Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Η Ατυχία τού να Είσαι Αρσενικό:Μια πλήρης Επιστημονική Μελέτη

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές χιλιετηρίδες για να καταλάβει επιτέλους η ανθρωπότητα ότι οι διαδόσεις περί της βιολογικής και ηθικής ανωτερότητας των αρσενικών στερούνταν κάθε πραγματολογικής και επιστημονικής βάσης, κι ότι όλα αυτά τα μυθεύματα δεν ήταν παρά μια καλά συντονισμένη πλεκτάνη, μια πυκνοϋφασμένη ιδεολογική κουρτίνα, ένα σατανικό σχέδιο, που διαστρέβλωνε συστηματικά την πραγματικότητα, αποκρύπτοντας υστερόβουλα την αλήθεια. Την μια και μοναδική αλήθεια δηλαδή, ότι το αρσενικό που κρυβόταν κάτω από την αγριωπή του λεοντή δεν ήταν παρά ένα ασθενικό, αδύναμο και φιλάσθενο κακέκτυπο της δημιουργίας. Ένα αποπαίδι της Φύσης δηλαδή και τίποτα παραπάνω!

Δεν είναι μόνο η προϊούσα θηλυκοποίηση τη φύσης, με τη σταδιακή εκπόρθηση των αρσενικών χαρακτηριστικών από τα θηλυκά, που το τεκμηριώνει, είναι και η σημαντική διαφορά στα χρόνια επιβίωσης ανάμεσα στα φύλα, η οποία διαφορά,

α) παρουσιάζεται ως διαχρονική,

β) αγγίζει όλες τις χώρες και τους πολιτισμούς και

γ) παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Προς το παρόν, ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός της θηλυκοποίησης της φύσης, για το οποίο, γεροί να ‘μαστε, θα γράψουμε μια άλλη φορά και ας συγκεντρωθούμε στη διερεύνηση και τεκμηρίωση της διαφοράς στο προσδόκιμου επιβίωσης ανάμεσα στα δυο φύλα. Έχοντας σκοπό να μην αφήσω ούτε μια χαραμάδα αμφιβολίας ανοιχτή, θα προσκομίσω αποστομωτικά στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τις στατιστικές υπηρεσίες διαφόρων σοβαρών χωρών.

Σχετικά με τη διαχρονικότητα του φαινομένου, τα γαλλικά αρχεία, από το 1820 κι εντεύθεν, μάς λένε ότι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια περίοδος που το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών να ήταν μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών, αλλά κι ότι η διαφορά στη θνητότητα συνεχίζει με τις δεκαετίες να μεγαλώνει. Ας δούμε λοιπόν τι δείχνει η παρακάτω εικόνα.



Κάθε μια καμπύλη αντιστοιχεί σε ορισμένη χρονική περίοδο και αναπαριστά το λόγο θνητότητας των ανδρών ως προς τη θνητότητα των γυναικών, (MR=Mortality Rate). Τιμή του λόγου ίση με 1 δηλώνει ότι η θνητότητα των ανδρών είναι ίδια με αυτή των γυναικών, μεγαλύτερη της μονάδας, ότι οι άνδρες πεθαίνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά από τις γυναίκες, ενώ μικρότερη της μονάδες, το αντίθετο. Ο κάθετος άξονας δείχνει τις τιμές MR από το 0.5 έως το 3.5, ενώ ο οριζόντιος τις ηλικίες.

Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για ν’ αντιληφθεί κάποιος ότι καμιά καμπύλη και για καμιά χρονική περίοδο δεν αντιστοιχεί σε τιμές μικρότερες της μονάδος, παρά μονάχα για τις δυο πρώτες από το τέλος, οι οποίες και αντιστοιχούν σε στοιχεία του 19ου αιώνα και για την ηλικιακή ομάδα των 10 ετών. Οι δυο τελευταίες προς τα πάνω αντιστοιχούν στη χρονική περίοδο από το 1990 έως το 2004, όπου είναι φανερό ότι έχουν για τα καλά ξεφύγει.

Τα στοιχεία λοιπόν που εκθέσαμε δεν αποτελούν παρά αδιαμφισβήτητη διακήρυξη του θριάμβου του θηλυκού επί του αρσενικού, με το λόγο θνητότητας να φτάνει μέχρι και το 3.5. Και πριν προλάβετε να χαρείτε ω! Αρσενικά, σας έχω φυλαγμένο το μυστικό ότι σε άλλες χώρες, του δυτικού πάντα κόσμου ο λόγος αυτός μπορεί να φτάσει και το 5. Μπρρρ!

Ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από την ανάγνωση των καμπύλων αυτών είναι ότι η θνητότητα των αρσενικών ξεπερνάει τη θνητότητα των γυναικών ( MR>1), σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικιακές κατηγορίες, εκτός φυσικά από την κατηγορία των 90+ όπου αμφότερα τα φύλα έχουν πλέον αποδημήσει εις Κύριον.

Ο πιο προσεκτικός αναγνώστης του ποστ θα έχει ήδη παρατηρήσει ότι οι καμπύλες δεν επιδεικνύουν μια απλή, μονότονη συμπεριφορά, αλλά αποτελούνται από δυο κορυφές, μια που αντιστοιχεί σε ηλικίες ανάμεσα στα 15-30 και μια άλλη που αντιστοιχεί σε ηλικίες ανάμεσα στα 60-70. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Κι επειδή δεν θέλω να σας αφήνω με απορίες, τους λόγους για τα παρατηρούμενα μέγιστα θα τους αποκαλύψω παρακάτω.

Σας διαβεβαιώνω δε, πως ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία, συμβαίνει και σε όλες τις καλές χώρες του κόσμου. Και για να μην δώσω λαβή για αμφισβητήσεις, ακριβώς παρακάτω παραθέτω και το ανάλογο τεκμήριο-γράφημα. Κάθε μια καμπύλη αντιστοιχεί σε ορισμένη χώρα. Αν ψάξετε σύμφωνα με το χρωματικό κώδικα και με λίγη υπομονή θα τις αναγνωρίσετε. Ένα μόνο σας λέω, για να σας καθησυχάσω. Είστε τυχεροί που βρεθήκατε σ’ αυτή τη χώρα και όχι στη Ρωσία ή την Κολομβία, μιας και επιδεικνύει έναν από τους μικρότερους λόγους θνητότητας. Προσοχή όμως, μην και μπερδέψετε την καμπύλη της Ελλάδας με αυτή της Σιγκαπούρης και αναθαρρήσετε τζάμπα.


Βέβαια για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ όλα αυτά τα αποτελέσματα ήταν ήδη γνωστά από τον 16ο αιώνα. Διαβάζοντας κανείς τις ιατρικές εκθέσεις ανά τον κόσμο, είναι ν’ απορεί, βρε παιδί μου πώς γίνεται τ’ αρσενικά να συνεχίζουν ακόμα και υφίστανται. Από πού να πιάσεις, κι από πού ν’ αφήσεις! Έχουμε λοιπόν και λέμε.

Συγκριτικά με τις γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ύψος και βάρος, υψηλότερους ρυθμούς μεταβολισμού και αργή σεξουαλική ωρίμαση. Καλά, αυτό το τελευταίο, το γνωρίζαμε. Επιπλέον παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια του δομικού, παθολογικού, ενδοκρινολογικού και ανοσοποιητικού συστήματος, χαμηλότερη ανθεκτικότητα στις μολύνσεις, στα τραύματα, στο στρες, και στις εκφυλιστικές ασθένειες.

Ενώ, η πολυπαινεμένη τεστοστερόνη καταχωρείται κιαυτή στα μειονεκτήματα, μιας και αποδεδειγμένα αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανοσοκαταστολής. Αν το ήξεραν οι φουκαράδες, δεν θα την επεδείκνυαν με τόσο καμάρι. Ανεξήγητο ακόμα, αλλά αληθινό, παραμένει το γεγονός ότι τα παράσιτα ελκύονται ιδιαίτερα από τα αρσενικά, τα οποία στις αναπτυγμένες χώρες κινδυνεύουν δυο φορές παραπάνω από ότι οι γυναίκες να προσβληθούν και να πεθαίνουν, ενώ έως και τέσσερις στις αναπτυσσόμενες.

Ενώ λοιπόν το αρσενικό από βιολογική άποψη και by default είναι το ατελές κομμάτι της φύσης, έχει επιπλέον και τόσο μυαλό ώστε να επιδεινώνει την κατάστασή του με απερίσκεπτες συμπεριφορές. Πίνει και καπνίζει παραπάνω, μπλέκει πιο εύκολα σε φονικούς ανταγωνισμούς και καυγάδες, παίρνει μεγαλύτερα ρίσκα, είναι τις πιο πολλές φορές αφηρημένος και απρόσεκτος, είναι πιο επιρρεπής σε ατυχήματα και δεν του φτάνουν όλα αυτά, αλλά πάει και αυτοκτονεί και συχνότερα.


Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά τα κακά στ’ αρσενικά ενώ τα θηλυκά απολαμβάνουν την ιδιαίτερη στοργή και ασυλία της Φύσης; Εδώ έρχονται λοιπόν οι εξελικτικοί ψυχολόγοι με τη διάγνωση στο τσεπάκι τους. Αν και δεν έχω και πολύ μεγάλη εκτίμηση στο συγκεκριμένο σινάφι, για το λόγο ότι η αντίληψή τους περί εξέλιξης αποτελεί περισσότερο αφήγημα συγκεκριμένης ιδεολογικής χροιάς, παρά επιστήμη, χρεώνοντας για παράδειγμα στη φύση και δη στα γονίδια στρατηγική, ιδιωφέλεια και γενετικό ορθολογισμό, εν τούτοις θα σάς την παραθέσω, για να κρίνετε από μόνοι σας, υποτίθεται «αβίαστα». Σε άλλη ευκαιρία θα αναφερθώ σ’ αυτή τη προσέγγιση εκτενέστερα.

Σύμφωνα με τη θεωρία της σεξουαλικής επιλογής, τα θηλυκά είναι πολύ προσεκτικά και επιλεκτικά στην εκλογή αρσενικού (η πείρα βέβαια δείχνει το αντίθετο, αλλά ας μην πάμε εξ αρχής κόντρα στη θεωρία), διότι αυτά είναι που θα φέρουν και το βάρος της ανατροφής των μικρών. Ένας γερός μπαμπάς με γερά γονίδια, είναι πάντα ένα πλεονέκτημα για τα μικρά και τη μητέρα. Τα αρσενικά από την άλλη, για να κερδίσουν πόντους εξ αιτίας της επιλεκτικότητας των θηλυκών, το μόνο τρόπο που έχουν βρει είναι να κάθονται και να πλακώνονται αναμεταξύ τους, να γυαλίζουν τα φτερά τους, να περιποιούνται τη χαίτη τους, να κάνουν μπράτσα στα γυμναστήρια και ν’ αποστηθίζουν Βέλτσο για τις πιο απαιτητικές. Αυτή βέβαια η τακτική μπορεί να τους εξασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες ώστε να περάσουν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά, αλλά τους αποστερεί πόρους τους οποίους θα μπορούσαν να επενδύσουν στην ενδυνάμωση του δικού τους οργανισμού. Κοντολογίς, κοιτώντας να επικρατήσουν έναντι των άλλων ανταγωνιστών τους στην κατάκτηση του θηλυκού αναπτύσσουν μεν ανταγωνιστικές και επικίνδυνες συμπεριφορές, από την άλλη όμως καταλήγουν να τρώνε το κεφάλι τους!

Αφού εκθέσαμε λοιπόν τα κύρια πορίσματα της θεωρίας της σεξουαλικής επιλογής, μπορούμε να καταλάβουμε και την ύπαρξη των δυο μεγίστων (κορυφών) στις καμπύλες του λόγου θνητότητας που παραθέσαμε προηγουμένως. Το πρώτο μεγιστο που αντιστοιχεί στις ηλικίες της πρώιμης ενηλικίωσης δικαιολογείται από την υπερβολική έκκριση τεστοστερόνης και από των μέχρι εσχάτων αγώνα για την επικράτηση επί του θηλυκού. Αυτό έχει σαν συνέπεια περισσότερο επικίνδυνες συμπεριφορές και μεγαλύτερη πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα. Το δεύτερο μέγιστο, στις ηλικίες μεταξύ 60 και 70 οφείλεται στην υποδεέστερη φυσιολογία του ανδρικού οργανισμού και τη μεγαλύτερη επιρρέπειά του σε ασθένειες.

Τα συμπεράσματα είναι εύγλωττα και πιστεύω ότι επανορθώνουν με αδιάσειστα και πέραν κάθε αμφισβήτησης στοιχεία τη μεγάλη ιστορική και διαχρονική αδικία εις βάρος των γυναικών.

Thank you for your attention!


Υ.Γ. Τα στοιχεία είναι από

1. Sexual selection and the Male:Female Mortality Ratio


2. http://www.ined.fr/en/everything_about_population/graph_month/excess_male_mortality/

59 σχόλια:

vripol είπε...

Καλά, ξαδέλφη, τώρα μ' έχεις αποτελειώσει:
Πού--ης, ετοιμοθάνατος, αρρωστιάρης και ανοσοκατασταλμένος...
Τέλος πάντων..
Δές τι γίνεται στην ψαραγορά της Πατρίδας:

http://vripolidis.blogspot.com/2009/11/blog-post_22.html

Από τότε που είχαμε την διοίκηση του συλλόγου ιχθυοπολών Καβάλας, εσύ και γώ εκ περιτροπής για 20 χρόνια, αυτοί οι ανεππόκοποι διάδοχοι, το χουν διαλύσει το επάγγελμα.
Τώρα, εσυ ψαρεύεις άντρα στα θολά νερά, και εγώ ασθενείς..
Αλλά για πρόσεξε τι λέει για τήν νοσηρότητα στους ιχθυοπόλες: Γυναίκα έπαθε την υπερτασική κρίση, όχι άντρας.
Αυτό πάλι, τι σου λέει.

Άιντε, αιέν αλιεύειν, καρντασίνα

cynical είπε...

Να, ειδες βρε ξάδερφε που δεν διαβαζεις προσεχτικα;

Από τοτε που πούλησα τη μαούνα για να παω στα ξενα δεν ξανασχοληθηκα ουτε με τους αντρες ουτε με τους ιχθυοπώλες. Εδω μάς πήραν την ομάδα μέσα από τα χέρια μας και συ ασχολεισαι με τις ψαροκασέλες!

Sophia είπε...

Κι ένιωθα κι εγώ μια αδικία να πλανάται αόριστα, αλλά δεν μπορούσα να την καλοεστιάσω!!! Τα βλέπω τα φύλλα σου και δίνω τα ρέστα μου!! Φύλλο και φτερό γίναμε εδώ πέρα!
;-Ρ

cynical είπε...

Τωρα Σοφια,

εχεις και τα στοιχεία. Τυπωσε τα σε παρακαλώ και να τα εχεις πάντα μαζι σου στη τσαντα. Πώς τετοια ευπαθεια αγνοήθηκε απο τις φεμινίστριες;

John είπε...

Ωραια η αναλυση και η φωτογραφια.

Δεν πειραζει ασ πεθανω νωριτερα. τουλαχιστον στα 36 μου δεν ανησυχω ποτε θα γινω Μανα, θα παντρευτω και εαν εχω κανω ρυτιδες.

Βρε αντε πια με τις κομπλεξικες. Καλη τυχη αυτοκτονικα θυματα.

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Διαμαρτυρόμαστε έντονα! Έχουν προσμετρηθεί οι δυσμενείς επιπτώσεις του να είσαι άντρας κυνηγός -όχι θηλυκών, αλλά τροφής; Έχουν προσμετρηθεί οι επιπτώσεις του να είσαι άντρας πολεμιστής -συχνά πυκνά για καρ....ς τύπου ωραίας Ελένης; Ή οι επιπτώσεις των μονομαχιών για τα μαύρα (ή whatever) μάτια σας -πώς πέθανε ο έρημος ο Πούσκιν;

Άμα είναι να τα λέμε, να τα λέμε όλα!


Τα λέμε.

John είπε...

Α, ξεχασα.

Σου φαινεται πραγματικα αναγκαιο να κανει ενας ανδρας στην ελλαδα ολα αυτα που περιγραφεις φτερα κτλ?

Για κοιτα γυρω σου γιατι μαλλον ζουμε αλλου. Ζητω το ανατολικο μπλοκ!

VAD είπε...

Μη,μη,πες της να μην πυροβολήσει,εχω παραδοθεί από χρόνια:))

cynical είπε...

Αγαπητέ John,

το σιγουρο ειναι ότι αν διαβαζεις "cynical" δεν προκειται να πεθανεις νωρις διοτι το βλογ μεταδιδει θετικη ενεργεια.

Επισης θα ηθελα να σε συγχαρω που περασες επιτυχως τα 36, ηλικια η οποια (συμφωνα με τα γραφηματα)εγκαινιαζει μια μεγαλη περιοδο μικροτερης γενικα θνητοτητας.

Εχεις δικαιο ν' αναρωτιεσαι για τα φτερα και τις χαιτες, αλλα νομιζω οτι ηταν προφανες οτι αναφερομουν στο ζωικο βασιλειο, οπου και εκει τα mortality ratios ειναι μεγαλυτερα της μοναδος, οπως και στους ανθρωπους.

Τωρα, λυπαμαι αν δεν μπορεσες να δεις με κριτικο και ψυχραιμο ματι τα στοιχεια τα οποια αποκαλυπτουν μια πραγματικοτητα διαχρονική, σε ολους τους λαους και σε ολες τις ηλικιες.

Α! ξερεις, υπάρχει και το χιουμορ!

cynical είπε...

Αγαπητοί @LeftG700,

όντως αν ειναι τα λεμε, να τα λεμε όλα! Αλλα, δεν εβγαλα όλα τα στοιχεια στη φορα, για να μην σας δωσω και τη χαριστικη βολη. Αφησα, κάποια παραθυρακια ανοιχτά, για να ελπιζετε οτι καπου η αναλυση και τα στοιχεια λαθεύουν. Οτι, απο καπου μπορείτε να ξεφύγετε. Αμ δε!

Στην πρωτη reference που δινω, υπαρχουν αναλυτικοι πινακες του MR για καθε τυπο ασθενειων, για ατυχηματα, εγκληματικες πραξεις, αυτοκτονιες, μονομαχιες κλπ. Μα σε ολα το MR ειναι μεγαλυτερο της μοναδος! Αλλα, αυτα μεταξυ μας, και μην τα πειτε παραέξω!

Επισης θα ηθελα να επισημανω ατι δεν διασωθηκαν τα αρχεια απο τη Προκαμβριο και Μινωικη εποχη ωστε να δουμε το ποσοστο θανατων των αρσενικων απο τα μαμουθ, τους δυνοσαυρους και τους μονομαχους.

Ο Πουσκιν, δεν κοιταγε τα χαλια του, οι μονομαχιες του έλλειπαν! Α! ειχα επισκεφτει και το καφε οπου ειχε παει πριν τη μονομαχια.

cynical είπε...

Καλημέρα @VaD,

Μη φοβασαι! Λέω να τελειωνω εδω την τριλογια με τα δημογραφικα. Οποτε θα μπουνε και τα πιστολια στα θηκαρια τους!

Θανασης Ξ. είπε...

Τέτοια ύπουλη, αηδιαστική, κάτω απ' τη μέση, κλπ κλπ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ...ΝΤΟΡΑ, δεν την περίμενα από εσάς cynical !!!!
Ντροπή....

Καλημέρα... :)

cynical είπε...

Καλημερα Θαναση,

Άμα έμοιασε του μπαμπά της, η Ντόρα είναι εκτός κάθε στατιστικής!

Χρειαζεται ειδικη αναλυση.

Unknown είπε...

Εεεεμμμ
Πώς να ζήσουμε βρε παραπάνω αφού μας τρώτε ζωντανούς;
Η μόνη πραγματική εξήγηση είναι πως ειδικά στις ηλικίες 15-30 και 60-70, εκεί κάνετε τη μεγαλύτερη σφαγή!
Στην πρώτη για ευνόητους λόγους και στη δεύτερη για… ευνόητους λόγους!

Και τώρα άντε φέρε μια μπύρα και τηγάνισε κανά λουκάνικο γιατί έχω να παίξω τάβλι με τα παιδιά!!!

Μπρόοοοςςςς
Άντεεεεεε

Α και πιάσε και το ναργιλέ :)

n1k είπε...

Ρε cynical καλυτερα αντρας με 5 χρονια λιγοτερα παρα γυναικα υπεραιωνοβια!!!Οι λογοι πολλοι!Οσοι και οι νευρωνες του ανθρωπινου εγκεφαλου...

Φεμινιστρια πρεπει να εισαι τελειως και κατα βαθος θεωρεις τους αντρες γουρουνια μου φενεται...εχουμε βαρεθει να κανουμε ψυχαναλυση στις γκομενες μας. Το μοναδικο κοινο πραγμα που εχουνε ολες οι γυναικες που περνανε απο τη ζωη μου ειναι τα γουρλωμενα ματια τους οταν τους δινεις λυσεις σε απλα προβληματα και τους κανεις μαθηματακια πανω στη ζωη και τη φιλοσοφια της σε ολα τα επιπεδα. Πραγματα που δεν γινεται να φανουν στα γραφηματα σου. Αμα ειχε και η γυναικα αυτη τη ικανοτητα ισως και να βοηθαγε καναν αντρα οπως και εμεις βοηθαμε τις γυναικες. Αναρωτηθηκες ποτε μηπως γιατι τα πραγματα ειναι πιο ευκολα για τη γυναικα?

Ειστε ντακοτες και ειμαστε mirage.

the elf at bay είπε...

Δεν μου κάνει εντύπωση τίποτα από αυτά που διάβασα. Απλά μια ακόμα έρευνα που κάνει τις γυναίκες να χαχανίζουν χαιρέκακα εναντίον των αντρών. Τα ζώα ούτως ή άλλως έχουν αποδείξει την ανωτερότητά τους απέναντι σε όλους εμάς οπότε μικρό το κακό.

cynical είπε...

Darthiir,

Καλα, εμεις σας ..τρωμε! Εσεις, βρε παιδι μου γιατι τσιμπάτε;;

...Πώς το πίνει το καφεδάκι του ο Κύριος και Αφέντης;;;

n1k είπε...

Και ξεχασα...

Λες οτι οι αντρες ειναι ανταγωνιστικοι μεταξυ τους για να κερδισουν γυναικες????ΕΛΕΟΣ

Μακραν οι γυναικες μισουν η μια την αλλη για λογους ανταγωνισμου και τρεις και μια πλακωνονται και ας ειναι φιλες 10 χρονια.

Cynical..κλεισε τον υπολογιστη..ξεπερασε την απογοητευση που σε διακατεχει..δεν ειναι ολοι οι αντρες οπως αυτοι που τυχαινουνε σε σενα!ειναι και θεμα timing!

Βγες εξω και ζησε κοριτσι μου!

cynical είπε...

n1k,

αντιλαμβανομαι την ελλειψη ψυχραιμιας μπροστά την καταιγιστική αλήθεια των αριθμών. Αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Να σκεφτεις, ουτε κι εγω μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα.

Η αναρτηση, πιστη στο επιστημονικό πνευμα, παρεθεσε στοιχεια μονο για τη βιολογικη ανωτεροτητα των γυναικων.

Για τις άλλες της πιθανες ανωτεροτητες ή κατωτεροτητες στο νοητικο/κοινωνικο/συναισθηματικο πεδίο υπεισέρχεται αρκετη δοση ιδεολογιας, οπότε δεν σκοπεύω να κανω καμια νύξη.

Τι τωρα περιμενεις να πιαστουμε σαν τις κατινες και να λεμε ποιος καταλαβαινει μαθηματικα και ποιος οχι;Για ονομα!

Παντως, εντελως πληροφοριακα, στα IQ tests αν εχεις καποια εκτιμηση σ' αυτα, που εγω δεν εχω, τοσο οι γυναικες , οσο και οι ανδρες on the average πιανουν ακριβως τα ιδια ποσοστα.

Ανώνυμος είπε...

Ante ginesai kai diashmh Cynical

http://fimotro.blogspot.com/2009/11/blog-post_6739.html

Unknown είπε...

Βαρύ, γλυκό και όχι.

Άντε, ακόμα εδώ είσαι; Πού είναι τα λουκάνικα;;;;

cynical είπε...

Αντε παλι n1k,

δεν λεω εγω για την αναταγωνιστικοτητα των ανδρων. Η θεωρια της σεξουαλικης επιλογης το λεει, για την οποια ανεφερα ρητα στο κειμενο, οτι δεν την εκτιμώ.


Παντως κανει ενα σοβαρο λαθος τακτικης.
Οταν διαφωνει καποιος με μια αποψη/θεση η οποια επιπλέον τεκμηριωνεται με τα οποια επιχειρηματα ή πειραματικα στοιχεια, ο εχων αντιθετη αποψη δεν προβαινει σε προσωπικες επιθεσεις, ευελπιστωντας ότι ετσι θα ακυρωσει τα στοιχεια ή οτι θα απαξιωσει τη θεωρια!

Αυτο που κανει ειναι να ψαξει, να σκεφτει και να πεισει τον αλλον οτι διαπραττει μεγαλο σφαλμα.

Ετσι λαμπει η Αληθεια αγαπητε μου!

cynical είπε...

Aνωνυμε ευχαριστω,

αλλα το συγκεκριμένο ποστ έχει ήδη περάσει και σε αρκετά άλλα sites. Ευτυχως το γραφειο τυπου του βλογ, δουλευει αρκετα καλα.

cynical είπε...

Darthiir,

χωρις να αναφερει ο κυριος τις φουσκάλες, η κυρια δεν μπορει να αναλαβει την ευθυνη να το προετοιμασει..

akrat είπε...

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


και με λένε μετά εμένα ρατσιστή...

??????????????????????????

n1k είπε...

Η αληθεια λαμπει οπως και να εχει cynical. Εγω απλα σε ψυχολογησα δεν σου επιτεθηκα!

Το οτι ζουμε λιγοτερα χρονια ειναι πολλα χρονια γνωστο και χωρις τη βοηθεια οποιασδηποτε ερευνας. So what? Ειμαστε πιο ανθυγιεινοι και ζουμε και πιο γρηγορα. Η dakota οπως και το lada δεν βγαζουνε προβληματα λογω περιορισμενης πολυπλοκοτητας των μηχανισμων τους. Το mirage ομως θελει service τακτικο λογω μετακαυσης!

Εγω χαιρομαι τις γυναικες παντως και τις αγαπαω και ας μου σπανε τα νευρα πολλες φορες. Παρολαυτα πιστευω οτι η μεση γυναικα ζει μεν περισσοτερο αλλα ειναι κατωτερη διανοητικα και μυικα φυσικα.

Ακομα και στο χωρο της μαγειρικης και του high fashion παλι δευτερατζα ειστε.

:P

cynical είπε...

elf,

την ερευνα δεν την εκαναν γυναικες! Στατιστικά του ΠΟΥ και της eurostat ειναι.

Και αναφερονται στη βιολογικη ανωτεροτητα των γυναικων, αν αυτη μπορει να τεκμηριωθει με αυτο το δεικτη.

Αμα τα θεωρεις biased, περιμενω καινουργια πιο αξιοπιστα στοιχεια.

Παρα ταυτα, αντιλαμβανεται νομιζω ο καθενας οτι το ποστ ειναι γραμμενο και με μια ιδιαιτερη σαρκαστικη διαθεση, ιδιον της γραφουσας!

Unknown είπε...

Δε θυμάσαι με πόσες φουσκάλες τον πίνω γυναίκα;
Τολμάς;;;

cynical είπε...

n1k,

πολυ παράτολμο παντως να ψυχολογεις απο ενα ποστ και εκ του μακρόθεν Τα ποσοστα λαθους ειναι επικινδυνως μεγαλα.

Επεσημανα και προηγουμενως οτι δεν σκοπευω να αντιπαρατεθω σε φιλολογικες συζητησεις για τις αλλες, περαν τις βιολογιας ιδιοτητες των φυλων.

Ισως το κανω στο εγγυς μελλον. Αλλα παντα προσεκτικα και με στοιχεια.

Πιστευω οτι γνωριζεις τη διαφορα αναμεσα στο sex και το gendre.
Oπου το πρωτο αντιστοιχει στο βιολογικο φυλο, ενω το δευτερο στο κοινωνικα κατασκευασμενο φυλο.

Αναφερθηκα αποκλειστικα στο πρωτο. Οι ντακοτες και τα μιραζ εχουν σχεση με το gendre και ειναι επιρρεπη σε πολλες αναγνωσεις.

Αμα ανοιξω καφενειο, θα το θεσω το θεμα για να εχουμε να συζηταμε μεχρι τη δευτερα παρουσια!

cynical είπε...

@akrat,

εσυ ρατσιστης; Ο μεγαλος φιλος των γυναικων;;

N1kos είπε...

Χαιρομαι που παραδεχθηκες τη σαρκαστικη σου διαθεση..τωρα το ειδα το post της παραδοχης.

Οσο για το ψυχολογικο σου profile..ειδες?παρατολμο ναι αλλα τελικως επεσα μεσα φενεται. Σιγα δεν εγινε και τιποτα.Παρωδικο ειναι...και ποιος δεν εχει απογοητευτει!ευχομαι να σου συμβει κατι πολυ ομορφο αμεσα!τοσο ομορφο που δεν θα τη ΄΄βρισκεις΄΄ με το να παρουσιαζεις ερευνες της Eurostat σχετικα με τη θνησιμοτιτα των αντρων. Ειναι σημαδι καποιας ψυχικης ανωμαλιας με καταλαβαινεις ρε cynical?Αλλα οπως ειπα συμβαινει σε ολους. Ειναι και το ιντερνετ στη μεση που τη στιγμη που θα πρεπε να εισαι εξω και να πινεις μπυρες καθεσαι και λες λαθος πραγματα σε λαθος τοπο και εκτιθεσαι. Χαρηκα που τα ειπαμε περαν του αθρου που παρουσιασες γιατι τωρα καταλαβα οτι εισαι μια χαρα παιδι απλα σε εχουν αποπαρει λιγο. Εχει συμβει σε ολους μας μη μασας.

Περαστικος ειμουνα αμα ανοιξεις καφενειο give us a shout μπορει να περασω και απο εκει.

Φιλικα,

n1k

over & out

cynical είπε...

n1k,

μου εδωσες ενα hint γραφοντας οτι ζειτε πιο γρηγορα.

Μπορει να ειναι και η απαντηση στην παρατηρουμενη overall διαφορα στο MR.
Ειχα γραψει παλια ότι υπάρχει μια σαφης συσχετιση αναμεσα στον ρυθμο του μεταβολισμου ενος ειδους (για τα διαφορα ειδη ζωων επροοκειτο) και στο προσδόκιμο ζωης του ειδους. Φερ' ειπειν ειδη με γρηγορο μεταβολισμο ζουν και λιγοτερο.

Αν βρω στοιχεια για το ρυθμο μεταβολισμου των ανδρων σε σχεση με αυτο των γυναικων θα εχω μια plausible εξηγηση. Θα χαρω ιδιαιτερως να αχρηστευω τη θεωρια των εξελικτικων.


YΓ. το χαβα (!) σου εσυ περι ψυχολογιας. Αλλα ξερεις τι παθαινεις; Το δικο σου μετρο ζωης και ικανοποιησης το θεωρεις και universal μετρο! Δεν ειναι ολοι Nikos να τα μετρανε οπως εσυ!

cynical είπε...

darthiir,

Έφτασε!!! (το εσπρέσσο!)

navarino-s είπε...

Λοιπόν, οι υποψίες αγγίζουν το σημείο της βεβαιότητας:
Σκοπός της ως άνω αναρτήσεως δεν είναι ούτε να αναδείξει τον από αιώνων γνωστό σαβουρογαμικό χαρακτήρα της αρσενικής σεξουαλικότητος εν αντιθέσει προς τον επίσης γνωστό εκλεκτικό γυναικείο τοιούτον, ούτε και την εκ της φύσεως δοθείσης βιολογικής υπεροχής προς το θήλυ σε συνδυασμό με την έντονη φροντίδα δια τα περί την υγείαν του και τας συχνάς επισκέψεις εις θεράποντας ιατρούς και λήψιν φαρμακευτικών παρασκευασμάτων δια το ελάχιστον που προκύπτει και εξ' αρχής εις αντίθεσιν με την γνωστήν αρσενικήν αυτοκτονικήν αδιαφορίαν και απόκρυψιν σοβαρών ενοχλημάτων ένεκα φόβου και πανικού αλλά και τόσων άλλων που εμφανώς τονίζονται και με επίφασιν, σκοπός τονίζω της ως άνω εμβριθούς επιστημονικής μελέτης αν λάβωμεν υπ'όψιν την χρονικήν συγκυρίαν, δεν είναι άλλος από το υποδείξει εις την κυβέρνησιν την θεαματικήν άνοδον των ορίων θεμελιώσεως δικαιώματος συντάξεως εις τα 75 έτη δια τας γυναίκας και εις τα 70 δια τους άνδρας!
Ευπειθέστατος και μετά τιμής:
Ο του Ναβαρίνου

cynical είπε...

Λοιπόν Navarino-s,

για λόγους δικαιοσύνης θα το προσυπέγραφα! Δεν ειναι δυνατον να ζουμε περισσοτερο, και να δουλευουμε λιγοτερο!

Επισης, θα το προσυπεγραφα και για λογους συνεπειας με προηγουμενα γραπτα μου και ειδικα με αυτο για τη Φορολογια των Χονδρων, οπου υποστηριζα οτι η κοινωνια θα πρεπει να αναλαμβανει τα κοινωνικα κοστη συσσωμη, και να φαίνεται επιεικής στα παθη και στα παθια ορισμενων εκ των μελων της.

Καποιος της ακραιφνους ορθολογικης σχολής θα ελεγε ότι οι αντρες πεθαινουν προωρα πιο πολυ απ' το χοντρο τους το κεφαλι, και οτι οι γυναικες δεν χρωστανε σε τιποτε να επωμιζονται το λογαριασμο αυτης της στενοκεφαλιας!

Στενοκεφαλια, στενοκεφαλια, αλλα το κοστος θα το πληρωσουμε ολοι.
Με λιγη κρεβατομουρμούρα, ισως καταφερουμε να το μειώσουμε λιγάκι!

(Navarino μεταξύ μας, δεν περίμενες αυτή την απάντηση. Ε;;)

Nechayev είπε...

Νομίζω ότι βλέπεις τη ζωή ποσοτικά κι όχι ποιοτικά. Εγώ θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου και σε ανάρτηση που ετοιμάζω θα "αποδείξω" με βάση ψυχολογικές και κοινωνιολογικές μελέτες πως οι άνδρες ζουν καλύτερα αν και λιγότερο

cynical είπε...

Sylas,

δεν προκειται η μελλοντικη σου αναρτηση να ερθει σε αντιφαση με αυτην εδω. Εδω εξεταζεται μονο το ποσοτικο.

Το ποιος ζει καλυτερα δεν το εξεταζω. Νομιζω οτι ειναι καθαρα υποκειμενικο και δεν μπορει να ομαδοποιηθει.

Παντως για να εχουν αντικειμενικη ισχυ τα συμπερασματα σου (προσεξε θα βασιστεις σε ποιοτητες που μπορει να εχουν υποκειμενικη μονο αξια),θα πρεπει να διαλεξεις με μεγαλη προσοχη τα κριτηρια σου, ωστε να εχουν καθολικη αποδοχη. Να μην ειναι του συρμου, να μην απτονται ορισμενου Lifestyle, να ειναι καθολικα και να μην συναδουν με τις συνηθειες φυλου ή ταξης. Κοντολογις θα πρεπει να βρεις κριτηρια που θα απτονται του νοηματος της Ζωής!

Αν θεωρεις σαν κριτηριο καλης ζωης για παραδειγμα,το καλο κρασι, και καποιος ειναι αλλεργικος στο πιοτο, τοτε το κριτηριο σου αχρηστευεται.

Δυσκολη δουλεια, αναλαμβανεις!

yiannis63 είπε...

Δεν ξέρω τι λές εσύ στο άρθρο σου, αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι στο σπίτι μου, τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο άνδρας...."ότι πείς εσύ αγάπη μου"...

Και....μην αποκλείεις την πιθανότητα να είμαστε πιο ευαίσθητα πλάσματα γι αυτό και πεθαίνουμε πρώτοι. Μας φάγατε κακούργες :-)

o Ξερόλας είπε...

Χιλιετηρίδες ε;...Τόσο συχνά το ... "γλεντάγαμε"...Γαμώ την ΑΤΥΧΙΑ μου ! ...

cynical είπε...

Yannis63,

εντελώς φιλικά, νομιζω ότι αυτο που πρεπει να κανετε οι ανδρες ειναι να οργανωθειτε και ν' απαιτησετε δικαιοσυνη.

Δεν ειναι δυνατον τα θηλυκα οχι μονο να σας παιρνουν τη ζωή, αλλα να προσποιούνται και τα θυματα απο πάνω!

cynical είπε...

Ξερόλα,
Τοσα κι αλλα τοσα το γλενταγατε πάνω σε λαθος στοιχεια!!

Ειχατε εφευρει και τη Μητριαρχια για να χαιρόμαστε, αλλά τζίφος!

Ουτε μητριαρχια υπήρξε ποτε!

ο κύριος "αμ" είπε...

Τώρα άμα πω ότι με πίκρανες
δεν θα είναι ψέμα !
Πάντως , το είχα καταλάβει πως κάπως έτσι είναι τα πράγματα , γιατί από τότε που βρέθηκα μ' αυτήν την γυναίκα στο πλάι μου , όλο μαύρα φοράει , σαν να κάνει πρόβα :))))

Στέργιος είπε...

Καλά τόσες χιλιετίες είστε από κάτω για ένα ψέμα;;; πολύ έξυπνες είστε ρε, μη σας χάσουμε! Να σας πούμε άλλο ένα και να μας καθίσετε άλλες τόσες χιλιετίες!

Τις ηλικιακές διαφορές σας τις χαρίζουμε. Εμείς ζούμε τα χρόνια της χαράς και εσείς της γηρατειάς.

Και όταν πεθαίνουμε οι γυναίκες έρχονται κανονικά στο τάφο, σκλάβες ακόμη, να πάρουν τη δόση τους ενώ οι άνδρες… μην τους είδατε. Κάνε μια βόλτα στα νεκροταφεία….

Στις δυτικές χώρες οι άνδρες θα πεθάνουν; Εμείς είμαστε ανατολίτες καλή μου… και η επί πλέον ζωή που ζούμε είναι ανατολίτικη όχι μίζερη δυτική.

Άλο «αργή σεξουαλική ωρίμαση» και άλλο «αργή ωρίμανση». Σε αυτό διαφέρουν τα δυο φύλα!

Πρόσεχε καλά όταν γράφεις φράσεις όπως «τα παράσιτα ελκύονται ιδιαίτερα από τα αρσενικά». Μα δεν είχαμε καμία αμφιβολία! Άλλωστε άλλο αρσενικό και άλλο «παράσιτο», η διαφορά είναι φανερή.

Λες «τα θηλυκά είναι πολύ προσεκτικά και επιλεκτικά στην εκλογή αρσενικού»! Και πως γίνεται τελικά να πηγαίνουν με τόσους απρόσεκτους άνδρες, ακριβώς με όσες προσεκτικές γυναίκες πηγαίνουν αυτοί; ανεπίλυτο για τους ψυχολόγους.

Αν περιμένεις με τέτοια επιχειρήματα να αποκτήσει το θηλυκό γένος τη θέση που του αξίζει, πρέπει να ζήσεις άλλα 10.000 χρόνια για να δεις την τότε ανάρτηση της τότε Cynical μήπως και αναρτήσει κάτι πειστικότερο επαναλαμβάνοντας τα περί ψεύτικης κυριαρχίας των ανδρών μέχρι τότε! Ως τότε έχουμε καιρό!

navarino-s είπε...

Και βέβαια δεν το περίμενα!!!
Συνελήφθην εξ' απήνης υπό της πανούργου cynicaleos!!!!!!

marios είπε...

Το πιο ωραιο το ακουσα σε ντοκυμαντερ της ΝΕΤ για το μυαλο, οτι οι ανδρες εξελιχθηκαν να απολαμβανουν λιγοτερο το sex λογω μειωμενης δυνατοτητας πληρους εγκεφαλικης αποδεσεμευσης απο το περιβαλλον επειδη επρεπε να παραμενουν παντα σε εγρηγορση προφυλαξης απο τυχον κινδυνους στο βαθος των χιλιετιων σε αντιθεση με τις γυναικες που ειχαν εναποθεσει την ασφαλεια τους σε αυτους.

Δεν Έχω Προσόντα είπε...

Μια κοινωνία με τα αρσενικά σε πλειοψηφια οδηγεί σε μια κοινωνία μυρμηγκιών και μια κοινωνία με πλειοψηφία θυληκών οδηγεί σε μια κοινωνία μελισσών. Εξαρτάται από τα γουστα του καθενός

Δεν Έχω Προσόντα είπε...

@Μαριος

θυμασαι τους οδοδείχτες που είχαν στην Αρχαια Αθήνα?. Μια ορθογώνια στήλη με ενα κεφάλι και εναν φαλό σε πλήρη στυση. Οι οδοδεικτες ειχαν την καταγωγή τους στην γνώση της πλήρης διέγερσης των φρουρών της αγέλης που έπρεπε να είναι πάντα σε εγρήγορση.

cynical είπε...

@Δεν εχω προσοντα,

ποια η διαφορα αναμεσα στην κοινωνια των μυρμηγγιων και των μελισσων; Απο παραγωγικοτητα καλα δεν τα πανε κι οι δυο τους;

Δεν Έχω Προσόντα είπε...

Η παραγωγικότητα είναι το ζητούμενο?

cynical είπε...

@Δεν εχω προσοντα,
οχι δεν ειναι το ζητουμενο, αλλα ποιες ειναι οι ποιοτικες διαφορες; Αληθινα ρωταω.

Δεν Έχω Προσόντα είπε...

Στα "κοινωνιολογικά" της θεωρίας της εξέλιξης έχει επικρατήσει η φραση "η επιβίωση του ισχυρότερου".
Όμως η φράση αυτή δεν ανοίκει στον Δαρβίνο αλλά στον φιλόσοφο Σπένσερ. Η παραγματική Δαρβίνεια έκφραση είναι "η επιβίωση του καταλληλότερου".
Eτσι ενω εμείς σαν τα σουπερ θηλαστικά επιδεικνύουμε την δυναμη μας (και την παραγωγικότητα μας) δεξια καi αριστερά, το ταπεινό βακτήριο E. coli η η μαγιά της μπύρας Saccharomyce Cerevisiae μπορεί να υποφέρουν καλύτερα τις όποιες κοσμογονικές αλλαγές. Κάντε τώρα την αναγωγή (απαίσια διαδικασία) στο επίπεδο του είδους μας και θα δείτε τι μυθους δημιουργεί η κατα το δοκούν ερμηνεία της επιστήμης. Αν λοιπόν το ζητούμενο του ειδους σήμερα είναι η παραγωγικότητα γιατί να μην επιβιώνουν λάθρα τα χαρακτηριστικά της απέχθειας της παραγωγικότητας σε ενα σύνολο πληθυσμού που μπορεί κάλιστα να επιλεγεί μέσω αφανισμού από "υπερκοπωση" των υπολοίπων. Ετσι δεν ξερω αν τα μυρμηγκια και οι μελλισες ειναι οι εκλεκτοί του μέλλοντος.

Δεν Έχω Προσόντα είπε...

Κατά συνέπεια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα μυρμήγκια και τις μέλισσες 0.

Δεν Έχω Προσόντα είπε...

Βέβαια, για να ολοκληρώσω, η παραγωγικότητα είναι στο είδος μας άρηκτα δεμένη με την ηθική του επιτεύγματος. Ίσως πίσω από αυτά κρυβόται και η μόνιμη ιδέα μας για δικαιοσύνη ή αυτή του κόστους της ύβρεως.
Λέτε να είναι έτσι?

cynical είπε...

@Δεν εχω προσόντα,

για τον Σπενσερ σε σχεση με Δαρβινο ειχα γραψει ηδη στις 3 Ιανουαριου του 2008 , στο ποστ

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

http://e-cynical.blogspot.com/2008/01/blog-post_03.html

Σημερα θα προσεθετα οτι η περιρρεουσα ατμοσφαιρα την εποχη του Δαρβινου ήταν πολύ ευνοικη στο να ευδοκιμησουν και να γινουν αποδεκτες οι θεωριες του Σπενσερ, ο οποιος δεν ηταν και ο μοναδικος. Και ο Δαρβινος σαφως ειχε επηρεαστει. Δεν ειπε βεβαια για την επικρατηση του ισχυροτερου.

Οι σημερινοι ομως δαρβινικοι φονταμενταλιστες με πρωτους και καλυτερους τους κοινωνιοβιολογους E.O Wilson και R. Dawkins ερμηνευουν τη φυσικη επιλογη ( σε επιπεδο γονιδιων) με ορους ανταγωνισμου, αντιπαλοτητας και ισχυος, οροι σαφως δανεισμενοι απο τη νεο-φιλελευθερη ιδεολογια.

Το να ακουσουμε και για γονιδιο παραγωγικοτητας δεν θα με εξεπληττε καθολου. Μπορει κιολας καποιοι να το εχουν ηδη βρει!


Δεν εχω αντιρρηση επι της ουσιας με αυτα που λες.

Η ερωτηση μου ομως ήταν πολυ συγκεκριμενη: ποια η διαφορα κοινωνιας μελισσων με μηρμυγγιων;;

Και τουτο διοτι στο σχολιο σου ειχες γραψει οτι παρομοιαζεις την μεν πρωτη με την κοινωνια των ανδρων, τη δε δευτερη με αυτη των γυναικων. Πραγματικα δεν γνωριζω τα ειδοποια χαρακτηριστικα τους και αν μπορουσες να μου τα παρεθετες εν συντομια θα το εκτιμουσα.

cynical είπε...

@Δεν εχω προσοντα

στο τελευταιο σου σχολιο κανεις μερικες που ενδιαφερουσες παρατηρήσεις περι της συνδεσης της επιτευγματικης λογικης, της δικαιοσυνης και της παραγωγικοτητας.

Νομιζω ότι ολο αυτο το τρενο θα μπορούσε να ενταχθει στη λογικη της εξελικτικης ψυχολογιας, της οποιας η γραμμη σκεψης χοντρικα ειναι να ξεκιναει απο το αποτελεσμα, να το θεωρεί ως το βελτιστο αποτελεσμα που θα μπορουσε ποτε να προκυψει και να προσπαθει με το στανιο να το αναγει σε μια αλανθαστη φυσικη επιλογη.

Μου εδωσες καποια καλα hints να κοιταξω αυτη τη συνδεση.

Δεν Έχω Προσόντα είπε...

Πραγματικα δεν γνωριζω τα ειδοποια χαρακτηριστικα τους και αν μπορουσες να μου τα παρεθετες εν συντομια θα το εκτιμουσα.....

Μα αυτό λέω, δεν εχουν συνολικά καμια διαφορά (κατ' εμέ). Οι πολεμιστές είναι π.χ. στα μεν αρσενικά στα δε θηλυκα. Είναι δυο διαφορετικές εναλακτικές με το ίδιο σκοπούμενο. (Αν εξελικτικά τους ειχε δωθει η δυνατοτητα, όπως συμβαίνει πχ σε πολλά ψάρια, ακόμα και την γέννηση θα μπορούσαν να την ειχαν αναλαβει αρσενικά.) Ο απόλυτος προγραμματισμός και καταμερισμός αρμοδιοτήτων είναι επίσης κοινό τους. Από την στιγμή που δεν υπάρχει ετερογένεια (η αναπτυξη πρωτοβουλιας αρα και λαθους)σε σημαντικό βαθμό παυουμε να εχουμε δυνατότητες διαφοροποίησης αρά και μελοντικής διαφορετικότητας.

Δεν ειναι τυχαιο οτι ο Wilson κατεληξε στην κοινωνιοβιολογία του μελετωντας μυρμηγκια.

(Χωρίς να υπονοω τίποτα μεταφυσικο ή κατι ΑΛΛΟ για τον ανθρωπο)

Δεν Έχω Προσόντα είπε...

Νηφάλιος και βλέποντας τα χτεσινά μου σχόλια (οχι πλεον υπο την επηρεια του αλκοολ) είδα ότι δημιουργησα παρανόηση λογω κακης διατυπωσης των θεσεων μου. Ετσι εξηγουμε .

Και οι δυο κοινωνιες (ant bees) είναι θυληκοκεντρικες. Αυτο που ηθελα να δειξω ειναι οτι θα μπορουσαν να ειναι καλιστα αρσενικές και το διατυπωσα απολυτα λαθος δημιουργώντας παρεξηγήσεις. Το point που ηθελα να κανω ειναι οτι τετοια διληματα μου ειναι αδιαφορα καθως οι βιολογικες συνιστωσες οριζουν πλεονεκτηματα και δυνατοτητες σε συγκεκριμενες χρονικες στιγμες που μπορουν να εξελιχθουν, κατα μηκος του χρονου, μονο μεσα απο τον βιολογικο πλουραλισμό. Μεσα απο αυτο το πρισμα πρεπει να βλεπουμε και την οποια υπεροχη των θυληκων εστω αυτη τη στιγμη.

Σορυ για το μπερδεμα

cynical είπε...

Δεν εχω προσοντα,
σ' ευχαριστω για τις διευκρινησεις.

Εχω να κανω ενα σχολιο, σχετικα με τον Wilson. Αν εμενε στα μυρμηγγια δεν θα υπηρχε καμια αντιρρηση. Αλλα καπως αυθαιρετα μετεφερε τις ιδεες του και στον ανθρωπο. Και προς τα κει κατευθυνονται τα βελη.

Η επικληση της βιολογιας για να "φυσικοποηθούν" οι διαφορες αναμεσα στα φυλα, αν μη τι αλλο, ομοίως, με εξοργιζει, διοτι στερειται βασης

Unknown είπε...

Τζον, κάποιος θα φταίει που κάποιες γυναίκες έχουν κόμπλεξ! Και κατά πάσα πιθανότητα οι άντρες τους που πολλές από αυτές τις έχουν στο φτύσιμο και μια φορά δεν τους έχουν πει πόσο όμορφες είναι. Ακόμη το να γίνεσαι μάνα είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Αλλά φαίνεται στο περιβάλλον στο οποίο ζούσε όταν ήσουν μικρός, οι άντρες τέτοια συμπεριφορά θα έδειχναν στις γυναίκες τους. Καλή τύχη και σε εσένα λοιπόν γιατί με τέτοιες αντιλήψεις δύσκολα θα πας μπροστά..