Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η Ελλάδα της Πλάκας



Δεν είναι πρωτόγνωρο οι άνθρωποι να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε κατηγοριοποιήσεις, προσπαθώντας να βρούνε κάποιο μπούσουλα στην ποικιλότητα και πολυπλοκότητα της κοινωνία. Και όταν οι παλιές δεν λειτουργούν, γιατί ξέφτισαν τα κριτήρια, βρίσκονται νέες. Έτσι στις μέρες μας εφευρέθηκε η κατηγορία της «παράλληλης Ελλάδας», για την οποία μιλήσαμε λίγο καιρό πριν. Από απελπισία για το κακό που φωνάζει γύρω μας, φτιάξαμε στο μυαλό μας ένα κήπο του καλού, έναν κοινωνικό μικροπαράδεισο τελικά, για να βρίσκει καταφύγιο η ελπίδα αυτών, που ακόμα μπορούν κι ανακουφίζονται στη σκέψη των παραδείσων. Κι αν τους χτίζουμε και δίπλα μας, τόσο το καλύτερο.

Εγώ αυτή την Ελλάδα δεν την πολυβλέπω, φαίνεται πως τα γυαλιά μου παραείναι μαύρα. Βλέπω όμως μια άλλη Ελλάδα, την «Ελλάδα της πλάκας», αυτή του «έλα μωρέ, και τι μας πειράζει, δεν βλέπεις που έχει πλάκα;».

Άμα ρωτήσεις κανέναν, αν βλέπει το εναλλακτικό δελτίο του Star, το πιο πιθανό είναι να σου απαντήσει με ένα κατηγορηματικό «Όχι», παλεύοντας φανερά με τον καθωσπρεπισμό και τις αντιστάσεις του. Το «Ναι» πάλι, προέρχεται από τους απελευθερωμένους, απ’ αυτούς δηλαδή που έχουν πάει παραπέρα, που έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο στάδιο των αντιστάσεων και το μελλοντικό, των ενοχών. Και ποιο είναι το άλλοθι αυτών των δεύτερων; Μα, το «έχει πλάκα». Η ίδια «πλάκα» γίνεται και με την «Espresso» για παράδειγμα και τα διάφορα ομοειδή με αυτήν περιοδικά, και με τα ποικιλότροπα shows στην τηλεόραση των ατάλαντων και πυροβολημένων, και με τα δελτία ειδήσεων, τα άλλα, εννοώ, τα «σοβαρά», κι αυτά είναι για την «πλάκα», γιατί ποιος λόγος σοβαρός υπάρχει για να τα παρακολουθεί κανείς; Για να σπάσει πλάκα με το κωμικό και γελοίο των ηθοποιών, που ιδρώνουν πασχίζοντας να παίξουν το ρόλο τους, και που τους παρακολουθεί για τη χαρά και μόνο να ανακαλύπτει την παρακμή, και να επισημαίνει τις τρύπες και τις αντιφάσεις τους.

Η πλάκα όμως είναι ότι πολλοί τα παρακολουθούν και ότι πολλοί αγοράζουν τα σχετικά έντυπα και ότι και όσοι ασκούνε κριτική εγκλωβίζονται και αυτοί στη φωλιά της πλάκας.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι όλο και πιο πολύ βυθιζόμαστε στο βολικό χυλό της πλάκας, γιατί η «πλάκα» είναι χαλαρή και ανεύθυνη, δεν απαιτεί ούτε σκέψη, ούτε σοβαρότητα, ούτε προσπάθεια, ούτε λογοδοτήσεις και αιτιολογήσεις, γιατί η «πλάκα» είναι κι από μόνη της μια εξήγηση που φτάνει και περισσεύει, γιατί η «πλάκα» είναι το τελευταίο όπλο της «Ελλάδας της πλάκας».

37 σχόλια:

Swell είπε...

Κι από την πολλή πλάκα, μας πήρανε τα δάκρυα κι αρχίσαμε να κλαίμε...

akrat είπε...

χμ
εγώ μικρός διάβαζα σπουδαία περιοδικά
ΚΑΖΑΝΟΒΑ
ΔΙΑΒΑΣΕΜΕ
ΕΜΠΡΟΣ εφημερίς επι 7ετίας
ΖΑΚΟΥΛΑ οπωσδήποτε
ΤΕΡΟΡ
ΘΗΣΑΥΡΟ
αλλά δεν έπαθα και τίποτις...
άσε να ζήσει βρε το επάγγελμα...
πωπω

Tyler Durden είπε...

η πλάκα σε όλα αυτά είναι πως τέτοιες εκπομπές και δημοσιεύματα παρακολουθούνται πιο πολυ γιατί μετά πέφτει ο αφ' υψηλού κριτικός και επικριτικός σχολιασμός σε παρέες blogs, forums κλπ, για τον δήθεν ξεπεσμό της χώρας μας. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει έστω και ένα άτομο που να απολαμβάνει literally ό,τι ξερατό δείχνει η TV ή διαβάζει σε espesso & Ciao

καταλήγω να πιστεύω ότι αυτό είναι και το target group αυτών των εκπομπών, όχι τόσο ότι μας θεωρούν ηλίθιους, αλλά γιατί έχει πλάκα να σχολιάζεις την ηλιθιότητα. Μόνο που ίσως να μεταμορφωνόμαστε έτσι σε άλλης τάξης ηλίθιους

Άθεος είπε...

Επιβάλλεται να ξέρεις τι παίζει το star,
όπως επιβάλλεται και να μην το βλέπεις!
Όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε!
Είμαι ο Άθεος και… μόλις τελείωσα!

pentanostimi είπε...

αυτος που επιλεγει star απορρίπτει τους άλλους θιάσους ειδήσεων και ψηφίζει αυθεντικό κιτς
τι να κανει ο ''εγκλειστος''εχει να διαλεξει μεταξυ Τρέμη και Πετρούλας....

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Το ελαφρύ κιτσ,υπήρχε υπάρχει και θα υπαρχει.
Δεν είναι σε μαγαλύτερο βαθμό από ποτέ μάλλον είναι σε λιγώτερο.
Το Σταρ δεν είναι ανόητο.Είναι ανόητο όταν είναι μόνο αυτό.
Η Εσπρεσσο ομοίως.
Οι ώριμες κοινωνίες με πολιτιστικές επιδόσεις ,έχουν πάντα ισχυρές δόσεις σαχλαμάρας.
Το γενικο επίπεδο παιδείας,μόρφωσης είναι μεγαλύτερο από ποτέ.Η απο τα κάτω εναλλακτική πολιτιστική παραγωγή είναι ΘΗΡΙΩΔΗΣ.Ψαξε λίγο και θα βρεις ένα ζέοντα κόσμο απόλαυσης και δημιουργίας.
Η φοβία της Πλάκας,εχει κάτι από το "που καταντήσαμε" .Πουθενα δεν καταντήσαμε.

grsail είπε...

Αυτή είναι η πλάκα ρε παιδιά! Αυτό που είπε η pentanostimi:

Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ Τρέμη και Πετρούλας. Και ερωτώ, από την πλευρά της ΟΥΣΙΑΣ υπάρχει διαφορά;

Με λένε Θανάση και ... δεν είμαι καλά!

Tic Tac είπε...

Ιδεολογικη σκληρυνση
vs [=κατα]
"πλακας".

Σκληρυνση και παλι σκληρυνση.

aerostatik είπε...

αναγνώρισα τον εαυτό μου, λες και το έγραψες έχοντας στο μυαλό σου εμένα...

Γιάννης είπε...

ας βρούμε μια δυτική χώρα στην οποία δεν υπάρχει υποκουλτούρα, δεν κυριαρχεί, κι ας μετακομίσουμε. αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει. και δεν νομίζω ότι υπήρχαν εποχές στις οποίες το ανώτερο ήταν κυρίαρχο ποσοτικά. αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρέχει τίποτα, βέβαια.

cynical είπε...

@swell, δακρυα χαρας!

cynical είπε...

@akrat, ομως τωρα μεγαλωσες!

cynical είπε...

@Tyler το διατυπωσες καλυτερα απο οτι το κειμενο.

cynical είπε...

@Αθεε, καλησπέρα,

οτι θελουμε ας βλεπουμε, μονο να μην εχουμε την ψευδαισθηση οτι επειδη τα βλεπουμε μονο για το γελοιον του πραγματος, οτι δεν χωνομαστε κι εμεις μεσα στη λουμπα.

kioy είπε...

Καλησπέρα και από μένα, νέος στο blog!
Πολύ ωραίο κείμενο...
Αυτή η "πλάκα" έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής. Γιατί έτσι απλά, "έχει πλάκα". Όσο ασχολείσαι μαζί της, τόσο περισσότερο μπήγεσαι μέσα της και συνδιαμορφώνεσαι. Σαν μια πάλη μέσα στην Κινούμενη άμμο. Τα αποτελέσματα γνωστά και αναπόφευκτα.

Αλλά τελικά, όλο αυτό το status που χτίζεται στο κοινωνικό μοντέλο μας είναι τίποτα άλλο από αντιπερισπασμός; Αντιπερισπασμός απο αυτά που αναφέρεις: σκέψη, σοβαρότητα, προσπάθεια, λογοδοτήσεις και αιτιολογήσεις.

Σίγουρα και ή άλλη πλευρά δεν είναι καλύτερη. Οι όροι αντιστρέφονται, αφού και πάλι τα κίνητρα δεν καταλήγουν σε τίποτα σοβαρότερο πέραν της επιφανούς σοβαροφάνειας. Νομίζω πάντως πως έχουμε επιλογή. Οφείλουμε να μην παραιτούμαστε από την ατέρμονη αναζήτηση του "υψηλότερου". Όμως ακόμα και στην αποτυχία της αναζήτησης, έχουμε πάντα την επιλογή της "μη επιλογής". Νομίζω αυτό τους στοιχίζει περισσότερο...

cynical είπε...

γεια σου Πεντανοστιμη. Ολους αυτους που αναφερεις τους βλεπουμε με τον ιδιο τροπο, αλλα συνεχιζουμε να τους βλεπουμε

cynical είπε...

γεια σου @LLS

θελω να επισημανω του νοοτροπια του χαβαλε! που πιστεω οτι ειναι κυριαρχη σε μεγαλα τμηματα της κοινωνιας, που λενε το so what? Αυτη η σταση γενικευεται και εκτος σταρ φυσικα. Και δεν απεχει πολυ απο την απαθεια και αλλου.

cynical είπε...

Γεια σου @grsail,
Αναμεσα στην Τρεμη και το σταρ αλλαζει το κοινο που κανει "πλακα" και το ειδος της.

cynical είπε...

@Tic Tac,
άσε, ανιατος ασθενεια...

cynical είπε...

@aerostaic, δεν ξερω για σενα, αλλα το βλογ σου στα σιγουρα δεν το ειχα στο μυαλο μου!

cynical είπε...

Γεια σου Γιάννη ,

αυτο το "όχι οτι δεν τρεχει και τιποτε", ειναι αυτο που περιγραφω στην τελευταια παραγραφο.

cynical είπε...

Γεια σου @Kioy, και καλωσόρισες!

χαιρομαι που εχουμε την ιδια οπτική. Ο χαβαλες σαν τροπος ζωης πλεον μπορει να μεταφερθει και σε αλλες πτυχες του κοινωνικου βιου, μιας και υπάρχει ηταση το σοβαρο να συγχεεται με το φαιδρο.

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλοι του χωριου, λέτε στο τέλος να πάμε όλοι μαζί στον πάτο για πλάκα;Ή μήπως πήγαμε;

marianaonice είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς κι εγώ έχω πιάσει τον εαυτό μου κάποια στιγμή να βουλιάζει λιγάκι σ' αυτό το χυλό της πλακας!! Είμαστε τόσο κουρασμένοι και πηγμένοι από τα δύσκολα της ζωής που οι αντιστάσεις μας είναι μειωμένες...

Ανώνυμος είπε...

Ούτε κιτς ούτε σοβαρότητα. Η τελευταία, ως καθωσπρεπισμός έδωσε πολλούς προθάλαμους φασισμού και βίας. Ο Χριστός ήταν αγέλαστος και οι πρωτοποριακές ουμανιστικές κ ειρηνιστικές θεωρίες του, επιβλήθηκαν δια του ξίφους.

Η "Ελλάδα της Πλάκας" έχει αδερφή την "Ελλάδα της Ώρας της Κακιάς". Μας επισκέπτεται σε κάθε ατύχημα και συμφορά. Η θεότης "Η Ώρα η Κακιά" έκαψε την Ηλεία, σκοτώνει 2400 σε τροχαία ετησίως κλπ.

Πάντως τα κόμικς δεν ωφελούν σε τίποτα αλλά σίγουρα ψυχαγωγούν όσο τίποτα άλλο. Τώρα οι Πετρούλες είναι άλλη αδερφή, "Η Ελλάδα της Βίζιτας".

Prokopis Doukas είπε...

Ναι, έχει τεράστια διαφορά η Τρέμη από την Πετρούλα, όσες επικρίσεις κι ανυπάρχουν για την Τρέμη.

Πολύ φοβάμαι οτι ακριβώς αυτή η ανοχή σ' ένα "πολτό βλακείας" (κίτρινη τηλεόραση, σκυλοπόπ μουσική, κουτσομπολο-έντυπα κλπ.) είναι που βυθίζει την Ελλάδα σ' έναν επικίνδυνο (δικό της) μπερλουσκονισμό.

Η "άλλη όψη" της πλάκας δεν είναι η σοβαρότητα, είναι η σοβαροφάνεια. Να μας λείπει - αλλά θα μου επιτρέψετε να επιθυμώ τη σοβαρότητα. Όπως και την αισθητική...

OnWine είπε...

Εντυπωσιάζομαι απο τα ...τελευταία σχόλια... που πάντα οδηγούν την κουβέντα αλλού... πέρα από το θέμα...

Και μου κάνει εντύπωση ότι η Ελλάδα της πλάκας καταλήγει στην Πετρούλα, αντί στον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου... ή έστω ρε παιδιά στο δύδυμο του ΣΥΝ... γιατί μη μου πείτε τώρα ότι έχουν λιγότερη πλάκα από την Πετρούλα!!!

Η Πετρούλα, τουλάχιστον, ξέρει τι είναι, έχει το "γνώθι σαυτόν"... οι άλλοι όχι...

Οσο γιά την Τρέμη... έπρεπε να την γνωρίζατε τότε που ...πραγματικά είχε πλάκα!

ΥΓ: Ολοι οι "σοβαροφανείς" συνήθως θεωρούν τους εαυτούς τους "σοβαρούς"... και μέμφονται τους ...σοβαροφανείς... το τζάμι το βράδυ γίνεται καθρέφτης, εξαρτάται από ποιά μεριά το κοιτάζεις...

Ανώνυμος είπε...

είναι ελαφρώς μη ορθό πολιτικά αυτό που θα πω (σιγά τα αίματα) αλλά βάσει της ίδιας λογικής δεν διοργανώνται τα διάφορα cult σινεφεστιβαλάκια εν Αθήναις ;

και τα μεταμεσονύχτια προσκυνήματα σε Μαργαρίτηδες, Χριστοδουλόπουλους και Πίτσες εν ονόματι της λαικής ψυχής ;

δηλαδή μόνο η Μπεζαντάκου και οι Πετρούλες ενοχοποιούν την πλάκα ; τα άλλα τί είναι ; μυσταγωγία ;

cynical είπε...

@Στέργιο, μια πλάκα εκανα, πώς την πήρες στα σοβαρα;

cynical είπε...

Το αδίκημά σου, @Μαριάννα, είναι στιγμιαίο. Η ποινη σου θα εχει ανασταλτικο χαρακτηρα!

cynical είπε...

Γεια σου @cirut,

Η "πλάκα" θα ελεγα οτι δεν ειναι απλη ψυχαγωγια, ούτε απλη σατιρα. Ειναι η απλη αναισθησια στη γελοιοποίηση κοινωνικών πρακτικων και θεσμών, που αδυνατει να μετουσιωθει σε αντιθεση και συνειδητοποίηση των αιτιων κα του ευρους της γελοιότητας. Ουφ, ιδρωνω προσπαθωντας να την ορισω! σιγα σιγα θα βρω τις λεξεις...

cynical είπε...

Γεια σου Προκοπη,

...και αυτη η ανοχη επεκτεινεται και σε ολο κα περισοτερους τομεις της κοινωνικης ζωης. Η Πετρούλα συμβολιζει μια νεα επεκταση, την υπονομευση, δηλαδη, της αξιοπιστιας του δελτιου καιρου. Τα naked news, την αξιοπιστια των δελτιων ειδησεων. Δεν ειναι σατιρα, δηλαδη η Πετρουλα δεν υπονομευει συνειδητα, οπως για παραδειγμα ο Λαζοπουλος. Η Πετρουλα μαγαριζει και αλλοιώνει, γιατι ειναι μερος της πραγματικοτητας του δελτιου. Δεν ξερω πως να το πω με μεγαλυτερη σαφηνεια, αλλα η Πετρουλα παει να σβυσει τα ορια του σοβαρου και του φαιδρου.

cynical είπε...

καμιά αντιρρηση κε Κ.Κ. Μοιρη, ότι γινεται πλάκα με το φεστιβαλ Γκουσγκουνη, και με την Μπεζεντακου, (τον Πλανηταρχη, πώς τον ξεχασατε;) και με τον Φλωρινιώτη, αλλα όλοι αυτοι λειτουργουν σε εναν ξεχωριστο, οριοθετημενο χωρο, γνωστο εξ αρχης. Δεν εχω στο νου μου την υποκουλτουρα σαν τετοια. Με πειραζει οταν πάει να διαβεί τα συνορα. Δεν με πειραζει η πλακα που γινεται με τον Φλωρινιώτη, αλλα η πλάκα με τον Ψωμιάδη, την Πετρουλα και το σταρ Νοθεύουν θεσμους, και εδω δεν ειναι για γελια..

cynical είπε...

Σχολιαστη, ωραιο το υστερογραφο.

Prokopis Doukas είπε...

@sxoliastis: Επειδή το γράψατε ακριβώς κάτω από το δικό μου σχόλιο (και φαίνεται να αφορά εμένα), πείτε το ευθέως...

Με θεωρείτε "σοβαροφανή"; Αν ναι, να σπεύσω να προσθέσω μια Πετρούλα στο δελτίο... :-)

geokalp είπε...

αυτά είναι!
και το ποστ και τα σχόλια και οι σχολιαστές!

πραγματικά δεν ξέρω εάν θα πρέπει να σταματήσει αυτή η αέναη πλάκα που συναντάται σε όλη την επικράτεια... ίσως είναι βασικό συστατικό για να μην απαιτείται από τους (όσους) σόφρωνες να παραμείνουν σ'αυτά τα χώματα!

πολλά φιλια!

cynical είπε...

καλησπερα @geokalp

μαζι με την ελλαδα της πλακας ερχεται και ελλαδα του "χυμα".

πολλα φιλια και στον μικρούλη!