Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Θα υπάρχουν, άραγε, του χρόνου νεκροθάφτες;


Πόσοι άνθρωποι πέθαναν πέρσι από το κρύο στη χώρα μας; Πόσοι θα πεθάνουνε φέτος, και πόσοι του χρόνου; Δεν ρωτάμε επειδή μας αρέσει να παίζουμε με τα νούμερα, αλλά για να έχουμε να συγκρίνουμε ανάμεσα στους πόσους θα έχουμε θάψει στο χρόνο που πέρασε, και στους πόσους θα θάψουμε στο χρόνο που θα ‘ρθει.


Ήδη οι τιμές των καυσίμων τραβάνε την ανηφόρα, κι αυτό γιατί το επάγγελμα είναι φαίνεται κλειστό, κι οι βενζινάδες, σαν δε ντρέπονται, κληροδοτούνε τις άδειες στα παιδιά τους. Μπορεί όμως και να συμβαίνει γιατί τα μαγαζιά είναι κρατικά, χωρίς τον άγιο ανταγωνισμό που ρίχνει τις τιμές. Απ’ ότι ακούω καθημερινά, άλλος λόγος αποκλείεται να συντρέχει. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι σίγουρα χειρότερα.


Με την εξίσωση των τιμών του πετρελαίου κίνησης με αυτές του πετρελαίου θέρμανσης οι νεκροθάφτες θα χρειαστεί να δουλέψουνε υπερωρίες. Εκτός κι αν τύχει η κλιματική αλλαγή και μας συμπονέσει, κι αντίς να φέρει χιόνια το καταχείμωνο, φέρει τα χελιδόνια. Όμως είτε με, είτε χωρίς κλιματική αλλαγή, οι φονιάδες θα παραμένουνε φονιάδες, άσχετα αν το προμελετημένο έγκλημα, λόγω ανωτέρας βίας μπορεί και να μην έχει προλάβει να συντελεστεί.


«Τι συμβαίνει» αναρωτιέται ο George Monbiot στον Guardian (28/12), «και 25,000 με 30,000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, μόνο από το κρύο, τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, όντες υπερδιπλάσιοι ανά κάτοικο κι απ’ αυτή ακόμα τη Σιβηρία;». Μια είναι η απάντηση: Η ανισότητα!


Ως πτωχός που δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση (fuel poor), θεωρείται εκείνος ο οποίος πρέπει να διαθέτει για το σκοπό αυτό το 10% του εισοδήματός του. Έτσι, με βάση το μέτρο αυτό, περίπου το 18% του πληθυσμού εμπίπτει στην κατηγορία των αντίστοιχων φτωχών. Ανάμεσα δε στο 2003 και 2008 ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν μπορεί να ζεσταθεί έχει αυξηθεί από τα 2 στα 4.5 εκατ.


Αν αναλογιστούμε πόσο είναι με τα σημερινά δεδομένα το αντίστοιχο νούμερο στα μέρη μας, θα καταλήξουμε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει τα 2/3 του πληθυσμού, δεδομένου ότι τα έξοδα θέρμανσης κατά μέσο όρο, σπάνια κατεβαίνουν κάτω από τα 100 ευρώ το μήνα και το μέσο εισόδημα σπάνια ξεπερνά τα 1000 ευρώ, επίσης το μήνα. Και η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο τα εισοδήματα θα ληστεύονται, όσο οι τιμές και οι φόροι θα αυξάνονται, κι όσο οι φονιάδες θα κυκλοφορούν ακόμα λυτοί.


Κι αν κάποιοι είχαν κατά νου, να βρούνε καταφύγιο στα αερόθερμα και τα κλιματιστικά, θα πρέπει να τη βγάλουν κι αυτή την ιδέα απ’ το μυαλό τους. Οι αυξήσεις ρεύματος του 11% στα φτωχά σπίτια, και οι ισόποσες μειώσεις στα πλούσια, (τουτέστιν, με τους φτωχούς να επιδοτούν τους πλούσιους ως ένδειξη δικαιοσύνης και αλληλεγγύης) κλείνουν και τον τελευταίο δρόμο διαφυγής. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση: αυτοί οι άνθρωποι θέλουν πάση θυσία να μας ξεπαστρέψουν.


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Αγγλία, μάς πληροφορεί ο Monbiot και τον φαντάζομαι κι αυτόν ν’ αφρίζει και να λυσσά γι αυτή την αντιστροφή των μέτρων και των σταθμών, σταθμών, με τα οποία αιώνες τώρα μάθαμε να ζυγιάζουμε και να μετράμε τον κόσμο, και την οποία, εν μια νυκτί, μια ημιμαθής και επηρμένη παγκόσμια τσογλανοπαρέα, επιχειρεί να μάς επιβάλει να ενστερνιστούμε.


33 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Είσαι φοβερή στο ξετρύπωμα τέτοιων συζητήσεων και μετρ του είδους!

Νομίζω από τα πιο εύστοχα ποστ σου.

Και ασφαλώς ο απώτερος σκοπός είναι η θανάτωση, φυσική ή ψυχική ή και τα δύο.

Greek Rider είπε...

Να προσθέσω ότι και πέρυσι απ' ό,τι θυμάμαι υπήρχε αντίστοιχη στατιστική.

celin είπε...

cynical,
λες
"Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση: αυτοί οι άνθρωποι θέλουν πάση θυσία να μας ξεπαστρέψουν. "

ο gr γραφει εδω το ιδιο.
Αν ριξεις μια ματια εδω,
http://celinathens.blogspot.com/2010/12/2012.html
τα ιδια λεω κ εγω.
Ειναι απιστευτο,ειναι φρικτο,ειναι κατι που αν το υποστηριζε καποιος λιγα χρονια πριν θα τον χαρακτηριζαν απο συνωμοσιολογο μεχρι σχιζοφρενη.

Και ομως,αυτη ειναι η μαυρη αληθεια.Μιλαμε για κανονικο σχεδιο εξοντωσης ενος μεγαλου κομματιου του πληθυσμου,
πολυ απλα γιατι σκεφτηκαν οτι δε μας χρειαζονται πια
(καποια αιτιολογηση γραφω στο λινκ που σου παρεθεσα)

Ρε το καταλαβαινουν οι μπασταρδοι τα σιχαματα οτι δεν εχουμε να πληρωσουμε το ρευμα;
Κ η απαντηση εδω ειναι:ναι,το καταλαβαινουν.Συνειδητα κ σχεδιασμενα γινονται ολα.
Για να εξοντωθεις.

Οσο γρηγοροτερα το συνειδητοποιησουμε αυτο,
τοσο ευκολοτερη θα ειναι η ανατροπη των πρακτορων της Διεθνους Τοκογλυφιας.


Καλη χρονια cyn.

cynical είπε...

Rider,

δικες τους ειναι και οι στατιστικές υπηρεσίες, δικά τους και τα νουμερα να τα φτιασιδωνουν όπως θέλουν και να τα φερνουν στα μετρα τους. Δυσκολο ειναι ταχατες να δειξουν οτι αντι για πλεονάζοντες θανάτους θα εχουμε πλεοναζουσες γεννησεις;

Αυτος ο καπιταλισμος σ' αυτη τη φαση δεν καταστρεφει μονο κεφαλαια, συνειδητα πλεον, και μεθοδευμενα παει να καταστρεψει και ανθρωπους.

Και να μην μας κοιμιζουν με τα επιδοματα θερμανσης. Ας ψαξουνε να δουνε γιατι παρα τα πενιχρα επιδοματα στην αγγλια, οι θανατοι απο κρυο αντι να μενουν σταθεροι, καλπάζουν...

cynical είπε...

Celin,

την ειχα δει και γω αυτη την ταινια. Αλλα, την αδικεις βρε παιδι μου την ελιτ! Αν θυμαμαι καλα, ο προεδρος της αμερικης ειχε προτιμησει να θυσιαστει και να μην παει στην κιβωτο, αλλα να μεινει διπλα στο λαο του και να πνιγει κι αυτος μαζι τους!

Σαν τον Χριστο,κιαυτος, θυσιαστηκε για τις αμαρτιες του σιναφιου του...

Πριν απο καποιους μηνες ειχα γραψει ενα ποστ με τιτλο "ασφυξια". Τωρα, οσο παει κι ο αερας ολο και πιο πολυ αραιωνει.

Θελω να πιστευω οτι ερμηνευω τα γεγονοτα σωστα. Δεν μπορω να βρω αλλη εξηγηση γιατι να στριμωχνουν το πιο αδυνατο κομματι ολο και πιο αγρια, κι απ' όλες τις μεριες.

OOO είπε...

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=237152

KnowDame είπε...

Αυτά που συμβαίνουν και θα συμβούν, έχουν δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό. Θεωρούν περιττό το 80% της ανθρωπότητας...

«Το κύριο πολιτικό πρόβλημα, που το καπιταλιστικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες, μπορεί να διατυπωθεί με κάθε αυστηρότητα: πώς θα είναι δυνατό για την ελίτ του κόσμου, να διατηρηθεί η διακυβερνησιμότητα της κατά τα 80% υπεράριθμης ανθρωπότητας, της οποίας το ανώφελο έχει ήδη προγραμματίσει η φιλελεύθερη λογική;»

Συγχαρητήρια για άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο Cynical

Καλή χρονιά με υγεία, χαρά, δημιουργικότητα και πολύ δύναμη

Ανώνυμος είπε...

Mήπως αγαπητή Cynical, μπορείς να κάνεις μια έρευνα για το πως καίγονται διάφορα είδη ξύλου, αν "κρατάνε", αν έχουν πολύ καπνό κ.λ.π. Ποιά είδη; Η τριανταφυλλιά, η κερασιά, το μαόνι.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στην αναλογία του 10% για τους φτωχούς θέρμανσης ας συμπληρώσουμε και τους ενεργειακά φτωχούς. Είναι εκείνοι που όντες φτωχότεροι (συνήθως μεσοαστικά, μικροαστικά κι εργατικά στρώματα) δεν έχουν χρήματα να ανακαινίσουν τα σπίτια τους με βάση τις νέες προδιαγραφές (διπλά τζάμια, καλύτερης ποιότητας/μονωτικά χρώματα, θερμονονωτικά κουφώματα κτλ) και ζουν σεν σπίτια με τεράστια οικονομική δαπάνη σε ενέργεια συντήρησης

Greek Rider είπε...

"Δυσκολο ειναι ταχατες να δειξουν οτι αντι για πλεονάζοντες θανάτους θα εχουμε πλεοναζουσες γεννησεις;"

Έτσι μπράβο! Τώρα είπες το ακόμη πιο σωστό. Γιατί κανείς δεν είναι μεγαλύτερο κάθαρμα από αυτόν που προσπαθεί να μετατρέψει τους ανθρώπους σε στατιστικά νούμερα χωρίς μεγάλο νόημα.

Greek Rider είπε...

Επίσης, απελευθέρωσαν το επάγγελμα του νεκροθάφτη ή ακόμα;

Αυτό και αν έπρεπε να έχει απελευθερωθεί εδώ και καιρό για να καλυφθεί η ζήτηση...

Napo είπε...

Αντι να μαυριζουμε τη ζωη μας με την καταντια της κοινωνιας που φτιαξαμε εδω και 40 χρονια, με την ανικανοτητα του κοινωνικου κρατους που αποκαλυπτεται καθημερινα
με την βαρετη κλαψα της αριστερας και την μανιακη ταση για υλισμο και πιο πολλα λεφτα

ηρθε ο καιρος να σταματησουμε επιτελους τη μιζερια και να πουμε καλη χρονια σε ολους με υγεια και ευτυχια πανω απο τα υλικα αγαθα

cynical είπε...

Ade geia

ναι, το ειδα σημερα, μονο που τα στοιχεια για την ελλαδα, οπως αναφερει ο Π.Κ. πρεπει να ειναι παλια. Τι , με παλια στοιχεια θα συγκρινουμε; να χασουμε την αξιοπιστια μας;

καλη χρονια!

cynical είπε...

Γεια σου KnowDame,

συγκλονιστικο! προς τα κει παει η δουλεια. Η ανεργια γινεται συστημικη, για διαφορους λογους.

Σ' ευχαριστω πολυ για τις ευχες σου. Καλη δυναμη και σε σενα, και ορθια στο τιμονι!

cynical είπε...

Ανωνυμε,

τοτε με τις πυρκαγιες ειχα ψαξει κατι σχετικο. Δλδ ποση ενεργεια παραγεται απο το καμενο δεντρο, και ειχα κανει ενα προχειρο υπολογισμο για το τι θα κερδιζαμε ενεργειακα απο τις πυρκαγιες, την οποια ενεργεια οι τοτε αφρονες ειχαν αφησει να φυγει στο διαστημα (με σκωπτικο πνευμα φυσικα).

Αλλα ειχα ερευνησει για τα πευκα. Τωρα μου βαζεις δυσκολα!

καλη χρονια!

cynical είπε...

Καλησπερα Δειμε,

αυτοι που αναφερεις ανηκουν και στα μεσοστρωματα. Και αν τους αθροισεις ειναι πολλοι περισσοτεροι. Ρωτα εμενα!

Πολλες ευχες για την καινουργια χρονια!

cynical είπε...

Rider,

εχω μπερδευτει. Αν απελευθερωσουν το επαγγελμα του νεκροθαφτη θα πληθυνουν ή θα ελλατωθουν; Οι τιμες των θαφτικων θα αυξηθουν ή θα μειωθουν;
Τι να πιστεψω; Τα επισημα βιβλια ή την πραγματικοτητα;

καλη χρονια!

cynical είπε...

καλη χρονια Napo.

psephis είπε...

Θα περιοριστώ σε μια κοινότοπη ευχή για το νέο έτος και επιφυλάσσομαι για περαιτέρω σχολιασμό. Καλή Χρονιά (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό)!

cynical είπε...

Psephis,

καλη χρονια ειναι η χρονια που θα ξαναγραψουμε την Ιστορια!

Τις ευχες μου!

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Ευχόμαστε Καλή Χρονιά με Υγεία, Χαρά και Δύναμη!


Τα λέμε

Dyer είπε...

Ευφυείς σχεδιασμός εξόντωσης των αδυνάτων.
Στη Ελλάδα επειδή δεν έχει πολύ κρύο οι φτωχοί οδηγούνται στην αυτοκτονία.
Καλή χρονιά CYNICAL και ….καλό βόλι.

nikos__alfa είπε...

Κυνική μας
πως έγινε αυτό σήμερα;
Να στέλνω δύο σχόλια το ένα το ποιηματάκι,καλά το άλλο καλά έκανες και το έσβησες και να βγαίνω ως ανώνυμος;

cynical είπε...

Niko-alfa

μαρτυς μου ο θεός, εγω δεν εκανα τιποτα το απρεπές!

Ειδα το ποιηματακι, και ειπα απο μεσα μου οτι δεν μπορει κρυπτο-οικονομολογος θα το εγραψε. Και μετά τσουπ, ειδα και το επομενο σχολιο, και εξεπλάγην για το κρυφο ταλέντο!

Ευχαριστω για τις ευχες σου. Να εισαι καλα, γερος δυνατος και γεματος εμπνευση.

Δεν ξερω γιατι βγηκες ανωνυμος. θελεις να το ξαναστειλεις, ή να την κανω εγω τη δουλεια και να σου βαλω ονομα;

nikos_alfa είπε...

Κυνική
καλή χρονιά με υγεία και χαρά
Μια που η κουβέντα έφτασε στους νεκροθάπτες σου στέλνω τμήμα από ένα ποιηματάκι μου που ταιριάζει στην περίσταση.
Θυμάστε και την Μέρκελ μας που έλεγε, οι τράπεζες το βάρος να το πάρουν γιατί τα νότια λάστιχα κοντεύουν να κλατάρουν
αλλά την όπισθεν η καψερή την έβαλε με φούρια
και ευθύς γαργάρα έκανε τα φιλολαικά τραγούδια καθώς αμέσως άκουσε απτον Τρισέ βρισίδι
μη χάσουνε οι τράπεζες κανα βαμμένο φρύδι και ο Γιώργος μας ξεσπάθωσε μαζί με τον Τρισέ
τα επιτόκια καλέ, μη γίνουνε ,σφικτά σαν τον κορσέ
τι κιαν εμείς το χρήμα μας το παίρνουμε από Στρώση
και δεν μας απασχολεί η επόμενη η δόση
έπρεπε τους τραπεζίτες μας να υπερασπιστούμε
γιατί μαυτούς τα βράδυα μας σφικτά θαγκαλιαστούμε
οι τράπεζες οι φοβερές είναι πολύ μεγάλες
ποτέ τους να μη πέσουνε κιας γίνουνε κρεμάλες
τα σώματα των εργατών που κρέμονται από δαύτες
δουλειά μωρέ θα δώσουνε σε όλους τους νεκροθάπτες
κιεκείνα τα σαλέ που χτίζουνε ,του ένα επί δύο
ανάπτυξη θα φέρουνε και χρήμα στο ταμείο
έτσι αλήθεια θα είναι πια η ρήση η μεγάλη
το χρήμα δώστε το εσείς για να το φάνε άλλοι
αλλά μη χολοσκάνετε καθόλου μη σας νοιάζει
ο θεούλης τα ελέη του σε όλους τα μοιράζει
αλλωστε στον παράδεισο πλούσιος δεν διαβαίνει
στην κόλαση θε να βρεθούν όλοι οι χορτασμένοι
κιεμείς που θα ψοφήσουμε από το κρύο και την πείνα
του Άγιου Πέτρου θάμαστε η πιο καλή βιτρίνα.

nikos__alfa είπε...

Το τακτοποίησες το θέμα αγαπητή μας Κυνική,λίγο μπερδεύτηκαν οι στίχοι αλλά δεν πειράζει.
Κρυφό ταλέντο;Χμ ..όπως πάντα ευγενική και γενναιόδωρη!
Αν θέλεις να δεις ολόκληρο το ποιηματάκι και την αφορμή ,μπορείς στο:
http://papoylis.wordpress.com/2010/12/13/urgent-priorities/#more-867
και για να μη κουράζεσαι να ψάχνεις είναι το υπ αριθμόν ..206 σχόλιο στο άρθρο "Επείγουσες προτεραιότητες".
Και το σημαντικότερο εκεί θα βρείς πολλά πραγματικά ποιητικά ταλέντα.Σου συνιστώ δε να διαβάσεις το "Η Μαριώ",ένα συγκλονιστικό έπος του Παπούλη. Θα μείνεις άγαλμα λέμε!
Και κυνική ...κάτι μπλόγκερς σαν κιεσένα μας δίνουν έμπνευση όλους εμάς τους απλούς αναγνώστες και δόκιμους σχολιαστές!

Αίθρα είπε...

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ !
{όσο καλή παλαίψουμε να τήν κάνουμε...}

Tώρα για το «ξεπάστρεμα» τί να σάς πώ;;;
Υπήρξε και εκείνο το «Κείων Νόμιμον» των αρχαίων ημών -περίπου- προγόνων, οπότε δεν βγάζω άχνα...

Μιά άλλη πάντως όψη για το μέλλον θα βρείτε στο "τσαρδί" μου, όπου έχω συνθέσει ένα ωροσκόπιο -για την Ελλάδα και για σάς!- μούρλια!

Και μιλάμε για πραγματικό ωροσκόπιο! Με τα 13 άνισης διάρκειας ζώδια κι όχι τα απατεωνίστικα «μηνιαία» 12 του ...Φελλάκη, της ...Πίτσας Μητέρα και των άλλων "αστρολόγων"!

Περάστε από εκεί και πείτε μου κι εσείς.

cynical είπε...

Φιλοι leftG700

ευχαριστω για τις ευχες σας. Ευχομαι και σε σας να ειστε γεροί δυνατοί και να μην εγκαταλείψετε...

cynical είπε...

καλη χρονια Dyer,

δεν ξερω αν πανε βασει σχεδιου, ή λόγω ελλειψης σχεδιου για το ανθρωπινο δυναμικο. Αν δεν το λαβαινεις υπ' οψιν σου το ιδιο κανει.

Χρεος μας ειναι να κανουμε αισθητη την παρουσια μας με δυνατους κροτους.

cynical είπε...

Καλη χρονια Αιθρα!

Για να δουμε ποσο καλη εισαι στα μαντικά...

spooky είπε...

Cynical, να σε ενημερώσω ότι ο napo είναι χρυσαυγίτης που προσπαθεί απεγνωσμένα αλλάζοντας ψευδώνυμα να τρολλάρει στο Jungle-Report (απ'όπου έχει αποβληθεί) και τρολλάρει επίσης και στο ιστολόγιο του Zaphod.

cynical είπε...

Αιρετικε, καλη χρονια

το εχει ηδη εμμεσως αποκαλυψει και σε προηγουμενο σχολιο (περι μεταναστων) και σε τωρινο (επόμενη αναρτηση), κανοντας αναφορα στις ρησεις Βοριδη.


Αν ειναι σεμνος, και οχι προκλητικος μπορει να λεει την αποψη του. Αν προβοκαρει, δεν θα περναει.

Τ' ακους napo?

Napo είπε...

Καλα έχω κατηγορηθεί για πολλά απο τους καθυστερημενους του jungle αλλά τέτοια νοητική καθυστέρηση και φροβλαβεια δεν περίμενα να με κατηγορήσουν ως εθνικό-σοσιαληστη. Αλλα εν πάσει περιπτώσει αν κάποιοι εκεί ακόμα με θεωρούν λάτρη του κοινωνικού κράτους οριστε ένα άρθρο που έγραψα πριν καμιΑ βδομάδα που θα ξεδιαλυνει τις οποιες ιδεοληψιες http://napouser.blogspot.com/2010/12/vs.html