Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Τρελές δουλειές με τα εμβόλια


Μπορεί να είμαστε ακόμα μέσα στο hype των εκλογών, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε, στο background η γρίπη συνεχίζει να τρέχει με τους ρυθμούς της και, όταν τα κανάλια εξαντλήσουν κι αυτό το κεφάλαιο, άντε και το επόμενο, σχετικά με τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης και ο κόσμος θα έχει πια βαρεθεί, τότε δεν θα μένει παρά να ξανανοίξει το συρτάρι της γρίπης και του συνοδευτικού αυτής, εμβολίου. Και μετά, εδώ είμαστε, θ’ ανοίξει κι ο λάκκος με τα νέα διλήμματα για τη νέα ψηφοφορία που θα κληθούμε να συμμετάσχουμε: Υπέρ ή κατά του Εμβολίου;

Γι αυτό δεν έχω έτοιμη απάντηση, αλλά σήμερα έπεσε στα χέρια μου δημοσίευμα του Economist, σχετικά με τη μεγάλη κινητικότητα και το ενδιαφέρον που έδειξαν εσχάτως τα μεγαθήρια από τον κόσμο των φαρμακοβιομηχανιών προς κάποιες μικρότερες εταιρίες που εξειδικεύονται στην παραγωγή εμβολίων. Έτσι την βδομάδα που μας πέρασε έγιναν τρεις τέτοιες σημαντικές εξαγορές. Έχουμε, λοιπόν και λέμε.

Η Abbott Laboratories πλήρωσε €4.5 δισεκατομμύρια για την εξαγορά της Solvay, μιας βελγικής εταιρίας η οποία παράγει εμβόλια, η Johnson & Johnson συμφώνησε να πληρώσει €302 εκατομμύρια για το 18% των μετοχών της Crucell, μιας δανέζικης εταιρίας γνωστής για την τεχνογνωσία της στα εμβόλια επίσης και η Merck αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει τα δικαιώματα για το εμβόλιο της γρίπης από μια αυστραλέζικη εταιρία, την CSL. Αυτά για σήμερα. Όμως, η πιο προνοητική Astra Zeneca είχε ήδη προβλέψει το ξέσπασμα της γρίπης από το 2007 και είχε προβεί στην εξαγορά της Med-Immune, παρασκευάστριας εμβολίων, αντί του ευτελούς ποσού των $15 δισεκατομμυρίων. Από κοντά και η Pfitzer η οποία με καθυστέρηση, στην αρχή της χρονιάς αυτή, εξαγόρασε την Wyeth, μανούλα στα εμβόλια, αντί του ποσού των $68 δισεκατομμυρίων. Κοινώς, οι φαρμακοβιομηχανίες ξεπαραδιάστηκαν. Μυρίστηκαν ψητό και τα έδωσαν όλα και φυσικά δεν θα τα έδιναν αν δεν ήξεραν ότι θα βρεθεί η άκρη για να τα πάρουν πίσω και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Παρεμπιπτόντως, εμάς αυτά τα νούμερα ουδόλως μάς τρομάζουν. Με τα ελλείμματα και τα χρέη της χώρας μας, που τα εμπεδώσαμε μέχρι κεραίας τις τελευταίες βδομάδες, δεν μάς κάνει εντύπωση πλέον τίποτε λιγότερο από 50 δις.

Το μυστικό είναι ότι μέχρι τώρα τα εμβόλια στοίχιζαν λίγο, ολίγα μόνο δολάρια το κεφάλι, (χρησιμοποιούσαν, λέει, αυγά κότας για τις κυτταρικές καλλιέργειες), ενώ τώρα με τις νέες βιοτεχνολογίες, που χρησιμοποιούν τα κατά πολύ ακριβότερα αυγά πάπιας, τα εμβόλια στοιχίζουν γύρω στα $100. Οπότε και την έπεσαν στις κυβερνήσεις να τ’ απορροφήσουν, πείθοντάς τες ότι η πρόληψη είναι φτηνότερη από τη θεραπεία. Σα δεν ντρέπονται οι νεοφιλελεύθεροι να μαγαρίζουν τ’ όνομά τους στην πιάτσα, κάνοντας τεμενάδες στο κράτος και ζητιανεύοντας!

Και μάλιστα σε τέτοια επιρρεπή στην κολακεία, κράτη. Φυσικά με τις παραγγελίες τους να ξεπερνούν κάθε φαντασία, τα κράτη δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να χρηματοδοτούν τις συντελεσθείσες εξαγορές.

Αλλά, υπάρχει και το "αλλά". Όπως δείχνουν τα τελευταία πορίσματα των επιστημόνων για τον προκείμενο εμβολιασμό, μια μόνο δόση είναι αρκετή και όχι δυο, όπως έλεγαν οι παλιότερες γραφές. Έτσι, οι φαρμακοβιομηχανίες κινδυνεύουν να βρεθούν με το μισό εμπόρευμα απούλητο και να αναγκαστούν να το πουλήσουν στις φτωχές χώρες στο όσο όσο. Ενώ, κατά πώς φαίνεται δεν το ‘χαν καν σκοπό να το κάνουν.

Πάντως έχει ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Όχι με τον ιό, ποιος σκοτίζετε γι αυτόν;, αλλά με το τι θα σκαρφιστούν πάλι οι εταιρίες για να ξεπουλήσουν ο εμπόρευμα.

Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς, όπως θα έλεγε και κάποιος άλλος ταλαίπωρος, του οποίου ξέχασα κιόλας τ’ όνομα.

12 σχόλια:

μ είπε...

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

Δύο πράγματα φοβόντουσαν οι εταιρίες. Να γίνει μια αντί για δύο δόσεις και να μην εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμου είτε λόγω φόβου για τις παρενέργειες είτε λόγω συνειδητοποίησης από το κοινό ότι δεν πρόκειται για την πιο φοβερή ίωση...

Swell είπε...

Περιμένω εναγωνίως το εμβόλιο που θα με αποτρέπει από τη λανθασμένη ψήφο. Τότε θα ησυχάσουμε...

Fri είπε...

Σχεδόν όλα τα νήματα στον τομέα της υγείας κινούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες, παλιά ιστορία που δυστυχώς όχι μόνο δε φθίνει αλλά θεριεύει! Και από κοντά τα Μ.Μ.Ε. να σπέρνουν τον πανικό στον κοσμάκη... Μαριονέτες είμαστε, αυτό σκέφτομαι και αγανακτώ...

NEFELIGERETIS είπε...

Τα αιτια των οικονομικων συναλλαγων ειναι πολυπλοκα.Οι εξαγορες των ειδικευμενων στα εμβολια εταιριων, ενδεχομενως δεν εγιναν με αποκλειστικο σκοπο το κερδος απο την πωληση του ,αλλα την γιγαντωση των(μεγαλων) εταιριων και την ισχυροποιηση τους στο επιχειρηματικο γιγνεσθαι, με απωτερο σκοπο την επικυριαρχια τους σε σχεση με ανταγωνιστικες φαρμακευτικες εταιριες,οι οποιες ,ομως, επραξαν το ιδιο.Οι μικροτερες εταιριες που εξαγορασθησαν, απαιτησαν την καταβολη χρηματων ,που απο την εμπορια των προιοντων τους δεν ηδυναντο να πιστωθουν ποτε.Φαυλος κυκλος.(ιδετε,Κριτικη στην Οικονομικη μεθοδολογια,Αθανασιος Καραμπουζης)

cynical είπε...

Καλησπερα Μανο,

τωρα συμβαινουν και τα δυο. Το οτι βρεθηκαν επιστημονες που δεν χρηματιστηκαν και πιστοποιησαν οτι δεν χρειαζονται δυο δοσεις, ειναι ενα πολυ θετικο γεγονος.

Αυτο που μαλλον θα δουμε στο κοντινο μελλον ειναι οτι θα ενσκυψουν διαφορες επιδημιες που θα χρηζουν εμβολιασμου. Απο καπου πρεπει να βγαλουν τα χρηματα των εξαγορών.

cynical είπε...

γεια σου Swell,

εδω δεν χρειαζεται εμβολιο. Μια πολιτιστικη επανασταση χρειαζεται.

cynical είπε...

Γεια σου Fri,

Πολλα τα λεφτα! Γυρω στα 90 δις μονο οι εξαγορες που βγηκαν στο φως. Παντως ενα περιπου 50% δεν ειναι διατεθειμενο να εμβολιαστει. Αυτο σημαινει οτι παρα τον βομβαρδισμο των ΜΜΕ, ο κοσμος αρχιζει και αποκταει αντιστασεις.

cynical είπε...

Καλησπερα Νεφελιγερετη

Απ' ότι ξερω οι εξαγορες γινονται ειτε για να κερδισεις απο το πριον που παραγει η εξαγορασθεισα εταιρια, είτε για να την κλεισεις και να προωθησεις τις δικες σου ομοειδεις εταιριες.
Στην περιπτωση αυτη νομιζω οτι σκοπευαν να μπουνε στην αγορα των εμβολιων γιατι εκτιμησαν οτι θα υπαρξει μεγαλο κερδος είτε αμεσο, ειτε στο αμεσο μελλον.

Αμα θελεις να γιγαντωθεις μπορεις να μπεις και σε αλλους τομεις. Γιατι ολες πεσανε με τα μουτρα στην αγορα των εμβολιων;

Unknown είπε...

Αν το δούμε λίγο από την πλευρά της ιατρικής, τα εμβόλια αυτά θα ήταν καλό να γίνουν στο 25% περίπου του πληθυσμού. Φυσικά, τα παραχθέντα εμβόλια δεν φτάνουν, ακόμα και αν γίνει μία μόνο δόση, αντί για τις δύο που αρχικά προβλεπόταν, για τέτοιους μαζικούς εμβολιασμούς. Ναι, οι φαρμακευτικές παίζουν παιγνίδια, και οι δημοσιογράφοι ακόμα μεγαλύτερα, και κακώς επιτρέπεται όλη αυτή η παραφιλολογία γι’ αυτά. Και φυσικά «δημοψηφίσματα» περί εμβολίων είναι παράλογα. «Ου γαρ η γνώμη των πολλών αλλά των επαϊόντων».

cynical είπε...

Γεια σου Darthiir,

καλα μη το παιρνεις στα σοβαρα για ψηφοφορια!!

Αλλα, ουτε και οι ειδικοι συμφωνουν, για το λογο οτι δεν εγιναν μακροχρονιες ερευνες. Και ο,τι θελει ο καθενας λεει, χωρις να μπορει να το τεκμηριωσει. Αλλωστε δεν ειναι η πρωτη φορα.

Unknown είπε...

Διαφωνώ, έχουν γίνει αρκετές έρευνες, μιας και έχει χρησιμοποιηθεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα στην Αυστραλία. Σίγουρα δεν έχουν γίνει ενδελεχείς έρευνες, αλλά οι γιατροί συμφωνούν με τον εμβολιασμό.
Όσο για την κλασική ερώτηση: "Είναι σίγουρα ασφαλές", νομίζω ξέρεις πολύ καλά ότι κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να τη δώσει για τίποτε. Συνεπώς κακώς γίνονται τέτοιες ερωτήσεις από δημοσιογράφους και κακώς δεν τους βάζουν οι (εκάστοτε) επιστήμονες τις φωνές.

geokalp είπε...

δεν τους έχω ότι θα τη πατήσουν και θα τους μείνει το εμπόρευμα,
μέχρι και στα γουρούνια θα το πουλήσουν!!