Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί της Πεντέλης


Τα στοιχεία είναι πολλά ώστε να μην χωρά αμφιβολία ότι οι πυρκαγιές σε περιόδους εκλογών πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε το λόγο. Η ανάγκη ψήφων «αναγκάζει» τις κυβερνήσεις να εκστομίζουν υποσχέσεις και αρκετά συχνά να προβαίνουν σε ρυθμίσεις είτε για την αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων αυθαιρέτων, είτε για ένταξη στο σχέδιο πόλης ανένταχτων και δασικών περιοχών.

Και για του λόγου το αληθές, ας δώσουμε ένα παράδειγμα κυβερνητικής τροπολογίας η οποία κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2007, (προσέξτε, λίγους μήνες πριν τις εκλογές), από τον κ. Μπασιάκο, με τις υπογραφές των τότε υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ανέστελλε κάθε κατεδάφιση αυθαιρέτου μέσα σε δάσος ή δασική έκταση μέχρι να κυρωθεί τελεσίδικα ο δασικός χάρτης της περιοχής. Φυσικά και οι γάτες γνωρίζουν ότι τέτοιος χάρτης δεν υπάρχει πουθενά, ούτε προβλέπεται να καταρτιστεί στο ορατό μέλλον. Η χώρα μας πολύ απλά δεν διαθέτει εθνικό δασολόγιο για το 94% των ελληνικών δασών. Η κραυγαλέα αυτή τροπολογία, μετά από τις αντιδράσεις που συνάντησε τελικά δεν περπάτησε, αλλά κανένας δεν εγγυάται ότι δεν πέρασαν παρόμοιες σε μεταγενέστερο χρόνο, ή ότι οι ιθύνοντες δεν σταματούν νυχθημερόν να απεργάζονται τρόπους για να τις επαναφέρουν νύκτωρ προς ψήφιση.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά στις εκλογές του 2004, οπότε και κατατέθηκε ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονταν οι αυθαίρετοι οικιστές εντός δασών από την καταβολή της προβλεπόμενης ειδικής αποζημίωσης. Υπάρχει νόμος που εξειδικεύει τα πρόστιμα, (χαμηλά προ του 2004, υπέρογκα για μετά), φευ! στην πράξη όμως έτσι κι αλλιώς, καταστρατηγείται με ...ετεροχρονολογήσεις. Ομοίως, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου έδωσε υπό προϋποθέσεις δικαίωμα ηλεκτροδότησης σε όσα αυθαίρετα είχαν χτιστεί έως τα τέλη του 2003. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 αυθαίρετα ηλεκτροδοτήθηκαν με βάση αυτή τη ρύθμιση σε όλη τη χώρα.

Μα, εύκολα θα αναρωτηθεί κανείς. Αν η εκάστοτε κυβέρνηση ευελπιστεί να αποσπάσει ψήφους από τους καταπατητές, δεν είναι εύλογο να περιμένει ότι θα χάσει άλλους τόσους και ακόμα περισσότερους από τους υπόλοιπους οι οποίοι δεν έχουν ή δεν σκοπεύουν να σφετεριστούν δημόσια γη, καμένη ή μη. Εκτός και αν οι δεύτεροι αποτελούν μειοψηφία, οπότε καλώς οι κυβερνήσεις πράττουν, ως πράττουν. Στην πραγματικότητα αποτελούν όντως μειοψηφία, όχι όμως πολύ μεγάλη, διότι ένα υπολογίσιμο τμήμα της υποτιθέμενης αυτής μειοψηφίας καιροφυλακτεί να αλλάξει στρατόπεδο με την πρώτη ευκαιρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του νεοπαγούς «παρατηρητηρίου των εν δυνάμει οικοπεδοφάγων μαχητών», 400,000 ετοιμοπόλεμοι συμπολίτες μας έχουν στρατοπεδεύσει στα περίχωρα προστατευόμενων περιοχών περιμένοντας το σύνθημα της επέλασης. Ενώ, άλλοι οργανωμένοι στις ελαφρές ταξιαρχίες των ευαγών «οικοδομικών συνεταιρισμών» ετοιμάζονται να διεκδικήσουν γύρω στα 200,000 στρέμματα δασικής έκτασης

Σύμφωνα με τα τελευταία έγκυρα στοιχεία, η λεία που απεκόμισαν από προηγούμενες εκστρατείες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι το 1 από τα 4 σπίτια στην Αττική είναι αυθαίρετο, ενώ ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 300,000! Επίσης, από τα 7 εκατομμύρια οικοδομές που έχει συνολικά η Ελλάδα, γιατί οικοπεδοφάγοι ευδοκιμούν και αλλού, υπολογίζεται ότι τα 1,5 - 1,7 εκατομμύρια είναι αυθαίρετες.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Ο Δούρειος Ίππος της δασικής κυρίως καταπάτησης φέρει το όνομα «Οικοδομικός Συνεταιρισμός». Και μόνο που ακούω το όνομα αυτό μού σηκώνεται η τρίχα, και τούτο γιατί δεν με ευνόησε η τύχη να συμπεριληφθώ σε κάποιον από δαύτους. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται γύρω στους 215 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, εκ των οποίων οι μισοί (128) έχουν στρατοπεδεύσει εντός της Αττικής, καίγοντας, ρημάζοντας, πιέζοντας, διαφθείροντας, χτίζοντας, κι αν όχι πάντα οι ίδιοι, πάντως επωφελούμενοι σαν τις ύαινες από συγκυρίες, που είτε προκαλούν άλλοι είτε τις προκαλούν οι ίδιοι. Η έκταση που διεκδικούν δε εντός Αττικής είναι γύρω στα 113,000 στρέμματα. Από υπερβάλλοντα ζήλο, έκαψαν τα διπλάσια, οπότε θα τους μείνουν αμανάτι τα υπόλοιπα. Κρίμα.

Οι εκτάσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών, που βρίσκονται στην Αττική σε πλείστες όσες περιπτώσεις εντός δασικών εκτάσεων, απλώνονται από την Ανάβυσσο, το Κορωπί και τη Βάρη ως τη Νέα και την Παλαιά Πεντέλη, το Πικέρμι, τον Μαραθώνα, τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, ενώ από την άλλη πλευρά είναι διάσπαρτες από τη Σταμάτα, το Καπανδρίτι, τα Βίλια και τα Μέγαρα Μαραθώνα.

Οι 62 από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, βρίσκονται στη Δυτική Αττική με μεγαλύτερη πυκνότητα στην παραλιακή ζώνη (Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Αλεποχώρι) με διεκδικήσεις σε 22.165 στρέμματα. Στη Μάνδρα 13 οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν 5.000 στρέμματα στην πλειονότητά τους χαρακτηριζόμενα ως δάση χαλεπίου πεύκης ρητινευόμενα, στα Βίλια 20 συνεταιρισμοί 7.140 στρέμματα (δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις), στο Πόρτο Γερμενό 6 διεκδικούν 2.390 στρέμματα, στην Ψάθα 10 συνεταιρισμοί 1.804 στρέμματα (δάση πεύκης, τμήματα έχουν καεί - αναδασωτέα), στο Αλεποχώρι 8 2.600 στρέμματα και στην Κινέτα 5 συνεταιρισμοί 3.231 στρέμματα

Στην άλλη πλευρά της Αττικής, στην Πεντέλη, υπάρχει άλλος χορός οικοδομικών συνεταιρισμών, στην περιοχή μάλιστα που κάηκε το 2000 και πριν - αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κηρύχθηκαν αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις που κάηκαν αλλά μέρος τους εξαιρέθηκε. Στη Ραφήνα, η «Θεοτόκος» (223 στρέμματα) στην περιοχή Περιβολάκια, ο «Νέος Πόντος» στο Νταού Πεντέλης - από τις αρμόδιες υπηρεσίες χαρακτηρίζεται η έκταση ως χαλεπίου πεύκης/διακατεχόμενο όπου προέχει η διατήρηση του δάσους -, «Η Ελληνική Πίνδος» (489 στρέμματα) σε έκταση που χαρακτηρίζεται διακατεχόμενη), σημειώνει ο πρώην διευθυντής Δασών κ. Ελ. Φραγκιουδάκης. Επίσης, όπως εξηγεί, «δασικό πρόβλημα υπάρχει και με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς "Προβάλινθο" και "Αμπελούπολη", ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Πικέρμι με οικοδομικούς συνεταιρισμούς όπως ο ΑΟΟΑ, (Αξιωματικών), που τμήμα των εκτάσεών του προσκρούει για δόμηση στο διάταγμα για την προστασία του Πεντελικού». Ο ίδιος όμως κατάφερε το 1998 να εντάξει στο σχέδιο πόλης της Νέας Μάκρης έκταση 800 στρεμμάτων. Υπάρχουν και άλλοι στην περιοχή, όπως π.χ., των Κωνσταντινουπολιτών, οι οποίοι διεκδικούν 550 στρέμματα σε περιοχή που κάηκε το 1995.

Στην Πεντέλη, κάποιοι συνεταιρισμοί κατάφεραν οι εκτάσεις τους να μπουν στο σχέδιο παράνομα από το '70, όπως ο «Αγ. Σπυρίδων», ο οποίος επιπλέον διεκδικεί τον αποχαρακτηρισμό 1.200 στρεμμάτων που κάηκαν το 1995, ο «Βουτζάς», η «Καλλιτεχνούπολη» και η «Ιπποκράτειος Πολιτεία», η δε τελευταία αν και άκρως αμαρτωλή, εν τούτοις ανέγγιχτη. Άκουγα, τις προάλλες τον αξιαγάπητο Μίμη Πλέσσα στη τηλεόραση να δηλώνει περήφανος, πώς πρωτοστάτησε στο να ιδρυθεί ο οικισμός της «Καλλιτεχνούπολης» της οποίας μάλιστα διατελεί και ισόβιος πρόεδρος και μού ήρθαν δάκρυα στα μάτια για το σθένος και την επιμονή αυτού του ανδρός.

Στην Πεντέλη πάλι, για να μην ξεχνιόμαστε, 80.000 στρέμματα διεκδικεί κι η Εκκλησία, δηλαδή η Μονή Πεντέλης, που φέρεται να κατέχει εκτάσεις σε όλο το νότιο τμήμα του βουνού, σε μεγάλο μέρος της δυτικής αλλά και της ανατολικής πλευράς του. Για τις εκτάσεις αυτές δεν υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, σαφείς τίτλοι. Η μονή στηρίζει τις ιδιοκτησιακές της διεκδικήσεις σε έγγραφα του σουλτάνου και στη συνεχή παρουσία της στην περιοχή. Μεγάλο τμήμα αυτών των εκτάσεων, περί τα 10.000 στρέμματα, έχει πουληθεί/μεταβιβαστεί σε ιδιώτες ή σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Ο οικοδομικός Συνεταιρισμός ΠΑΝ (των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας!!!) νομιμοποίησε 4.000 στρέμματα και έχτισε στην περιοχή Λυκόρεμα - τώρα ο οικισμός αποτελεί τμήμα της κοινότητας Πικερμίου.

Θέλετε κι άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς στο Πεντελικό; Καλή σας Όρεξη!!
«Αγιος Τιμόθεος», «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Ελλάδας», «Σύλλογος Εργαζομένων και Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ», «Σύλλογος Δημοσιογράφων και Εργαζομένων», «Τέκτων», «Φαίαξ», «Δημόκριτος», «Ροσόλυμος» ή «Κτήμα Πεντέλη Α.Ε.», «Νέα Βιθυνία», «Ικαρος», «Β. Φρειδερίκη», «Νοσοκομείο Πειραιώς», «Αξιωματικοί Χωροφυλακής» «Δικηγόροι Πειραιώς», «Εφέδρων Αξιωματικών Αναγέννηση», «Νέοι Μακεδόνες», «Εργατοτεχνιτών Μαρμάρων», «Αργεννών», «Αγιος Σύλλας», «Νέος Μηχανικός Κόσμος», «Δασικών Υπαλλήλων», «Μεγαλόχαρη», «Καλλιθέα, Αγιος Θωμάς», «Αιολίδα» «Προβάλυνθος».

Δεν μπορώ άλλο. Θα σταματήσω εδώ, διότι κουράστηκα ν’ απαριθμώ! Πολλοί οι μνηστήρες.

Για τους υπόλοιπους οικοπεδοφάγους των οποίων οι προσπάθειες δεν έχουν ευοδωθεί μέχρι σήμερα, και φουρκίζονται για την αδικία την οποία υφίστανται, συστήνω, τι άλλο(;) υπομονή. Εφ’ όσον οι εκλογές δεν θα σταματήσουν να διεξάγονται, κάποια στιγμή, πού θα πάει, θα έρθει και η δική τους η σειρά!


Πηγές:

55 σχόλια:

Sophia είπε...

Σε συνδυασμό με την λέξη "εργολάβος", νομίζω πως αποτελούν μια πολύ καλή σούμα της παρανομίας, της ασυδοσίας, της σιχασιάς και της λαμογιάς στη χώρα μας. Αποφεύγω να προσθέσω τις λέξεις πολιτικός, δικηγόρος και δημοσιογράφος, για την περίπτωση που υπάρχει ανήλικο κοινό...

Swell είπε...

Ευγε! Σου αναθέτω την προεδρία επιτροπής για την ίδρυση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των φτωχών αλλά τιμίων, bloggers!

Unknown είπε...

Ψηφαλάτσι ψηφαλάτσι τσαι γεμίζει το καλπάτσι...

Tyler Durden είπε...

και μια απορία, μια και δεν ξέρω τι παίζει εκεί κάτω: ακούγαμε αυτές τις μέρες για Πάντειο πολιτεία, Ιποκράτειο πολιτεία, τι ιστορίες είναι αυτές; Τι νομικό πολεοδομικό μόρφωμα είναι η "πολιτεία" και σε τι χρησιμέυει;

cynical είπε...

Tyler,
η Ιπποκρατειος Πολιτεια ειναι μεσα στην Παρνηθα και ανηκει σε οικoδομικο συνεταιρισμο γιατρων. Ενα κατατοπιστικο αρθρο της Ελευθεροτυπιας αναδημοσιευσει το indymedia.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=780639

Την Παντειο Πολιτεια την ακουσα κι εγω για πρωτη φορα τωρα. Δεν ξερω σε ποιους ανηκει. Πάντως προκειται για βιλλότοπο. Εψαξα στο ιντερνετ αλλα δεν βρηκα κατι κατατοπιστικο. Αν καποιος γνωριζει... ας πληροφορησει κι εμας.

de profundis είπε...

τελικά ολα τα θέματα ανάγονται σε συνεταιρισμούς -συντροφίες- σιες

cynical είπε...

Sophia,

προσπαθησα να βγαλω καποια ακρη με το πώς νομιμοποιουν οι οικοδ. συνεταιρισμοι τα δασικα εδαφη που "κατεχουν". Εμπλεξα. Καθε περιπτωση ειναι ξεχωριστη και ακολουθουνται πολυ δαιδαλωδη μονοπατια για πολλες δεκαετιες. Οι καταπατησεις προχωρουν βημα-βημα είτε αιφνιδιως σε μια καταλληλη συγκυρια, οπου μπλεκεται το πανελληνιο. Δημοι-νομαρχες-πολεοδομιες-υπουργοι-βουλευτες-δασαρχες-δεη-και ο,τι βαλει ο νους σου.

cynical είπε...

Swell,
φανταζομαι οτι δεν θα υπαρχει νομικο προβλημα στη συσταση ενος οικοδ. οργαν των βογερς. Μενει να βρουμε τα λεφτα για να αγορασουμε γη. Ισως στη Γυαρο, που ακομα θα ειναι φτηνα. Προβλεπω οτι το νησι θα αξιοποιηθει.

cynical είπε...

Darthiir,
αμα βαλουμε και τις καμηλες σου να ψηφισουν...

cynical είπε...

Ε, ναι de Profundis,

παλιο το αξιωμα: Η ισχυς εν τη ενωσει!

k2 είπε...

καλησπέρα Cynical, κατατοπιστικότατη ως συνήθως! Έχω μία απορία:
Άντε, για το πώς εντάσσονται στο σχέδιο πόλης οι συνεταιρισμοί, φαντάζομαι πως υπάρχουν ένα σωρό νομιμοφανείς τρόποι. Άλλο δεν έχω καταλάβει: τα μέλη των συνεταιρισμών πώς κατέχουν αυτές τις εκτάσεις, που είναι ενίοτε δασικές; Λόγω έλλειψης δασολογίου και κτηματολογίου απλώς οικειοποιούνται εκτάσεις με θολό καθεστώς; Τους τα πουλάει η εκκλησία - ή ίσως και ιδιώτες - που τα "κατέχουν" με οθωμανικούς τίτλους (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, δεν ήταν τίτλοι ιδιοκτησίας αλλά απλώς παραχώρησης της εκμετάλλευσης / επικαρπίας);

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Ειναι καποιες φορές που και μόνο η αναγνωση του ιστολογίου σου ,μας κάνει περηφανους.
Απο καρδιάς μπράβο!!!

cynical είπε...

Λοιπον k2,

βοθιξαν τα τηλεφωνα στο σπιτι, και η γραμματεας του βλογ δεν προφταινε να απανταει σε ερωτησεις σαν τις δικες σου. Πώς στηνονται οι οικοδομικοι οργανισμοι;

Εχω μαζεψει υλικο απο δημοσιευματα εφημεριδων, και θα κανω χωριστη αναρτηση γιατι το θεμα ειναι πολυδαιδαλο. Υπαρχουν παρα πολλοι τροποι γιαυτο. Το ιδιο συμβαινει και με τις νομιμοποιησεις. Δεν μπορω να βγαλω ακρη. Ειναι τοσα πολλα τα νομοθετηματα, οι τροποποιησεις, οι αποφασεις για καθε περιπτωση, που αμφιβαλω αν κανεις βγαζει ακρη στο τελος. Για καθε περιπτωση νομιμοποιησης γραφεται εγκυκλοπαιδεια..

Θα προσπαθησω ομως να βγαλω το ρεζουμε...

Και πολλοι βουλευτες κατεχουν δασικες εκτασεις. Η εκκλησια, τα μοναστηρια αλλα και ιδιωτες. Άλλοι τα εχουν σαν χωραφια μεσα σε δασος, αλλοι τα μετατρεπουν σε χωραφια(φυτευοντας λαχανα), αλλοι ανοιγουν πηγαδι για να ποτιζουν τα ζαρβατικα, αλλοι εχουν αδεια συλλογης ρητινης, και τα πουλάνε....
Ολα τα εχει ο μπαξες!
Στα προσεχως θα προσπαθησω να τα βαλω σε μια σειρα. Μηπως αποκτησουμε και εμεις εναν!

cynical είπε...

Για τα καλα σου λόγια LLS,
οταν αποκτησω τα πρωτα μου οικοπεδα, ...θα σε "θυμηθώ"! Θα σου φυλαξω το καλύτερο!

katerina είπε...

Όταν μπαινω αργά στο blog σου εχει γραψει το καλυτερο σχόλιο ο lls. Λοιπόν και εγω να σε συγχαρώ έστω και δευτερη για το κατατοπιστικότατο ποστ σου.

Και αυτό που αναφέρεις και εσυ για 1,5-1,7 εκατομυρια αυθαιρετα (εγώ διαβασα για 2.000.000) επιβεβαιώνει το περιφημο it takes two to tango. Δηλαδή, η Πολιτεία κάνει αυτό που απαιτουν οι πολίτες της.

Αν σκεφτουμε ότι η μεση ελληνική οικογένεια, ειναι τετραμελής, συν κατι τα προικώα, κατι τα πανωσηκώματα για το ...παιδί, κάτι που ...η κοινωνική συνοχή στην Ελλαδα, δουλευει μονο όσον αφορά τους οικογενειακους δεσμούς (παππουδογιαγιαδες), τελικά η κάθε οικογένεια πρέπει να εχει το αυθαιρετο της.
Που στο διαβολο ειναι το δικό μου ρε Cynical;;;

cynical είπε...

Αφου εταξα οικοπεδο στον LLS, Κατερινα, ειναι δυνατον να αρνηθώ σε σένα; Να το κρατησω διπλα στου LLS, ή λιγο μακρυτερα;

Πάντως, με το ποσα οικηματα ειναι αυθαιρετα δεν βγαζεις ευκολα ακρη. Κατ' εκτιμηση ειναι ολα. Τα νουμερα εξαρτωνται κι απ' τη χρονια (αυτα που παραθετω ειναι του 2007). Μπορει να αυγατισανε μεχρι σημερα. Τοσες πυρκαγιες μεσολαβησανε. Αρα, ειμαστε σε καλο δρομο!

katerina είπε...

Δίπλα στον lls το θελω cynical, θα ειναι εξαιρετικός γειτονας. Θα κάνουμε και μια πισίνα και θα την μοιραζομαστε. Αντε βρε, θα σας καλουμε και εσας να κάνουμε blogoβραδιες. Μονο να προσέχετε τα τσιγάρα σας, ...μας αρεσει το πράσινο, μην τα κάνουμε σταχτη...

k2 είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση cynical!
Και κράτα μου κι εμένα ένα οικοπεδάκι στον συνεταιρισμό. Καλή η ιδέα σου για Γυάρο. Έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι, λόγω της ιστορίας της, θα μπορούμε να το παίζουμε αριστεροί οικοπεδοφάγοι/οικοπεδούχοι. Τι θα έλεγες όμως για Μακρόνησο; Είναι πιο κοντά στην Αθήνα και δεν έχει και καθόλου πεύκα, επομένως δεν θα κινδυνεύουμε από φωτιές.

Unknown είπε...

Γιατί πιστεύεις ερημοποιείται η Βοιωτία;

cynical είπε...

Katerina,
η επιθυμία σου διαταγη!
Εγω λεω να κανουμε και ενα starbucks στο οικοπεδο για να χαρει κι ο lls. Θα έχουμε δε και μπολικα καρβουνα για το barbecue.

navarino-s είπε...

Εικάζω ότι η Πάντειος Πολιτεία θα είναι και αυτός καταπατητοσυνεταιρισμός των καθηγητών και υπαλλήλων του ομώνυμου πνευματικού ιδρύματος.
Άκρως ενημερωτικά και κατατοπιστικά τα στοιχεία που μας παραθέτεις. Γίνεται το πράγμα πιο χειροπιαστό. Να είσαι καλά!

cynical είπε...

@k2,

Στο νησί της Γυαρου, σε ό,τι έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς υπάρχει μια ιδιόμορφη κατάσταση, με εμπλεκόμενους φορείς τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών και Αιγαίου αντιστοίχως. Η Γυάρος ανήκει μόνο διοικητικά στο Δήμο Ανω Συρου. Το εποφθαλμιά δε η Μητρόπολη Σύρου, που ειναι ισχυρος αντιπαλος γιατι θελει να κτισει εκει κενοτάφια, και ό,τι αλλο ήθελε προκύψει, ως αντιλαμβανεσαι... Επίσης απειλείται από την παράνομη κτηνοτροφία και την καταπάτηση.

Το κυριώτερο δες

ΓΥΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ

Στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων
Ετοιμα τα σχέδια από δύο ομίλους για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο νησί. Οι αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση στο χωροταξικό, επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Θετική στην επένδυση η τοπική εξουσία

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4667474&publDate=3/8/2008

Aρα, ό,τι ειναι να κανουμε, να το κανουμε γρηγορα.

Τωρα για Μακρονησο. Παλι τελευταιοι ερχομαστε. Υπάρχει στα σκαρια να ιδρυθει καταδυτικό πάρκο,το οποίο προωθειται απο την εταιρια "Ελληνικά Καταδυτικά Πάρκα Α.Ε", θυγατρική της Σελόντα Α.Ε., (αυτη με τις ιχθυοκαλλιεργειες) σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας (στον οποίο ανήκει διοικητικά η Μακρόνησος).

Για τα υπολοιπα, θελει πιο πολυ ψαξιμο.

cynical είπε...

Darhiir,

δεν γνωριζω το θεμα , αλλα ρωτόντας πας στην Πόλη...

Αντιγραφω:
" Οι εκχερσώσεις, οι συνεχείς αρδεύσεις, η ρύπανση με χημικές ουσίες, η υπερβόσκηση, η ξηρασία και οι πυρκαϊές έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση τα εδάφη πολλών περιοχών της χώρας, αρα και της Βοιωτιας.
Το 35% των ελληνικών εδαφών κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο λόγω της υπερεκμετάλλευσης των εδαφικών και των υδάτινων πόρων.

Στη Βοιωτία και στη Θεσσαλία οι λοφώδεις περιοχές κινδυνεύουν άμεσα από την ερημοποίηση...

Στην Ελλάδα η κύρια αιτία που οδηγεί σε υποβάθμιση του εδάφους είναι η διάβρωση εξαιτίας της οποίας χάνεται το επιφανειακό λεπτό έδαφος. Με την καταστροφή των δασών (λόγω της υλοτομίας, της βόσκησης ή των πυρκαϊών) απομακρύνεται η φυσική βλάστηση. Ετσι οι βροχές (σπανιότερα και ο άνεμος) παρασύρουν το γόνιμο έδαφος και η περιοχή απογυμνώνεται. Αλλά και γεωργικές εκτάσεις (κυρίως επικλινείς) απογυμνώνονται σταδιακά λόγω της χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων. Συνεπώς οι ρίζες των φυτών δεν μπορούν να αναπτυχθούν και οδηγούμαστε σε ερημοποίηση. Πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα στην Αττική έχουν απογυμνωθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Νίκο Γιάσογλου, ομότιμο καθηγητή Εδαφολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, το 70% των εδαφών στη χώρα μας έχει υποστεί κάποιας μορφής διάβρωση, έχει χάσει την παραγωγική του δύναμη και τον περιβαλλοντικό του ρόλο."

cynical είπε...

@Darthiir

Ξεχασα να αναφερω το λινκ για τα περι ερημοποιησης

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=140388&ct=75&dt=17/02/2002

Xavier είπε...

Πέσαμε απ'τα σύννεφα πάλι!

Unknown είπε...

Κατάλαβες τώρα πόσο μπροστά βλέπω και τί επενδύσεις δουλεύω;

:)))

cynical είπε...

@navarino-s,

εχω φαει τον τοπο να δω τι εστι Παντειος Πολιτεια. Δεν βρισκω τιποτα.
Το παρακατω
http://www.anat-attiki.gr/Default.aspx?id=892&nt=18
ειναι απο την ιστοσελιδα του Δημου Μαραθωνα ο οποιος στο προγραμμα 2006-2010 ζηταει αναμεσα στα αλλα,

"...Επιδίωξη επέκτασης του σχεδίου πόλης σε όλη την έκταση του Δήμου μας.
... Αποχαρακτηρισμός των
περιοχών Αύρα, Πάντειος Πολιτεία, Γκράβα, Σφακιώνα, Άγιος Γεώργιος...", οπερ σημαινει οτι ο οικισμος ειναι παρανομος .

Το Παντειο δεν εχει καλο ιστορικο στις καταχρησεις. Θα μπορουσε να του ανηκει και ο εν λογω οικισμος. Παντως δεν μπορω να βρω τιποτα για την ταυτοτητα του.
Διαβασα και καπου αλλου για καποιον να απορει τι ειναι αυτη η "Παντειος Πολιτεια".

Θα σκασω αν δεν το μαθω!

cynical είπε...

Χavier,

ναι βρε παιδι μου. Πώς έγινε και συνεβη αυτο το κακο; Μυστηριο!

cynical είπε...

Darthiir,

πουλας μετοχες της "Ελληνικαι Καμηλαι Α.Ε.";
Οντως εισαι ενας διορατικος επενδυτης!

Θανασης Ξ. είπε...

Πρέπει να παιδεύτηκες πολύ να βρεις όλα τούτα τα ..διασκεδαστικά. Μπράβο. Πολύ διαφωτιστικό.

Να πω τρία πράγματα:
1. Δεν κατηγορώ τον Έλληνα που είχε, έχει και θα έχει κατά πώς φαίνεται αυτό το όνειρο να βάλει ένα 'κεραμύδι' πάνω απ' το κεφάλι του. Νομίζω πως είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην ΕΕ. (Πάνω από 80%). Για την αυθαίρετη δόμηση φταίνε οι κυβερνήσεις που δεν οργάνωσαν τα πράγματα.

2. Τα αυθαίρετα δεν έχουν χρώμα. Είναι μαύρα, μπλε, πράσινα, πορτοκαλί και κόκκινα. Γιαυτό υπάρχει μια γενική μούγκα για τις κατεδαφίσεις. Κι ούτε ποτέ κανένας θα τις τολμήσει.

3. Να ομολογήσω πως κάποτε κληρονόμησα κι εγώ ο ίδιος μια μερίδα σ' έναν τέτοιο 'οικοδομικό συνεταιρισμό'. Βέβαια επρόκειτο μάλλον για απάτη, αφού κάποιοι επιτήδειοι εκτός απ' τα λεφτά της αρχικής 'αγοράς', που είχαν πάρει απ' τους γονείς μου, δεν θυμάμαι κι εγώ για πόσα χρόνια ζητούσαν κι έπαιρναν συνδρομές για έξοδα κλπ και στο τέλος χάθηκαν κι αυτοί και τα λεφτά. Ευτυχώς, γιατί θα βρισκόμουν κατά λάθος 'οικοπεδοφάγος' !!

Στέργιος είπε...

Μόλις γύρισα από μια μεγάλη περιοδεία στα καμένα. Μαύρο παντού. Πιάνεται η ψυχή σου. Α, νοτιανατολικά, από κάτω από τη Πεντέλη έλαμπαν σαν μοναδικά… «διαμάντια» μέσα στο μαύρο χιλιάδες λευκές μεζονέτες. Το ’80 που είδα και πάλι το ίδιο μέρος ήταν καταπράσινο πεύκο. Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν μαύρο καμένο. Το 2.000 γέμισε μεζονέτες και λίγο πράσινο. Τώρα κάηκε το λίγο πράσινο και εμφανίστηκαν χιλιάδες μεζονέτες. Σε λίγα χρόνια όλα τα υπόλοιπα μαύρα στις πλαγιές θα είναι κτισμένα. Αυτή είναι η «διαδικασία» και ας λένε οι υπουργοί….


Μα είτε υπάρχουν νόμοι είτε όχι, είτε ο Σουφλιάς δηλώνει ότι τα αυθαίρετα κατεδαφίζονται χωρίς να έχει ένδικα μέσα ο καταπατητής, είτε ο Μπασιάκος δηλώνει ότι δεν θα κατεδαφιστούν, είτε ο Λαλιώτης κίνησε τις μπουλντόζες (το θυμάστε, το θυμάστε;;;) είτε κάποια άτυχη υπάλληλος οδηγήθηκε σε αυτοκτονία γιατί λέει έδωσε άδεια για ένα (!!!) αυθαίρετο, ένα και μόνο είναι υπαρκτό. Ούτε ένα αυθαίρετο σε καταπατημένο γκρεμίζεται, ούτε ένας διεφθαρμένος τιμωρήθηκε ούτε σε έναν καταπατητή επιβλήθηκαν κυρώσεις. Και τι έγινε αν όλοι αυτοί είναι σε συνεταιρισμούς ή «αυτόνομοι»; Στην Ελλάδα πάνω στις στάχτες, όλοι οι παράνομοι κερδίζουν!!!

Για τη Γυάρο λόγω του ότι υπήρξα «κάτοικός» της δηλώνω, ναι έχει μπόλικο αέρα νύχτα μέρα άρα καλή κονόμα μπορεί να γίνει από ανεμοδιαβολογεννήτριες. Για τουριστική αξιοποίηση έχω προτεραιότητα, εγώ το πρότεινα πρώτος στη Cynical, άρα διεκδικώ και μεγάλο ανατολικό οικόπεδο με θέα Σύρα, Τήνο Άνδρο και τις καλές μέρες Μύκονο! Και κάποιες παλιόπετρες που έχουν ακόμα κάποιες κηλίδες αίμα, θα τις βάψουμε λαμπερές κόκκινες, πορφυρές της φωτιάς που είναι και της μοδός, να τιμήσουμε ως στερνά τα… πρώτα!

Rodia είπε...

μισο. να ξεζαλιστώ και θα ξανάρθω για σχόλιο ;)

Στέργιος είπε...

«Πάντειος Πολιτεία» για όσους δεν ξέρουν είναι όπως λέμε… Πλάτωνος Πολιτεία κάτι δηλαδή σαν φιλοσοφικός τόπος ή με τη σύγχρονη έκδοση Φιλοσοφική Εταιρεία γι αυτό δεν τη βρίσκουμε πουθενά!!! Κρατείστε καλά το «Εταιρεία». Το ίδιο είναι και η «Ιπποκράτειος Πολιτεία» που είναι στο πουθενά βορειοανατολικά της Πάρνηθας όπου της έκαναν μια μεγάλη «εγχείρηση» κάτι σαν ξεκοίλιασμα και βλέπεις λαμπρές μεζονέτες με δρόμους γύρω - γύρω…

Α, με την ευκαιρία πωλούνται φιλοσοφικά και ιατρικά οικόπεδα και μεζονέτες σε τιμή ευκαιρίας και σίγουρη νομιμοποίηση ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Δείτε και σχετικές πωλήσεις μεσιτών.

cynical είπε...

Καλημερα Θανάση Ξ.,

δεν υιοθετω πάντως το δρομο της καταπάτησης για να λυθει το στεγαστικο. Και δεν δινω συγχωροχάρτι ουτε στους ανεστιους που πραγματικα εχουν αναγκη στεγασης. Αν υπάρξει ανοχη προς εναν, τοτε δικαιολογημενα θα υπάρξει ανοχη και προς ολους. Δεν γινεται ετσι δουλεια.
Οι κυβερνησεις ακολουθουν την ιδια τακτικη (κανουν τα στραβα ματια) και εδω και στην καθε ειδους διαφθορα.
Αυτοι που χτιζουν τις βιλλες παιρνω ορκο πως δηλωνουν έως και άποροι! (λογω εκτεταμενης φοροδιαφυγης). Δεν υπάρχει ετσι τροπος να διαχωρισεις αυτους που εχουν πραγματικα αναγκη.

Κατεδαφισεις γινονται ελαχιστες κυριως σε αποθηκες, σε οικηματα σε ρεματα ή σε καραμπινατες παρανομιες σε αρχαιολογικους χωρους, π.χ., αν καποιος παει να κανει πανωσηκωμα στην Ακρόπολη. Οι Δημαρχοι δεν μπαινουν σε τετοια διαδικασια για λογους πελατειακους. Εχει προταθει να υπαρξει ανεξαρτητη υπηρεσια κατεδαφισεων, αλλα ειναι τοσες δεκαδες χιλιαδες τα αυθαιρετα που θα πρεπει να ξηλωθει η μιση ελλαδα.
Για να πουμε και του στραβου το δικαιο, οταν συσταθηκαν οι περισσοτεροι συνεταιρισμοι γυρω στο '60-'70 που κατα πλειονοτηταν διεκδικουσαν δασικες εκτασεις, δεν υπήρχε τοση πρεμουρα με τη διαφυλαξη των δασων, γιατι ακομα η Αττικη δεν ειχε γινει κολαση.

Ευτυχως Θαναση που γλυτωσες τη ρετσινια του "οικοπεδοφαγου" γιατι αλλιως σε καθε hit θα χρεωνα και απο ενα ευρω υπερ της αποκαταστασης των πληγεντων περιοχων!!

cynical είπε...

Στεργιο, ασπρισαν οι μεζονετες;
Νομιζα οτι ηταν σομον!

Περα απο το πολιτικο κοστος που προκυπτει απο την κατεδαφιση (Νομαρχες-δημαρχαιοι), οι μπουλντοζες οσο δυνατες και να ειναι αδυνατουν να κατεδαφισουν τις τριπατες μεζονετες φρουρια! Εχει πλακα οτι απο το 2004 η κυβερνηση αυξησε τα προστιμα αυθαιρετων: χαρακτηριστικά το πρόστιμο ανέγερσης αυθαίρετης κατοικίας 50 τ.μ. στον Διόνυσο είναι σήμερα 102.700 ευρώ, στον Κάλαμο 46.950 ευρώ, ενώ στη Μύκονο... 9,5 εκατ. ευρώ!
Σταματησαν τα αυθαιρετα; Επιταχυνθηκε θα ελεγα ο ρυθμος ανεγερσης τους.

Εχει ωραιες παραλιες η Γυαρος; Αν δεν εχει μη τη φοβασαι!

cynical είπε...

Στεργιο,
εχει σχεση η Παντειος Πολιτεια με το Παντειο Πανεπιστημιο; Μαθε σε παρακαλω! Τα της Ιπποκρατειου ειναι γνωστα. Γιατι τετοιο μυστηριο για την Παντειο;
Παντως κατι ονοματα βαρυγδουπα που βρισκουν βρε παιδι μου; Για να σε θαμπώνουν και να σε αποστασιοποιούν τελικα!

cynical είπε...

Rodia,
βλεπω το αβαταρ σου και ζαλιζομαι κι εγω. Δεν βαζεις βρε κοριτσι μου το αβαταρ σου σε κατοπτρικη θεση ωστε να κανεις και μερικες τουμπες απο την αλλη μερια; :)))

Sophia είπε...

Λοιπόν, ενδιαφέροντα άρθρα για τα μεσογειακά οικοσυστήματα, τις πυρκαγιές και την ερημοποίηση, έχω διαβάσει κατά καιρούς από την Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη, και έχω ακούσει και σχετικές διαλέξεις της, τα arguments που προβάλει, είναι, για το επίπεδο των γνώσεων που διαθέτω, αρκετά κατατοπιστικά. Δυστυχώς, από την dial-up land που είμαι τώρα, δεν μπορώ να βρω άμεσα τα σχετικά links. Επίσης,μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σε τί είδους πληροφορίες έχουμε πάντα πρόσβαση, το τί απόψεις προβάλλονται από την επιστημονική κοινότητα, πάντα σε συσχέτιση με τις πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.... Στην Ηλεία, είχαμε την ατυχή τύχη, να τα ακούσουμε όλα, και ρίξουμε και μια ματιά στα παρασκήνια...

Rodia είπε...

cynical, δεν με ζάλισε το ποστ σου.. ίσα ίσα.. Γράφεις πράγματα γνωστά σε πολλούς (ή αρκετούς!) και βάζεις τα πράγματα στη θέση τους άψογα, όπως συνηθίζεις...

Η ζαλάδα μου εξακολουθεί από το μπαχαλο που συμβαινει γυρω μου. Βρισκομαι και σε μια ηλικια που όλο και πιο δυσκολα συνερχομαι απο τα χαστούκια... Για υπολόγισε πόσες επιθέσεις βλακείας εχω υποστει στη διαρκεια του βίου μου και θα με.. δικαιολoγήσεις! :D

cynical είπε...

Sophia,

μαλιστα φιλοξενούσε αρθρο της η σημερινη Ελευθεροτυπια, όπου εδινε αναφορες και στην προηγουμενη αρθρογραφια της!
Ευχαριστω για την υπόδειξη.

cynical είπε...

Rodia,

εννοουσα τις ζαλιστικες τουμπες που κανεις στο ...αβαταρ σου. Συνεχεια ειναι προς την ιδια κατευθυνση και ισως γιαυτο ζαλιζεσαι!
Παντως, κι εγω τραβηξα τα πανδεινα προσπαθωντας να βρω ενα νημα για το πώς χτιζονται τα αυθαιρετα μεσα σε δαση, για το αν ειναι, και σε ποιες περιοχες, νομιμα (πώς;), για το τι σημαινει ημι-παρανομα, για το αν πληρωνουν προστιμα, για το αν μπορουν να τα πουλησουν, για το ποτε εγιναν οι αποχαρακτηρισμοι και κατω απο ποιες συνθηκες, (οχι οι μαζικοι και οι γνωστοι, αλλα οι αλλοι οι μικροτεροι, εξατομικευμενοι και πολυπληθεις....
Θελει χρονο και δουλεια, και ζαλιστηκα κι εγω.

Χρονοστιβάδα είπε...

Ν' αγιάσει το χέρι σου, κοπελιά !!!
Δεν έχω κάτι άλλο να πω, παρά ένα μεγάλο εύγε για το εμπεριστατωμένο, κατατοπιστικότατο κείμενο και φυσικά, για τ' οξυδερκές χιούμορ σου !
Ολίγα για το ιδιότυπο καθεστώς της Ανατολικής Αττικής, περιγράφω κι εγώ στο ιστολόγιο της φίλης Ροδιάς, όπου έχει αναρτήσει σύνδεσμο με το παρόν άρθρο σου (...και γι αυτό την ευχαριστώ θερμά):

http://rodiat7.blogspot.com/2009/08/blog-post_28.html

cynical είπε...

Καλωσόρισες Χιονοστιβάδα,
κι ευχαριστω για τα καλα σου λόγια.
Μολις που εξυσα την επιφανεια.
Ενω το προβλημα μετραει αρκετες δεκαετιες το αφησαν στα χερια των επιτηδειων. Αλλωστε το ιδιο γινεται σε πολλες εκφανσεις της κοινωνικης και οικονομικης ζωης, με αποτελεσμα η διαφθορα και η αυθαιρεσια να τιθενται εκτος ελεγχου.
Το πώς νομιμοποιειται ενα οικοπεδο περναει απο δεκα κυματα και εκατο συνηθως σταδια μεσα απο μια χιονοστιβαδα παρανομιων.

Μια αναλυτικη, αλλα χαρακτηριστικη εκθεση για το βιο και την πολιτεια ενος τυχαιου οικοδομικου συνεταιρισμου βρηκα στο indymedia

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=304905

Φανταζομαι οτι καπως ετσι θα λειτουργουν και οι υπολοιποι.

Α.Α.Τ. είπε...

Από τα ονόματα που παρατίθενται και από τις ιδιότητες που έχουν (στο σύνδεσμο του indymedia), είναι προφανές το πόσο αναμεμιγμένος είναι ο δικαστικός κλάδος. Εννοείται βέβαια, ότι άμα έχεις τη φωλιά σου "χεσμένη" δεν βγαίνεις να "κράξεις" τις άλλες φωλιές.
Γι' αυτό δεν έχουμε δικαιοσύνη, γι' αυτό δεν έχουμε νόμους, γι' αυτό δεν έχουμε τίποτα (είναι όλα διαβρωμένα από μέσα).

Γι' αυτό, (νέοι και νέες) μην ελπίζετε σε τίποτα. Ποτέ δεν πρόκειται να διορθωθεί αυτή η χώρα. Αν είστε τυχεροί, θα τα πληρώσει η επόμενη γενιά.

Ανάλογο δημοσίευμα για τον εν λόγω συνεταιρισμό "Αιολίς" (Οικ. Συνεταιρισμός Δικαιούχων Αστέγων Παλαιών Προσφύγων) έχει η σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=77170

ΥΓ
Α ρε πατέρα! Μας έτρεχες (μικρά) στο Πόρτο Γερμενό να μας δείξεις τις άϋλες "μερίδες" που σου πούλησαν.

cynical είπε...

Γεια σου Α.Α.Τ,

"Νομική Ζαλάδα", έτσι καταλήγει στο αρθρο του στην "Ε" ο Α. Χατζηγεωργιου για τον οικισμο Αιολίδα. Το ιδιο συναισθημα εχω και γω. Ενοιωσα το ιδιο ακριβως σφιξιμο προσπαθωντας να βρω ακρη. Κουβαρι το πραγμα. Ετσι πως ξεφυγε το πραγμα, δυσκολο να σταματησει.
Περασα σημερα απο ολη τη περιοχη που καηκε. Απο Γραμματικο εως Ανω Σουλι ειναι ολα καμμενα. Εκει ομως που δεν εχει μεινει ουτε ενα πρασινο φυλλαρακι, και κυριολεκτω ειναι απο Ν. Μακρη (Ανατολη), εως τη Π. Πεντελη. Και δεξια και αριστερα του δρομου (οπως ανεβαινεις) μεχρι κατω τη θαλασσα, ενα ολοσχερως καμμενο τοπιο. Και ακριβολογω.

Ακουγα και για τον οικισμο "Νεα Πινδος". Στο λοφο που διεκδικουν ξεριζωσαν ολα τα δεντρακια που ειχε φυτεψει ο δημαρχος Μαραθωνα (νομιζω). Τους εσυραν στα δικαστηρια, αλλα ανεξαρτητα του αποτελεσματος, εδω προκειται για εγκληματικες προσωπικοτητες. Και γιατι να ειναι μονον αυτοι;

marianaonice είπε...

Για την Ιπποκράτειο Πολιτεία, στους πρόποδες της Πάρνηθας σας πληροφορώ ότι:
Μέσα στο δάσος, (κατάφυτο με πεύκα) χωροθετήθηκε σχέδιο πόλεως, με ενέργειες του γιατρού βουλευτή Κράτσα, και τώρα εκεί έχουν χτιστεί σε οικόπεδα των 2 στρεμμάτων το καθένα ανά 400 τ.μ. βίλες και παλάτια, γιατρών, δικαστών, βουλευτών και λοιπών προνομιούχων. Τα οικόπεδα σήμερα πουλιούνται προς 600.000 Ευρώ, ενώ η χρόνια δικαστική τους διαμάχη έληξε με απόφαση του ΣτΕ ότι η έκταση δεν είναι δασική!!!
Τα οικόπεδα είναι τίγκα στο πεύκο και οι μεσίτες τα πουλούν κανονικά και δηλώνουν ότι με ένα γκρέϊντερ ισοπεδώνεις την έκταση που θα κτίσεις χωρίς να έχει λόγο καν το Δασαρχείο, αφού είναι πλέον Σχέδιο Πόλης!!

Τι μου λέτε τώρα λοιπόν??
Τα δάση είναι δάση γι' αυτούς που δεν έχουν χρήμα, και διασυνδέσεις! Για τους λοιπούς είναι Σχέδιο Πόλης!!
Πάντως είναι γεγονός ότι ίσως αυτή η λύση της χωροθέτησής τους, βοηθήσει να μη καούν όλα! Τουλάχιστον ας τα έχουν οι έχοντες και κατέχοντες να τα χαίρονται και μαζί τους να χαιρόμαστε και εμείς τουλάχιστον το οξυγόνο και τον καθαρό αέρα τους!
Αλλιώς θα τα κάψουν όλα οι άπληστοι οικοπεδοφάγοι κτηματίες και οι εργολαβοι τους!!

cynical είπε...

marianaonice καλησπερα,

εσυ θα μου το βρεις!
Τι εστι Παντειος Πολιτεια και μια βδομαδα τωρα εφαγα τον τοπο να μαθω;
Με κεντριζει το δευτερο συνθετικο το "Πολιτεια", λεξη που παραπέμπει σε μεγαλόσχημους και οχι σε τιποτε βλαχους. Οσμιζομαι μεγαλη λοβιτουρα, αλλα δεν μπορω να βρω ουτε και που ειναι.

cynical είπε...

marianaonice,

οταν πηγαινω παρνηθα στη βορεινη μερια τη βλεπω μπροδτα μου την Ιπποκρατειο. Ειναι μεσα στο δασος. Αλλα δεν με ξενιζει. Γιατροι και να μην παρανομησουν; Λυμαινονται τα νοσοκομαια, λυμαινονται και τη γη.
Μηπως ο συνοικισμος των δικαστων και εισαγγελεων (μαζι) στο αριστερο ακρο του Σχινια; Τρομερη τοποθεσια πανω στο βουνο. Αυτο πώς εγινε νομιμο;

Χρονοστιβάδα είπε...

Δεν ξέρω αν διάβασες το σχόλιό μου στη σχετική ανάρτηση της Ροδιάς (...στο σύνδεσμο που έβαλα). Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο της Κυρ. Ελευθεροτυπίας, μοιάζει να με επιβεβαιώνει και καθόλου δε χαίρομαι...
«Δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι κι όχι καθηγητές του Παντείου» μας εξηγούν, όμως, οι κάτοικοι. «Αγοράσαμε τα οικόπεδα από τον γερο-Πάντο, κι έτσι ονομαστήκαμε "Πάντειος Πολιτεία"».

Μία «πολιτεία» αγροτεμαχίων οι κάτοχοι των οποίων προσδοκούσαν ότι θα έμπαιναν στο σχέδιο πόλης κι όταν διαπίστωσαν ότι δεν γινόταν, έχτισαν αυθαίρετα. «Αμπέλια ήταν εδώ, λένε, όταν όμως το δασαρχείο διαπίστωσε ότι άλλαξε η χρήση γης, μας επανέφερε στο καθεστώς προ του '40, και μας χαρακτήρισε δασική έκταση».

Υδροδοτούνται κανονικά από το Δήμο Μαραθώνα, έχτισαν και την εκκλησία τους με τις ευλογίες του μητροπολίτη Μεσογαίας, πληρώνουν τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων και έχουν μάθει πλέον να ζουν με τις γεννήτριες και το υγραέριο.

«Την πάτησα και έβαλα σε μπελάδες την οικογένειά μου με την προοπτική ότι θα μας νομιμοποιήσουν», λέει ο Στ. Σηφάκης. «Τα παιδιά μου μεγάλωσαν και μου ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να μείνουν εδώ».

«Μην πείτε τίποτα» Εκπληκτοι ακούμε τον πρόεδρο του συλλόγου τους Ι. Λαυρέντη να μας ζητάει να μην αναφέρουμε στο ρεπορτάζ ότι η φωτιά πέρασε από τον οικισμό, αλλά ότι «μόνο τα δύο σπίτια κάηκαν τυχαία από τις καύτρες που ταξίδευαν με τον ισχυρό αέρα». Φοβούνται τώρα μήπως και συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα αναδάσωσης, οπότε θα μπει οριστικό τέλος στο όνειρο να ενταχτούν στο σχέδιο.

«Ο συνεταιρισμός Δικαστών και Εισαγγελέων, δίπλα μας, τα μέλη του οποίου αγόρασαν από τον ίδιο ιδιοκτήτη οικόπεδα, νομιμοποίησε τα σπίτια του. Εμείς δεν έχουμε βέβαια τη δική τους δύναμη κι έτσι μείναμε απ' έξω», παραπονιούνται.

cynical είπε...

Μπραβο σου Χιονοστιβαδα!

Θα σ' ευγνωμωνώ που μου ελυσες μια απορια τοσων ημερων. Εψαχνα στο ιντερνετ, σε χαρτες, τιποτα. Πουθενα δεν ηταν δηλωμενη!

Ωστε ετσι με την Παντειο Πολιτεια!

Χιλια ευχαριστω!!!

Χρονοστιβάδα είπε...

Δεν κάνει τίποτα, cynical... Βέβαια, το ότι οι "ιδιοκτήτες" των σπιτιών αυτών είναι μεροκαματιάρηδες ή συνταξιούχοι δεν αλλάζει καθόλου το μέγεθος της παρανομίας (...καίτοι ομολογώ πως θα συμμεριζόμουν μια μεγαλύτερη οργή και αγανάκτηση αν επρόκειτο για καθηγητές πανεπιστημίου). Όσο για το γερο-Πάντο, που από αγροτόπαιδο -πιθανώς- στα -καθόλου- καλά καθούμενα βρέθηκε μεγαλοκτηματίας, τα έχει γράψει καλύτερα ο Γιάννης Νεγρεπόντης και τραγουδήσει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στα "Μικροαστικά"... πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του '70, για όποιον δε θυμάται.

YΓ. Όχι ότι με ενοχλεί ιδιαίτερα, αλλά είναι ΧΡ-ονοστιβάδα :-)

cynical είπε...

Χρονοστιβαδα, συγνωμη για την λανθασμενη αναγνωση του ονοματος σου.

Οφειλεται μαλλον στις χιονοστιβαδες με τις οποιες ειχα μπλεξει πριν λιγο καιρο. Και σε πηρε και σενα σβαρνα...

Παντως και οι αρχικοι δικαιουζοι των οικοπεδων σε Διονυσο, θρακομακεδονες κ.λ.π. ήταν φτωχοι ανθρωποι. Μετα βρεθηκαν σε αλλα χερια.

Το εχω γραψει και ρητα εδω οτι η οικειοποιηση δημοσιας γης ειναι κατακριτεα απο οποιονδηποτε κι αν προερχεται.

geokalp είπε...

φανταστικό ποστ!

Ανώνυμος είπε...

Μηδενιστικο αρθρο αν οχι αφελες. Ας μας πει ο αρθρογραφος σε ποια ορθως δημουργημενη περιοχη της αττικης διαμενει. Χαλανδρ ; χολαργο; παπαγου; πευκη; αργυρουπολη; ηλιουπολη; ελληνικο ; αμπελοκηπους; ζωγραφου ; υλισια ; Ολα σαν καποιου τυπου συναιτερισμο ξεκινησαμ οικοδομικο, πριν απο αυτο αγροτικο και παει λεγοντας.

Για να γινουν ολα αυτα καηκαν δαση, μπαζωθηκαν ρεματα, σκεπαστηκαν ποταμια αλλα ρε φιλε 5εκ Ελληνες στην Αττικη! Εσυ αντι να κανει τον ιεροκυρηκα γιατι δεν εμενες στο χωριο σου;; Και μια που το φερνει η συζητηση το χωριο σου φτιαχτηκε μετα το σχεδιο πολεως, οι καποιοι ντοπιοι αρχιζαν να φτιαχνουν το σπιτι τους κοντα στην θαλασσα, ή σε καποιο λοφο κτλ;
Και φυσικα δεν ειμαι υπερ της καταστροφης του Δασους και αν πισω απο αυτους κρυβονται παρανομαι συναιτερισμοι να οδηγηθουν στην φυλακη, Αλλα υπαρχουν και νομιμοι συναιτερισμοι, υπαρχουν ιδιωτικα κομματια δασους, εκτασεις, τσιφλικια που δοθηκαν απο το '21 σε πολεμιστες για επιβραβευση, κτλ.

πι-ες
δεν υπαρχουν δαση χωρις καποιο κομματι αγρου μεσα, ουτ καν τα τροπικα..

cynical είπε...

Ναι φιλε αυτο δεν μου αρεσει.
Παει ενα σωματειο ή οτιδηποτε αλλο αγοραζει μια αγροτικη δασικη κλπ εκταση στο οπου ναναι και μετα αρχιζει να πιεζει να ενταχθει στο σχεδιο πολης για να χτιστει η για να ανατιμηθει. Καποια κυβερνηση θα τους τοκανει για τους γνωστους λογους.
Αντιθετως αναλογα με τις οικιστικες αναγκες το κρατος οριζει τι θα ενταχθει στο σχεδιο πολης κανει τις υποδομες τη χωροθετηση κλπ και μετα δινει την εκταση σε εργολαβους να την αναπτυξουν και να την πουλησουν με βαση ορισμενες προδιαγραφες. Εδω γινονται ολα αναποδα και αναλογα με την ισχυ της πελατειας.

Οσο για το να εμενα στο χωριο μου κλπ, μην το εκχυδαιζεις το σχολιο. Αλλωστε το χωριο μου ειναι η Ουασινγκτον.