Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Δημοκρατικά ή Αδιέξοδα;


Εδώ και μήνες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ίδια πάνω κάτω εικόνα για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Ποσοστά για τα δυο κόμματα εξουσίας σε ιστορικά χαμηλά, μικρή μετακίνηση προς τα αριστερά, καμιά ουσιαστική προτίμηση για τα δυο νέα κόμματα, που αν, εν τω μεταξύ, δεν διαλυθούν στο χρόνο, θα παραμείνουν σερνόμενα κομματίδια, καμιά ιδιαίτερη προτίμηση για κάποιο νέο πρόσωπο, καμιά ελπίδα, και επιπλέον καμιά διάθεση για εκλογές, το μόνο, εν ολίγοις, μέσον που απομένει στα χέρια των πολιτών για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Κι όμως οι πάντες δεξια κι αριστερά διαλαλούν ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το πιστεύουν στ’ αλήθεια αυτό ή απλώς το μηρυκάζουν; Γιατί, έτσι όπως παρουσιάζεται αναλλοίωτη η εικόνα, ένα φαίνεται να είναι το συμπέρασμα. Ή στη δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα, ή απλά δεν έχουμε δημοκρατία.


13 σχόλια:

kopria είπε...

Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα....
Απλώς δεν έχουμε δημοκρατία

celin είπε...

Eιπε καποτε,νομιζω ο Μπακογιαννης,αυτη τη παπαρια κ απο τοτε διαρκως την επαναλαμβανουν συνεχως.Λογικο δεν ειναι να τους αρεσει;Η μαλλον,να τους αρεσει να την επαναλαμβανουν στις συνεντευξεις τους προς τον λαο.
Οχι τοσο για να τον πεισουν οτι δεν υπαρχουν αδιεξοδα.
Αλλα για να τον πεισουν για το πρωτο σκελος,οτι εχουμε δηλαδη δημοκρατια.

Unknown είπε...

Προφανώς και δεν έχουμε δημοκρατία, βλέπεις εσύ πουθενά το "δήμο" να συμμετέχει στη διακυβέρνηση;

NP είπε...

Ποιά Δημοκρατία ρε Cynical ?
Χούντα έχουμε.
- Με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης,
- με άγρια αστυνομική καταστολή,
- Η ψήφος, όπως δίνεται, είναι μια γενική εντολή που αφορά μόνο πρόσωπα και δεν έχει σχέση με συγκεκριμένα προβλήματα. Σε μια δημοκρατία θα γινόταν π.χ. δημοψήφισμα για το μνημόνιο

Μόνη ουσιαστική νομιμοποίηση των Κυβερνήσεων είναι οι αποδοχή τους απο τα ξένα υπερεθνικά συμφέροντα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, κλπ)

Ανώνυμος είπε...

H αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν - εμαφνώς τουλάχιστον- προσωπικότητες ικανές να συμβάλλουν στην αλλαγή της πορείας του τόπου.

Τώρα, εγώ πολύ θα ήθελα να μάθω τι σκατά απεργία κάνουν οι δημοσιογράφοι ? Ποιοί δημοσιογράφοι ? αυτοι που δεν τους διαβάζει κανένας ? Αυτοί οι ταλαίπωροι όντως έχουν πρόβλημα αλλά δεν μπορούν να λέγονται καν δημοσιογράφοι αφού ούτε γράφουν ούτε μεταφέρουν στο κόσμο καμιά είδηση.
Η πρώτη κίνηση που έπρεπε να κάνουν είναι να πετάξουν με τις κλωτσιές έξω Πρετεντέρη, Καψή, την γριά Τρέμη και όλα τα λαμόγια. Αυτοί οι "κύριοι" σήμερα εκπροσωπούν τη δημοσιογραφία. Για ποιές συλλογικές συμβάσεις μας λέει η ΕΣΗΕΑ ? Αφού κάθε βράδυ Πρετεντέρηδες, Καψήδες, Σόμπολοι (πρόεδρος) κλπ είναι ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, υπερ της κατάργησης συλλογικών συμβάσεων, υπερ της κυβέρνησης κοκ.

Gryzor είπε...

Ατυχώς, και δημοκρατία δεν έχουμε, και αδιέξοδο έχουμε.

Ότι δεν έχουμε δημοκρατία, από πού να το πιάσεις - από τα ποσοστά των κυβερνόντων, από την ανακολουθία λόγων και πράξεων, από τη μή συμμετοχή (ακριβώς) του Δήμου, βράστα κι άστα.

Για τα αδιέξοδα - πάντα αναρωτιόμουνα γι αυτό το απόφθευγμα και πάντα με πείραζε. Γιατί η Δημοκρατία είναι το δυσκολότερο από τα πολιτεύματα, πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην έχει αδιέξοδα; Απλά στη Δημοκρατία αυτά είναι πιο εύκολα αποδευκτά, γιατί υπάρχει Σεβασμός και Αξιοπρέπεια (quote Citizen Paine). Άμα τα είδατε αυτά τα δύο...

cynical είπε...

NP,

μπορεί να ειναι επί της ουσιας χουντα ή ο,τιδηποτε αλλο, αλλά πουθενά δεν αναγράφεται επισημως!

Η Ελλαδα ειναι καταχωρημενη ως δημοκρατια, και αυτο πιστευει και ο περισσοτερος κοσμος.

Στις συγχρονες "δημοκρατιες" οι λέξεις εχουν σκεπασει, εχουν νοθευσει, εχουν διαστρευλωσει τα νοηματα.

Ετσι, σαν υπνωτισμενοι θεωρουμε οτι επειδη ονομαζεται ετσι, ειναι και επι της ουσιας ετσι...

cynical είπε...

Ανωνυμε,

ειναι ομως δυνατον να μην εχουν ανθισει "ικανες προσωπικοτητες" περαν των μελων των γνωστων οικογενειών;

Αν υπήρχε δημοκρατια, δλδ συμμετοχη του κοσμου στα κεντρα ληψης αποφασεων, μεσα απο αυτη την εγρηγορση θα ειχαν ξεπηδησει πολλες ικανες προσωπικοτητες.

cynical είπε...

Εχει ενδιαφερον αυτο που εγραψε ο Celin πιο πανω, ότι καπου καποτε το ειπε ο Μπακογιαννης και μετά το δεσαμε κομπο. Χωρις ποτε να γινει και ουσιαστικη συζητηση επι του περιεχομενου.

Ανώνυμος είπε...

δημοκρατια με τετοια δικαιοσυνη και τετοια διοικηση δεν ειναι δυνατον να υπαρξει .
"Η εννοια Δημοκρατια ειναι σαν την εννοια ιατρικη , εφαρμοζεται επι φυσιολογικων καταστασεων . Οταν εχη κανεις να κανει με φυσικα κακοπλασματα τοτε η επικληση ιατρικων
κανονων δεν ειναι μονο ματαιη και επικινδυνη αλλα και συνειδητη τσαρλατανια και η ελλαδα δυστυχως ειναι ενα ιστορικο κακοπλασμα"(απο το βιβλιο η ελλας ως κρατος δικαιου)

eparistera είπε...

Μεγάλο το θέμα που έθιξες cynical. Μόνο αν το δούμε σαν ιστορικό δημιούργημα θα μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις. Εδώ, πολύ πρόχειρα, μπορώ να πω πως η δημοκρατία δεν ήταν ποτέ επιλογή των αστικών τάξεων μετά τις νικηφόρες επαναστάσεις τους και την επικράτησή τους. Η προσπάθειά τους ήταν η εγκαθίδρυση ολιγαρχικών συστημάτων και γι αυτό το δικαίωμα ψήφου δινόταν σε ορισμένα τμήματα των κοινωνιών πάντα συνδεδεμένο με την περιουσία. Οι δυνάμεις που απελευθέρωσε όμως ο καπιταλισμός επέβαλλαν τις όποιες δημοκρατικές καταχτήσεις μέσα από πολλούς και αιματηρούς αγώνες. Η υποχώρηση των κινημάτων, από τη δεκαετία του 1980 κυρίως, είχε σαν αποτέλεσμα και την υποχώρηση της δημοκρατίας η οποία σήμερα είναι απλά ένας τύπος. Ένα άδειο πουκάμισο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αδιέξοδα πουθενά δεν υπάρχουν. Το ίδιο το σύστημα πρέπει να βρει έναν άλλο δρόμο ώστε και τους πολίτες να καλέσει σε συμμετοχή και τα κόμματα κι οι βουλευτές να αλλάξουν πλώρη. Ας αλλάξει ο τρόπος εκλογής. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλη τη σχετική προπαγάνδα των ΜΜΕ που από χρόνια κρατά, πέρα από αποφάσεις και σκάνδαλα.

Αλλά τελικά στις εκλογές τα ποσοστά θα ανέβουν πάλι. Μηνύματα είναι αυτά κι όχι στάσεις.

Κλαζoμένιoς είπε...

Βρέ καλή μου Κυνική,
στ' αλήθεια τό βάζεις ως ερώτημα το ότι ΔΕΝ έχουμε δημοκρατία;;;

Αντι-σχολιάζεις:
«Η Ελλαδα ειναι καταχωρημενη ως δημοκρατια».
Ναι.
Ως Δημοκρατία γιατί δεν είναι μοναρχία {δεν είναι;;;...}
Και ως -δήθεν- δημοκρατία διότι γίνονται κάθε τόσο εκλογές αντιπροσώπων μας για τη Βουλή κι αλλού.

Και στην Αίγυπτο γινόταν εκλογές, και στην Τυνησία γινόταν εκλογές, και στην ΕΣΣΔ γινόταν εκλογές, και παντού (σχεδόν) γίνονται πια εκλογές...

Και πουθενά δεν υπάρχει δημοκρατία.
{μετασχηματισμός της λαϊκής βούλησης σε πρακτικές αποφάσεις και μέτρα}

Παντού ολιγαρχίες κυβερνούν (και ειδικά σε μάς σχεδόν ...κληρονομικές...) εκτελώντας απλώς τις βουλήσεις του παγκόμιου μονάρχη:
του ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Αυτά.

Για περάστε, για περάστε...
όμως κι από το "κονάκι" μου:
kakiokakies.blogspot.com
ή
neosparatiritis.blogspot.com

Έχω πράμμα που ...σαλεύει!
Κι ένα κουίζ με χειροπιαστό βραβείο.