Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Το Άλγος των Διακοπών


Οι διακοπές και οι αργίες απετέλεσαν, ήδη από τον 19ο αιώνα, αίτημα των εργαζομένων, δυστυχώς για πολύ καιρό ανεκπλήρωτο. Όταν όμως η αστική τάξη της εποχής διάβασε τον Marx και κατάλαβε πως οι διακοπές δεν θα λειτουργούσαν παρά μόνον προς όφελος της ίδιας, άρχισε να τις παραχωρεί, φυσικά όχι απλόχερα, όπως ήταν το αρχικό και το διαρκές ζητούμενο, αλλά με μια δοσολογία που η ίδια έκρινε ότι θα μπορούσε να κρατάει τα περισσότερα στόματα βουλωμένα και τις μηχανές διαρκώς ζεστές.

Από τα προηγούμενα, λοιπόν, γίνεται φανερό ότι οι διακοπές αποτελούν το πιο ύπουλο εργαλείο του καπιταλισμού για την ανάκαμψη της εργατικής δύναμης και την ενδυνάμωση του ψυχολογικού δυναμικού των εργαζομένων έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις πιέσεις τις εργασίας όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Έτσι, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι το να πηγαίνει κάποιος διακοπές αποτελεί πράξη αντεπαναστατική και κανονικά θα έπρεπε να ντρέπεται γι αυτό καθώς συντηρεί το σύστημα συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη λειτουργία του.

Επί πλέον, το όραμα των διακοπών και η συγκέντρωση πόρων και δυνάμεων για την πραγμάτωσή τους παραμερίζει από το οπτικό πεδίο της εργατικής τάξης τα πραγματικά της προβλήματα διότι, ψευδώς, η αλλοτριωμένη της συνείδηση θεωρεί ότι οι διακοπές ως δια μαγείας, θα τα εκμηδενίσουν.

Οι διακοπές, μέσα από την συνεχή καπιταλιστική προπαγάνδα, έφτασαν να θεωρούνται πλέον καθήκον, με το ίδιο λίγο πολύ βάρος όπως και η εργασία, και έχουν ενδυθεί τις προσδοκίες μιας ολόκληρης χρονιάς τις οποίες καλούνται οι εργαζόμενοι να εκπληρώσουν μέσα σε αυτό το στενό χρονικό παράθυρο που η εργοδοσία έχει αποφανθεί, (με ποια κριτήρια αλήθεια;), ότι φτάνει.

Οι διακοπές έχουν σιγά-σιγά ενσωματωθεί στις καταναλωτικές πρακτικές των εργαζομένων και για το λόγο αυτό πλασάρονται ως εμπόρευμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όπως όλα τα εμπορεύματα, προσφέρονται μέσα σε «πακέτο», (όχι σε σακούλα ακόμα) και εκδίδονται και ειδικά δάνεια για την πραγμάτωσή τους.

Οι διακοπές, όπως και όλες οι καταναλωτικές πρακτικές, αφήνουν την πίκρα του ανικανοποίητου με την ίδια ένταση και διαβάθμιση συναισθήματος όπως και μετά από το ανεξέλεγκτο και άσκοπο shopping. Η επιθυμία για καινούργιες διακοπές αμέσως μετά την επιστροφή από διακοπές δεν οφείλεται στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο σκοπός τους που είναι η ξεκούραση κ.λ.π., αλλά στο αδηφάγο αίσθημα που κατατρέχει όσους επιζητούν να βρουν την ψυχική πλήρωση και γαλήνη μέσα από μια διαρκή κατανάλωση εμπορευμάτων.

Οι διακοπές, όπως είναι φυσιολογικό, διαιωνίζουν το αλλοτριωμένο προφίλ των παραθεριστών με την υιοθέτηση ενός καθημερινού προγράμματος ρουτίνας το οποίο στους περισσότερους δεν διαφέρει στα συστατικά του στοιχεία από το αντίστοιχο της πόλης, καθώς η καθημερινότητα των διακοπών είναι κι αυτή γεμάτη από μια σειρά από κανόνες και «πρέπει» που στοχεύσουν στην εκπλήρωση ειδικών καθηκόντων και φαντασιώσεων, όπως:
Το καθήκον του μπάνιου και του μαυρίσματος,
Η φαντασίωση του πρωινού καφέ κάτω από τα δέντρα, δίπλα στο κύμα,
Η φαντασίωση του φρέσκου ψαριού σε ταβερνάκι δίπλα στο κύμα επίσης,
Η φαντασίωση του καλοκαιρινού φλερτ σε μπαρ δίπλα στο κύμα επίσης,
Το καθήκον διαβάσματος θερινών αναγνωσμάτων,
κ.λ.π.

Υ.Γ. Έχοντας μόλις επιστρέψει από μια μικρή κοινωνιολογικού περιεχομένου περιήγηση, (προσοχή όχι διακοπές) στις γνωστές νήσους του ειρηνικού, το κυριότερο συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί προνόμιο και κατάρα των νοτίων γυναικών μόνον, αλλά και των βορείων επίσης. Κάποιοι μύθοι είναι καιρός επί τέλους να διαλύονται και αυτός ακριβώς ήταν και ο σκοπός του σύντομου αυτού ταξιδιού μου. Αναλυτικά συμπεράσματα θα παρουσιαστούν αλλού, σε κάποιο εξειδικευμένο συνέδριο ίσως!

38 σχόλια:

Greek Rider είπε...

@cynical καλημέρα και καλώς όρισες.

Βλέπω ήρθες πίσω πιο μαχητική από ότι έφυγες.

Οι διακοπές και ο λίγος χρόνος εκτός εργασίας είναι το άλλοθι της δουλείας μας.

Προτείνω και θα πρέπει να διεκδικηθεί απαρέγκλιτα με κάθε κόστος μείωση του χρόνου δουλειάς κατά 30% τουλάχιστον και άδεια 6-7 φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα .

Η παραγωγικότητα θα πέσει έτσι και οι πλούσιοι θα κερδίζουν λιγότερα. Τίποτε άλλο δεν θα συμβεί.

VAD είπε...

Φίλη cynical,kαλως ήρθες και καλώς να ξαναφύγεις για διακοπές!Μη μου το χαλάς,οι διακοπές είναι δικαίωμα και κατακτηση!Για να μην επικαλεστώ εκείνο το αμίμητο τσιτάτο:Γεννηθήκαμε κουρασμένοι και ζούμε για να ξεκουραζόμαστε!Πιστός στις ανωτέρω αρχές συνεχίζω απτόητος τις διακοπές μου!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.....

PN είπε...

Ήρθε πίσω....Ωεοεοοοοοοοο!!!!!

Μμμμμ....δεν είχα σκεφτεί τις διακοπές έτσι. Μια αυταπάτη, ένα όπιο του λαού ως απόρροια μιας καπιταλιστική πρακτικής, νοοτροπίας και προπαγάνδας.....μμμμμ.....μπούτια γυναικών κάπου ανέφερες εεεεεε;;;;;

NdN είπε...

Μόλις διάβασα το κείμενο σου αποφάσισα να μην επιστρέψω στην πατρίδα για διακοπές φέτος και φυσικά να μην πάω και πουθενά αλλού.

Από χθες το βράδυ είχα μία ανησυχία και είχε αρχίσει να μου λείπει το γραφείο μου. Θα επικοινωνήσω με την Easy και θα ενημερώσω. Πάντως σε περίπτωση που με αναγκάσουν να φύγω, θα προσπαθήσω να συμμετάσχω στην έρευνα σου για την κυτταρίτιδα των νοτιων γυναικών.

Επιβεβαιώνω πάντως πως υπάρχουν και "βόρειες" με κυτταρίτιδα καθώς και αμερικανίδες και ασιάτισσες. Φυσικά αυτά τα έχω ακούσει και δεν προέρχονται από προσωπική εμπειρία. Δουλεύω σκληρά για τον εργοδότη μου και...καταλαβαίνεις!

Καλώς ήρθες αγαπητή Cynical!

cynical είπε...

Καλημέρα greek rider. Πιστός στα blogs βλέπω. Από τα χαράματα στη βίγλα!!

Χαίρομαι που ειμαι πίσω. Πάει τέλειωσε κι αυτό το καθήκον.

Εκεί στα Bora-Bora δουλευουν μόνο τρεις μηνες το χρονο και καθονται τους υπόλοιπους ενια. Μου φάνηκε καλό αυτό το σύστημα. Εχουν αυτάρκεια στην παραγωγή βασικών τροφίμων, δεν θέλουν και πολλά πολλά, δεν χρειάζονται αυτοκινητα για τις μετακινήσεις τους, τα σπίτια που βρηκαν από τους γονεις τους τους φτάνουν, κάνουν μπάνια, ψαρευουν, καλλιεργούν, πάνε βόλτες στα απέναντι νησιά. Και τα παιδιά είναι πρώτοι μαθητές.

Βέβαια, αν έχουμε πολλές διακοπές και τους επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχει μεγάλος κινδυνος να τους χαλάσουμε...

Αν το καλοσκεφτεις, οι 25 μερες διακοπών αντιστοιχουν σε περίπου 2 ημερες αδεια το μηνα, που ειναι πολύ λίγο.
Πάντως, σε σχέση με πριν λιγα χρονια, το αιτημα για λιγοτερο χρονο εργασίας δεν ειναι πια τοσο επίκαιρο. Ποιός μιλάει πια για 35ωρο; Εδώ παλευουμε να μην εφαρμοστεί το 68 ωρο..
Ειναι λάθος να τρέχουν οι εργαζομενοι πισω απο τις ρυθμίσεις τους. Πρέπει να τους προλαβαινουμε και να τρέχουν αυτοι πίσω από τα αιτήματά μας..
Πρεπει να ανυψωθει το ηθικό των εργαζομένων πάσει θυσία και να ξεφυγει από την ηττοπάθεια που το δέρνει τελευταία.

cynical είπε...

Καλημέρα Vad και καλή βδομάδα.

Πάλι πίσω, απελευθερωμένη από το άγχος τού πως να αξιοποιήσεις καλύτερα την επένδυση χρημάτων που έκανες για τις πολυθρύλητες και πολλαπλώς επενδεδυμένες θερινές διακοπές. Όμως, όπως κάθε αγορά, ποτέ δεν ξέρεις αν ήταν η καλύτερη και αν διαχειρίστηκες με τον βέλτιστο τρόπο αυτό το πολύτιμο και σπάνιο αγαθό που λέγεται "θερινές διακοπές". Και καταντάει σκέτο βάσανο η επιστροφή, μεχρι να το χωνεψεις ότι δεν σε πιάσανε "κότσο" και
ότι το δωμάτιο το πλήρωσες όσο και οι γείτονες και όχι στη διπλάσια τιμή.

Φαντάζομαι ότι το Χαρτούμ δεν προσφέρεται για θερινές διακοπές και ότι θα βρίσκεσαι καπου πιο δροσερά.

cynical είπε...

Μακριά από μας αυτά τα ναρκωτικά VK, (το όπιο του λαού κ.λ.π.).

Στην πραγματικότητα η απουσία μου ήταν μια καλυμμένη κοινωνιολογική και επιδημιολογική μελέτη περί κυτταρίτιδας κ.λ.π. η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να λάβει χώρα σε συνθήκες ψύχους.

Εσύ πότε με το καλό; Με το μαλακό βέβαια γιατι έχει και διδακτορικο να τελειώσεις...Ή μήπως η μελέτη σου σχετίζεται με το θερος επίσης;

Greek Rider είπε...

@cynical, δεν έκανα λάθος γύρισες μαχητική

cynical είπε...

@greek rider, αν ειναι να ανεβαινει η μαχητικότητά μας, ας πάει και το παλιάμπελο! Άντε ας κανουμε μια παραχώρηση και ας κάνουμε και διακοπές!

cynical είπε...

Τι χαμπάρια αγαπητέ ndn; Γυρίσαμε από Μιλάνο και είπαμε να κανουμε λίγο διακοπή από τις διακοπές; Πόσα ψώνια εκανες εκει και κουράστηκες τόσο;

ndn από κει που θα πας, (που οπωσδήποτε θα πας, δε το συζητώ)θελω φωτογραφικό υλικό και μαλιστα απο διαφορες εθνικοτητες για τη συγκριτικη μελετη που ετοιμαζω. Οσο πιο μεγάλο το στατιστικο δειγμα τοτο πιο εγκυρη η μελέτη. Αντε θα σε βαλω και co-author...
Χαιρομαι παντως που οι παρατηρήσεις σου (σαν πιο ειδικος) συμφωνουν με τις δικες μου. Οφειλουμε να απενοχοποιήσουμε τον νοτιο θυληκο πληθυσμο. Δεν νομιζεις;

PN είπε...

Cynical...εσένα πρέπει να σε πληρώνει ο supervisor μου!!! Δεν εξηγείται αλλιώς!!!

cynical είπε...

Δε μου λες VK, δεν σου περασε ποτέ απ' το μυαλό ότι μπορεί να ειμαι και ο supervisor σου;

ΥΓ. Με γεια το καινουργιο look.

PN είπε...

Όχι...πρώτον γιατί είναι άνδρας και δεύτερον γιατί θα μου το έλεγε!!!

Swell είπε...

Καλωσόρισες στα πάτρια εδάφη Αλσήνικαλ. Θα μου επιτρέψεις μια διόρθωση. Δεν ξέρω τι κάνουν στον Ειρηνικό, οι βόρειες πάντως κυρίες δεν το κατέχουν το θέμα της κυτταρίριτιδας. Γιατί δεν το έχουν. Σου μιλάω με λόγο γνώσεως, όψεως και αφής! Αμ, τί νόμιζες;

cynical είπε...

Καλώς σας βρηκα Αλσουέλ. Ισως τη διατριβή σας την κανατε σε νεαρότερες κυριες, οι οποιες, πραγματι, δεν εχουν το προβλημα αυτο ουτε στα δικά μας μερη, στο Νοτο. Η δική μου διατριβη όμως αφορούσε στις καπως μεγαλύτερες ηλικίες...οπότε το προβλημα φαινεται ότι ειναι μαλλον κοινό.

Ανώνυμος είπε...

καλώς μας ήρθες,σθμφωνώ απόλυτα μαζί σου οι διακοπές είναι στάχτη στα μάτια της καταπιεσμένης εργατιάς .


Μπου χου χου (λυγμός) θελω επειγόντως διακοπές.

nelly είπε...

βρε βρε βρε...

εσπευσες να προλαβεις τον εθνικο εορτασμο των Γαλλων?

ΥΓ:ειδες πως σε υποδεχομαι... απαντησε μου οπως μου αξιζει κι οπως μονο εσυ ξερεις γιατι μου χει λειψει...

Pak είπε...

Ίσως οι διακοπές να είναι και αυτές όργανο του συστήματος. Και όμως, το σύστημα θα πολεμηθεί με τα ίδια του τα όπλα. Γι αυτό,χρησιμοποιήστε τις διακοπές για να απαλλοτροιωθείτε!

cynical είπε...

Καλώςτηνε καλώστηνε!. Νέλλη μου, τον εορτασμό δεν τον πρόλαβα, τον έχασα θα ηταν πιο σωστό να πεις. 14 Ιουλίου είχα ήδη φτάσει Ελλάδα, ενώ οι εορτασμοί μόλις άρχιζαν στα Bora-Bora που ως γνωστον ανήκουν στη Γαλλικη Πολυνησία...

cynical είπε...

Καλή σου μέρα Pak και καλως μας ήρθες από τα μακρινά. Πολύ λογική βρίσκω την συγκεκριμένη εφαρμογή της θεωρίας σου. Βλέπω ότι και ο greek rider τα ιδια εχει στο μυαλό του επίσης. Γιαυτο και θα ξαναφύγω χωρις τυψεις μαλιστα.

Αν το ΑΕΠ ειναι κριτήριο ευμάρειας μιας χώρας, οι διακοπές το αυξάνουν δίχως άλλο κατά πολύ. Είναι κι αυτό μια από τις αντιφάσεις που με εμποδίζουν να παίρνω θέση.

cynical είπε...

Καλώςτονα και τον ντε Προφούντις! Θέλεις και συ να αναπλάσσεις την εργατική σου δύναμη για να σε βρει φρεσκο φρεσκο το αφεντικο σου τον Σπτέμβριο και να μην μπορεις μετά να κανεις κιχ; ε;;
Εχθρέ της επανάστασης!

Ανώνυμος είπε...

φωτογραφίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών σας έχετε ;

αυτό με την κυταρίτιδα με συγκλόνισε

Nomad είπε...

Αχ, είμαι βρωμοκαπιταλιστής!



Γειά σου κυνική μου, καλώς επανήλθες στην επανάσταση!

katerina είπε...

Καλώς την. Μας έλειψες.

cynical είπε...

κ.Κ.Κ.Μοίρη, ενα hint εδωσα. τωρα που ηρθε καιρος να φυγετε κι εσεις, ας ειστε περισσοτερο προσεκτικοί στο συγκεκριμενο θεμα, ωστε από την συγκέντρωση πολλών διαφορετικων στοιχειων να βγαλουμε στο τελος του καλοκαιριου ασφαλες συμπερασμα. Να παψει να δυσφημειται πλεον η μεσογειακη γυναικα και να αισθανεται μειονεκτικά.

cynical είπε...

Νομάδα, hoş bulduk. Για να εισαι ακομα εδω κατι τετοιο μου ερχεται στο νου. Οι καπιταλιστες δουλευουν συνεχεια. Μονο οι κουφιοκεφαλοι εργατες ζητανε συνεχεια διακοπες, και το θεωρουν και κατακτησή τους κι από πάνω!

cynical είπε...

Καλως τηνα την Κατερινα. Ολος ο καλος ο κοσμος στο ποστο του! Δυσκολο πραγμα η επιστροφη, δυσκολο το καλοκαιρι να συγκεντρωθεις, και να σκεφτεις ότι εχουμε ακομη δρομο μεχρι το φθινόπωρο.

Left Liberal Synthesis είπε...

Oh you are back........I see
歡迎玩世不恭

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, εγώ που και μπάνιο έκανα, καί μαύρισα,
που ήπια τον πρωινό μου καφέ κάτω από τα δέντρα, δίπλα στο κύμα,
που έφαγα φρέσκο ψαρι (και πολύ μάλιστα!) σε ταβερνάκι δίπλα στο κύμα επίσης, και που φλερτάρισα σε μπαρ δίπλα στο κύμα επίσης (και όχι μόνο), και που πέρασα θαυμάσια 10 μερούλες διακοπών με όλα αυτά,
ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗΣ;

Η μήπως υποννοείτε οτι ολα αυτά κατά βάθος δεν μου άρεσαν, αλλά μου τα επέβαλλε η όποια μόδα ή καταναγκαστική συμπεριφορά;

Ημαρτον, κύριε, μάλλον δεν πάμε καλά σ' αυτό τον τόπο!

Ανώνυμος είπε...

ή, μάλλον, έχουμε ξεχάσει να φχαριστιόμαστε!

Κούκος είπε...

Απαπαααα!
Χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές...

SUN W KNIGHT είπε...

Χαθήκαμε...!

Alexandros είπε...

Welcome back!

Οι διακοπές , όπως και οποιοδήποτε ζήτημα στη ζωή , δεν πρέπει να γίνονται καταναγκαστικά. Είναι ωραίο να γουστάρεις κάτι , και να το κάνεις. Ο μιμητισμός και η πίεση για καταναλωτισμό προφανώς "αναγκάζει" κάποιους να κάνουν διακοπές παρά το γεγονός ότι δεν πολυγουσταρούν. Έχω την εντύπωση πάντως , ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό.

Την καλημέρα μου!

cynical είπε...

LLS ναι γύρισα, αλλά κάποιο κακό μάτι με μάτιασε και μύρισα ψόφιο ποντίκι στο γραφείο μου, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να βρεθεί. Μέχρι να γινει απολίθωμα και να παψει να μυρίζει παίρνω αλλες αναγκαστικές διακοπές για να μην πανουκλιάσω.

cynical είπε...

Καλημέρα Κούκε. Όπως έγραψα και στον LLS απο πάνω, θα πάρω κι άλλες διακοπές, δυστυχώς, λόγω ψόφιου ποντικού. Θα πάρω και επίδομα ποντικιού για να τα βγάλω πέρα. Άσε συμφορά!

cynical είπε...

κε Παραθεριστά μας, δεν θα έλεγα ότι προιόν φαντασίωσης όλα αυτά. Μάλλον, όνειρο θα βλέπατε, διότι δεν είναι δυνατόν να διαθέτετε τόσα χρήματα για να κάνετε αυτά που κάνατε. Άκου κει να τρώτε 10 μερες φρεσκο ψάρι! Ξέρετε πόσο πάει το κιλό; Τουλάχιστον 50 ευρω. Επί 10 μέρες μας κάνει 500 ευρώ μόνο για ψάρι; Ούτε ο Βοσκόπουλος δεν μπορούσε να κάνει τέτοιες σπατάλες.

cynical είπε...

Sun w Knight, καλημέρα. Ακόμα εδώ εισαι ταλαίπωρε; Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες 3 του Σεπτέμβρη....Το εννοώ!

cynical είπε...

Καλημέρα Αλέξανδρε, για κει που ζεις οι διακοπές έρχονται πιο φυσιολογικά. Πολλές φορές αναγκάζεται κάποιος να φυγει για διακοπές (λόγω αδειων) σε περίοδο που δεν πολυγουστάρει και το κάνει αναγκαστικά λίγο πολύ. Επίσης λόγω πλύσης εγκεφάλου πολλοί συνωστίζονται σε τόπους που εχουν πολιτιγραφηθεί σαν τοποι διακοπών (και ειναι πολλοί αυτοί) με αποτέλεσμα να μεταφερουν τη ζωή και ρυθμούς της πολης και εκει.
Θα προτεινα να γινονταν μαθήματα διαχείρησης ελεύθερου χρόνου, κ.λ.π.