Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Κανένα δάκρυ για τους "διασώστες"!


Τι μάς λέει αυτό το ωραίο γράφημα;

Απλά, ότι δεν χρειάζεται να χύσουμε ούτε ένα δάκρυ για τη Γερμανία.

Και τούτο, διότι ενώ η συμβολή της Γερμανίας στις "διασώσεις" των τριών μωρών παρθένων, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα ανέρχεται στα 52 δις ευρώ, ήτοι στο 20% του συνολικού ποσού του bail-out, η έκθεση που έχει ο δημόσιος και ιδιωτικός της τομέας στο εν λόγω αμαρτωλό τρίο, ανέρχεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στα 230 δις.

Ουσιαστικά, δηλαδή με ένα πεντηνάρι καθαρίζει για τα πενταπλάσια!

Η Αμερική, για παράδειγμα, έχει συνεισφέρει στο bail-out δια μέσου του ΔΝΤ 14 δις, ενώ το άνοιγμα των τραπεζών της είναι στα 144 δις. Δλδ, ακόμα πιο έξυπνη η Αμερική. Με ένα 14-αράκι καθαρίζει για τα δεκαπλάσια!


Κάθε οριζόντια μπάρα δείχνει την συνολική έκθεση των τραπεζών κάθε χώρας στην οικονομία της τριάδας. Πρώτη και καλύτερη φιγουράρει η Γερμανία, ακολουθεί η Βρετανία, μετά η Γαλλία, ύστερα οι ΗΠΑ κ.ο.κ. Το μπλε-γκρι κομμάτι της πάνω μπάρας αντιστοιχεί στην έκθεση σε δις ευρώ του δημόσιου τομέα της εκτεθειμένης χώρας, το σκούρο μπλε στην έκθεση των τραπεζών των ιδίων, το γαλάζιο κομμάτι, στην έκθεση του ιδιωτικού της τομέα (πλην τραπεζών) και το τελευταίο γκρι κομμάτι στα υπόλοιπα (δλδ μπορεί και παράγωγα). H μικρότερη καφέ μπάρα από κάτω δείχνει τη συνεισφορά στο bail-out.

Ο λόγος της χρηματικής αυτής συνεισφοράς προς το συνολικό διακύβευμα ισούται με το λόγο της μικρής καφέ μπάρας προς τη μεγάλη μπάρα από πάνω της.

Η πιο χαμένη φαίνεται να είναι η Ιταλία, διότι η καφέ μπάρα ξεπερνάει σε μήκος την άλλη από πάνω, ενώ σαν πιο κερδισμένη μοστράρει η Βρετανία, γιαυτό και το παίζει άνετη!


Το γράφημα είναι από τον Economist

5 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κανιβαλισμός. Βέβαια, η Γερμανία δεν έχει ως αυτοσκοπό να κερδίσει ή να πιέσει από κακία την Ελλάδα κι εγωισμό. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις ιδιωτικές τράπεζες. Από τη μια φοβάται μήπως η Ελλάδα συμπαρασύρει το ευρώ, από την άλλη θέλει να ενισχυθούν και να θωρακιστούν οι τράπεζες.

ange-ta είπε...

Συγνωμη, αλλά δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις.

cynical είπε...

Αnge-ta,

οτι δινοντας λιγα, για το οποια γινεται πολυς κλαυθμος και οδυρμος και διασυρμος, ευελπιστουν οτι θα "διασωσουν" τα μεγαλα ανοιγματα που εχουν οι τραπεζες των διασωστων στις 3 χωρες.

οτι ετσι δλδ θα ξελασπωσουν οι μικροι για να ξεπληρωσουν τους μεγαλους.

Απο την αλλη το γραφημα δινει πληροφοριες για τα ανοιγματα των διαφορων χωρων στην περιφερεια, πληροφορια η οποια μπορει να χρησιμοποιηθει και σε αλλο context.

Napo είπε...

το προβλημα μας σαν λαος ειναι πως αντι να κοιταμε τα δικα μας σφαλματα ψαχνουμε πως να τα φορτωσουμε στους αλλους

KnowDame είπε...

Καταπληκτική η ανάρτησή σου! Δες και αυτό για την "έντιμη" Γερμανία και τις τράπεζές της
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_03/04/2011_437626

Αν συνδυάσει κανείς μαζί αυτές τις δύο πληροφορίες, καταλαβαίνει πολλά
Α ρε γμτ γιατί να μην έχουμε πραγματική κυβέρνηση... θα γινόταν της... δευτέρας παρουσίας για την ευρωζώνη και για τον καπιταλισμό :Ρ