Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ : 2/2 (Φωτοβολταϊκά-Γεωθερμία-Θάλασσα)


ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η επόμενη πηγή που μας έρχεται στο νου μετά τον αέρα, είναι το φως, και μάλιστα το ηλιακό. Αυτό κι αν είναι ανανεώσιμο! Και ευτυχώς η ανθρώπινη επινοητικότητα βρήκε από πολύ νωρίς τρόπους, εκμεταλλευόμενη φυσικούς νόμους, να κατασκευάσει ειδικές διατάξεις ώστε από το φως να παράγει ηλεκτρισμό. Για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για το κατά πόσον η Κβαντομηχανική έχει σχέση με την πραγματικότητα ή είναι σκέτη μεταφυσική, σας πληροφορώ ότι το παραγόμενο κατ’ αυτόν τον τρόπο ηλεκτρικό ρεύμα, ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της ως άνω Κυρίας!

Ο μηχανισμός, εν γένει είναι απλός. Κάποιο φωτόνιο που διαθέτει την κατάλληλη συχνότητα, είναι δυνατόν να απορροφηθεί από κατάλληλο υλικό της κατηγορίας των ημιαγωγών, εκδιώκοντας την ίδια στιγμή ένα ολόκληρο ηλεκτρόνιο, το οποίο μπορούμε στη συνέχεια να εκμεταλλευτούμε. Τέτοιες πρώτες διατάξεις κατασκευάστηκαν από πυρίτιο στα περίφημα εργαστήρια Bell της Αμερικής ήδη από το 1954. Αν και το πυρίτιο είναι ένα κοινότατο και πολύ φτηνό υλικό, όλη η άμμος είναι πυρίτιο για παράδειγμα, το πρόβλημα ήταν η χαμηλή απόδοση, τής τάξης του 6% μόνο, γεγονός που έκανε την εμπορική του εκμετάλλευση ασύμφορη. Ο λόγος της πολύ μικρής αποδοτικότητας των ηλιακών κυψελών είναι ότι η ηλιακή ακτινοβολία καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων, ενώ ένα ημιαγώγιμο υλικό μπορεί να απορροφήσει μόνο σε μια πολλή στενή περιοχή. Το υπόλοιπο φως παραμένει ανεκμετάλλευτο ή απορροφάται από το πλέγμα του υλικού, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του, που εν γένει είναι ένας ανεπιθύμητος παράγοντας. Επομένως, το επόμενο βήμα ήταν να αναζητηθούν νέα υλικά, που να αυξάνουν την απόδοση σε μεγαλύτερα και συμφέροντα από άποψη κόστους, επίπεδα.

Τέτοια νέα υλικά βρέθηκαν όντως, δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο, μιας και η φύση είναι ανεξάντλητη, όπως επίσης επινοήθηκαν και νέες διατάξεις με τελικό στόχο την εμπορική τους εκμετάλλευση.

Πριν προχωρήσω θα ήθελα να τονίσω ότι από άποψη φυσικών αρχών υπάρχουν δυο διαφορετικές τεχνολογίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν το ηλιακό φως. Η μια είναι αυτή που προαναφέραμε, δηλαδή η μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρισμό και η οποία επιτυγχάνεται με τα φωτοβολταϊκά, ενώ η άλλη βασίζεται στην θερμαντική ικανότητα του ήλιου και η οποία υλοποιείται με συστήματα αποτελούμενα από μεγάλους παραβολικούς καθρέφτες, (large scale concentrating solar power, CSP).

Τα κυριότερα προβλήματα με τα φωτοβολταϊκά είναι η απόδοση και το κόστος. Λογικά, όσο ανεβαίνει η απόδοση, τόσο ανεβαίνει και το κόστος. Μου κάνει εντύπωση, επίσης, από τον πίνακα που δημοσίευσα στην προηγούμενη ανάρτηση, η πολύ μικρή συνεισφορά τους στην συνολικά παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ, η οποία είναι κατά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη της Γεωθερμίας. Πιθανόν να οφείλεται στα μειονεκτήματα που ανέφερα προηγουμένως.

Τα φωτοβολταϊκά από πυρίτιο, μπορεί να είναι φτηνά αλλά έχουν ένα θεωρητικό πάνω όριο αποδοτικότητας ίσο με 30%, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Με κατάλληλο σχεδιασμό των φωτοβολταϊκών διατάξεων όμως, η συνολική αποδοτικότητα μπορεί να εκτιναχθεί στο 43%, αλλά προς το παρόν το όλο σχέδιο είναι προϊόν εργαστηρίου.

Η χρήση άλλων υλικών είναι δυνατόν να κατεβάσει το κόστος και να ανεβάσει την αποδοτικότητα. Τέτοια υλικά είναι οι κβαντικές τελείες (quantum dots), για τα οποία πιθανόν να έχετε ακούσει αρκετά σε άρθρα σχετικά με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην Ιατρική. Έχω σκοπό να κάνω σύντομα μια ανάρτηση για το θέμα. Οι κβαντικές τελείες είναι νανοκρύσταλλοι, δηλαδή μικρά κρυσταλλάκια μεγέθους κάτω των 100nm. (Για να δώσω μια αίσθηση μεγέθους, 1 nm ισοδυναμεί με 6 άτομα άνθρακα στη σειρά). Το χαρακτηριστικό τους, που υπόσχεται σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές είναι ότι μπορούν να απορροφούν σε διάφορα μήκη κύματος ανάλογα με το σχήμα που τους δίνεται και τον αριθμό των ατόμων από τα οποία αποτελούνται. Κατ’ αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα συχνοτήτων του ηλιακού φωτός. Με κατάλληλο δε σχεδιασμό, και απαγωγή της πλεονάζουσας θερμότητας, η αποδοτικότητά τους μπορεί να φτάσει και το 75%.

Ρίχνοντας κανείς μια γρήγορη ματιά στα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την ένταση της έρευνας προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως τώρα που η νανοτεχνολογία είναι στα ντουζένια της.

Τα φωτοβολταϊκά έχουν μεγάλη διάδοση στην Ιαπωνία, Καλιφόρνια και Γερμανία. Στην Αμερική το κόστος από αυτά έχει πέσει στην σχεδόν διπλάσια τιμή από το κανονικό ρεύμα, ενώ στην Ιταλία και την Καλιφόρνια, λέγεται ότι σε μερικές περιπτώσεις η τιμή είναι παρόμοια της συμβατικής. Κουφό, αλλά ποιος ξέρει, μπορεί να είναι και αληθινό.

Στη Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένα γύρω στα 300,000 φωτοβολταϊκά συστήματα, από τις στέγες των σπιτιών, ως σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, που παρέχουν συνολικά 3GW ηλεκτρισμού, ισοδύναμο με 3-5 συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τέτοιες εγκαταστάσεις είναι επιδοτούμενη στο τριπλάσιο της τιμής που στοιχίζει στον παραγωγό. Τα επί πλέον αυτά χρήματα είναι υποχρεωμένοι να τα καταβάλουν οι συμβατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, βάσει συμφωνιών που ισχύουν ως το 2024. Παρόμοια κίνητρα ισχύουν και για την Ισπανία και Ιταλία, με προοπτική να υιοθετηθούν και από άλλες 20 χώρες. Ποιες; Δεν αναφέρει.

Σχετικά με τα συστήματα των καθρεφτών, δεν έχω να πω πολλά, γιατί η εφαρμογή τους δεν έχει ακόμα επεκταθεί σε ευρεία κλίμακα. Η αρχή λειτουργία τους είναι διαφορετική, καθώς χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνουν κάποιο υπό πίεση υγρό μέχρι τους 400 C, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύουν σε τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Με τη χρήση δε, κατάλληλων αλάτων (Molten Salts) τα συστήματα αυτά μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή νύχτας, πράγμα που είναι πολύ επιθυμητό. Μια τέτοια μονάδα αποτελούμενη από 20,000 πιάτα έχει αρχίσει να εγκαθίσταται κοντά στο Los Angeles, και η οποία όταν αρχίσει να λειτουργεί το 2010, θα αποδίδει 500 MW.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εκτιμώ ότι η Ελλάδα είναι δύσκολο να επωφεληθεί απ’ αυτό τον τύπο ενέργειας. Οι μεγάλες ευνοημένες είναι η Ισλανδία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία, διότι αναβλύζει μέσα στα πόδια τους κυριολεκτικά, και έτσι δεν χρειάζεται να σκάψουν βαθιά για να την αντλήσουν. Άλλωστε αυτό είναι και το μεγάλο εμπόδιο για τη γενίκευσή της: σκάψιμο σε μεγάλα βάθη που μπορεί να είναι έως και 5 Km, θραύση βραχωδών εδαφών, ενίσχυσή τους με τσιμέντο κ.λ.π., εργασίες που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος. Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας γίνεται με την έγχυση νερού υπό πίεση σε μεγάλα βάθη. Το νερό θερμαίνεται και κατά την ανάδυσή του χρησιμοποιείται καταλλήλως. Το πρόβλημα είναι ότι η τεχνική αυτή δεν είναι πολύ αποδοτική, ενώ βελτιώνεται με τη χρήση CO2. Αλλά και αυτό θέτει ένα επιπλέον πρόβλημα για τους γνωστούς λόγους διάθεσης.

Αν και υπάρχουν αρκετές πειραματικές εγκαταστάσεις σε διάφορα μέρη, όπως Αυστραλία και Γερμανία, η μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευσή της, φαίνεται να είναι ακόμα μακριά στον ορίζοντα. Παρά ταύτα, υπάρχουν ένα εμπορικό εργοστάσιο στο Landau της Γερμανίας το οποίο λειτουργεί κανονικά από το 2007 και ήδη παράγει 22 GWh τον χρόνο, και ένα άλλο στο Soultz της Γαλλίας δυναμικότητας 1.5 MW.


ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ
Οι παλίρροιες δυνητικά μπορούν να παράξουν το 5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά λόγω πρακτικών δυσκολιών αυτό το νούμερο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Η εκμετάλλευση γίνεται με τεράστια φράγματα σε περιοχές με έντονο το φαινόμενο. Ένα τέτοιο υπάρχει στις ακτές της Βρετάνης, στη Γαλλία, ήδη από το 1966, ενώ παρόμοια λειτουργούν στη Ρωσία, Καναδά, Κίνα, και σύντομα στην Κορέα.
Δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το κόστος ακόμα, αλλά είναι ένα είδος ενέργειας που αφορά λίγες μόνο περιοχές του πλανήτη.

Τα κύματα είναι στο παιχνίδι καιρό τώρα, μιας και βρίσκονται σχεδόν παντού. Και επί πλέον εκτιμάται ότι μπορούν να παράξουν περισσότερη ενέργεια από τις παλίρροιες. Μια τέτοια εγκατάσταση εκμετάλλευσης των κυμάτων βρίσκεται σε λειτουργία στα ανοιχτά της Β. Πορτογαλίας, ενώ στα σκαριά είναι δυο εγκαταστάσεις στην Βόρεια Σκοτία και στις ακτές της Κορνουάλης. Ακόμα το κόστος είναι πολύ υψηλό.

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το ειδικό αφιέρωμα του ΝewScientist (11 Οκτ. 2008). Το θέμα είναι ανεξάντλητο. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην Wikipedia, στο λήμμα Renewable Energy: http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy, με χρήσιμους συγκριτικούς πίνακες κόστους, για παράδειγμα δυναμικού, αποδοτικότητας κ.λ.π. Για την Ελλάδα, οσμίζομαι ότι τα νούμερα που θα βρω θα πέφτουν σε αντιφάσεις μεταξύ τους και το θέμα προς το παρόν δεν το αγγίζω.


22 σχόλια:

Tic Tac είπε...

Καλημερα C,
σε ενα ντοκυμαντερ ειχα δει οτι πριν 30 χρονια η Ελλαδα ηταν στην αιχμη της τεχνολογιας, οσον αφορα στις ΑΠΕ. Τωρα, αν τολμησεις να το πιασεις οπως λες, φοβαμαι οτι - παρολη την ιδανικη θεση μας στο χαρτη - θα ειμαστε "πατος". Εξαιρεση ο ηλιακος θερμοσιφωνας.

Ανώνυμος είπε...

Πάει το ζεστό νερό. Οι φοροαπαλλαγές κοπήκαν, προ μακρού. Μυαλό κουκούτσι οι υπουργοί ενέργειας. Και ..οικολόγοι, οι δικοί σου. Πέρισυ ο Σουφλιάς, έβριζε στη βουλή, επειδή ανέβηκε το κόστος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Οδού, για να αποφύγουν τα μέρη, με ...αρκούδες.

Προτείναμε να στείλουν το λογαριασμό, στο Κάτω Αρκουδόρεμα. Πού αλλού;

cynical είπε...

@Tic tac. Αναφέρω ενδεικτικά,καποια στοιχεια για τα ΑΠΕ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Από
Α. ΙΣΤΑΜΕ:

ΑΙΟΛΙΚΗ
Παρατηρείται συνεχής αύξηση της
εγκατεστημένης ισχύος με το πέρασμα των χρόνων. Συγκεκριμένα η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών γενικά αυξήθηκε από 28MW το 1995 σε 374MW το 2003 και σε 525 MW το 2005.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Η Ελλάδα είναι τρίτη στον κόσμο στην εγκατάσταση θερμικών ηλιακών
συλλεκτών ανά κάτοικο.

Η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ήταν στα
τέλη του 2004 περί τα 4,5 MW, ποσοστό μόλις 0,1% επί των συνολικών φωτοβολταϊκών συστημάτων παγκοσμίως.



Β. Ελλην. Συνδεσμος Ηλεκτροπαραγ. από ΑΠΕ

Συνολικη ισχυς απο ΑΠΕ στην Ελλαδα=763 ΜW.

Tα στοιχεια απο Α και Β είναι παραπλήσια.
Κάπου ειδα ότι η τα ΑΠΕ συνεισφερουν γυρω στο 11% της ηλ. ενεργειας, εκ των οποιων το 70% ειναι απο υδροηλεκτρικα. Αριθμους δεν ειναι ευκολο να βρω με ενα γρηγορο ψαξιμο, ουτε στις καθ' όλα αρμοδιες ιστοσελιδες. Προσοχη χρειαζεται γιατι πολλα νουμερα ειναι παλια καιδεν το διευκρινιζουν. ΕΠισης δεν αναφερουν μοναδες μετρησης αν ειναι ισχυ ή ενεργεια. ΕΠισης δεν διευκρινιζουν αν ειναι και τα υδροηλεκτρικα μαζι.
Αλλαλουμ γενικα.

cynical είπε...

@Cirut, Καλα έκανε ο Σουφλιας!!! Δηλαδη θα φτιαξουμε δρομους για να κατεβαινουν ευκολα οι αρκούδες στίς πόλεις και να μας ρημαζουν το μέλι και τις κότες; Ή δεν τρώνε κότες οι αρκούδες;

akrat είπε...

χρούτσου χρούτσου
μυρικάζω τα πράσινα που τρώω .... θα πήξω στο μέλλον
χρτς χρτς

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα. Εδώ στην Ελλάδα θα έπρεπε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Έχουμε ηφαίστεια, έχουμε ανέμους, βουνά, συνέχεια ήλιο και 15,000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και άφθονα κύματα. Τώρα πώς η Γερμανία έχει πιο πολλά φωτοβολταικά από εμάς είναι άγνωστο, προφανώς εμείς είμαστε Μάο-Μάο.

Ξέρεις, θεωρώ ότι σε όλα αυτά τα θέματα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα που καθορίζει τις στρατηγικές αποφάσεις:

Είναι η αλληλεξάρτηση συμφερόντων και η δυνατότητα αυτονομίας των πολιτών. Αν οι άνθρωποι ήταν ενεργειακά αυτόνομοι με λιγότερες ανάγκες τότε θα ήταν λιγότερο δούλοι τους.

Το χρήμα δεν έχει πατρίδα και αυτή την εποχή το χρήμα το έχει η ενέργεια. Η Ευρώπη δείχνει πιο ευέλικτη σε αυτά τα θέματα επειδή είναι ενεργειακά εξαρτημένη.

Νομίζω ότι η βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής εμπεριέχει την χρήση πράσινης ενέργειας με αλλαγές του τρόπου που ζούμε.

Αν είχαμε στοιχειώδη λογική θα χρησιμοποιούσαμε εκτάσεις της εκκλησίας και με κρατική χρηματοδότηση θα χτιζόταν χιλιάδες ενεργειακά αυτόνομα σπίτια.

Ωστόσο ο δντης της Μερσέντες δήλωσε χτες με ειρωνεία ότι δεν βλέπει πολλούς να πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις διαλέξεις του με το ποδήλατο και ότι αύξησε τις πωλήσεις του στην Κίνα 50% σε μια κακή χρονιά διεθνώς. Η Κίνα στον δρόμο που χάραξε η δύση. Αυτά τα είπε σχολιάζοντας την πράσινη ενέργεια, τα οικολογικά αυτοκίνητα κτλ.

Ανορθόδοξος είπε...

Όντως καλά θυμόμουνα οτι τα φωτοβολταίκά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην κεντρική Ευρώπη...

Διαφωτιστικότατο κυνική, τα συγχαρητήριά μου!

Ανώνυμος είπε...

Παθητική ή ενεργητική παραγωγή ενέργειας; Αυτό ήταν πάντα ένα από τα προβλήματά μου. Η ζήτηση ενέργειας αυξάνει πολύ ταχύτερα της παραγωγής επιστημονικών λύσεων της παθητικής, ήπιων ανανεώσιμων μορφών, ενέργειας. Δε γίνεται η ανάπτυξη να καθυστερεί για χάρη της τα στόματα θα πεινάσουν.

Όσο και αν ιδεολογικά είμαι με την οικολογική λογική νομίζω ότι η μόνη λύση είναι η επένδυση σε έρευνα για την ενεργητική παραγωγή ενέργειας π.χ. σύντηξη υδρογόνου) που δεν θα υπόκειται σε φυσικούς ή εκτατικούς περιορισμούς. Άλλωστε ποιος λέει ότι μια τέτοια λύση δεν μπορεί να είναι και πολύ περισσότερο οικολογική π.χ. από τα οπτικο-ηχορυπαντικά τέρατα των ανεμογεννητριών; Μείνατε σε σπίτι κοντά σε ανεμογεννήτριες να δείτε το μόνιμο πρόβλημα στα αυτιά σας. Να δείτε γιατί δεν κατοικοεδρεύουν κοντά εκεί πουλιά; Κάντε μια βόλτα στη Ν. Εύβοια, κάτι θα αποκομίσετε εκτός της φρίκης της εικόνας. Όχι δεν είναι του πεταματού οι ήπιες μορφές όποια προβλήματα και αν έχουν, για τα οποία βέβαια φταίνε οι εργολάβοι και όχι οι μορφές, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι η λύση.

vripol είπε...

Γιά την γεωθερμία :"σκάψιμο σε μεγάλα βάθη που μπορεί να είναι έως και 5 Km"
Πολύ πιθανόν σκάβοντας "εναλλακτικά" νά βρείς καί πετρέλαιο.. :)

OnWine είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Στέργιο.

Πέραν δε αυτών, το κόστος των παθητικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας είναι ασύμφορο, ιδιαίτερα τώρα με το πετρέλαιο κάτω από τα 50$.

Οι ανεμογεννήτριες δικαιολογούν το κόστος τους απλά και μόνο επειδή η ΔΕΗ τους πληρώνει το παραγόμενο ρεύμα 80% (!) πάνω από το κόστος του ρεύματος που η ίδια παράγει (και μετά απορούμε γιατί κοντεύει να χρεοκωπήσει)

Και όποιος πιστεύει σε ακριβές αναπόσβεστες επενδύσεις από οποιονδήποτε, απλά είναι ρομαντικός.

Δυστυχώς, ενεργειακή πολιτική με οικονομικούς παραλογισμούς και ευχολόγια δεν γίνεται.

Swell είπε...

Η αναφορά του greek rider σε Μάο Μάο τα λέει όλα. Μήνες πριν άκουσα στο ραδιόφωνο μια συζήτηση για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. Τι πρέπει να κάνεις εάν θέλεις να εγκαταστήσεις ένα φωτοβολταϊκό στη σκεπή του σπιτιού σου για δική σου χρήση. Εφριξα από αυτά που άκουσα. Χρειάζονται δεκάδες χαρτιά και άδειες. Και το καλύτερο; Ακόμη κι αν είσαι ιδιώτης, πρέπει να έχεις ασφαλιστεί προηγουμένως στο ΤΕΒΕ!

cynical είπε...

Γεια σου @akrat. βλέπεις τιποτε άλλο εκτος απο τα 'πράσινα";

cynical είπε...

Kαλησπέρα Rider. Οι Γερμανοι ηταν οι πρωτοι που ασχοληθηκε με το περιβαλλον στην Ευρωπη. Δεν ξερω ακριβως το γιατι, ίσως επειδη τα δαση τους ειχαν μεγαλο προβλημα με την οξινη βροχη και καταστρεφονταν.
Αλλα και εδω βρηκαν ενα προσφορο εδαφος να κανουν πολιτικη. Αντι-πυρηνικες διαδηλωσεις κ.λ.π.

Η Γερμανια επιδοτει (με τριπλασια τιμη) τα φωτοβολταικα. Τιποτε δεν γινεται τζαμπα.

Για τα σπιτια που λες ειναι καλη ιδεα, αλλα θα μπορουσαν να γινουν τα ιδια με τα σχολεια, τα σπιτια της εργατικης εστιας, τα δημοσια κτιρια. Θα ηταν μια καλη αρχη και ενα καλο παραδειγμα. Με τα ιερα οικοπεδα ακομα θα τα ψαχναμε....

Οι αναγκες του πλανητη ήδη θα διαμορφωσουν νεα οργανωτικα σχηματα,, όπως οι νεες τεχνολογιες διαμορφωσαν τη νεα μορφη οικονομιας και πολιτικης για να την εξυπηρετει. Αν βρεθει οτι τα ΑΠΕ μπορουν να λειτουργησουν αποκεντρωμενα, δηλ. μικρες κοινοτητες να ειναι αυταρκεις ενεργειακα, αυτο θα εχει και μεγαλη επιδραση στην πολιτικη και κοινωνικη οργανωση.

Στην ελλαδα δεν υιοθετησαμε το ποδηλατο νωρις γιατι ειχαμε το ονειρο του αυτοκινητου. Αν το χορτασουμε, τοτε θα κανουμε οτι και οι αλλοι. Η Κινα βρισκεται στο ιδιο σταδιο με μας. Λυσσα μαυρη για δυτικους καταναλωτικους μυθους. Νομοτελειες...

cynical είπε...

Καλησπέρα Ανορθόδοξε. Τώρα βεβαια βαζουν χερι στη Γερμανια γιατι επενδυσε στα φωτοβολταικα. Σου λενε, με τόσο λίγο ήλιο;;; Σε ηλιακους θερμοσιφωνες βεβαια ειμαστε στην ιδια τριαδα με Κυπρο Ισραηλ.

cynical είπε...

Καλησπέρα Στέργιο. Η παραγωγη ενεργειας απο συντηξη ειναι σε πειραματικο ακομα σταδιο και δεν θα δωσει λυσεις στο προσεχες μελλον, 50-100 χρονια. Μεχρι τοτε θα μας εχουν πνιξει τα αερια.

Δεν ξερω ακριβως που κολλαει. Πιθανον στην δυνατοτητα confinement τού υπο συντηξη υλικου, που απαιτει μεγαλη ενεργεια, περισσοτερη από οση δινει.
Η συντηξη παραγει εξ ισου ενεργα νετρονια τα οποια καθιστουν ραδιενεργα τα υλικα με τα οποία ερχονται σε επαφή. Σηλαδη οι αντιδραστηρες ειναι ραδιενεργοι, Μονο που δεν υπαρχει κινδυνος εκρηξης όπως στους αλλους.

Η ερευνα μεχρι τωρα κοστισε γυρω στα 20 δις ευρω, που ειναι δυο project Cern. Και συνεχιζεται να χρηματοδοτειται. Το ιδιο και τα μη πυρηνικα εναλλακτικα καυσιμα, γυρω στο 1δισ.

Για τις ανεμογεννητριες υπαρχει τεχνολογια για off-shore εγκατασταση στη θαλασσα γιατι ετσι εκμεταλλευονται καλυτερα τον αερα. Τωρα, για το θεμα της αισθητικης και του θορυβου θα διαφωνησω. Δεν χρειαζεται να χτιζονται στις αυλες των σπιτιων μας. Λιγο παρα εξω, κανεναν δεν θα πειραζουν.

Στεργιο, σαν συμπερασμα, ας ξεχασουμε τη σύντυξη...

cynical είπε...

@vripol καλησπερα. Δεν θα μας χαλάσει! Με το πετρέλαιο που θα βρισκουμε, θα χρηματοδοτούμε τη γεωθερμια.

cynical είπε...

Καλησπέρα @Sxoliatis.
Από Wikipedia το κοστος ηλεκτ. ενεργειας απο ανεμογ. ανα KWh ήταν το 2001 4-8 cent. Από καρβουνο, 4c, ενω απο φωτοβολταικα 25-160 c. Οπως βλέπεις το κοστος επο τα τελευταια ειναι συγκριτικα τεράστιο, γιαυτο και οι επιδοτησεις. Αλλα αυτο συνεβαινε το 2001. Σημερα το κοστος πρεπει να εχει πεσει κα ιαλλο. Οπως φαινεται απο τα παραπανω ενδεικτικα νουμερα το μελλον ειναι ο αερας που δινει ηδη το 1.5% της παγκοσμιας ηλεκτρικης ενεργειας, το 18% της Δανιας, το 9% της Ισπανιας και το 7% της Γερμανιας.

Δεν ειναι ασυμφορα Σχολιαστη. Και πιστευω οτι και με τα φωτοβολταικα θα πεσει το κοστος με τη νεα γενια υλικων.

Εχει τη Δευτερα γυρω στς 11 το πρωι στην παλια Βουλη ομιλιες για τα ΑΠΕ απο ευρω-τετοιους.
Επισης την Τεταρτη στο Μεγαρο μιλαει ο Στερν για την κλιματικη αλλαγη στις 6.00 το απογευμα.

Οπως καταλαβαινεις, με τις αναρτησεις μας υποκινησαμε το παγκοσμιο ενδιαφερον και καταυθάνουν διαφοροι στην Αθηνα να μας διαφωτισουν

cynical είπε...

Καλα Swell, για την Ελλαδα δεν ασχολουμαι καθολου. Ειναι ματαιο. Πριν καιρο, την τρελλα την ειχε περιγραψει πολυ καλα ο Μανος στην Καθημερινη. Κατι θυμαμαι..
Καλο βραδυ.

ange-ta είπε...

το φως εχει διπλή φύση: Είναι ενεργεια, φωτόνιο και ύλη ηλεκτρόνιο.
Οταν χάσει την ενέργειά του (φωτόνιο που προσπίπτει σε πυρίτιο) μεταμορφώνεται σε ηλεκτρόνιο.

ange-ta είπε...

Οπως εχω ματαξαναπει, η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή πλην της ηλιακής και ίσως όταν τα καταφέρει να τιθασευσει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και της σύντηξης, χρήσιμη για μεγάλες ισχείς ή του υδρογόνου (η καύσιμη ύλη των διαστημοπλοίων).

Είναι λάθος να μετρά κανείς το συντελεστη αποδοτικότητας ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ή ενός ηλιακως κινουμένου αντικειμένου.
Στη διανομή χάνεται τουλάχιστον 15% ενέργεια, την οποια με άλλη μορφή διανομής, κερδίζεται. Επίσης σε υλικό που περισευει 100000 φορές και είναι αιώνιο και άφθαρτο ο βαθμός αποδοσης είναι αδιάφορος!

Σε μια ενεργειακή θεώρηση, σημαντική είναι η αποφυγη σπατάλης, που δεν προσφέρει καμία ποιότητα.
Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξάρτηση που δημιουργούν τα "ενεργειακά κέντρα"

Θεωρώ παντελώς λανθασμένο να μετράει κανείς με στοιχεία κόστους, ότι μπορεί να διατηρει τη ζωή στον πλανήτη. Η καύση του πετρελαίου έπρεπε να έχει σταματησει απο καιρό.
Αντι γι αυτό κάνουμε πολέμους, ακριβώς για να μπορούμε να το καίμε μέχρι τα επόμενα 50 χρόνια άντε 100 που ούτως ή άλλως θα έχει στερέψει!
Αυτοί οι πόλεμοι κοστίζουν στην ανθρωπότητα χίλες φορές περισσότερο απο φωτοβολταϊκά ή θερμοαηλεκτρικά με βάση τον ήλιο και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα εγκληματικά.

Η ειρήνη και η ευημερία θα ήταν δεκάδες φορές πιο φτηνη απο τον πιο φτηνό πόλεμο!!!
Και αυτα τα στοιχεία, ωφείλει κανείς να βάζει στη ζυγαρια και όχι τρεις το λάδι τρεις το ξύδι εξι το λαδόξυδο.

cynical είπε...

Καλημερα @ange-ta.

Mια μικρη διορθωσούλα. Το φωτονιο δεν ειναι ηλεκτρονιο. Απλως αμα πεσει σε ενα υλικο, και εχει την καταλληλη ενεργεια, ενα ηλεκτρονιο του υλικου μπορει να το απορροφησει ώστε αποδεσμευομενο απο την ελκτικη δυναμη του πυρηνα να καταστει ελευθερο. Και να "γινει" ηλεκτρικο ρευμα.
Εκτος και αν εννοεις τη διαδικασια electron - positron annihilation απ' όπου παραγονται υψηλης ενεργειας φωτονια.

Συμφωνω μαζι σου οτι το στενο οικονομικο κοστος δεν πρεπει να μετραει μπροστα στο κοστος του πλανητη. Αλλά, κατι πρεπει να κανουμε για να πεισθει καποιος να κανει επενδυσεις. Αν δεν πεσει η τιμη της κιλοβατωρας, ουτε εμεις θα το αγοραζουμε. Αυτη ειναι η αληθεια.

Γιαυτο μιλαω παντα για οικονομικο κοστος, επειδη το θεωρω πρωτευον, για να προχωρησουν τα ΑΠΕ. Αλλιως...δυστυχώς...

Γεωθερμια είπε...

Τα μειονεκτήματα της αβαθούς γεωθερμίας είναι:

- Το αρχικό κόστος ενός γεωθερμικού συστήματος είναι υψηλότερο από αυτό των συμβατικών συστημάτων, αλλά κάνει απόσβεση σε λίγα χρόνια.
- Για τα ανοικτά γεωθερμικά κυκλώματα απαιτείται παροχή καθαρού νερού (π.χ. από γεώτρηση).
- Κατά την ανόρυξη των γεωτρήσεων δημιουργείται λάσπη, η οποία θα πρέπει να ξηρανθεί και να απομακρυνθεί από το χώρο ανέγερσης της κατοικίας.