Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ (V.2)



Για όσους μπήκαν τώρα, προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις είναι εδώ και εδώ.

1. Για να μην έχουμε πρόβλημα ΜΗΝΥΣΕΩΝ θεωρώ ότι η Data Βase θα πρέπει να ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ και όχι να ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ. Δηλαδή επιμένω ότι θα καταχωρούνται μόνο αυτοί που ΔΕΝ δέχτηκαν φακελάκι όταν τους προσφέρθηκε.

Εδώ χρειάζεται όμως προσοχή. Οι πλειονότητα των γιατρών ΔΕΝ ζητάει εκβιαστικά φακελάκι για να σε χειρουργήσει. Αυτό το καταλαβαίνουν, ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους (άμεση καταγγελία) και ότι δεν χρειάζεται να καταφεύγουν καθόλου σε τόσο επικίνδυνες πρακτικές. ΔΙΟΤΙ οι ασθενείς και οι περί αυτών θεωρούν δεδομένο, όπως και οι γιατροί εξ’ άλλου, ότι το φακελάκι θα πέσει έτσι κι αλλιώς «ΑΥΘΟΡΜΗΤΩΣ». Ο ΦΟΒΟΣ των ασθενών και η πεποίθηση ότι χωρίς αυτό δεν κινείται τίποτε έχουν τόσο εσωτερικευθεί ώστε η μηχανή της διαφθοράς προχωράει με τον αυτόματο.

Έτσι, οι γιατροί ΔΕΝ θεωρούν ότι δωροδοκούνται, διότι «πιστεύουν» ότι οι ασθενείς δρουν αυθορμήτως! ΟΛΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΘΕΑΤΡΟ. Άνισο όμως γιατί οι περισσότεροι χάνουμε απ’ αυτή την παράσταση.

Τώρα «φακελάκι» συνιστούν και τα διάφορα δώρα που γίνονται και μερικά απ’ αυτά είναι και ακριβά. Αλλά προς το παρόν την δωροδοκία με δώρο θα την εξαιρέσω διότι δεν έχει το συμβολικό βάρος του σκέτου-βρώμικου χρήματος και διότι στις πλείστες των περιπτώσεων αυτά τα δώρα είναι σκέτος μπελάς για τους παραλήπτες.

Έτσι στη λίστα θα εγγράφονται μόνο αυτοί που ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.


2. Με την τακτική επιβράβευσης έχω την πεποίθηση ότι η Data Base δεν θα περιλαμβάνει κανένα όνομα. Αλλά ακόμα και ΕΝΑ να περιέχει, αυτό μπορεί να δράσει σαν καταλύτης και να αρχίσει σιγά-σιγά να γεμίζει.

3. Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται μόνο γιατροί του Δημόσιου τομέα και όχι του Ιδιωτικού.

4. Τώρα, σχετικά με τον κίνδυνο κάποιος ΚΑΚΟΣ να εγγράψει τον εαυτό του στη λίστα των ΚΑΛΩΝ νομίζω ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι έτσι θα «κάψει» τον ΚΑΚΟ του εαυτό και την τσέπη του μιας δια παντός. Στην ουτοπική περίπτωση που η λίστα αυτή γίνει ευρέως γνωστή οι ασθενείς θα τον προτιμούν γι αυτή ακριβώς την ιδιότητά του, οπότε κανείς δεν θα του δίνει φακελάκι.

5. Συμβαίνει συχνά ένας γιατρός να τα παίρνει από κάποιους και να μην τα παίρνει από άλλους. Αν εγγραφεί στους ΚΑΛΟΥΣ από κάποιον «θετικό» μάρτυρα, ο γιατρός θα χάσει την πελατεία του με τα φακελάκια, η οποία θα τον εκλάβει στην συνείδησή της σαν ΚΑΛΟ, λόγω λίστας. Οπότε δεν θα τον συμφέρει να παίζει σε διπλό ταμπλό. Θα πρέπει τότε να αποφασίσει να είναι αποκλειστικά ΚΑΚΟΣ ή αποκλειστικά ΚΑΛΟΣ.

6. Αν κάποιος καταγγείλει ότι ένας γιατρός είναι κακώς στη λίστα με τους ΚΑΛΟΥΣ, τότε θα εξετάζουμε την περίπτωση και θα ζητάμε τα στοιχεία του καταγγέλοντος.
(Εδώ νομίζω χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερες ιδέες για το πώς θα οργανωθεί).

7. Σχετικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας. Αυτή μπορεί να γίνει σε συνεργασία με όσα blogs ή sites συμφωνούν με την ιδέα. Πιθανόν όσα είναι ευαισθητοποιημένα με το θέμα της Αμαλίας.

8. Ξαναφέρνω στην επιφάνεια επίσης μια παλιότερη ιδέα, όχι τόσο αεροπλανική όπως ακούγεται, αλλά σίγουρα πιο ακτιβιστική, να κολλάμε stickers στις πόρτες των γιατρών στα νοσοκομεία (τα βράδυα είναι καλή ώρα), με την ένδειξη: "Φακελάκι; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ".

9. Πιστεύω ακράδαντα ότι ΠΡΕΠΕΙ να κινητοποιηθούμε γιατί μια ολόκληρη κοινωνία ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ στυγνό ΕΚΒΙΑΣΜΟ και μάλιστα στις πιο ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ της.

Θα επανέλθω!!
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ/ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ....


Επίσης, στο σημείο αυτό δημοσιεύω μέρος της έκθεσης για τη διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα.


Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ το 2007

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρίας PUBLIC ISSUE που διεξήθη κατ’ εντολήν της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΕΛΛΑΣ το διάστημα από 10/10 έως 14/11 2007 σε δείγμα 6.027 ατόμων, σχετικά με την έκταση της διαφθοράς στον Δημόσιο Τομέα,


Απ’ αυτούς που τους ζητήθηκαν χρήματα πέρα από τα νόμιμα για να προχωρήσει πιο γρήγορα, ή να τακτοποιηθεί κάποια υπόθεση ή άλλη εκκρεμότητα:

το 34% των περιπτώσεων αφορούσε Νοσοκομεία
το 3% το Υπουργείο Υγείας και
το 3% το ΙΚΑ

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αμέσως επόμενος διεφθαρμένος τομέας στην Ελλάδα μετά τα Νοσοκομεία, αλλά με σημαντική διαφορά από αυτά είναι οι Πολεοδομίες με 15% και οι Εφορίες με 14%.

Αναλυτικά:
Στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ τα χρήματα που ζητήθηκαν κυμαίνονταν κατά περίπτωση από 40-5000 ευρώ.
Στο Υπ. Υγείας από 20 - 2000 ευρώ
Στο ΙΚΑ από 60 - 5000 ευρώ.


ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

από αυτούς που δήλωσαν ένα συγκεκριμένο ποσό,
Το 37% πλήρωσε από 0 - 300 ευρώ πέρα των νομίμων
Το 42% από 301 - 1000
Το 19% από 1001 – 3000
Το 2% μεγαλύτερα ποσά

Τα ποσά που ζητήθηκαν από γιατρούς των Δημόσιων Νοσοκομείων ήταν για:
Εγχείρηση από 200 – 5000
Άλλοι λόγοι από 100 – 2500
Ιατρικές εξετάσεις από 40 – 2000
Γρήγρη εξυπηρέτηση από 150 – 1200

Τοκετός από 200 – 1000
Εισαγωγή
από 150 – 1000


ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

από αυτούς που δήλωσαν συγκεκριμένο ποσό,
Το 33% πλήρωσε από 0 - 300 ευρώ πέρα των νομίμων
Το 50% από 301 - 1000
Το 17% από 1001 – 3000


Τα ποσά που ζητήθηκαν αφορούσαν
Εγχείρηση (20%)
Άλλους ιατρικούς λόγους (33%)
Γρήγορη εξυπηρέτηση (7%)
Εισαγωγή (7%)
Φάρμακα (7%)
Ραντεβού (7%)
ΔΓ/ΔΑ (20%)



ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΚΑ

από αυτούς που δήλωσαν συγκεκριμένο ποσό,
Το 14% πλήρωσε από 0 - 300 ευρώ πέρα των νομίμων
Το 43% από 301 - 1000
Το 29% από 1001 – 3000
Το 14% μεγαλύτερα ποσά


Όπως, η ίδια έκθεση αποδεικνύει, η διαφθορά στην ΥΓΕΙΑ επεκτείνεται και στον Ιδιωτικό τομέα, όπου και κει κρατάει τα σκήπτρα σε σχέση με άλλες Υπηρεσίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τράπεζες είναι οι αμέσως επόμενες διεφθαρμένες. Για ευνόητους λόγους, προς το παρόν θα παραμείνω στον Δημόσιο Τομέα, ο οποίος καίει και περισσότερο.

7 σχόλια:

Xavier είπε...

Αναρωτιέμαι αν (στο υποθετικό σενάριο ύπαρξης της db) κάποιος γιατρός που δεν είναι στη λίστα, ή που ήταν αλλά βγήκε, κάνει κάποια καταγγελία πχ για συκοφαντική δυσφήμιση.

To project μου θυμίζει αυτό με τα βενζινάδικα. Μόνο που εκεί η καταγγελία στηρίζεται σε υπαρκτά πρόσθημα για νοθείες, ενώ πρόσθημο για φακελλάκι δεν παίζει...

Περαστικός είπε...

Και πάλι δεν είμαι σίγουρος για την πρακτικότητα του εγχειρήματος, ωστόσο, αυτό που ανέφερες με το αυτοκόλλητο μου γέννησε μια ιδέα. Τι θα γινόταν αν ξεκινούσε κάποια εκστρατεία η οποία θα προέτρεπε τους γιατρούς να τοποθετήσουν οι ΙΔΙΟΙ, εθελοντικά, αυτό το αυτοκόλλητο ή ταμπέλα στην είσοδο του γραφείου τους ή και να τοποθετηθεί έξω από κάθε νοσοκομείο ή υπηρεσία νοσοκομείου. Πόσοι γιατροί θα τολμούσαν να μην τη βάλουν και ποια επίδραση ψυχολογική και άλλη θα ασκούσε αυτή μετά ενδεχομένως; Μήπως αυτό θα είχε μεγαλύτερη επίδραση από μια λίστα που δεν ξέρουμε καν πόσοι θα τη χρησιμοποιούν, με προβληματικπο μηχανισμό εισόδου και εξόδου, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα και με ποιο κίνητρο (από τη στιγμή που στα δημόσια νοσοκομεία περιορισμένη επιλογή έχει κάποιος).

cynical είπε...

@Xavier αυτό που λες πιθανόν να είναι και σωστό αλλά μόνο γιαυτούς που βγήκαν από τη λίστα. Όμως αδιάσειστα στοιχεία δεν υπάρχουν γιατί το φακελάκι σχεδόν πάντα δίνεται "οικειοθελώς". Οι καταγγελίες δεν μπορεί να γίνονται επώνυμα, γιατί κανείς δεν θα τις κάνει.

Εδώ είναι το πρόβλημα. Πώς να βρούμε ένα αξιόπιστο σύστημα διαχωρισμού 1) χωρίς να χρειάζεται επώνυμη καταγγελία και 2) χωρίς να χρειάζονται ενάντιες αποδείξεις.
Πιστεύω ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί δια του φιλοσοφικού στοχασμού και ίσως της game theory, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε διδακτορικό.

Αυτοί που δεν είναι ας κάνουν αίτηση να μπουν! Αν μπουν όμως θα πρέπει να γίνουν ΚΑΛΟΙ, γιατί οι ασθενείς θα τους θεωρούν καλούς.

cynical είπε...

@Περαστικέ, μαζεύω όλα τα σχόλιά σας και πιστεύω κάτι να βγει στο τέλος.

Το θέμα με την εκστρατεία είναι ότι πρέπει να πειστούν οι ίδιοι οι παρανομούντες να μην παρανομούν που δεν είναι και τόσο εύκολο. Από την άλλη μεριά το ΚΡΑΤΟΣ δεν θα επιδιώξει να τους πείσει και να εξαλείψει το φακελάκι. Γιατί, όπως έγραψα:
Το ΕΣΥ στηρίζεται σε 2 ΠΥΛΩΝΕΣ
1) στους συγγενείς για να περιορίσει τους διορισμούς και
2) στο Φακελάκι για να κρατάει χαμηλά τους μισθούς.

Άρα, αν επιλεγεί αυτή η δράση, το θέμα είναι πώς θα ξεκινήσει η εκστρατεία. Μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με ΜΚΟ εναντίον της διαφθοράς και συλλόγους ιατρών του ΕΣΥ. Εκεί οι περισσότερες ειδικότητες δεν έχουν περιθώρια για χρηματισμό. Λίγες είναι αυτές που απομυζούν.
Still, we need more brainstorming!!!

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω οτι έχει γίνει σοβαρή δουλειά .Ο μόνος φορέας που θα μπορούσε να καταστρώσει καί να ενημερώνει την db είναι ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ αλλά θα είναι σαν ο λύκος να φιλάει τα πρόβατα.

Με την ευκαιρεία καλό Σαββατοκύριακο.

Ανώνυμος είπε...

Πέρασα απλά γιά να ευχηθώ
ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ
Γιατί εκτός από τα κβάντα και το μεταμοντερνισμό υπάρχει και η Ανοιξη.(Αν μη τι άλλο ημερολογιακά και σημειολογικά)

cynical είπε...

Καλημέρα de Profundis. Σ' ευχαριστώ θερμά για τις ανοιξιάτικες ευχές σου. Όταν ξανάρθεις, κόψε μερικές μαργαρίτες από τον κήπο, έτσι για το καλό. Να είσαι πάντα καλά. Μπήκε κι όλας η άνοιξη! Ούτε που το πρόσεξα με τόσα που με καταπίνουν κάθε μέρα.


Τώρα, για την περιώνυμη db, ή ό,τι άλλο προκύψει πιο εφικτό και αποτελεσματικό, θα κοιτάξω να έρθω σε ιντερνετική επαφή με sites που έχουν εκφράσει ευαισθησία στο θέμα. Ο ιατρικός σύλλογος βέβαια εκπροσωπεί και άτομα τίμια και καθόλου ευνοημένα αλλά δεν γνωρίζω καθόλου τους συσχετισμούς εκεί μέσα.

Ο αγώνας συνεχίζεται!!!