Αγαπητοί μου φίλοι,
Αν έχετε βαρεθεί εσείς, καθώς και οι συνδαιτυμόνες σας να σας ακούνε να επαναλαμβάνετε στις βραδινές σας εξόδους σε gourmet εστιατόρια, τα ίδια και τα ίδια για το ποιόν του οίνου που πρόκειται να συνοδεύσει το πανάκριβο δείπνο σας, καλό θα ήταν να ξεστραβωνόσασταν λιγάκι και να μαθαίνατε κάτι τις περισσότερον από «φρουτώδες, γευστικό, και ώριμο» και άλλες σάχλες του συρμού.
Αν έχετε επίσης απηυδήσει να μεταφέρετε την ασχετοσύνη σας από πολυτελή, σε πολυτελή κάβα του Κολωνακίου, και να καταρρακώνεστε κάθε φορά που τα επιτιμητικά βλέμματα των επαϊόντων πωλητών πίπτουν βαριά και ασήκωτα επάνω σας,
Αν, στα τραπέζια που σας προσκαλούν στις χλιδάτες μεζονέτες της Κηφισιάς φέρνετε σαν δώρο κρασί Βauseulais από Βασιλόπουλο ή Riesling του Mosel, τότε καλόν ίσως θα ήταν να ρίξετε και μια ματιά στα παρακάτω.
Το κρασί, αγαπητοί μου, δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι σύνθετο εργαλείο και εκτιμάται από πολλούς παράγοντες όπως,
1) Χρώμα,
2) Άρωμα,
3) Γεύση και
4) Επίγευση
Αν έχετε βαρεθεί εσείς, καθώς και οι συνδαιτυμόνες σας να σας ακούνε να επαναλαμβάνετε στις βραδινές σας εξόδους σε gourmet εστιατόρια, τα ίδια και τα ίδια για το ποιόν του οίνου που πρόκειται να συνοδεύσει το πανάκριβο δείπνο σας, καλό θα ήταν να ξεστραβωνόσασταν λιγάκι και να μαθαίνατε κάτι τις περισσότερον από «φρουτώδες, γευστικό, και ώριμο» και άλλες σάχλες του συρμού.
Αν έχετε επίσης απηυδήσει να μεταφέρετε την ασχετοσύνη σας από πολυτελή, σε πολυτελή κάβα του Κολωνακίου, και να καταρρακώνεστε κάθε φορά που τα επιτιμητικά βλέμματα των επαϊόντων πωλητών πίπτουν βαριά και ασήκωτα επάνω σας,
Αν, στα τραπέζια που σας προσκαλούν στις χλιδάτες μεζονέτες της Κηφισιάς φέρνετε σαν δώρο κρασί Βauseulais από Βασιλόπουλο ή Riesling του Mosel, τότε καλόν ίσως θα ήταν να ρίξετε και μια ματιά στα παρακάτω.
Το κρασί, αγαπητοί μου, δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι σύνθετο εργαλείο και εκτιμάται από πολλούς παράγοντες όπως,
1) Χρώμα,
2) Άρωμα,
3) Γεύση και
4) Επίγευση
1) ΧΡΩΜΑ:
Για το Λευκό κρασί, οι δόκιμοι χαρακτηρισμοί είναι:
Βαθύ κίτρινο, Πράσινες / Χρυσές / Μπρούτζινες ανταύγειες (που σχετίζονται με την παλαιότητα).
Για το Κόκκινο κρασί: Πορφυρό – Κεραμιδί ανταύγειες (που επίσης σχετίζονται με την παλαιότητα).
2) ΜΥΤΗ:
Λευκά:
Φρούτο, Εσπεριδοειδή, Λεμόνι, Ανθώδες, Βούτυρο, Καραμέλα, Βανίλια, Ξύλο, Άγουρο φρούτο, εξωτικό φρούτο, άχυρο, εξελιγμένη, εξελιγμένη μύτη.
Πιο σπάνια: Βρεγμένο μαλλί, (προσοχή όχι μαλλί της γριάς), Πέτρας, Πιπί γάτας (εδώ μεγαλύτερη προσοχή), αλλά αφού δεν πάτε συχνά στη Ν. Ζηλανδία δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως και τα μπερδέψετε.
Κόκκινα:
Ερυθρό φρούτο, φρούτο του δάσους, κεράσι, μούρο, ώριμο φρούτο, δέρμα (Ροδανού), ξύλο, καπνός, βανίλια, κέδρος, βατόμουρο, μπαχαρικά, κανέλα.
Πιο σπάνια: Ντομάτα.
Λευκά:
Φρούτο, Εσπεριδοειδή, Λεμόνι, Ανθώδες, Βούτυρο, Καραμέλα, Βανίλια, Ξύλο, Άγουρο φρούτο, εξωτικό φρούτο, άχυρο, εξελιγμένη, εξελιγμένη μύτη.
Πιο σπάνια: Βρεγμένο μαλλί, (προσοχή όχι μαλλί της γριάς), Πέτρας, Πιπί γάτας (εδώ μεγαλύτερη προσοχή), αλλά αφού δεν πάτε συχνά στη Ν. Ζηλανδία δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως και τα μπερδέψετε.
Κόκκινα:
Ερυθρό φρούτο, φρούτο του δάσους, κεράσι, μούρο, ώριμο φρούτο, δέρμα (Ροδανού), ξύλο, καπνός, βανίλια, κέδρος, βατόμουρο, μπαχαρικά, κανέλα.
Πιο σπάνια: Ντομάτα.
3) ΓΕΥΣΗ:
Γεμάτο, άδειο, ισορροπημένο, πλαδαρό, οξύτητα, φινετσάτο, έντονο, ελαφρά πικρό, πολύπλοκο, μονοδιάστατο.
4) ΕΠΙΓΕΥΣΗ:
Μακριά επίγευση, μέτρια, μικρή επίγευση=κοντό.
Όπως θα διαπιστώσατε, από τον κατάλογο λείπουν παντελώς τα ροζέ. Αν ως τώρα τα περιλαμβάνατε στην συνομοταξία των οίνων, καλόν είναι να αρχίζετε σιγά-σιγά να τα εξορίζετε!
Με τον περιεκτικό και ευσύνοπτο αυτό οδηγό νομίζω ότι συμπληρώνετε το κοσμικό και κοινωνικό σας προφίλ και ότι είστε έτοιμοι να κατακτήσετε τα αθηναϊκά σαλόνια.
ΥΓ. Στο σημείο αυτό, για δική σας εξάσκηση έχω προετοιμάσει κάποιες ασκήσεις τις οποίες επιθυμώ να φέρετε συμπληρωμένες σ’ ένα μήνα από τώρα, αυστηρά.
Ε1: Πώς θα χαρακτηρίζατε το κρασί που ήπιατε ανήμερα του Πάσχα από άποψη μύτης;
Ε2: Αναφέρατε 2 μάρκες κρασιού που μυρίζουν Πιπί της Γάτας.
Ε3: Ονομάστε μου δυο πλαδαρά κρασιά καθώς και ένα μονοδιάστατο + πλαδαρό μαζί. Ποιες είναι οι διαφορές στο αποτέλεσμα;
Ε4: Αναφέρατε μια διάταξη μέτρησης της Επίγευσης, καθώς και τη μονάδα μέτρησής της.
Ε5: Αναφέρατε ένα τουλάχιστον κρασί που από χρώμα έχει «Ξανθές Ανταύγειες», μυρίζει «Βρεγμένο Μαλλί», και από γεύση είναι «Άδειο».
Καλή Επιτυχία!
28 σχόλια:
χικ
κ. de Profundis, πού είναι οι ασκήσεις σας; Αποτελούν προυπόθεση για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε το επομενο μάθημα περι γευσιγνωσίας.
Καλημέρα αλσήνικαλ,
Εγώ ήπια κρασί που μύριζε πιπί μιας Μαρίας. Παίζει;
@swell αν έκανες προηγουμένως ανάλυση ούρων,και δεν ανησύχησες, εγώ τι να πω παραπάνω.
Καλά.... επί παντός επιστητού!!
Θα διαφωνήσω με το ροζέ... αυτοί που το αορρίπτουν απλά δεν ζουν στα δικά μαςκλίματα, οπου ...κόκκινο και καλοκαίρι ΔΕΝ συμβιβάζονται...
Οσο γιά την ασκηση ...θα πάω γιά jogging κατά τις 3... Περνάω???
Αν οχι, θα επανέλθω οταν αναρτήσεις την ...με αγωνία αναμενόμενη "Σημειολογία του μπιντέ"
---------
ΥΓ΅: Μονο πρόσεξε... η γευσιγνωσία γενικώς ...αποκαλύπτει ηλικίες
@sxoliasti καλημέρα. Νομιζω ότι με τις γνωσεις που απέκτησες θα μπορείς να συμμετέχεις άφοβα σε συζητήσεις επιπέδου. Σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και να πας, αν δεν γνωριζεις απο κρασιά αισθανεσαι ένα τίποτα.
Από ηλικίες, είπαμε είμαστε όλοι έφηβοι. Αφού βαρέθηκα το πλέξιμο και το βελονάκι, το έρριξα στη γευσιγνωσια σαν μια πολύ εποικοδομητική δραστηριότητα.
Δεν ξέρω τι λετε, αλλα αν δεν εχετε πιεί μοναστηριακό αγίου όρους ορίτζιναλ, ΜΕΣΑ στο Ορος, απο την μικρή τοπική παραγωγή Μυλοποτάμου, δεν είστε σομελιέ.
:ΡΡΡΡ
(ακου πιπι της γατας! μα καλά, γιατί αυτό το τοστ δεν το βαλατε στα Μεταμοντέρνα;;;; )
@nomad καλημέρα, θα το έχω υπ' όψιν μου όταν αλλάξω φυλο και επισκεφτώ το όρος ή όταν η Καραμάνου πετύχει να πέσουν οι φράχτες και για μας τις χορεύτριες.
Το "πιπί.." είναι εντελώς δοκιμος όρος, που περιλαμβάνεται και στο λεξικό της Οξφόρδης.
Το δικό μας ήτανε κοντό, μονοδιάστατο, μύριζε φρεσκοβαμμένο μαλλί γηραιάς κυρίας προς το σάπιο μήλο, ξανθό με ανταύγιες κεραμιδιών Χαλκίδας, η ασθενέστατη, έτσι κι αλλοιώς, μνήμη μου όμως δεν συγκράτησε το όνομά του αφού κατέβασα ένα fiascο, alone.
Κατά τα άλλα...
έφτιαξα έναν κατάλογο ΜΕΓΑΛΩΝ ψεμμάτων.
Περιμένω (στο μπλόγκ μου κατά προτίμηση) περαιτέρω ...παραγωγή ψεμμάτων σας για να εμπλουτιστεί ο κατάλογος και να φτάσουμε σε ψηφοφορία αξιολόγησης/κατάταξης.
Ψευτοφιλάκια
Αυτό με το πιπί της Γάτας με προβλημάτισε. Βρε Cynical να κόψω την Μαλαματίνα (πω πω χάλιιι) ή είναι ρετσίνα και δεν πιάνει?
καλά κρασιά...
πιστεύω σε λίγο ότι με ανάλογη φρασεολογία θα κρίνονται και οι αναρτήσεις...
για τη συγκεκριμένη ανάρτηση
χρώμα βαθύ κίτρινο
μύτη βρεγμένο μαλλί
γεύση ελαφριά πικρή
επίγευση κοντή
@aerostatik, όλα καλά αλλά όχι και ...κοντή!
@homo-sapiens. Η βασική βιβλιογραφία που είναι γαλλική δεν αναφέρει τιποτε για ρετσίνες και άλλα ..ποταπά και ευτελή. Οπότε πράξτε κατά συνείδηση!
Κανόνισε συνάντηση γιά φιλολογική αντιπαράθεση, ποίηση και διακριτικό μάθημα μέθης...
την ανάρτηση χαρακτήρισα, όχι εσένα...
@κ. psemma-me-oura, (PMO), για συντομία, δεν κατάλαβα το σχόλιό σας σε ποιά απο τις ερωτήσεις που έθεσα απαντάει. Μάλλον έχετε κοπεί στις εξετάσεις.
Καλή σας μέρα. Λυπάμαι, αλλά ξανά τον Σεπτέμβριο!
@sun w knight, καλημέρα.
Εγώ θα κανονίσω την ατζέντα, εσύ βρες το χωρο. (To κέντρο τα αγρίια πώς σου φαίνεται;)
Πρέπει όμως να συσχετίσουμε κρασί και ποιητές. Εδώ σε θέλω!
Ας πούμε τον Ρεμπώ πως θα τον έπινες; Τον Byron, με λευκό sec, ή με μοσχοφίλερο;
Τώρα, έστω ότι ειχα κρασί με μυρωδιά αυτό της ...γάτας. Ποιόν ποιτή θα έβαζες δίπλα.
Λοιπόν ιππότη, όπως βλέπεις δεν είναι απλό το θεμα. Εδώ βγαίνει διδακτορικό.
@aerostatik. καλά που μου το θύμησες. Καιρό έχω να κάνω μακριά ανάρτηση.
Αρχίζουμε και γινόμαστε ... εστέτ ή είναι η ιδέα μου;
@σπύρε καλησπέρα, πού και πού να λεμε και καμιά μαλακια να περναει η ωρα.
άνοιξα την πόρτα, έπεσα πάνω στα πυρηνικά και είπα να ξαναγυρίσω στα κρασιά να πνίξω τους φόβους μου..
Καλημέρα κ. Κ.Κ. Μοίρη μας. Αν συνεχίσετε να παρακάμπτετε την κυρία είσοδο, πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό θα πνίγετε τους φόβους σας σε ραδιενεργά βαρέλια.
δεν επρόκειτο περί by-pass
απλά δεν βρισκόμουν στο φόρτε του ακτιβιστικού μου mood
ελπίζω να με συγχωρέσετε γι αυτό
κ. Κ.Κ.Μοίρη σας διαβεβαιώνω ότι για να ελαφρύνουμε τη συνείδησή σας, θα είστε ο πρώτος που θα αλυσσοδέσουμε έξω από την βουλή όταν προβούμε σε ένα τέτοιο τρόπο έμπρακτης και αγωνιστικής διαμαρτυριας.
μπορείτε να μου βάλετε και φωτιά..
ο πρώτος φλεγόμενος βλόγερ, θυσία στα ιδανικά του λειτουργήματος
Μην το παρακάνετε πια κ. Κ.Κ.Μοίρη! Η καύση, ξέρετε είναι μιά μη-αντιστρεπτή διαδικασία.
Αν πάλι θέλετε σώνει και καλά να προσφέρετε θέαμα, τότε θα σας αλυσσοδέσουμε πάνω σε σταυρό με διάφορα λαμπάκια γύρω-γύρω, και με ένα κασετόφωνο από κάτω να παίζει τη μουσική της προτίμησή σας. Η ενδυμασία επί του σταυρού θα είναι επίσης του αγαπημένου σας σχεδιαστή. Αμα συμφωνείτε, περάστε το απόγευμα για τα συμβόλαια.
αυτά περί irreversible να πάτε να τα πείτε στις όχθες του Bagmati , φιλτάτη (σας έβγαλα και ρίμα)
εγώ καίγομαι και άνευ αντικειμένου, για τη χαρά του sport και μόνο
στείλτε τα συμβόλαια υπογεγραμμένα
κ. Κ.Κ.Μοίρη. Αυτά που λέτε τώρα περί ινδουστικής reversibility, με κάνουν και τρομάζω. Δηλαδή, δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από σας;;
Προσέξτε μόνον, σαν "Flambierte Blogger", να μην έχετε την τύχη της "Flambierte Frau".
Δημοσίευση σχολίου