Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση


Η Nasa έβγαλε χθες ανακοίνωση, που την έπαιξαν όλα τα ενημερωτικά μέσα του κόσμου, για την press conference που θα δώσει σήμερα στις 2μμ (ώρα Ουάσιγκτον), δηλ. 9μμ ώρα Ελλάδας (αν δεν απατώμαι), σχετικά με μια βιολογική ανακάλυψη που πιθανόν να σχετίζεται με την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.

Η Nasa δεν είναι η πρώτη φορά που καλεί δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει σχετικά με κάποια καινούργια ανακάλυψη. Είναι αδρά χρηματοδοτούμενος, με δημόσιο χρήμα, οργανισμός, και ως εκ τούτου αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώνει τακτικά τους χρηματοδότες της, δηλαδή τους αμερικανούς φορολογούμενους για το έργο της.

Δεν γνωρίζω τι πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, και πόσο σημαντικό θα είναι. Εικάζεται, από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων στο πάνελ ότι μπορεί να πρόκειται για μια ανακάλυψη ότι μορφές ζωής μπορεί να αναπτυχθούν με βάση και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το αρσενικό, στοιχείο το οποίο βρίσκεται εν αφθονία στον Τιτάνα. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε πρώτα τι έχουν να πουν.

Ο λόγος όμως που γράφω τούτες τις αράδες είναι άλλος, και συγκεκριμένα ο πολύ προσεγμένος τρόπος με τον οποίο έχει διατυπωθεί η ανακοίνωση. Τι ακριβώς λέει; Ότι,

"...η ανακάλυψη θα έχει συνέπειες στην έρευνα για την αναζήτηση αποδείξεων σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής..."

Ότι δηλαδή, η ανακάλυψη που θα ανακοινωθεί ΔΕΝ θα αποδείξει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ΟΥΤΕ ότι θα ενισχύσει τις αποδείξεις για την ύπαρξη άλλων μορφών ζωής.

Αλλά, ότι θα έχει θετική συνεισφορά στις ΕΡΕΥΝΕΣ που τρέχουν αυτά τα χρόνια με στόχο να αποδείξουν ότι υπάρχει ή ότι δεν υπάρχει εξωγήινη ζωή, ότι δηλαδή θα δώσει μια κατεύθυνση, μια κατευθυντήρια γραμμή για το προς τα πού θα πρέπει να αναζητηθούν οι αποδείξεις.

Κι αυτό, για να φρενάρει όλους όσους θα ήταν έτοιμοι να πλάσουν σενάρια ότι τάχατες βρισκόμαστε πολύ κοντά στον Ε.Τ. και στην επέλαση των aliens.

Φαντάζομαι ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης θα έφαγαν πολύ ώρα μέχρι να της δώσουν αυτή τη μορφή που θα απέκλειε αισιόδοξες ή εκφοβιστικές παρερμηνείες.

Στην πραγματικότητα αυτό που "διαβάζω" είναι το άγχος των εν λόγω επιστημόνων να εξισορροπήσουν αφ' ενός ένα ενδεχόμενο φιάσκο από την ανακοίνωση πρόωρων και όχι καλά τεκμηριωμένων αποτελεσμάτων και αφ' ετέρου τον διακαή τους πόθο να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους, η οποία και σε καιρούς κρίσης θα εξασφαλιστεί μόνο μέσα από sexy αποτελέσματα.

Κι ας μην λησμονούμε ότι η επιστημονική κοινότητα καραδοκεί όχι τόσο για να επιβραβεύσει όσο για να επικρίνει και να χαντακώσει...

Κι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.


16 σχόλια:

Σκίνερ είπε...

Είναι γνωστό ότι η Nasa τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει πολύ τις δοκιμές στην ανάπτυξη υβριδικών ΑΤΙΑ-γήινων σκαφών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του αεροσκάφους που είχε πέσει στη γή τον Ιούλιο του 1947 παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. ¨Αλλωστε αφού μας τελειώνει ο Μπιν Λάντεν δεν χρειαζόμαστε μια καινούρια απειλή για να ενώσει την ανθρωπότητα;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έμαθα κι εγώ για την αναζήτηση. Μέσα από την καλοδιατυπωμένη ανακοίνωση-πρόσκληση, στόχος είναι όχι μόνο να τραβήξει τα μάτια των τηλεθεατών και του τύπου, αλλά να κερδίσει και μερικούς χρηματοδότες προκειμένου να προχωρήσουν δε ειδικότερα πειράματα κι έρευνες.

Ναπoλέων είπε...

Και τί είναι "ζωή", φίλοι;;; Τί είναι "ζωντανό";;;

Κάποιο συνονθύλευμα οργανικών(*) ενώσεων μόνον;
Κι όχι όλα απ' αυτά... μερικά μόνον...

Ή μήπως, όπως, περίπου, έλεγε η παλιά γυμνασιακή "Φυσική¨:
Κάθετι που γεννιέται-αναπτύσσεται-πεθαίνει;

Οπότε τα αστέρια που γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν (ως σουπερνόβα...) μήπως είναι κι αυτά ζωντανά;;;

Δεν είναι πολύ στενόμυαλο να νομίζουμε ότι κάθε "ζωντανό" πρέπει να είναι ένωση του άνθρακα;
Ενός από τα τόσα στοιχεία;

- - - - - - -
(*) Για τυχόν μη χημειοεξοικειωμένους: Κάθε ένωση του χημικού στοιχείου άνθρακας {C}

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Είμαι πολύ περίεργος. Θα μας ενημερώσεις φαντάζομαι. Διότι αν περιμένουμε απο τα μέσα θα έχει εξαφανιστεί η ζωή από τούτον τον πλανήτη.

Ευάγγελος είπε...

Συνεπώς, η αλήθεια ανάμεσα στις λέξεις κι όχι πίσω τους, ως συνήθως...

cynical είπε...

Δεν το παω τοσο μακρια, οτι θελουν δλδ να κρυψουν τιποτε.

Ειναι μια τελεια γραφειοκρατική διατυπωση για να εχουν τα νωτα τους καλυμμενα, σε περιπτωση που καποια θα αρχισουν να φανταζονται διαφορα.

Αυτο ηταν που μου χτυπησε στο ματι.

Και εικαζω, οτι σαν περιεχομενο δεν θα ειναι και τιποτε το ιδιαιτερο που να παραπεμπει σε κατι απτο.

παντως ειμαι περιεργη.

VAD είπε...

Μα φυσικά υπάρχει κι αλλού ζωή.Θα ήταν παράλογο να πιστευουμε πως μέσα σ'αυτο το απέραντο Σύμπαν μόνο στη Γη ζουν "έλλογα" όντα...

Καλησπέρα από Χαρτούμ...

στελιος είπε...

Αν το δούμε από την καθαρή αναμενό-
μενη επιστημονική του πλευρά, τίποτε δεν αποκλείεται.
Αργά η γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε μορφές εξωγήϊνης ζωής.
Ο αρτιότερος επιστημονικός ορισμός της ζωής έχει δοθεί από τον Ενγκελς.
,, Η ζωή είναι ύπαρξη λευκωματωδών σωμάτων , της οποίας ουσιώδη στιγμή είναι η διαρκής ανταλλαγή ουσιών με την εξωτερική φύση που την περιβάλλει, και που διακόπτεται μαζί με το σταμάτημα αυτής της ανταλλαγής των ουσιών, φέρνοντας μαζί της την αποσύνθεση του λευκώματος,,
Με δεδομένο τον πλούτο των μορφών ζωής πάνω στην Γη , πρέπει να είμαστε προετειμασμένοι για όλα.
Φαντάζομαι σε τι αγωνία θα είναι ο ποντίφηκας και τι επιχειρρήματα θα σκεφτεί πάλι, για να τα βάλει με τους επιστήμονες.
Νωπή είναι η επίθεσή του στον Χώκινς.
Ετσι και αλλιώς-αν ανακοινωθεί κάτι αξιόλογο- θα είναι ένας ακόμη θρίαμβος του Διαλεκτικού Υλισμού και της Επιστήμης εναντίον των θρησκειών και των μύθων.

cynical είπε...

περα απο το γεγονος οτι ειναι απιθανο να μην υπαρχει αλλου ζωη, περα απο το γεγονος οτι η αλλη αυτη η ζωη πιθανον να μην βασιζεται στον ανθρακα και σε μερικα αλλα στοιχεια οπως αζωτο, φοσφωρο κλπ,

επανερχομαι στην προσεκτικη μορφη της διατυπωσης η οποια και μου εκανε τη μεγαλυτερη εντυπωση.

Επειδη η αναγκη χρηματοδοτησης ειναι μεγαλη πολλες φορες συμβαινει να διογκώνουν ερευνητικα αποτελέσματα, ή και να τα κατασκευαζουν ωστε να δειχνουν περισσοτερο σπουδαια απο οτι ειναι. Ή ακομα και να βιαζονται να δημοσιοποιησουν κατι χωρις να εχει ελεγχθει προσεκτικα.

Για παραδειγμα ενα μεγαλο φιασκο ειχε συμβει πριν απο αρκετα χρονια σε σχεση με τη δυνατοτητα συντηξης σε θερμοκρασια δωματιου. Οι ερευνητες ειχαν καλεσει ολα τα καναλια του κοσμου για να ανακοινωσουν αυτη τη συνταρακτικη ειδηση.

Γρηγορα αποδειχτηκε φιασκο.

Γιαυτο πιστευω οτι στη Νασα ειναι τοσο πολυ προσεκτικοι.

να ισορροπήσουν αναμεσα στη πιθανοτητα φιασκου και στην αναγκαιοτητα συνεχισης της χρηματοδοτησης.

cynical είπε...

γεια σου vad,

δεν το συζηταω, ελλογα οντα μονο στη Γη υπαρχουν, να μην πω πως μονο στην Ελλαδα, οπου εχουμε και great thinkers...

Φιλια απο Αθηνα!

cynical είπε...

Χριστοφορε,

μπα!

πιστευω οτι ολα τα μεσα θα την παιζουν τη συνεντευξη της ΝΑΣΑ.

Θα κοιταξω να δω περι τινος προκειται, αν φυσικα καταλαβω τη σπουδαιοτητα του. Δεν ξερω και πολλα απο βιολογια.

cynical είπε...

Σκινερ,

δεν το γνωριζω το περιστατικο,

γιατι κιαυτοι το κρυβουν; Ξερεις τι τουριστικη ατραξιον θα ηταν; Και παράς με ουρά!

cynical είπε...

Ευαγγελε,

μια φραση που εξισορροπει το ενδεχομενο να ειναι φιασκο και την αναγκη συνεχισης χρηματοδοτησης.

Φανταζομαι οτι θα εχουν μεγαλη αγωνια για το πώς θα προσλαβει την ειδηση η επιστημονικη κοινοτητα η συναφης με το αντικειμενο.

Ειμαι σιγουρη οτι θα υπαρξουν και πολλες επικριτικες γνωμες. Αυτο φοβουνται.

Greek Rider είπε...

Καλά είναι βλακεία να πιστεύει κάποιος ότι ζωή υπάρχει μόνο στη γη.

Το σύμπαν είναι τόσο τεράστιο που οι πιθανότητες να μην υπάρχει πουθενά αλλού ζωή είναι σχεδόν μηδέν. Αν βρούμε και σε ακόμη άλλο ένα μέρος ζωή τότε οι πιθανότητες θα πάνε στο 99,9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999% . Επίσης αν μας πουν ότι η ζωή μπορεί να αναπτυχθεί όχι μόνο από τα στοιχεία που ξέραμε αλλά και από άλλα τότε επίσης οι πιθανότητες αυξάνουν στο 99,9999999999999999999999999999999999999999999999999999999% .

Η ζωή μας εδώ στη γη, άλλωστε, στηρίζεται σε πολύ πιο "αδύναμα" στατιστικά.

Το θέμα ύπαρξης ζωής έξω από την γη χαρακτηρίζεται "αστείο" από πολλούς αλλά εγώ το θεωρώ τεράστιας σημασίας γιατί θα έχει συνέπειες στην ανθρώπινη σκέψη. Αν και σιγά, σιγά γίνεται όλο και πιο κατανοητό από όλους ότι αυτό είναι κάτι φυσικό.

Η ανακοίνωση που θα βγάλουν φαντάζομαι θα αυξάνει τις παραπάνω πιθανότητες που ήδη γνωρίζουμε ότι αγγίζουν την βεβαιότητα.

Και με μαθηματικά μοντέλα μπορεί κάποιος να "δει" περισσότερες χωρικές δυνατότητες (π.χ.διαστάσεις) χωρίς όμως να μπορεί να τα αντιληφθεί με την εμπειρία του.

Το ίδιο γίνεται και με τις θεωρίες του Άινστάιν, για παράδειγμα το ότι ο χώρος "κάμπτεται" από την βαρύτητα είναι κάτι που αποδεικνύεται με τα μαθηματικά αλλά δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου ως εμπειρία.

Ναπoλέων είπε...

Έλληνα Καβαλάρη,
θερμά συγχαρητήρια για τό:

«Το θέμα ύπαρξης ζωής έξω από την γη χαρακτηρίζεται "αστείο" από πολλούς αλλά εγώ το θεωρώ τεράστιας σημασίας γιατί θα έχει συνέπειες στην ανθρώπινη σκέψη.»

Όχι που τα υπόλοιπα δεν είναι καλά... αυτό όμως είναι ...σούουουουουπερ!

Alexandros είπε...

http://paramethorios.blogspot.com/2007/12/blog-post_18.html

Είχα προ καιρού ασχοληθεί.