Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα


Διασκεδάζω πολύ διαβάζοντας τις υπεύθυνες πένες, που αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία των παπαγάλων, στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά στη δυσθεόρατη σοφία τους.


Δικαιολογημένα, μιας και το θάμβος μπροστά στην κορωνίδα των επιχειρημάτων, ότι αν δεν δανειζόμασταν, θα αδυνατούσαμε να πληρώσουμε τους μισθούς στο τέλος του μηνός, είναι τόσο παραλυτικό, που τους κλειδώνει ταυτόχρονα και τη σκέψη, τους εγκλωβίζει μέσα σε ένα στενό στενότατο παρόν και τους απομακρύνει από την κριτική του άμεσου παρελθόντος και από τον σκεπτικισμό για το μέλλον, που όπως θα δούμε οδεύει προς πολύ σκοτεινές ατραπούς.


Η πρόσκαιρη λοιπόν επιβίωση στο άμεσο τώρα, βάζει παρωπίδες όσον αφορά τις επιπτώσεις αυτού του τώρα στο αμέσως προσεχές μέλλον, παρ’ όλες τις φωνές, που από όποια μεριά και να κοιτάξεις βεβαιώνουν πια, και δεν μελλοντολογούν ότι α) η χώρα με τον τρόπο αυτό εισέρχεται σε μια μεγάλη ύφεση, από την οποία το χρέος μόνο ν’ αυξηθεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί και ουχί να μειωθεί, ότι β) η χώρα απλώς μεταθέτει τον χρόνο χρεοκοπίας της κατά μερικά χρόνια, οπότε και η θέση της θα είναι ακόμα πιο δυσχερής, ότι γ) η χώρα μετατρέπεται σε υποχείριο αυτών που τελικά μάς έσπρωξαν ως εδώ.


Δεν υπάρχει ούτε ένας που ν’ αμφισβητεί ανοιχτά την αστοχία και την ανικανότητα (στην καλύτερη περίπτωση) της κυβέρνησης, κατ’ άλλους το διατεταγμένο συμβόλαιο εκπόρθησης της χώρας που είχε να εκτελέσει, με το να στραφεί στο ΔΝΤ προτού ακόμα υπάρξει η στοιχειώδης αναταραχή στις αγορές και ενόσω ακόμα τα spreads εκοιμώντο τον ύπνο του δικαίου. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να αναλογίζεται τη βαρύτητα της πράξης του σφετερισμού της εντολής του εκλογικού σώματος, πράξη που ισοδυναμεί με εθνική προδοσία με όλη τη σημασία της λέξης.


Φυσικά δεν περιμένουμε από τις εν λόγω πένες να δείξουν την ελάχιστη ευαισθησία για την αφαίμαξη των μη προνομιούχων στρωμάτων, για την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, για την ανεργία στην οποία θα βρεθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Για να μην μιλήσουμε και για θέματα ουσίας της δημοκρατίας, μιας και τη δημοκρατία οι ίδιες αυτές πένες, κατάφεραν να την ταυτίζουν με τους θεσμούς που εξασφαλίζουν την ελευθερία των αγορών και μόνον. Είναι οι ίδιες οι πένες που κατάφεραν να εξομοιώσουν στη συνείδηση του κόσμου τα κράτη με εταιρίες, όπου οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, εν είδη board of directors, θα μπορούν να διαχειρίζονται την εταιρία-κράτος εν απουσία των μετόχων-πολιτών και χωρίς μάλιστα να λογοδοτούν. Αλλά ακόμα και στις εταιρίες το διοικητικό συμβούλιο οφείλει να λογοδοτεί στους μετόχους, πράγμα που εν ολίγοις κάνει. Είναι οι ίδιες πένες που δεν θα είχαν πρόβλημα στο να αποδεχτούν τη σύσταση χρηματιστηρίων κρατών, τα οποία μαζί με το υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο θα μπορούν να υπόκεινται σε καθημερινές αγοροπωλησίες. Στην πραγματικότητα τύποις απέχουμε από την κατάσταση αυτή, μιας και επί της ουσίας η Ελλάδα μέσα από τα ομόλογά της παίχτηκε αυτές τις μέρες κυριολεκτικά στα χαρτιά. Και ακολουθούν κι άλλες.


Είναι οι ίδιες πένες και συγκεκριμένα κανάλια που αποφασίζουν ελέω θεού, ν’ απαγορεύσουν τις ανακοινώσεις συγκεκριμένου κόμματος, του ΚΚΕ, ν’ ακουστούν από τα τηλε-μέγαρά τους, είναι τα συγκεκριμένα κανάλια που προετοιμάζουν το έδαφος για κατάργηση όχι μόνο των κοινωνικών δικαιωμάτων, που έχουν ήδη καταργηθεί, αλλά και των πολιτικών δικαιωμάτων, μέσα από τις προτάσεις τους για σύσταση κυβέρνησης προσωπικοτήτων με υπερεξουσίες και απαλλαγμένων από τα συνταγματικά βαρίδια.


Είναι προφανές ότι με τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό δίκαιο το οποίο νομιμοποιεί το δικαίωμα του οποιουδήποτε οργανισμού να καταβαραθρώνει και να εξαφανίζει χώρες και λαούς, στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενώ δεν νομιμοποιεί το δικαίωμα αντίδρασης των λαών που είναι οι κινητοποιήσεις και η Απεργία. Στη σημερινή κατάσταση η διαστροφή έχει φτάσει σε τέτοιο μεγάλο βαθμό ώστε ο υπ’ αριθμόν κυρίαρχος εχθρός της χώρας και υπεύθυνος για την καταστροφή της να θεωρείται το ΠΑΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή παρέχεται απλόχερα ασυλία σε όλους αυτούς που εγκλημάτησαν. Αναφέρομαι στο ΚΚΕ, μιας και αυτό επιλέχτηκε αυτή τη στιγμή να παίξει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Υπερασπίζοντάς το τώρα, υπερασπίζομαι προκαταβολικά και τα υπόλοιπα κομμάτια της αριστεράς που σύντομα θα βρεθούν στην ίδια ακριβώς θέση.


Και μάλιστα τολμούν τη διαστροφή αυτή να την ονομάζουν και πεμπτουσία του ορθολογισμού.


Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η σημερινή κατάσταση προέκυψε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, οι οποίοι ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγούσαν στο ΔΝΤ. Παρέδωσε τη χώρα, πριν καν ο εχθρός εμφανιστεί στα σύνορα. Ούτε συζήτηση, για τις μάχες που δεν δόθηκαν. Είναι σαν να διάλεξε το ρυάκι εκείνο που θα έβγαζε ντουγρού στον καταρράκτη.


Τι κάνουμε λοιπόν; Τίποτε δεν έχει ακόμα χαθεί. Το ΔΝΤ είναι εδώ, αυτό όμως δεν συνιστά μοίρα και κισμέτ. Είμαστε εκατομμύρια, είμαστε θιγμένοι, είμαστε προδομένοι, είμαστε βιασμένοι. Έχουμε λογική, έχουμε αξιοπρέπεια και πιστεύω ακόμα την αίσθηση του δικαίου. Μπορούμε να προβάλλουμε αντίσταση, μπορούμε να βγούμε και να συναντήσουμε όλους τους άλλους που αισθάνονται το ίδιο με μας. Δεν είναι μόνο στα χαρτιά αυτό που αποκαλείται «συλλογική διάνοια». Είναι αυτή που προκύπτει όταν ο ένας αποφασίζει να έρθει σε επαφή και να κουβεντιάσει και να δράσει με τους πρώτους ας πούμε τέσσερις γείτονές του. Αυτό τουλάχιστον λέει η θεωρία των δικτύων. Αλλά και της πολιτικής!


48 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Καλησπέρα Cynical..

Μπορώ να προσυπογράψω όλο το κείμενό σου.
Εμετική είναι, εξόφθαλμα, η επικοινωνιακή τρομοκρατία που εξαπολύθηκε, ειπώθηκαν πολλά, πάρα πολλά χοντρά ψέματα.
Όλο αυτό, γεννά μοιραία βάσιμες υποψίες ακόμη και περί σχεδίου, περί προδιαγεγραμμένης πορείας, περί ενσυνείδητης παράδοσης στο σύστημα κλπ.
Δεν χωρούν και πολλές αμφιβολίες, ικετέψαμε τον ίδιο τον βιαστή μας..

Δύο μόνον σκέψεις: Έγινε τώρα το έγκλημα; (προφανώς δεν μιλάω κομματικά). Μήπως, έγινε σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, νομοσχέδιο-νομοσχέδιο; Μήπως σιγά-σιγά και έντεχνα διολισθήσαμε (Από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) σε μια δύσκολη κατάσταση έτσι που να μην έχουμε τωρα κανένα περιθώριο;;
Δεύτερο: Προτάθηκαν πολλές εναλλακτικές. Πτώχευση. Ελεγχόμενη πτώχευση. Αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Έξοδος απ' την Ε.Ε. Έξοδος απ' το ευρώ. Επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα κλπ. Μπόρεσε καμία να μας εξηγήσει τις ακριβείς συνέπειες; Μπόρεσε καμιά να μας πείσει;;..

Τέλος, πέρα απ' τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της προπαγάνδας, πέρα απ' τις προθέσεις και τις πραγματικές αιτίες και επιδιώξεις, το 'πρακτικό' ζήτημα του μισθού παύει να υφίσταται;;
Γιατί, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση, που είσαι αποφασισμένος να χτυπήσεις το χέρι στο μαχαίρι, θα έπρεπε να έχεις πίσω σου έναν λαό, έτοιμο για όλα.
Τον έχεις;;...

Καλό ΣΚ..

Sophia είπε...

Respect...

Alexandros είπε...

Ρε συ cynical, πως να συμπορευτεί ο κόσμος με το ΠΑΜΕ όταν ακούει τύπους σαν τον Μαϊλη. Χίλιες φορές φτωχοί και ελεύθεροι παρά και φτωχοί και σκλαβωμένοι. Τρομάζει ο κόσμος ρε με αυτά που ακούει. Ντροπή!

Xavier είπε...

Πραγματικά κι εγώ από όλα όσα έχω ακούσει όλο αυτό τον καιρό, ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου είναι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Πιστεύω ότι αν δεν υπήρχαν, τίποτα από όλα αυτά τα άσχημα πράγματα δεν θα είχε συμβεί.

cynical είπε...

Alexandre

υπερασπιζομαι τον οποιονδηποτε στον οποιον πανε να φορτωσουν, με χυδαια προπαγανδα, αμαρτηματα που δεν εκανε. Το ποσο εχω συναφεια με το ΚΚΕ, ειναι φανερο εδω και 2.5 χρονια που εχω δημοσια παρουσια στα βλογς.

υπερασπιζομαι τον οποιονδηποτε αποκλειουν απο το δημοσιο λογο.

Σημερα το ΚΚΕ, αυριο ο Συριζα, μεθαυριο καποιος αλλος.

Ποιοι;
Αυτοι που εξυφαινονται (Τελλογλου) σεναρια καταργησης της δημοκρατιας και του Συνταγματος. Διαβασε και ερμηνευσε το τελευταιο του αρθρο.

Η επιθεση αλεξανδρε απο κοινωνικη γινεται σιγα-σιγα ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Παρεμπιπτόντως, ο αποκλεισμος του ΚΚΕ απο το σκαι εγινε πριν τις ανακοινωσεις Μαιλη. Φυσικα, το Λαος ειναι παντα καλοδεχουμενο!



Π

Alexandros είπε...

Ο Τέλογλου δημοσιογράφος είναι τη γνώμη του λέει συμφωνούμε δεν συμφωνούμε. Ο Μαίλης όμως είναι εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ. Αν αύριο πάρει την εξουσία το ΚΚΕ (εύχομαι να μην το ζήσω) θα καταργήσει το σύνταγμα. Να μου πεις, το ήξερες ρε μεγάλε τι ξαφνιάζεσαι, αλλά όταν το ακούς φόρα παρτίδα στην τηλεόραση σε πιάνει ένα σύγκρυο. μπρρρρρρρ

cynical είπε...

Γεια σου Θαναση,

Α. Μιλαω για το προσφατο εγκλημα που οδηγηθηκαμε στο ΔΝΤ. Σαν να ηταν προαποφασισμενο.
Πηγα πισω στον Οκτωβριο και δες τιτλο:
"...Αλμα του ελληνικού spread στις 145,5 μ.β..."

Πώς φτάσαμε στα 1000? Δεν έχει ευθήνη αυτη η κυβερνηση; Για τις προηγουμενες ειναι γνωστα. Δεν τα ανακυκλωνω.

Β. Η δικη μου αποψη ειναι οτι φτασαμε στη χρεοκοπια μεσα σε χρονο ρεκορ χωρις ποτε να το ειχε φανταστει κανεις και χωρις κανεις να εχει σχεδιο, αλλα και το κυριοτερο λαικη υποστηριξη να προτεινει κατι αλλο.

Οι προστασεις ακομα διαμορφωνονται μεσα απο ομιλιες, αρθρογραφια και διαλογο. Μολις τωρα αρχιζουν να διαφαινονται καθαρα οι χειρισμοι της κυβερνησης η οποια μεχρι χθες ειχε λευκη επιταγη. Οπως επισης και η βιοσιμοτητα μιας εναλλακτικης προτασης, οπως αναδιαρθρωσης του χρεους, λυση που προτεινουν και διεθνη χρηματοπιστωτικα κεντρα. Κατι θα ξερουν παραπανω για την πορεια της οικονομιας μετα το ΔΝΤ.


Γ. Στην παρουσα φαση, κυριολεκτικα στο παραπεντε, ο δανεισμος ηταν μια προσωρινη λυση για να πληρωθουν οι τρεχουσες υποχρεωσεις.

Επειδη ομως πολλα ελπιζω να συμβουν απο δω και μπρος, δεν σημαινει οτι δεν θα υπερασπιστουμε μια καλυτερη λυση.

cynical είπε...

Ρε συ Αλεξανδρε,

το ΚΚΕ ειναι ο εχθρος;; Αυτο μας εφερε εδω; Βγαινω απο τα ρουχα μου οταν το ακουω.

Μπορει να μην συμφωνω καθολου με το ΚΚΕ, αλλα με προσβαλει αφανταστα αυτη η προπαγανδα.

Ο Τελλογλου ΔΕΝ λεει τη ΓΝΩΜΗ του... Οπως και ολα τα παπαγαλακια, προετοιμαζουν την κοινη γνωμη. Δεν εμαθες πώς λειτουργουν ορισμενοι δημοσιογραφοι ναυαρχιδες συγκροτηματων;

Δε μου λες, για παραδειγμα, ο Πρετεντερης τη γνωμη του εκφραζει;

cynical είπε...

Γεια σου Σοφια!

Alexandros είπε...

Είναι γνωστός ο ρόλος των ΜΜΕ. Δεν διαφωνούμε σε αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε γνώμη είναι κατευθυνόμενη. Όποιος έχει την εμπειρία και τη γνώση ίσως να μπορεί να φιλτράρει καλύτερα τις ειδήσεις. Εγώ θεωρώ και το ΚΚΕ εχθρό. Όπως θεωρώ και όλα τ λαμόγια που μας κατέκλεψαν όλα αυτα τα χρόνια. Και είναι εχθρός διότι απειλεί την ελευθερία μου. Και όπως σου είπα παραπάνω προτιμώ να ζήσω φτωχός και με το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι παρά με ΚΚΕ στην εξουσία. Εύχομαι να μην συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο και να βρεθεί μία καλύτερη λύση. Μπορούμε να την βρούμε;

Την περασμένη βδομάδα που έγινε η απεργία έλειπα στην Ικαρία. Ένας συνάδελφος μου στην Νομαρχία, μου μετέφερε ότι διάφοροι "περίεργοι" του ΠΑΜΕ ήταν έξω από το κτίριο και τρομοκρατούσαν ψυχολογικά όσους ήθελαν να δουλέψουν. Στο τέλος τους έδιωχναν όλους. Με ποιο δικαίωμα; Και πες ότι εγώ θέλω να απεργήσω. Για ποιο λόγο η απεργία μου, να πιστωθεί ως επιτυχία του ΠΑΜΕ; Εμένα με ρωτήσανε;

cynical είπε...

Αλεξανδρε,

Το ζητημα δεν ειναι τι γνωμη εχεις για το ΚΚΕ.

Σαν ορθολογιστης θα πρεπει να σε απασχολουν δυο γεγονοτα. 1. οτι τωρα εχουμε μια επιθεση απεναντι στην εργασια και τα κοινωνικα δικαιωματα και 2. οτι το ΚΚΕ δεν βρισκεται προ των πυλων της εξουσιας.

Αν φοβασαι η οχι τους μπολσεβικους εχει την ιδια αξια με εμενα που φοβαμαι τα φαντασματα. Πρακτικο βαρος, ουδεν.

Τελευταιο ερωτημα, τωρα αισθανεσαι οτι εισαι δλδ ελευθερος;;

Alexandros είπε...

Δεν είναι το ίδιο διότι το ΚΚΕ επηρεάζει τις ζωές κάποιων (δες τη έγινε με το κρουαζιερόπλοιο) ενώ τα φαντάσματα όχι.
Ναι αισθάνομαι ελεύθερος. Γιατί σου προκαλεί εντύπωση; Έχω σταθερό-έστω μικρό-μισθό (λες να αρθεί η μονιμότητα σύντομα;) και απολαμβάνω ελευθερία λόγου και έκφρασης. Και δεν χρωστάω σε κανένα πούστη. Μόνο στη σπιτονυκοκυρά μου.

You Pay Your Crisis είπε...

Αποσπασμα απο το αρθρο Τελλογλου:


«Να κάνουμε εκλογές; Δεν είμαστε αυτόχειρες. Αρα τι μένει; Μια κυβέρνηση σαν εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πω πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να βγουν "εκτός" ή να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς (...). Στο Βέλγιο πριν μερικά χρόνια μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ένα διάστημα (...)»...


*
Η ελεγεία υπέρ της επιβολής του ...δημοκρατικού «γύψου», που μόλις διαβάσατε, φέρει την υπογραφή «Τάσος Τέλογλου».

Cynical


Με αυτα και με κεινα, θα γινω ΚΚΕ!

You Pay Your Crisis είπε...

alexandre

οι απεργιες, τι να κανουμε ειναι φταγμενες για να επηρεαζουν τις ζωες αλλων...

Αλλιως δεν θα λεγονταν απεργιες.

Μα τι στο καλο...

Οταν χανεται η εθνικη κυριαρχια, αυτο πώς λεγεται;

Οταν μας κατεκτησαν οι Τουρκοι, οι Γερμανοι κλπ, τοτε συνεχισαμε φυσικα να ειμαστε ελευθεροι..

Τζαμπα δλδ το '21, και το '40...

You Pay Your Crisis είπε...

Xavier,

φοβου τους ΚΚΕ-δες και απεργιες φέροντες..

Alexandros είπε...

You Pay Your Crisis

Μεγάλα θέματα ανοίγετε που παρόλα αυτά έχουν συζητηθεί πολλάκις. Το παράδειγμα με τις κατοχές είναι ατυχέστατο. Και ναι, υπάρχουν παράνομες απεργίες όσο και αν δεν το δέχεστε.

Στέργιος είπε...

Ο κύβος ερίφη! Η αφανής δικτατορία νομιμοποιήθηκε. Η συνέχεια έρχεται...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2010: «Κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της πατρίδας»!!!
Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 1967: Υπέρτατο καθήκον η σωτηρία της πατρίδος.


Βρείτε τη διαφορά στην ελευθερία επιβολής οποιουδήποτε μέτρου χωρίς καμιά «κόκκινη γραμμή» στην επιβολή και τη σκληρότητα και πείτε μου. Τα σκοινιά λύθηκαν!

Όλα τα παπαγαλάκια όλον αυτό τον καιρό ετοίμαζουν την πολιτική εκτροπή. Κάποιοι όπως οι Τέλογλου (να ανασταλούν άρθρα του συντάγματος…), Μητσοτάκης (εκτός νόμου το ΚΚΕ), ζητούσαν και συνταγματική εκτροπή! Τον Στ. Θεοδωράκη τον έπιασε ο τρόμος του μέλλοντος από τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις!

Όλα τα κανάλια στο ίδιο μήκος κύματος υπέρ του ΔΝΤ και της μόνης «ορθής πολιτικής» του ΓΑΠ. Κάποιοι ετοιμάζουν και σενάρια ανεξέλεγκτης κυβέρνησης προσωπικοτήτων με υπερσυνταγματικές εξουσίες που θα εκτελούν όσα διατάσουν το ΔΝΤ και η ΕΕ χωρίς, λένε, να λογοδοτούν σε κανέναν!!!

Όλα τα αστικά κόμματα, όπως ακριβώς τη περίοδο 1932- 1936, ωθούν αφανώς ή εμφανώς σε… «συναινετική» κοινοβουλευτικη ή μη δικτατορία που τελικά ήρθε (το 1936) και με τη ψήφο της βουλής(!!!) στο πρόσωπο του Μεταξά. Το 2010;;;

Διαβάστε καλά τη περίοδο 1932 – 1936 είναι διδακτική (.http://edoketora.blogspot.com/ ΘaNaΣHΣ KaΛaΦaTHΣ, "Η καπιταλιστική κρίση"). Το έργο επαναλαμβάνεται. Τότε με τον ΠΟΕ τώρα με το ΔΝΤ. Το κεφάλαιο πρόσωπα άλλαξε, σκοπό και στόχο ποτέ δεν άλλαξε.

Η ταξική εξουσία του κεφαλαίου, στο όνομα της κρίσης θέλει να τα σαρώσει όλα ακόμη και τις δημοκρατικές κατακτήσεις (απαγόρευση απεργιών, συγκεντρώσεων, συνδικαλισμού, λόγου κλπ, κλπ,) που είναι απαραίτητος όρος για την επιβολή των μέτρων.

Μαύρες μέρες έρχονται.

Αφήστε το ΚΚΕ. Πίσω από τη δίωξη του όποιου ΚΚΕ ή ΠΑΜΕ κρύβεται ο κρυφός πόθος δίωξης του λαού. Μη γελιέστε. Ποτέ δεν δίωξαν του κομμουνιστές χωρίς να διώξουν και τους άλλους δημοκράτες. Ποτέ δεν καταργήθηκαν δημοκρατικά δικαιώματα για το καλό του λαού. Μη πείτε όπως οι Γερμανοί όταν δίωκαν τους Εβραίους «καλά να τους κάνουν, δεν είμαστε Εβραίοι»! Είδαν καλά μετά πως πλήρωσαν αυτοί και ο κόσμος όλος αυτές τις διώξεις. Μη παραπλανάστε. Μη ρωτάτε για ποιόν χτυπάει η καμπάνα. Χτυπάει για σας!

Σας το λέω κατάμουτρα. Εμείς οι Αριστεροί ξέρουμε τη τύχη μας. Εσείς τη ξέρετε;

Όταν η πείνα θερίσει, όταν βγεις για το γάλα του παιδιού, όταν οι δουλειές θα έχουν εξαφανιστεί και βγεις στο δρόμο να ζητήσεις πίσω τη ζωή που σου πήραν, κοίτα καλά με ποιους μαζί θα βρεθείς δίπλα και με ποιους αντιμέτωπος. Αριστεροί και δημοκράτες θα είναι δίπλα σου όπως πάντα. Κοίτα από τώρα με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.


Αλέξανδρε, Xavier,
είμαι σίγουρος ότι και για μένα εμετικά θα νοιώθατε όταν με το ΚΚΕ ήμουν σε φυλακές, εξορίες και σε υγρά υπόγεια ατελείωτων βασανιστηρίων επί χούντας, όταν μέσα από τη παρανομία με χίλιους κινδύνους της ζωής μας, που μια σφαίρα άξιζε όλο κι όλο, προσπαθούσαμε να οργανώσουμε τους φοιτητές, το λαό και την αντίσταση για να μπορείτε εσείς να μιλάτε σήμερα ελεύθερα. Συγχαρητήρια! Παρακαλώ όχι χαρακτηρισμούς. Οι καταστάσεις και το blog είναι σε άλλο επίπεδο. Όποιος έχει κάτι να πει, ας το πει τεκμηριωμένα και πολιτισμένα.

Alexandros είπε...

Στέργιε, εγώ προσωπικά δεν νοιώθω εμετικά για κανέναν άνθρωπο. Και σέβομαι τους αγώνες για τα πιστεύω σου.
Ο Xavier έχω την εντύπωση ότι μιλούσε ειρωνικά.

cynical είπε...

Στεργιε,

ο Xavier ειρωνευεται, και μιλαει σαρκαστικα οχι για το ΚΚΕ αλλα για αυτους που το χρησιμοποιουν σαν μπαμπουλα. Και ο Αλεξανδρος επισης δεν αισθανεται εμετικα για κανεναν.

ELvA είπε...

Φιλη Cynical
Eννοειται οτι προσυπογραφω το κειμενο σου. Κατι σαν το ''..τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι'', μη χασουμε και δεν ακολουθησουμε τις επιταγες της ΕΕ κλπ .

Ομως ειναι επισης ενδιαφερον να διαβαζει κανεις και τις γνωμες καποιων που σαν τον Αλεξανδρο κοντευουν να αρρωστησουν οχι απο αυτα τα μετρα που ανακοιωνει ο ΓΑΠ, αλλα λογω του....ΚΚΕ! ;( Mπορει να εχει κανεις 100 αντιρρησεις ενατιον του κομματος αυτου αλλα ειναι το μονο που στεκεται διπλα στους εργαζομενους οπως ειπες και εσυ. Αληθεια δεν πιανει τον Αλεξανδρο..συγκρυο οταν ακουει τα απανθρωπα μετρα, για χιλιαδες φτωχο κοσμο, μονο οταν ακουει τους εκπροσωπους του..ΚΚΕ;
Ε λοιπον Αλεξανδρε σου ευχομαι ολοψυχα να πραγματοποιηθει η ευχη σου, ειναι πολυ ευκολη,αλλωστε και πραγματοποιησιμη σε σχετικα μικρο χρονικο διαστημα! Θα ζησεις ΦΤΩΧΟΣ με το ΔΝΤ διπλα απ ο τι φαινεται οχι μονο εσυ αλλα και τα παιδια σου κατω απο τετοιες απανθρωπες οικονομικες συνθηκες, αλλα τοτε μη παραπονεθεις, αφου προτιμας φτωχος και με το ΔΝΤ παρα με το ΚΚΕ και να αγωνιστεις για κατι καλυτερο..Πολυ σοφη επιλογη πραγματι...Μηπως εισαι εφοπλιστης και μας το κρυβεις;

Alexandros είπε...

@Elva

Είμαι ένας φτωχός πλην τίμιος Πολ. Μηχανικός του Δημοσίου και όχι εφοπλιστής. Και αυτό που θέτεις είναι ένα ψευδοδίλλημα. Ή ΔΝΤ ή ΚΚΕ δηλαδή;

Άσε με εμένα, εγώ είμαι και λίγο αναίσθητος και παρτάκιας, εσένα όμως δεν σου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η εργατιά και ο φτωχός κόσμος που είναι σίγουρα κοντά στο 20% (μπορεί και παραπάνω) δεν εμπιστεύονται το κόμμα που υποτίθεται τους εκφράζει; Αλήθεια το σκέφτηκες ποτέ αυτό;

vripol είπε...

Αγαπητή μου cynical:
Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές, στέκεις φάρος προσανατολισμού και απαγκίστρωσης απο τα ιδεολογήματα της υποταγής και της σκλαβιάς.
Ο λόγος σου φωτίζει και απελευθερώνει.
Όχι, δεν θα γίνουμε θυσιά για τα κέρδη τους..
Όλοι αύριο στις συγκεντρώσεις, όπου θέλει ο καθενας, αρκει να κατεβούμε..
Δεν θα κάτσουμε να μας σφάξουν αμαχητί..
Δεν θα τους αφήσουμε να μας πάνε στα "γουναράδικα", που έλεγε κι ο Αρης...

Η Ελλάδα ξέρει να ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ και να ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ..

Panos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Panos είπε...

Ριζοσπάστης 27/04/2010 για τα γεγονότα στο λιμάνι με το κρουαζιερόπλοιο 'ΖΕΝΙΘ':
"Αυτό το μέτωπο εργατών στεριάς και θάλασσας «έριξε» στο κενό την προσπάθεια της διαχειρίστριας εταιρείας του «ΖΕΝΙΘ», να εκμεταλλευτεί την κούραση των 970 επιβατών, κυρίως Ισπανών, του κρουαζιερόπλοιου, που αυτή προκάλεσε κρατώντας τους ομήρους μες στα πούλμαν και να τους στρέψει εναντίον των ναυτεργατών. Οταν οι επιβάτες άκουσαν από την ντουντούκα τον Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, να εξηγεί τη σημασία αυτού του αγώνα και «ότι αφορά χιλιάδες θέσεις εργασίας», έπνιξαν τα λόγια του στα χειροκροτήματα εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Χαρακτηριστικά, ένας Αμερικανός τουρίστας, εκπαιδευτικός, πήρε στα χέρια του και ύψωσε τη σημαία του ΠΑΜΕ μαζί με τους εργάτες.
Μετά από απαίτηση των δύο σωματείων, η εταιρεία αναγκάστηκε να μεταφέρει τους επιβάτες σε ξενοδοχεία. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος."
Όταν κάποιοι διαστρεβλώνουν τη πραγματικότητα κατά τέτοιο τρόπο είναι επικίνδυνοι βλάκες ή όπως τους αποκαλώ 'Ιεχωβάδες της πολιτικής'

Στέργιος είπε...

Αλέξανδρε, Xavier

Συγνώμη αν παρεξήγησα κανένα αλλά η ένταση των ημερών και των πληροφοριών είναι τέτοιες που καμιά φορά θολώνει το μυαλό.

Ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε με ποιον τρόπο γίνονται αντιληπτές ορισμένες ειδήσεις που από ώρα σε ώρα μαυρίζουν και το γκρίζο τ ουρανού, από έναν άνθρωπο που μετράει τον πόντο της πολιτικής μεταβολής.

Αντιληφθήκατε σήμερα με ποιες ειδήσεις ξεκινήσατε τη μέρα και με ποιες κλείνει; Είδατε καλά πόσα χάσατε; Και αυτά που είναι πίσω από τη κουρτίνα; Ένας Αριστερός νοιάζεται γι αυτά σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι κάποιος δογματικός που χαίρεται και ενισχύει τα βάσανα του λαού γιατί δήθεν έτσι θα έρθει η… επανάσταση!

Τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Μην υποτιμάτε τους κινδύνους που δεν βλέπετε. Μην νομίσετε ότι έχετε κάποια συνεπή εξουσία που φυλάει τα δικαιώματά σας. Κανένας δεν θα σεβαστεί κανένα δημοκρατικό, εργασιακό, ανθρώπινο δικαίωμα αν δεν μπορούμε να το υπερασπίσουμε. Κάθε αφαίρεση δικαιώματος είναι και ένα βήμα πίσω προς την αφανή η εμφανή δικτατορία. Γινόμαστε χώρα υπό κατοχή.

Κανείς δεν θα μας σώσει αν δεν σώσουμε τον εαυτό μας. Και μην υπερβάλλετε για τα κόμματα της Αριστεράς. Δεν είναι σωτήρες κανενός. Ούτε για τέτοια παρουσιάζονται. Να διαβάζετε καλά τα κείμενά τους. Είναι μόνο εν δυνάμει οργανωτές των δικών μας αγώνων, του λαού. Άλλωστε ποτέ δεν ισχυρίσθηκαν ότι τα κόμματα «κάνουν» τους αγώνες.

Αλέξανδρε,
Με εκνευρίζει ο αφορισμός κομμάτων που έχουν μια μεγάλη ιστορία όπως το ΚΚΕ. Δείχνει ασέβεια που οφείλεται ακόμη και σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Εντάξει είναι στους ηττημένους και την ιστορία την μαθαίνετε από τους νικητές. Όμως λίγο κράτει δεν βλάπτει. Μπορεί Αλέξανδρε να τάσσεσαι με τους νικητές, με το ΔΝΤ και με τους εχθρούς του ΚΚΕ. Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα και για το ΚΚΕ και για σένα….. Για τον καπιταλισμό δεν έχει. Κράτα μόνο αυτό.

Δικαίωμά σου να βλέπεις τη «τρομοκρατία» του ΠΑΜΕ και όχι του κράτους, αυτό δεν θεραπεύεται. Αλλά θα υποστείς και τις κριτικές. Αύριο όμως τα δικαιώματά σου λίγοι θα είναι αυτοί που θα τα υπερασπιστούν μαζί σου. Εκτός και αν δεν θέλεις ούτε αριστερούς συντρόφους που έχουν κόμμα στον αγώνα. Τότε βγαίνεις έξω από τη συζήτησή μου. Όχι, εγώ δεν είμαι μέλος κόμματος, μη παρεξηγηθώ.

Τέλος για πολλοστή φορά εδώ έχει ειπωθεί ότι η αλήθεια και το δίκαιο ενός κόμματος, άποψης, παράταξης κλπ δεν μετρώνται με ψήφους, γκάλοπ, αριθμό μελών κλπ. Μην επαναλαμβάνετε αυτό το λάθος γιατί στο τέλος θα δικαιώσετε και τον… Χίτλερ! Μόνο η ιστορία δικαιώνει και μάλιστα όχι η ιστορία των άμεσων νικητών.

OOO είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιώργος Σαρρής είπε...

Δυό λόγια για την ελευθερία.Ελευθερία δεν ειναι το "δικαίωμα" να φωνάζεις η να βρίζεις από τον καναπέ η στο καφενείο όποιον σου γουστάρει.Αυτό το στάδιο το έχουμε περάσει προ πολλού.Ακόμα κι ο ΓΑΠ κριτικάρει τον εαυτό του αυτοαναιρούμενος απο τις πράξεις του στη συνέχεια.Οπότε τα λόγια και οι φωνές ουδολως ενοχλούν.Ισα ισα παίζουν για το σύστημα μια χαρά ρόλο αφού εκτονώνουν το θυμό χωρίς κάποια συνέχεια η στοχευμένη δράση.
Ελευθερία για τους μαρξιστές είναι η δυνατότητα που πρέπει να έχει ο άνθρωπος εκμεταλλευόμενος πλήρως το δυναμικό , τα ταλέντα και τις δεξιότητες του να μελετά και να κατανοεί την αντικειμενική πραγματικότητα και να αναπτύσει δράσεις τέτοιες που να την στρέφει προς το συμφέρον του και προς το συμφέρον της ανθρωπότητας και της ζωής.Ειναι δηλαδή η δυνατότητα που πρέπει να έχει να εκφραστεί βελτιώνοντας ποιοτικά την ζωή του.
Τι ελευθερία είναι αυτή που αμφισβητεί το δικαίωμα στη μορφωση, στον πολιτισμό,στον αθλητισμό, στην αυτοέκφραση, στην εργασία και σε όλους εκεινους τους τομείς που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου;
Μια ψευτοελευθερία που καθόλου δεν ενοχλεί και γι αυτό παρέχεται με το τσουβάλι. Επίσης η ελευθερία λόγου αποκτά πραγματικά νόημα μόνον οταν στο λόγο δίνεται το δικαίωμα να εξελίσσεται δυναμικά.Αλλιώς είναι σαν να σου δίνουν το δικαίωμα να παίξεις ένα μουσικό όργανο στερώντας σου την ελευθερία να μάθεις πως να το κάνεις.

OOO είπε...

Μπραβο Σαρρη.

Ο πολιτικος μηχανικος-δημασιος υπαλληλος ας μην βλεπει εφιαλτες για το ΚΚΕ.Δεν προβλεπεται στο κοντυνο μελλον να παιρνει την εξουσια.
Ας τρομαζει περισσοτερο με τις αντιδρασεις των συναδελφων του και των πολιτων που εξυπηρετουνται απο μηχανικους-δημ.υπαλληλους

Alexandros είπε...

"Τι ελευθερία είναι αυτή που αμφισβητεί το δικαίωμα στη μορφωση, στον πολιτισμό,στον αθλητισμό, στην αυτοέκφραση, στην εργασία και σε όλους εκεινους τους τομείς που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου;"

Σηκώνω τα χέρια ψηλά και παραδίνομαι! Δεν "υπάρχετε". Ζείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σύμφωνα με την θεωρία, τα παράλληλα σύμπαντα συνυπάρχουν, αλλά δεν μπορεί το ένα να επηρεάσει το άλλο. Good Night, and Good Luck (παρεπιμπτόντως πολύ καλή ταινία!)

Alexandros είπε...

"Όμως λίγο κράτει δεν βλάπτει. Μπορεί Αλέξανδρε να τάσσεσαι με τους νικητές, με το ΔΝΤ και με τους εχθρούς του ΚΚΕ. Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα και για το ΚΚΕ και για σένα….. Για τον καπιταλισμό δεν έχει. Κράτα μόνο αυτό"

Στέργιε, σου μοιάζω για μαζοχιστής; Με κανέναν δεν τάσσομαι. Και όσο για τον καπιταλισμό όπως τον ξέρουμε πνέει τα λοίσθια. Ένα νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αργά ή γρήγορα και πίστεψε με ελάχιστη σχέση θα έχει με τα παλιά. Ποτέ η ιστορία Στέργιε, δεν επαναλαμβάνεται. Έχεις κάποιο ιστορικό παράδειγμα που να το αμφισβητεί;

athinovio είπε...

Δεν διάβασα όλα τα σχόλια, όμως σε σχέση με την αριστερά, είναι λίγο στημένα τα πράγματα.

Οι ηγεσίες όλων των αριστερών κομμάτων είναι και αυτοί πουλημένοι, συμμετέχουν στο δράμα, απλά ο ρόλος τους είναι διαφορετικός.

Η πραγματική αριστερά έχει από καιρό βουβαθεί, γιατί αυτοί που ακούγονται είναι είτε οι εξουσιομανείς ηγέτες της ή οι τρελαμμένοι ακραίοι ταραξίες, που περισσότερο απωθημένα βγάζουν παρά στηρίζουν κάποια ιδεολογία. Η πραγματική αριστερά, είναι άφωνη γιατί η παπαρήγα φρόντισε ώστε να υπάρχουν χίλιες ασήμαντες αριστερές, ώστε η απεργία να έχει καταντήσει ψωμοτύρι και κανείς να μην λαμβάνει υπόψιν όσο κι αν φωνάζει ο πραγματικά αδικημένος.

Στηρίζουμε και τους στέητζ, στηρίζουμε και τους δυ, και τους τελωνειακούς, όλους αδιακρίτως.
Μα, τα τελευταία χρόνια, η απεργία έχει γίνει τόσο συνηθισμένο φαινόμενο, που πλέον έχει χάσει την αποτελεσματικότητά της. Στην αγγλία, όταν απεργούσε η αεροπορία τους, όλοι ήταν ανήσυχοι ενώ σε εμάς το μόνο που σκεφτόμαστε πλέον είναι πως θα πάμε στη δουλειά χωρίς λεωφορείο. Η διάλυση αυτή, οφείλεται στην ψευδοαριστερή ηγεσία της αριστεράς.

Θέλω μία αριστερά, αλλά όχι αυτήν.

Greek Rider είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα, η προσπάθεια δημιουργίας αποδιοπομπαίου τράγου στηρίζεται στον αποπροσανατολισμό που ασκούσε ανέκαθεν κάθε προπαγανδιστικός μηχανισμός.

Τώρα αν κάποιοι τα πιστεύουν όλα αυτά τότε εμείς τι να πούμε; Σε λίγο θα λένε σε ανθρώπους ότι δεν αξίζει να ζουν γιατί είναι βάρος και θα εμφανίζονται ιατροί, μηχανικοί και οικονομολόγοι που θα υποστηρίζουν το θάνατό τους.

Είμαστε πολύ κοντά εκεί.

Xavier είπε...

Στέργιο να πω απλά ότι όντως ήμουν ειρωνικός. Με το ΚΚΕ έχω μεγάλα θέματα αλλά αυτή τη στιγμή το θεωρώ σύμμαχη δύναμη διαμαρτυρίας. Και μου τη δίνει αυτός ο πόλεμος εναντίον του και δεν έχω αμφιβολία ότι αντίστοιχος πόλεμος θα υπάρξει για οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης από οποιοδήποτε χώρο. Είναι πόλεμος βρώμικος που εκτός των άλλων αποπροσανατολίζει. Και με ενοχλεί που βλέπω πολύ κόσμο να "τσιμπάει", προφανώς λόγω απωθημένων με το ΚΚΕ.

ippoliti_ippoliti είπε...

Cynical, τι να σου πώ, αρκετές φορές και ακόμη μία προσυπογράφω το κείμενό σου. Παρότι δεν ψηφίζω ΚΚΕ, ομολογώ ότι έλεγα προχθές σε μία φιλική συντροφιά, ότι τώρα τους καταλαβαίνω που συνεργάστηκαν με τη ΝΔ το 1989. Τους καταλαβαίνω και τους δικαιολογώ.
Καλή σου ημέρα
ΥΓ Συμμετέχοντας σε όλες τις μέχρι τώρα πορείες των Πρωτοβάθμιων Σωματείων έψαχνα σε πρόσωπα γυναικεία να ρωτήσω εάν είσαι εσύ. Θα ήθελα πολύ να σε γνωρίσω.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Αλεξανδρε δεν είμαι με το ΠΑΜΕ η με κάποιον άλλο.Υποστηρίζω όμως όποιον κινητοποιείται και κινητοποιεί.Οπότε το σχόλιο "δεν υπάρχετε" πέρα απο το ότι δεν το κατάλαβα δεν ε΄χει και νόημα.
Τώρα για τους περιεργους που ασκούν τρομοκρατία εναντίον αυτών που γουστάρουν να πάνε να δουλέψουν στις απεργίες.
Οτι έχει κερδηθεί σε όλους τους τομείς έχει κερδηθεί απο απεργίες ,κινητοποιήσεις κλπ. κι οχι επειδή κάποιοι μας λυπήθηκαν και μας χάρισαν δικαιώματα.Πόσο δίκαιο είναι άραγε να είναι μόνιμα κάποιος απο κείνους που θυσιάζουν το μεροκάματό τους για να κερδιζουν όλοι κάποιο δικαίωμα.Και πως θα αισθανόσουν αν ήσουν από κείνους που χάνουν το μεροκάματο ως απεργοί κι έβλεπες άλλους που ενω ξέρουν οτι ωφελούνται από τους αγώνες, πηγαίνουν χαλαρά στη δουλεια επειδή χθες πάλι χρησιμοποίησαν την κολοπιστωτική τους κάρτα;Και συνειδητά γίνονται επιχείρημα στα δελτία για να πεισθούν όλοι οτι κανεις δεν ακολουθεί τους "κατευθυνόμενους" απεργούς;Για σκέψου.Μήπως θα θύμωνες;.Σαφω΄ς και πρέπει να περιφρουρούνται οι απεργίες.ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΠΑΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ.Κάποτε το να είσαι απεργοσπάστης ήταν ντροπή!Τώρα έγινε δικαίωμα;Μην τρελαθούμε

Alexandros είπε...

Γιώργο καλημέρα,
Το "δεν υπάρχετε" είναι νεανική αργκό, σημαίνει κάτι πολύ σπάνιο κάτι πρωτόγνωρο κάτι εντυπωσιακό. Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν συμφωνώ. Ή θα υπάρχει ελεύθερη βούληση σε όλα ή σε τίποτα. Εκπτώσεις στη δημοκρατία δεν πρέπει να γίνονται. Διότι μετά μπορούν να δικαιολογηθούν τα πάντα (ακόμα και παράπλευρες απώλειες) στο όνομα μίας σειράς διεκδικήσεων που στο κάτω κατω μπορεί να μην αφορά όλους!

"ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΠΑΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ"

Καταλαβαίνεις τι γράφεις; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες δηλαδή;

Όσον αφορά αυτά που έγραψες περί ελευθερίας θα με συγχωρέσεις αλλά αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού. Αν η σημερινή εποχή είναι κατά την γνώση σου τόσο ανελεύθερη κανένα επιχείρημα δικό μου δεν έχει λόγο να διατυπωθεί. Όταν είχα πιο πολλή όρεξη για συζητήσεις, προσπαθούσα να πείσω φίλους και γνωστούς περί της ανυπαρξίας Θεού. Μετά κατάλαβα ότι το να αλλάξεις γνώμη σε ένα πιστό είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Το να προσπαθήσω να σε πείσω ότι κανένας δεν σου αμφισβητεί το δικαιώμα στην μόρφωση και στον πολιτισμό είναι σαν να προσπαθώ να πείσω κάποιον ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Και πάλι καλημέρα και καλή πρωτομαγιά με ωραία τραγούδια και καλή διάθεση!!

Γιώργος Σαρρής είπε...

Αλέξανδρε, πραγματικά πιστεύεις πως μεσα σ αυτό το σύστημα ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει τις ικανοτητες, τα ταλέντα και τις δεξιότητες του και με βάση αυτά να νοιώσει τη ζωή, να κάνει το ταξίδι, και να βελτιώσει τη θέση του ελεύθερα;Ούτε στην Αμερική δεν τα λένε πια αυτά!Ο αθλητισμός κοστίζει 50Ε για κάθε παιδί, και πολλά επίσης για γυμναστήριο για τους μεγάλους.Το ωδείο ένα άλλο ποσό, η μόρφωση ας μην το συζητάμε, όσο για την κουλτούρα και την άποψη (που διαμορφώνεται στην τηλεόραση για τους συντριπτικά πολλούς) δεν χρειάζεται να μιλήσω.Εγώ δεν αναφέρομαι στον εαυτό μου μόνο αλλά στην πλειοψηφία που ακολουθεί το γενικο κλίμα και είτε μου αρέσει είτε όχι επηρρεάζει τη ζωή όλων.Και σε αυτό το επίπεδο η ελευθερία είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.Βέβαια υπάρχουν πλέον όλο και περισσότερες αριστοκρατικές αντιλήψεις(πολύ επικίνδυνες πράγματι) που μιλούν για κάποιους που αξίζουν την ελευθερία και για κάποιους που δεν την αξίζουν και άρα καλά να πάθουν.Ακόμα κι έτσι όμως ο κόσμος είναι συγκοινωνούντα δοχεία οπότε πως γίνεται να μην επηρρεάζεται η ζωή όλων;Εκτός αν ζει κανεις στο φέουδό του μακριά και ανεξάρτητος από όλους και ολα.Αυτός όμως δεν έχει λόγο να συμμετέχει σ συζητήσεις για τα κοινα παρα μόνο απο χόμπι.
Σ ευχαριστώ για τις ευχές σου, αλλά ρίξε μια ματιά ακόμη στον μαρξιστικό ορισμό της ελευθερίας πριν πείς πως δεν υπάρχουμε.Μπορεί στην δεύτερη ανάγνωση να τον βρείς ενδιαφέροντα.
Οσο για τις συνέπειες για τους απεργοσπάστες μια κουβέντα με απεργούς και συνδικαλιστές (οχι υποχρεωτικά του ΠΑΜΕ θα σου δώσει μια εικονα που θα είναι χρήσιμη)Από καρδια καλημέρες.Παω στα συλλαλητήρια.(απο ότι βλέπω με τα πόδια!ωραία!Απο διάθση σκίζουμε.ΝO PASSARAN SYNTROFOI!)

ELvA είπε...

Αλεξανδρε

Αν και πιστευω οτι τα σχολια του Γιωργου Σαρρη με καλυπτουν απαντω στην ερωτηση σου πως δεν μου κανει ''εντύπωση το γεγονός ότι η εργατιά και ο φτωχός κόσμος που είναι σίγουρα κοντά στο 20% (μπορεί και παραπάνω) δεν εμπιστεύονται το κόμμα που υποτίθεται τους εκφράζει;''
Εκτος του χαμηλου μορφωτικου και πολιτιστικου επιπεδου στην Ελλαδα που φυσικα ευθυνη εχουν τα δυο μεγαλα κομματα, μηπως δεν ξερουμε ποιοι κρατουν, χρονια τωρα,τα ΜΜΕ στα χερια τους και ποιοι ''ανεβαζουν & κατεβαζουν'' κυβερνησεις με το να προβαλλουν αλλους και να εξαφανιζουν καποιους
αλλους; Tι να πει κανεις για το επιπεδο μιας τετοιας ''δημοσιογραφιας'' που τη βλεπουν στο εξωτερικο και χαμογελουν;
Το γιατι δεν ψηφιζει ο πολυς κοσμος αυτους που θα επρεπε θα το δεις απο την υπαρξη υποκουλτουρας,
απο τα σχολεια μας με τις πολλες ελλειψεις και απο τις υπερβολικα πολλες...εκκλησιες που φροντιζουν να αποκοιμιζουν ακομη περισσοτερο το..ποιμνιον με μεσαιωνικες νοοτροπιες και τακτικες!
Ολοι αυτοι ειναι για μενα υπαιτιοι για τον μεγαλο αποπροσανατολισμο που δεν ειναι μονο χαρακτηριστικο της Ελλαδας, φυσικα. Ετσι εχουν μεγαλωσει γενιες και γενιες σε πολλες χωρες. Η διαφορα ειναι οτι καποιοι μεσω του διαβασματος και της ενημερωσης ξεφευγουν, ενω αλλοι βλεπουν μερα-νυχτα τηλεοραση και πηγαινουν ανελλειπως στην εκκλησια! Μετα αναρρωτιομαστε πως φτασαμε εδω...

Alexandros είπε...

Απαντώ με τον αγαπημένο μου αρθρογράφο, Πάσχο Μανδραβέλη και πάω να "πιάσω" το Μάη. Να περνάτε κάλα!

http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3318:2009-09-06-20-33-46&catid=69:2008-09-01-08-37-10&Itemid=91

Γιάννης είπε...

Κι εγώ που ήμουν σήμερα ανάμεσα στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ (κι ήταν πολλοί,δυστυχώς για κάποιους) φοβόμουν μην με φάνε και μου πάρουν την κατσίκα και το σπίτι. Κι έκατσα ΜΑΖΙ τους μέχρι το τέλος να δω τι θα γίνει. Και θα ξαναπάω!

justme είπε...

"Είμαστε εκατομμύρια, είμαστε θιγμένοι, είμαστε προδομένοι, είμαστε βιασμένοι"?!

Εμείς που είχαμε εισοδήματα μεγαλύτερα από αυτά των Εγγλέζων και των Γερμανών και δεν εξάγαμε ούτε μαρούλια?

Εμείς που πριν είκοσι χρόνια δεν είχαμε πατίνι και τώρα έχει αυτοκίνητo και η κουτσή Μαρία?

Εμείς που πριν είκοσι χρόνια δεν τολμούσαμε να ονοιρευτούμε τάξίδι στο εξωτερικό (ούτε και στο εσωτερικό) καιτώρα ο κάθε βλάχος κάνει διακοπές στην Αυστρία?

Μήπως παραδιαβάζετε Carlos Fuentes αγαπητή Cynical;

You Pay Your Crisis είπε...

just me,

μηπως δεν διαβαζετε καλα τα οικονομικα μεγεθη;

1. πλουσιοτεροι των εγγλεζων και των γερμανων δεν ημασταν. Αλλα

2. με το ΑΕΠ να τρεχει με 4%, με μεγαλυτερους ρυθμους απ' οτι αλλων ευρωπαικων κρατων, δεν ηταν πανω από τις δυναμεις μας το ταξιδακι στην Ιταλια / Αγγλια και το αυτοκινητο των 1400-1600 cc.

cynical

justme είπε...

Συγνώμη αγαπητή κυνική, το 4% ανάπτυξη προκύπτει ... χωρίς εισόδημα;

Η αλήθεια είναι ότι τα κοναμάγαμε χοντρά όλοι χάριν του ρευστού που δίνανε οι ... κουτάφραγκοι! Και από παραγή μηδέν! Για να πάρω τον χώρο μου ως ένα πατάδειγμα, το Δημόσιο Σχολείο αχρηστεμένο και όλοι ικανοποιημένοι με τα φροντιστήρια. Και οι ανεκδιήγητοι συνδικαλιστές της ατιστεράς ναχουν το νού τους μη τους γίνει καμιά αξιολόγηση!

Και είμαστε τόδο αναιδείς που ενώ μας σώζουνε οι ... κουτόφραγκοι τους βρίζουμε και από πάνω! Έτσι κάναμε και μετά τη Ναυμαχία του Ναυρίνου;

Και τώρα κύριοι και κυρίες πληρώστε τα δάνεια!

cynical είπε...

justme

οι δαπανες για την παιδεια δεν αυξηθηκαν καθολου. Μπορει και να μειωθηκαν. Αρα τα δανεια δεν πηγανε εκει. Πού πήγανε τα δανεια; Ελα ντε!

justme είπε...

Να βγούμε στους δρόμους όχι εναντίον ΕΕ και ΔΝΤ. Αλλά εναντίων του αχρείου πολιτικού μας κόσμου και των πανάθλιων συνδικαλιστών.

Συγνώμη που θυμήθηκα τ' αναρχικά μου νιάτα... Αλλά για συνδιάστε τη συγκυρία με το γεγονός ότι ετοιμάζονται να καταργήσουν το σταυρό προτίμησης; Θέλουν να αποφύγουν το μαύρισμα οι μάγκες.

cynical είπε...

justme

προσυπογραφω!

Σοβαρα; σκεφτονται απο τωρα τις εκλογες; Αμφιβαλλω αν θα προφτασουν. με ελικοπτερο θα φυγουν!

justme είπε...

Τα λεφτά είχαν πέσει στην αγορά μέσω διαπλεκόμενων εργολάβων. Κι' ο κάθε ελαιοχρωματιστής μπορούσε και πλήρωνε ιδιαίτερα. Όσο για το σχολείο, αυτό έκανε καταλήψεις!