Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ανισότητα και Εκπαίδευση


Σχολιάζοντας ο Krugman την πρόσφατη έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την εκρηκτική διεύρυνση της ανισότητας στις ΗΠΑ, έγραφε στους ΝΥΤ για το πώς τα διάφορα «έγκυρα» thinks tanks θα προσπαθήσουν να θολώσουν τα νερά μέσα από τις εμβριθείς και τις, όπως πάντα, αντικειμενικές αναλύσεις τους. Ότι τάχατες δεν είναι το σύστημα αυτό που ανατροφοδοτεί, ανακυκλώνει και γιγαντώνει την οικονομική ανισότητα, αλλά οι δεξιότητες και η ελλιπής εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, το οποίο καθίσταται το ίδιο υπεύθυνο για την κακιά του τη μοίρα και την αδυναμία του να δρέψει τους γλυκείς καρπούς του αμερικανικού ονείρου. Τι μάς λένε δηλαδή; Ότι όποιος έχει ταλέντο, όποιος έχει μυαλό, όποιος έχει κώλο να στρωθεί στο διάβασμα και την σκληρή δουλειά στο τέλος δεν έχει παρά να ελπίζει να συμπεριληφθεί σ’ αυτό το ευλογημένο από τη φύση 1%, και γιατί όχι και στο 0.1%.


Αυτή λοιπόν είναι και η βάση πάνω στην οποία εξυφαίνεται και το παραμύθι της αξιοκρατίας. Μόνο που, για κακή τους τύχη η πραγματικότητα είναι άλλη και διαφορετική. Τι να κάνουμε; Θα επιστρατεύσουμε και πάλι ένα διάγραμμα.


Αν η πάνω πάνω και επιθετικά ανοδική καμπύλη δείχνει τη σωρευτική αύξηση του εισοδήματος του 1% πιο πλούσιων αμερικανών, στα τελευταία 35 χρόνια, οι καμπύλες που μόλις και μετά βίας διακρίνονται στο κάτω κάτω του γραφήματος, δείχνουν την ίδια ποσότητα για κατηγορίες εργαζομένων ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσής τους. Χοντρικά, εργαζόμενοι χωρίς απολυτήριο της μέσης εκπαίδευσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, ενώ η αύξηση του εισοδήματος κι αυτών ακόμα με μεταπτυχιακές σπουδές ήταν πενιχρή, σε ποσοστό λιγότερο του 30%. Η διαφορά δε ανάμεσα σε απλούς και ενισχυμένους πτυχιούχους με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και συναφή αξεσουάρ, είναι μηδαμινή.


Και ποια είναι η ταυτότητα αυτών που βρέθηκαν στο 1%, θα αναρωτηθεί ο ανυποψίαστος αναγνώστης; Σε ποσοστό 70%, όπως γράφει αλλού ο Krugman, είναι οι αεριτζήδες των χρηματιστηρίων, τα golden boys, και γενικά τα αστέρια της Wall Street και άλλων παρεμφερών κωλάδικων...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γιατι ακριβως η ανισοτητα ειναι κακο πραγμα?

cynical είπε...

Ελα τωρα, τι ειναι αυτα που ρωτας; Σκεφτεσαι πώς ενας κοντος θα αισθανεται μπροστα σε ενα ψηλο; Για ρωτα τον!