Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Η Πολιτική ως Ξέπλυμα και ως Επάγγελμα


Είναι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας να μεμφόμαστε τους πολιτικούς που δεν ξέρουν τίποτε άλλο να κάνουν πέρα από το να μηρυκάζουν στερεότυπες άνευ λόγου και σημασίας εκφράσεις και να εκφέρουν έναν ανέμπνευστο και ξύλινο λόγο, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, που δεν έμαθαν ούτε ένα περίπτερο, βρε παιδί μου, να κουμαντάρουν, όχι βέβαια αυτά τα μεγαθήρια του κέντρου, καθ’ ότι γι αυτά, με την ποικιλία της πραμάτειας τους, χρειάζονται γνώσεις τουλάχιστον διακεκριμένων σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, αλλά μιλάμε γι αυτά τα ταπεινά της γειτονιάς.

Έχει όμως, νόημα σήμερα να ρωτάμε ποιο επάγγελμα κάνουν στην πλειονότητά τους οι πολιτικοί ή αν ποτέ είχαν κάποιο επάγγελμα για να ψωμίζονται; Μάλλον όχι, διότι η πολιτική συνιστά επάγγελμα αφ’ εαυτής. Δηλαδή, οι πολιτικοί γίνονται πολιτικοί για να βγάλουν κυρίως το ψωμάκι τους, δηλαδή το παντεσπάνι τους και να καρπωθούν επιπλέον τα πλούσια ελέη του ιδιαίτερου αυτού επαγγέλματος και όλοι οι άλλοι λόγοι είναι για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των απονήρευτων.

Στο παρελθόν, φερ’ ειπείν στην Αγγλία, οι συντηρητικοί προέρχονταν παραδοσιακά από τις τάξεις των επιχειρηματιών που είχαν βγάλει αρκετά χρήματα στη ζωή τους και ήθελαν να ξοδέψουν τα χρόνια της σύνταξης με τον πλέον δημιουργικό τρόπο. Οι εργατικοί δε βουλευτές προέρχονταν είτε από τα συνδικάτα, είτε από τα πανεπιστήμια, κι αφού είχαν ξοδέψει αρκετά χρόνια εκεί. Και όλα καλά, διότι δεν έβλεπαν το βουλευτιλίκι σαν την παχιά αγελάδα που προσφερόταν για ατέλειωτο και πλούσιο άρμεγμα.

Όχι πλέον, διότι σήμερα, σε περιόδους μάλιστα επαγγελματικής κρίσης, η πολιτική προσφέρει μια καλή επαγγελματική διέξοδο. Ο δρόμος δε εισόδου είναι μια σύντομη θητεία προθέρμανσης σε συγγενικά πολιτικά γραφεία, σε ποικιλόμορφα lobbies, σε συγκοινωνούντα ινστιτούτα και think-tanks, ή σε εταιρίες συμβούλων. Και από κει, με μια καλή κουβέντα από δω, με μια καλή κουβέντα από κει, με λίγο σπρώξιμο και καλή διαγωγή, η πόρτα των ανωτέρω γραφείων μπορεί να βγάλει και στην πόρτα της βουλής. Ε, θα μου πείτε, αφού ο λαός ψηφίζει! Αλλά θα σας δυσαρεστήσω αν σας απαντήσω ότι ο λαός ψηφίζει αυτόν που του υποδεικνύουν. Κι αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Φυσικά μιλάμε ακόμα για την Αγγλία και την Αμερική.

Στη Γαλλία, με την ισχυρή κεντρική διοίκηση και την εξ ίσου ισχυρή παράδοση που θέλει τους δημοσίους υπαλλήλους ανθρώπους ταγμένους στην υπηρεσία του κράτους, τα υψηλόβαθμα στελέχη, οι υπουργοί και οι πολιτικοί προέρχονται κατά πλειοψηφία από την τρομερή ENA (ανώτερη σχολή δημόσιας διοίκησης), από την οποία αποφοιτούν γύρω στους 100 κάθε χρόνο και στους οποίους μαζί με την τελετή της αποφοίτησης κληρώνονται ταυτόχρονα και οι υψηλόβαθμες θέσεις στελεχών στη δημόσια διοίκηση, σαν σε κανονικό παζάρι. Ο Σαρκοζύ, κατ’ εξαίρεση δεν προήρθε από αυτήν, αντίθετα με τη Ρουαγιάλ.

Στην Ιταλία έχουμε τον πληθωρικό Καβαλιέρε, ο οποίος είδε την πολιτική σαν μια άλλη επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά τώρα, με τη σχολή πολιτικής επιμόρφωσης που άνοιξε για ορφανές και καλλίγραμμες κοπέλες. Φυσικά, συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, γιατί αλλάζοντας τη νομοθεσία προς το ευνοϊκότερο, μπόρεσε να ξεφύγει κάμποσες φορές από τη δαγκάνα του νόμου.

Αν ο Καβαλιέρε ήταν ο πρώτος που βρήκε το κόλπο και τα κατάφερε σε μια ώριμη δημοκρατία, όπως της Ιταλίας, οι νεόπλουτοι μεγιστάνες, δηλαδή οι μαφιόζοι και γκάγκστερς των νέων δημοκρατιών της ανατολικής Ευρώπης, χρησιμοποίησαν πλειστάκις τη βουλή για να νομιμοποιήσουν τα κλοπιμαία και να εξαγνιστούν, ώσπου το Κρεμλίνο αποφάσισε να τους βάλει χέρι, οπότε και αυτόματα έχασαν το ενδιαφέρον τους για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού.

Στην Ινδία, όμως φαίνεται πως η ασυλία που παρέχει η βουλή συνεχίζει να υφίσταται, μιας και εκτιμάται ότι το 23% των βουλευτών είναι μπλεγμένοι σε άνομες και παράνομες πράξεις.

Βάσει λοιπόν των ανωτέρω παραδειγμάτων, η ελληνική βουλή αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, αφού και ασυλία προσφέρει και επαγγελματική αποκατάσταση τόσο στους γόνους, όσο και στους απογόνους, μόνο που αποτελεί ερωτηματικό αν μπορεί να καταταγεί στις ώριμες δημοκρατίες.


Υ.Γ. Περισσοτερα στοιχεία από το άρθρο "There was a lawyer, an engineer and a politician...", απο τον Economist Apr. 18th 2009.

37 σχόλια:

Zed είπε...

Μα τι είδους ερώτημα αποτελεί? Έχουμε -κατά μια έννοια- δημοκρατικούς θεσμούς. Οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν καθιστούν αυτό που βιώνουμε δημοκρατία.

Το ζήτημα ξεκίνησε τη στιγμή που ταυτίσαμε τη δημοκρατία μόνο με το δικαίωμα ψήφου. Κι ας είναι ματωμένη και νοθεύεται...

VAD είπε...

Σε σχολείο στην Ελλάδα,στην αρχή της χρονιάς,ήμουν στις εγγραφές,έρχεται η σύζυγος βουλευτού να γράψει την κόρη της,συμπληρώνω τα στοιχεία,ρωτώ επάγγελμα πατέρα και εισπράττω τη μεγαλοπρεπή απάντηση:-Βουλευτής!!!

Νοσφεράτος είπε...

,ρωτώ επάγγελμα πατέρα και εισπράττω τη μεγαλοπρεπή απάντηση:-Βουλευτής!!!''

θα μπορουσε να σου απαντησει με πληθυντικό μεγαλοπρεπείας:" ''Είμεθα Βουλευταί''

εγώ παλι θυμηθηκα εκεινοντον βουλευτή που πολύ παλιοτερα ειχε πει μεσα στη Βουλή''
Οι μισοιι Βουλευταί ειναι Γαιδουρια''
και οταν του ζητησαν να ανακαλέσει ειπε :
'' Ανακαλώ: Οι μισοι βουλευται δεν ειναι Γαιδούρια''

akrat είπε...

καλημέρα
εμ το κάτι τις τους???

Ανώνυμος είπε...

Στις αγγλοσαξωνικές χώρες υπάρχει πνεύμα καπιταλισμού και ηθική προτεσταντισμού. Στην νοτιανατολική Μεσόγειο υπάρχει άφθονος επαρχιωτισμός χωρίς ιστορικό όραμα με παρόν κοινωνικοοικονομικό σύστημα πολλών αλλεπάλληλων στρώσεων όπως στα γεωαρχαιολογικά κοιτάσματα.
Παρ' όλα αυτά διαθέτουμε καλό πολιτικό σύστημα. Αν αξίζουμε καλύτερο να το αποδείξουμε, αν δεν το αξίζουμε αυτό υπάρχει και το χειρότερο άνευ ηγεσίας, της νοτίου ιταλίας ή της μεταβατικής μετασοβιετικής εποχής

cynical είπε...

Καλωσόρισς Ζed,

καιρος ειναι να την ξαναορισουμε τη δημοκρατια στην πράξη και τη συμμετοχη. Και επειδη ξεφτιζει σαν εννοια, ολο και λιγοτεροι πανε και να ψηφισουν.

cynical είπε...

Kαλημερα @VaD,

αντε να πεις οτι το βουλευτης,μεχρι προσφατα, πριν την αναθεωρηση, ηταν και το μοναδικο επαγγελμα που επιτρεποταν. Αλλα εδω εχουν γινει επαγγελματα και το "πρωην βουλευτής" και το "υποψήφιος βουλευτής".

cynical είπε...

καλημερα Νοσφερατε,

Τι να εννοούσε άραγε εκεινη την εποχη με τη λεξη "γαιδούρια;"

cynical είπε...

καλημερα @akrat,

τωρα το "κατι τις" μεγαλωσε πολυ...
Το "κατι δις" εγινε.

cynical είπε...

@airgood,

αμα πιασεις εναν εναν στη βουλη και τους περασεις απο κοσκινο, θα αλλαξεις γνωμη.

VAD είπε...

Νοσφεράτε και cynical,η ανωτέρω όταν ο σύζυγος δεν εξελέγη βουλευτής(καιρός ήταν πια!),
εθρήνει γοερώς:-Τουλάχιστον να κέρδιζε το κόμμα,κάπου θα τον έβαζε!
Κι ήρθανε χρόνια και καιροί και επαληθεύτηκε το ρηθέν υπό της κυρίας συζύγου:Κερδίσαντος του κόμματος τας εκλογάς,ο εκ νέου αποτυχών δεν εκλαυσε πικρώς,διότι ετοποθετήθη επικεφαλής δημοσίου οργανισμού!
Τα σχόλια δικά σας....

NdN είπε...

Γεια σου Cynical,

Το συγκεκριμένο θέμα είναι αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Πως μπορούν κάποιοι να ψηφίζουν κάποιον που δεν έχει εργαστεί ποτέ του για να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή; Εντάξει δεν περιμένω τον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου να βαρούσαν σφραγίδες πριν γίνουν πολιτικοί, αλλά στην Ελλάδα έχουμε χάσει το μετρο (και) στο συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς για να μπεις στη Βουλή πρέπει να μην έχεις δουλέψει. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν πραγματικά εργαστεί και δυστυχώς αντί να φέρουνε κάτι διαφορετικό, υιοθέτησαν την νοοτροπία του "τεμπέλη" πολιτικού.

Νομίζω την μεγαλύτερη ευθλυνη την έχουμε εμείς οι ίδιοι που τους εκλέγουμε. Στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να διαφωνούμε πολιτικά, αλλά δεν μπορούμε να πουμε ότι δεν έχουν πετύχει τίποτα στη ζωή τους. Αλλά στους περισσοτερους μετραει το ποιον βλέπουν στο γυαλί και ποιος θα τους κάνει τα ρουσφέτια.

cynical είπε...

Kαλημερα @ΝdN,

το οτι δεν εχει βγει να δουλεψει καποιος, σημαινει οτι δεν εμαθε και τον κοσμο εκει εξω.

Τους φανταζονται να πηγαινουν στη βουλη χωρις να εχουν πατησει καθολου χωμα, απο γραφειο σε γραφειο, δηλαδη, και απο συνεχεις συναλλαγες, και ανταλλαγες του τυπου, θα σε προωθησουμε για αυτο και για κεινο το λογο, κ.λ.π.

Ο κοσμος της πολιτικης και ο κοσμος εξω θαρρεις δεν εχουν καμια επικοινωνια.

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Νομίζω, ότι τα περί ανεπάγγελτων πολιτικών (όλων των πτερύγων; -δεν το διευκρινίζεις κι έτσι μένουμε λίγο στο σκοτάδι...) δεν ανταποκρίνονται με μεγάλη ακρίβεια στα πράγματα. Αλλά διερωτώμαι: Ακόμα κι αν ανταποκρινόντουσαν, η έλλειψη εργασιακής πείρας θα εξηγούσε τα τέρατα και σημεία που συμβαίνουν. Μήπως τα πράγματα είναι πιό σύνθετα; Και μήπως μιά τέτοια απλοποίηση μας οδηγεί σε διαχειριστικές λογικές, που ξέρεις πολύ καλά σε τι αδιέξοδα καταλήγουν;


Χαιρετώ.

cynical είπε...

Αγαπητε Δρακονάριε,

το ποστ επισημαινει μια τάση, αυτη της επαγγελματοποιησης της πολιτικης και της αυξανομενης διαφθορας των πολιτικων.

Δεν αποπειραται να εξηγησει. Λεγοντας Ταση, δεν εννοώ οτι ολοι ειναι επαγγελματιες, ουτε ολοι διεφθαρμενοι. Ουτε υπαρχει μια μονη εξηγηση, ουτε θα υπαρξει ποτε σε συνθετα φαινομενα.

OnWine είπε...

Αποφεύγω να γράψω σε αυτό το blog, γιατί, κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί υπόδειγμα λαικισμού, επιπολαιότητας και διαστροφής των εννοιών, και -κατ' επέκτση- των αξιών.

Αλλά διαβάζοντας ΚΑΙ αυτή την ανάρτηση, ειλικρινά δεν άντεξα... αυτό το γενικό "σαβούριασμα" της πολιτικής και των πολιτικών, αυτή η απαξίωση συλλήβδην των πάντων που ασχολούνται με την πολιτική, αν δεν είναι πεντακάθαρος φασισμός, αναρωτιέμαι τι άλλο είναι...

Γιά όποιον ισχυρίζεται ότι είναι "ερευνητής", ας διαβάσει τα επιχειρήματα των ναζιστών στην προπολεμική Γερμανία ενάντια στην Δημοκρατία... είναι ίδια και απαράλλαχτα...

Οι γενικεύσεις σε τέτοια θέματα είναι ΚΑΙ απαράδεκτες, ΚΑΙ εξαιρετικά επικίνδυνες... γιατί σαβουριάζουν δικαίους και αδίκους, και γιατί δίνουν την εντύπωση ότι ΟΛΟΙ είναι σάπιοι... και όταν χτίζεται αυτή η άποψη γιά αυτούς που υπηρετούν την δημοκρατία και τους θεσμούς της, βάλλεται η ίδια η δημοκρατία...

Ας αλλάξουμε, λοιπόν, Cynical, τους διεφθαρμένους, το διεφθαρμένο σύστημα, την διαφθαρμένη δημοκρατία... με τι όμως?... ή με ποιούς?... με κάποιο κακέκτυπο Σοβιετικής Δημοκρατίας?... με κάποιο σοσιαλισμό "με ανθρώπινο προσωπο"???... με την "δημοκρατία" των Τσαβες, Κάστρο κλπ??? με τι, αλήθεια?

Η μόνη χώρα με μη διαφθαρμένους πολιτικούς ήταν η Σιγκαπούρη... και αυτό γιατί επί 36 χρόνια... δεν είχε πολιτικούς... μήπως ο "εμπνευσμένος" δικτάτορας είναι η λύση.., τι?

Αν η δημοκρατία σάπισε (αφού όλοι που την "υπηρετούν" είναι σάπιοι, ας έχεις το θάρρος να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ με τι θα την αλλάξουμε....

Greek Rider είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greek Rider είπε...

Καλησπέρα. Πιστεύω ότι ο σεβασμός που δείχνουμε στους δημοκρατικούς θεσμούς είναι υπερβολικός. Είναι δικαιολογημένο να είμαστε επικριτικοί.

Όταν οι ίδιοι οι θεσμοί αποτυγχάνουν ξανά και ξανά σημαίνει ότι δεν φταίνε οι άνθρωποι και οι υποκειμενικές επιλογές τους αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες διαπλοκής.

Οι ανεπάγγελτοι της βουλής είναι το παράγωγο προϊόν ενός συστήματος που λειτουργεί έτσι ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα της ελίτ και μόνο.

Είμαι 100% βέβαιος ότι αν οι βουλευτές επιλέγονταν με κλήρωση το σύστημα θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα. Οι περισσότεροι εξάλλου είναι φοβερά χαμηλού επιπέδου σαν άνθρωποι πλήρως διεφθαρμένοι, άνθρωποι του μάρκετινγκ και του ίματζ. Ξέρουν να μιλάνε με στερεότυπες εκφράσεις και στόμφο επαναλαμβάνοντας κοινωνικά στερεότυπα χωρίς όμως να λένε τίποτα.

cynical είπε...

Sxoliastis

τιποτε απο αυτα που αναφερω δεν ειναι επινοημενο. Οσα γραφω ειναι υπαρκτα, υπαρκτοτατα φαινομενα σε διαφορα μερη του κοσμου. Δειχνουν τον μετασχηματισμο και τον ιδιαιτερο χαρακτηρα της πολιτικης. Ειναι μια εξελιξη, μια ταση.

Δυστυχως, οταν διαβαζει καποιος ενα κειμενο εχει την ταση να ψαχνει αυτα που θελει να δει και δεν εξεταζει την προθεση του συγγραφεα. Και αν δεν τα βρει, τοτε ουαι και αλλιμονο!
Το ποστ δεν προτεινει τιποτε, μια καταγραφη κανει.

Αν σκοπευα να προτεινω κατι, θα εγραφα αλλο ποστ με διαφορετικο περιεχομενο.

cynical είπε...

καλησπερα @Rider,

οποιος ζει σημερα στην ελλαδα, με τον ολοκληρωτικο εξευτελισμο των θεσμων (απο που να πιασεις και που να τελειωσεις), δεν νομιζω οτι συνεχιζει να τρεφει αυταπατες οτι αυτο που βλεπει ειναι ενα υγιες συστημα. Και προσωπικα δεν πιστευω οτι ειναι θεμα προσωπων, οτι ετυχε δηλ. να εχουμε στην κυβερνηση μια σκαρτη φουρνια.

Ειναι ενα ολοκληρο πλεγμα συμφεροντων που λυμαινεται την εξουσια και τη διαφθειρει διοτι αυτο τη χρηματοδοτει και επιβιωνει μεσω αυτης.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Σχολιαστή. Το πιό εύκολο πράγμα είναι να κρίνεις τον άλλο αφ' υψηλού. Το δύσκολο είναι να προτείνεις λύσεις ή -ακόμα πιο δύσκολο- ένα εναλλακτικό σύστημα.
Κάποιοι τύποι σαν τον Jacque Fresco π.χ προτείνουν ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο ζωής. Μπορεί να διαφωνήσεις αλλά τουλάχιστον βάζει το μυαλό του να δουλέψει προς την εξεύρεση μιας λύσης. Δεν μένει στη γκρίνια.
Νομίζω ότι 'Η Γκρινιάρα' θα ήταν πιο ταιριαστός τίτλος για το μπλογκ.

Alexandros είπε...

@Greek Rider
Διαφωνώ στο ότι φταίνε οι θεσμοί. Από Θεσμούς και Νόμους είμαστε σχεδόν πλήρεις, ορισμένες τροποποιήσεις χρειάζονται καθώς και να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος σε συγκεκριμένα άρθρα. Το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι ο υπερβολικός σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά το ακριβώς αντίθετο. Διαφθορά και διαπλοκή υπάρχει και σε άλλα κράτη πολύ πιο προηγμένα από το δικό μας, αλλά μόνο κάποιοι παρανοημένοι θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι για αυτό φταίει η "αστική δημοκρατία".

Cynical,οι τελευταίες αναρτήσεις σου δεν είναι κατά βάση λάθος , αλλά κινούνται στο κλασσικό καταγγελτικό πλαίσιο και μέχρι εκεί. Σε μία προσπάθεια απαξίωσης κάποιων ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων και πρακτικών, χωρίς ωστόσο να αντικαθιστούνται, έστω θεωρητικά, από κάποιες άλλες. Στη ζωή ισχύει το μη χείρον βέλτιστον. Αν είναι να τα αλλάξουμε όλα και να καταντήσουμε χειρότεροι δεν έχει νόημα. Εγώ δεν είμαι σε θέση να προτείνω. Για να κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει να είσαι βαθιά σκεπτόμενος και χαρισματικός. Εσύ που το ψάχνεις το θέμα πες μας μία γνώμη. Τι πρέπει να γίνει;

cirut είπε...

@Cyn

δίκιο έχουν κάποιοι σχολιαστές εδώ. Ευτελίζεις τη δημοκρατία και τα συνήθη ήθη. Ντροπή!!!! Επειδή δηλαδή ΓΑΠ, ΚΑΚ, Βαρβ, Κεφαλ, Παπαληγ, Παγκ, Παπακωνστ, Σαμαρ, Ντορ και καμιά 50ρια άλλοι είναι γόνοι και επίγονοι, έπαθε τίποτα η δημοκρατία; Ίσα, ίσα και παιδεία έχουν και ξέρουν πώς να τα καταφέρουν, όλα καλά. Με το ξεκίνημα ο Βαρβ εξαργύρωσε σε παλιό ορυχείο της Μυκόνου, 150 εκατ, με 2 δις αν θυμάμαι καλά (Εκπομπή Τριανταφυλόπουλου κλπ). Άψογοι. Και δε δούλεψαν ποτέ και χρυσοί έγιναν!!! Μαγεία. Τι Stelios και Mπράνσον-Virgin!! Εδώ έχουμε Virginbirth πλούτου!

Συμφωνώ απολύτως με τον sxoliastis, ότι εκπαιδεύεις την κοινωνία μας στην πολιτική απόρριψη, τη σήψη και τη διαφθορά. Εδώ ξεσκεπάζονται όλα τα σκάνταλα, κυρία μου, τίποτα δε μένει κρυφό.
MIESENS, Βαλτοπέδια, Ομόλογα, Γάλατα, Παυλίδης (αμ ο Μανούσης εφοπλιστής, ρώτα κανα Σαλονικιό, πώς έγινε αυτό, καθηγητής σε ΤΕΛ, ήταν ο άνθρωπος), Χρηματιστήριο, Πόρτο Καρράς, Συφοράϊ (άλλο κι τούτου), Νεονάκηδες, Τσουκάτοι κοκ. Πώς τολμάς Cyn να αμφισβητείς τη δημοκρατία μας;

Αιδώς, αιδώς ..και shame on you....

Υ.Γ Και τι αντιπροτείνεις; "Δύσκολη" απάντηση, sxoliastis. Εγώ τη βρήκα, όμως. Παλιά, σαν τις λάσπες. Απλή λογική, εντιμότητα, έργα.

cynical είπε...

Aλέξανδρε,

Ανωνυμε,

έχετε δικιο για τον καταγγελτικό τόνο, και οτι δεν υπάρχουν προτασεις. Αν και σε αυτο θα διαφωνησω διοτι "τολμησα" και κατεβασα μοντελο περι κληρωτης δημοκρατιας, το οποιο και αυτο επικριθηκε, σαν αντιδημοκρατικό!! Οχι οτι με πειραξε...

Αλλα θα πρεπει να γινει κατανοητο οτι δεν ειναι ολα τα αρθρα που κυκλοφορουν παγκοσμιως του ιδιου στυλ. Αλλα ειναι επικριτικα, αλλα καταγγελτικα, άλλα σαρκαστικά, άλλα εποικοδομητικά, άλλα δειχνουν δρομους, κ.λ.π.
Δεν μπορεις να περιμενεις απο ενα αρθρο να ειναι ολα μαζι ταυτοχρονα και ουτε να ακυρωνεις την αληθεια ενος κειμενου επειδη δεν κατεβαζει προτασεις.
Ποσοι απο αυτους που δημοσιογραφουν παγκοσμιως επικρινουν και ποσοι προτεινουν; Για δειτε την αναλογια.

Επισης τα περισσοτερα που αναφερω στο παρον κειμενο ειναι απο αρθρο του economist, κι οχι απο καμμια φυλλαδα της οκάς.

cynical είπε...

Αγαπητα @cirut

λησμονησες να αναφερεις του εξης γονους:

Κεφαλογιαννης Μανόλης, Κεγαλογιαννη Ολγα, ανηψιος και κορη του γνωστου και μη εξαιρετεου των Ζωνιανων.

Αλευρας Νασος, ανηψιος
Το μητσοτακεικο αυγατιζει στη βουλη
Λιαπης,
Καραμανλης Αχ.
Καλαντζακου Σοφια,
Παπακώστα,
Παπαληγουρας,
Σκουλας Ιωαν,
Τζιτζικώστας αποστολος-ιωαν,
Κεδικογλου Σιμος
Μπεκίρης Μιχαλης,
κ.α.

Οσους παρελειψα θα τους βρειτε στο αρθρο του e-tipos

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=6904

dsquared είπε...

Μα αγαπητη μου η πολιτη ειναι λειτουργημα!

din

ange-ta είπε...

Κάτσε, με μπέρδεψες σφόδρα,

Στην Αγγλία μπαίνουν στη βουλή μετά απο προϋπηρεσία......

(βέβαια και μετά, κάπου θα ξανατρυπώσουν οι πολιτικοί της)

Στην Γαλλία, έχουμε την περιβόητη École Nationale d'Administration.
Λαμπρά. Βέβαια ποιός καταφέρνει να περάσει σ αυτην είναι μια άλλη ιστορία.

Στην Ιταλία, έχουμε μια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, με κολπα κλπ.

Στην Ινδία έχουμε 23% μαφιόζους, αλλα και αυτοί που δεν είναι μαφιόζοι, σίγουρα ΔΕΝ θα πεινάσουν, όταν θα τελειώσει η θητεία τους.

Υπάρχει σήμερα μια ολόκληρη βιβλιογραφία, για τις πόρτες που ανοίγουν για τους πολιτικούς, όταν πάψουν να είναι πολιτικοί. Δες π.χ. ενα πολύ παλιό μου κείμενο, όταν ακόμα ο κόσμος απορούσε με την διαφθορά των πολιτικών, σήμερα όλα είναι καλά!
Οι πρώην πολιτικοί σε νέα πόστα:
http://ange-ta.blogspot.com/2006/09/blog-post_115884678592952818.html

Τώρα, ΠΩΣ βγαίνει το συμπέρασμα, ότι η ελληνική δημοκρατία είναι κατι διαφορετικό;;;;

Ποια απο τις παραπάνω αναφερόμενες δημοκρατίες ΔΕΝ προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση στου βολευτές της; Οσο για την ασυλία δεν γνωρίζω τι γίνεται εκει. Εσύ;

Η κυρία υπουργός (?) της βρεττανίας δεν ήταν που πήγαινε για σεξουαλικές βραδιές με λεφτα του κοινοβουλίου, ή κάνω λάθος;

ange-ta είπε...

Μάλλον το κατάλαβα λάθος. Θέλεις να πεις, ότι στην αλλοδαπή οι βολευτές έχουν κάπου εκπαιδευτεί για να ασκήσουν το λειτούργημα;;

Είναι αυτο καλύτερο πιστεύεις; Δεν είναι ακόμα χειρότερο, γιατι δημιουργει κλίκες;;

Στην άμεση Δημοκρατία του Περικλή οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ εξελέγονταν με κλήρο!!!!
Ούτε προϋπηρεσία, ούτε εκλογη. Ουτε ρουσφέτια, ούτε έξοδα, ούτε χορηγοί!!!!
Ούτε SIEMENS ούτε ΤΙΤΑΝ
Βλέπεις, καμια φορά η πολύ σύνεση είναι λάθος.

cynical είπε...

γεια σου dsquared,

λειτουργημα για οσους ισως δεν εχουν παιδακια. Γιατι οσοι εχουν μπαινουν στον πειρασμο να τα αποκαταστησουν!

cynical είπε...

καλησπερα ange-ta,

οχι οχι, και στην αγγλια τα ιδια ειναι. ο μπλερ μπηκε στην πολιτικη στα 30 του.

Η επαγγελματοποιηση της πολιτικης ειναι σημαδι των καιρων και οχι τοπικο φαινομενο. Στο κειμενο γραφω "...παραδοσιακα". Κακως, επρεπε να διευκρινησω.
και στην αμερικη υπαρχουν πολιτικα τζακια. Δες τη μανια της χιλαρυ και του μπους να μην αφησουν να πανε χαμενα τα κονέ.

Η διαφορετικοτητα της ελλαδας ειναι η υπερβολη της στις καταχρησεις..

θα συνεχισω αργοτερα...

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Το έχω πει και δεν θα κουραστώ να το λέω: Ένας blogger δεν είναι μόνο το εκάστοτε post. Είναι και τα συνοδευτικά σχόλιά του. Mου φαίνεται, ότι το ξεχνάς ή δεν το υιοθετείς ίσως...


Χαιρετώ.

Στέργιος είπε...

Μεταξύ σοβαρού και αστείου

Ενώ συνεχίζω το… μεταπτυχιακό μου στο Χάρβαρντ έθεσα το θέμα της ανάρτησης της Cynical στους καθηγητές μου. Μου είπαν ένταξη αλλά κοστίζει. Πόσο – τόσο, πόσο – τόσο σιγά, σιγά βρέθηκε η τιμή. Μου κόστισε λίγο αλλά αν είναι για τη… σωτηρία της πατρίδος χαλάλι… Άλλωστε στην αλήστου μνήμης ΕΗΔ(*) που μας έκαναν επί χούντας στο στρατό, η βασική αρχή ήταν «Υπεράνω όλων η σωτηρία της πατρίδος»!!! Να το χαλάσουμε τώρα μακριά από τη πατρίδα δε γίνεται…

Την επομένη κάποιος καθηγητής με πλησίασε και μου είπε: Το φάρμακο για την Ελλάδα είναι να θεσπίσετε στο σύνταγμα το παρακάτω άρθρο για τους βουλευτές σας:

"Το δικαίωμα της ανάδειξης υποψηφίων βουλευτών ανήκει στα κόμματα αλλά και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (εργαζομένων, εκπαιδευτικών, μικρομεσαίων, γιατρών κλπ) στις οργανώσεις νεολαί¬ας, στις κοινωνικές οργανώσεις (γυναικών, καλλιτεχνών, οικολογικών κλπ) στους δημόσιους υπαλλήλους, στρατιώτες και αστυνομικούς, όλοι όμως με καθολικές ψηφοφορίες. Κανένας δεν χρήζεται υποψήφιος χωρίς να έχει υποδειχτεί από οργάνωση με καθολική ψηφοφορία.

Δεν υπάρχει απόρρητο στην εξέταση των πολιτικών, επαγγελματικών και προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων βουλευτών.

Όλοι οι βουλευτές είναι εργαζόμενοι, συνεχίζουν να εργάζονται όταν εκλεγούν και ασκούν το λειτούργημά τους χωρίς να αποσπώνται από την παραγωγική ή την υπηρεσιακή τους απασχόληση. Απαλλάσσονται δε μόνο κατά τη διάρκεια των συνόδων της Βουλής ή σε περιπτώσεις άσκησης βουλευτικού ή άλλου έργου ενώ αμείβονται με μέσο όρο των αποδοχών τους στο τόπο της μόνιμης εργασίας τους.

Κανένας βουλευτής δεν εκλέγεται περισσότερο από δύο φορές (4ετής θητείες).

Θεσμοθετείται η ζωντανή λογοδοσία του βουλευτή για το έργο του και το έργο της Βουλής στους εκλογείς, και στις κοινωνικές οργανώσεις πού τον εξέλεξαν υποψήφιο.

Βουλευτής που δεν δικαιώνει την εμπιστοσύνη των εκλογέων ανακαλείται οποιαδήποτε στιγμή με απόφαση της πλειοψηφίας των εκλογέων".

Καλά σκέφτηκα, αυτός δεν ξέρει σε ποιους πάει να βάλει κανόνες; Σιγά που δεν θα βρούμε τρόπο να το ξεχαρβαλώσουμε.

Είχα απορία όμως και ρώτησα πόσο κόστισε στον καθηγητή το άρθρο. «Μισό ρούβλι» μου είπε. –«μισό ρούβλι;» - «Ναι, όταν ήμουν στη Μόσχα επί Γέλτσιν πουλούσαν τα παλιά σοβιετικά Συντάγματα για σουβενίρ μισό πληθωρισμένο ρούβλι, εκεί το βρήκα! Κοίτα να δεις λέω, και οι ρώσοι μυρίστηκαν τους βουλευτές τους τι ΒΟΛΕΥΤΕΣ ήθελαν να γίνουν και έβαλαν αυτό το άρθρο. Μόνο που δεν τους έσωσε. Και μεταξύ μας μάλλον δεν διαφέρουμε και πολύ από τους ρώσους για να μας σώσει.

Τελικά το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό.


(*) ΕΗΔ: Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση. Κάθε λέξη να διαβάζεται επακριβώς και όχι με αντεθνικά υπομνοούμενα.

HearNothing είπε...

καλησπέρα,
ενα σχόλιο σχετικά με σχόλια τα οποία μου κάναν εντύπωση...
η απαξίωση της πολιτικής είναι κάτι το οποίο συμβαίνει στις μέρες σε παγκόσμο επίπεδο, επειδή βλέπουμε και μας ενδιαφέρει μόνο το χάλι της Ελλάδας που ωφείλεται σε διάφορους παράγοντες δεν σημαίνει οτι αλλού τα π΄ραγματα είναι καλύτερα. Η εννοια του κρα΄τους αλλάζει και μαζί του αλλάζουν και οι ρόλοι των πολιτικών οι οποίοι απλα περιορίζονται στο να διευκολύνουν την ιδωτική οικονομική δραστηριοτητα ή απλά να διιορθώνουν την ατέλειες της πιο ελέυεθερης αγοράς. δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί μερικοί στα σχόλια αναφέρουν και ταυτίζουν την απορριψη τηε πολιτικής με το φασισμό (!!!), αν δεν μπορείς να δεχτείς ότι μερικοί (που πλέον είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ) άνθρωποι/πολίτες απορρίπτουν την πολιτική δεν σημαίνει ότι έιναι λαικισμός, αυτό το μονπώλιο το χειρίζονται άλλοι. Η απολιτικ στάση είναι πολιτική πράξη.

ange-ta είπε...

επομένως η Ελλάδα δεν αποτελει μοναδικό φαινόμενο, αλλα είναι ένα κομματι του παγκόσμιου εγκλήματος που τελειται σήμερα εις βάρος των λαών

@ Στεργιο,

δεν κατάλαβα γρι απο όσα έγραψες, πειράζει;;

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητέ HearNothing,


"Η απολιτικ στάση είναι πολιτική πράξη". Αληθές, αλλά ελλιπές.

Η απολιτίκ στάση είναι πολιτική πράξη. Αυτοκτονίας.


Χαιρετώ.

cynical είπε...

Kαλημερα @Hearnothing,
Θα ηθελα να κανω μια διευκρινηση σχετικα με το ποστ. Η επισημανση των σημερινων τασεων και των κινητρων των πολιτικων προσωπων δεν ταυτιζεται επ' ουδενι με την απορριψη της πολιτικης δρασης. Εκτος και αν την ταυτιζουμε με το πως εξασκειται σημερα απο τα συγκεκριμενα προσωπα, πραγμα που νομιζω κανενας δεν θα το εκανε.

κριτικη του συγκεκριμενου, δεν συνεπαγεται ολοκληρωτικη απορριψη. Αυτο το θεωρω αυτονοητο. Αλλωστε, δεν υπαρχει ενας τροπος λειτουργιας της δημοκρατιας και φυσικα ο σημερινος ειναι αρκετα παρακμιακος για να τον εχουμε περι πολλου και να τον προστατευουμε.

Αυτα περι φασισμου κ.λ.π. ειναι πολυ απλοικα για να τα παρω στα σοβαρα και δεν ασχολουμαι. Δηλ. ή εισαι με τον Βουλγαρακη και σια ή απολιτικος ή φασιστας; μαλλον δεν στεκει!

yiannis63 είπε...

Λοιπόν, το άρθρο σου μου έδωσε μια περίφημη ιδέα για κάποιες προτάσεις που θάθελα να κάνω. Ελπίζω να μου δίνεις την άδεια να αναφέρω το post σου σαν πηγή έμπνευσης μου. Για όλα οσα αναφέρεις cynical την ευθύνη την έχουμε εμείς οι πολίτες, ίσως όχι για τους λόγους που φαντάζεσαι.