Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Οι Παρίες των Φαναριών


Δεν είναι ίσα κι όμοια όλοι αυτοί που καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια. Γιατί περί εργασίας πρόκειται, και μάλιστα μη εξαρτημένης. Κανονικοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Πακιστανοί κατά κύριο λόγο, αλλά και από το Μπαγκλαντές. Παλιότερα Αλβανοί και πολύ πιο πίσω, ίσως γύφτοι που ήταν και οι πρώτοι που αντελήφθησαν ότι τα φανάρια μπορεί να γεννούν υπεραξία.

Διαθέτουν εξειδικευμένα εργαλεία παραγωγής, όπως κουβάδες, βούρτσες για τα χοντρά και άλλα καθαριστικά εργαλεία για το στέγνωμα, πληρώνουν τον αέρα για το πόστο και το νοίκι σε κάποιον αυτο-αποκαλούμενο ιδιοκτήτη του, κάτοχο ανύπαρκτων τίτλων ιδιοκτησίας, που δεν αμφισβητούνται όμως από κανέναν στο χώρο, η χρέωση στους αποδέκτες των υπηρεσιών είναι με ελεύθερη ταρίφα και όχι υποχρεωτική και φυσικά δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, ούτε κόβουν αποδείξεις.

Περιττό να αναφέρω ότι το είδος αυτό της εργασίας είναι εντελώς απαξιωμένο, όπως φαίνεται και από τον τρόμο που περικλείεται στην έκφραση «φοβάμαι μην καταλήξω στα φανάρια».

Τελευταία ανακάλυψα ότι η επαγγελματική αυτή κατηγορία κάθε άλλο παρά συμπαγής είναι, διότι πέρα από μια ιεραρχία που φυσιολογικά μπορεί να αναπτύσσεται στους κόλπους της, (ανάλογα με τη σημασία του πόστου και το ωράριο λειτουργίας του), διαθέτει και τους παρίες της, ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι στερούνται και αυτών των ελάχιστων μέσων παραγωγής.
...........................

Η μικροκαμωμένη κοπέλα με το ξέθωρο βλέμμα, το γυρτό, ελαφρά προς τα μπρος, κεφάλι, ώστε το βλέμμα να παραμένει στραμμένο μονίμως προς τα κάτω, (ίσως από ντροπή, ίσως εσκεμμένα, από πρόθεση πρόκλησης οίκτου), που είδα προχτές στα Πατήσια, είχε ένα πανάκι μόνο και τίποτε άλλο. Πλησίαζε τα αυτοκίνητα σκυφτή και χαμηλοβλεπούσα, σαν κόρη ευσεβής που η τύχη τάφερε έτσι και ξέπεσε, σαν ψυχοκόρη ταπεινή με ελεϊνή αφέντρα που την πέταξε μια νύχτα άσπλαχνα στο δρόμο, ακουμπούσε το πανάκι της στα μπροστινά φώτα, έκανε τάχα πως τα ξεσκόνιζε, τόσο απαλά όμως, που ήταν σαν να τα χάιδευε, και μετά ερχόταν στο παράθυρο και με το βλέμμα στυλωμένο ζήταγε από τον οδηγό το αντίτιμο που θεωρούσε ότι της αναλογούσε, «10 λεπτά κυρία, 10 λεπτά».

Τόσα λίγα, που κανείς απ’ τα ανώτερα κλιμάκια του σιναφιού της, φαντάζομαι, δεν θα καταδεχόταν να απλώσει το χέρι και να πάρει. Το κορίτσι πήγαινε κι ερχόταν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο, χωρίς ούτε κι αυτό το ελάχιστο να μπορεί εν τέλει να εισπράξει.

Σε μια χώρα, όπου η αγορά θηριωδών αυτοκινήτων συνεχίζει να μεγαλώνει, κάποιοι άνθρωποι πασχίζουν να επιβιώσουν μαζεύοντας 10λεπτα, ώστε να επιβεβαιώνουν στην πράξη τις στατιστικές που δείχνουν μια δίχως άλλο διεύρυνση των ανισοτήτων.

14 σχόλια:

Swell είπε...

Kαλημέρα και καλή σας εβδομάς, αγαπητή Αλσήνικαλ, διαβάστε ΕΔΩ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΥΧΕΙ

VAD είπε...

Μεροκάματο του πόνου, από πλιά ελληνικη ταινία,το υπερκέρδος στον΄΄νταβατζή΄΄και μεις,μα εμεις δεν είμαστε ρατσιστές,αυτοί φταίνε που είναι μαύροι!
Διευκρινηση περί Κούβελα έγραψα στην προηγούμενη ανάρτησή σου.
Καλό απόγευμα...

cynical είπε...

Οι δικές σου κοπέλες Αλ-σουέλ δεν ζητιανευουν. Απολλοτριώνουν. Διαθέτουν απλά άλλη μεθοδο εργασιας, πιο επικερδη.
Φαινεται οτι οι εξοχες εκει στις εσχατιες, σας ξαναδωσαν πισω το χαμενο σας χιουμορ.
Πολύ-πολύ καλημέρα

cynical είπε...

Kαλημέρα VaD. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντυπωση αυτή η σκηνή. Δεν ξέρω γιατι, αλλά οι καθαριστες των τζαμιων με τους κουβάδες τους και τα εξαπρέρυγα που κουβαλούν, μου φάνηκαν ξαφνικά σαν μεγαλοεργολάβοι.

PN είπε...

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν μου έχει τύχει μια τέτοια εικόνα. Πρέπει να παραδεχτώ ότι και εμένα θα μου έκανε εντύπωση ή και να με σόκαρε κιόλας.

Τελικά αυτή η καταραμένη ανισότητα υπάρχει ακόμα και εντός των κόπλων της. Τι να πω!!

cynical είπε...

Καλημέρα VK και καλή βδομάδα. Κι όμως, υπάρχουν και αυτοί, που ούτε κουβά δεν έχουν. Κάτι σαν σταχομαζώχτρες, κάτι από τον Μεσαίωνα έφερνε αυτή η σκηνή. Άστα..

Greek Rider είπε...

@cynical, καλημέρα. Ομολογώ εντυπωσιάζομαι από την ευαισθησία των κεραιών σου και τη δεινότητα της γραφής σου.

Επί της ουσίας η ανισότητα που σε μικροκλίμακα είδες και υπάρχει και στην κοινωνία όχι μόνο δεν δικαιολογείται αλλά είναι ένα φαινόμενο που δεν διαφέρει από αυτό.

cynical είπε...

Καλησπέρα Rider. Και συ αν ησουν μπροστά, το ίδιο θα ένοιωθες. Σκεψου τωρα να έβλεπες αυτη την κοπέλλα να καθαριζει κανενα Hummer.


Πώς μου διέφυγε αυτή η αναρτηση του Swell;

Ανώνυμος είπε...

Απλά συγκλονιστικό.Ευχαριστούμε,όχι τόσο για τη γραφή σας,αλλά κυρίως για τη ματιά σας που ανοίγει τη δική μας ματιά.

Ανώνυμος είπε...

Τόσο αστεία και όμως τόσο σοβαρά!

Η κοινωνία μας θαυμάζει τα έργα και τα θύματά της μιλώντας για «καλές μπίζνες» στα φανάρια ή στη πώληση λουλουδιών, χαρτομάντιλων κλπ. Είσαι κυρία μου με πτυχία και δεν βρίσκεις δουλειά; Αν θέλεις, ακόμα και στα φανάρια μπορείς να πας όχι να τεμπελιάζεις! Φοβερό επιχείρημα ε; Και το πιο φοβερό έρχεται μετά. Ξέρεις κυρία μου, εσύ με τα πτυχία που ξευτελίζεσαι με τα 30 ευρώ μεροκάματο του STAGΕ χωρίς ασφάλιση, πόσα μπορείς να βγάλεις στα φανάρια; Κι αν στήσεις εκεί και επιχείρηση αντί να την αφήνεις στους μελαμψούς;;; Αλλά τέτοιες είστε, αφήνετε τους ξένους να τα μαζεύουν και μετά παραπονιέστε που θα αγοράσουν και την Ελλάδα!

Τελικά άκουσα και κάποια στελέχη του ΟΑΕΔ να ωρύονται ότι το κακό παραπάει με την άρνηση των Ελλήνων πτυχιούχων να δεχθούν κάποια δουλειά προτιμώντας το επίδομα ανεργίας ή έστω τα μόρια ανεργίας που μετρούν για το δημόσιο. Αφού ούτε στα φανάρια πάνε στο σχέδιο του Οργανισμού είναι, αν αρνηθούν τρεις φορές τη δουλειά που τους προσφέρει ο Οργανισμός (μια οδοκαθαριστής, μια υαλοκαθαριστής και μια καθαρίστρια στο ναό της Αφροδίτης) να κόβονται πάραυτα το επίδομα, τα μόρια και οι…. Καλομελέτα κι έρχεται!

Στην εποχή της τεχνολογίας και του περίσσιου πλούτο οι παρίες των φαναριών, της φτώχειας και της ζητιανιάς είναι η παγκόσμια «δόξα» του συστήματος. Πρέπει να επανέλθει ο παλιός καλός αγγλικός νόμος που εκτελούνταν οι ζητιάνοι και ο νόμος να ισχύει ακριβώς όπως τότε για… πλούσιους και φτωχούς!!!! Έτσι για να μην νομίζουν οι φτωχοί ότι υπάρχουν ρατσιστικοί νόμοι.

Στέργιος

cynical είπε...

Καλημέρα de Profundis. H όλη σκηνή μπορεί να ιδωθεί και από άλλη σκοπιά. Εντελώς κυνική. Δηλαδή μπορεί να αποδώσει στην κοπέλα διάθεση ξεγελάσματος των οδηγών. Θα προσπαθήσω να το γραψω για να φανεί καθαρότερα τί εννοώ.

cynical είπε...

Καλημέρα Στέργιο. Νομίζω ότι όλα τα καλά φανάρια ειναι πιασμένα, το πρωι από ποικιλες εθνικοτητες, το βραδυ από καλλιεπείς κυρίες. Οπότε ούτε αυτά μας σώζουν από την ανεργία.
Αυτη η αναρχη διαχειρηση των φαναριων πρεπει να σταματησει. Το κράτος πρεπει να προβει σε ρυθμισεις και να περναει απο ΑΣΕΠ αυτους που θα δουλευουν εκει. Ο συνεπης καπιταλισμος δεν πρεπει να αφήνει τιποτε ανεκμετάλλευτο.

Ανώνυμος είπε...

αυτά τα "10 λεπτά" σας με στοίχειωσαν

cynical είπε...

Όπως και το "water bar " το δικό σας κ. Μοίρη.