Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Δημοσκοπήσεις, άρες μάρες κουκουνάρες…


Η σημερινή δημοσκόπηση της MARC (μια εταιρία που δεν συγκαταλέγεται στις φίρμες του κλάδου), με το αμφιλεγόμενο ερώτημά της, στο κατά πόσον οι πολίτες συναινούν στη «Συναίνεση», κατάφερε να παίζει πρώτο τραπέζι πίστα στο ραδιόφωνο και τις εφημερίδες. Αιτία το δημοσκοπικό εύρημα ότι ένα 62,8% φαίνεται να την επικροτεί. Φυσικά από μόνο του δε λέει τίποτε, μιας και το ερώτημα είναι αρκετά tricky.


Τι εστί όμως συναίνεση; Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα. Είτε ο ένας να συμφωνεί με την πρόταση του δεύτερου, είτε ο δεύτερος να συμφωνεί με την πρόταση του πρώτου, είτε αμφότεροι να συμφωνούν πάνω σε ένα τρίτο σχέδιο.


Το ότι το 62,8% συναινεί στη Συναίνεση, δεν αποκαλύπτει και ποιο από τα τρία ενδεχόμενα αποδέχεται. Σε περαιτέρω ερώτηση για το εάν ο Σαμαράς θα πρέπει να συναινέσει με την κυβέρνηση, το 51,9% απαντάει «Ναι», το οποίο λογικά σημαίνει ότι το υπόλοιπο 48,1% θέλει κάποια από τις άλλες δυο εναπομείνασες εκδοχές. Αμ δε!


Στο επιπλέον ερώτημα που θέτει ο δημοσκόπος, για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 77,3% απαντά ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις Σαμαρά!


Δηλαδή η ίδια δημοσκόπηση φέρεται να δίνει δυο εντελώς διαφορετικές, και αλλήλως αποκλειόμενες απαντήσεις για το σε ποιανού πρόταση θα επιδιωχθεί η συναίνεση. Το 51,9% να θέλει ο Αντωνάκης να σκύψει στον Γιωργάκη, και το 77,3% να ζητάει το ακριβώς αντίθετο! Δλδ είτε η έρευνα είναι για τα μπάζα, είτε το 25,4% των ερωτηθέντων τα έχει εντελώς χαμένα.


Αν πάμε σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή της RASS για την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", ό,τι καταλάβατε από την προηγούμενη δημοσκόπηση, διαγράψτε το και ξεχάστε το. Εδώ, τα πράγματα έρχονται ακριβώς τούμπα, γιατί τώρα το ποσοστό των ερωτηθέντων που φέρεται να μην συναινεί στη συναίνεση που προτείνει η κυβέρνηση, ( 62,4%) είναι το ίδιο με το ποσοστό που στην προηγούμενη δημοσκόπηση φέρεται να συναινεί!


Βγάλατε άκρη; Καμμια! Το σίγουρο είναι ότι αύριο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι, και αυτοί που αρνούνται τη συναίνεση και αυτοί που την επιδιώκουν.


Ξεχνάνε όμως κάτι σημαντικό, ότι η επιδιωκόμενη συναίνεση, δεν έχει επί της ουσίας κανένα πρακτικό αντίκρισμα, παρά μόνο συμβολικό, όπως θα έλεγε και ο Ρέππας, και τούτο γιατί ο Αντωνάκης δεν σέρνει από πίσω του κανένα λεφούσι, που να έχει βγει στις ταράτσες, κηρύσσοντας τον ανένδοτο με τρόπο που να μην μπορεί να το μαζέψει. Αν μετά κόπων και βασάνων συγκέντρωσε αυτό το πενιχρό 20%, κυρίως γιατί έπαιξε το χαρτί του αντιστασιακού, αύριο θα έχει εντελώς εξανεμιστεί.


Αλλά το σημαντικότερο των σημαντικών είναι ότι αυτό που διαμορφώνει τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις του κόσμου δεν είναι οι αερολογίες, τα πείσματα και οι συμβολισμοί του αξιοθρήνητου διδύμου Αντωνάκης-Γιωργάκης, αλλά η αδήριτη πραγματικότητα, η οποία έβγαλε ήδη τα δρεπανηφόρα της στο δρόμο και σαρώνει, τόσο που να μπορεί πλέον ο καθένας ελεύθερα να πει: «Στ’ αρχίδια μου αν συναινέσετε, στ’ αρχίδια μου και αν δεν».


9 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Τείνω προς το "το 100% των ερωτώμενων τα έχει χαμένα".

Ή για να το θέσω αλλιώς, το 44,25514$ θέλει να τους γαμήσει ο Γιωργάκης, το 36,52564% ο Κωστάκης, αλλά το 75,25646 προτιμάει να τον φάει κι απ' τους δύο παρέα..

Μανώλης είπε...

θλιβερή σύγκριση

http://www.ustream.tv/channel/motionlook#utm_campaign=synclickback&source=http://activistika.blogspot.com/2011/05/live.html&medium=8306676


http://www.livestream.com/stopcarteltvgr

τα νεύρα μου

cynical είπε...

στρατολατη,

παντως τα δελτια στα καναλια παιζουν μονο τη μια δημοσκοπηση που βγαζει το 60+ που θελει συναινεση. Το ευρημα της αλλης δημοσκοπησης που βγαζει το ακριβως αντιθετο, δεν το παιζουν...

cynical είπε...

Μανωλη,

στην αρχη υπηρχε δυσπιστια και στην Ισπανια. Καλουσαν σε συνεντευξη τυπου και δεν παταγε κανεις. Σημερα συνωστίζονται.

Τους 300 τους βλεπουν με καχυποψια για το λογο οτι εχουν λογοτυπο με τη λεξη "Ελληνες". Παρα το γεγονος οτι το μανιφεστο τους δεν δειχνει ακροδεξιες συναφειες και τα αιτηματα τους ειναι αιτηματα του καθενος.

Στην Ισπανια, υπηρξε πολυμηνη προετοιμασια μεσα απο το facebook kai blogs. Αντιθετα εδω, ακουσα για την κινηση 300 μολις χθες.

Swell είπε...

Tα τελείως αντίθετα ευρήματα των δύο ερευνών οφείλονται ότι η μεν Marc τηλεφωνούσε το πρωί, η δε Rass το βράδυ. Και ο Ελληνας έχει ευμετάβλητη ψυχοσύνθεση. Αν του μιλήσεις μετά τα δελτία των 8, μπορεί και να σε σκοτώσει.

Αν δεν κάνω λάθος, η Rass συνεργάζεται πολύ συχνά με το ΠΑΡΟΝ. Αυτό ανήκει στο Μ. Κουρή, αδελφό του γνωστότερου Γιώργου του ALTER κασι της ΑΥΡΙΑΝΗΣ. Τα δύο αδέλφια, πίστεψέ με, μοιράζονται τις ίδιες "αξίες" και νοοτροπία.

the elf at bay είπε...

Η τελευταία φράση τα λέει όλα. Κι αυτό ακούω από όλους τους φίλους κι γνωστούς.

Μανώλης είπε...

cynical

Όσο και αν ψάχνω σε Ελληνικά λεξικά, δεν βρίσκω τη λέξη αξιοπρέπια.
Γιαυτό φοβάμαι πως θ΄αργήσουμε να δούμε σοβαρές αντιδράσεις.
Εξάλλου κι αυτοί που βγήκαν με της κατσαρόλες στο δρόμο το έκαναν μόνο όταν δεν είχαν ποια τι να βάλουν μέσα.
Από την άλλη πάλι ελπίζω να έχεις δίκιο, αν και τα δεδομένα δεν συνηγορούν, φοβάμαι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη στιγμή πληροφορούμε από πολύ έγκυρη πηγή (ώρα 19.00) ότι στη δραματική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εν μέσω εντάσεων, αποφασίζετε το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.

Πρώτα είναι η πιο υγιής κρατική τράπεζα (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) η οποία είχε έρθει 1η στα stress test ξεπερνώντας σε αντοχές όλες τις ιδιωτικές. Ακολουθούν ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Πιθανότατα η εταρεία ύδρευσης (το νεράκι του Θεού) Θεσσαλονίκης και μέρος της ΕΥΔΑΠ (δίδετε μάχη). Το 10% του ΟΤΕ.
Ακολουθούν η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, τα αεροδρόμια και ότι άλλο υγιές υπήρχε στο κράτος.

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

GS

Unknown είπε...

πάντως, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω τί παιγνίδι παίζεται πίσω από την συναίνεση. Αφού η κυβέρνηση έχει και το καρπούζι και το πεπόνι, σιγά μη χρειάζεται να ρωτήσει κάποιον για το πως θα το μοιράσει. Να είχαμε διαφορετικό κοινοβουλευτικό σύστημα, να το καταλάβω, αλλά αυτό το παιγνιδάκι που παίζεται εδώ και χρόνια δεν το πιάνω...