Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Οι αναξιοπαθούντες κ. Έλληνες εφοπλιστές


Χαλάλι τα κόκκινα χαλιά που στρώθηκαν, χαλάλι και οι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί για να τιμήσουν όχι το δολάριο αυτή τη φορά, αλλά το γουάν. Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί! Ο κ. Γουάν είπε πολλά, υποσχέθηκε ακόμα περισσότερα, έκανε την περαντζάδα του κι από τον Πειραιά, έξυσε κάποιες πληγές για τα χρωστούμενα από κάτι που ονομάζεται ΦΠΑ και που δεν λέει να βρει το δρόμο του προς τα κινεζικά ταμεία, μάς κολάκεψε για τη ναυτιλία μας, που ξέρει πόσο υπερήφανοι είμαστε στο θέμα αυτό, θα κλάφτηκαν και τίποτε αναξιοπαθούντες εφοπλιστές, τον έπιασαν τον άνθρωπο οι ευαισθησίες και τα κουβαρνταλίκια του, άνοιξε το πορτοφόλι του και έτσι για να συχωρεθούν τα πεθαμένα άφησε πάνω στο τραπέζι κάτι ψωρο πέντε δις για το καλό. Να τα έχουν οι καημένοι εφοπλιστές για να πορεύονται τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι και μετά βίας τα φέρνουν βόλτα.

Και πράγματι, πριν καλά-καλά βγούνε τα λεφτά από τη φιλάνθρωπη τσέπη του κ. Γουάν, και πριν προφτάσουνε να βρούνε το δρόμο τους για τα κινεζικά ναυπηγεία, κοιτάξτε τι έμαθα σήμερα από την πάντα ευαίσθητη στα πάθια των εφοπλιστών Καθημερινή. Ότι το 2009 ήτανε όντως μαύρη χρονιά για τους Έλληνες εφοπλιστές, αφού είχαν επενδύσει μόνο 2,3 δις δολάρια, δηλαδή μόνο το 9% των παγκόσμιων επενδύσεων. Αλλά όχι πια, οι καιροί γύρισαν τούμπα και το 2010, φτου να μη το βασκάνουμε, ήταν έτος μεγάλης επιχειρηματικής ευκαιρίας, καθ' ότι επένδυσαν συνολικά 7,78 δις δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών επενδύσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως για παραγγελίες πλοίων.

Ευτυχώς που ο κ. Γουάν δεν διαβάζει Καθημερινή κι έτσι δεν θα κινδυνέψουν να τους κόψει την επιδότηση.

5 σχόλια:

στελιος είπε...

Τα λεφτά του Χρηματιστηρίου τελειω-
σαν, τα ασφαλιστικά ταμεία άδειασαν,τα ομόλογα απαξιώθηκαν, κάτι πρέπει να βρούμε να τους ενισχύσουμε και εμείς, άλλη μια φορά.
Να βάζανε και την σημαία στα πλοία μας τουλάχιστον?
Εννοώ την κόκκινη ,γιατί την άλλη την έχουν απαξιώσει προ πολλού.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΩ ΕΞΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΟΥ...

http://anisixos.blogspot.com/2010/10/blog-post_15.html

Αξιζει να το δεις και οχι να το ζεις...

aris είπε...

Η κρίση που μας βασανίζει σε συνδυασμό με άρθρο σου , μου έδωσαν την αφορμή να αναθεωρήσω τα επαγγελματικά μου πλάνα και να προλάβω να σπουδάσω «εφοπλιστής» μήπως και μπω στο λόμπι της μεγάλης επιχειρηματικής ευκαιρίας. Λοιπόν σκέφτηκα στην αρχή, από το πρωί ώς το βράδυ να κάνω δημόσιες σχέσεις, για να εισέλθω στους ανάλογους κύκλους, να κάνω τις γνωριμίες μου, τις επαφές μου. Στη συνέχεια θα πρέπει να έχω τη στοιχειώδη άνεση και την ανάλογη ένδυση. Αφού ξοδέψω όσα έχω στην άκρη, θα πάρω δάνεια, θα νοικιάσω πανάκριβα σπίτια, θα αγοράσω (με δάνεια και leasing) πανάκριβες Μερσεντές. Καταχρεωμένος με κάποιες χιλιάδες ευρώ, θα έχω πείσει για καμία επιδότηση «τάνκερ».

cynical είπε...

Ari παιδι μου,

για δάνειο το βλεπω λιγο δυσκολο. Δεν βλέπεις που οι τραπεζες μουλάρωσαν και δεν δινουν;

Δεν κοιτας καλύτερα για καμμια κορη εφοπλιστου; Δες καμμια παλια ελληνικη ταινια να μαθεις τα κολπα. Ακου με που σου λεω...

Napo είπε...

το προβλημα των εφοπλιστων ειναι πως τα πλοια εχουν προπελα και φευγουν ευκολα

συνεπως ψευτοσοσιαλιστικες πρακτικες και αφελεις λογικες περι φορολογιας τους πεφτουν στο νερο