Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η Σφαγή των Γερόντων


Στο παρόν σημείωμα θα ήθελα να ασχοληθώ με μια αρκετά διαδεδομένη παρεξήγηση σχετικά με το αν εάν έχει ή δεν έχει τελικά καταργηθεί η13η και η 14η σύνταξη. Το μέτρο αυτό, πέραν πάσης αμφιβολίας είναι καθολικό και αφορά όλους τους συνταξιούχους, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, ακόμα και αυτούς που εισπράττουν το ευτελέστατο ποσό των 330 ευρώ, όπως είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Και είναι πάρα πολλοί αυτοί που καλούνται να θρέψουν το ασθενικό τους σαρκίον, και να πληρώσουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και πετρέλαιο με μόνο 11 ευρώ την ημέρα. Άδικον μεν, αναγκαίον δε, όπως δεν χάνουν την ευκαιρία να διαβεβαιώνουν οι ψιττακοί της ζούγκλας των 8, διαμορφώνοντας και όχι ανταποκρινόμενοι στο κοινό αίσθημα.


Παράλληλα, οι ελληνόφωνοι (και αυτό παίζεται) τοποτηρητές της διεθνούς τοκογλυφίας, που γι αυτούς ο συνταξιούχος του ΟΓΑ αποτελεί την προσωποποίηση του σύγχρονου έλληνα κομπιναδόρου και καταχραστή του κοινοτικού χρήματος, σπεύδουν να επιδείξουν τα φιλεύσπλαχνα και ανώτερα φιλοζωικά τους αισθήματα, θεσπίζοντας ένα έκτακτο βοήθημα, τέτοιο που να φαίνεται ότι αντισταθμίζει ολικώς ή μερικώς τις αποκεφαλισθείσες συντάξεις.


Εφαρμόζοντας λοιπόν μια στοιχειώδη λογιστική, οι συνταξιούχοι το ΟΓΑ, όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων αποφαίνονται πασίχαροι ότι μπορούν να συνεχίζουν, στρίβοντας καθησυχασμένοι κι από το άλλο πλευρό, τον ύπνο του δικαίου, χωρίς καν να μπαίνουν στον κόπο ν’ αναρωτηθούν για ποιο λόγο κάποιος που ενώ από τη μια μεριά τους κόβει τις συντάξεις, από την άλλη απλόχερα τούς τις αναπληρώνει. Μια δουλειά που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τακτοποιηθεί με μια IF THENstatement στο λογισμικό που τις υπολογίζει.


Κι όμως, η ως άνω περίεργη και εκ πρώτης όψεως ανορθολογική διευθέτηση αυτού του τόσο ευαίσθητου ζητήματος είναι δύσκολο να εξηγηθεί χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το κοινό ενοποιητικό υπόβαθρο της ειδεχθούς κυβερνητικής λογικής, που είναι η καθ’ έξιν εξαπάτηση, η κουτοπονηριά, η χειραγώγηση, η δημαγωγία, και η διαστρέβλωση της αλήθειας. Τούτων δοθέντων, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τον απώτερο σκοπό της, που είναι ο αποκεφαλισμός εν ευθέτω χρόνω, και αυτού του ίδιου του βοηθήματος, με τον ίδιο ανάλαφρο και εύκολο τρόπο που γνωρίζει η κυβέρνηση, τύποις επονομαζόμενη και ελληνική και ακόμα πιο τύποις σοσιαλιστική, να εξαερώνει και τα οποιαδήποτε άλλα υποσχεθέντα επιδόματα αλληλεγγύης προς άλλες κατηγορίες αδυνάτων.


Μια σύνταξη είναι δύσκολο να καταργηθεί, θέλει νόμους και παρανόμους, ενώ ένα επίδομα όσο εύκολα έρχεται, τόσο εύκολα μπορεί και να παρέλθει, αποσυρμένο από ένα άκαρδο χέρι.


Μού είναι αδιανόητο να φανταστώ πως μπορεί και υπάρχουν γύρω μας τέτοιοι «άνθρωποι», που τους επιτρέπει η συνείδησή τους να κάθονται και να ξοδεύουν το διεστραμμένο τους μυαλό, στο να εφευρίσκουν τους πιο ύπουλους τρόπους για να εξαπατήσουν και να αφαιμάξουν τα εξαθλιωμένα αυτά γεροντάκια των 330 ευρώ.


Ας μπούμε λοιπόν στη θέση τους, και ας αναρωτηθούμε, αν κι ο καθένας απ’ εμάς θα άντεχε να κάνει το ίδιο....Είμαι σίγουρη ότι και μόνο στην ιδέα, θα μάς σηκώνονταν οι τρίχες ορθές, θα ξερνούσαμε από αηδία, και θα το βάζαμε στα πόδια για να απαλλαγούμε από την ιερόσυλη αυτή σκέψη.


Κι όμως αγαπητοί μου υπάρχουν. Μένει να δούμε ως πότε θα είναι ανάμεσά μας και θα μάς μολύνουν.


13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε στην εποχή που οι λύκοι πρέπει να απαγγέλλουν τα δικαιώματα του προβάτου προτού το κατασπαράξουν, τι μπελάς κι αυτός....

neotera είπε...

Να υπενθυμίσω πως παντού όπου πέρασε το ΔΝΤ οι συνταξιούχοι πετάχτηκαν στο δρόμο να ψοφήσουν καθώς τα παιδιά τους έμειναν χωρίς δουλειά.

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα, πολύ σωστά τα λες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν συναίσθηση του τι κάνουν. Ασφαλώς τα παιδιά θα τσοντάρουν περισσότερα για να επιβιώνουν οι γονείς. Όσα παιδιά μπορούν.

Αφού σωτηρία δεν υπάρχει μακάρι τουλάχιστον να μπορούσε να μαζευτεί ένα πλήθος να τους πάρει με τις πέτρες. Να τους κάνει να φοβηθούν και αυτοί μια φορά στη ζωή τους. Αλλά περίμενε γιατί το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Και επειδή ο ΓΑΠ τα ξέρει αυτά δεν αποκλείεται να παραιτηθεί μετά την λήψη και της επόμενης δόσης μέτρων του Ιουλίου.

Θα αφήσει έτσι την επόμενη φάση, της εξόδου από το ευρώ, την υποτίμηση της δραχμής και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε πιο θαρραλέους που θα είναι έτοιμοι να φάνε και το ξύλο....

ELvA είπε...

Καλημερα φιλη cynical

Oχι μονο τα λες πολυ καλα (οπως παντα), αλλα και λιγα λες για την ανανδρεια των κυβερνωντων που η μονη τους ανησυχια ειναι μηπως οι..πλουσιοι φτωχυνουν, ενω παραλληλα δεν δινουν δεκαρα για τους χαμηλοσυνταξιουχους!
Στο σχολιο του ο Greek Rider λεει
''Ασφαλώς τα παιδιά θα τσοντάρουν περισσότερα για να επιβιώνουν οι γονείς. Όσα παιδιά μπορούν'' εγω, παντως, εχω να πω οτι ξερω περιπτωσεις που ακριβως το αντιθετο γινεται! Υπαρχουν πολλοι γονεις που οχι μονο δεν παιρνουν απο τα παιδια τους, αλλα στερουνται και δινουν μαλιστα ο τι μπορουν σε παιδια/εγγονια, που ειτε ειναι ανεργοι ειτε και αυτοι χαμηλομισθοι, επειδη εχουν μεγαλη ψυχη και σκεφτονται τους δικους τους και οχι τον εαυτο τους και τις αναγκες τους! Μιλαμε για πολυ αξιολογους ανθρωπους που εχουν περασει ειτε Κατοχη, ειτε εξοριες, ειτε και τα δυο και ξερουν οτι οι ανθρωποι και οχι τα χρηματα , ειναι το πιο σημαντικο στη ζωη! Κατι που οι αλλοι δεν θα μπορεσουν να νιωσουν ακομα κι αν ζησουν...δεκα ζωες, αφου ΔΕΝ εχουν καρδια μεσα τους, ειτε αφηνοvτας τα ΜΑΤ να χτυπουν τους γερους, ειτε κλεβοντας οι ιδιοι τις συνταξεις τους! Aς πανε απο εκει που ηρθαν,λοιπον, φτανει πια η μιση ζωη, που εγινε ακομα πιο ..μιση για πολλους ηλικιωμενους στην Ελλαδα!

celin είπε...

cynical,καλημερα.
Νομιζω οτι η εστιαση που κανεις στο ζητημα της εξτρα συρρικνωσης των χαμηλων συνταξεων,ειναι ιδιαιτερα ενδεικτικη των προθεσεων κ της τσιπας τους.
K οσον αφορα τον επιλογο του κειμενου σου,
"Κι όμως αγαπητοί μου υπάρχουν. Μένει να δούμε ως πότε θα είναι ανάμεσά μας και θα μάς μολύνουν. ",
πιστευω οτι η γαγγραινα δεν αντιμετωπιζεται ουτε με ασπιρινες ουτε με αντιβιωση.

Εχω περιεργεια να δω αν θα επαληθευτει ο gr,
ποιοι δηλαδη θα ειναι αυτοι που ακολουθησουν?
εγω νομιζω οτι οι ξενοι επικυριαρχοι εχουν πονταρει πολλα στον ΓΑΠ,ειναι το πουλεν τους.
Οταν-με το καλο-παψει ο κοσμος να τον πιστευει,δε μπορω να φανταστω τη διαδοχη κατασταση,
Σαμαρας?Ντορα?Βενιζελος?Χρυσοχοιδης?Αβραμοπουλος?
Καμμενοι ειναι ολοι αυτοι,μετα τον ΓΑΠ,πιστευω οτι τελειωνει κ ο δικομματισμος.
Τοτε θα ελθει η μεγαλη ευκαιρια για την Αριστερα.Εκτος αν ερχονται πραξικοπηματα η Βγενοπουλοι ως διαδοχη κατασταση.

Κ παλι,ευκαιρια για την Αριστερα θα ειναι.Η απαλλαγη των ψευδαισθησεων κ η επισημοποιηση με πανηγυρικο τροπο της νεοφιλελευθερης χουντας,ισως ειναι ο μονος δρομος προς τη ριζοσπαστικοποιηση.
Που θα οδηγησει στην απελευθερωση.

katerina είπε...

Καλημέρα Cynical.
Τα είπες όλα, και τα ειπαν όλα και οι σχολιαστές σου.

Μόνο μια μικρή αλλά νομιζω ουσιαστική παραληψη.
Ξεχασες την λέξη ΣΙΧΑΜΕΝΟΙ!

Και θα προσθεσω.... ΑΛΗΤΕΣ!!!!

Greek Rider είπε...

Elva αυτό που λες είναι σωστό. Πολλά παιδιά τα ζουν οι γονείς. Τελικά δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο από το άλλο.

ELvA είπε...

Greek Rider

Ναι, ετσι που τα εχουν κανει και οι δυο περιπτωσεις ειναι προβληματικες. Χαθηκε να δινουν τετοιους μισθους και συνταξεις ωστε γονεις και παιδια να ειναι ανεξαρτητοι και αξιοπρεπεις;
Mετα λενε οτι ανηκουν και στην Ευρωπη (που σιγουρα δεν ισχυουν τα παραπανω...)

ένας στρατολάτης είπε...

Κυνική αποκαλείς τον εαυτό σου, δεν είσαι όμως πολύ, μάλλον ο ανθρωπισμός σου καλλωπίζει την αλήθεια. Διακρίνω μια -αβάσιμη φοβάμαι- πίστη στην σημασία που δίνουμε όλοι στις ανθρωπιστικές αξίες ιδίως όταν αυτές τίθονται αντιμέτωπες με τα ατομικά μας συμφέροντα. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έχω την (κυνική) άποψη ότι ελάχιστοι θα είχαν το σθένος να παραιτηθούν αν τους ανατίθονταν τέτοια καθήκοντα όπως το να "εφευρίσκουν τους πιο ύπουλους τρόπους για να εξαπατήσουν και να αφαιμάξουν τα εξαθλιωμένα αυτά γεροντάκια των 330 ευρώ". Θα έλεγα "ελπίζω πως κάνω λάθος" αλλά δεν κάνω. Δε νομίζω ότι είμαι απαισιόδοξος, απλά ο άνθρωπος έχει αλλοτριωθεί φριχτά, χορταίνει εύκολα με δικαιολογίες για τον εαυτό του και δε δικαιολογεί τίποτα στους άλλους. Έτσι κι αυτός ο "τεχνοκράτης" που κατεβάζει αυτές τις ιδέες δεν πρόκειται ποτέ να ξεράσει από αηδία για αυτές. Αντίθετα θα νιώθει περηφάνια που έπιασε τον τεθέντα στόχο και στ' αποτέτοια του αν ο συνταξιούχος ζητιανεύει στους δρόμους. Θέλω να πιστεύω ότι αν ήμουν εγώ στη θέση του θα είχα τα κότσια να πω όχι, δεν είμαι όμως απόλυτα σίγουρος. Κι αυτό γιατί όταν κάνω τις αναδρομές μου στο παρελθόν εντοπίζω κάποιους αδικημένους που τότε δεν τους είχα δει, κι ας ήταν μπρος στα μάτια μου.
Όλα αυτά πάντως σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται σήμερα αντίσταση, ακόμα και βία. Αντίθετα, μάλλον φτάνει για όλους μας ο καιρός για να αναλάβουμε όλες τις ευθύνες μας. Και το πρώτο βήμα είναι αυτό που προσπαθούμε στα μπλογκς. Να μην αφήσουμε στα ΜΜΕ το μονοπώλιο του σχολιασμού.

Στέργιος είπε...

Νομίζω πως οι κυβερνήτες μας έχουν αφομοιώσει πολύ καλά την ιστορική τους κληρονομιά από τους αρχαίους Σπαρτιάτες (φυσικά!) και προσαρμοζόμενοι στη σύγχρονη εποχή υλοποιούν τον σύγχρονο Καιάδα. Τι περισσότερο περιμένετε μωρέ από τέτοια αστέρια της ιστορία και της πολιτικής;;;!!!

Ο "ένας στρατολάτης" έθεσε ένα πολύ σοβαρό ηθικοπολιτικό ζήτημα λέγοντας: «έχω την (κυνική) άποψη ότι ελάχιστοι θα είχαν το σθένος να παραιτηθούν αν τους ανατίθονταν τέτοια καθήκοντα όπως το να "εφευρίσκουν τους πιο ύπουλους τρόπους για να εξαπατήσουν και να αφαιμάξουν τα εξαθλιωμένα αυτά γεροντάκια των 330 ευρώ».

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν αναλύεται εδώ γιατί ξεφεύγει. Αλλά θα έλεγα ότι το σύστημα είναι τέτοιο που το σύνολο της κοινωνίας το βάζει να χαλκεύει τα δεσμά της. Όμως το ατομικό ηθικό μέρος δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα. Δεν μπορεί σε μια εξουσία που χαλκεύει δεσμά να μην υπάρχουν οι χαλκευτές ούτε σε εξουσία βασανιστών να μην υπάρχουν βασανιστές. Και να τους βρούμε και να τους φτύσουμε και να πείσουμε να φύγουν ή να τους εκτελέσουμε στο δρόμο, εν όσο το σύστημα υπάρχει τους αντικαθιστά εύκολα γρήγορα και σε μεγαλύτερο αριθμό.

Το θέμα της ατομικής ηθική των νεοφώτιστων «εθελοντών» είναι πιο πολύπλοκο. Και μόνο να σκεφτούμε τι μας λένε σήμερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπου βρεθούν, περί «εθνικής ανάγκης», «αναγκαστικής παρέκκλισης» από την ιδεολογία, περί «μεγάλης μάχης»(!) για να μη πάμε στο ΔΝΤ (παρότι αποκαλύφθηκε ότι το προαποφάσισαν τον Οκτώβρη!), για «να μη περάσουν» τα μέτρα του ΔΝΤ (που τελικά μάθαμε ότι μόνοι μας τα προτείναμε!!!) κλπ, κλπ είναι να κτυπάς το κεφάλι σου. Είμαι πολύ απογοητευμένος με μερικούς από αυτούς. Αδύνατο να παραδεχτούν έστω κάτι λάθος. Σοσιαλνεοφιλελέυθερη παράκρουση και βάλε… Μετά πώς να μην έρθει ο Καιάδας για γέρους, ανέργους, πραγματικούς ανάπηρους κ.α.

Greek Rider είπε...

Elva μα αν είναι ανεξάρτητοι και αξιοπρεπείς τότε πώς θα δουλεύει η δουλοπαροικία; Οι ευγενείς χρειάζονται δούλους και δούλος εξ ορισμού σημαίνει έναντι ευτελούς ποσού διαβίωσης.

Αχ αυτοί οι σοσιαλδημοκράτες τι αφελείς και μαλ**ες που είναι!

akrat είπε...

χαχαχα

αυτό το ελληνόφωνοι ... κάργα ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

Unknown είπε...

Βρε 'συ, η λογιστική βλέπει μόνο αριθμούς, δεν βλέπει πίσω απ' αυτούς. Μη δυσκολεύεσαι!