Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Περί Υπευθυνότητας


Τον τελευταίο καιρό, χαζεύοντας τον Καραμανλή να ρητορεύει έμπλεο πάθους και απαράμιλλης θεατρικότητας, με τα μάτια μου εστιασμένα περισσότερο στις κινήσεις του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, παρά στο περιεχόμενο των λόγων του, συμβαίνει να πιάνω χωρίς να το θέλω τη λέξη «Υπευθυνότητα» σε όλο και αυξανόμενη συχνότητα. Παρατηρώντας και ακούγοντάς τον πιο προσεχτικά αντιλήφθηκα ότι δεν έκανα λάθος. Όντως, ο λόγος του Καραμανλή και κατ’ αντανάκλαση και κάποιων στελεχών του, κυριολεκτικά χαρακτηρίζεται από μια πληθωριστική χρήση της εν λόγω λέξης.

Με δεδομένο τον κακό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, την εύνοια προς τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, (μέσω φορολογίας για παράδειγμα), και τη σωρεία των σκανδάλων, είναι πολύ εύκολο για τον καθένα ν’ αντιληφθεί ότι ο κ. Καραμανλής καταφανώς διαστρέφει το νόημα της λέξης Υπευθυνότητα. Άρα, η Υπευθυνότητα, κάτω από τις δεδομένες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες αποκτάει άλλο νόημα από αυτό που θα υπαγόρευε η φιλοσοφία.

Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση δεν απαξιώνουμε την Υπευθυνότητα αυτή καθ' αυτήν, αλλά την Υπευθυνότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο κ. Καραμανλής και το πολιτικό σύστημα που εκπροσωπεί. Ως εδώ, συμφωνούμε, όπως επίσης και ότι η εν λόγω αρετή χαρακτηρίζει κυρίως άτομα και προσωπικές ηθικές στάσεις και ότι απ’ όσο γνωρίζω κανένας πολιτικός φιλόσοφος δεν ασχολήθηκε, ούτε καμιά επανάσταση έγινε για να συγκροτηθεί μια Υπεύθυνη (γενικώς και αορίστως) Κυβέρνηση.

Για να επανορθώσουμε τη διαστρέβλωση, και για να φέρουμε την έννοια αυτή στα ίσα της, τι πιο προφανές από τα να ζητήσουμε μια Κυβέρνηση που να κυβερνά με το ουσιαστικό περιεχόμενο της λέξης Υπευθυνότητα. Θα ήμασταν τότε ευχαριστημένοι με την φιλοσοφική αποκατάσταση της έννοιας;

Όχι φυσικά, γιατί θα έλλειπε το πολιτικό σκέλος της ερώτησης, που είναι το «για ποιον;». Ναι, Υπεύθυνη Κυβέρνηση. Αλλά, για ποιον; Ο λαός δεν είναι ένα χύμα ομοιογενές κοπάδι, αλλά εντός του υπάρχουν στρώματα, παπλώματα, συμφέροντα, συγκρούσεις και τάξεις. Κανένα πολιτικό σύστημα δεν έχει βρεθεί που να φροντίζει όλους και που να είναι υπεύθυνο για όλους στον ίδιο βαθμό. Κάθε ένα έχει τους ευνοούμενους και τους παρίες του.

Όσο λοιπόν μια έννοια με ηθικό περιεχόμενο μένει ξεκρέμαστη και υπεράνω, δρα παραπλανητικά. Για να αποκτήσει νόημα πρέπει πρώτα να τεθούν ερωτήματα διακυβέρνησης για το «πώς», για το « ποιον», και για "ποιο σκοπό".

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έπρεπε να είσαι στη βουλή !

Νοσφεράτος είπε...

Tι σημαινει πιά Υπευθυνος πολιτης

Αν θεωρησουμε τον Πρωθυπουργό ως υποδειγμα
θα πρεπει
α)Να αποφευγει τα δυσκολα και να φαινεται στα ευκολα και στα ετοιμα
β) να φροντιζει ωστε να υπάρχει γυρω του μα στρατια ανθρωπων , ΜΜΕ κλπ που να προστετευει το ονομα του
γ) να μιλά με απιστευτο στομφο και να εμφανιζει τον στομφο του ως αλοτητα και λαικότητα
δ) να κανει περιεργες κινησεις οαν μιλά και να στρεφεται πότε αριστερά και ποτε δεξια ομιλωντας και κοιταζοντας ακομα και εκει οπου δεν βρισκεται κανένας ακροατής
ε) ''να αναλαμβανει πληρως την ευθυνη'' χωρις αυτο βεβαια ν συνεπαγεται καμμια συνεπεια για κανέναν
στ) να ακολοθει πιστά τον κανόνα της πολιτικής ως τεχνη της αναβολής
(συνεχιζεται)

pentanostimi είπε...

προσυπογράφω το σχόλιο του πρωτου σχολιαστή

cynical είπε...

Αγαπητοί

@Καπιταλιστικό Κομμούνι

@Πεντανόστιμη

Φυσικά και θα ημουν καλυτερη στη βουλη. Μέχρι και τούμπες θα έκανα για να πείσω. Οχι απλώς χειρονομίες και παίξιμο του ματιού. Σιγα τα δυσκολα!

cynical είπε...

καλημερα @Νοσφερατε,

Αξιζει τον κοπο να αναλύσει κανεις το επικοινωνιακο στυλ του καραμανλη για να καταλαβουμε γιατι ενω το κομμα του πατωνει, ο ιδιος δεν χανει καθολου προσωπικους ποντους. Νομιζω οτι ειναι η λεξη υπευθυνοτητα που τον περιβαλλει σαν φωτοστεφανο, και δημιουργει την περσονα του πατερούλη, του συνετου οικογενειαρχη, ο οποίος νοιαζεται για το κοπαδι του. Άνατριχιαζω οταν σκεφτομαι την δυναμη της εικονας και των λεξεων στο να παρερμηνευουν την πραγματικοτητα.
και η εξομολογηση της κούρασης που αισθανθηκε, μη νομιζεις οτι τον εβλαψε επικοινωνιακα. Μπορει να ειπωθηκε και σκοπιμα. Τον εκανε πιο ανθρωπινο, και πιο προσιτο, σαν εναν οπως ολοι οι αλλοι κοινοι ανθρωποι που εχουν σκοτουρες, γυναικα, παιδια, μαγαζια. Ε!, αυτος αντι για μαγαζι, εχει ενα κρατος. Ποια η διαφορα!

Στην παλαι ποτε Σοβιετια ο λαος λάτρευε τον Σταλιν, και δεν ήταν καθολου λιγοι αυτοι που πίστευαν οτι ο Σταλιν ήταν καλοκαγαθος και οτι δεν είχε ιδεα για το τι σφαγες γινονταν πισω απο την πλατη του.

cirut είπε...

Εγώ πάντως δεν είμαι υπεύθυνος για τον ..Καραμανλή. Πάει τελείωσε!

Ανώνυμος είπε...

tha mporouse i cynical na einai enas prokopis paulopoulos.

mpla mpla mpla, oraia logia apo morfomeno athropo, alla sinithos kano to mauro aspro kai apo ousia miden...

omos o pakis einai epitiximenos politikos...sigoura tha itan kai i cynical...ego tha tin psifisa

aerostatik είπε...

I'm obsessed by Time Magazine.
I read it every week.
Its cover stares at me every time I slink past the corner
candystore.
I read it in the basement of the Berkeley Public Library.
It's always telling me about responsibility. Business-
men are serious. Movie producers are serious.
Everybody's serious but me.
ALLEN GINSBERG

grsail είπε...

Με πολύ προσοχή γράφω αυτό το σχόλιο μήπως πω καμία κουβέντα και τα βάλουν πάλι με εσένα CYNICAL :-)

Αφορμή για το σχόλιο δεν είναι η ανάρτησή τόσο όσο ένα σχόλιο / απάντησή σου.

Το σχόλιό σου αυτό αφορά στον ΚΚ και (α) ότι η δήλωσή του περί κούρασης ίσως ήταν σχεδιασμένη και συνειδητή (β) δεν έχασε προσωπικούς πόντους.

Όσον αφορά το (α) θα έλεγα ότι είναι περισσότερο από προφανές το σχεδιασμένο και συνειδητό της δήλωσης ! Βρίσκω πολύ κοντά στην αλήθεια την αναφορά στο profil του ‘πατερούλη ηγέτη’ που είναι ‘κουρασμένος ο καημένος’.

Όσον αφορά στο (β) θα θίξω δύο πράγματα που τριβελίζουν το δικό μου μυαλό:

(1) Η παραμονή αυτών των ‘πόντων’ σε υψηλότατα επίπεδα μήπως δείχνει ταυτόχρονα και το δικό μας επίπεδο ‘υπευθυνότητας’. Μήπως δηλαδή και ο πληθυσμός, το Ελληνικό κοινό [ αποφεύγω να χρησιμοποιήσω την λέξη ‘λαός’ ως _ιδιαιτέρως_ φθαρμένη ], συνεισφέρει με την στάση του και την συνενοχή του στην στρέβλωση της έννοιας ‘υπευθυνότητα’ ;

(2) Σε σχέση τώρα με τα ‘επίκτητα χαρακτηριστικά’ που αποκτά η έννοια της υπευθυνότητας από τον χαρακτήρα και την δράση του τρέχοντος πολιτικού περιβάλλοντος, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το ‘παιχνίδι’ δεν παίζεται εντός της βουλής ή στα υπουργικά συμβούλια. Βουλευτές και υπουργοί και κόμματα και δικαιοσύνη απλώς αντιπροσωπεύουν και μεταφράζουν εντολές εκ’ του σκοτεινού παρασκηνίου.

Λίγες (πολύ λίγες) οικογένειες (*) οδηγούν την χώρα όπως νομίζουν και ταυτόχρονα υλοποιούν την -απαραίτητη και επιβαλλόμενη- διαπλοκή τους με την διεθνή ολιγαρχία.

Αυτό το τρομερό που έγραψα φοβάμαι ότι αποτελεί την απλή αλήθεια που συνήθως αποφεύγουμε όχι μόνον να εκφράσουμε αλλά ακόμα και να σκεφτούμε …

(*) αναφέρομαι στα ψήγματα της στρεβλής (εκ της ιστορικής της καταγωγής και εξέλιξης) Ελληνικής ‘αστικής τάξης’

Ανώνυμος είπε...

Cynical ναι συμφωνώ .. και επιπλεον να πω οτι ο Καραμανλής Πραγματι εκφραζει εναν τυπο μεσαιας ταξης νεοελληνα οπως αυτός διαμορφωθηκε στην δεκαετια του '90: εποχή της τηλεοπτικής (ενεκεν ιδιωτικής τηλεορασης) εξατομικευσης ,
τον τυπο ανθρωπου λιγο απ'ολα,δημοσιοσχετιτη, που αποφευγει τα δυσκολα''
οχι ακριβώς
''πατερα αφεντη ''(αυτος ηταν ο τυπος του Καραμναλή Θειου που αντικατοπτριζε την μετεμμφυλιακή δεξια)
ουτε του Γυιου ελευθερρωτη -λαικιστη (Τυπου ανδρεα Παπανδρεου )
ουτε του στεγνου και ολιγον εως πολύ βαρετου εκσυγχρονιστή-τεχνοκρατη(τυπου Σημιτη)

Αλλα του νεοελληνα καλομαθημενου Γιαπη που μεγαλωνει στα ευκολα στις δεκαετιες του 80 και 9ο αλλά παρολαυτά νιωθει αδικημενος , ολιγον καλοπερασακια
(οχι τυπου σκυλααδικα αλά Ψωμιαδης ) αλλά
συνηθισμένου σε εστιατορια βλαχομπαροκ πολυτελειας ,με κουλτουρα μεσου καρριεριστα που διαβαζει (και καμμια φορά γραφει διαγώνια)
που το παιζει και λαικός αμα λαχει ναπουμε τρωγοντας Βομβιδια στα Λαδαδικα και στο Λιμανι της θεσσαλονικης ή στον Μπαιρακταρη και δηλώνει Εντιμος και Ηθικός και καμμια ανοχή στην διαφθορα και τα ρεστα

αλλα μόλις τα πραγματα σκουραινουν δειχνει τον πραγματικό εαυτό του: Οι χειρονομιες χανουν την σταθεροτητα τους και γινονται ολο και πιο υστερικές , τα λόγια ολο και πιο βεβιασμένα και η κουραση που τυχόν υποδυεται γινεται πραγματική για ολους και για τον ιδιο ..
Θυμασαι την Προβα ορχηστρας ; του Φελίνι;

Νοσφερατος .

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Η πολιτική Καραμανλή αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Είναι κοντά σε όλους τους στόχους που είχε θέσει και προχωρά αταλάντευτα και αποφασιστικά στην ολοκλήρωσή της, με αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις, που παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις από το λαό, θα προχωρήσουν με στέρεα βήματα χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις.
Προφανώς οι στόχοι της πολιτικής της Ν.Δ. ήταν και είναι:
1) Απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν παιδεία, υγεία , ασφάλεια, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, υπηρεσίες κοινωφελούς χαρακτήρα και σύνταξη στους απόμαχους της εργασίας. Για όλα αυτά ο καθένας φροντίζει μόνος του μέσα σε μια κοινωνία της ελεύθερης αγοράς, που είναι ο ρυθμιστής των πάντων.
2) Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, σε ότι αφορά μισθούς , ασφάλειες, συμβάσεις εργασίας, ωράριο εργασίας, δυνατότητα απολύσεων, καθώς και απαλλαγή των εργοδοτών από υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους ,αλλά και απόδοσης φόρων στο κράτος μέσω των κατάλληλων επιμελώς καμουφλαρισμένων από τα μάτια του πόπολου παραθύρων. Η οικονομία της αγοράς έχει ανάγκη από φτηνά πολλά εργατικά χέρια, που αν είναι δυνατόν θα πλακώνονται πρώτα μεταξύ τους μπροστά από τις φάμπρικες και τα γραφεία για τη διεκδίκηση μιας άθλια αμειβόμενης θέσης εργασίας ( στην καλύτερη περίπτωση 700 ευρώ), εργαζόμενους υποταγμένους στις επιθυμίες των εργοδοτών και των δανειοδοτών , με το φάντασμα της ανεργίας να πλανάται απειλητικά σε κάθε τους βήμα.
3) Φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στραγγαλισμός των μικρομεσαίων, που ονομάζονται ¨αναπτυξιακή πολιτική¨ με ολίγη από ¨αναπτυξιακά κίνητρα¨, κόλπα που τα χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, τη στιγμή που είναι έτοιμοι να ξεθάψουν και τους νεκρούς για να προσθέσουν στο "ταμείο των φτωχών" τα χρυσά τους δόντια!!!.
4)Δημόσια διοίκηση απόλυτα ελεγχόμενη από το κόμμα, ειδικό λάφυρο στα χέρια της κυβέρνησης και εργαλείο για να κρατούνται όμηροι χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς επίσης ιδανικό δόλωμα για την εκλογική πελατεία. Οι κουμπάροι, οι κομματικοί φίλοι, οι ξάδερφοι, οι σύζυγοι , οι γκόμενες των γραμματέων ελέγχουν απόλυτα το μαγαζί για να γνωρίζουν οι πάντες ποιανού κατουρημένη ποδιά πρέπει να φιλήσει κανείς για να έχει πιθανότητες εύρεσης εργασίας.
5) Οι γραμματείς των υπουργών κανονίζουν πως μοιράζονται οι δουλειές , ανάλογα με το ύψος της μίζας που κατατίθεται, οι ίδιοι οι υπουργοί είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες και μάλιστα τα στελέχη των προσωπικών τους εταιρειών γίνονται και πρόεδροι ασφαλιστικών ταμείων, οι σύζυγοι των υπουργών κάνουν δουλειές με αντικείμενα που έχουν σχέση με τον τομέα ευθύνης των συζύγων-υπουργών
6)Οι θεσμικές λειτουργίες της δημοκρατίας μας κόβονται και ράβονται ανάλογα με τα συμφέροντα της Ν.Δ, εξευτελίζοντας το "ναό" της Δημοκρατίας τη Βουλή.
7)Διαρκώς αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών από 35 έως 50% κάθε χρόνο, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, τα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών χρόνο με το χρόνο αυγατίζουν και γενικά οι πλούσιοι γίνονται κατά κανόνα πλουσιότεροι. Αντίθετα, για τις λαϊκές μάζες, ο πληθωρισμός καλπάζει, η ανεργία θεριεύει, οι τιμές των προϊόντων συνεχώς αυξάνονται, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια, ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα. Οι μη προνομιούχοι ζουν μια ατέρμονη οικονομική κρίση που κατά περίεργο τρόπο αυτή δεν αγγίζει ποτέ τους έχοντες και κατέχοντες , αλλά αντίθετα αυξάνει τα κέρδη τους.
8) Δικαστική ασυλία για τους υψηλά ιστάμενους της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Οι κουμπάροι που πιάστηκαν στα πράσα να εκβιάζουν και να ιδιοποιούνται τεράστια ποσά κυκλοφορούν ελεύθεροι, διοικητές ταμείων που ζημίωσαν με εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο είναι άφαντοι, διοικητές ΔΕΚΟ που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις διατηρούν ακόμη τη θέση τους κ.λ.π.
9) Τα Δημόσια έργα καρκινοβατούν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί αυτά που ήταν σχεδόν έτοιμα πριν 5 περίπου χρόνια!!!
10) Χρησιμοποιείται η ειδική σχέση της Ν.Δ. με το χριστιανισμό και την ορθοδοξία για να μεταφερθούν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας από το δημόσιο στην ιερά μονή Βατοπεδίου και από κει στους εκλεκτούς του Θεού, μέσω του πνευματικού πατέρα υπουργού της κυβέρνησης, που , τι σύμπτωση!, είναι και πιστοί και «γαλάζιοι».
11) Το ύφος και το ήθος της εξουσίας χαρακτηρίζεται από έπαρση και αλαζονεία. Το "σεμνά και ταπεινά" ήταν ένα επικοινωνιακό τρυκ, που πλέον και σαν ανέκδοτο ακόμη δεν προκαλεί το παραμικρό μειδίαμα.
Προφανώς λοιπόν η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής όλα αυτά τα έχουν πετύχει και δικαιούνται να επαίρονται για αυτό τους το κατόρθωμα. Εξυπηρέτησαν στο ακέραιο τα συμφέροντα που ήθελαν και με το παραπάνω. Όσοι αισθάνονται ότι ήταν ανάμεσά τους δίκαια τον χειροκροτούν.
Οι υπόλοιποι , οι αφελείς , που πιστεύουν ότι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα του κοσμάκη , αλλά δεν τους αφήνει η διεθνής συγκυρία και το κακό ΠΑΣΟΚ, ας πρόσεχαν.

Odyssey είπε...

Τώρα, αυτό είναι υπεύθυνη ανάρτηση;
"Ο λαός απαιτεί
στη βουλή
η κυνική."
Αγάπη που της έχετε!
Αλλά απ' ότι βλέπω την τρώει ...το χέρι της.

Περίοικος είπε...

Βρε ούφο, η υπεθυνότητα δεν έχει αντικείμενο. Δεν είναι υπεύθυνος κανείς "γιά κάποιον".

Μιλάτε γιά το στυλ του Καραμανλή εδώ, δεν μιλάτε γιά υπευθυνότητα.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, ο Καραμανλής είναι απλά ανεύθυνος. Οπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί. Μόνο το ΚΚΕ έχει σήμερα υπεύθυνο λόγο.

cynical είπε...

Γεια σου @cirut,

και ποιος πηρε τη θεση σου; Αποζημιωση πήρες;

cynical είπε...

@aerostatik,
o Ginsberg, δεν αναφερει στο ποίημα τον Καραμανλη και αρχιζω να ανησυχω..

cynical είπε...

Μεχρι τωρα grsail,

δεν εχω εντομισει καποια λεξη σου να πυροδοτει αλυσιδα διαφωνειών. Αρα προσεξες!

Ε! ποιος ειναι υπευθυνος; Ποιος ψηφιζει στα γκαλλοπ που δειχνουν τον ΚΚ να διατηρει την προσωπικη του "ακτινοβολια";

Αναφερεσαι στους γνωστους νταβατζηδες! Τι το τρομερο; Ακομα και ο ΚΚ τους ξερει!

cynical είπε...

@Οδυσσεα,
οντως με τρωει το χερι μου. Από τον γύψο!!

cynical είπε...

Αγαπητε Χρηστο Χ, καλωςορισες

Τι να πω παραπανω; Τα εγραψες με καθε λεπτομερεια.
Σ'ευχαριστω για την αναδημοσιευση της αναρτησης μου.

cynical είπε...

Νοσφερατο,
δεν αντιλεγω στην περιγραφη σου για τον ΚΚ. Ισως, την υστερια πιανω τωρα που την μεταφραζω λανθασμενα σαν προσπαθεια να σηκώσει στους ωμους του τον λαο του και να τον περασει στην αλλη οχθη της κρισης.

cirut είπε...

Όχι φίλη Cyn, [templates καρδούλες αλά Νοσφεράτος κλπ], δεν κατάλαβες

ΕΓΩ δεν είμαι υπεύθυνος, κατά τον ...ΚΑΚ. Συγνώμη οι πολιτικοί μας δε μου λεν τίποτα, εδώ και χρόνια. (Ούτε εγώ σ' αυτούς)

Ανώνυμος είπε...

Όταν καταπιανόμαστε με θέματα που έχουν 'πολλά κυβικά' πρέπει να έχουμε την αντοχή και το σθένος να τα φτάνουμε μέχρι το 'τέρμα' !

Ίσως φανεί περίεργο σε τροφίμους του LSoEconomics αλλά υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που εννοούν αυτά που λένε !

Οι ‘sport-smen’ και 'sports-women' της δήθεν κουλτούρας προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στους εαυτούς τους αλλά και στους γύρω τους !

Ή συζητείτε, ή κοροϊδεύετε ο ένας τον άλλον. Αποφασίστε !

Διαφορετικά απλώς μας κόβετε bandwidth !

Ανώνυμος είπε...

@Περίοικος
Σιγά τα σορόπια ρε μεγάλε ! Μας φώτισες!

grsail είπε...

'Νταβατζήδες' είναι έκφραση του απαίδευτου ΚΚ !
Όχι δική μου.
Αναφέρθηκα σε κάτι ουσιωδώς βαθύτερο ...

Καλό βράδυ

cynical είπε...

@grsail καλημερα

τι εννοεις; για τις βαθυτερες ριζες της διαπλοκής, εκτος αυτης που υποψιαζομαστε;

Ανώνυμος είπε...

Η σύγχυση που επικρατεί στην Υπευθυνότητα εν πολλοίς "ευθύνη" έχει η νοοτροπία που δεν επιθυμεί να ξεχωρίζει τις Συνθήκες Ελλιμενισμού απο αυτές της Ποντοπόρου.
Να εξηγηθώ με ένα ρητορικό ερώτημα, μπορεί να κρίνει ή να 'Αξιολογήσει' εκ του ασφαλούς ο πασαλιμανιώτης τον καπετάνιο Αχαάμπ του Χέρμαν Μέλβιλ ή οποιονδήποτε άλλον σώφρονα ή μη;

Rodia είπε...

Σκέφτομαι ώρες ώρες μπας και υπάρχει κάνα σχέδιο συνομωσίας για τη διαστρέβλωση των λέξεων. :Ρ
Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και όσο πάει διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο, είναι απίστευτο! Ολο και περισσότερες λέξεις χάνουν τη σημασία τους, ή μάλλον διαστρέφεται το νοημά τους και γίνεται το εντελώς αντίθετο. Σαν να θέλει κάποιος να μας μουρλάνει λέμε.
Το παρατήρησα στο λόγο του κ. πρωθυπουργού στην Εκθεση Θεσαλονίκης. Προσπαθώντας να αναλύσω μια μια τις προτάσεις του, ανακάλυψα ότι όπου έλεγε κάτι τι εννοούσε το ακριβώς αντίθετο. Οπότε, παράτησα την προσπάθεια στη μέση και προέτρεψα τους αναγνώστες αυτού του κατεβατού -αν ήθελαν να καταλάβουν τι εννοούσε ο κ. πρωθυπουργός φυσικά- να το διαβάσουν από την... ανάποδη!

-->> Οταν λέει λοιπόν π.χ. "είμαστε υπεύθυνοι" να καταλαβαίνουμε "είμαστε ανεύθυνοι" και όλα μια χαρά!:)
-->> Οσο για τα χέρια, κάτι έγραψε ο Σραόσα εδώ: http://boustasia.blogspot.com/2009/04/blog-post_09.html

cynical είπε...

Ροδια μου,

παλια την διαστρεβλωση των εννοιων την ονομαζαν προπαγανδα. Σημερα, την ονομαζουν επικοινωνια, διαστρεβλώνοντας ταυτόχρονα και τη σημασια της επικοινωνιας.

Rodia είπε...

«Σημερα, την ονομαζουν επικοινωνια, διαστρεβλώνοντας ταυτόχρονα και τη σημασια της επικοινωνιας.»
ΜΠΙΖΖΖ!!! LoL

cynical είπε...

Rodia,

θυμησε μου σε παρακαλω τι ειναι το LoL . Μου το εξηγησαν μια φορα, αλλα το ξεχασα παλι...