Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Άνθρακες ...το Αρσενικό (του αστροβιολογικού εργαστηρίου της NASA)



Δεν πέρασε βδομάδα από την αστροβιολογική φιέστα της NASA και άρχισαν να βαράν τα όργανα. Ορμώμενη από τον τρόπο που ήταν διατυπωμένη η ανακοίνωση έγραφα τότε στην ανάρτηση «Μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση»:


«…Φαντάζομαι ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης θα έφαγαν πολύ ώρα μέχρι να της δώσουν αυτή τη μορφή που θα απέκλειε αισιόδοξες ή εκφοβιστικές παρερμηνείες.

Στην πραγματικότητα αυτό που "διαβάζω" είναι το άγχος των εν λόγω επιστημόνων να εξισορροπήσουν αφ' ενός ένα ενδεχόμενο φιάσκο από την ανακοίνωση πρόωρων και όχι καλά τεκμηριωμένων αποτελεσμάτων και αφ' ετέρου τον διακαή τους πόθο να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους, η οποία και σε καιρούς κρίσης θα εξασφαλιστεί μόνο μέσα από sexy αποτελέσματα.

Κι ας μην λησμονούμε ότι η επιστημονική κοινότητα καραδοκεί όχι τόσο για να επιβραβεύσει όσο για να επικρίνει και να χαντακώσει...»


Ε!, ούτε βουλωμένο γράμμα να διάβαζα. Βγήκαν τα σπαθιά απ’ τα θηκάρια τους και της «καημένης» της Φελίσε (υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας) δεν ξέρει από πού τις έρχονται οι μαχαιριές. Όχι άδικα όμως, διότι όταν βγαίνεις στα μπαλκόνια και διαλαλείς στα ΜΜΕ την πραμμάτια σου, πριν καλά καλά ενημερώσεις την αρμόδια επιστημονική κοινότητα μέσα από δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις στα αρμόδια περιβάλλοντα, επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια, τότε δεν πρέπει και να εκπλήσσεσαι από τις αντιδράσεις. Η Φελίσε βιάστηκε ν’ ανακοινώσει πρωτάκουστα και αδημοσίευτα αποτελέσματα, κυρίως όμως σε λάθος χώρο, έξω από την συνήθη επιστημονική πρακτική. Ας μην ξεχνάμε ότι "extraordinary claims demand extraordinary proof". Και τώρα υφίσταται τις συνέπειες.


Ποιες είναι αυτές; Μα το ξεφωνητό, μέσα από τα μέσα στα οποία η ίδια διάλεξε να διαφημιστεί.


Διάβαζα λοιπόν χθες στο Newsweek ότι το αρσενικό ήταν …άνθρακας. Κοντολογίς, αυτά που είδαν, νόμισαν ότι τα είδαν, κι αυτά που μέτρησαν, λάθος τα μέτρησαν.


Η βασική αμφιβολία που εκφράστηκε μέσα από συντεταγμένη επιχειρηματολογία ήταν ότι από αυτά που διάβασαν στη δημοσιευμένη εργασία δεν στοιχειοθετείται ότι το αρσενικό έχει ενσωματωθεί στη βιοχημεία του κυττάρου και δη στον σκελετό του DNA.


Ο γεωχημικός Alexander Bradley από το Harvard που μελετάει την εξέλιξη της ζωής στη Γη, είναι αρκετά βέβαιος ότι ο ισχυρισμός της ομάδας είναι λανθασμένος. Και τούτο διότι αν το βακτήριο είχε όντως σκελετό με αρσενικό τότε απλούστατα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στο νερό, διότι θα διαλυόταν στο πι και φι και θα έσπαζε σε μικρότερα κομμάτια. Πράγμα που δεν συμβαίνει με το κανονικό DNA που περιέχει μονάδας φωσφόρου. Τι να κάνουμε! This is chemistry. Και η λίμνη Mono, σαν λίμνη έχει μπόλικο νερό. Και, δυστυχώς, τα κομμάτια του DNA που εξέτασε η Φελίσε, προς κακή της τύχη, ήταν μεγάλα.


Η πιο πιθανή εξήγηση, συνεχίζει ο γεωχημικός, είναι ότι η ομάδα παραπλανήθηκε. Όταν καλλιεργεί κάποιος βακτήρια σε περιβάλλον πλούσιο σε αρσενικό, το κυτταρικό υλικό καλύπτεται με μεγάλες ποσότητες από το υλικό αυτό. Η χημική ανάλυση που δείχνει όντως την παρουσία του, μπορεί να σε ξεγελάσει ότι έχει κιόλας ενσωματωθεί στο DNA.


Το μεγαλύτερο όμως ξεφωνητό το δέχτηκε από την μικροβιολόγο Rosie Redfield του πανεπιστημίου British Columbia. Η πολεμική της ήταν τόσο έντονη, ώστε είμαι σίγουρη πως αν την έβρισκε μπροστά της θα την ξεμάλλιαζε!


«Αν είχα ένα φοιτητή και μου παρουσίαζε αυτό στο διδακτορικό του, θα τον έστελνα πίσω στον πάγκο να κάνει πιο πειστικά πειράματα», φέρεται να δήλωσε η Rosie. «Δεν γνωρίζω αν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες είναι κακοί, ή απλά σπρώχνουν την ατζέντα της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο είδος των ελέγχων που κάνει κάποιος ερευνητής για να διαπιστώσει ότι η υπόθεσή του είναι σωστή, και ανάμεσα σε αυτούς που κάνει για να δείξει ότι όντως η υπόθεσή του είναι σωστή. Η συγκεκριμένη ομάδα ακολούθησε το δεύτερο μονοπάτι», ήταν τα δηλητηριώδη λόγια της Rosie.


Πέρα απ’ αυτό το δημόσιο ξεκατίνιασμα, η διαλεύκανση του μυστηρίου για το ποιος έχει δίκαιο φαντάζομαι ότι από δω και πέρα θα παιχτεί εκεί που πρέπει να παιχτεί, στα αμφιθέατρα δηλαδή και στα συνέδρια.

Έχω επικρίνει αρκετές φορές στο παρελθόν τον πειρασμό των επιστημόνων να μπλέκονται με τα media. Είτε από ματαιοδοξία, είτε για να «πουλήσουν» τα προϊόντα τους. Δυστυχώς, αυτό αποτελεί σημαντική παρενέργεια ένεκα της πίεσης που δέχονται τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με όρους αγοράς για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Έτσι, και οι επιστήμονες γελοιοποιούνται και η επιστημονική δεοντολογία καταργείται και οι φούσκες αυξάνονται.


18 σχόλια:

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

καλημέρα όλη μέρα...
και μάλιστα χωρίς αστροβιολόγους..:-)

Greek Rider είπε...

Σε αντίθεση με του άνθρακες της ΝΑΣΑ ελπίζω το μέλλον των λαών να μην παιχτεί μέσα στα αμφιθέτρα των οικονομικών "επιστημών" γιατί τότε όλοι ξέρουμε τι θα δείξουν οι μαγικές μπάλες της "επιστήμης" τους...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είχα σχολιάσει σχετικά ότι η ανακοίνωση μάλλον προήλθε από βιασύνη πριν καν γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, επειδή το εν λόγω υλικό έφτασε στα χέρια του wikileaks και ήθελαν να φανεί ότι η NASA πρώτη δημοσιεύει το εν λόγω υλικό κι όχι κάποιος χακεράς.

ΑΠΟΛΛΩΝ είπε...

Τσακώνονται τα "ιερατεία" μεταξύ τους.

Ε, καλά δεν είναι και η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία άλλωστε.

Τα κακόμοιρα τα "βατράχια" λυπάμαι :)))))

Θανασης Ξ. είπε...

Αυτό το τελευταίο που λες, θέλει να κάνει και η Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ !! Να τους ρίξει ..αρσενικό :))))))

Καλό Σ/K Cynical ....

cynical είπε...

καλημερα!!

cynical είπε...

Rider,

μεχρι τωρα παντως παιζεται. Δε βλεπεις που ολες οι εφημεριδες εγιναν οικονομικες;

cynical είπε...

δειμε,

δεν νομιζω τωρα οι διπλωματες ανα τον κοσμο να ασχολουνται με την Φελισε!

Υποθετω τι μπορει να εχει συμβει:
α) να εντυπωσιασουν τους ρεπουμπλικανους (που τους αρεσουν τα ουφο) τωρα που θα μπουνε στη βουλη για να τους κοψουν κανενα τσεκ παραπανω.

β) Ολες οι εκδοσεις βιβλιων γινονται πριν απο τα χριστουγεννα. Ετσι λοιπον, πιθανον να θελησαν να ειναι μεσα στο κλιμα.

γ) πιθανον καποια αλλη ομαδα να ετοιμαζοταν να τους βγει μπροστα, οποτε ετρεξαν στα μιντια να κατοχυρωσουν την πρωτιά.

δ) μπορει να ειναι στα σκαρια κανενα μεγαλο προγραμμα χρηματοδοτησης και να θελησαν να εντυπωσιασουν τους κριτες...

cynical είπε...

Απολλωνα

ολοι πια τσακωνονται στα παραθυρα. Αυτοι γιατι να λειπουν;

cynical είπε...

Θαναση,

ειδες τι επαθε το αφεντικο της με το οπλο;

Να δεις τι θα παθει κι αυτη με το αρσενικο!

καλο Σ/Κ!

cynical είπε...

Ασχετο, σχετικο με τις βιαιες διαδηλωσεις των φοιτητων χθες στο Λονδινο.

Εχει πλακα να διαβαζεις τους πολιτικους αναλυτες να προσπαθουν να εξηγησουν τι ειναι αυτη η κεραμιδα που τους επεσε στο κεφαλι!

Δεν ερχονται απ' εδω για κανενα σεμιναριο;

o ...μάλλoν άνθρωπoς είπε...

Βρέ Cynical, εγκληματία, γιατί μού χάλασες την "ζαχαρένια";
Κλαψ, κλαψ, κλαψ...

Ότι είχα αρχίσει να ονειρεύομαι σμίξιμο με μιά εξωγήϊνη ...«αρσενικιά» ως το ευρυχέστερο τέλος μου, αφού θα μού περνούσε το θανατηφόρο «συστατικό» της...
Κλαψ, κλαψ, κλαψ...

cynical είπε...

προσεχε τις εξωγηινες με αρσενικα. Χειροτερες κι απο βαμπιρ ειναι. Σκεψου να σου τραβηξει ολο το φώσφορο και να σε κάνει βακτηριο...

the elf at bay είπε...

Πω πω, η Rosie άστραψε. Βέβαια το δίκιο της το έχει οπότε η συνέχεια προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα!

cynical είπε...

elf,

γυναικες παιδι μου, τι περιμένεις; Ετοιμες να κατεβουν στη ρούγα και να μαλλιοτραβηχτουν!

Νοσφεράτος είπε...

ε καλά ..ειναι μερικοι/ες που για να προκαλέσουν την προσοχή και να πουλησουν την πραματεια τους ειναι ικανοι να εμφανιστουν μισογυμνοι ή και ΟΛΟΓΥΜΝΟΙ στο καταχειμωνο .. σαυτά θα κωλώσουνε;
:lol:

ευτυχώς εδώ στην Ελλάς δεν σηκώνει τετοια

cynical είπε...

Nosferatos

εγω πιστευω οτι ολο αυτο το εστησε η Φελισε, για να δειξει την καινουργια της περμανάν...
Θαυμασες μαλλί;

Νοσφεράτος είπε...

ποτε δεν προσεχω μαλλι.. Μόνο ποδια .. Ιδιως ΓΑμΠΕΣ
για να προσεξω καποιαν/ον πρπει να εμφανιστει με σορτσακι το καταχειμωνο . ¨λολ