Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Προτάσεις Προστασίας από το ΦΑΚΕΛΑΚΙ


Επιστρέφω στο θέμα του Ε.Σ.Υ. και πάλι και στη μεγάλη πληγή που λέγεται φακελάκι. Είχα διατυπώσει κάποιες προτάσεις σε προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο «Η χαμένη Τιμή του Γιατρού του ΕΣΥ» οι οποίες όπως φαίνεται πέρασαν απαρατήρητες. Το πρόβλημα βέβαια δεν λύνεται με λίγες αράδες, ούτε με λόγια μόνο. Θα συνεχίσω όμως με αυτά γιατί προς το παρόν δεν έχω άλλο τρόπο. Και έχω μεγάλη αγανάκτηση και θυμό για να τα κρατάω άλλο μέσα μου και να με κατατρώνε.

Το αν οι στατιστικές βρίσκουν 4% ή 40% για τους γιατρούς που δεν δωροδοκούνται, λίγη πρακτική σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που είδε και ένοιωσε ο καθένας ο οποίος πέρασε από Δημόσιο Νοσοκομείο, είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος κοντινός του φίλος ή συγγενής.

Και αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι κανείς δεν πέρασε από χειρουργείο χωρίς να νοιώσει τον εξευτελισμό του να δώσει χρήματα κάτω απ’ το τραπέζι, χωρίς να υποστεί οικονομική αφαίμαξη, χωρίς να νοιώσει αμηχανία και διλήμματα για το πόσο πρέπει να δώσει, για το πώς θα τα δώσει. Έχοντας κι από πάνω σαν μέλημα να μην ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ τον γιατρό τον οποίον πάει να δωροδοκήσει. Αν αυτό δεν είναι ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ τότε τί είναι; Να σκιάζεται, δηλαδή, ο φακελο-δότης και να μην ιδρώνει το αυτί του φακελο-λήπτη!

Η ταρίφα είναι πάνω κάτω γνωστή. Τα μεγάλα χειρουργεία πάνε γύρω στα δυο χιλιάρικα, ενώ στις μικροεπεμβάσεις τα χρήματα είναι σαφώς λιγότερα. Η κοινή αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει χειρουργός που να μην τα «παίρνει».

Τί κάνουμε λοιπόν;
Θα καθόμαστε έτσι και θα πνίγουμε τον πόνο μας με ευχολόγια μόνο και σηματάκια;


Α. Τί θα μπορούσαμε να κατοχυρώσουμε στη συνείδησή μας ότι πρέπει να γίνει από το κράτος:
1. Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι κακοπληρωμένοι σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν και σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, κηφήνων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

2. Δεν έχουν όλες οι ειδικότητες τις ίδιες ευθύνες και τον ίδιο φόρτο. Άρα δεν πρέπει όλες οι ειδικότητες να πληρώνονται το ίδιο.

Την αδικία αυτή οι γιατροί, όπου μπορούν, την επανορθώνουν μόνοι τους σε βάρος των αρρώστων που εξ αντικειμένου είναι και οι πλέον ευάλωτοι, προσερχόμενοι στα νοσοκομεία από θέση άκρως μειονεκτική. Ο ανοιχτός ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ που υφίστανται (και μην που πει κανένας ότι δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να δώσουν φακελάκι, γιατί θα τονε φασκελώσω) προσιδιάζει σε συμμορία μαφιόζων και όχι σε ανθρώπινα όντα.

Β. Τί μπορούμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ χωρίς να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα ;

Μια ιδέα είναι να φτιαχτεί μια data-base όπου ο καθένας να μπορεί να καταγράφει το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού του ΕΣΥ που ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΦΑΚΕΛΑΚΙ. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν κινδυνεύουμε να σπιλώσουμε προσωπικότητες και να συκοφαντήσουμε. Θα επιβραβεύουμε αντί να καταγγέλουμε!

Δεν ξέρω πώς ακριβώς θα οργανωθεί αυτό το εγχείρημα. Αλλά πιστεύω πως κάτι πρέπει να κάνουμε ώστε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι και να προστατευθούμε.

Θα επανέλθω!

25 σχόλια:

nelly είπε...

αγαπητη μου θιγεις το θεμα μονομερως.Μεγαλη ευθυνη εχουν και οι οι ιδιοι οι ασθενεις και οι συγγενεις τους που μοιραζουν αβερτα φακελακια -χωρις να τους ζητηθουν- σε τραυματιοφορεις,αιμοληπτες,απλους νοσηλευτες που πανε να τους προετοιμασουν για την επεμβαση,αναισθησιολογους(και φυσικα στους γιατρους-χειρουργους)και δε συμμαζευεται...

palalos είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ...ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ NELLY, ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ Η' ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΟΥ ΚΑΛΑ.....

ΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΟΚ, ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ, ΚΑΘΩΣ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ-ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΤΟ ΑΡΝΙΟΤΑΝ....

ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟΣ, ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΙΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ...ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΦΤΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΙΕΤΑΙ ΣΤΑ "ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ....

cynical είπε...

Νέλλη τόλμησε να πας σε νοσοκομείο χωρίς να δώσεις και θα δεις αμέσως τις συνέπειες! Αυτό που σκέφτεσαι είναι ότι θέλεις να σώσεις τον δικό σου. Αν δεν δώσεις δεν σώζεται! Δίνεις για να έρχεται η νοσοκόμα. Αλλιώς σε γράφει. Δίνεις για να σε χειρουργήσει ο γιατρός. Αλλιώς δεν σε ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙ. Θα σου πεί ότι έχει ελεύθερο χειρουργείο σε κανένα εξάμηνο. Γιατί;
Γιατί ενδιάμεσα μπαίνουν αυτοί που τα χώνουν. Δεν υπάρχει σύστημα αδιάβλητο, κάτι σαν επετηρίδα δηλαδή στα σχολεία.

Το ΕΣΥ λειτουργεί για δυο λόγους
1. Υπάρχουν οι ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ που αναπληρώνουν το νοσηλευτικό προσωπικό και
2. Το φακελάκι που κάνει τους γιατούς να δουλεύουν. Και δουλεύουν όντως πολύ σκληρά!

nelly είπε...

παπαλε,
αυτα που λεω τα λεω εχοντας γνωση του τι γινεται στα δημοσια νοσοκομεια καθως εχω υπαρξει σε νοσοκομειο για μηνες,οχι ως ασθενης αλλα ως σχεδον-συνοδος.Ασφαλως αντιλαμβανομαι την αγωνια του ασθενους που επικεντρωνεται στο πως θα βρει την ιαση του αλλα τους εχουμε κακομαθει ολους.Θεωρουμε οτι η νοσοκομα που μας αδειαζει τον καθετηρα(συγγνωμη για την περιγραφη)κανει κατι περα απο τη δουλεια της.Θεωρουμε τον τραυματιοφορεα που μας παει μερα παρα μερα στη μοναδα της αιμοκαθαρσης με το καροτσακι,ηρωα κι οτι του ειμαστε βαρος.Οποτε φευγουν φακελακια δεξια αριστερα χωρις λογο.Βεβαια το οτι οι αλλοι δεν αρνιουνται να τα παρουν ειναι δειγμα αποσαθρωσης.Εχει δημιουργηθει ετσι ενας φαυλος κυκλος,όμως προκειμενου να διορθωθει η κατασταση απαιτουνται προσπαθειες εκατερωθεν.

cynical είπε...

Πέρα από το να μιλάμε γενικώς για το Φακελάκι, θεωρείτε ότι αυτή η πρόταση που κατέβασα για τη Data-base έχει κάποια ελπίδα υλοποίησης; Αν όχι, τι άλλο θα προτείνατε που να συμβάλλει στην εξάλειψη του φαινομένου;

Ανώνυμος είπε...

Μια που μιλάτε για το φακελλάκι, θυμήθηκα τώρα μια παλιά ιστορία που συνέβη στην Κρήτη:
Κάποιος φουκαράς πήγε σε ένα γιατρό για να του βγάλει τις αμυγδαλές. Είχε όπως τα μισά χρήματα από αυτά που του ζήτησε ο γιατρός. Ετσι ο τελευταίoς, πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη, του έβγαλε μόνο την ..... μία αμυγδαλή (!) και του είπε να ξαναπεράσει μόλις βρεί και τα υπόλοιπα!

ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ!

Spyros Vlahos είπε...

Αν είναι άρρωστη η κοινωνία, πώς περιμένουμε από κάθε έκφρασή της νά 'ναι υγιής;
Ξέρω, είμαι γέρος και γκρινι΄΄αζω.
Δεν είπα, όμως, η ζωή, είπα η κοινωνία

nelly είπε...

το data base εχει μια...βαση θεωρητικα αλλα θεωρω οτι πρεπει οπωσδηποτε οι αναφορες να γινονται επωνυμα.Εγω ο ταδε δηλωνω οτι ο δηνα γιατρος με κουραρε χωρις να ζητησει/να δεχθει φακελακι.Πρακτικα μου φαινεται κομματακι δυσκολο εφοσον υπαρχουν ασθενεις με χρονιες η σοβαρες παθησεις που κρεμονται απ τα...των γιατρων και δεν θα εμπαιναν στη διαδικασια διαχωρισμου αμνων-εριφιων(ας μην ξεχναμε πως τα χοντρα φακελακια μπαινουν στις τσεπες των χειρουργων,τους οποιους κιεχουν μεγαλυτερη αναγκη)Για να προτεινω κατι αλλο πρεπει πρωτα να κατσω να σκεφτω.Θα επανελθω λοιπον κι εγω...

cynical είπε...

Άντε σκεφτείτε, σκεφτείτε, κάτι μπορεί να βγει στο τέλος.
ΟΧΙ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ.

Spyros Vlahos είπε...

Παλιός Κνίτης, ψήφισα δεξιά προ-τελευταία για να έχω μια συνεπή, κάπως νοικοκυρεμένη, αστική δημοκρτία. Να τέλειωναν πια οι βυζαντινές ρεμούλες κι αρπαχτές. (Τι μαλάκας που ήμουν!!!!!)
Τίποτα δεν έχω.
Αν δεν ξεκινάει το πρόβλημα από την πολιτική (=λεφτά=ενέργεια), από πού ξεκινάει;

Spyros Vlahos είπε...

Αν είναι άρρωστη η κοινωνία, πώς περιμένουμε από κάθε έκφρασή της νά 'ναι υγιής;
Ξέρω, είμαι γέρος και γκρινι΄΄αζω.
Δεν είπα, όμως, η ζωή, είπα η κοινωνία

cynical είπε...

Σπύρο, μην ξανακούσω να θεωρείς τον εαυτό σου γέρο! Όποιος βλέπει τους πίνακές σου, και διαβάζει αυτά που γράφεις, σε κάνει δε σε κάνει εικοσάρη!
Γιαυτό είμαστε εδώ. Τόσα καλά μυαλά κάτι χρήσιμο θα κατεβάσουμε στο τέλος.
Ως πότε θα ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ τον ΕΚΒΙΑΣΜΟ;

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι γενικότερο και αφορά όλη την μικροαστική λογική και ηθική, αν υπάρχει τέτοια, της Ελληνικής κοινωνίας.
Με τους γιατρούς όμως είναι τρισχειρότερο γιατί ο ένας συναλλασσόμενος (δυστυχώς αυτή είναι η σωστή λέξη) είναι συναισθηματικά εξαιρετικά ευάλωτος.

Ηττοπαθής δεν είμαι ηττημένος αισθάνομαι.

Και μην ξεχνάμε Τα λάθη των ιατρών τα σκεπάζει το χώμα.

@spyros Ως παλιός Κνιτης δεν είχες μάθει ότι η διαφθορά είναι σύμφυτη του συστήματος και όχι των κομμάτων που διαχειρίζονται την εξουσία?

Ανώνυμος είπε...

Φίλη μου cynical,

κατ'αρχήν μου αρέσει η ιδέα σου να κάνουμε κάτι ακτιβιστικό όπως η data base και να μην γκρινιάζουμε μόνο. Ίσως θα έπρεπε να προσανατολιστούμε, στο να καταλήγουμε πάντα σε κάποια ενέργεια αφού συζητήσουμε κάτι που το κατακρίνουμε.

Τωρα, για το συγκεκριμένο, πιο αποτελεσματική είναι η καταγγελία αυτών που παίρνουν φακελάκι και όχι η επιβράβευση αυτών που δεν πήραν (ενδεχομένως μια μόνο φορά). Σκέψου: κάποιος παίρνει σχεδόν πάντα, και αρκεί μια στιγμή μεγαλοψυχίας για να μπεί στη λίστα...
ΑΛΛΑ το θεωρώ καλύτερο απο το τίποτα. Έτσι, να ας κάνουμε την DB των "καλών"...

NP

Xavier είπε...

Η ιδέα της db είναι πάρα πολύ καλή. Το πρόβλημα είναι ότι οι καταχωρήσεις της θα πρέπει να είναι επώνυμες και σχολαστικά ελεγμένες. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να μην είναι πρόβλημα αυτό, αλλά επιπλέον πλεονέκτημα.

Περαστικός είπε...

Η ιδέα δεν είναι άσχημη και αν υπάρξει καταγγελία για κάποιον από τους γιατρούς που είναι στη λίστα στο διαχειριστή της βάσης, το όνομά του θα μπορεί απλώς να αφαιρείται. Επιπλέον, θεωρητικά, αν μια τέτοια λίστα γίνει δημοφιλής, μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει και κάποιο κίνητρο για τους γιατρούς. Τώρα, πόσο αποτελεσματική θα είναι πρακτικά, δεν ελπίζω σε πολλά, εξαρτάται βλέπεις και από την υποδοχή της από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Από την άλλη πλευρά σκέφτηκα και άλλο ζήτημα, οι γιατροί μπορεί να βάζουν δικούς τους ανθρώπους για να τους εντάσσουν στη λίστα ή να το κάνουν και οι ίδιοι, οπότε... Εκτός αν ενημερώνεται και ο αριθμός των θετικών μαρτυριών, αλλά πάλι υφίσταται πρόβλημα. Βλέπεις τις δυσκολίες που εμφανίζονται.

Spyros Vlahos είπε...

@ de profundis
λογικό. Επανάσταση πάντως πια δε θ΄΄ελω να κάνω. Με τρέξιμο για το μεροκάματο, με δυο παιδιά να θρέψω, με χρέη να τρέχουν σαν άλογα στον Ιππόδρομο, τι σκατά να κάνω;
Όπως ξέρεις μικρές ποσοτικές αλλαγές (μικροξεπεσμοί στην καθημερνότητα) φέρνουν μια ποιοτική αλλαγή (μαλακισμένη κατάντια)

cynical είπε...

Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Έχω τυπώσει τις προτάσεις σας τις οποίες επεξεργάζομαι σε μια πιο βελτιωμένη εκδοχή του αρχικού μου σχεδίου. Το σχήμα που έχω στο μυαλό μου είναι να επανέρχομαι περιοδικά στο θέμα με νέες αναρτήσεις και πιο ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητή Κυνικιά,
νομίζω πως πρέπει να μεταφέρεις αυτές τις απόψεις σου στο «Προτάσεις ενάντια στη Διαφθορά».
Θα βοηθήσεις πολύ, αν μή τί άλλο, στο να βαθύνει ο διάλογος σ' αυτό το αγκαθερό θέμα.
Η διαδικασία είναι απλή, για να τά μεταφέρεις ως "ποστ" εννοώ όχι ως σχόλιο, που είναι φυσικά απλούστατη.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Υ.Γ.
Το "σκιάζομαι" εγώ τό λέω γιατί είναι μητρικό μου...
Εσύ ...«πόθεν έσχες»;

cynical είπε...

Αγαπητέ, Ναπολέοντα. Είσαι και συ στους αδιάφθορους? Καλώς όρισα λοιπόν! Μου έδωσε οδηγίες ο Γεράσιμος και θα το κάνω μέσα στη μέρα. Χαίρομαι που σας βρήκα κα ελπίζω ότι με τις ενέργειές μας η Ελλάδα θα ξεπεράσει το Λουξεμβούργο, που μπροστά μας θα θεωρείται το άκρον άωτον του διεφθαρμένου κράτους.

Είμαι Βόρεια, Μακεδόνισσα, Καβαλιώτισσα. Όχι δεν θα πάω στο συλλαλητήριο.

Ναπoλέων είπε...

Καλώς ήρθες στους, ας πούμε..., αδιάφθορους(*).
Δεν πρόλαβα να διαβάσω το άρθρο σου, διότι εδώ που είμαι {στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το "χωριό" σου αλλά σε δυτικό γεωγραφικό μήκος αντί ανατολικό...} έχω δυσκολίες και με τις διακοπές ρεύματος και με τις τηλεφωνικές γραμμές, αλλά θα τό κάνω το συντομότερο και θα έχεις τις απόψεις μου.

Το «ισοζύγιο ζωών», όμως μού άρεσε πολύ ως χρονογράφημα, έστω κι αν δεν συμφωνώ με κάποιες αποστροφές σου.

Δεν ξέρω πόσα άλλα έχεις γράψει, αν έχεις γράψει, αυτό όμως ήταν πολύ καλό.

Κουράγιο μωρέ... Κι εγώ στην Αθήνα τρώω τον περισσότερο χρόνο μου για τους ίδιους σχεδόν λόγους με σένα.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

------
(*) Ήταν τμήμα της περίφημης IRS που κατάφερε να στριμώξει τον Αλ Καπόνε, αν δεν τό θυμάσαι.

Υ.Γ.
Σε ποιό συλλαλητήριο δεν πήγες;
Στου Άνθιμου;
Γιατί στο άλλο, για τον λιθάνθακα, νομίζω πως θα πήγαινες, αν ήσουν στο "χωριό" σου.
Κάνω λάθος;

cynical είπε...

Γεια σου Ναπολέοντα. Ναι, ναι το θυμάμαι με τον Αλ-Καπόνε. Τοτε που είχαμε μείνει στεγνοί από αλκοόλ. Πάντως, κάποιο "Αλ" θα υπάρχει πάντα να βασανίζει τους Αμερικανούς.

Έχει λιθάνθρακα το χωριό μου; Το είχα αφήσει με πετρέλαιο, πριν από χρόνια. Μη μου πεις ότι έγινε "λιθάνθρακας" ο θησαυρός!

Άμα θυμώνω βγαίνω στο δρόμο και μουτζώνω.

Εσύ είσαι Δυτικο-μακεδόνας; Σκέψου τώρα να αρχίσουν και οι Δυτικομακεδόνες να θέλουν απόσχιση από τους Ανατολικομακεδόνες!

Πού δεν συμφωνείς στο ισοζύγιο; Έχω κάποιες ιστορίες στο συρτάρι. Θα τις βγάζω σιγα-σιγά, ανάλογα με το κλίμα.

Σ'ευχαριστώ πολύ που πέρασες από δω.
Περιμένω σχόλια και ανυπομονώ για δράση.

Ναπoλέων είπε...

Στα γρήγορα γιατί όπου νά 'ναι θα έχουμε διακοπή ρεύματος.

...Κεντροηπειρώτης είμαι όχι Δ-Μ, από την "ξακουστή" Σκλίβανη. Εκεί βρίσκομαι τώρα αλλά συνήθως στην "Ελληνορώσσων".

Λιθάνθρακα δεν έχει η Καβάλλα αλλά θέλουν να κάνουν εκεί ένα από τα 5 τέτοια εργοστάσια που σχεδιάζει η ΔΕΗ.
Λιθάνθρακα δεν έχει καθόλου η Ελλάδα, θα τόν κουβαλάμε από την Γερμανία, όπου έχουν μπόλικο... για πέταμα. Θα μάς τόν πουλάνε σε καλή τιμή, λέει...
Εμείς «απλώς» μετά θα πληρώνουμε τα πρόστιμα για την ρύπανση της ατμόσφαιρας...

Μιλάμε πως θα πέσουν μίζες πολύ ανώτερες από τις της Ζήμενς...

Γιαυτό διαδήλωναν οι συμπατριώτες σου τις προάλλες.
α-α-ε
Ν.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και κάποιο καιρό έχει δημιουργήθει μιας βάση δεδομένων η οποία καταγράφει τα περιστατικά χρηματισμού με φακελάκι:

http://www.edosafakelaki.org/

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτη είδηση!!!!!

Δεν πάμε καλά....



Νομιμοποιείται πλέον το «φακελάκι»

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/769824/Article.aspx