Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Η ΚΒΑΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΔΑΣ


Ποτέ πριν δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι η Κβαντομηχανική θα γνώριζε στις μέρες μας τέτοιες πιένες, ότι η επιστημονική γνώση θα ξέφευγε από τα ερμητικά γραφεία των σοφών πανεπιστημιακών δασκάλων και ότι θα κατρακυλούσε, σα φρέσκο δροσερό νερό, στα διψασμένα εγκεφαλικά ρυάκια των απανταχού συνανθρώπων μας, ακόμα και των λιγότερο ευνοημένων από άποψη εκπαίδευσης και νοημοσύνης.


Ποτέ πριν δεν είχα συναντήσει τέτοια ευχέρεια στη χρήση των δυσνόητων και πέρα από άμεση εμπειρία εννοιών και τόπων της.


Ποτέ πριν δενείχα φανταστεί τον πλούτο εφαρμογών της και ότι το ταπεινό quantum (κβάντο), θα εξελισσόταν σε μια τόσο ευέλικτη μηχανή εξήγησης των Πάντων, από τον μικρόκοσμο, απ’ όπου δειλά ξεμύτισε, ως τον μακρόκοσμο, ως το ίδιο το σύμπαν αλλά και ως αυτόν ακόμα τον κόσμο των ιδεών.


Μπορούμε πια να μιλάμε για Σύμπαν χωρίς να το κβαντώνουμε, μπορούμε να μιλάμε για Εγκέφαλο, Μνήμη, Συνείδηση, Ελεύθερη Βούληση, χωρίς να ανατρέχουμε στα κβάντα; Στις μέρες μας, ακόμη και η μαλακία θέλει την κβάντωσή της!


Μπορεί το «κβάντο» να πήγε παντού, ακόμα και να μας θεράπευσε, (Deepak Chopra), να απέκτησε ακόμα και λογική (για να μην νομίσετε ότι σας δουλεύω, δείτε τα σεμινάρια των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ τον Φλεβάρη του 2007, περί «Λογικών Κβάντων»), αλλά αποδείχτηκε τελείως δευτεράντζα μπροστά στην Κυματοσυνάρτηση, την άλλη μεγάλη Κυρία της Κβαντομηχανικής.


Έχοντάς την λοιπόν πάντα στις αποσκευές μας μάθαμε ότι μπορούμε να βγαίνουμε από το σώμα μας, να παίρνουμε τον αέρα μας στο Σύνταγμα, μετά να την διπλώνουμε, να την μαζεύουμε και να ξαναμπαίνουμε πίσω στη σάρκινη κασέλα, (άμα λάχει να μαζεύουμε και κανένα φράγκο από τους περαστικούς), να επικοινωνούμε με το υπερπέραν, να κινούμαστε με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός, να είμαστε την ίδια στιγμή και εδώ και εκεί, δηλαδή και στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια, να μπλέκουμε τις κυματοσυναρτήσεις μας με αυτές των άλλων ανθρώπων (εδώ χρειάζεται προσοχή!!) και πραγμάτων και να τα αλλάζουμε όπως εμείς γουστάρουμε, να μετέχουμε ταυτόχρονα σε πολλά σύμπαντα και πολλά άλλα που μου φεύγει το καφάσι όσο τα σκέφτομαι.

Για δες, πόσο προόδευσαν τα πράγματα και ‘γω τόσα χρόνια να μην έχω πάρει χαμπάρι. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι η Κβαντομηχανική σαν μια πλήρης και συνεπής θεωρία με τόσες πολλές αποδεδειγμένες εφαρμογές και δυνατότητες θα έχει τα εχέγγυα ώστε δειλά-δειλά να τολμήσει να αγγίξει και το πρόβλημα του Θεού. Με τόσους σκεπτικιστές, αγνωστικιστές και αθεϊστές να κόβουν βόλτες, τελευταία, στους δρόμους, μια επιστημονική απόδειξη περί της ύπαρξης του Θεού, θεωρώ ότι θα ήταν απολύτως απαραίτητη, και ότι δεν θα μπορούσε να προέλθει από πουθενά αλλού, παρά μόνον από την Κβαντομηχανική.


Πιστεύω, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι στην περίπτωση αυτή οι επιστήμονες-θεολόγοι θα μπορούσαν να καταφύγουν στις εκπληκτικές δυνατότητες της ήδη υπάρχουσας «Κβαντικής Θεωρίας Πεδίων» και να ορίσουν τον Θεό σαν ένα Κβαντικό Σώμα, (το Godium) με άπειρη χωρο-χρονική Κυματοσυνάρτηση, τη δε Θεία Χάρη σαν ένα άπειρης ενέργειας Κβαντικό Πεδίο. Ο λόγος είναι ότι το εννοιολογικό οπλοστάσιο και ο φορμαλισμός της Κβαντικής θεωρίας


1) παρέχουν apriori τη δυνατότητα περιγραφής των απειρισμών (με renormalization) που συνοδεύουν την έννοια του θείου, το οποίο εξ ορισμού είναι αιώνιο, άφθαρτο, κατέχεται από άπειρη αγάπη, άπειρη γνώση, σοφία κ.λ.π.,


2) έχουν τη δυνατότητα περιγραφής μιας από τις βασικές ιδιότητες του Θεού, το «Πανταχού Παρών», καθ’ όσον προβλέπει, όπως είπαμε και παραπάνω, την ταυτόχρονη εμφάνιση των κβαντικών σωμάτων σε περισσότερα του ενός σημεία και κυρίως


3) έχουν τη δυνατότητα περιγραφής των μυστηρίων της Γέννησης και του Θανάτου, με το να τα ανάγουν στην ενισχυτική (οπότε και συμβαίνει η Γέννηση) ή καταστρεπτική (οπότε και επέρχεται ο Θάνατος) συμβολή της Θεϊικής Κυματοσυνάρτησης μεαυτές των ανθρώπων, αντιστοίχως.


Αμήν....

34 σχόλια:

Κούκος είπε...

Καλά, μας κβάντωσες τώρα! Μα με τόσες εφαρμογές, στο Θεό βρήκες να περιορίσεις την ανάλυσή σου; Θα ήθελα, σαν ειδική που είσαι, να περιγράψεις τις δυνατότητες των κβάντων στον έρωτα. Πιστεύεις ότι η Κυματοσυνάρτηση είναι μια καλή στάση για το σεξ;
(Μπορείς βγαίνοντας από το σώμα σου να πάς στο διπλανό διαμέριμα της ζωντοχήρας; Έχω την εντύπωση ότι αυτή η Κυματοσυνάρτηση θα δώσει άλλη προοπτική και άλλο θεσμικό ρόλο στη μαλακία, συγνώμη στον αυνανισμό)

:-))))

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα, πολύ εύστοχος ο συσχετισμός της "κβάντωσης" με τον θεϊσμό.

Υπάρχει μια τάση για υπερεξηγήσεις και μεταφυσικών εφαρμογών σε κάθε αφηρημένη έννοια που μπορεί να παρερμηνευθεί.

Κάπου διάβαζα ότι το Βατικανό συζητάει λέει την αποδοχή της άποψης περί ύπαρξης εξωγήινης ζωής η οποία μάλιστα δεν δεσμεύεται από το ανθρώπινο προπατορικό αμάρτημα!!

Θα τρελαθούμε τελείως..

OnWine είπε...

Τώρα... που σου ήρθε να ασχοληθείς με τα κβαντα... αλλά δικό σου το blog... δικές σου και οι αναρτήσεις...

Μπορεί κανείς να σταθεί στην σοβαρή πλευρά του θέματος... ή στην ελαφριά... ή (κατά την κβαντική θεωρία) ΚΑΙ στις δύο πλευρές ταυτόχρονα!

Και γιά να μην θεωρηθούν όλα εξ ορισμού... παλαβά, να πούμε οτι, όσα παράξενα αναφέρεις, ισχύουν πράγματι στον μικρόκοσμο των κβάντα. Ετσι, έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα ενός πειράματος... πριν το πείραμα αρχίσει! (το αποτέλεσμα να προηγείται της αιτίας). Που συνιστά... κίνηση στον χρόνο... και εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται την δυνατότητα των κβάντα να βρίσκονται ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ σε δύο σημεία (επικοινωνίες) ήδη μελετούνται...

Αλλά ολα αυτά... ΜΟΝΟ στον μικρόκοσμο... και μην ελπίσει κανένας οτι μπορεί ποτέ πρώτα να κάνει έρωτα με την ...ζωντοχήρα του Κούκου, και μετά να ...χτυπήσει την πόρτα της γιά να του ανοίξει... ούτε να κάνει sex με την γυναίκα του και ...ταυτόχρονα με την γειτόνισσα...

Τώρα... κάποιος εδώ μου λέει οτι μπορεί... μπορεί... αν η γειτόνισσα ειναι στο ίδιο κρεββάτι με την γυναίκα του.... λέτε η εφαρμογή της κβαντικής θεωρίας στον μακρόκοσμο να κάνει ...ευτυχισμένους άντρες?

SUN W KNIGHT είπε...

Κβαντομηχανική και Θεολογία...
Ιέρεια θα γίνεις στον ναό της Μετα-Φυσικής...κι εγώ στρατιώτης του Σύμπαντος...

aerostatik είπε...

ροσπαθείς να αποκρύψεις το προφανές : η κβαντομηχανική αντέγραψε τη θρησκεία και όχι το αντίθετο...

cynical είπε...

Καλημέρα κ. Κούκε και καλή βδομάδα. Θα μπορούσα να παρουσιάσω το θέμα από δυο σκοπιές εξ ισου ενδιαφέρουσες. Φερ' ειπείν άλλο το "ερωτευμένο κβάντο" που δίνει μια ανθρωπομορφική διάσταση στην θεωρια της Κβαντομηχανικής και άλλο το "Κβάντο του Έρωτα", που είναι μια πολύ χρήσιμη ποσότητα για να προσμετρηθει η αγάπη κάποιου προς τον/την καλή του.

"Εχω 10 κβάντα αγάπης",για παράδειγμα, είναι μια πιο ακριβής μέτρηση από το "Σ' αγαπάω τόσο". Πόσο είναι όμως το τόσο;;; Και απ' εδώ, όπως αντιλαμβάνεσαι, αρχίζουν τα προβλήματα συννενόησης με τους ερωτευμένους.

Κοίταξε, κούκε, την κυματοσυνάρτηση δυστυχώς την κουβαλάς πάντα μαζί σου. Δεν πας εσύ εδώ και η κυματοσυνάρτηση χώρια, σαν κάποιον γυμνοσάλιαγκα που έχασε απ' την τράπεζα τα υπάρχοντά του και περιφέρεται γυμνός και τρισάθλιος.
Απ' όσο ξέρω το ίδιο συμβαίνει και με τις ζωντοχήρες και τις κόρες τους επίσης.΄Για το λόγο αυτό αν έβαλες στο ματι τη ζωντοχήρα της απέναντι πολυκατοικίας, φρόντισε να διατηρείς την κυματοσυνάρτησή σου σε καλή κατάσταση.
Μου φαίνεται ότι δεν έχεις κατανοήσει καλά την κβαντομηχανική. Back to school, κούκε!!

cynical είπε...

καλημέρα και καλή βδομάδα, greek rider. Άμα δεις το New Age (για πλάκα ψάξε στο google ) έχει χρησιμοποιήσει το κβάντο σαν επιθετικό προσδιορισμό για κάθε τι που υπάρχει στον κόσμο. Όντως κυριολεκτώ! Π.χ. υπάρχει κβαντικό σπίτι, κβαντικό παπούτσι, κβαντικα οικονομικά, κβαντική ιατρική, ακόμα και κβαντική .. πετονιά.
Γιατί να μην κβαντώσουμε και τον Θεό σκέφτηκα; Μέχρι τώρα δεν το είχαν αποτολμήσει ακόμα. Ταιριάζει πάντως κουτί στο λαικό concept περί κβαντομηχανικής.

Έτσι ακριβώς. Επειδή το ενοιολογικό οπλοστάσιο της κβαντικής είναι πέρα από την ανθρώπινη εμπειρία, και αρκετά δυσνόητο, χρησιμοποιείται για την "ερμηνεία" εξ ίσου δυσνόητων φαινιμένων! Μια παράξενη εφαρμογή της "ομοιοπαθητικής". Και να σκεφτείς ότι όλοι οι συμπλεκόμενοι φεύγουν με την εντύπωση ότι έχουν καταλάβει τα πάντα..
Για τη σχέση προπατορικού αμαρτήματος και εξωγήινης ζωής γράφει ο Lee Smolin στο τελευταίο του βιβλίο περί χορδών, το οποίο διαβάζω τώρα. Υπήρχε όντων "κόλλημα" αναμεσα στους εξωγ. και το προπατ. αμάρτημα.

cynical είπε...

@καλημέρα σχολιαστή και καλή βδομάδα. Κοίταξε, ο εγκέφαλός μου είναι ανεξέλεγκτος, και εντελώς άναρχος. Αλλά σχετικά με τα κβάντα, δεν έχεις και πολύ δίκαιο. Έχω ασχοληθεί εκτεταμένα εδώ και με την "ορθή" κβαντομηχανική, δες αντίστοιχη LABEL, αλλά και με σαρκαστικό τρόπο για τις καταχρήσεις της. Άρα το αμάρτημα είναι διαρκές.
Σχετικά με τις "παραξενιές" της κβαντικής, νομίζω ότι υπάρχει κάποιο όριο στο τι παραξενιές μπορούμε να ξεφουρνισουμε.
Για παράδειγμα, απ' όσο ξέρω δεν υπάρχει πείραμα πραγματικό (μόνο thought experiments) που να σπάει τις σχέσεις αιτιότητας (και έχει σχέση με το βελος του χρονου), ούτε η κβαντική λέει πουθενά ότι ένα σωμάτιο μπορεί να βρισκεται σε δυο σημεια ταυτοχρονα. Αυτό που δινει η ΚΒ είναι πιθανοτητες να βρεθει ενα σωματιο εδω ή εκεί.

Σχεικά δε, με το teleportation, έχω κάνει σχετικες αναρτησεις για το πως συμβαίνει. Πάντως δεν υπάρχει superluminal communication όπως υπαινισσεσαι.

Αν έρθουμε στο παράδειγμα της "ζωντοχήρας του Κούκου", τον βλέπω μόνο να βρίσκεται σε υπέρθεση με τις αντίστοιχες κυματοσυναρτήσεις της ζωντοχήρας, της γυναίκας του, του εραστή της κομμώτριας, της ερωμενης του υποχ[λοχαγού και πάει λέγοντας. Εγώ πάντως θα συνιστύσα να μην απλώνεται πολύ τις κυματοσυναρτήσεις σας γιατί με το θέμα της ΥΠέρθεσης ιδιοκαταστάσεων, μπορεί να βρεθείτε κυριολεκτικά μπλεγμένοι.

cynical είπε...

Γειά σου ιππότη του σύμπαντος! Πρωθιέρεια της quantum theology με βλέπω. Αν και τα έχουν πιάσει τα ποστα άλλοι απο τα πριν.
Εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια, προσπαθούν να κβαντώσουν τη βαρύτητα χωρις επιτυχια.
Ας συνισφέρω και γω λιγάκι απ' εδώ.

cynical είπε...

@καλημέρα aerostatik και καλή βδομάδα. Δεν ξέρω τι αντέγραψε η ΚΒ (μάλλον ξέρω, αλλά θελει ωρα για να δειξω ότι τιποτε δεν κατέβηκε στο ξεκάρφωτο), αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει ισχυριστεί ότι οι προβλέψεις της είναι σε αναντισοιχία με το πείραμα. Δουλεύει η κυρία και άψογα.

Alexandros είπε...

Γεια σου cynical.

Εσύ που τα παρακολουθείς , γεια πες μου, έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της απροσδιοριστίας; Διότι αυτές οι θεωρίες με τις πιθανές θέσεις των σωματιδίων, μου ακούγονται λίγο περίεργες.
Επίσης , υπάρχουν ακόμα σοβαροί επιστήμονες που να πιστεύουν στην θεωρία των πολαπλών συμπάντων;

Την καλημέρα μου

cynical είπε...

Καλημέρα Αλέξανδρε. Σχετικά με τη θεωρία των πολλαπλών συμπάντων, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είναι μια, αλλά πολλές, κάθε μια για άλλους σκοπούς, και ότι αυτοί που τις διετύπωσαν προφανώς και δεν πίστεψαν ποτέ ότι θα τις αποδείκνυαν κι όλας. Απλώς κάποιες βοηθάνε (Everette's many world interpretation), στο να συμβιβαστούν τα ενοιολογικά κενά της κβαντικής σχετικά με το γεγονός ότι προτού κάνουμε τη μέτρηση το σύστημα μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε κατάσταση πριν κάνουμε τη μέτρηση.
Άλλες θεωριες (Linde's Bubble theory) εισήχθησαν με την πρόθεση να ερμηνευσουν προβλήματα κοσμολογικής υφής όπως κατανομή γαλαξιών και άλλα.
Προφανώς και το θεμα είναι still hot, και πολλά καλά μυαλά ασχολούνται. Να σου πω δεν βρισκω τιποτε κακό σε αυτό. Υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα στην κβαντ. και κοσμολογια και κάθε ιδεα όσο "τρελλή" στην κοινή εμπειρία και να ακούγεται δεν πρέπει να αποκλείεται. Άλλωστε η κοινη εμπειρια δεν έχει θεση στις πολύ μικρές και τις πολύ μεγάλες κλίμακες.

Δεν έχω ακούσει τιποτα που να κανει challenge την αρχή του Heisenberg. Ξέρω ότι δουλεύει απόλυτα στα bubble chambers της πυρηνικής φυσικής.

nelly είπε...

Τωρα με το "Κβαντα" και "Κβαντα" και "Κβαντα" που ακουω εγω η σινεφιλ τοση ωρα,θυμηθηκα την ταινια "Ενα ψαρι που το ελεγαν Γουαντα"(λογω ριμας και μονο)

..................

"Με τόσους σκεπτικιστές, αγνωστικιστές και αθεϊστές να κόβουν βόλτες, τελευταία, στους δρόμους, μια επιστημονική απόδειξη περί της ύπαρξης του Θεού, θεωρώ ότι θα ήταν απολύτως απαραίτητη, και ότι δεν θα μπορούσε να προέλθει από πουθενά αλλού, παρά μόνον από την Κβαντομηχανική."
Μα,αγαπητη μου,μονο ΤΕΤΟΙΟΙ (ευτυχως!) θα αρχισουν να υπαρχουν πλεον...δεν ειμαστε καμποσοι,γινομαστε πολλοι...η Κβαντοθεολογια δε θα εχει καμια ελπιδα να βρει εδαφος στους "εγκεφαλικους" εγκεφαλους.

OnWine είπε...

Πληροφοριακά.... το πείραμα του John Cramer, (http://faculty.washington.edu/jcramer/Nonlocal_2007.pdf) που θα αποδείξει την αναστροφή του βέλους του χρόνου (backward causality κλπ), από οσο ξέρω, πρόκειται να γίνει μέσα στον Ιούνιο, δεδομένου του χαμηλού του κόστους και των χρημάτων (40.000 $) που ήδη εχει συγκεντρώσει...

Εν τούτοις, υψηλά ιστάμενοι κοινοτικοί, σε ιδιωτικές συζητήσεις, ισχυρίζονται οτι στο CERN έχει ήδη αποδειχθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, σαν παραλλαγή του πειράματος DCQE (Delayed choice quantum eraser), με το οποίο πολλοί συνδέουν και την "συσκευή" του Cramer...

Σχετικά με την παρατήρηση της ταυτόχρονης υπαρξης σωματιδίου σε διαφορετικά σημεία, σφαλώς εχεις δίκιο, αλλά η ...αυθαίρετη αναγωγή του στον μακρόκοσμο ακριβώς αυτή την εντύπωση θα έδινε... και μερικές αυθαιρεσίες συνιστούν πολύ ...ενδιαφέρουσες καταστάσεις...

Πάντως, και επειδή μου αρέσουν τα science fiction, σήμερα σχεδόν δεν υπάρχει σχετικό μυθιστόρημα που να μην εχει αναφορές σχετικές μα τα παράδοξα των κβάντα...

Ειδωμεν....

cynical είπε...

Αγαπητή μου Νέλλη καλημέρα. Αισιόδοξη σε βλέπω. Οι αγνωστικιστές μετράνε το 13% παγκοσμίως. Οι αμιγώς άθεοι μάλλον είναι μια στατιστικώς αμελητέα ποσότητα. Και οι κατηγορίες αυτές δεν αυξάνονται δυστυχώς..

Κάποτε την είχα δει αυτή την ταινια μη με ρωτάς αν μου άρεσε.

cynical είπε...

Γειά σου σχολιαστή. Τον ξέρω τον Cramer και σε αυτόν αναφερόμουν. Καλά και αυτος για 40,000 δολάρια κανει έτσι. Σε ευρώ το ποσό είναι εντελώς αμελητέο. Άμα είναι να αποδείξει κατι τοσο συναρπαστικό μεχρι και εγώ του τα δινω όταν πάρω ομως το εφάπαξ.

Πάντως άλλο να πούμε οτι θα το κάνει, άλλο ότι το έκανε το πείραμα, και άλλο ότι η επιστ. κοινότητα συμφώνησε στην ερμηνεία των αποτελεσματων του πειράματος αυτού. Ας περιμένουμε όμως πρωτα.

Νομίζω ότι η ΚΒ πιάνει επειδή είναι απρόσιτη στη κοινη εμπειρία και πολλοί βγάζουν πολλά χρήματα πουλώντας την. Δες τι έγινε με τo "Bleep.."
Σ'ευχαριστώ πάντως για τις πληροφοριες. Τα θεματα είναι οντως πολύ ενδιαφεροντα και κανεις δεν είπε ότι οι απαντησεις είναι τελειωτικές και ότι δεν υπάρχει μια άλλη θεωρια υπερκειμενη που να περιλαμβάνει την ΚΒ θεωρια...

nelly είπε...

πως γινεται να μην αυξανονται εν ετει 2008??? Θα τρελαθω!!!

τι γινεται ρε παιδια?δηλαδη ισυριζεσαι οτι η επιστημη και η τεχνολογια προοδευουν αλλα η Ιδεα περι Θεου Υπαρξης καλα κρατει?...γι αυτο φταινε κομματακι(κομματαρα)και οι ιδιοι οι επιστημονες που αντι να βγαλουν καμια θεραπεια κατα του καρκινου καθονται και βγαζουν σελοφαν αδυνατισματος!Ειναι να μην πιστεψει μετα κανεις στο Θεο(σε ο,τιδηποτε ανωτερο)?Αφου η Επιστημη κανει προοδους αλλα δυσκολευεται να επιλυσει τα καυτα ζητηματα του Ανθρωπου...αφου μια 50αρα μπορει να δειχνει 30αρα αλλα αν αρρωστησει απο καρκινο το πιο πιθανο ειναι πως θα πεθανει.Κι η Επιστημη και η Ερευνα καπου παρεκκλινουν της πορειας τους...

cynical είπε...

Γειά σου Νέλλη, πολλοί φυσικοί είναι θρήσκοι, και δεν βρίσκουν καμιά αντινομία στον τρόπο που σκέφτονται. Γιατί πόσο αριστεροί είναι επίσης θρήσκοι; Μην ψάχνεις λοιπόν για απλές απαντήσεις.

Σχετικά με τον καρκίνο τα τελευταία 40 ομολογουμένως, χρόνια δεν έχουν γινει σημαντικά βήματα για την θεραπεία του. Μονο οι διαγνωστικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί.
Δεν μπορώ να πω ότι δεν προσπαθούν. Μπορεί να είναι πολύ δυσκολο το προβλημα ή μπορεί να μην το αντιματωπιζουν με τη "σωστη" προσέγγιση.
Πάντως όλες οι μεγάλες θεωριες σταμάτησαν πριν τον πόλεμο. Από κει και μετά τιποτε γονιμο. Ο λόγος, συμφωνα με ένα μεγάλο φυσικό, είναι ότι οι σύγχρονοι επιστήμονες δεν μαθαίνουν να ΣΤΟΧΑΖΟΝΤΑΙ πάνω στο προβλημα. Απλώς βαζουν τους κομπιούτερ να λυνουν εξισώσεις.
Πιθανον να ειναι και ετσι.

Nomad είπε...

Κατ αρχήν είμαι ετοιμος να ξεκινήσω το ίδιο βιβλίο!
Τετοιος συγχρονισμός; !!!

Κατα δύο, χαίρομαι να σε διαβάζω ρε θηρίο.

:)

Κατα τρία, για την κβάντωση της μαλακίας ειδικά έχω μιλήσει κι εγω κάπου, αλλά κβαντώθηκα τώρα και δε θυμαμαι που.



Καλημέρα

cynical είπε...

Γειά σου Νομάδα. Τι θα κάνεις λέει; Θα κβαντώσεις και συ τη μπούρδα; Ε! τότε, για να μη σφαχτούμε, εγώ θα προσπαθησω να ενοποιήσω τη μπούρδα με τη βαρύτητα.

Τελικά Νομάδα, μήπως είσαι και συ κρυπτο-κβαντο-φιλόσοφος;
Άντε να έχουμε καλή βδομάδα...

Nomad είπε...

E αμα είναι να την ενοποιήσεις -και μαλιστα μέσω των υπερΠορδών- οκ, μου αρέσει η αμιλλα

:)))))

(αμιλλα ντε. ετσι είπε κι ο στυλιανίδης. τα ιδιωτικά αει λεει με την ααμιλλα θ αναβαθμίσουν τα δημόσια. Και θυμήθηκα την κβαντική πατατα της αμιλλας στις πανελληνιες του 1980δεθυμαμαι που έγραφαν οι μαθητές για τα ωφέλη του γεώμηλου.)

:ΡΡΡΡ

(οχι, η κανονική μου δουλειά είναι βυζομάντης, αλλά έχω πέσει σε περιοχή με αμαζόνες και δε μπορώ να δω ούτε 3 λεπτά μπροστά στο κβαντομέλλον)

:ΡΡΡ

cynical είπε...

Νομάδα, οι ΥπερΠορδες σε πόσες διαστάσεις θα εκτείνονται;
Και ο Στυλιανίδης μεταφυσικός !!! Με κάποιο ακόμα άγνωστο μηχανισμό τα Ιδιωτ. Πανεπ. θα μεταφέρουν τη Χάρη τους στα κολασμένα Δημόσια και θα τ' αγιοποιούν.

Πριν κάνεις οτιδήποτε, φρόντισε πάντως να κατοχυρώσεις με πατέντα το καινοφανες αυτο ειδος μαντειας.

Greek Rider είπε...

@Πάντως αν αντικαθιστούσαμε τα κανονικά οικονομικά με τα κβαντικά οικονομικά ίσως κάτι γινόταν...

cynical είπε...

Ιδού G. RIDER. Πεδίον δόξης λαμπρόν! Μια νεα επιστήμη στα σπάργανα! Μετά τα νεοκλασικά Οικ., τα κβαντικά! Δες για παράδειγμα http://www.amazon.co.uk/Quantum-Finance-Integrals-Hamiltonians-Interest/dp/0521714788/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1211203077&sr=8-3

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη για την άγνοια μου αλλά σας παρακαλώ πεφωτισμένη εξηγήστε μου

Τι ακριβώς είναι η ΜΟΥΡΔΑ την οποία κβαντώσατε?? Και επίσης επειδή δεν το γνωρίζω με τι τρόπο κβαντώνεται η ΜΟΥΡΔΑ?? Ποια είναι η κυμματοσυναρτηση της ΜΟΥΡΔΑΣ???
Ευχαριστώ εκ των πρότερων

Ο αδαής σας αναγνώστης.

Ανώνυμος είπε...

@nomad εχετε κληρονομικο χαρισμα η εκπαιδευτηκατε στας Ινδιας.Αν συμβαινει το δευτερο παρασιδετε ιδιαιτερα??

cynical είπε...

Μπούρδα είναι, κ. ντε Προφούντιε, όπως θέλουμε τη γράφουμε! Και Μούρδα και Ούρδα και Πούδρα. Πάντως, σας συγχαίρω για την παρατήρησή σας, που σημαίνει ότι είστε ένας πολύ προσεκτικός αναγνώστης του βλογ.

cynical είπε...

@de Profundis, με τέτοιο κορεσμό που έχουν υποστεί τα παραδοσιακά επαγγέλματα, και βυζομαντεία θα σπουδάζουμε και πεομαντεία και πολλά άλλα.

Nomad είπε...

Εκ βαθέων,

είμαι αυτοδίδακτος. Ξεκίνησα από ομφαλοσκόπος και στην πορεία σκέφτηκα ότι ο χώρος μεταξύ ομφαλού και καρδιάς παραμένει ανεκμετάλευτος, αντίθετα με το χώρο μεταξύ ομφαλού και κέντρου του σύμπαντος, που φροντίζουν άλλοι να τον γεμίζουν. Για λόγους ανταγωνισμού εξειδικεύτηκα δηλαδή.

:)

Κυνική

μην τα απλοποιείτε παρακαλώ τόσο τα θέματα. Για πεομαντεία δεν ξέρω, αλλά στην ειδικότητά μου σας διαβεβαιώνω ότι χρειάζεται μάστερ για να βγει σωστά η δουλειά. Ολόκληρη γεωμετρία υπολογίζουμε, κβαντική άνωση, συνδυασμούς βαρυτικών σεληνιακών πεδίων, γαλακτοκομική παραγωγή, τι να σας λέω.

cynical είπε...

κ. Νομάδα, και πάλι δεν μπορείτε να εξασκήσετε σωστά το επάγγελμά στο οποίο εξειδικευτήκατε με αυτές τις αμαζόνες που ετάχθησαν να το προστατευουν απο τους ξενους εισβολείς..

Εγώ μια ιδέα νέου επαγγελματικού προσανατολισμου έρριξα κατ' αναλογιαν της βυζομαντείας....
Δεν υποτίμησα καθολου την ειδικοτητά σας. Κάθε άλλο μάλιστα

Spyros Vlahos είπε...

O Bohm συζήτησε με τον Κρισναμούρτι. Όλοι οι μεγάλοι κβαντομηχανικοί πέρασαν κάποια ώρα κι από την Ανατολή.
Μ' αυτό δε θέλω να 'πω ότι μαλακίες του τύπου "What in the bleep do we know" αντέχουν σε κριτική. Αλλά ότι δεν βλάπτει να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε proposition, οι μαλακίες καταρρέουν μόνες τους (αφού γίνουν πρώτα ... μπεστσέλλερ).
Η Κβαντομηχανική είναι ένας άλλος τρόπος να πούμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα κι ότι η Φυσική είναι μια άλλη προσσέγγιση.

cynical είπε...

Σπυρο, καλημέρα. Ένας, από τους χιλιάδες "αποστάτησε" και τον κάνανε σημαία. Και δεν ηταν μόνο ο Bohm, αλλά και ο Josephson (Nobel) και ο Penrose (κατά μια έννοια) και τις είπε και ο Heisenberg τις μαλακιες του. Αλλά η φυσική δεν σταθηκε σε αυτές. Μυστικισμοί δεν χωράνε οταν υπάρχει το πειραμα. Η κβαντική έχει αυστηρη μαθηματική δομη δεν λαθεψε ποτε στις προβλεψεις, υπάρχει διασταση αποψεων στην ερμηνεια καποιων postulates. Εδώ υπάρχει προβλημα και συνεχίζει. Sorry, αλλά και συ Φυσικός εισαι, ο Κρισναμουρτι τι δουλεια εχει με τις εξισωσεις Μαξγουελ;

Ανώνυμος είπε...

"ότι μπορούμε να βγαίνουμε από το σώμα μας, να παίρνουμε τον αέρα μας στο Σύνταγμα, μετά να την διπλώνουμε, να την μαζεύουμε και να ξαναμπαίνουμε πίσω στη σάρκινη κασέλα"

Χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω και άσχετα με τις μπουρδολογίες που λένε όσοι θέλουν να αποκτήσουν πελάτες με καινούριους τρόπους, αυτό που περιγράφεις είναι ένα γεγονός. Και είναι γεγονός γιατί εγώ προσωπικά το έχω καταφέρει (μερικές φορές).
Μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένους τρόπους.
Πρέπει όμως να προσθέσω ότι είναι πολύ δύσκολο. Και δεν μπορεί να το πετύχει ο καθένας έτσι στα όρθια, επειδή του το είπαν.
Το πρόβλημα των «σύγχρονων προφητών» είναι τεράστιο. Παίρνουν κάτι που δέχτηκαν σαν αληθινό, χωρίς να μπορούν να το κάνουν, το ανακατεύουν με ωραία σάλτσα «ψυχολογίας και ρομαντισμού» του ρίχνουν από πάνω και λίγη επιστήμη για γαρνιτούρα και ιδού:
Δεκάδες άνθρωποι, κουρασμένοι από τον «σύγχρονο τρόπο ζωής», κάθονται και αυνανίζονται διανοητικά με σαχλαμάρες, μετατρεπόμενοι σε πελάτες "δασκάλων".
Εν μέρει έχεις δίκιο να τα απορρίπτεις όλα μαζί αφού έτσι που τα παρουσιάζουν δημιουργούν μια απίστευτη σαλάτα βλακείας.

cynical είπε...

Καλημέρα mihalis. Η σαλάτα , οπως λες του New Age ειναι που με αηδιάζει και η επισφράγηση των ανοσιων καπηλευοντας θεωριες της φυσικης που τιποτε το μεταφυσικο δεν εχουν. Γι αυτο που λες οτι κατορθώνεις, διατηρω καποιες επιφυλάξεις, αλλά ο στοχος μου δεν ειναι να το κρινω εφ όσον δεν ψαχνει δικαιωση μεσα απο την επιστημη για την οποια εχω καποια λογια να πω. Παντως αν καποιος εξωτερικος παρατηρητης θα μπορουσε να μαρτυρησει αυτο που κανεις, θα ηθελα να ημουν παρούσα να το δω ιδιοις ομμασι...