Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Λαϊκά Στρώματα και Φοροδιαφυγή



Ας δούμε λιγάκι το concept «φόρος» σε μια δημοκρατία. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δυο ειδών φόροι: οι έμμεσοι και οι άμεσοι. Οι έμμεσοι, που είναι ο ΦΠΑ και τον οποίον πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως ανεξαρτήτως εισοδήματος και οι άμεσοι οι οποίοι πληρώνονται κλιμακωτά αναλόγως του εισοδήματος.


Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία η οποία λειτουργεί με τον τρόπο που την οραματίστηκαν ο Μοντεσκιέ, ο Λοκ και ‘γω δεν ξέρω πόσοι άλλοι μεγάλοι πατέρες του Διαφωτισμού υπάρχει διάκριση των εξουσιών, κάθε μια από αυτές λειτουργεί μέσω στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, και γενικώς συνάπτεται με το λαό ένα είδος κοινωνικού συμβολαίου, για το οποίο έχουν θεσμοθετηθεί ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να τηρείται από όλες τις πλευρές και να εξασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση.


Μέσα στα πλαίσια αυτού του είδους δημοκρατίας, και αναλόγως του προς τα πού κλείνει, δηλαδή προς το φιλελεύθερο ή προς το εξισωτικό της όριο, οι φόροι λειτουργούν και για την αναδιανομή εισοδήματος, μέσω κυρίως κοινωνικών μεταβιβάσεων, που είναι οι δρόμοι, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας κλπ. Δηλαδή ένα μέρος της φορολογία των πολιτών επιστρέφει προς αυτούς για να καλύψει τις προαναφερθείσες κοινωνικές ανάγκες. Το ποσοστό που γυρίζει πίσω καθώς και η κατανομή των φορολογικών βαρών καθορίζει και τον τύπο της δημοκρατίας. Στις άκρως φιλελεύθερες, η φορολογία είναι χαμηλή και οι επιστροφές λίγες, ενώ στις λαϊκές δημοκρατίες ή στις σοσιαλδημοκρατίες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση της φορολογίας, με τα ανώτερα εισοδηματκά στρώματα να επιβαρύνονται περισσότερο, ενώ παράλληλα υπάρχουν και μεγάλες κοινωνικές μεταβιβάσεις.


Για να πεισθούν δε οι πολίτες να πληρώνουν φόρους, που δεν είναι και ό,τι το καλύτερο γιατί στην πραγματικότητα τούς αφαιρείται εισόδημα, θα πρέπει το περίφημο κοινωνικό συμβόλαιο με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα μόλις πριν λίγο, να τηρείται δηλαδή από όλους τους συμβαλλόμενους και μάλιστα κατά γράμμα.


Άμα γυρίσουμε πίσω στην ιστορία, θα παρατηρήσουμε ότι οι περισσότερες εξεγέρσεις συνδέονται είτε με ένα άδικο φορολογικό σύστημα, είτε με υπερβολικές αυξήσεις φόρων. Για παράδειγμα όλες σχεδόν οι εξεγέρσεις κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας είχαν σαν βάση τους τούς φόρους.


Για να έρθουμε στα καθ’ ημάς, και ειδικά στην τελευταία περίοδο, δύσκολα θα αναγνωρίζαμε την ύπαρξη ενός τέτοιου κοινωνικού συμβολαίου, παρ’ όλες τις πλειοψηφίες που έπαιρναν στις κατά καιρούς εκλογικές αναμετρήσεις οι κυβερνήσεις. Είναι γνωστό ότι το πολιτικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες, ούτε κατ’ ελάχιστον είναι νομιμοποιημένο στη συνείδηση του κόσμου για τους γνωστούς λόγους. Μια τέτοια απονομιμοποίηση όμως αίρει ταυτόχρονα και τους λόγους οι οποίοι κάνουν το κοινωνικό σώμα να πειθαρχεί αυτοβούλως στους νόμους και το Σύνταγμα.


Σε τέτοιες περιπτώσεις η ανυπακοή μπορεί να πάρει είτε τη μορφή ανοιχτής εξέγερσης, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, είτε να συγκρατηθεί και να εξομαλυνθεί. Ο τρόπος που επιλέχτηκε από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις ήταν ο δεύτερος, με το να καταστήσουν δηλαδή, και έχοντας απόλυτη γνώση των πράξεών τους, μερίδες της κοινωνίας συνενόχους της διαφθοράς. Γιατί τι άλλο ήταν από το να κάνουν τα στραβά μάτια σε ένα σωρό παραβατικότητες, γιατρών, καθηγητών, εφοριακών, τελωνειακών, πολεοδόμων, ή με το να έχουν εξαρθρώσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς φόρων;


Η τακτική αυτή είχε διπλά οφέλη: αφ’ ενός άφηνε ανενόχλητη της εξουσία και τους περί αυτήν να οργιάζουν, και αφ’ ετέρου εξασφάλιζε ότι ο λαός από κάτω θα αντλούσε τους αναγκαίους πόρους για να μη λιμοκτονεί και να μην εξεγείρεται. Ουσιαστικά είχε εγκαθιδρυθεί ένα άτυπο σύστημα οιονεί κατάργησης της φορολογίας ορισμένων στρωμάτων, προς όφελος κυρίως δικό της και των υμετέρων της.


Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μεγάλη ανισοκατανομή του εισοδήματος που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, να χωνευτεί από τα αδικημένα στρώματα με το λιγότερο βίαιο τρόπο, αφού άφηνε στον καθένα να νομίζει ότι συμμετέχει εξ ίσου στη διαφθορά Οι κυβερνήσεις με τον τρόπο αυτό λειτουργούσαν λοιπόν καθαρά εκβιαστικά, με τα αποτελέσματα του εκβιασμού αυτού να έχουν γίνει πλέον φανερά σήμερα, όπου η κοινωνία κατατρύχεται από βαριά, αλλά άδικη ενοχή. Ενοχή για ένα πλούτο που αφέθηκε να νομίζει ότι η ίδια λήστεψε, ενώ η αλήθεια είναι ότι καταληστεύτηκε από τους λίγους και εκλεκτούς.


Η όση λοιπόν φοροδιαφυγή επιτελέστηκε από τα χαμηλότερα στρώματα ήταν και εις γνώση των κυβερνήσεων και ήταν ένας μηχανισμός εκτόνωσης, τον οποίον οι ίδιοι επέβαλαν.


Όσο δε σήμερα καμια από τις παραπάνω δομές που προκάλεσαν την ανατροπή του κοινωνικού συμβολαίου δεν θίγονται, ο λαός από κάτω θα αισθάνεται και αδικημένος και προδομένος, μιας και καλείται να επωμισθεί με τη φορολόγησή τους τις μίζες και το παντεσπάνι των ίδιων ολίγων και εκλεκτών, και χωρίς να έχει κάποια εγγύηση ότι θα πάρει πίσω, ως παιδεία ή ως περίθαλψη, ένα ελάχιστο έστω μέρος αυτών που καταβάλει. Γιατί να θέλει λοιπόν να επανεργοποιήσει το κοινωνικό συμβόλαιο όταν η άλλη πλευρά που το έσπασε παραμένει στις ίδιες θέσεις;


Γιαυτό και επιμένω ότι η άρνηση απόδοσης ΦΠΑ και η απόκρυψη εισοδήματος από τα χαμηλά στρώματα θα συνεχίσουν να υφίστανται και ότι κατ’ ουσίαν αποτελούν μια αναίμακτη πράξη αντίστασης, εν πολλοίς ασυνείδητη.


37 σχόλια:

Κώστας Κ. είπε...

Εξαιρετικά αφιερωμένο στη Cynical και στις πασχαλίτσες που επισκέπτονται αυτό το ωραίο μπλογ
http://www.youtube.com/watch?v=I9PTfcyYu0Y&NR=1
Ξέρω ότι είναι άσχετο με το θέμα, αλλά και το θέμα είναι άσχετο με τις μέρες αυτές
και όπως και να το κάνουμε
μπαίνει η Άνοιξη
που είναι και ο βασικός λόγος
να γιορτάζει κανείς.
Καλή Ανάσταση

cynical είπε...

Απορώ, πού πας και τα ξεσκαλίζεις αυτά τα υπέροχα τραγούδια!

Με αυτό το ποστ Κώστα μου, αντι για πασχαλίτσες, βλέπω τα πιράνχας να με επισκεπτονται!

Να σου πω φετος, καλα που υπήρχαν και τα βλογς και πηρα χαμπαρι απο τις αναρτησεις των αλλων οτι εφτασε η ανοιξη!

Εχεις δικαιο ειναι ωραια εξω...

Καλη Ανασταση και καλες διακοπες.

agrampelli είπε...

Πέρασα να αφήσω τις ευχές μου..Μια Ανάσταση ικανή να μας διώξει τις αγωνίες εύχομαι!
Σε φιλώ,καλά να περάσεις!

Prokopis Doukas είπε...

Και η διαφθορά τον ίδιο ρόλο έχει τότε, οπότε ας την αποδεχτούμε.

Φοβούμαι οτι η "αντίσταση" είναι ενσυνείδητη - και κυρίως στρεβλή... :-)

Καλή Ανάσταση!

NP είπε...

Εξαιρετικό Cynical !
Η ανάρτηση αυτή φωτίζει τη σχέση της οικονομικής κρίσης με την κοινωνική αποσύνθεση.

Αν συνδυάσει κανείς και τα φαινόμενα που περιγράφει ο GR εδώ:
http://greekrider.blogspot.com/2010/04/blog-post.html
βγαίνει, για μένα, αβίαστα το συμπέρασμα ότι αυτό το ιστορικό μόρφωμα που ονομάζουμε Ελλάδα έχει μετρημένες μέρες.

Η σήψη είναι πολύ βαθειά. Σε αυτή τη χώρα δεν έχει μείνει κανένα υγειές στοιχείο για να τη σώσει.

Εσείς που έχετε παιδιά φροντίστε να να τα διώξετε απο εδώ με κάθε τρόπο. Το πλοίο βουλιάζει...

Prokopis Doukas είπε...

Και για να είμαι σαφής στο τι εννοώ, δεν πιστεύω οτι το πράγμα λύνεται "από πάνω προς τα κάτω", ούτε ανάποδα. Λύνεται παράλληλα - αν λυθεί ποτέ.

Και το να δίνουμε δικαιολογία στην φοροκλοπή του "μικρού", δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να νομιμοποιεί του "μεγάλου" - και τούμπαλιν. Οι απόψεις μου εδώ, με παραπομπή και στο δικό σου προηγούμενο post.

grsail είπε...

Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι στις μέρες μας έγιναν το τέλειο εργαλείο τρομοκράτησης του κόσμου, συμπίεσης των εισοδημάτων του και – κυρίως – πλήρους αποδυνάμωσης της μεσαίας τάξης.

Αυτά, σε συνδυασμό με την σκληρή ανασφάλεια που ενσπείρεται από την προβληματική λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων, είναι η καλύτερη συνταγή για την απόλυτη ψυχολογική, ηθική και παρεπόμενα πολιτική συντριβή των λαών της Ευρώπης (βλέπε πρόσφατα Ιταλικά εκλογικά αποτελέσματα στον βορά).

Είπαμε: Plutonomy !

Άντε, και καλό Πάς(κ)α !

Ανώνυμος είπε...

Σας βλέπω έτοιμους για tea party!

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα. Συμφωνώ με το ποστ σου αλλά παράλληλα θα χαρώ ιδιαίτερα αν δω να πέφτουν και κάποια κεφάλια ανθρώπων που δεν φορολογήθηκαν ποτέ.

Υπάρχει μια τάξη ανθρώπων που έχουν την πελατεία τους στην Ελλάδα και δεν μπορούν να φύγουν, αυτούς θα πρέπει να τους φορολογήσουν επιτέλους.

Και ασφαλώς στην Ελλάδα μπορεί να είχαμε πολλούς δημόσιους οργανισμούς αλλά από την άλλη μεριά η οικονομία σε κάποιες της διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης, ήταν για κάποιους αναρχοκαπιταλιστική.

Left Liberal Synthesis είπε...

Θαυμάσια επισήμανση,ωραία πρόθεση μόνο που ένα Βασικό μεθοδολογικό σφάλμα,κάνει το κείμενο σου την καλύτερη συνηγορία υπέρ της φοροδιαφυγής.
Τι κάνεις λάθος;
Δεν διαπραγματεύεσαι καθόλου τον υποκειμενικό ορισμό του "μικρού"
Ετσι παραγνωρίζεις ότι ο καθένας αυτορίζεται μικρός,και άρα αντιστεκόμενος στην φορδιαφυγή.
Αυτή είναι η δεξια λαικιστική κρυπτοφασιστική εκδοχή του μικρομεσαίου που αντιστέκεται δια της φοροαποφυγής.
Η μιρκομεσαία φορδιαφυγή είναι η πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.
α.-Ιδεολογικά είναι ταυτοόσημη με την γενική ανομιά
β.-Συντηρεί το αιώνιο στερεότυπο του φουκαρά αδύναμου και τελικά ανεύθυνου πολίτη
γ.-Τελικά είναι αυτή που δημιούργησε το χρεός.Ξέρω θα μου πεις την γιγαντιαία διαφυγή κεφαλαίων κλπ κλπ.Ναι αλλά αυτή είναι αναλογική σε όλες τις οικονομίες.Οι σοβαρές χώρες ακριβώς στήριζονται στην μηδενική καθολική φοροαποφυγή.
Δες το καλύτερα και θα δεις οτι κάνεις ένα μεγάλο Λάθος
Καλές Γιορτές!!!!

cynical είπε...

Καλη Ανασταση Αγραμπελλη,
εκει στις ωραιες εξοχες!

Να εισαι παντα καλα!

cynical είπε...

Προκοπη,

πες μου σε ποια βαση θα πεισεις την πλειοψηφια του κοσμου ωστε να μη φοροδιαφευγει. Στη βαση αξιων; Στη βαση υποχρεωσεων; Κουφια λογια.

Η γιαγια μου, μού ελεγε πριν απο πολλα χρονια, πριν η ελλαδα βρεθει σ' αυτο το ηθικο-πολιτικο-οικονομικο χαλι την εξης παροιμια: οτι "οταν τρων' το βιος σου, κι εσυ με τα δυο σου". Για αποφυγη παρεξηγησης η γιαγια αγαθος ανθρωπος ηταν, αλλα η ρηση αυτη εξεφραζε μια κοινη λαικη αντιληψη.

Σημερα βλεπουμε την, σε μεγαλη κλιμακα εφαρμογη της. Υπαρχει αυτο που λεμε κριση του συστηματος, κριση της πολιτικης, κριση των παντων. Κριση εμπιστοσυνης.

Δεν δικαιολογω την ανομια. Αλλα κανεις πλεον δεν ειναι πεπεισμενος οτι οι φοροι του δεν θα φαγωθουν και οτι ο ιδιος δεν θα εισπραξει τιποτε αναλογο πισω.

Η εμπιστοσυνη στην εξουσια, πες μου πώς θ' ανακτηθει; Για να γινει αυτο, ωστε να απαιτησει απο το λαο να γινει νομοταγης, πρεπει πρωτα η ιδια, αφου το απαιτει, να εχει καθαρη τη φωλια της. Το κανει; Αμ δε!

Δεν μου αρεσει να αποκαλουν το λαο φαυλο. Ας αναρωτηθουμε πώς εγινε φαυλος.

Αυτο για την "εκ παραλληλου" διορθωση που λες, με βρισκει συμφωνη. Οταν λεω να ξεκινησει η καθαρση απο τα πανω, δεν εχω στο μυαλο μου κανενα σχημα, οπου θα περιμενουμε η εξουσια να γινει αγγελικη και μετα να γινομαστε κι εμεις αγγελακια. Καπου ταυτοχρονα θα γινεται, αλλα οι απο πανω θα πρεπι να κανουν πολυ μεγαλυτερη προσπαθεια.

Να ευγνομονουν Προκοπη τη φοροδιαφυγη του λαου, γιατι αλλιως αν δεν του επιτρεποταν να το κανει, προ πολλου θα ειχε εξεγερθει και θα τους ειχε διωξει...

Καλη Ανασταση και του χρονου καλυτερα!

cynical είπε...

Καλημερα ΝP,

...μετρημενες μερες. Αλλα μετα τι;;

cynical είπε...

grsail, καλημερα

Σε μια δικαιη πολιτεια, οι δικαιοι φοροι ειναι καλο πραγμα. Αναδιανεμουν εισοδηματα προς οφελος των αδυναμων.

Στην ελλαδα, πραγματι οσοι ήθελαν να πληρωνουν φορους μαζι με ασφαλιστικες εισφορες, στο τελος τα εκλειναν τα μαγαζια τους.

Εδω αισθανεσαι την εξουσια στην καλυτερη των περιπτωσεων σαν ...εφαψια. Σε πλησιαζει μονο για να σου τα παρει. Καριολα πουτανα!

cynical είπε...

Ναι Ανωνυμε,
όπως Αμερικη. Τωρα θα πρεπει να σταματησαν ομως. Η μεταρρυθμιση περασε.

Εδω αν θα γινουν αναλογες κινησεις θα ειναι οχι για την καθαρση του συστηματος, αν ποτε.

cynical είπε...

Καλημερα Greek Rider,


προσπαθω να βαλω σε μια σειρα γιατι αρχισε ο κοσμος σιγα σιγα να φοροδιαφευγει.

Αμα ρωτησεις καποιον γιατι το κανει, σου λεει, οι κεραταδες φραγκο δεν θα δουνε απο μενα. Οσοι δεν το κανουν επειδη δεν μπορουν αλλιως, ειναι δυστυχεις.

Θελει φωτια και στησιμο απ' την αρχη το μαγαζι. Οχι με αυτους τους ιδιους.

cynical είπε...

Γεια σου LLS,

δεν μου ειναι τοσο σημαντικο να υπερασπιστω τον μικρομεσαιο, οσο το να δειξω τις σχεσεις, την αμοιβαια συνενοχη, την κριση εμπιστοσυνης αναμεσα σε λαο και κρατος. Μεσα στο κλιμα αυτο φυτρωσαν διαφορα παρακλαδια.
Στη μια μπαντα βαζω την εξουσια και τους υπηρετες της και στην αλλη ολους τους αλλους, μικρους, μεσαιους, μεγαλομεσαιους δυσαρεστημενους.
Δεν βλεπω τη φοροδιαφυγη ανεξαρτητα απο τις αιτιες της. Μεσα σε αυτο το πλαισιο την εξεταζω και οχι σε καποιο αφηρημενο, μιας γενκως και αοριστως ευνομουμενης πολιτειας.


LLS, ειμαι καθετα αντιθετη στο οτι αυτοι δημιουργησαν το χρεος. Το χρεος προυπηρχε πολυ πριν της φοροδιαφυγης, Μονο τα τοκοχρεωλυσια πιανουν πανω του 40% του ΑΕΠ! Ποση ειναι η φοροδιαφυγη; Φτανει τη μια μοναδα του ΑΕΠ;

Καλες γιορτες και σε σενα!

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Καλες Γιορτες με υγεία!!
Μετα το αρνάκι σκέψου οτι με τον τρόπο που σκέπτεσαι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το εξής
Ο μεγαλογιατρός των 300,000 ευρώ φοροδιαφεύγει γιατί υποκειμενικά προσλαμβάνει τον εαυτό του ως "μικρό" σε σχέση με την Goldman Sacs πχ΄Και είναι!!!! με το υποκειμενικό κριτήριο που ασπάζεσαι!!
Ακόμη αυτος ο τρόπος σκέψης παραγνωρίζει οτι ο νόμος ήδη έχει ενσωματώσει την έννοια του μκιρού στην φορολογία.!!!
Δηλαδή οδηγεί μαθηματικά στην γενικευμένη ανομία!!
Τέλος δυστυχως για όλους Μας το χρέος το κάνει η ανομική φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων.
Η νόμιμη φοροδιαφυγή των Hedge Funds κλπ κλπ κλπ είναι αναλογική παντόυ σε όλη την οικονομία σε όλες τις χώρες.
Οσα χανουμε εμείς χανει αναλογικά πχ και η Κύπρος, η Δανία,η Φιλανδία κλπ κλπ.Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο δεν έχει ουτε θετικές ουτε αρνητικές προτιμήσεις.
Είναι φρικαλέα η κερδοσκοπική φοροαπαφυγή ,γιατί δημιουργεί δυναμική ανισότητας,αλλά το χρέος ως λογιστικό μέγεθος αυτά τα 360 δισ που θα μας κυνηγάνε είναι εξ'ολοκλήρου μικρομεσαίας προέλευεσης.Ναι δυστυχώς!!
Φαίνεται οδυνηρό και περιπλεκει το πρόβλημα αλλά ότι έτσι είναι.

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Και μια συπλήρωση για τις ποσοστιαίες μονάδες της φοροδιαφυγής στο ΑΕΠ.
Εχεις δίκιο γιατί το βλέπεις στατικά ως λογιστικό μέγεθος.
Ομως η δυναμική του χρέους οφείλεται μονο στην "εσωτερική" "σταθερή" φοροδιαφυγή.
Γιατί;
Γιατί η ροή των δανεικών χρημάτων,κινητοποιεί την οικονομία,που όμως δεν παράγει τους αντίστοιχους φόρους.
Είναι σαν να βάζεις βενζίνη σε μια μηχανή που δεν λειτουργεί.Το συνολικό κόστος καυσίμων είναι τερατώδες προς την κακή καύση,αρα αν δεν διορθώσεις αυτό το μικρό το οριακό (σε πρωτη στατική εκτίμηση μέγεθος) της κακής καύσης,δεν μπορεί να κινηθεί η μηχανή μετά από καιρό.
Εχεις απόλυτα δίκιο στατικά σε μια χρονια η εσωτερική φοροδιαφυγή είναι μικρή,αλλά αυτή αν δεν φιαχτεί δεν αναχαιτίζεται ο φαύλος κύκλος.
Τελος ας πάμε επιτέλους για Πασχα!!

k2 είπε...

Cynical καλημέρα!
Δεν ξέρω αν διάβασες τη σχετική βιβλιογραφία - νομίζω ότι πιο πολύ ασχολήθηκαν με το θέμα οι subaltern studies: σε πολλές κοινωνίες ένα από τα παραδοσιακά όπλα του αγροτικού πληθυσμού ενάντια στην εξουσία ήταν η άρνησή του να καταβάλει τους φόρους. Και, βέβαια, οι περισσότερες εξεγέρσεις του αγροτικού πληθυσμού γίνονταν με αφορμή τους φόρους - υπάρχουν σχετικοί όροι στη βιβλιογραφία σε πολλές γλώσσες (π.χ. tax riots στα αγγλικά, vergi ayaklanmaları στα τουρκικά). Σημαντική διαφορά πάντως με τις επαναστάσεις της νεωτερικής εποχής είναι ότι στις παραδοσιακές αυτές εξεγέρσεις δεν ετίθεντο συνολικότερα, πολιτικά ζητήματα και μόλις ο Σουλτάνος ή όποια εξουσία υποσχόταν ελάφρυνση των φόρων η εξέγερση τελείωνε.

Alexandros είπε...

Διάβασα τα δύο κείμενα σου, διάβασα και τα ενδιαφέροντα σχόλια, και τείνω να συμφωνήσω με την άποψη του Προκόπη, του LLS και άλλων. Η άποψη σου, έχει κάποια βάση αλλά οδηγεί σε φαύλο κύκλο και δεν μου αρέσει που το λέω, αλλά χαιδεύει τα αυτιά του λαού (λαικισμός). Ξανασκέψου το, νομίζω έχεις λάθος.

Καλή Ανάσταση!!!

Κυριάκος είπε...

Το αγαπημένο μου τσιτάτο για το ζήτημα της φορολόγησης το έχει πει ο Terry Pratchett (Jingo)

"Taxation, gentlemen, is very much like dairy farming. The task is to extract the maximum amount of milk with the minimum of moo. And I am afraid to say that these days all I get is moo."

Μουγκανίζουμε όταν μας αρμέγουν αλλά επειδή μας πονάει όχι επειδή διαμαρτυρόμαστε για την ρήξη ενός στρεβλού κοινωνικού συμβολαίου. Ακόμα κι αν η ανοχή της πολιτείας αιτιολογείται ως μια εκβιαστική σιωπηρή συνενοχή, η αναζήτηση του μηχανισμού της φοροδιαφυγής είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε τη φύση και την λειτουργία της. Το μηχανισμό αυτόν δεν τον αγγίζεις καθόλου. Δεν μας λες π.χ. τίποτα για τα αλισβερίσια επαγγελματικών ομάδων μέσω των ισχυρών συλλόγων τους, για την γενική τεχνολογική και διοικητική υπανάπτυξη του κρατικού μηχανισμού που καθιστά πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης κλπ. Η υπόθεσή σου οτι η εξουσία "επέβαλε" τη φοροδιαφυγή για να καλύψει τις ανομίες της δεν φαίνεται πολύ σταθερή αν δεις λίγο τους μηχανισμούς που λέω. Η επικράτηση της φοροδιαφυγής της μοιάζει πιο πολύ με αμφίδρομη εξελικτική διαδικασία που της έδωσε με τα χρόνια αρκετή μάζα / αδράνεια ώστε να την κάνει δεδομένη.

Θα συμφωνήσω επίσης με τον LLS: Ποιος είναι ο "μικρός / μικρομεσαίος" και πόσο υποκειμενικός είναι ο ορισμός του; Δεν είναι φανερό πως είναι ένα πολύ βολικά ελαστικό στερεότυπο στο οποίο οι περισσότεροι μπορούν να βάλουν τον εαυτό τους μέσα; Και πώς να κερδίσει η εξουσία την εμπιστοσύνη των πολιτών; Να κατάσχει σε τηλεοπτική μετάδοση την περιουσία μερικών μεγαλογιατρών και κανενός εφοπλιστή για να γουστάρουμε; "Επικοινωνιακά παιχνίδια" θα λέγαμε - και δικαίως.

Πώς να φορολογήσεις το μεγάλο κεφάλαιο; Είπε η κυβέρνηση να βάλει φόρο στις καταθέσεις και την κάνανε για αλλού. Πάντα υπάρχουν πρόθυμοι να προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες με μικρό κόστος και εχεμύθεια. Ολόκληρες χώρες ζουν έτσι. Οι εφοπλιστές (πιθανότατα οι μόνοι διεθνώς ανταγωνιστικοί Έλληνες επιχειρηματίες) είναι οι καλύτεροι πελάτες των off-shore. Οι επενδυτές δε χρειάζονται το ελληνικό χρηματιστήριο - ούτε καν για τις ελληνικές εταιρείες. Οπότε αφού όλοι αυτοί οι "μεγαλοκαρχαρίες" δε φορολογούνται εγώ η μαρίδα θα την πληρώσω;

Να καεί το μπουρδέλο.

cynical είπε...

LLS, καλησπερα,

ενω επικεντρωνεσαι σε κατηγοριες που φοροδιαφευγουν, παρακμπτεις το πλαισιο μεσα στο οποιο γεννηθηκε η γενικευμενη φοροδιαφυγη. Δεν αναιρεις αυτα που γραφω, οτι ολα αυτα εντασσονται σε ενα συστημα αμοιβαιας εξυπηρετησης, με περισσοτερο κερδισμενη την εξουσια και τους μιζαδορους περιξ αυτης. Και ο μεγαλογιατρος μεσα ειναι. Γραφω για τα φακελακια. Τι κι αν ειναι 30,000 ή 300,000.

Το χρεος σαφως και δεν το δημιουργησε η φοροδιαφυγη. Ειναι τα χρηματα που πηγαν σε μεγαλοεργολαβους, σε προμηθειες, σε μιζες (μεσω υπερτιμολογησεων), σε τοκοχρεωλυσια κλπ.
Αλλα ακομα και στην ακρως φανταστικη περιπτωση, οι φοροφυγαδες να δημιουργησαν το χρεος, κρατος που αφηνει ανεγγιχτα τα πιρανχας και τις δομες, δεν προκειται να επανακτησει την εμπιστοσυνη του πολιτη. Οσα μετρα και να παρθουν αυτος θα τα σπαει.
Δεν ειναι οτι εχει DNA φαυλου. Ειναι οτι δεν θελει να κανει αλλο τον μαλακα.

LLS τα δανεια τρωγονται ηδη στην αφετηρια τους, πριν προφτασουν να μπουν καν στην οικονομια.. Μονο οι μεγαλοεργολαβοι να δεις ποσα τρωνε/ Και ποσοι αλλοι που απομυζουν το κρατος, ταχατες με τις περιφημες συμπραξεις. Εδω ο Βγενο, θελει να το θεσμοθετησει κιολας.

cynical είπε...

Καλησπερα K2,

δεν διαβασα τιποτε συγκεκριμενο, αλλα οταν πριν απο καιρο εψαχνα τη βιβλιογραφια για να δω ποιες ηταν οι κυριες εξεγερσεις σχετικα με την επιβολη υπερμετρων φορων, δεν προλαβαινα να μαζευω λινκς, οποτε ειπα δεν εχει νοημα να συνεχισω. Ηταν τοσες πολλες, μα τοσες πολλες...

Η φοροδιαφυγη στην ελλαδα, αρχισε σαν αντιδραση σε ενα κρατος που εκλεβε ασυστολα και δεν εδινε τιποτε πισω. Δηλ, ηταν μια πολυ φυσιολογικη κατασταση αυτο που συνεβη και τωρα αντι να σπερνουν διχονοιες, ας κοιταξουν οι αρχοντες μας να συμμαζευτουν οι ιδιοι και να συμμαζεψουν τους φιλους τους τους καρχαριες.

Πολυ πηγε αυτο το παιχνιδι μεταθεσης ευθυνων. Ας το κανουν και μετα θα τα πουμε και με το λαο κατ' ιδιαν..

cynical είπε...

Αλεξανδρε,

αλλιως βγαζει λαδι τους μεγαλους...

cynical είπε...

Κυριακο,

ακριβως περι του μηχανισμου της φοροδιαφυγης ηταν το ποστ, ασχετο αν δεν συμφωνεις με την αναλυση που εκανα.

Προφανως και δεν θεωρω σαν "αιμα" τη συλληψη 10 μεγαλογιατρων. Αυτο δεν αγγιζει καν την αιτία της φοροδιαφυγης.

Η δυσαρεσκεια προερχεται απο ενα κρατος που δεν παρεχει τιποτε αξιοπρεπες, σε υγεια, παιδεια, σε προστασια, που σου χρωσταει λεφτα και δεν σου τα δινει, ενω οταν χρωστας εσυ στα ζηταει με τοκο, που δεν εχει ξεκαθαρους κανονες, αλλα τους αλλαζει αναλογα με το ποιος πιεζει...

Τωρα για την τελευταια παραγραφο, ουσιαστικα αποδεχεσαι αυτο τον τροπο λειτουργιας του κρατους, σαν λαφυρο δλδ των μεγαλοκαρχαριων, σαν κατι το ανυπερβλητο, σαν τη μοιρα μας, κλπ.

Εκει ειναι η διαφορα μας. Κι επειδη θεωρω οτι αυτο το κρατος - λαφυρο επιτιθεται με αηθεις τροπους για να συνεχισει να λειτουργει παρομοιως και εις το μελλον, σε αυτο τον πολεμο θα παρω το μερος των υπολοιπων, ακομα και των μεγαλογιατρων με τα παχια φακελακια που σε αλλες συνθηκες τους κατακεραυνωνα. Τωρα ομως αισθανομαι οτι πρεπει να διαλεξω.

Αν διαβασεις την επομενη αναρτηση θα δεις (τουλαχιστον προσπαθησα να δειξω) ποια ειναι η στρατηγικη των κυβερνωντων μας... Κανουν τα θυματα θυτες...

Αυτο Κυριακο δεν μπορω να το χωνεψω με τιποτε.

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Δεν μπορώ να φανταστώ οτι δίνεις συγχωροχάρτι στην οποιαδήποτε φοροδιαφυγή ,ανεξαρτητως προέλευσης.
Μαλλον εχουμε διαφορετικές διατυπώσεις
Το χρέος ειναι σύνολο οφειλών ,αλλά η δυναμική του ανεξέλεγκτη οφείλεται στην φοροδιαφυγη (η Ελλάδα εισπράτει τα μισα!! από όσα μπορεί να εισπράξει από φόρους)Αλλιώς μαθηματικά ετοιμάσου να δεχθείς και άλλες μειώσεις μισθων
Τέλος στο You Pay Your Crisis, εχει δημοσιευθεί η μοναδική συνεντική αντιπρόπταση απο το RSF (29/3) .Καλό να τη ξαναδείς καθώς και τις διευκρνήσεις του συντακτη της στην χθεσινή Εποχή.Το ζήτημα είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ περίπλοκο,τόσο που δεν υπάρχει ουτε καν ευλογη αντιπρόταση χωρίς περαιτέρω θυσίες από απο τα μικρομεσαία στρώματα,αυτά που φοροδιαφευγουν.

cynical είπε...

Καλημερα LLS,

πολλες φορες μπερδευεται καποιος αναμεσα στο "ειναι" και στο "δεον". Οι περισσοτερες προσεγγισεις που κανω και αναλυσεις ειναι προς την κατευθυνση του "ειναι" παρα του δεοντος.
Συμφωνεις στους λογους που εξεθρεψαν την εκτεταμενη φοροδιαφυγη; Συμφωνεις οτι αυτοι που αφησαν τα πραγματα να γινουν ετσι μετακυλυουν σημερα ολη την ευθυνη στον λαο;

Δεν μου αρεσει LLS η χρηση ηθικολογικων κριτηριων, οπως φαυλος λαος, σαν να επροκειτο για θεμα DNA, με κυριο στοχο να σκυψει ακομα το κεφαλι και να το βουλωσει.

Το χρεος δεν ειναι ελληνικη υποθεση μονο. Αφορα ολο τον ΟΟΣΑ και δεν εχει να κανει με τη φοροδιαφυγη των μικρομεσαιων. Το πώς διογκωθηκαν ολα αυτα τα χρεη δεν εχω καθαρη εικονα. Αλλα ειναι αστειο να θελεις να βρεις τους ενοχους στις γειτονιες.

Ποσο δικαιο το θεωρεις να αφαιμαζεις το λαο για να πληρωνεις τα ληστρικα επιτοκια; Οσα εξοικονομισε αυτη την περιοδο η Κυβ. πηγαν κατευθειαν στο επιπλεον επιτοκιο των δανειστων. Δηλ. να κανεις θυσιες για τους τοκογλυφους;
Ειναι αστεια πραγματα.
Το χρεος δεν ξεπληρωνεται ετσι.

Ας πεισει τον κοσμο η κυβ να πληρωσει φορους. Με ποια ομως επιχειρηματα;

Θυσια για ποιον; Για τους τοκογλυφους; Δεν υπαρχει καμια αναλυση που να λεει οτι τα ελλειμματα θα μειωθουν και οτι το χρεος θα υποχωρησει. Μονο σταση πληρωμων και εξοδος απο ευρω ειναι μια καποια λυση. Ολα τα αλλα ειναι τζαμπα κοπος.
Οσα μαζεψε αυτες τις μερες απο τις μειωσεις μισθων, πηγαν στα επιπλεον επιτοκια. Τιποτε δεν εμεινε.
Δεν μπορει να αυξανει τους φορους και να μειωνει μισθους χωρις να εισπραττει και τα adverse results.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εξαιρετική ανάλυση. Συμφωνώ απολύτως. Βέβαια στην Ελλάδα του όψιμου καταναλωτισμού φτάσαμε να δίνουμε φορολογούμαστε μόνο ορισμένες ομάδες με αποτέλεσμα η μαύρη εργασία να έχει γίνει κανόνας. Ένας κανόνας που επιτρέπει στα χαμηλά στρώματα να κάνουν και δεύτερη εργασία και έτσι να μπορούν να αισθάνονται πλουσιότερα αφού καταναλώνουν. Το ζητούμενο δεν είναι επί της ουσίας η φοροδιαφυγή, αλλά η μαύρη εργασία (ιδιαίτερα μαθήματα, παραδόσεις παραγγελιών, παράνομα ιατρεία κλπ), η υπέρμετρη ανάπτυξη του άτυπου τομέα εργασίας και η ανάγκη μας για περισσότερο χρήμα.

Αν δεν υπήρχε η μαύρη εργασία (των Ελλήνων πρωτίστως και πολύ ύστερα των ξένων), τότε η ανάπτυξη θα είχε σημειωθεί νωρίτερα και θα υποχρεώνονταν το σύστημα να αυξήσει σε πραγματικά επίπεδα τους μισθούς πείνας.

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Ας δεχθούμε την διαφωνία μας.
-Για μενα δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό στην φοροδιαφυγη για κανένα λόγο.
-Εσυ το βλέπεις ως αντανάκλαση μιας ευρύτερης κουλτούρας που διαδίδουν οι έχοντες
-Στα περί χρέους,αναστολής πληρωμών,κλπ δεν έχω δει ΚΑΝΕΝΑ που να την προτείνει χωρίς ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ μέτρα ,τα οποία αν τα δεις προσεκτικά είναι εξαιρετικά δύσκολα και χωρίς να μην απαιτείται εκ των προτέρων ανοχή!!(δες το You Pay your Crisis 29/3 πρόταση RSF).Παραγνωρίζεις οτι άν γίνει αναστολη πληρωμών θα δεις την Ελληνική Οικονομία χωρίς πόρους και χωρίς προοπτική.(Τα κεφάλαια θα φύγουν εν ριπη) Δυστυχώς δεν είμαστε ουτε καν Αργεντινή με την μεγάλη παραγωγή.

cynical είπε...

LLS,

προσπαθω να εξηγησω γιατι η φοροδιαφυγη ειναι εκτεταμενη, διαχρονικη και την κινητηριο δυναμη πισω απο αυτη. Νομιζω οτι δεν κανω λαθος. Και επ' αοδενι υιοθετω τις δολιες και ευκολες εξηγησεις περι κακου λαου και περι της αναρχικης του κουλτουρας κλπ.

Το αν τη συγχωρουμε τη φοροδιαφυγη ή οχι, αυτο θα εξαρτηθεί απο το αν οι φοροδιαφευγοντες την πολιτικοποιησουν και συνειδητοποιηθουν. Αλλιως παραμενει κενο γραμμα για ακαδημαικες συζητησεις.

Σχετικα με το χρεος, το ψαχνω απο δω, το ψαχνω απο κει, και προς το παρον δεν εχω κατι στερεο να υποστηριξω. Ουτε και κανενας υποθετω, με την προυποθεση οτι θα ριξει ολες τις παραμετρους στο τραπεζι.
Οντως δυσκολο προβλημα.

grsail είπε...

@ cynical + LLS

Έχω την ανατριχιαστική υποψία ότι δεν διαβάσατε με προσοχή αυτό :

http://www.tapaidiatisgalarias.org/wp-content/uploads/2009/11/apergia.pdf

;-)

cynical είπε...

grsail

αφου το ανεβασα χθες στο you pay... Και παρ' ολο το μεγεθος του το διαβασα ολο.

Τι ειναι το δημοσιο χρεος; Αυτο που ολοι γνωριζουμε για το ιδιωτιο χρεος. Οτι με τα χρεη οι τραπεζες βγαζουν λεφτα. Το ιδιο και καλυτερο συμβαινει και με το δημοσιο χρεος. Μονο που τα λεφτα εδω ειναι πολλα περισσοτερα.

Εσυ τι διδαγμα αποκομισες απο το εν λογω αρθρο;

grsail είπε...

@cynical

Αποκόμισα κάτι που ήδη ήξερα :

ότι η φοροδιαφυγή των λαϊκών στρωμάτων είναι κακεντρεχής μύθος.
Η _πραγματική_ φοροδιαφυγή(+εισφοροδιαφυγή, μην το ξεχνάμε αυτό), αφορά τον πυρήνα του κεφαλαίου καθώς και τα ελαχίστου μεγέθους και βάρους ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης.

cynical είπε...

Γεια σου Δημο και χρονια πολλα,

οταν λεω φοροδιαφυγη, βαζω και αυτο μεσα, μιας και η μαυρη (δευτερη)εργασια αποτελει ουσιαστικα αποκρυψη εισοδηματων. Με τους χαμηλους ομως μισθους, πολλες οικογενειες δεν θα τα εβγαζαν περα χωρις αυτην.

Τωρα τι θα ορισουμε σαν "τα βγαζω περα;" Δηλαδη ποση καταναλωση θεωρειται λογικη; Εδω ειναι ενα θεμα. Ποιος βαζει το μετρο της καταναλωσης σε μια κοινωνια; Συνηθως τα ανωτερα στρωματα, το στιλ ζωης των οποιων προβαλλεται και ως αυτο το οποιο θα πρεπει κατ' αναλογια να μιμηθουν τα κατωτερα.
Σε μια κοινωνια που απο καθε μερια εξαιρει την, μεσω καταναλωσης, ευζωια δεν μπορεις να κανεις πισω. Αλλιως μενεις στο περιθωριο και αποκτας και το στιγμα του κακου γονιου που δεν παρεχεις τις πρεπουσες ανεσεις στα παιδια σου...

Left Liberal Synthesis είπε...

Grsail & Cynical
Το απόσπασμα που προτείνει ο GR sail νομίζω οτι διευκολύνει την κατανόηση της διαφωνίας μας (γιατί διαφωνω και επιμένω η μικρομεσαία φορδιαφυγή είναι το κλειδί)
Το απόσπασμα για τον τρόμο του Δημοσίου Χρέους με τα απόσπασματα του Μαρξ,αναφέρεται σε μια καοθολική κριτική του παγκόσμιου συστηματος αλα Μαρξ.
Η υιοθέτηση της ,ως ερμηνευτικό εργαλεί της Ελληνικής κρίσης,αυτομάτως διαμορφώνει και τι ανάλογο πλαίσιο αντίδρασης ,το οποίο χοντρικά είναι:Οι έλληνες εργαζόμενοι αντιδρουν στην προοπτική παγκόσμιας αλλαγής.
Αυτό είναι ευκολο να το λες στα ιστολόγια,αλλά από οτι βλεπουμε καμία πολιτική δύναμη της Αριστερας δεν το αποτολμά.Το ρίσκο μιας αποτυχίας τετοιου βεληνεκούς είναι αβάστακτο.
Άν όμως δεις το ελληνικό πρόβλημα στην διάσταση του και στην προοπτική μιας διεξόδου με λελογισμένο ρίσκο και ορατή διέξοδο,τοτε σου είναι αδιαφορη (ερμηνευτικά) η παγκόσμια χρέωση.
Και η Δανία έχει χρεος,αλλά η ανεργία εν μεσω κρίσεως μειωνεται..πχ
Στην λογική αυτή η σύλληψη της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής είναι κεφαλαιώδης.
ΣΤον δημόσιο διάλογο συμφύρονται πάσης φύσεως αντιρρήσεις που δεν υπολογίζουν όμως τα πολιτικά προτάγματα που ακολουθούν.
Γι'αυτό και οι πιο υπέυθυνοι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.
πχ.Το ΚΚΕ εχει υποστείλει τελείως το αίτημα εξόδου,Ο Λαπαβίτσας (εισηγητης της προτασης RSF,βάζει πολλά "αλλά" στην προταση του δες Εποχη της Κυριακής,και ο Μαρξιστής Μηλιός οδύρεται στην Αυγή οτι η σύμπασα η Αριστερά είναι πλεον Κευνσυανή,Αυγή της Κυριακής)
Τελος φοβάμαι οτι δεν συνειδητοποιείται τι σημαίνει ακριβως σταση πληρωμών
Δεν μπαινω σε λεποτμέρειες αλλά αυτόματα έξοδο από το Ευρω,και δραχμες που θα αντιστοιχούν σε υλικά αγαθά υποπολλαπλασιας αξίας.
Δεν τολμα κανείς επώνυμα και αίσθηση ευθύνης να το προτείνει.Το κόστος θα είναι αφόρητο.

cynical είπε...

LLS

οπως σου ειπα το θεμα χρεος το ψαχνω επισταμενα, κοιτωντας το απο διαφορετικες οδους στο αλλο βλογ. Δεν εχω παρει θεση, μιας και ολα τα πιθανα σεναρια μου φαινονται εξ ισου ζοφερα.

Κι εδω που τα λεμε κανενας επισημος πολιτικος φορεας δεν εχει βγαλει κεντρικο συνθημα σχετικα με το δημοσιο χρεος. Παντως απ' οσο μπορω να σταθμισω διαβαζοντας δεξια κι αριστερα η προοπτικη ΔΝΤ που ειναι (για μενα) και η πλεον πιθανη, πιθανον να δημιουργησει χειροτερα αδιεξοδα απο τα σημερινα.

Η προοπτικη στασης πληρωμων παντως συζητειται τοσο απο τη δεξια οσο και απο την αριστερα, προς το παρον με οικονομικους (cost/benefit) ορους.