Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Οι αλλαξοκωλιές του μεσοπρόθεσμου


Γιατί το ‘ρίξαν στο χορό, τα τσακλοκούδουνα της Εσπερίας μετά την ανακοίνωση του ευχάριστου γεγονότος της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου; Μα γιατί οι δικές μας μαλλιαροκυδώνες τους βαρούσαν παλαμάκια. Όχι ευθέως! Μα, μέσω του αρχηγού τους που καταχειροκροτώντας τον, κρατούσαν ταυτόχρονα το τέμπο στην Μέρκελ που έσερνε το χορό και στον Νικολά που ακολουθούσε. Η ανοησία σε όλο της το μεγαλείο και εντός και εκτός Ελλάδας.

Τι νόμισαν ότι κέρδισαν;

Οι απ’ έξω, πολύ απλά ότι κέρδισαν δυο τρεις μερούλες καιρό, μέχρι να κατεβάσουν καμιά καινούργια ιδέα.

Οι από μέσα, απλά, ότι έτσι σώζουν προς το παρόν το τομάρι τους. Κούνια, που τους κούναγε! Μες τη χαζομάρα τους, δεν φρόντισαν ν’ ακούσουν τους χτύπους από τα ικριώματα που άρχισαν να στήνονται απέναντι στην πλατεία.

Οι απ’ έξω, για να πάμε σ’ αυτούς, απλώς ροκανίζουν το χρόνο. Ποιο χρόνο; Μακάρι να ήξεραν. Ας πούμε μέχρι οι αγορές να πειστούν. Να πειστούν για τι; Ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω! Χα, χα, ωραίο αστείο! Πώς το σκέφτηκαν άραγε; Ουδείς αυτή τη στιγμή εν των αγορών το πιστεύει. Απλά τραβάνε το σκοινί από τις μαριονέτες τους πολιτικούς, για να περνάνε την ώρα τους και να διασκεδάζουν με την κατάντια τους. Κάνει «μπου» η Fitch, κλάνει η Μέρκελ. Κλάνει η Μέρκελ, χέζεται ο Γιωργάκης! Ένας πανευρωπαϊκός ξεκούρντιστος θίασος χεσμένων φασουλήδων!


Όπως και να το κάνουμε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Η χρεοκοπία δεν είναι ένα κακό πράγμα. Χρεοκοπία σημαίνει ότι δεν πληρώνω τους δανειστές. Χρεοκοπία σημαίνει ότι δεν πληρώνω τόκους και χρεολύσια προς τους δανειστές. Δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνω μισθούς και συντάξεις.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα είναι το λιγότερο κακό για την Ελλάδα. Να μην πούμε και η μεγάλη της ευκαιρία. Τάδε έφη χτες και ο business editor του BBC, Robert Peston.


«Για να το πούμε απλά», συνεχίζει, «μετά την αθέτηση πληρωμών, η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για να υπαγορεύσει τους όρους της αναδιάρθρωσης και των πληρωμών προς τους πιστωτές της». Άσε που οι μεγαλύτερες τράπεζες έκαναν ήδη το κουμάντο τους και έχουν αρχίσει από τώρα να εγγράφουν χασούρα. «Αλλά, για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα». Για παράδειγμα, για το 2009 οι μισθοί και συντάξεις δεν πήγαν πάνω από 22-23 δις ευρώ. Ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 51.6 δις ευρώ.


Ας μη χαιρόμαστε, όμως, η Ελλάδα είχε ανέκαθεν πρωτογενές έλλειμμα το οποίο κυμαινόταν τα τελευταία χρόνια πάνω-κάτω στα 8 δις. Εκτός από τη διετία 2008-2009 που πήγε κατά διαόλου. Φυσικά με τη φοροδιαφυγή που ξέρουμε, με τη φοροαπαλλαγή που ξέρουμε, και με τις εξοπλιστικές δαπάνες που ξέρουμε.


Είναι όμως τόσο μεγάλο αυτό το πρωτογενές έλλειμμα ώστε να μην μπορέσουμε να το καλύψουμε εμείς, μόνοι μας ή με διακρατικό δανεισμό, ας πούμε από την Κίνα; Η απάντηση είναι μια: Το έλλειμμα αυτό μπορεί να καλυφθεί μόνο από εμάς υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο κόσμος θα αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό προσωπικό, στο φορολογικό σύστημα, και στη δικαιοσύνη. Δηλαδή, υπό την προϋπόθεση ότι το παλιό προσωπικό θα πάει στο διάολο και θα αντικατασταθεί από ένα ολόφρεσκο και έμπιστο σύστημα που θα είναι αποφασισμένο να πράξει τα δέοντα σχετικά με τα παράσιτα και τα πιράνχας।Τότε μόνο θα συναινέσουμε.


Η άλλη εναλλακτική λύση δεν είναι καν εναλλακτική. Η σκληρή λιτότητα δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη, δεν πρόκειται να φέρει έσοδα, άρα δεν πρόκειται να φέρει πρωτογενή πλεονάσματα.


Τι γίνεται όμως με τις ιδιωτικοποιήσεις και το γενικό ξεπούλημα; Η απάντηση είναι πάλι μια. Τίποτε σπουδαίο δεν θα μπορέσουν να επιφέρουν. Πρώτα η περιουσία είναι είτε καταπατημένη είτε αχαρτογράφητη, είτε κανείς δεν προτίθεται να βάλει το κεφάλι του στο ντορβά μιας διαλυμένης χώρας. Αλλά ακόμα και αν το κάνει, θα συμβούν τα εξής:

1) Η χώρα θα χάσει μελλοντικούς πόρους, αυτούς που μέχρι τώρα εισέπραττε,

2) Η τιμή που θα πιάσουν θα είναι εξόχως χαμηλή και

3) Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών δεν δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, παρά αυξάνουν τα κέρδη του αγοραστή. Τελεία και παύλα.

Διαβάστε σχετικά το άρθρο του Gros « Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι σωτηρία».


Άρα ερχόμαστε πάλι εκεί που βρισκόμασταν. Στην άλλη, στην προηγούμενη λύση.


Η διαγραφή του χρέους είναι λοιπόν εκ των ουκ άνευ, όπως και να το δει κανείς.


Αυτή τη στιγμή τα ομόλογα πωλούνται στη δευτερογενή κοντά στο 50% της αξίας τους. Μια διαγραφή επομένως της τάξης αυτής είναι μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια. Γιατί λοιπόν δεν το κάνουμε τώρα, παρά φορτωνόμαστε περισσότερα δάνεια, τα οποία ουδέποτε θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε; Αν ξεπληρώσουμε τώρα τα ομόλογα των πιστωτών που λήγουν μέσα στα επόμενα ας πούμε δυο χρόνια, μετά δεν θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τα κράτη δανειστές, δηλαδή τους φορολογούμενους των κρατών αυτών. Και πάει λέγοντας.


Με τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου μόνο οι ηλίθιοι που το ψήφισαν νομίζουν ότι κατάφεραν κάτι. Ουδείς άλλος. Και κυρίως οι αγορές. Βάζετε στοίχημα ότι και το χρηματιστήριο θα συνεχίσει να πέφτει, ίσως αφού τσιμπήσει λιγάκι κάποιες πρόσκαιρες μονάδες και τα spreads θα συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν.

Εδώ είμαστε και θα το δούμε να συμβαίνει ακριβώς έτσι.


Τότε γιατί έγινε όλη αυτή η παράσταση; Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση, παρά για να έχουνε να λένε τα τσιράκια, στ’ αφεντικά τους τις αγορές: Να, ρε, γαμήσαμε την Ελλάδα, άντε στήστε και σεις λίγο το κωλαράκι σας, για κανένα κουρεματάκι, να πάμε επιτέλους στα σπίτια μας...


32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η χρεοκοπία δεν είναι ένα κακό πράγμα. Χρεοκοπία σημαίνει ότι δεν πληρώνω τους δανειστές. Χρεοκοπία σημαίνει ότι δεν πληρώνω τόκους και χρεολύσια προς τους δανειστές. Δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνω μισθούς και συντάξεις."

Αυτά, ποιος φωστήρας σου τα είπε και τα έχαψες; Ο Καζάκης; Χρεοκοπία σημαίνει έξοδος από την Ε.Ε. Χρεοκοπία σημαίνει 500 ευρώ μισθός (κατ'εκτίμηση) δημοσίου τομέα και απροσδιόριστος μισθός ιδιωτικού τομέα. Για όσουν έχουν δουλειά καθώς η ανεργία θα πάει στο 50%. Χρεοκοπία σημαίνει έλλειψη σε ενέργεια, σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Χρεοκοπία σημαίνει πείνα, θλίψη και μιζέρια. Χρεοκοπία σημαίνει στρατιωτική αμυντική αδυναμία με ότι αυτό συνεπάγεται. Και όλα αυτά για απροσδιόριστο διάστημα. Μπορεί να είναι 2 χρόνια, μπορεί όμως να είναι και 10.
Μόνο εσείς οι ακροαριστεροί έχετε χάψει το παραμύθι περί βελούδινης χρεοκοπίας.

Ανώνυμος είπε...

είμαι σίγουρος ότι τον έχουν φοβίσει θα σου δείξω θα σου μπήξω θα σου καταστρέψω τον τουρισμό θα εισαι δίχως πετρέλαιο θα θα θα
δεν έχει την δύναμη να αντισταθεί πολύ θέλει; χέστηκε είναι λίγος όπως λέει ο πουλικας άμα το λέει η σούφρα σου και αυτού δεν το λέει και καλύτερα δηλαδή φαντάσου να μας γυρίσουν στην δραχμή το παιδί μαζί με τον αθανασιαδη και τον κουκουλοπουλο

cynical είπε...

Εσενα, ποιος σου τα 'πε αυτά;

Ανώνυμος είπε...

εγώ είμαι ο δεύτερος τα σκέφτηκα μόνος μου ,ο πρώτος είναι άλλος πρέπει να του τα είπε ο γιατρός
κατά πως τον κόβω από τα λεγόμενά του

cynical είπε...

Στον πρώτο αναφερθηκα, βεβαιως, βεβαιως!

αντε να πω οτι το δικο μου το σεναριο εχει τρυπες. Το δικο του, ομως, απο που αντλει την εγκυροτητα του;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ανώνυμε (10:10μ.μ.) μάλλον έχεις χρήματα στο Λουξεμβούργο γιαυτό δεν φοβάσε τίποτα. Έτσι κάνω και εγώ τον μάγκα!

Ανώνυμος είπε...

"αντε να πω οτι το δικο μου το σεναριο εχει τρυπες. Το δικο του, ομως, απο που αντλει την εγκυροτητα του;"

Από την πραγματικότητα και την ίδια την ζωή. Αλλά εσείς οι ακροαριστεροί, όπως λέει και ο μέγας Πανούτσος, "ποτέ δεν αφήνετε τα πραγματικά γεγονότα να σας χαλάσουν μία ωραία ιστορία!"

Προσαρμόζετε τα γεγονότα στην ιστορία σας και καθαρίζετε!

cynical είπε...

AΑφου το ειπε και ο Πανουτσος, εγω παω πασο...

Ανώνυμος είπε...

είμαι έμπορος κάνω εισαγωγές θα πεινάσω αυτόματα γιατί δεν έχω μια στον λογαριασμό μου και θα κλείσω το μαγαζί μου την άλλη μέρα της χρεωκοπίας, αλλά σαν άνθρωπος της αγοράς θα σου τα κάνω τάλιρα που λεει και ο στασινος
έχουμε πέσει σε τοκογλύφους σπάμε επιταγές δίχως να έχουμε ταμείο και αργά οι γρήγορα θα έρθουν οι μπράβοι να μας σπάσουν τα παΐδια

ο δευτερος

Πιπεράτος είπε...

Ανωνυμε των 8.20.

Απο το να μας παρουν οτι εχουμε και δεν εχουμε,δινοντας μας μισθους των εξακοσιων,καλυτερα να πολεμησουμε χρεοκωποντας,παιρνοντας μισθους των πεντακοσιων.
Αν λειτουργουσαν ετσι τα κρατη,(οπως εσυ και οι κυβερνωντες θελουν να λειτουργουν)τοτε να εισαι σιγουρος πως οι τραπεζιτες θα εκαναν παρτι εδω και 1000 χρονια με τις ζωες μας.(οι αγορες ως γνωστον,ειναι 5-10 διεθνεις τραπεζιτες στην ουσια)
Παρτε το χαμπαρι...Πολεμο εχουμε και πρεπει να πολεμησουμε.Με "ΝΑΙ" δεν κερδιζονται οι πολεμοι.
Εχουμε το πανω χερι με χιλια δυο διαπραγματευτικα χαρτια, και οι δοσιλογοι πολιτικοι μας δεν το εκμεταλευονται.
Μας πουλησανε εντελως.

Νοσφεράτος είπε...

Χρεοκοπία σημαίνει ότι δεν πληρώνω τόκους και χρεολύσια προς τους δανειστές. Δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνω μισθούς και συντάξεις.

Ποιος το λέειπαλι αυτο ; Τι αλλο θα αουσουμε ακομα ;

Νοσφεράτος είπε...

ωχ τογραψα πριν δω οτι ο πρωτος ανωνυμος εγραψε κι αυτος το'' Αυτά, ποιος φωστήρας σου τα είπε και τα έχαψες; Ο Καζάκης; ''

Παντως θυμισου την πρωτη πρωτη αναρτηση για το ευρω που εγινε εκεινος ο Διαλογος μεταξύ εμου , εσου, του Κωστα Καλλωνιατη και του gREEK rIDER ..

Παδιες μη το συζητατε .. Χρεωκοπία σημαινει Χρεωκοπία ... Απολυτη, ζοφερή και Πληρης ..

Αυτο τοχει καταλάβει και το ΚΚΕ και μεγαλο μερος της αριστεράς ..(περαν των πρωην Κνιτων οπου ως γνωστον ισχύει η θεωρια του Βγαλμένου Βληματος )
Τωρα το γιατί καποιοι επιμένουν να λένε οτι τους κατεβει; .. ε ειαι ενα Παναρχαιο ελαττωμα ..

cynical είπε...

τα παπαγαλακια εχουν κανει καλα τη δουλεια τους...

καθιστε, να τα σας ξεζουμιζουν τα funds kai oi τραπεζίτες...

καλυτερα θα περνατε με 20% ανεργια και μισθους Κινας.

Αυτο πώς το λένε; Α! Αυτό λέγεται σωτηρια της παρτίδας!

Νοσφεράτος είπε...

υπαρχουν Λογής Λογής ΠΑΠΑΓΑΛΑ΄ΚΙΑ αγαπη μου cynical ..

ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΕΔΏ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΌΝΟ ΤΣΙΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΉ ΚΑΙ ΑΡΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΉ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΥΟΥΣ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕς για να αγορασουν οτι κινειται ή δεν οσοι εβγαλαν τα λεφτα τους εξω ειναι τα χειροτερα ...
( βεβαια υπάρχουν και οι φανατσιοπληκτοι που μπερδευουν την επανασταση του 17 με την ''επανασταση ''της ΧΟΥΝΤΑΣ )
- ελπίζω να μη μου κολησει κανεις την ετικετα του Πασοκτζη πάλι μονο και μόνο επιδή δεν χαφτω τις μλκ των αναγεκφαλων ή των Παπαγάλων ..Αρκετα με τα αστεια.. Η Χωρα πεθαινει και καποιοι παιζουν ακομα ..

Πιπεράτος είπε...

Το ότι με την χρεοκωπία θα δεινοπαθήσουμε είναι γεγονός.Όμως και τώρα δεινοπαθούμε...(μα τι λέω...ακόμη δεν αρχίσαν τα όργανα), και μάλιστα παραδόσαμε και την χώρα!Διπλό το κακό.

Να είστε σίγουροι πως κανείς δεν θέλει την Ελλάδα διαλυμένη.Απλα βάλανε για ηγέτες Γιωργακηδες και Κωστάκηδες και κάνουν πάρτι οι τραπεζίτες.
Αυτό το μεσοπρόθεσμο ήταν ο σκοπός τους εξ αρχής και το πέτυχαν.Τον ορυκτό μας πλούτο θέλαν και τίποτε άλλο.
Ουτε δόσεις ούτε τοκοχρεολύσια τους νοιάζουν.Πάντα έτσι λειτουργούσαν.
Η χρεοκωπία μόνο τους λαμογιοτραπεζίτες ενοχλεί και κανέναν άλλον.Κι αυτό γιατί τους αφαιρεί δύναμη.

Ένα κάρο χαρτιά έχουμε στο μανίκι μας,όμως τα λαμόγια που έχουμε για ηγέτες,ούτε να παραιτηθούν δεν μπορούν μιας και βάζουν τον Ομπάμα να του το απαγορέψει...

Χρόνια το προετοίμαζαν το όλο σκηνικό...

Για να μην λέω πολλά όμως θα κλείσω λέγοντας...
Καλύτερα φτωχός κι ελεύθερος
παρά φτωχός και σκλάβος.

Unknown είπε...

Η παράσταση έγινε για να δωθεί χρόνος να ελαχιστοποιηθούν οι κραδασμοί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα από την άρνηση πληρωμών της Ελλάδας. Το να χρωστάς σε λαούς κανέναν δεν ενδιαφέρει (εκτός από τους λαούς) το να χρωστάς στους κυβερνήτ... εεε μπαρδόν, τραπεζίτες όμως δεν είναι ανεκτό!

Δεν ξέρω αν η πλήρης αλλαγή των πολιτικών προσώπων θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο φορολογικό σύστημα κοκ... Δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε γερόλυκους ;)

Dyer είπε...

Μια ερώτηση για τους σχολιαστές κατά της χρεοκοπίας.
Πιστεύουν πραγματικά ότι με το μεσοπρόθεσμο θα αποφύγουμε την χρεοκοπία τα επόμενα 10 χρόνια; Αν το πιστεύουν τι στοιχεία έχουν για να στηρίξουν αυτή την άποψη; Πως φαντάζονται ότι μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο που μας σύρει η τρόικα και με τις συγκεκριμένες διοικήσεις του κράτος ότι κάτι θα αλλάξει. Μήπως ελπίζουν στην καλή προαίρεση των εταίρων μας; Μα αν ήταν καλοπροαίρετοι θα το είχαν δείξει από τώρα, τώρα που έχουν και το πρόβλημα. Μήπως ονειρεύονται μια Ελλάδα που θα μεγαλουργήσει μέσα στο μεσοπρόθεσμο; Δεν νομίζω ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα ότι υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει ότι θα αποφύγουμε τελικά την χρεοκοπία.
Όλοι όσοι προτείνουν την χρεοκοπία δεν την θεωρούν εύκολη λύση, το αντίθετο μάλιστα, απλά θεωρούν ότι τώρα το timing είναι λίγο ακόμα με το μέρος μας. Η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή είναι νομοτελειακή έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Υπέρμαχοι του μεσοπρόθεσμου η επαχθέστατη χρεοκοπία θα έρθει σε λίγα χρόνια, τότε που δεν θα έχεις ασημικά να δώσεις τότε που η εξαθλιωμένη Ελλάδα δεν θα έχει πλέον ενδιαφέρον. Πέρσι έπρεπε να χρεοκοπήσουμε έστω και τώρα, το 2015 θα είναι αργά.

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Εγώ τυχαίνει να είμαι ένας από εκείνους που έχουν το πανάρχαιο ελάττωμα. Πρώην Κνίτης όπου ως γνωστόν ισχύει (και για μένα )η θεωρία του Βγαλμένου Βλήματος. Επειδή είμαι και λίγο αγράμματος αυτή τη θεωρία δε την ξέρω. Εκείνο που ξέρω όμως, αν και μαλάκας, είναι πως όταν ισχυρίζεσαι κάτι πρέπει και να μπορείς να το υποστηρίξεις. Με επιχειρήματα. Και όταν πρόκειται για την οικονομία και με αριθμούς. Αλλά μια και η οικονομία είναι κοινωνική διεργασία, ιστορικά διαμορφωμένη αλλά και διαμορφωνόμενη, πρέπει τα επιχειρήματά σου αλλά και η διαμόρφωση των προτάσεών σου να λαμβάνει υπόψη της και την ιστορική εμπειρία. Και όσο αφορά τις κρατικές χρεοκοπίες, δόξα τω θεώ, η ιστορία είναι γεμάτη από αυτές. Κατάλαβες Νοσφεράτε; Στήριξε την άποψή σου με επιχειρήματα. Και αριθμούς. Όχι με βρισιές. Α και πούσε. Δεν έχω φράγκο ούτε στο εξωτερικό ούτε στο εσωτερικό. Ναι Dyer, συναντηθήκαμε πάλι, κάπως όπως τα λες είναι. Να είστε καλά.

Κώστας.Κ είπε...

Παιδιά μη μαλώνετε. Η χρεοκοπία είναι καθ' οδόν. Μόνο που δεν αφορά την Ελλάδα. Μόνον. Αυτή ήταν το πρώτο λιθάρι που άρχισε να κυλά. Ακολουθούν κοτρώνες και βράχοι δυσθεώρατοι.
Το παιχνίδι του χρόνου και των καθυστερήσεων που παίζεται δεν αφορά μόνο τις τράπεζες και τη διάσωσή τους. Αφορά το ποιός θα πέσει πρώτος. Όταν καταρρέει μία εξέδρα γηπέδου, όλοι οι θεατές πέφτουν στο κενό. Όμως αυτοί που πέφτουν τελευταίοι έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν γιατί πέφτουν πάνω στους άλλους...

Ανώνυμος είπε...

Δισθεόρατοι, αν μου επιτρέπετε.

Κώστας.Κ είπε...

Δεκτή η ορθογραφική διόρθωση Ανώνυμε αν και θα προτιμούσα μία παρατήρηση επί της ουσίας. Επίσης, δεκτή η διόρθωση εφόσον είναι σωστή. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι. Λέξη 'δισθεόρατοι' δεν υπάρχει. Όμως έχεις δίκιο πως το 'δυσθεώρατοι' που έγραψα δεν είναι σωστό. Μου ξέφυγε το η το άτιμο. Το σωστό είναι 'δυσθεώρητοι'.
Τώρα μία παρατήρηση στο πρώτο σχόλιο του Ανώνυμου. Βεβαίως και η χρεοκοπία είναι κακό πράγμα. Απλά υποθέτω η Cynical είχε στο μυαλό της όταν έγραφε ότι "η χρεοκοπία δεν είναι ένα κακό πράγμα" πως είναι καλύτερα να χρεοκοπήσουμε μία ώρα αρχύτερα και να ασκήσουμε ανεξάρτητη εθνική οικονομική πολιτική (διαγραφή χρέους, υποτίμηση δραχμής κλπ) ώστε να ανακάμψει γρήγορα η οικονομία αλά Αργεντινή, παρά να συνεχίσουμε τον κατωφερή δρόμο της διαρκούς λιτότητας του Μνημονίου. Εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθεί η κριτική και η συζήτηση και όχι στο αν γενικά μία χρεοκοπία είναι καλό ή κακό πράγμα. Γιατί φυσικά δεν είναι. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως η οικονομία και κοινωνία ήδη έχουν εισέλθει σε διαδικασία χρεοκοπίας. Και το πραγματικό ερώτημα δεν είναι να επιλέξουμε ανάμεσα στα 500 ή 600 ευρώ που θα παίρνουμε μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά αν υπάρχει σωτηρία μέσα στο σύστημα της μισθωτής εργασίας.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος ΙΙΙ
Πραγματικά εκπλήσομαι με την ητοπάθεια και την επαρχιώτικη νοοτροπια σας. Σκεφτήκατε ποτέ πως το μοναδικό πράγμα που θέλουν να δουν οι αγορές ειναι την Ελλάδα να διορθώνει τα του οίκου της πρίν της ξαναδανείσουν με μικρό επιτόκιο ώστε να ξεπληρώσει τα δάνεια των υψηλών επιτοκίων και να είναι βιώσιμο κράτος? Τα δάνεια του μεσοπρόθεσμου και των μνημονίων δίνονται ώς πίστωση χρόνου για αν συμβεί αυτό. Γιατί δεν κοιτάτε το σενάριο που θέλουν να δούν οι αγορές. α) Η Ελλαδα αποκτά δημόσιο που δουλέυει (functions) και δεν κοστίζει πολύ, β) φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, γ) αξία εξαγωγών μεγαλύτερη απο τις εισαγωγές, δ) δανεισμός απο τις αγορές με 1-3% επιτόκιο για να πληρωθούν τα 5% που πήραμε πρόσφατα μαζί με ανταλαγή ομολόγων με 30ετή. Αυτό αφήνει την ελλάδα με πολύ μικρό ετήσιο κόστος αποπληρημής και θετικό ισοζύγιο συναλαγών. Το καλό του δανείου είναι ότι μας πιέζει να κάνουμε αλλαγές, πράγμα που δεν θα γίνει με τη χρεωκοπία. Εκτός άν νομίζετε πώς τίποτα δεν χρειάζετε να διορθωθεί στην Ελλάδα ! σταματήστε να συμπεριφέρεστε ώς ραγιάδες.

Ανώνυμος είπε...

Βάζω στοίχημα ότι ο "ανώνυμος" των πρώτων σχολίων, όπως π.χ. στις 8:20 και 10:10, είναι το alter ego του Πάσχου Μανδραβέλη...
Φαίνεται από το γεγονός ότι παραπέμπει σε λόγια τρίτων και τίποτε δεν είναι δικό του...
Σε ένα σχόλιο μας λέει ότι το είπε ο Πανούτσος, σε άλλο μας λέει, ότι έτσι είπε ο Στασινός κ.ό.κ.
Λογοκλοπή καραμπινάτη, σαν τον ...Πάσχοντα (συγγνώμη, τον Πάσχο εννοώ!!!)
Άσε που και σε εσένα cynical, σου "φορτώνει" ότι όλα αυτά που γράφεις, σου τα είπε ο Καζάκης!
Τι να πω?
Έτσι έχουν μάθει κάποιοι... Να αντιγράφουν μια ζωή και από πάνω να πιστεύουν ότι έτσι κάνουν και οι άλλοι!
Ο Μανδραβέλης είναι ο πρώτος διδάξας...
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί όταν κάνει χρήση της "προσφυγής σε αυθεντίες"! Το πρώτο και σοβαρότερο μεθοδολογικό σφάλμα που αναφέρεται στην επιστημολογία είναι "η προσφυγή σε αυθεντίες"!
Άκυρο το επιχείρημα!
Και σιγά τις αυθεντίες... Πανούτσος και Στασινός... Μη χέσω τώρα!
Και από την άλλη, σιγά μην το πιστέψουμε σε αυτά που γράφει, ότι δήθεν είναι έμπορος και ότι τον κυνηγούν οι δανειστές του...
Άς πάει στα δικαστήρια με το νόμο της Κατσέλη, εάν έχει δυσκολίες! Σήμερα, βγήκε η πρώτη θετική απόφαση ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με το νόμο της Κατσέλη, όπως γράφει η Ελευθεροτυπία του Σαββάτου!

Σταύρος Κυριαζής

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, είναι αποδεδειγμένο! Οι περισσότεροι και φανατικότεροι από τους υπερασπιστές του συστήματος της αχαλίνωτης αγοράς, είναι "πρωταθλητές" στην αντιγραφή...
Κατά πάσα πιθανότητα, ότι γράφουν και ότι λένε, τα παίρνουν σε σκονάκια...
Νάσου λοιπόν και ο "ανώνυμος των 3:45 της 2ας Ιουλίου"!
Αφού πρώτα μας κάνει μαθήματα νεοφιλελευθερισμού, ενισχυμένα με γερές δόσεις ...μερκαντιλισμού, στο τέλος μας αποκαλεί και ...ραγιάδες!
Ωιμέ (ας κραυγάσω, τουρκιστί!)
Για να τα λέει όλα αυτά ένα από τα δύο ισχύει: ή ωφελούμενος είναι ο ίδιος ή δούλος!
Και για να μην ξεχνιόμαστε με τα σκονάκια και τις αντιγραφές...
Από που τα πήρε όλα αυτά που λέει?
Από ποιόν άλλον?
Από το Νίκο Δήμου! Διαβάστε το δημοσίευμά του, στο free press περιοδικό LIFO της 30ης Ιουνίου 2011, σελίδα 17!
Τι φοβικούς αποκαλεί τους Έλληνες, τι αχάριστους που δεν είπαμε "ευχαριστώ" στις ξένες δυνάμεις που μας απελευθέρωσαν (?) το 1821, τι...
Όλα αυτά ο σύγχρονος ...Χατζηαβάτης, ο βολεμένος του συστήματος, που μας παριστάνει τον πολιτικά φιλελεύθερο και το νοσταλγό του πνεύματος του Διαφωτισμού, αν και στην ουσία αποτελεί φανατισμένο κήρυκα του οικονομικού φιλελευθερισμού των "παιδιών από το Σικάγο" και του πνεύματος του κοινωνικού σκοταδισμού!
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο δικός μας "ανώνυμος των 3:45 της 2ας Ιουλίου"!
Και πρώτα απ' όλα, με αυτά που γράφει, παραβιάζει την κατηγορική προσταγή του Κάντ!
Πέρα για πέρα ...ΑΝΗΘΙΚΟ!

Σταύρος Κυριαζής

Ανώνυμος είπε...

Σταύρο Κυριαζή

δεν φτάνει που λες μπούρδες, μπέρδεψες και τους ανώνυμους. Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αυτόνομα, από κάποιους επηρεάζονται. Ακόμα και από τον μπακάλη της γειτονιάς μπορεί να ακούσεις κάτι και να επηρεαστείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτονται καθόλου. Γίναμε όλοι παντογνώστες τώρα, μάθαμε από μακροοινοκομία και πολιτικες επιστήμες μέχρι και μαθηματικά. Και για να σου απαντήσω επί του σχολίου σου, καμία προσφυγή σε αυθεντίες δεν έγινε και κανένα επιχείρημα δεν κατατέθηκε. Μία απλή καταγραφή της πραγματικότητας έγινε και τα νούμερα είναι ενδεικτικά και όχι τελεσίδικα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα και ότι σαχλαμάρα και να γράψετε αυτό δεν θα άλλαξει.
Για το τι σημαίνει χρεοκοπία δυστυχώς δεν συμφωνούν όλοι. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι είναι καλό πράγμα.
Επίσης, δεν έχω καταλάβει αυτήν την αφ' υψηλού κριτική στον Πανούτσο. Εσύ τι είσαι δηλαδή; Πρύτανης;

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν ξέρεις τι σου γίνεται, ανώνυμε των 3:45 (2 Ιουλίου) και 7:48 (3 Ιουλίου)...
Θα πρέπει οιπόν να μάθεις καλά, ότι όποιος κάνει σχόλια σε δημόσιο διάλογο (είτε blogs είτε sites είτε οτιδήποτε άλλο), είναι καλό να βάζει και το ονοματάκι του από κάτω!
Όποιος δεν το κάνει, κατά κανόνα φοβάται!
Ακόμη και τον ίσκιο του... εννοώ.
Επίσης, είναι χρήσιμο για σένα να μάθεις ότι ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίζεις μεταξύ τους ανωνύμους που κρύβονται ακόμη και από τον εαυτό τους, είναι απλά να τους αποκαλείς προσθέτοντας στη λέξη ανώνυμος το χρόνο (ώρα και ημερομηνία) που κατέθεσαν το σχόλιό τους, όπως πχ. "ανώνυμος των 3:45, ανώνυμος των 7:48 κ.ό.κ.).
Δεν θα πω ότι φαίνεται από μακριά πως είσαι πιόνι του κατεστημένου και εγκάθετος, αλλά θα αφήσω να σε κρίνουν οι αναγνώστες. Αλλά δεν μπορώ να σου χαριστώ για ΤΟ ΛΑΘΟΣ που κάνεις συνεχώς, γιατί απλά σου έχει γίνει βίωμα...
Και εξηγούμαι! Καλά, θα πρέπει να είμαι Πρύτανης για να σεβαστείς τη γνώμη μου, ειδικά όταν σου καταθέτω αποδείξεις και τεκμηριωμένες απόψεις/
Μόνο τους Πρυτάνεις ακούς και αντιγράφει καημένε?
Επαναλαμβάνεσαι! Παρασύρεσαι και ρέπεις και πάλι στην αντιγραφή Είπαμε! Η "προσφυγή στην αυθεντία" αποτελεί το μεγαλύτερο μεθοδολογικό λάθος! Επομένως δεν μας πείθεις, ότι και να λές! Ξεβρακώνεσαι πνευματικά και ιδεολογικά!

Σταύρος Κυριαζής

Ανώνυμος είπε...

Σταύρο Κυριαζή,

και κάτι ακόμα διότι βλέπω επιτίθεσαι και σε έναν ακόμα φιλελεύθερο μετά τους Μανδραβέλη και Πανούτσο ενώ ταυτόχρονα μας κοκορεύεσαι ότι σκέφτεσαι ανέξαρτητα και δεν αντιγράφεις. Έχεις γράψει κανένα βιβλίο να διαβάσουμε την "ανεξάρτητη" σκέψη σου;

Ανώνυμος είπε...

@S.K.
Αγαπητέ κ.Κυριαζή,
θα σας απαντήσω κι εγώ ανώνυμα κι ας υπάρχει πιθανότητα να καταλάβετε ποιός είμαι.
κ.Κυριαζή έχουμε συζητήσει στο παρελθόν ότι όσο και αν κάποιος προσπαθεί να προβοκάρει τον κόσμο μπας και τον κάνει στο τέλος να δει την πραγματικότητα όπως είναι, πιστεύω ότι ο κόσμος είναι είτε τόσο αδιάφορος, είτε τόσο ανενημέρωτος, είτε τόσο βαθιά στο σύστημα (και τρώει αβέρτα) που δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες.
Άλλωστε μήπως θέλετε να σας θυμίσω ότι στο ίδιο συμπέρασμα δεν είχατε καταλήξει και εσείς όταν δεν ασκήσατε την Ιατρική (σας κέρδισε βέβαια η οικονομία) γιατί έχοντας ενστερνισθεί σε βάθος τις επιταγές της αντι-ψυχιατρικής καταλάβατε ότι σε ένα αδηφάγο σύστημα όπου οι βολεμένες φαγάνες φροντίζουν να τους αποδίδεται και ο τίτλος της "αυθεντίας" (τίτλος που τόσο μισείται αν και εγώ εσάς έτσι μόνο σας αντιλαμβάνομαι -μια πραγματική αυθεντία σε έναν ωκεανό ανίκανων) κάνουν κουμάντο και απλώνουν πλοκάμια (ανωνύμων υποστηρικτών) σε όλο το φάσμα;
Έτσι είναι κ.Κυριαζή -όσο σεμνός και αν θέλετε να παραμένετε- μόνο όσοι σας γνωρίσουν από κοντά καταλαβαίνουν το βάθος της σκέψης σας και τις πρακτικές σας....

Ανώνυμος είπε...

Καλό το ανέκδοτο με τους φιλελεύθερους Μανδραβέλη και Πανούτσο!
Ο Μοντεσκιέ και ο Αλέξις Τοκβίλ αυτοπροσώπως, τόσο ο ένας όσο και ο άλλος...
Είπαμε παιδιά! Χωνέψτε το! Άλλο φιλελεύθερος (liberal) και άλλο νεοφιλελεύθερος (neo-liberal)!
Το πρώτο έχει να κάνει με τον πολιτικό και πολιτισμικό φιλελευθερισμό, ενώ το δεύτερο με την αχαλίνωτη επικράτηση των αγορών επί του πολιτικού.
Νεοφιλελευθερισμός, είναι η πίστη στον καζίνο-καπιταλισμό και στη δικτατορία των "παιδιών από το Σικάγο".
Φιλελεύθερος είναι ο Κρούγκμαν, νεοφιλελεύθερος ο Φρίντμαν και εσύ ...τίποτε από τα δύο!
Αφού απλά, δεν ξέρεις τι σου γίνεται!
Ένα πιόνι του συστήματος...

Σταύρος Κυριαζής

Ανώνυμος είπε...

Τέστ προς ανώνυμο/ους που είχαμε στήσει debate όλο το απόγευμα: Αυτή η άποψη πως σας φαίνεται? Φιλελεύθερη, νεοφιλελεύθερη, μονεταριστική, κευνσιανική ... ή κάτι άλλο?
Παρακαλώ απαντήστε και τα ξαναλέμε.

Σταύρος Κυριαζής

Ακολουθεί ο σύνδεσμος και ολόκληρο το κείμενο...
http://johnbtaylorsblog.blogspot.com/2011/06/how-to-resolve-stimulus-debate-use-data.html

How to Resolve the Stimulus Debate: Use Data Not the Same Models Over Again


Predictions made in early 2009 about whether the stimulus package would work varied widely because the models used to make the predictions varied widely. Models used by Christy Romer and Jared Bernstein predicted large effects of the 2009 stimulus (ARRA), while models used by John Cogan, Tobias Cwik, Volker Wieland and me predicted small effects.

Now that ARRA is winding down people are asking which prediction was right. Did ARRA stimulate the economy significantly or not? To answer this question the same models are again being used, but now to evaluate the policy. CBO, for example, takes this approach in their congressionally mandated impact studies of ARRA.

But you learn virtually nothing about whether a stimulus package worked using this approach because the models simply repeat the same prediction story over again.

Unfortunately, the complexity of models with a hundred or more equations makes it difficult to see this point, so I created an illustration with stylized one-equation models which people seem to like. A little algebra is needed.

Consider two models relating the size of the stimulus package (symbolized by S) to GDP (symbolized by Y). Model A is Y= αS + Z and Model B is Y = Z, where Z is an unobservable shock and α is a coefficient which we set to 1.5.

Suppose that a stimulus is enacted with S = 2, but Y falls to -1. Then the shock implied by Model A is Z = - 4 while the shock implied by model B is Z= -1.

Now consider policy evaluation of the stimulus based on a counterfactual where there is no stimulus so S=0.

Economists using Model A would say:
Just as we predicted, the stimulus package worked. Without it, Y would have fallen to -4 rather than -1. The decline in output would have been 4 times as deep, a Great Depression 2.0.

Economists using Model B would simply say:
Just as we predicted the stimulus package didn’t work.

The best way to way to deal with this problem is to look empirically at the direct effect of the stimulus using actual data, but without imposing a specific model structure like Model A or Model B. In a paper forthcoming in the Journal of Economic Literature I use this direct approach and find that the ARRA did not stimulate the economy.

Ανώνυμος είπε...

η επιλογη ενως ανωνυμου δεν ειναι παντα για τους συνηθεις λογους

γινεται και για αποφυγη αριστερης λογοκρισιας

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 3:40 (4 Ιουλίου),

Με πιάνουν τα αναφυλλητά, ειδικά από το τελευταίο που έγραψες...
Άκου "...επιλογή διατήρησης της ανωνυμίας για λόγους αποφυγής αριστερής λογοκρισίας...".
Κλαυσίγελως καλύτερα!!!

Σταύρος Κυριαζής