Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Μισόλογα...


Τα καλοκαίρια στα νησιά, κάποιες φορές που τυχαίνει να παρευρίσκομαι σε κουβέντες ανάμεσα σε ντόπιους, φτάνουν στ’ αυτιά μου διάφορα μισόλογα για την ποιότητα των νερών της τάδε ή της δείνα παραλίας.

«Ακούγονται πολλά για τις Λεύκες», λέει ο ένας. «Δεν είναι αυτό που νομίζουν» συμπληρώνει ο άλλος. Και η κουβέντα προχωράει με γρίφους και αινίγματα για το τι εννοούν, για το αν υπάρχει πρόβλημα, ή για το πόσο μεγάλο είναι. Το κρατούμενο είναι ότι ποτέ κανείς δεν θα μιλήσει ανοιχτά και ποτέ κανείς δεν θα μάθει.

Τα μισόλογα και τα υπονοούμενα είναι μια πολύ διαδεδομένη πρακτική τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο λόγο, η οποία όμως δεν τιμάει αυτούς που την εξασκούν, διότι από τα πρώτα που φυσιολογικά θα τους καταλογιστούν είναι η ανανδρία να μιλήσουν ανοιχτά, η εγκεφαλική ατροφία να συλλάβουν ένα γεγονός στην ολότητά του, ίσως και η σκοπιμότητα για τη δημιουργία κλίματος σύγχυσης.

Ο αγαπητός Περικλής προχθές, μίλησε κι αυτός με μισόλογα. Δεν τον τιμάει όμως η στάση αυτή και δεν συνάδει με το ανάστημα που επιθυμεί να του αναγνωρίζει η κοινωνία. Διότι είτε μιλάς ανοιχτά για το πώς, πόσα και από πού της Αριστεράς, είτε το βουλώνεις. Ο Περικλής απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων και την πάτησε. Τα μισόλογα είναι σαφώς πιο φονικά από τις καθαρές και σταράτες κουβέντες.

20 σχόλια:

Unknown είπε...

Εχ... βάζοντας λίγο καπνό, ο κόσμος ψάχνει για τη φωτιά...

Στέργιος είπε...

Για τον Περικλή υπάρχει ορθάνοικτο το πολιτικό και ηθικό «τι, πως, πότε και γιατί;». Θα ξεκαθαρίσει αναγκαστικά ή θα το καταδικάσει ως ψευδή φωτοβολίδα η ζωή.

Θυμάμαι όμως τον προπομπό Πάγκαλο που χωρίς μισόλογα έλεγε «καθαρά» ότι το ΚΚΕ είναι «λερωμένο» και ζήτησε να αποδεχτεί ακριβή ονομαστικό έλεγχο των συνδρομών του για να… αποδείξει ότι είναι «τίμιο»!!! τι λες ρε μεγάλε άλλον ποιο έξυπνο προβοκάτορα δεν βρήκαν από σένα; Τότε πολλοί ήταν αυτοί που προσέτρεξαν τον Πάγκαλο εγκαλώντας το ΚΚΕ «γιατί κρύβει τους χρηματοδότες του; Γιατί δεν θέλει τη… διαφάνεια (φακέλωμα);».

Όλοι αυτοί έκαναν ότι δεν ήξεραν ακριβώς το «τι, πως, πότε και γιατί;» του Πάγκαλου και έκαναν τον ηθικό ανακριτή. Μέσα στις τότε συνεντεύξεις του ο Πάγκαλος όμως τον άκουσα να λέει ότι ναι, είναι γνωστό ότι επιχειρηματίες δίνουν από αγάπη (!!!) προς το ΠΑΣΟΚ «κάποια ποσά» αλλά για λόγους ηθικής (!!!) δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, τι να κάνουμε να τους εκθέσουμε;!!! Και τα έλεγε όταν το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ ήταν στο ζενίθ του. Ωστόσο για το ΚΚΕ ήταν άτεγκτος; Να καταγραφεί και αυτός που δίνει 5 ευρώ! Δυο μέτρα δυο σταθμά. Συνεπώς δεν είναι μόνο τα μισόλογα αλλά και τα άλλα εξίσου απαράδεκτα όταν είναι αναπόδεικτα.

Όσο για τη πραγματική αλήθεια του Περικλή τι να πούμε; Αυτού του τύπου οι κατηγορίες είναι συνεχείς εδώ και 90 χρόνια. Δεν έχει αποδειχτεί ούτε μια, ναι ούτε μία!!! Όποιος θέλει τη πιστεύει όπως ίσως πίστεψε και πολλές προηγούμενες. Με την απόδειξη των τότε και των τώρα τι θα γίνει;

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητέ Στέργιε,


Άλλο Πάγκαλος, άλλο Κοροβέσης. Μην ταυτίζουμε ανόμοια επί τη βάση κάποιων κοινών (επιφανειακά) στοιχείων. Γιατί ξέρεις; Αν απομονώσει κανείς την ομάδα που αγαπάω, μπορεί άνετα να με βγάλει ...νεοφιλελεύθερο!


Χαιρετώ (συντροφικά).

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα.

Και τι γίνεται όταν το νόμιμο είναι ανήθικο; Γιατί προφανώς εκεί είμαστε σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιον άλλο με την έννοια της νομικής ευθύνης ή της καταπάτησης του νόμου. Είναι όμως ο νόμος ηθικός; Είναι ο νόμος αυτό που υποσχέθηκαν στους πολίτες;

Σήμερα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και η δημοκρατία είναι ένα ανέκδοτο.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κίνημα Ριζοσπαστικής Δημοκρατίας με εφαρμόσιμο σχέδιο συμμετοχής των πολιτών. Απαίτηση για ριζοσπαστικές αλλαγές του συντάγματος και του πολιτεύματος.

Η εξουσία και τα κόμματα σήμερα είναι τόσο χαμένη υπόθεση που δεν αξίζει κανείς ούτε καν να γυρίσει να κοιτάξει. Η φύση τους είναι διεφθαρμένη με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες.

Το μόνο που χρειάζεται είναι διαδικασίες Ριζοσπαστικής Δημοκρατίας.

Και βέβαια επιστροφή σε αξίες που έχουν θαφτεί κάτω από τόνους νεοφιλελεύθερων σκουπιδιών, αξίες που φαινομενικά δεν έχουν καμία εφαρμογή και καμία πρακτική χρησιμότητα κατά τα αγοραία πρότυπα, ενοχλούν μάλλον.

Και μια άλλη ερώτηση: Μπορεί σήμερα ένα κόμμα να μην "τα παίρνει;" να είναι δηλαδή αδιάφθορο; Πιστεύω όχι, αν δεν τα παίρνει ένα κόμμα τότε δεν θα επιβιώσει. Αυτό που λέω δεν ενοχοποιεί τα κόμματα που τα παίρνουν αλλά το σύστημα και τις διαδικασίες του που μετασχηματίζονται σε κάτι τερατώδες.

Πέρα από όλα αυτά βλέπω ορισμένα κόμματα και πρόσωπα με συμπάθεια. Όπως θα έβλεπα ένα ψάρι που αγωνίζεται να αναπνεύσει στη στεριά.

de profundis είπε...

Μωραίνει ο Κύριος ων βούλεται απολέσει

NdN είπε...

Γεια σου Cynical,

Μπήκα με χιουμοριστική διάθεση, αλλά διάβασα το σχόλιο του αγαπητού Στέργιου και "τσιγκλίστικα".

Ναι λοιπον δεν τα πήραν το 89. Εξάλλου είναι δεδομένο πως κάποιοι "δώρισαν" 80 χρόνια πολιτική ιστορίας για 3 υπουργεία. Ναι δεν τα "πούλησαν", αλλά τα δώρισαν χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ετσι είναι, αν κάποιοι έτσι πιστεύουν.

Νοιώθω απεριόριστη συμπάθεια για εσένα αγαπητέ Στέργιε. Ο λόγος είναι ότι ο παππούς μου, κομμουνιστής από τα γενοφάσκεια του, δυσκολευτηκε πολύ εκείνες τις ημέρες. Γκρεμίστηκε ο κόσμος στον οποίο πίστευε. Οπότε σε καταννοώ Στέργιε. Αυτό που δεν καταννοώ είναι η καραμέλα "του κακού ΠΑΣΟΚ". Αν πάντως αυτή σε βοηθάει να σβήνεις από την μνήμη σου την φωτογραφία του Φλωράκη με τον Μητσοτάκη, καλά κάνεις. Αλλά σε ρωταω με το χέρι στην καρδιά. Θα ξεχάσεις ποτέ τη στιγμή που πληροφορήθηκες τη συμφωνία για συγκυβέρνηση; Θα ξεχαστεί η πίκρα που ένοιωσες; Αν ξεχνιέται με την επίκληση του ποταπού Πάγκαλου, τότε πρέπει να είσαι πολύ ευτυχισμένος. Κάποιοι δεν πρόλαβαν να την ξεχάσουν.

Οταν ο Τσουκάτος λεει "τα πήραμε" κάποιοι πανηγυρίζουν για "την αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου των κομμάτων του ευρωμονόδρομου", όταν λέει ο Κοροβεσης "τα πήραμε" είναι ένας κοινός συκοφάντης. Κάτι για δύο μέτρα και δύο σταθμά που είπε και ο Στέργιος. Βέβαια το να σε καλούν συκοφάντη είναι καλύτερα από το να λέει ο Ψαριανός ότι "μιλούσε το Johnny Walker" ή να λέει ο Λεβέντης επκαλούμενος μάλιστα την ιατρική του ιδιότητα ότι ο Κοροβέσης είναι "σε μόνιμη κατάσταση ευφροσύνης και ότι στα νομοσχέδια δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι πρέπει να ψηφίσει". Τι να πεις, συντροφικότητα...

Κάτι τελευταίο με μία ερώτηση για εσένα Cynical. Η συνέντευξη του Κοροβέση είναι εδώ

http://www.radiobubble.gr/korovesis

και λέει επί λέξη "...το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι έχουν πάρει χρήματα, ύστερα από τις πληροφορίες που έχουμε, έτσι, και ...είναι μέσα και ΚΚΕ και ΣΥΝ". Η ερώτηση τώρα. Τα "μισόλογα" που τα βλέπεις; Δηλαδή μπορούσε να είναι και πιο ξεκάθαρος; Πόσο πιο ξεκάθαρα μπορεί να πει κάποιος το 89 ήταν "βρώμικο";

Γ.Θ. είπε...

Σοφόν το σαφές της πρώτης δήλωσης, ομιχλώδης κυβίστηση λογικής οι επόμενες...

cynical είπε...

Γεια σου Στέργιο,

Για να μην λέει ο ενας το μακρυ του και το κοντο του, η θεση της cynical ειναι, στα πλαισια του σημερινου συστηματος λειτουργιας των κομματων, να υπάρχει ονομαστικη καταχωρηση των χρηματοδοτών, όπως Αμερική. Και οσοι πιανονται να παρανομουν να τους κοβονται τα ποδια. Οπως συνεβη Γερμανια και Γαλλια.

Απο την αλλη , δεν με πειθει το ΚΚΕ που βρισκει σαν δικαιολογια της μη ανακοινωσης, τον κινδυνο φακελώματος. Δεν ειναι πια τοσο ξεχωριστο, οπως ηταν παλια για να φοβαται και να προστατευεται.

cynical είπε...

Darthiir,
για να αρχισουν να πλεκονται τα σεναρια. Ευτυχως ήρθαν οι πυρκαγιες και τα γεγονοτα αλλαξαν κατευθυνση.

cynical είπε...

Γεια σου Δ. Δρακονάριε,
ωστε Βαζελος!

cynical είπε...

Καλημέρα @Rider,

Και να σκεφτεις ολα αυτα τα τερατωδη ποσά αναλίσκονται σε βλακώδεις λόγους, ηλιθια εντυπα και τριτοκοσμικές εμφανίσεις υποψηφίων, σε υπερογκα ενοικια πρων bar και καφενειων, τα οποία χλευάζονται και από τους πιο κρετίνους πολίτες.

Εχω το προαίσθημα ότι ο υποψηφιος που θα αρνηθει να συμμετασχει σε τετοιου ειδους παπαριες, θα πάρει και τις περισσότερες ψήφους.

Εχω την εντυπωση οτι σε πιο ωριμες δημοκρατιες δεν υπαρχει τετοια ασυδοσια οπως εδω. Οχι οτι το μεγαλο κεφαλαιο δεν επειρεάζει την κυβερνηση.

Θεωρω τις κατηγοριες του Κοροβεση, πολυ υπερβολικές για τη ρηση του Φλωρακη και μονο, περί Κοκκαλη.

cynical είπε...

Γεια σου NdN,

εγω που γεννηθηκα μετα το 1989, και δεν ξερω τα γεγονοτα απο πρωτο χερι, ο χαρακτηρισμος "βρώμικο" μου ανοιγει διαπλατα τις πορτες της φαντασιας ωστε να σκεφτώ οτιδηποτε επαίσχυντο και φαυλο.

Μιας και ειμαι και γω θετικος επιστημονας οπως και συ για να πιστεψω μια τετοια κουβεντα θα ηθελα ενα πληρη καταλογο που να αναγραφει ολες τις πραξεις ανομων συναλλαγων της αριστερας για να δεχτει να συμμετασχει στην οικουμενικη.

Εψαξα δεξια και αριστερα και δεν βρηκα τιποτα περα από αυτο που ειχε πει ο Φλωρακης για τον Κοκκαλη. Και δεν νομιζω ο Κοροβεσης να ειχε κατι αλλο διαφορετικο στο μυαλο του. Αν αυτο σταθηκε αφορμη για ν' ανοιξουν οι ασκοι της μετεπειτα διαπλοκής, έ τοτε, λυπάμαι αλλα ο Περικλής στερειται πολιτικου κριτηριου.

Από την αλλη μερια, θα ηθελα να εβλεπα επακριβως τα πειστηρια του αριστερου αμοραλισμού.

NdN είπε...

Γεια σου Cynical,

Δεν θα μιλήσω ως μεγαλύτερος, αν και εγω είχα γεννηθεί το 89 αλλά ως Λονδρέζος. Μολονότι δουλεύω όχι πολύ μακριά, δεν ήμουν παρών στη διαδικασία "δόμησης" των ομολόγων πριν από περίπου 3 χρόνια, πιστεύω ότι αυτός που τα έστειλε δεν το έκανε για την "ψυχή της μάνας του". Επίσης δεν ήμουν και μαζί με τον Τσουκάτο όταν έπαιρνε τα χρήματα από τη Siemens, αλλά πιστεύω ότι τα πήρε και ότι τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ. Με την ιδια ακριβώς λογική πιστεύω ότι η συγκυβέρνηση του 89 δεν έγινε χωρίς ανταλλάγματα.

Αποδείξεις μην ψάχνεις. Ούτε στο τεφτέρι των κομμάτων, ούτε σε λογαριασμους σε offshore. Για την ακρίβεια αποδείξεις δεν θα βρεις ούτε για το ότι οι φωτιες που καίνε σήμερα την Αττική είναι έργο εμπρηστών. Θα το καταλάβεις από τις βίλες που θα φυτρώσουν σε λίγους μήνες.

cynical είπε...

NdN,

δεν θελω apriori να υπερασπιστω κανεναν Αμα προκειται ομως να κατηγορησω καποιον, οποιος και να ειναι, θελω να μπορω να πειθω.

Οι πυρκαγιες καταληγουν σε βιλλες, οι οποιες και αποτελουν αποδειξη του εμπρησμου. Υπαρχει αιτιωδης σχεση. Τα ανταλλαγματα της αριστερας του 89, υλικα ή αυλα, που φαινονταιο μεχρι σημερα, ποια ειναι;

Αποκλειεται να συμμετειχε στην οικουμενικη λογω πολιτικης εκτιμησης, ορθης ή λανθασμενης; Τα ερωτηματα μου ειναι γνησια και οχι ρητορικα.

cynical είπε...

Γεια σου Ντελάλη,
Οταν ανοιγει καποιος ενα τετοιο θεμα, θα πρεπει να εχει το τσαγανό και την προετοιμασια να το τραβηξει μεχρι τελος. Αν οχι, γελοιποιείται στο τελος. Και δεν του φταιξανε οι αλλοι "συντροφοι". Μονος του δεν μπορεσε να στηριξει αυτα που ειπε. Ανοιγοντας ενα τετοιο θεμα ηταν σιγουρο οτι θα ειχε πολεμο. Πώς και πήγε ξυπολυτος στ' αγγάθια; Αμφιβαλλω και γω για την ευθυκρισια του και την πολιτικη του σκεψη.

ο κύριος "αμ" είπε...

Καλό χειμώνα σύντροφοι και θα είναι δύσκολος και βαρύς για πολλούς από μας δυστυχώς .
Αυτά που "λέγονται" και διαδίδονται δεξιά και αριστερά , για την "νηφαλιότητα" του Π.Κ. δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναιρέσουν όλα όσα ανακύκλωσε με την δήλωσή του !
Βέβαια , λογικώς , καλείτε να αποδείξει τα περί χρηματισμού του τότε ενιαίου Συνασπισμού και καλώς το ζητούν οι πρώην εταίροι .
Ομως , οι γνωρίζοντες την σύγχρονη ιστορία καθώς και τους τρόπους σκέψεις και λειτουργίας των γραφειοκρατών (έτσι χωρίς εισαγωγικά) , αρκούνται στα ανακυκλωθέντα .
Ενας απ' αυτούς , είμαι κι εγώ .

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Γειά σου και σένα! Έ, όχι και Παναθηναϊκός! (Δεν μου αρέσουν τα απαξιωτικά παρατσούκλια τύπου "Βάζελος", "Γαύρος" και τα συναφή. Αντίθετα, λατρεύω τα παρατσούκλια που ευδοκιμούν στην Γηραιά Αλβιώνα: "Κόκκινοι", "Σφυριά",
"Κανονιέρηδες", κ.λπ.).

Οι Πάπες του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα είναι δύο: Ο Μάνος δεν ξέρω αν ασχολείται με το άθλημα. Ο Ανδριανόπουλος, ε, ξέρεις τι ομάδα είναι...

Για μία ακόμα φορά δεν με "διάβασες" σωστά. Δεν πειράζει. Και πάλι φίλοι είμαστε!...


Χαιρετώ.

cynical είπε...

Γεια σου κυριε αμ,

ολοι ανακυκλωνουν θαρρω το αρθρο του Βοτση και ανακατωνουν την συγκεκριμενη πολιτικη επιλογη (οικουμενικη) με αριστερο χρηματισμο. Δηλ. δεν προλαβε η αριστερα να δει καρεκλα και μπηκε κατευθειαν στο ψητο; Ποιος ο Φλωρακης-Κυρκος τοσο λιγουρηδες; Δεν μου καθεται!

Αλλά κι ο Π.Κ. βρηκε τον καταλληλο χρονο να πεταξει πυροτεχνηματα. Τι καταλαβαινει ο κοσμος; Οτι στο σκανσαλο της ζημενς συμμετεχει ισοτιμα και η αριστερα. Διαστρεφονται ετσι οι αναλογιες και οι ευθυνες. Δεν επικροτω την τακτικη του Π.Κ. Διαλεξε λαθος χρονο και λαθος τροπο.

cynical είπε...

Γεια σου Δ. Δρακοναριε,

Καλα, καμια φορα εγκαταλειπουμε την πολιτικη ορθοτητα! Το πρασινοι θα εμπλεκε την κατασταση, γιατι θα τους συνδεαμε αδικως με οικολογια.

Ο Αδριανοπουλος δεν ειναι σοσιαλιστης; Δεν ηταν βουλευτης του Πασοκ; Αρα σωστα ειναι Ολυμπιακος.

Για να σε διαβαζω σωστα, ας γινεις λιγακι πιο επεξηγηματικος. Πολλες φορες δυσκολευομαι στις αποκρυπτογραφησεις.

Χαιρετω ομοιως!

ο κύριος "αμ" είπε...

Γειά σας και σε σας !
Ο Βότσης και οι απόψεις του σίγουρα δεν αποτελούν θέσφατο .
Ομως δεν νομίζετε , πως κάτι "σάπιο" υπάρχει στο "βασίλειο" της αριστεράς ?
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν , στα τότε όργανα (κομματικά) , δεν έπεισαν και οδήγησαν εκεί που οδήγησαν το Κόμμα .
Θα μου πείς , γιατί επανέρχομαι ?
Να το πω απλά ?
Γιατί το "πόνεσα" , πάλεψα μέσα από τις γραμμές του , έχασα πολλά σε προσωπικό επίπεδο (αλλά δεν με πείραξε αυτό) και εξακολουθώ να το "πονάω" αλλά από άλλη σκοπιά πλέον , όχι αυτή της άκριτης υποταγής στη βούληση της κομματικής γραφειοκρατίας .
Το Κόμμα , όφειλε και οφείλει να πεί την αλήθεια , ακόμη και τώρα ύστερα από τόσα χρόνια . Οφείλει στα μέλη , τους φίλους , τους οπαδούς , σε κάθε εργαζόμενο , σε κάθε αγωνιζόμενο είτε είναι στις γραμμές του είτε όχι .
Οφείλει να πεί την αλήθεια , σε όσους υπερασπίστηκαν την πολιτική της καταρρέουσας ΕΣΣΔ και έπεσαν από την μιά στιγμή στην άλλη στο απέραντο κενό περιμένοντας ακόμα εξηγήσεις .
Οσο για τον Π.Κ. , θα συμφωνήσω κατά το ήμισυ πως ήρθε άκαιρα η ανακύκλωση του σχολίου του Γ.Β.
Ομως , σκέφτομαι , χωρίς να είμαι βέβαιος , πως έγινε τώρα , περίοδο ισχυρών αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΝ , με σκοπό να επιταχύνει ίσως κάποιες εξελίξεις κι απ' αυτήν την άποψη , μάλλον καλά κάνει .
Ας ξεκαθαρίσει ο ΣΥΝ , με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει , καιρός δεν είναι ?
Νάσαι καλά , καλή σου νύχτα !