑ του Σόλωνα: Εκλέγουμε πολιτικούς κάθε 4 χρόνια, για να νομοθετούν ερήμην μας επι 4ετία, ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να τους ελέγξουμε ενδιάμεσα για το αν παραβιάζουν και καταχρώνται της εντολής μας.
Αυτό που ακολούθησε στην αρχαία Αθήνα, ηταν η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ: Ο πολιτικός ελέγχεται ανα πάσα στιγμή για το αν εκτελεί την εντολή του βουλευόμενου σώματος των πολιτων.
Αν όχι, καθαιρείται και παραπέμπεται σε δίκη για τις βλέβες που προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας.
Οι πολιτικοί, η αριστερά, αν έχει να προσφέρει κάτι, να το προσφέρει ως πρωτοπόρα και προσανατολιστική αγόρευση, πρός το βουλευόμενο κοινωνικό σώμα, και όχι ως διαμεσολαβών μηχανισμός που νέμεται πολιτικό χρήμα, και βολέυει το ανεπάγγελτο προσωπικό της.

vripol είπε...

Στό δια ταυτα:
Να συζητήσουμε και να επιβάλλουμε κάτι σαν τα παρακάτω, ή ότο παρόμοιο αποφασίσει η σκεπτόμενη και βουλευόμενη κοινωνία μας:

* Τό πολιτικό προσωπικό να είναι υπόλογο στην δικαιοσύνη για τίς πολιτικές του και τις βλάβες πού αυτές προκαλούν στην κοινωνία. Καί φυσικά κατάργηση καθε βουλευτικής ασυλίας.
* Σώμα 1000 πολιτών, κάθε εκλογικής περιφέρειας, πού θα προκύπτει με κλήρωση, ανά εξάμηνο, να ελέγχει τους βουλευτές της περιφέρειας, με δικαίωμα παραπομπής στην δικαιοσύνη και ανάκλησης του βουλευτικού αξιώματος, εφ' όσον κριθεί ότι βλάπτουν την κοινωνία.
* Τεχνοδυκτιακό κοινωνικό σώμα ελέγχου των ΜΜΕ, με δικαίωμα ανάκλησης της άδειας του μέσου, εφ' όσον κριθεί ότι παραβιάζει κανόνες μη ανάμιξης στην πολιτική ζωή.
* Τεχνοδυκτικός "Δήμος", 3000 πολιτών που θα προκύπτουν με κλήρωση ανα σύντομα σχετικά χρονικά διαστήματα, που θα βουλεύεται και θα απαιτείται συμφωνία του προκειμένου να ισχύσει κοινοβουλευτική ή κυβερνητική απόφαση.
* Τά ίδια να ισχύσουν σε κάθε επίπεδο οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, και με συγχωρείτε, αλλά ήταν απαραίτητο να επεκταθώ για να κατανοηθούν οι σκέψεις μου.

cynical είπε...

Καλημερα σε ολους,

αρχιζω απο τα ευκολα:
που ειναι μια διευκρινηση σχετικα με το κατα πόσο ειναι δυνατον να προβλεφθουν οι κρισεις.
Θα φερω το αναλογο παραδειγμα των σεισμων.

Τοσο η αριστερα οσο και οι σεισμολογοι μπορουν να προβλεψουν με βαση τα θεωρητικα τους εργαλεια οτι σε μια περιοχη θα γινει καποτε κριση/σεισμος.
Τοσο ομως οι μεν οσο και οι δε δεν μπορουν να προβλεψουν οτι η κριση/σεισμος θα συμβουν την Τεταρτη στις 12 και 13 η ωρα το μεσημερι.

Αρα συνεχιζω να πιστευω οτι η αριστερα, οπως και ο οποιοσδηποτε δεν μπορουσε να προβλεψει ποτε θα επελθη η καταρρευση.

Το φαινομενο ειναι αναλογο του φαινομενου των αμμολοφων που περιγραψαμε εδω με λεπτομερεια περσι το καλοκαιρι.

cynical είπε...

athinovio καλημερα,

συμφωνω με αυτα που γραφεις, τα οποια περισσοτερο απο ποτε θα επρεπε να ισχυσουν τωρα.

Αντι να καθηλωνομαστε ανακυκλωνοντας τις διαφορες μας , ας καθισουμε να βρουμε τα κοινα μας στοιχεια. Το ελαχιστο κοινο πολλαπλασιο.

Επισης πιστευω οτι δεν ειναι ωρα να
λυσουμε μαξιμαλιστικα θεματα σχετικα με το σε ποια κοινωνια θελουμε να καταληξουμε στο μελλον.

Ας δουμε μονο το επομενο βημα.

cynical είπε...

Ελληνακι

κι εγω αυτο ακριβως θελω να ξεπερασουμε. Τη γκρινια!!! Και την ανακυκλωση του παρελθοντος.

Ολοι ξερουμε τις ανεπαρκειες της αριστερας χρονια τωρα, οπως και τα καλά της.

Και απευθυνομαι στην αριστερα ειδικα, γιατι (προσωπικα) πιστευω σε δυο πραγματα
1) οτι τα αλλα κομματα εχουν στη συνειδηση μου χρεοκοπησει εντελως και
2) οτι χωρις πολιτικο φορεα δεν μπορει να επελθει πολιτικη/κοινωνικη αλλαγη.

Ουτε τα κινηματα απο μονα τους, ουτε ο καθενας χωριστα μπορει να το κανει.
Χρειαζεται αλλου τυπου οργανωση.

Και πολυ πιθανον ενα νεο κομμα. Οι δυναμεις που θελω να αντιστρατευτω ειναι πολυ ισχυρες απο καθε αποψη.

Το ζητημα ειναι πώς τις καταπολεμάς. Εχουμε ηττηθει σαν κοινωνια. Αυτο καταλαβαινω.

cynical είπε...

Νοσφερατε,

καταλαβαινω την πικρα σου, που ειναι και η πικρα των περισσοτερων.

Ειμαστε ομως σε αδιεξοδο. Τι κανουμε; Τα παραταμε; Τώρα; Δεν ειναι καλη στιγμη.

Αυτο θελω να πω. Πώς θα παμε απο την αρνηση στο προταγμα λυσεων.

Και γω δεν πιστευω στις απο πανω ντιρεκτιβες. Και ουτε εχω τις δικες μου. Γιαυτο εγραφα με πικρια πριν απο καιρο οτι δεν εχουμε καινουργια θεωρια που να προτεινει λυσεις για το μελλον , που να δινει ενα ενοποιητικο οραμα να πιαστουμε. Κακα τα ψεμματα χωρις αυτο δεν κινητοποιεις κοσμο.

Ο νεοφιλ. ειχε το δικο του οραμα που ηταν δυναμικο, και υποσχοταν στο εδω και τωρα τη ζωη με τα χρυσα κουταλια. Γιαυτο σαρωσε και επικρατησε.

Τι εχουμε εμεις να προταξουμε; Τη γκρινια;

Κι οταν λεω "τι κανεις εσυ για την αριστερα", το διευκρινιζω παρακατω με απλα λογια. Συμμετοχη ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ. Με ολη την ευαισθησια, εμπειρια και μυαλο που διαθετουμε να δρομολογησουμε λυσεις.

Αν δεν ειναι η αριστερα, σε ποιο άλλο χώρο μπορουμε να συνταχθούμε;

cynical είπε...

Γεια σου Leo και σε καλωςοριζω!

εννοω το δευτερο απο τα δυο διλημματα που παραθετεις. Εννοω την αριστερα σαν πλατυτερο των κομματων ιδεολογικο χωρο.
Μαλιστα το διευκρινιζω μεσα στο ποστ, γραφοντας "ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ" και υποδεικνυω μαλιστα και τον τροπο: συμμετοχη σε ολες τις διαδικασιες που ξεκινουν τωρα απο αλλη βαση, εξω απο κομματα, οπως αποποιρες σχηματισμου μετωπων, ομιλιες, επιτροπες κλπ.

Δεν ξερω, απλως αυτα τα βλεπω σαν τα πρωτα θετικα βηματα.

Εδω και καιρο τα κομματα εχουν απλα χρεοκοπησει. Και οχι μονο αυτα. Στις δημοσκοπησεις ολα μαζι παιρνουν, δεν παιρνουν το 60% των ψηφοφορων.

Υπαρχει ενα 40% που τους γυριζει την πλατη. Αυτο σημαινει οτι υπαρχει εδαφος να δημιουργηθει κατι νεο. Αλλα και ο καθενας το αισθανεται.

Επισης, κανενας δεν μπορει να προβλεψει ποιος θα ειναι αυτος ο πολιτικος ή πολιτικοι σχηματισμοι.

Πιστευω οτι η ταυτοτητα του νεου πολιτικου μελλοντος δεν θα βγει απο ενα Business plan. Αλλα μεσα απο τις διαδικασιες που θα ξεκινησουν μεσα στην κοινωνια.
Αυτες οι διαδικασιες που θα ξεκινησουν θα αναδειξουν και την ταυτοτητα και τα νεα πολιτικα προσωπα.

Αυτο θα ηθελα, να δηλωσουμε τη συμμετοχη μας. Να μην βρεθουμε εκτος.

Τα αρπαχτικα ειναι εδω και μας τρωνε ανενοχλητα. Δεν το αντεχω...

cynical είπε...

Ανωνυμε,

ναι οντως εχω παθει παρακρουση.

Κοιτα μην βρεθεις στο δρομο μου!

cynical είπε...

Καλημερα Α. Δημητρίου,

εκφραζεις και συ την ιδια πικρια, οχι αδικαιολογητη με αυτη που εκφραζουν και οι περισσοτεροι (ολοι σχεδον) εδω μεσα.

Πώς θα γινει ομως να παμε περα απο αυτο;

ΤΟ ερωτημα που θετω σαν τιτλο (αρκετα προβοκατορικο) δεν ειναι "τι έκανες", αλλά "τι κανεις". Και φυσικα ειναι οσο δεν παιρνει καλοπροαιρετο. Κυριως κφραζει το αδιεξοδο το δικο μου αλλα και αλλων πολλων μπροστα σε μια πραγματικοτητα που μας εχει παρει φαλάγκι.

Τα δεδομενα του σημερινου προβληματος ειναι γνωστα. Εχουμε καταλυση της δημοκρατιας, επιθεση στους εργαζομενους, και πολυ πιθανον ξεπουλημα του εθνικου πλουτου.

Αν αποδεχομαστε την κατασταση αυτη, τοτε σταματαμε εδω.
Αν δεν την αποδεχομαστε, τοτε λογικα πρεπει να κανουμε κατι.

Τα επομενα ερωτηματα ειναι τι θα κανουμε, και με ποιον.

Αν σαν ατομα δεχτηκαμε με τοση ευκολια να ενοχοποιηθουμε στον ιδιο βαθμο με τους κυριως υπευθυνους, δεν θα επρπε να προσπαθησουμε να δωσουμε απαντηση στο τι κανουμε;
Και οι απαντησεις σε αυτο δεν ειναι ατομικες. Θα προκυψουν συλλογικα.

Δεν ξερω, αλλα λιγο πολυ ετσι τα βλεπω τα πραγματα.

cynical είπε...

Καλημερα celin, και σε καλωσορίζω στο blog.

Και γω καπως ετσι τα βλεπω τα πραγματ. Οχι μονο σαν κατεπειγουσα περιπτωση που θα πρεπει να επιλυθει στο εδω και τωρα (αυτο δεν γινεται), αλλα σαν ευκαιρια(!) να να διαμορφωσουμε ενα διαφορετικο πολιτικο χαρτη.

Και απευθυνομαι στην αριστερα για ολους τους λογους που απαριθμεις. Και σαν αριστερα εννοω κυριως τα ατομα που παραμενουν ευαισθητα και εχουν και την εμπειρια αγωνων στην πλατη τους.

cynical είπε...

@Σχολιαστη καλωσοριζω και σενα!

Συμφωνω απολυτα μαζι σου.

Δεν αμφιβαλλει κανεις οτι αυτη την περιοδο βιωνουμε το τελος της μεταπολιτευσης με οδυνηρο τροπο.
Το τελος αυτος μεταφραζεται σε καθολικη δυσπιστια προς τους θεσμους, τη δικαιοσυνη, τα πολιτικα κομματα, τα πολιτικα προσωπα, τα ΜΜΕ.

Η αριστερα ομως ειναι κατι πολυ περισσοτερο απο τα κομματα που θελουν να την εκφρασουν. Ειναι ιδεες, αξιες, ευαισθησια, ειναι και οραμα και τροπος οργανωσης της κοινωνιας. Γιαυτο απευθυνομαι και προς τα κει. Προς τους ανθρωπους με αυτα τα χαρακτηριστικα.

Δεν υπάρχει ομως τελος, χωρις ΑΡΧΗ.

Υπογραμμιζω δυο λεξεις απο το σχολιο σου: Οτι το καινουργιο θα προκυψει με ΟΔΥΝΗΡΟ τρόπο και μαλιστα απο ΤΑ ΚΑΤΩ.

Νοσφεράτος είπε...

CYNICAL
αντις να λέμε
''τι κανουμε για την αριστερά '
ας πουμε κατι πολύ πιο απλό
''ΤΡι κανουμε για την Δημοκρατια '''
Οχι την αμεση
αλλά την τωρινήκουτσουερμένη , διαλυμενη μισο ψευτο δημοκρατια που ακομα εχουμε

Τι θελω να πώ
Για ριξτε μια ματια στην Αηδισαστική Ολοκληρωτική προταση του μεγαλου αριχερεα του Στομφου κ. Χρηστου Γιανναρά...
ΤΙ ΚΑΝΕΙς ΓΙΑ ΤΗΝ δΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
αυτό πρεπει να γινει το κυριαρχο συνθημα ολων μας ..Ειδικά σημερα που τα κοράκια καραδοκουν.

οχι αλλη 21 απριλιου
και οχι στην ... ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΉ ολοκληρωτική μετα δημοκρατια των μπενοβγαινοπουλων .

Νοσφεράτος είπε...

και....Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ (με διαφορα προσχηματα γκαλλοπικής δημοκρατιας , αμεσης και λοιπά για χψαζους ) ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ..
αιντε απο κει πέρα ..

Νοσφεράτος είπε...

ηθελα να πώ κι αλλα αλλά αε ..Παντως καταλαβαινουμε πολύ πολύ καλά πιά που το πανε καποιοι ..

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα μπορούσες να βάλεις χειρότερο παράδειγμα για την πρόβλεψη της κατάστασης από την Αριστερά!!!
΄Συγγνώμη, αλλά καλά σου λένε ότι έχεις πάθει παράκρουση!!!
Μα να παραλληλίζεις την πρόβλεψη με την πρόβλεψη των σεισμών;;;
Απίστευτο!! Έπαθα την πλάκα μου.

cynical είπε...

Νοσφερατε,

επαψα να αγοραζω και να διαβαζω Καθημερινη. Τη διεγραψα απο το μυαλο μου, σαν να μην υπαρχει. Μαζι και τον Μανδραβελη και τον Γιανναρα και τον Παπαχελα και τους ομοιους τους.

Δε θελω να δηλητηριαζομαι και να αναλωνομαι με τα γραφτα τους. Τερμα.

Θελω να κοιταω μονο μπροστα και θετικα.

Θελεις να συστρατευθουμε για την αποκατασταση της Δημοκρατιας; Ουδεν προβλημα. Αλλωστε, ειναι ολοφανερο οτι στην ελλαδα η δημοκρατια καταλυθηκε και επισημα προχτες.

Ας συμφωνησουμε ομως οτι θα ανοιξουμε εναν ειλικρινη δημοσιο διαλογο με μια και μονη προοπτικη. Να δρομολογησουμε λυσεις εξω απο αυτο το συστημα.

Η ιστορια θα ειναι οδυνηρη οπως με ευστοχια περιεγραψε ο Σχολιαστης.

pentanostimi είπε...

αγαπητή μου κυνική,

Νομιζω πως το ερωτημα [σε πολλά εισαγωγικά'',οπως κι εσυ το θέτεις,
ειναι άδικο για τους αριστερούς
η για οσους λένε πως θα ηθελαν μια ΑΛΛΗ Αριστερά.
Αδικο γιατι τους λες ξερετε η Αριστερά κανει τόοοσα για σας κι εσεις για κεινη τίτοτα????
Κατ'αρχην τα πολιτικά υποκειμενα[κομματα,παρατάξεις κοκ]
εν προκειμένω η αριστερά,δημιουργούνται για να προωθήσουν κάποιους στόχους για το ''καλο των εργαζομενων ''
δεν ειναι αυτοσκοπός τα πολιτικά υποκειμενα .
Ωστόσο,αν οι ιδιοι οι εργαζόμενοι δεν θελουν το ''καλό τους''μεσω της Αριστεράς,η αριστερα θα εκπροσωπει αυτους που τη θεωρούν ικανή να λύσει τα προβλήματα τους,να αλλάξει την κατάσταση.
Δηλαδη ΜΟΝΟ τους συγκεκριμένους,για να μην ειμαστ υπερφίαλοι.
Ως δεδηλωμένη και σεσημασμένη αριστερή,επιτρεψέ μου αγαπητη συνεργάτρια και φίλη,να σου πω πως το ερωτημα ειναι λάθος
και αρα και οι απαντήσεις πιθανοτατα γενικές,αφοριστικές,μίζερες η ρομαντικές για κάποιους.
Η ευρωπαική αριστερα ειναι μερος της κρίσης του πολιτικού συστήματος,δεν ειναι εκτος,για συγκεκριμενους ιστορικούς λογους,η εγχώρια δε,κουβαλάει και την παθογένεια των διασπάσεών της,των ιδεοληψιών πολλων τμημάτων της κοκ
Αρα κατα την ταπεινη μου γνωμη ,δεν φταίνε οι πολιτες-αριστεροι,που ''δεν κάνουν κάτι για την αριστερά''
Το ζητημα που τίθεται ειναι πώς,η υπάρχουσα αριστερα [και αν μπορει]
να υπερβεί τον εαυτό της,να φυγει απο τη λογική του 2,5 -3%,αντε του 4 η 5%,με μιζέριες,διαχωρισμούς και πολλες γλώσσες
Να γινει μια μεγάλη αριστερα
με οραματα και πρόγραμμα πιστευτο απο μεγαλες μάζες του κόσμου.Αλλοιως θα ψήνεται στην παθολογική εσωστρεφεια,τις ιδεοληψίες,τις διαρκείς διασπάσεις κλπ.
Αυτο ειναι το ζητούμενο κατα τη γνωμη μου σήμερα.

Νοσφεράτος είπε...

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΕΣ (ΚΑΙ ΑΗΔΙΑ) ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ
................ Πώς, όμως, θα γίνει δυνατό να έχουμε ανυπότακτη στην τυραννική κομματοκρατία κυβέρνηση, χωρίς να παραβιαστεί το Σύνταγμα;
Αλλά και πώς να αγνοήσουμε ότι το Σύνταγμα η κομματοκρατία το έχει κόψει και ράψει στα μέτρα της;
Τα ερωτήματα απαιτούν έκτακτη ευφυΐα ακομμάτιστων συνταγματολόγων και το είδος σπανίζει. Ο απλός πολίτης αποθέτει ελπίδες μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά την (φασιστικής έμπνευσης) κολόβωση των αρμοδιοτήτων του από την ανδρεϊκή συνταγματική αυθαιρεσία του 1985. Μοναδικό όπλο του Προέδρου είναι η απειλή παραίτησής του που θα επιφέρει εκλογές:
πράγμα αδιανόητο σε συνθήκες πτώχευσης και πανικού. Με αυτή την απειλή μπορεί να «εκβιάσει» ο Πρόεδρος τη συγκατάθεση των καταστροφέων για ρεαλιστική ανάσχεση των συνεπειών της εγκληματικής τους ιδιοτέλειας. Προσφέροντάς τους αμνηστία, αν αποσυρθούν από την πολιτική, όπως συνετά προτείνει ο Α. Βγενόπουλος.
Μια έγκυρη δημοσκόπηση ευρύτατου δείγματος θα μπορούσε να διευκολύνει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:
Να φανερωθεί τεκμηριωμένα το ποσοστό των πολιτών που απαιτούν την υποχρεωτική απόσυρση των σημερινών κομματικών σχημάτων και του προσωπικού τους. Τον σχηματισμό κυβέρνησης «επιστρατευμένων προσωπικοτήτων» με διπλή εντολή:
Να αναχαιτίσει τις συνέπειες της κρατικής χρεοκοπίας και διάλυσης. Να προκηρύξει, σε εύθετο χρόνο, Συντακτική Συνέλευση για να αποκτήσει η χώρα καινούργιο εξ υπαρχής Σύνταγμα που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα των κομματικών συντεχνιών. Σύνταγμα που θα επιβάλει τη λειτουργία μόνο δημοκρατικών κομμάτων, με δημοκρατική εσωτερική (οργανωτική) δομή και άρθρωση, με διαφανή οικονομικά, με ελεγχόμενη (από συνταγματικό δικαστήριο) την πιστότητά τους στις αρχές της δημοκρατίας.
Τότε, ίσως η αποφράδα 23η Απριλίου 2010 αποδειχθεί αφετηρία ρεαλιστικής νεκρεγερσίας του Ελληνισμού.

Tου Χρήστου Γιανναρά

http://nosferatos.blogspot.com/2010/05/blog-post_232.html
Αυτά λεει ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ ο κ Γιανναράς


Δεν μιλά για αναθεωρηση του Συναταγματος ..
αλλά για καταργηση του εφοσον θελει καινουρια ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΉ
Ομως υπάρχει και το α 120 ετσι δεν ειναι ;

Οχι cynical
δεν θελω ''
'' να συστρατευθουμε για την αποκατασταση της Δημοκρατιας; Ουδεν προβλημα.''


Θελά να υπερπασιουμε την ηδη υπάρχουσα απο τους διαφορους που επικαλουνται οτι ακριβώς επικαλουνταν οι Συνταγματαρχες της 21 απριλιου ..Την φαυλοκρατια ..


Τα αλλά μου φαινονται ψυλλοι σταχυρα..

Νοσφεράτος είπε...

''Σύνταγμα που θα επιβάλει τη λειτουργία μόνο δημοκρατικών κομμάτων,
--------------------------


με δημοκρατική εσωτερική (οργανωτική) δομή και άρθρωση, με διαφανή οικονομικά, με ελεγχόμενη (από συνταγματικό δικαστήριο) την πιστότητά τους στις αρχές της δημοκρατίας.''

μας λεει ο κ Γιανναράς

Καταλαβες τωρα;

Θυμαμαι τα Ψευδοσυνταγματα της Χουντας ...

cynical είπε...

καλη μου Πεντανοστιμη
φιλη και συνεταιρα και άλλα πολλα,

η Αριστερα ειναι οι ανθρωποι της. Ετσι την βλεπω εγω. Και απευθυνομαι οχι μονο σ' αυτους που ειναι ηδη οργανωμενοι, αλλα σε μενα και σε οσους απογοητευμενους κινουνται στον ευρυτερο χωρο κουβαλώντας σαν βαριδια την απογοητευση και τη θλιψη.

Ειναι μια προσκληση για να συνδιαμορφωσουμε αυτο το αθλιο τοπιο που βλεπουμε σημερα. Η αριστερα ειναι οι ανθρωποι της. Το ξαναλεω.

Πουθενα μεσα στο κειμενο δεν κανω, ουτε την παραμικρη νυξη περι ενοχοποιησης. Δεν προσπαθω να ενεργοποιησω φοβικα ή ενοχικα συνδρομα. Νομιζω οτι ειναι παρα πολυ καθαρο αυτο.

katerina είπε...

Καλημέρα Cynical,
θα διαφωνησω με το πλαισιο του post αλλά θα συμφωνησω με τον τίτλο. Και έτσι ίσως το πρωτο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, ειναι να αμφισβητησει ότι η Αριστερά ταυτιζεται (πιθανα ...χωράει) μεσα στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό που ...υποτιθεται ότι την υπηρετεί και ακόμα χειροτερα την εκφραζει.

Έχουμε συζητησει πάρα πολλές φορές (και σε προσωπικό επιπεδο) την δική μου οπτική και έχουμε διαφωνησει(ευτυχώς) ...όλες τις φορές.
Η δική μου προσεγγιση (δεν ειμαι καθόλου σιγουρη ότι ειναι σωστή και πολύ περισσότερο δεν ειναι βεβαιότητα) είναι ...μπαινουμε όλοι μαζικά και δυναμικά στους κομματικούς και μαζικούς χώρους και τοςυ "αλωνουμε", με φρεσκο ηθικά και πολιτικά αιμα, με διαλυση των υπάρχουσών ισορροπιών του τρόμου, με κλωτσιά στις ιδεολογικοποιημένες προσωπικές διαφορές.
Θα τα καταφερουμε; Τα καταφερνουμε; ΌΧΙ.
Έιναι ευκολο; ΚΑΘΟΛΟΥ.
Αλλά απο την άλλη μεριά δνε μπορώ να καταπιώ τους τιτλους ιδιοκτησίας που τους εκχωρησαμε. Δεν μπορώ να καταπιώ (ακόμα και μόνο με το θυμικό "σκεπτομενη") ότι ανηκει σε οποιονδηποτε ότιδηποτε. Στο brand name που πουλάει και που κάποιοι θεωρουν ότι έχουν τα ...royalties, πρέπει να αντιταχθεί ένα πραγματικά παραγωγικό μοντέλο ιδεολογικής και πολιτικής αποτελεσματικότητας.

celin είπε...

παντως τα πραγματα ειναι παρα πολυ απλα
δε γουσταρεις τους κομματικους σχηματισμους της Αριστερας?νιωθεις πια οτι δε σε εκφραζουν?
ωραια.αυτο σημαινει οτι δινεις ψηφο εμπιστοσυνης στον δικομματισμο κ στο υπαρχον πολιτικο σκηνικο
ακομα κ η αποχη απο τις εκλογες,ακομα κ η ψηφος σε τιποτα περιθωριακα κομματα,ειναι ουσιαστικα το ιδιο

Εν ολιγοις
ΑΝ ΠΡΑΞΕΙΣ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΚΕ Η ΣΥΡΙΖΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΔΝΤ

Διοτι,ολοι ζηταμε ανατροπη του Καθεστωτος,αλλα ανατροπη δε γινεται ουτε με ευχολογια,ουτε με κατηγοριες εναντι της Αριστερας λες κ αυτη η κυβερνησε
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ,ΜΕ ΨΗΦΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Τα υπολοιπα ειναι να χουμε να λεμε

Ελπιζω να μη υπαρχει κανεις τοσο αφελης που να πιστευει οτι ανατροπη θα ερθει με ανταρτικο πολεων τυπου Μαζιωτη κ ολοκαυτωμα βαγονιων του Ηλεκτρικου[ΝΑΙ,ΤΑ ΒΑΓΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ]
Ελπιζω ακομα περισσοτερο,να μην υπαρχει κανεις που να πιστευει οτι η ανατροπη μπορει να γινει κ απο τον καθενα χωριστα μας,χωρις καθοδηγηση,χωρις πιστη σε μια κοινη ιδεα κ χωρις υπακοη σε αυτη τη κοινη ιδεα
Αν σας φαινονται αμερικανιες αυτες η πνιξιμο της ελευθερης σκεψης μπλα μπλα μπλα,πολυ ωραια,κανενα προβλημα.Απλα να ξερετε οτι στηριζετε ετσι εμμεσα το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο

Απλα τα πραγματα
Cynical,καλως σε βρηκα

Alexandros είπε...

"αρχιζω απο τα ευκολα:
που ειναι μια διευκρινηση σχετικα με το κατα πόσο ειναι δυνατον να προβλεφθουν οι κρισεις.
Θα φερω το αναλογο παραδειγμα των σεισμων.
Τοσο η αριστερα οσο και οι σεισμολογοι μπορουν να προβλεψουν με βαση τα θεωρητικα τους εργαλεια οτι σε μια περιοχη θα γινει καποτε κριση/σεισμος.
Τοσο ομως οι μεν οσο και οι δε δεν μπορουν να προβλεψουν οτι η κριση/σεισμος θα συμβουν την Τεταρτη στις 12 και 13 η ωρα το μεσημερι."

Cynical, είσαι επιστήμονας, δεν είναι δυνατόν να φέρνεις τέτοιο παράδειγμα. Αγνοείς ολοκληρωτικά τον παράγοντα "αντισεισμική προστασία" και για την μία και για την άλλη περίπτωση.

LeftG700 είπε...

Τι χαστούκι για τους ανθρώπους της Αριστεράς! Τη μεγαλύτερη πίστη (ίσως και πιο άδολη) απ' όλους τους αριστερούς σχολιαστές-αναγνώστες προς την Αριστερά να την εκφράζει ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με "Ελεύθερο Τύπο" και ψήφιζε μέχρι και το 2004 ΝΔ!

Και τι υπέροχη επιβεβαίωση των ιδεών της Αριστεράς και ενθάρρυνση να συνεχίσουμε όσοι πιστοί, αρχίζοντας όχι πάλι απ' την αρχή, αλλά απ' τη μέση!

Γειά σου celin!

celin είπε...

Γεια σου leftg700!
k οχι μονο αυτο,μεχρι κ μπλογκ εφτιαξα ενω ημουν μεχρι κ πριν 3 μηνες ασχετος με το ιντερνετ για να στηριξω τα πιστευω μου!
Κ τους γνωστους μου σε χλωρο κλαρι δεν τους εχω αφησει,κουραστικος καταντησα,καθε που τους βλεπω,τους αρχιζω στα μανιφεστα!
Ειναι πολλοι σαν εμενα
Κ η μεταστροφη στις αντιληψεις δεν ειναι προσωρινη,η δικια μου παντως να σε βεβαιωσω οτι ειναι τσιμεντωμενη

cynical είπε...

Alexandre

ενας επιστημονας ειναι παντοτε σαφης.

Μιλησα για προβλεψη συγκεκριμενη. Και ο,τι εγραψα για τις προβλεψεις ισχυουν.

Η αριστερα δεν ηταν δυνατον να ειχε καταρτισει προγραμμα για το μετα της κρισης, σε χρονο προγενεστερο της κρισης. Οπως δεν κατασκευαζεις και κατοικιες για να αντεξουν σε σεισμο 9 ριχτερ, μιας και τα 9 ριχτερ δεν συμβαινουν και πολυ συχνα. Συμβαινουν ομως.

Τι εννοεις ομως εσυ αντισεισμικη προστασια;

Alexandros είπε...

Κοίτα να δεις τι γίνεται. Η αντισεισμική προστασία στηρίζεται σε ένα κανονισμό που θεσπίστηκε το 1959. Από τότε έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές με τελευταία αναθεώρηση μετα τον σεισμό της Αθήνας το 1999. Με βάση το ιστορικό σεισμών γίνεται μία παραδοχή για το λεγόμενο μέγεθος σχεδιασμού. Τι θα πει αυτό; Θα πει ότι σχεδιάζεις ένα σπίτι να αντέξει σεισμό με περίοδο εμφανήσεως τα 1000 π.χ. Σχεδιάζεις δηλαδή με τον μέγιστο δυνατό σεισμό που θεωρείς ότι θα εμφανιστεί.

Κάνε τώρα τις αντιστοιχίσεις με την οικονομία. Υπάρχει ένα δεδομένο οικονομικό μοντέλο. Πάνω σε αυτό γίνονται αναθεωρήσεις και διεργασίες και από τα αριστερά και από τα δεξιά κόμματα. Το μοντέλο αυτό κατέρρευσε όπως κάθε μοντέλο θα μπορούσε να καταρρεύσει με την ίδια λογική ότι κάποια στιγμή θα γίνει σίγουρα ένας μεγάλος σεισμός. Τα κόμματα υπάρχουν για να δίνουν ή να προτείνουν λύσεις. Αλλιώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Όλοι ήξεραν, ακόμα και εγώ που είμαι άσχετος), ότι η κρίση των στεγαστικών στις ΗΠΑ θα επιφέρει ντόμινο εξελίξεων που θα χτυπήσουν και την Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να είναι διαρκώς έτοιμα τα κόμματα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το Πασοκ δεν ήταν έτοιμο και κοίτα που καταλήξαμε.

Αν π.χ. αύριο το πρωί παραιτούνταν όλοι και αναλάμβανε ο-θαυμαστής του Μάο- Τσίπρας τι θα έκανε; Θα σήκωνε τα χέρια ψηλά;
Πολύ εύκολα βρίσκεις δικαιολογίες για τους πάντες και για τα πάντα. Για τους αγρότες και τους διεφθαρμένους πολίτες μέχρι τα κόμματα της Αριστεράς και τις ηγεσίες τους. Έχεις και εσύ το κλασσικό κουσούρι που έχουμε σχεδόν όλοι οι Έλληνες (και εγώ φυσικά): Την φτηνή δικαιολογία.

vripol είπε...

Αγαπητέ μου Νισφεράτε: Ο Γιανναράς ψάχνει για σωτήρες εδώ και καιρό. Το Σεπτέμβρη, έψαχνετην σωτηρία στό πρόσωπο του Νταβούτογλου. Αργότερα, μεσω του πατέρα Τύχωνα, στον Πούτιν, και τωρα στον Βγενόπουλο...
Το πρόταγμά του είναι ενα θεοκρατικό ενοριακό καθεστώς, με ολίγον βγενόπουλο...
Τό κοινό του με το σημερινό πολιτειακό καθεστώς, όπως και με το καθεστώς της Χούντας, είναι πώς σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό σύστημα το κατέχουν άλλοι και όχι η κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ περίεργο από τη μεριά σου να θεωρήσεις την ένσταση του harisheiz για το φάουλ σου ‘εύκολη υπόθεση’!
Νομίζω πως ο harisheiz το έθεσε πάρα πολύ σωστά και φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση! Και φυσικά είναι η αρχή όταν κάποιος θέλει να κάνει κριτική στην Αριστερά!
Η κουτοπόνηρη Αριστερά μας έχει ζαλίσει χρόνια τώρα φωνασκώντας και προσπαθώντας με κάθε τρόπο να μας πείσει πως όλες οι παροχές προς τους εργαζόμενους είναι δικό της κατόρθωμα! Ποιες παροχές;! Τα δανεικά που έπαιρναν οι εχθροί της από τους μεγαλύτερους εχθρούς της! Και τώρα, σα να το περίμενε, θέλει και πάλι να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να φανεί και πάλι ότι τααάχα νοιάζεται για το λαό!
Το ίδιο κάνει και στο μεταναστευτικό! Τααααάχα ανθρωπιστές! Υπέρ των μεταναστών και τίποτε άλλο!!! Κι όταν η ανεργία χτυπήσει 30% και πάλι θα το εκμεταλλευτεί και θα προσπαθήσει με το δικό της ανεπανάληπτο τρόπο, της μπαχαλοποίησης, να φέρει την εξέγερση, την επανάσταση που θα οδηγήσει στην λύτρωση των λαών από τους αιμοδιψείς καπιτάλες, εγκαθιδρύοντας ένα νέο-σταλινικό-μαρξιστικό καθεστώς!!!
Αυτό φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε παράκρουση αν όντως οι αφελείς είναι περισσότεροι από όσοι θα έπρεπε! Το απευχόμαστε νομίζω οι περισσότεροι! Θα δούμε στο μέλλον τι θα συμβεί!
Τι περιμένουμε λοιπόν από την Αριστερά;! Να αυτοκαταργηθεί εδώ και τώρα! Να πάνε σπίτι τους και κλάψουν γιατί τόσα χρόνια δε κάνανε τίποτα! Ή μάλλον κατάφεραν το μόνο εύκολα πραγματοποιήσιμο! Όλα τα χρόνια, σε όλους τους τόπους το σίγουρο είναι ΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ!!!! Θαρρείς έχει ειδικότητα στο να φέρνει έτσι τα πράγματα και να χύνεται αίμα! Αίμα αδελφών!
Όπως, λοιπόν, και να το δει κάποιος το πράμα ένα είναι σίγουρο! Η Αριστερά είναι αχρείαστη αλλά και επικίνδυνη!

Νίκος

Odyssey είπε...

-"Τι Κάνεις Εσύ για την Αριστερά;"
-"Απολύτως τίποτα".

ΥΓ. Oύτε πρόκειται να κάνω.

cynical είπε...

Αλεξανδρε

δεν βλεπω την κοινωνια σαν ατομα ανεξαρτητα των καταστασεων μεσα στις οποιες δρουν. Ετσι αντιθετα με σενα, ουτε κρινω αντανακλαστικα, ουτε τεντωνω με ευκολια το δαχτυλο. Τον τελευταιο δε που θα στοχοποιησω ειναι ο εργαζομενος, κι αυτο αφου εχουν εξαντληθει ολα τα περιθωρια αναλυσης.

Η κριτικη με βαση αυτο που πέφτει απ' ευθειας στο οπτικο μας πεδιο , δεν ειναι και πολυ αξιοπιστη...

Σταματαω εδω. Τα υπολοιπα αλλη φορα.

harisheiz είπε...

Μόνο μια διευκρίνιση αναφορικά με το σε τι βαθμό είχε προβλεφθεί η κρίση από την αριστερά. Οι κουβέντες για την επερχόμενη κρίση έχουν ξεκινήσει από πέρσι (ίσως και νωρίτερα), έτυχε να θυμηθώ μια κουβέντα που έγινε στο ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς που πραγματευόταν ακριβώς αυτό.

Δεν είναι δυνατόν η αριστερά που διεκδικεί ως ρόλο να είναι ακριβώς το σωσίβιο σε τέτοιες περιπτώσεις, να ψάχνει για δικαιολογίες για την ανυπαρξία πρότασης... Δεν μπορεί να ψάχνουμε να βρούμε τώρα τον τρόπο να φουσκώσουμε το σωσίβιο, υποτίθεται ότι η αριστερά έχει το know how...

cynical είπε...

Γεια σου Χαρη,

αλλη πικρα βλεπω να βγαινει απ' εδω!

Το οτι δεν εκανε αυτα τα 35 χρονια η αριστερα αυτα που περιμενες να κανει , δεν ηταν προβλημα μονο της ελληνικης αριστερας, αλλα παγκοσμιο. Ενταξει, θα μου πεις δικαιολογια, αλλα οχι και φτηνη. Εδω η αριστερα κατερρευσε παντου, γεγονος που δεν ηταν μονο θεμα των ηγετων και των πρακτικων της εγχωριας αριστερας. Πες μου σε ποια χωρα δεν καταβαραθρωθηκε;

Ας πουμε λοιπον οτι αυτα τα 35 χρονια ηταν φύρα. Αμα παμε πιο πισω και αυτα φυρα ηταν; Τιποτε δεν εδωσε αυτη η αριστερα; Όχι. Εδωσε. Και πολλά.

Ας παμε στο παρον. Βλεπεις αλλο χωρο να βγουμε αλλού; Αν βλεπεις, πολυ ευχαριστως θα σε ακουσω.

Στο ποστ δεν αναφερθηκα ουτε σε Τσιπρα, ουτε σε Παπαρηγα. Ουτε στη συστημικη αριστερα.

Αναφερθηκα ρητως σε συμμετοχη σε κινησεις απο τα κατω. Αυτο τι ειναι; Για μενα, ανεξαρτητως ονοματος, ελπιδοφορο.

Ο Συριζα, εχω την εντυπωση, πως εχει ανοιξει αρκετα τα στεγανα του, ωστε να πουμε χαριν αστειοτητας "Οτι χιλιοι καλοι χωρανε".
Αλλα και παλι δεν αναφερθηκα στον Συριζα.
Υπαρχει χωρος για προβληματισμο και στην εξωκοινοβουλευτικη αριστερα.

Η προοπτικη μετωπου πως θα σου φαινοταν; Εχεις a priori εντστασεις;

cynical είπε...

Καλο μηνα @Vad,

καλο μηνα.

cynical είπε...

Ωχ, Φοραδα στ' αλωνι,

επεσες στην Ορθοδοξια!!!

Να σου πω ομως και ενα μυστικο. Το οτι εισαι αυτο που εισαι, καπου και σ' αυτην το χρωστας. Αν ειναι λιγο ή πολυ, εσυ το ξερεις.

Alexandros είπε...

Να σημειώσω μόνο πόσο εξαιρετικό (στο σύνολο του) είναι το σχόλιο του harisheiz. Είχα καιρό να διαβάσω κάτι τόσο εύστοχο. Έτσι όπως τα λέει είναι τα πράγματα, αν τα δει κάποιος αποστασιοποιημένα , χωρίς δογματισμούς και ευσεβείς πόθους. Εύγε!!

Νοσφεράτος είπε...

1. Cynical
κοιτα
το τι κανουμε για την Αριστερά με την εννοια που δινεις δεν θα το μαθεις ποτέ απο τα Μπλογκια... Για τον απλουστατο λόγο οτι στα Μπλογκια - και στην πραγματική ζωή εν ελλάδι αλλά και στα Μπλογκια -ιδιως στα Μπλόγκξια - ο καθενας ειναι οτι δηλώσει..
Τι τι κανουμε για την Κοινωνική αριστερά - και οχι για την Αριστερά ως σταρ συστεμ- θα το δεις στην ιδια την κοινωνια
Συνεπώς ματαιοπονεις αγαπητη .. Το πολύ πολύ να βρεις Σουπερ ασριστερες δηλώσεις εδω περα μέσα ..Διοτι ως Γνωστον τωρα τελευταια αφθονει το ειδιος και του Μπλογκο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ....
(ειναι ο τυπος που λουφαζε τα τελευταια δεκα χρονια τουλαχιστον , δεν εχει συμμετασχει ποτες του σε πορεια , απεργια κλπ αλλά τωρα τελευταια ειδικά ειναι ΛΑΥΡΟς ..

2) αγαπητε celin

θαθελα με ολη μου την καρδια να σου πώ οτι τα ευκολα διλήμμτα τυπου ειτε με το ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟ σΥΡΙΖΑ
ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ δντ ΚΛΠ
δεν εξεφραζαν ποτε τον κοσμο της αριστεράς ..Βολευαν καποιους επιδοξους κενοδοξους ηγέτες ..Βολευαν ΑΥΤΟΥς ΠΟΥΗΞΕΡΑΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΣΙΡΙΖΟΥΝ .. αΛΛΆ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ - ΑΥΤΆ ΤΑ ''Ή ΜΕ ΜΑς Η ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ''αρσιτερά
Οχι αγαπητέ ..Δεν ειναι αυτό ..
Να σου πώ τι ειναι; ειναι αυτο που βλεπω να κανεις ΗΔΗ στο Μπλογκ σου .Να ψαχνεσαι να γραφεις μεσα απο τα βαθη της καρδιας σου .. Να αγωνιζεσαι .. Αλλά να μη διαλεγεις αλλους να σκεφτουν για σενα ...



Δεν ειναι αριστερα το δυο πόδια κακά τεσσερα ποδια καλά '' που εγραφε και ενας πραγματικά αριστερος ο Τζωρτζ Οργουελ ..

3.Βριπολα

δεν νομιζω να ειναι το ιδιο .. Ο Τυπος μιλά για καταργηση του Συνταγματος .. πΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ πΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΙς ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕς ΤΟΥ

Προτρεπει να απαγορευση κομμάτων (καταλαβαινεις ποιων ε; )


εδω μιλάμε για 114 ή μαλλον για Α . 120.

cynical είπε...

Vripol,

και ποιος θα την προωθησει αυτη την αρκετα αμεσοδημοκρατικη οργανωση που προτεινεις;

cynical είπε...

Νοσφερατε,

τι κανουμε αγαπητε; Τα διλληματα δεν ειναι ωραια πραγματα. Αλλα οταν σου τα βαζει η πραγματικοτητα τι κανεις;
Τα αγνοεις;
Εκτος κι αν δεν θεωρουμε οτι ειμαστε σ' αυτη την κατασταση.

Εγω ομως θεωρω οτι καποιοι εχουν πληξει πολυ ασχημα την αξιοπρεπεια μου. Οφειλω να παρω θεση.

Ολη αυτη η κουβενατ, εχει δειξει πολλα πραγματα. Αλλωστε γιαυτο την προκαλεσα. Ο καθενας μπορει να βγαλει τα συμπερασματα του.

Ανώνυμος είπε...

Είναι τρομερά ενδιαφέρον το ότι πολλοί έχουν τέτοια άνεση που σε dt και χωρίς δεύτερη κουβέντα είναι διατεθειμένοι να δεχθούν το γεγονός ότι η Αριστερά την τελευταία 3οετία ήταν φύρα, σάπισε κι είναι ετοιμοθάνατη. Άλλοι τολμούν να πουν ότι πέθανε! Τουλάχιστον η κοινοβουλευτική! Για τους άλλους τι να πεις! Είναι εντελώς αλλού!
Από την άλλη είναι πάλι τρομερά ενδιαφέρον που οι ίδιοι συγχωρούν την Αριστερά και την αθωώνουν λόγω ΠΡΟΤΕΡΟΥ ΕΝΤΙΜΟΥ ΒΙΟΥ ! Αυτό κι αν δεν έχει μεγάλη δόση αφέλειας!; Να συγχωρείς τον φύλακα που ενώ έπρεπε να έχει τα μάτια του 14 αυτός κοιμότανε;;
Είναι μπροστά σε αδιέξοδο! Και με το δίκιο τους από μια άποψη! Θέλουν αλλαγή του σκηνικού κι όλες οι ‘πλατφόρμες’ είναι βρώμικες ή σαράβαλα!
Τι κάνουμε; Ταπεινά φρονώ πως θα έπρεπε να αφήσουμε την αριστερά να αυτοκαταργηθεί! Κι αν δε το θέλει, να τη σπρώξουμε εμείς στο γκρεμό! Η Αριστερά να πεθάνει! Το σίγουρο είναι ότι κάτι άλλο θα γεννηθεί…. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΑ-ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ θεμέλια! Τα πράγματα είναι πιο απλά! Δε χρειάζεται επανάσταση για να ευημερήσουν οι λαοί!!
Θα μου πείτε, γιατί να μη πεθάνουν οι άλλοι και να πεθάνει η Αριστερά;!!! Μα γιατί είναι πολύ περισσότεροι και θα πάθουμε ανεπανόρθωτη ζημία, όλοι μας, από τη δυσωδία!

Νίκος

Νοσφεράτος είπε...

τι κανουμε αγαπητε; Τα διλληματα δεν ειναι ωραια πραγματα. Αλλα οταν σου τα βαζει η πραγματικοτητα τι κανεις;
Τα αγνοεις;
Εκτος κι αν δεν θεωρουμε οτι ειμαστε σ' αυτη την κατασταση.''


Αγαπητη μου η (Κομμουνιστική τουλαχιστον )αριστερα απο τον καιρό του Ζαχαριαδη
(τουλαχιστον )


αυτο ακριβώς σ εκανε
εβαζε διλημματα ..
' και οπως ελεγε ο Ζαχαριαδης '' Η με μας η με την αντιδραση '' Τριτος δρομος δεν υπάρχει
δεκαδες χρονια Ματωνε η Αριστερά εξαιτιας αυτής της τακτικής .. Για να δικαιωνονται αχρηστοι Ηγετες .. Για να δημαγωγουν οι αταλαντοι οι τσαρλατανεοι .. Γι να επιπλεουν οι φελλοι ... Για να τρομοκρατειται η Κριτική σκεψη ..
Για να πνιξει καθε εσωτερική διαφωνια

Ευχαριστώ δεν θα πάρω .. Το δοκιμασα το ποτηρι μικρος .. Οχι αλλο ..

εξαλλου κνιτης δεν ημουνα ποτές* .. Δεν θα γινω στα γεραματα ..
και ελπίζω να μη την πατησει και ο αγαπητος Celin
Celin σκεψου λίγο τους στιχους του Σαββοπουλου

''Μποπρει κανΝιβαλος ποτέ να εκπροσωπήσει ταχα
Ολους τους φίλους τους παλιους που κρυβει στην ΣΤΟΜΑΧΑ; ''

* οχι οτι αυτο που ημουνα ητανε καλυτερο .. Εξαλλου μαζι τους βλεπω ...

cynical είπε...

Ανωνυμε Νικο

πριν λιγο καιρο ζητουσα μεσα απο ποστ να μου υποδεικνυατε το νεο υποδειγμα πολιτικης οργανωσης που θα μπορουσαμε να ακολουθησει περα απο τον Μαρξ. Ζητουσα τη νεα θεωρια. Δεν πηρα συγκεκριμενη απαντηση.

Αν τωρα λες να φυγουμε απ Μαρξ/Λενιν, προς τα που θα παμε; Δεν πρεπει να εχουμε καποιο υποδειγμα πανω στο οποιο να δοκιμασουμε;

περιμενω προτασεις.

cynical είπε...

Νοσφερατε μην υπεκφευγεις!

Τα διλληματα δεν τα βαζει η αριστερα. Η πραγματικοτητα τα βαζει.
Καθεσαι με σταυρωμενα χερια ή βγαινεις τροπος του λεγειν "ανταρτικο"; Μονος; Ή με ποιους;

Συγνωμη, αλλα σε μενα ετσι ερχονται οι ερωτησεις. Κατευθειαν στα μουτρα!

Νοσφεράτος είπε...

Νοσφερατε μην υπεκφευγεις!

Τα διλληματα δεν τα βαζει η αριστερα. Η πραγματικοτητα τα βαζει.
Καθεσαι με σταυρωμενα χερια ή βγαινεις τροπος του λεγειν "ανταρτικο"; Μονος; Ή με ποιους;''

A ωστε υπεκφευγω κιολας ;)

Λοιπόν ... αγαπητη μου αν ειναι να μιλησουμε προσωπικά και ειτε θελεις το πιστευεις ειτε οχι ... Το τελευταιο καιρο συμμετεχ σε τρεις ή τεσεερις πορειες τη βδομάδα .. κανω ολες μου τις απεργιες και ολα τα αλλα αριστερά μου Καθηκοντα ...

αλλά οχι μονο τον τελευταιο καιρο .. Αλλά και τα τελευταια τεσσερα πενετε χρονια οταν η ραανλοπαρεα Ρημαζε την χωρα

επισης δεν αφησα τον εαυτο μου να γλιστρησει σε καμμια εθνολαικιστικη παρεα εν ονοματι της παλης εναντια στο Δ Ν Τ
και φυσιά κανω οτι μπορω γιατί το ..αρσιτερο μου ΥΤΠΕΡΕΓΏ δυστυχώς ειναι ακομα ισχυρότατο παρά το δουλεμα που εφαγα μεχρι τωρα απο την ..αριστερα ..
Ξερεις ομως τι ΔΕΝ κανω πιά;

Δεν τρωω καθε Πομμπώδη μπαρουφα μου πετα ο εκαστοτε ...Ηγετης της αριστεράς αμασητα ..

Θελω να πώ ..Σκεφτομαι και λιγάκι
Κια τα λέω
Και ΤΟΥΣ τα λέω ... ξω απο τα δοντια ..

( δεν ξερω γιατί νοσταλγησα ξαφνικά τον τελευταιο πραγματικό Ηγετρη - και οπχι εγωπαθή- της αρσιτερας
Που δυστυχώς μας Λειπει και θα ηταν σημερα αναγκαιος οσο κανεις
Και που λοιδωρηθηκε οσο κανεις απο τουθς ΑΣΧΕΤΟΥΣ της ...''αριστεράς''


τους θρασυτατους .. Που του βαζανε διλημματα ''


ΤΟΝ Μ. Παπαγιαννακη .

Ανώνυμος είπε...

To παν είναι να μη νοιώθουμε υποχρέωση οτι εμείς πρέπει να σώσουμε την Αριστερά!
Άρα:
1. Να πεθάνει η Αριστερά ώστε να ελευθερωθούν οι δυνατότητές μας!
2. Δεν υπάρχει κάποια έτοιμη πολιτική 'πλατφόρμα' στην οποία να μπορούμε να στηριχτούμε γι'αυτό πρέπει:
3. Να έχουμε τους δέκτες μας σε ετοιμότητα ωστε να 'πιάσουμε' ό,τι νέο ελπιδοφόρο κυκλοφορήσει στον αέρα! Η αριστερά με τα 'παράσιτά' της εμποδίζει τα πάντα! Δεν αφουγκραζόμαστε ΤΙΠΟΤΑ! Είναι, το ξαναλέω, ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Δεν αφήνει τίποτα να αναπτυχθεί! ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ!

Και όπως συνήθως γίνεται, εκεί που σαπίζει κάτι αργά ή γρήγορα, υπομονετικά, κάτι φυτρώνει!

Νίκος

cynical είπε...

Nosferate,

δεν χρειαζετε να μου τα πεις. Πνιγμενο στα δακρυγονα σε γνωρισα (διαδικτυακως).

Τελος παντων. Ας σταματησουμε εδω. Εδω θα ειμαστε. Τα γεγονοτα θα τρεχουν, οποτε θα τα ξαναπουμε.

Νοσφεράτος είπε...

και κατι αλλο αγαπητη Cynical

κατ αρχας συγνωμη για τα λαθη μου τα τυπογραφικά ..
Το ξερεις οτι δεν καλοβλέπω ..

Ομως θαθελα να σου πώ - με ολη την συμπάθεια που σου χω και εχω δειξει πολλάκις σε δυσκολους καιρους
οτι - δεν καταλαβαινεις
οτι οταν δειχνεις τον αλλο που δεν καλοξερεις με το Δαχτυλο


και με Υφος Κήνσορα ..


και τον ρωτας ''τι κανει εσυ κλπ ''

αυτοματα Εσύ υπεκφευγεις...

απο το Ιστορικο καθηκον που πανω απο ολα εχουμε ολοι δ αριστεροι και Μη
ειδικά στους δυσκολους καιρους των Διλημματων ''

Δηλαδή να σκεφτουμε
Μονοι μας
Να σκεφτουμε

Δεν ξερεις
Οτι οταν ενα Δαχτυλο δειχνει τον αλλον
τα αλλα Τρια δειχνουν τον εαυτό του; (πλην του αντιχειρος που ειναι ..αυτοαναφορικος)

Λυπαμαι που σου μιλησα ετσι

Αλλά μουβαλες ..Διλημμα


Θα προτιμουσα να τα πώ σε καναν Αλαβανο η Ρουντυ
( στον Αλαβανο -ως ενα βαθμό -τα ειπα )

celin είπε...

Φιλε μου Νοσφερατε
[κ η προσφωνηση εδω απο καρδιας,τη λεω συχνα εδω,σε αυτη τη θαλασσα ολογραμματων,αλλα σε εσενα την εννοω 100%]
δε προκειται ποτε να αφησω κανεναν να καπελωσει τη σκεψη μου,σε ευχαριστω που με διαβαζεις κ με νιωθεις,αυτο ακριβως προσπαθω να κανω,να σκεφτομαι κ να γραφω/πραττω απο καρδιας

Δεν ξερω τι συνεβαινε στην Αριστερα ολα αυτα τα χρονια κ συμφωνω οτι τετοια διλημματα που εθεσα προηγουμενως θυμιζουν διλημματα Τζωρτζ Μπους,στον πυρηνα τους ελλοχευει ο μανιχαισμος,η απολυτοτητα
κ τετοιου ειδους διλημματα ειναι οχηματα απλοικων ανθρωπων που αρνουνται να δεχτουν τη συνθετοτητα της πραγματικοτητας,προσπαθωντας να την ερμηνευσουν οπως μπορουν

Συμφωνω με ολα αυτα

Ομως,στη κατασταση που εχουμε φτασει,ποια ειναι η αντιπροταση?ειναι η δεν ειναι αμειλικτη η πραγματικοτητα κ μπροστα της οφειλουμε να παρουμε θεση?

Θελει να μου πει καποιος οτι πρεπει να εμπιστευτουμε τη Κυβερνηση κ οτι μακροπροθεσμα,τα μετρα του ΔΝΤ θα ειναι για το καλο μας?
αυτο ειναι μια θεση που μπορει κ να αληθευει,σιγα μη κατεχω εγω ο ασημαντος τη μοναδικη αληθεια κ βεβαια μπορει να λανθανω

Αλλα αν δε λανθανω,
κ εχω δικιο
δε πρεπει να δρασω?
κ αν ναι,πως μπορω να δρασω?
δεν ειναι ο μονος τροπος μου δρασης μου η ψηφος στην Αριστερα η οποια ειναι κ η "παραφωνια" στην κατ'ουσιαν συμπλευση των υπολοιπων κομματων?

Δεν αμφιβαλω καθολου για τις αμαρτιες κ τα κριματα της Αριστερας,ισως αυτος ειναι ο λογος που τη βλεπω με τοση συμπαθεια,το οτι ειναι για μενα terra incognita

ισως κ η ενδεχομενη τριβη μου με αυτον τον χωρο να με εκανε να ξενερωσω κ μαζι τους

Αλλα με την απλοικη μου ματια,εγω ετσι τα βλεπω
τι ειναι αυτο που αντιστεκεται κ αρνειται να συμπορευθει στο νεοφιλελευθερο δρομο με τους υπολοιπους?
η Αριστερα ειναι
επομενως,γιατι να μη παω μαζι της?

Παντως θα εξακολουθησω φιλε μου να σκεπτομαι ελευθερα κ αν δω τα σκουρα θα αποτραβηχτω,να εισαι σιγουρος!
Προς το παρον ομως,τα "σκουρα"μου τα προσεφερε μονο ο δικομματισμος!!

Δεν ειχα ποτε σχεση με κνιτες
Αλλα ενας λογος που "αλλαξοπιστησα" ηταν οι υπολοιπες νεολαιες του δικομματισμου που εβλεπα στο Πανεπιστημιο
Ειδικα αυτους τους γλειωδεις της ΔΑΠ,δεν ηθελα να τους βλεπω μπροστα μου

cynical είπε...

Νικο

μπορω να θετω ερωτησεις τη μια μετα την αλλη. Οχι για κανενα αλλο λογο, αλλα γιατι ετσι ξεκαθαριζουν τα πραγματα. Παντα στο δια ταυτα. Και παντα στο να υπάρχει καποια καταληξη. Εστω και μικρη.

Μπορω να σε ρωτησω και πώς αυτο το νεο θα φυτρωσει; Καποιοι δεν θα πρεπει να το φυτεψουν; Και πως το φανταζομαστε αυτο το νεο; Πρεπει να εχουμε σχηματισει μια ιδεα απο τα πριν γιαυτο το νεο, που δεν θα ειναι αριστερο, αλλα δεν θα ειναι και δεξιο. Τι θα ειναι;

Αλλα αστα για αλλη φορα. Κι εγω ψαχνομαι. Και βιαζομαι...

Νοσφεράτος είπε...

Φυσικά δεν καταλαβε ΤΙΠΟΤΕ ...

Νοσφεράτος είπε...

celin...
H δυναμη και η δυναμια της Αιστεράς ειναι αυτη που βγαινει απο αυτά που γραφεις
Η Αριστερά ειναι δυνατή οταν ειναι ανοιχτη στην ενδεχομενικοτητα και τη σκεψη την αναζητηση την προσπαθεια
Και ΧΑΝΕΙ την δυναμη της οταν ακριβώς το παιρνει πάνω της .. Οταν αρχιζει να λεει ειτε - ειτε ή με μας η με την αντιδραση
Γιατι η Αριστερά Δεν ειναι ταυτοτητα . Δηλαδή ενα Κλειστό συστημα
Η Δεξια ναι .. Αυτη ειναι . Ταυτοτητα . Κλειστη Ταυτοτητα
Τι αλοο μπορει να ψελιζει ενς Δαπιτοηομουνκουλους παρα το και Α και Ου και Δαπ Ν ου Δου Φουκου

Αν ομως το κανει και η Αριστερά χαθηκε ..
ετσι φιλε μου δωσου ολοψυχα στην Αριστερά .. Δεν λεω να εισαι δυσπιστος ..ουτε να κρατας πισινη .. Δωσε τον εαυτό σου ολοψυχα
Αλλά σ'αυτήν την Αριστερά
που σκεφτεται και αγωνιζεται
Οχι στην αριστερά των ψευδων διλημματων ..Οχι στους ηγετισκους .. Οχι στο πομπώδες υφος ..
Στην Αριστερα της πραξης καιοχι στην αριστερα του Στυλ.

cynical είπε...

Νοσφερατε

περα απο τον (επικοινωνιακο) τιτλο, το κειμενο δεν εστηνε κανεναν στον τοιχο!

Αααα! Εγω εγραψα το ποστ, εγω ρωταω... Εχω συγκριτικο πλεονεκτημα.

Κανοντας μια συνοψη των σχολιων, διαπιστωνω απο το μικρο αυτο δειγμα, οτι δεν υπάρχε και πολλη διαθεση κινητοποιησης. Μπορει η απογοητευση απο τη αριστερα να ειναι η πρωτη αιτια, αλλα η δευτερη είναι η απογοητευση απο ολα.

celin είπε...

φιλε προσπαθω να καταλαβω ομως,μπορει κ να μη το πετυχαινω αλλα το προσπαθω σκληρα

celin είπε...

"Στην Αριστερα της πραξης καιοχι στην αριστερα του Στυλ."

Ετσι ακριβως,με πραξεις θα δειξεις αυτο που εισαι κ αυτο που θελεις να γινεις

Κ δεν ηρθα εδω για να δωσω μαθηματα αριστεροσυνης σε ανθρωπους που εχουν κυνηγηθει στα πεζοδρομια,εγω μια κοτα λειρατη ειμαι που καθομαι απο την ασφαλεια του σπιτιου μου κ λεω αυτα που λεω
αλλα στη προσωπικη μου ζωη δεν εχω βλαψει ποτε μου κανεναν κ σε κανενος το πτωμα δεν εχω πατησει,ουτε κ προκειται

Νοσφεράτος είπε...

''Κανοντας μια συνοψη των σχολιων, διαπιστωνω απο το μικρο αυτο δειγμα, οτι δεν υπάρχε και πολλη διαθεση κινητοποιησης. Μπορει η απογοητευση απο τη αριστερα να ειναι η πρωτη αιτια, αλλα η δευτερη είναι η απογοητευση απο ολα.''

Mα καλά ..Αυτο καταλαβες; Απογοητευμαι...

( τεσπα ..Αστειευομαι .. Φναταζομαι οτι εισαι στην φαση ..


Και μενα με πιανει που και που .. Αρχιζω τα μεγαλοπρεπα και τα ενθουσιωδη ..


Κουναω το δαχτυλο και ρητορευω ''ακολουθατε με φωναζω '' σαν τον Αννιβα εξω απο την Ρωμη ..δεν με ακολουθαει κανεις μετά γυρναω και λεω

Ντροπή σας .. ρε ..ου να χαθειτε κιοτηδες



Μα Νοσφερατε μου λένε .. Νομιζαμε οτι κανεις Πλακα

Δεν κανω πλακα ποτε με τον Αγωνα ..λεω .. κ.ο.κ

Μετα απογοητευομαι και το γραφω στο Μπογκ οπως ο Κατων ο Τιμητης στα απομνημονευματα του ...
Cynical . πολλά φιλιά .. Εισαι αξιαγάπητη παρα τους ενθουσιασμους και τις απογοητευσεις σου
Η μαλλον εξαιτιας τους ..

cynical είπε...

Νοσφερατε,

μη νομιζεις οτι θα γλιτωσεις :))
Εχω μεγαλο πεισμα...

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι τελευταίο κι από εμένα!!
Το να κρατάμε ακόμη τους Μαρξ, Λενιν, άλλοι έχουν κάδρο του Σταλιν!!!!!!!! κτλ δεν δηλώνει και το ότι είμαστε φύρα, σκέτη απογοήτευση! Είναι δυνατόν να αναμασάμε Μαρξ κι άλλες τέτοιες @@@ εν έτη 2010;!
Μα ο κόσμος μας δε γεννά ΤΙΠΟΤΑ πολιτικό πια;;;
Αυτό κι αν δεν είναι εντυπωσιακό και άκρως απαισιόδοξο!!
Τάχα μυαλωμένοι και πολυσπουδαγμένοι, τόσοι και τόσοι και αναμασούν ανοησίες 150 χρόνων! Πεθαμένα πράγματα! Άσχετα με τον κόσμο που ζούμε!
Α Π Ο Δ Ε Δ Ε Ι Γ Μ Ε Ν Α!
Και η μεγαλύτερη απάτη!
ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΜΕ έστω κάποιες από τις παλιές ‘πλατφόρμες’ στα σημερινά έχουμε την Αριστερά να θέλει με το στανιό να προσαρμοστεί όλος ο κόσμος στα απίθανα ιδεολογήματα των προπάππων μας!! Και να μην αφήνει σε κανένα άλλο να διεκδικήσει κι αυτός κάτι! ΟΧΙ!! ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ!

Νοσφερά, αυτό με τη ΔαπΝουΔουΦουΚου κάποια μου θυμίζει ;)

Να είστε καλά
Νίκος

Νοσφεράτος είπε...

η μην το παμε κι εκει τωρα ;)
ειπαμε μιλαμε πολιτικά οχι ....

πεισμα ε ; χμμμμ... ενδιαφερον αυτο.

harisheiz είπε...

"Αναφερθηκα ρητως σε συμμετοχη σε κινησεις απο τα κατω. Αυτο τι ειναι; Για μενα, ανεξαρτητως ονοματος, ελπιδοφορο."

Σύμφωνοι, μπορούμε να αναζητάμε ελπίδα αλλά εμένα η άποψη μου είναι ότι η ελπίδα έχει καταλήξει να είναι αυτοσκοπός. Δεν μας νοιάζει πλέον η αλλαγή πρακτικά αλλά η ελπίδα για την αλλαγή με πίστη σε ένα συγκεκριμένο τρόπο που θα την φέρει.

Με περίπου παρόμοια λογική η αναζήτηση της ελπίδας κάνει κάποιους να πιστεύουν στον θεό. Ίσως κι εμείς (κι εγώ) έχουμε πιστέψει στην αριστερά περισσότερο από οσο πρέπει, τόσο ώστε να αγνοούμε την πραγματικότητα, οραματιζόμενοι το μεθαύριο να χάνουμε το τώρα και μαζί και το μεθαύριο.

"πριν λιγο καιρο ζητουσα μεσα απο ποστ να μου υποδεικνυατε το νεο υποδειγμα πολιτικης οργανωσης που θα μπορουσαμε να ακολουθησει περα απο τον Μαρξ. Ζητουσα τη νεα θεωρια. Δεν πηρα συγκεκριμενη απαντηση."

Φυσικά και δεν πήρες συγκεκριμένη απάντηση γιατί το ερώτημα ζητούσε να βρει μια παγκόσμια "αλήθεια", μια μεγάλη αφήγηση. Αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία είναι ότι οι απαντήσεις δεν μπορούν να έχουν universal ισχύ, δεν μπορούν να ισχύουν για όλα τα contexts και όλες τις κλίμακες.

Αυτή η θέση είναι κάτι που αναδύθηκε από το '68 και στην Ελλάδα η αριστερά και οι αριστεροί απλά αρνούνται να την κατανοήσουν καταδικάζοντας την ως μεταμοντέρνα κλπ, έχοντας a priori δαιμονοποιήσει τον μεταμοντερνισμό χωρίς να έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Μπορεί ο Μαρξισμός να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο (και είναι), αλλά είναι μόνο ένα εργαλείο, δεν είναι θρησκεία ούτε αλήθεια, ούτε μπορεί να απαντήσει σε όλα. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αριστεροί δεν το έχουν καταλάβει. Κάπως έτσι έχουν πετάξει όλους τους μεταδομιστές κριτικούς του μαρξισμού (οι οποίοι ήταν μαρξιστές) στον κάλαθο των αχρήστων και χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμία σχέση με αυτό που λέμε σχεδιασμό ή προγραμματισμό (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό) ώστε να δουν τα προβλήματα στην πράξη λένε τα ίδια που έλεγαν πάντα.

Δεν θα υπάρξει αλλαγή με αυτόν τον τρόπο γιατί αυτό που ψάχνουν είναι το ίδιο με αυτό που ζήτησες κι εσύ να σου υποδείξουμε μέσω του ποστ. Ένα ερώτημα που δεν απαντάται δεν σε δικαιώνει απαραίτητα, μπορεί απλά να είναι ένα λάθος ερώτημα. Και ακριβώς αυτό είναι, είναι ένα ερώτημα θεωρητικό και υπερβολικά γενικό.

Αυτό που ζητά να βρεί η αριστερά δεν είναι απλά ένα μοντέλο πολιτικής οργάνωσης (αν έψαχνε αυτό θα συνέχιζε με τα του Καστοριάδη), αλλά μια οικονομικοκοιωνικοπολιτική απάντηση για όλα, που θα λειτουργεί σε όλες τις κλίμακες (πολίτης, πόλη, κράτος, κόσμος), για όλα τα επίπεδα κοινωνικής οργάνωσης, για όλες τις τάξεις, για όλα τα είδη παραγωγής και σε όλες τις εποχές (σήμερα, αύριο, μεθαύριο).

Ε δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, τέτοια ενοποιημένη θεωρία. Ακόμα κι αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί, μέχρι να βρεθεί πρέπει να βρούμε κι έναν τρόπο να λύσουμε ζητήματα του τώρα.

Νοσφεράτος είπε...

http://nosferatos.blogspot.com/2009/04/blog-post_2612.html


στο αφιερωνω (δεν φταιω γω ..εσυ ...με τα πεισματα..)

cynical είπε...

Νασαι καλα Νοσφερατε.
ευχαριστω για το τρυφερο ποιημα. Μια ανασα, πριν μουλαρωσω παλι!

Νοσφεράτος είπε...

ε μ'αρεσει να μουλαρώνεις ..αρκει να μη γαιδουρευεις ..Μουλαωνε με την ησυχια σου
Εγω προτιμώ να Γουρουνιάζω που και που...

cynical είπε...

Νοσφερατε
ολα τα ζωακια ειναι καλα, εξον απο τις κοτες, τα φιδια, τους γυπες, κα

Νοσφεράτος είπε...

τα φιδια μια χαρά ειναι
το φιδακι ο διαμαντης ..

vripol είπε...

Σε πανστρατιά μας κάλεσε η Κυνική, σέ μάχη,
Σ' ασπρου αλόγου κάθησε,σαλτάρωντας στην ράχη,
με βούκινο εσάλπισε το κέλευσμα του αγώνα,
κι έπειτα εροβόλησε κατά του Αρμαγεδώνα..

Κι ο Νόσφυ μας ο αγαπητός, που ειναι βετεράνος,
μεσ απ της μάχης την αχλύ, όρθιος, δίχως κράνος,
με μάτια κατακόκκινα απ' τις αναθυμιάσεις
φωνάζει πρός την αρχηγό, ξηράς τε και θαλάσσης:

"Συνειδητά θα μάχομαι, μα φέσι δεν γουστάρω,
κι όταν "ηγέτη" οσμίζομαι, συγχύζομαι, φλιπάρω,
κι εκεί πού τώρα έρχεσαι, εγώ παλιά έχω φτάσει,
το ίδιο έργο δυό φορές, στο τέλος θα με σκάσει."

Και η κυνική, δακρύζοντας, απ' τ' άτι κατεβαίνει,
στον Νόσφυ μας αντικρυστα κάθεται και του κραίνει:
" Νόσφυ μου, κι αν σας κάλεσα με ένταση μεγάλη,
και αν για την αριστερά σας έκανα κεφάλι,
δείξτε μου κατανόηση, έχω πολλές ευθύνες,
πάνω στα άπαρτα βουνά, γυρίζω εδώ και μήνες.
Βγαίνω στα πέντε τρίστρατα και στίς εφτά βρυσούλες,
όπου νεκροί απ' το ΔΝΤ, θάβονται απο μανούλες,
αγωνιστές στρατολογώ, συντάγματα οργανώνω,
με τα κουφάρια των εχθρών, τα καλντερίμια στρώνω.

Τράχυνανε τα λόγια μου, κι εγώ πού μουν αγία,
ολημερίς χειρίζομαι την Χριστοπαναγία,
μασώ καπνό, πίνω ποτό,
με το τουφέκι ρίχνω,
συγχώρα με την έρημη, όμως σαν στριγκλα δείχνω..

Κι ο Νοσφεράτος, κάλμαρε, σαν είδε την γυναίκα,
όπου στην μάχη έβαζε, ανδράκια κάτω δέκα,
ειλικρινα να θλίβεται και να του μετανιώνει,
κι η τρυφερή του η ψυχή άρχισε να ημερώνει.

"Γεράσαμε ορέ cynical πάνω στο μετερίζι,
τις τύχες μας δεν θέλαμε το ΔΝΤ να ορίζει,
σηκώσαμε απανάσταση ενάντια στά χρέη,
το δάκρυ μας εστέρεψε, κι ό ένας τον άλλον φταίει..

Πιάσε συντρόφισσα κρασί απο το γιοματάρι,
πιάσε κοψίδια ολόφρεσκα, απο οχτρού τομάρι,
ρίξε και πέντε ντουφεκιές να γίνει φασαρία
να γράψουμε με τ' άρματα ξανά την Ιστορία..

Νοσφεράτος είπε...

εδώ ο κόσμος χανεται και μαινεται η Μάχη
και μόν' ο Βριπολ χαιρεται εις των Ψαρρών την Ραχη
Τον συγκινουν τα αιματα σηκώνει αδρεναλίνη
οταν εμεις βουλιαζουμε στου Δου Νου Του τη Δίνη...


παναθεμα σε Βριπολα εγραψες παλι Ποιημα
ενώ ξυστα απ' το αυτί περασε ενα Βλημα

Ανώνυμος είπε...

Η Κυβέρνηση κι όλα της τα τσιράκια δεν φοβούνται τις πορείες και τις διαδηλώσεις. Τέτοια έχουν δει χιλιάδες και πάλι πάνω είναι και κυβερνούν και ξεπουλάνε και κάνουν μύρια όσα..
Πολύ φοβάμαι ότι το μόνο που φοβούνται είναι η ωμή βία. Να τους φέρει, δηλαδή, κάποιος στις εσχατιές της ύπαρξής τους. Όπως με πολύ κομπασμό οι ίδιοι κάνουν για ένα σωρό κόσμο.
Πολύ φοβάμαι ότι όταν η πείνα γιγαντωθεί, οι λέξεις θα πάψουν, τα σαγόνια θα σφιχτούν και θα δούμε γριές γυναίκες να πετάνε μολότωφ.