Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Καντάφι και Ευρωπαίοι αρχηγοί



Το περιοδικό Der Spiegel στην on-line του διεθνή έκδοση φιλοξενεί τακτικά κι από μια συλλογή φωτογραφιών αφιερωμένων σε κάποιο θέμα της επικαιρότητας.

Τις προάλλες, με την άγρια επίθεση του Καντάφι από ξηράς και αέρος, εναντίον των συμπατριωτών του, τότε που όλοι άρχισαν να ανακαλύπτουν, δήθεν με έκπληξη την οικονομική στήριξη, και το πολιτικό ξέπλυμα, που του παρείχε η άδολη Ευρώπη, το Spiegel δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών από τις επίσημες συναντήσεις Καντάφι με Ευρωπαίους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη μια λοιπόν εικονιζόταν ο Σαρκοζί με τον Καντάφι, από την επίσκεψη του τελευταίου στο Παρίσι, στην άλλη ο Καντάφι με τον Μπλερ στην Τρίπολη, στην παράλλη ο Καντάφι με τον Westerwelle, οι δυο τους με τη συνήθη συνοδεία μπράβων και παρατρεχάμενων, και στην προτελευταία ο Καντάφι τετ-α-τετ με τον πρώην Καγκελάριο Σρέντερ, στο τσαντίρι του.

Μόνο η τελευταία ήταν διαφορετική. Εδώ εικονιζόταν ο Μπερλουσκόνι με τον Καντάφι στην Τρίπολη, (Ρώμη όπως με διόρθωσε ο Μ.Μ.), μόνο που ο Καντάφι δεν ήταν μόνος, όπως σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις, αλλά περιστοιχιζόταν από μια αρμαθιά κορίτσια, αυτά τα περίφημα της προσωπικής του φρουράς. Επίσης, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ο Καντάφι δεν προσέρχεται με τη γνωστή αραβική περιβολή, την πολύπτυχη και αυστηρή δηλαδή κελεμπία με το αέρινο σαρίκι, αλλά με μια πλουμιστή, παραφορτωμένη, θεατρική θα έλεγε κανείς, στολή αξιωματικού.

Τυχαίο; Δεν νομίζω; Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα τόσο για το ποιόν των εικονιζομένων, όσο και για το βάθος και είδος της υψηλής διπλωματίας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ας είναι καλά ο φακός του Spiegel, η Ρούμπι αφήνοντας πίσω της και στα δικαστικά του δράματα, τον μέντορά της Καβαλιέρε, βρέθηκε όχι βέβαια στην εμπόλεμη Λιβύη, αλλά στη μπούνγκα-μπούνγκα χοροεσπερίδα της Όπερας της Βιέννης, να στροβιλίζεται στην αγκαλιά του ηλικιωμένου, αλλά κροίσου Richard Lugner.

Μπούνγκα-μπούνγκα στην αμαρτωλή βίλα της Ρώμης, μπούνγκα-μπούνγκα και στην ευυπόληπτη Όπερα της Βιέννης; Τι είναι τελικά το Μπούνγκα-μπούνγκα;

Α!, τίποτε το πονηρό, όπως εξ αρχής νόμιζα: μπούνγκα-μπούνγκα απλά σημαίνει Ηigh Society. Είπα κι εγώ!






2 σχόλια:

Maximum maximorum είπε...

Στην συγκεκριμένη φωτο αγαπητή Cynical το σημαντικό είναι άλλο:
Ο κατα τα άλλα <> Καντάφι αντι για την αραβική περιβολή, φοράει την Αρτα και τα Γιάννενα όμως έχει καρφιτσωμένη και μια φωτογραφία δεξιά στο στήθος. Είναι το <> ο Ομαρ αλ Μουκταρ εμπνευστής, αρχιτέκτοντας και στυλοβάτης της αντίστασης κατά των Ιταλιάνων φονιάδων που τον κρεμάσαν συνοπτικά οι Ιταλοί το 1931 και έκτοτε αποτελεί σύμβολο αντίστασης του αραβικού κόσμου.
Η φωτογραφία δε είναι στην Ρώμη και όχι στην Τρίπολη δηλαδή ο Μπερλουσκόνι το έφαγε όρθιος το γκόλ εντός έδρας απο τον παλαβό.
Αναρωτιέμαι πάντως με πίκρο χαμόγελο πόσο θα μου άρεσε ο ΓΑΠ ή οποιοσδήποτε άλλος απο τους αρχηγούς μας να πήγαινε λέει επίσκεψη στην Μέρκελ και να είχε μια φωτογραφία απο την σφαγή στα Καλάβρυτα ή ακόμα να πήγαινε στον Ερντογάν με την Σμύρνη να φλέγεται στο πέτο...

cynical είπε...

M.M,

δεν την προσεξα την φωτο. Ουτε και τωρα διακρινω κατι, αλλα ετσι θα ειναι.

Η διαφορα με μας ειναι ότι δεν ελεγχουμε κανενα ενεργειακο πορο, ωστε ο εκαστοτε ελληνας πρωθυπουργος να αποφασιζει τι θα φοραει στο πετο.

Θα μπορουσε βεβαια να φοραει καρφιτσα με το υψος του χρεους, ικανο να κοψει το βηχα πολλων στην Ευρωπη, αν αποφασιζαμε να το ...κοψουμε