Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Πού θα Πάνε τα Λεφτά;


Απ’ ότι μαθαίνω, το σήριαλ «Λεφτά Υπάρχουν», τα πρώτα επεισόδια του οποίου είχαν προαναγγελθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυτή την εποχή σπάει ταμεία. Παίζεται πρωί μεσημέρι βράδυ σε όλα τα κανάλια, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, από τους κακομοιριασμένους μισθωτούς και συνταξιούχους στα πρώτα επεισόδια, στις φίρμες και στις λαμπερές προσωπικότητες, στα τρέχοντα, έτσι για να μην αισθάνεται κανείς αποκλεισμένος από την εθνική αυτή υπερπαραγωγή.


Τα σήριαλς ως γνωστόν έχουν δυο βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον δεν τελειώνουν ποτέ, με το να διαιωνίζουν μια ιστορία στο διηνεκές, και δεύτερον καθηλώνουν και αποκοιμίζουν. Μέσα λοιπόν στο συγκεκριμένο κλίμα, η ταινία με τον τίτλο «Πού θα Πάνε τα Λεφτά» δεν βρίσκει ούτε μια αίθουσα στο κέντρο να παιχτεί, παρά σε κάποιες περιθωριακές, στην περιφέρεια της πόλης και σε δύσκολες, εκτός prime time, προβολές.


Στην απαγορευμένη αυτή ταινία, οι σκηνοθέτες δεν παύουν μεθοδικά να μας υπενθυμίζουν ότι οι εισπράξεις της ταινίας «Λεφτά Υπάρχουν» δεν πρόκειται να διατεθούν στην εγχώρια παραγωγή, αλλά ότι θα εξαχθούν παραχρήμα για την χρηματοδότηση ξένων παραγωγών με ενδεικτικούς τίτλους, «Ο φτωχός τραπεζίτης», «Τα γεράκια των funds», «Πάρε τα λεφτά και τρέχα», «Η μεγάλη ληστεία» κλπ.


Έχω όμως την πεποίθηση ότι, ενώ κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να προσφέρει τον οβολόν του για να τονώσει την εθνική κινηματογραφική παραγωγή, δεν θα έκανε το ίδιο αν γνώριζε ότι ο οβολός του, τον οποίον μάλιστα θα έδινε και από το υστέρημά του, θα χρησιμοποιείτο για τη χρηματοδότηση ξένων ταινιών, με κακό μάλιστα σενάριο και υπέρογκο budget, τις οποίες θα έπρεπε να εισάγει κι από πάνω για να μπορεί να τις βλέπει.


Σκεφτείτε για παράδειγμα, πώς θα αντιδρούσε ο ελληνικός λαός στην κατοχή, αν η τότε κατοχική κυβέρνηση θέσπιζε ειδικό φόρο υπέρ γερμανικών ταινιών για να ψυχαγωγούνται τα γερμανικά στρατά στα ανατολικά και δυτικά μέτωπα. Θα τους έπαιρνε στο κυνήγι, όπως και τελικά έγινε. Όσα βέβαια πρόφτασαν, τα πήραν κι έτσι μπόρεσε να κάνει η Ρίφενσταλ κάποια μικρού μόνο μήκους ντοκιμαντέρ, τα υπόλοιπα όμως, για να τα πάρουν αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι φόρο, και μάλιστα αίματος.


Στις τωρινές λοιπόν συνθήκες, ο λαός θα μπορούσε είτε να σταματήσει να δίνει τον οβολόν του, είτε να αναλάβει ο ίδιος την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας, αρχίζοντας μάλιστα με μια εγχώρια εκδοχή του προσφιλούς Robin Hood. Λεφτά Υπάρχουν!

14 σχόλια:

ELvA είπε...

Μια αλλη πολυ καλη (κυβερνητικη) τακτικη ειναι το...How to tell the bad news in a good way :)

Sophia είπε...

Δηλώνω βοηθός μπούμαν...

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

δηλώνω εισπράκτωρ και εκτελεστής
τραπεζικών εντολών και κρατικών ομολόγων..:-))))

grsail είπε...

Φοβάμαι ότι το σκυλολόϊ διαθέτει επιδέξιους σεναριογράφους και αδίστακτους σκηνοθέτες.
Φαντάσου ότι κατάφεραν μέσα σε 15 - 20 χρόνια να μετατρέψουν τα κολοσιαία Ιδιωτικά χρέη της Δήσης σε Δημόσια. Πρόκειται για το υπέρτατο θρίλερ όλων των εποχών με ακροαμματικότητα ενός δις ανυποψίαστων θυμάτων.

katerina είπε...

Δεν έχουμε καν κουλτουρα μπουκοταζ ποσο μάλλον Ρομπέν.

Μπορουμε πχ να μην ξαναπληρωσουμε λογαριασμό ΔΕΗ και να καταθέτουμε τα χρηματα που αναλογουν ΜΟΝΟ στο ρευμα, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μπορουμε όποια τραπεζα δεν εφαρμοζει το Νομο για αναστολή των πληστειριασμών να την κλεισουμε κάνοντας μαζικές αναληψεις και μεταφεροντας τα χρηματα μας σε μια άλλη τράπεζα; Μπορουμε να κλεισουμε μια τραπεζα;

Μπορουμε να κλεινουμε τα διόδια με βάρδιες καθε Σ/Κq

Μπορουμε...
χιλια δυο μπορουμε...
Θα οργανωθούμε διαδικτυακά (η παριφημη Αναδυση) και να τα κάνουμε αυτά και χιλια άλλα;
Θα τα κάνουμε;
Θα αντεξουμε;
Θα το γλεντησουμε;

Υ.Γ. Στην αρχή...οι κινησεις ωφελει να ειναι μεσα στα όρια της νομιμότητας.

Θανασης Ξ. είπε...

Αυτό με τον Μαντέλη θα το μάθατε ασφαλώς ! Με λίγα λόγια ΞΕΡΟΥΜΕ που πήγαν τα λεφτά, αλλά ξέρουμε επίσης πως ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ !
Δεν ντρέπονται να μας δείχνουν πως τα έκανε ακίνητα !
Δεν ντρέπονται να μας λέν πως τα ξόδεψε για τις σπουδές των παιδιών του !
Ήλθε πάντως, ο άνθρωπος και τα είπε χαρτί και καλαμάρι μόνος του !
Τέτοια ειλικρίνεια !
Μαγκιά με την παραγραφή στο τσεπάκι ο εθνοπατέρας.

Νύχτα θα φύγουν μου φαίνεται...

(υγ. Αυτό με τις Τράπεζες θέλει και τίποτε κομματικό. Ας φτιάξει ένα ασφαλές χρηματοκιβώτιο στον Περισσό η Αλέκα ! Όχι Τράπεζα, χρηματοκιβώτιο. Εγώ ευχαρίστως θα τα πήγαινα εκεί. Λες και θα χάσω τον φοβερό τόκο;;...)

cynical είπε...

Με τα λεφτά που
1. μαζεψανε απο τους μισθωτους και συνταξιουχους,
2. που θα μαζεψουν απο το κηνυγητο των φοροφυγαδων και
3. από τον ΦΠΑ
προκειται να χρηματοδοτησουν τις μεγαλες υπερπαραγωγες των τραπεζων που πεσανε εξω τελευταια, αλλα κερδισανε ασυστολα τα προηγουμενα χρονια. Δηλαδη, ουτε δραχμη δεν προκειται να μεινει απο αυτα για μας.

Τι μεσα εχουμε λοιπον για να σταματησουμε εγκαιρα αυτες τις χρηματοδοτησεις προς το εξωτερικο;

Παραλληλα με τις πορειες και κινητοποιησεις που καποτε κι αυτες θα μας τελειωσουν, χρειαζονται αμεσες ενεργειες.

Κυκλοφορουν διαφορες ιδεες.
Να αποσυρουμε για παραδειγμα, τις καταθεσεις απο τις τραπεζες. Ηδη αυτο εχει συμβει εν μερει. 10 δις ειναι λιγοτερες φετος οι καταθεσεις του 1ου τριμηνου απο ό,τι περσυ. Η τροικα βεβαια τις αναπληρωνει με 25 φρεσκα δις περαν των 28 δις. Αυτα θα τα πληρωσουμε εμεις φυσικα τα επομενα χρονια.
Αρα χρειαζεται να αποσυρουμε ακομα περισσοτερα. Σκεφτειτε το. Υπαρχουν και ξενες τραπεζες, υπαρχει και χρυσος, υπαρχει και πλατινα.

Μπορουμε να σταματησουμε να πληρωνουμε λογαριασμους ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, σε οσους π.χ. παρατηρηθηκαν αυξησεις κλπ, και να καταθετουμε τα χρηματα στο "ταμειο παρακαταθηκων και δανειων".

Μπορουμε να μην ζηταμε αποδειξεις απο μεροκαματιαρηδες μικρο επαγγελματιες που κανουν διπλες δουλειες για να ζησουν. Ας ξεχωρισουμε επιτελους αυτους απο τα λαμογια. Δεν ειναι ολοι ιδιοι. Και δεν το κανουν για τον ιδιο λογο.

Το σεναριο ειναι καθαρο: Κατακτητες που επιβαλουν φορους και περικοπες για να σωσουν τις τραπεζες, μια κυβερνηση δοτή και πουλημένη, ως τοποτηρητης των δικων τους συμφεροντων και μεις που πρεπει να τους εμποδισουμε, οπως θα καναμε και σε καθε κατακτητη.

geokalp είπε...

αυτό με την απόσυρση καταθέσεων είναι από τα λίγα που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα - ενδεχομένως και πολύ οδυνηρό
πληροφοριακά ο πρώτος που άκουσα να κάνει λόγο για μη πληρωμή φόρων ως στάση ήταν ο Χατζάρας

τη καλησπέρα μου

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός ειδικού φεστιβάλ. Ωστόσο, πρέπει να αποκλείσουμε τα σίκουελ και τις κακές σκηνοθεσίες...

cynical είπε...

καλημερα geokalp,

τα μπουκοταζ, δεν συνιστουν πολιτικη λυση, οποτε καθε ενας μπορει να τα υιοθετησει. Το μπουκοταζ στα γερμανικα σαλαμια, για παραδειγμα, μπορει να το επιβαλει και ο δεξιος και ο αριστερος και ο οποιοσδηποτε που μισει τη γερμανια και τα σαλάμια μαζί.

Με απασχολει αρκετα το θεμα των φορων σαν εργαλειο ασκησης πολιτικης, αλλά και αντιστασης, και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθει με αυτο τον τροπο στη συγκεκριμενη συγκυρια. Ειδικα τωρα, που το φοροκηνυγητο δεν θα εχει κανενα αντικτυπο στη χωρα, παρα μονο στους δανειστες της. Ειναι φανερο το αγχος της κυβερνησης να τα μαζεψει οπως οπως. Μη νομισει κανεις, πως οταν περασει η μπορα, δεν θα ξαναπεσουμε παλι στα ιδια.

Η φοροδιαφυγη ειναι η αντανακλαση αυτου του αθλιου κρατους, που συνεχιζει να παραμενει το ιδιο , ακομα και να χειροτερευει.

Εχω ξαναγραψει πώς τη βλεπω τη φοροδιαφυγη. Ειναι μια αντιδραση σε ενα κρατος που εχει χασει προ πολλου την αξιοπιστια του. Τα χαμηλα εισοδηματικα στρωματα καταφερναν ετσι να εξασφαλιζουν τα προς το ζην, τα δε ανωτερα να συνεχιζουν να ζουνε εις βαρος των κατωτερων, πραγμα που παντα ετσι κι αλλιως εκαναν.

cynical είπε...

γεια σου Δήμο,

και ποιος δεν θα συναινούσε στη χρηματοδοτηση ενος εγχώριου "φεστιβαλ", με καλές και εποικοδομητικες ταινιες!

(ολα αυτα γραφονται φυσικα μεταφορικα!)

Ανώνυμος είπε...

Να εφαρμόσουμε τη μέθοδο STARVE THE BEAST. Δεν ζητάμε αποδείξεις, δεν κόβουμε αποδείξεις, φοροδιαφεύγουμε όσο μπορούμε και βοηθάμε τους άλλους να φοροδιαφύγουν.

Unknown είπε...

Εγώ λέω να ξεκινήσουμε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις του έργου: "Οι πειρατές της Καραϊβικής: Το σεντούκι του παππού"!!!

cynical είπε...

Ανωνυμε,

αυτη ακριβως τη δουλεια, "starve the beast" κανουν και τα νεα φαρμακα καταπολεμησης του καρκινου. Του αποστερουν την τροφη, φραζοντας τα αιμοφορα αγγεια.

Εiναι κιαυτη μια straight forward μεθοδος