Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

"Ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές..."


Με τον ανασχηματισμό ασχοληθήκαμε αρκετά. Άλλωστε ο μόνος που ωφελείται από αυτόν και τη συζήτηση περί αυτού είναι η ίδια η κυβέρνηση με το να εκτρέπει το δημόσιο ενδιαφέρον από τα μεγάλα προβλήματα στα ανούσια και το πολιτικό κουτσομπολιό, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό χρόνο. Τι αντίκτυπο άραγε έχει η αντικατάσταση ενός καραγκιόζη από έναν άλλον καραγκιόζη, ενός ανδρείκελου από ένα άλλο ανδρείκελο;

Στην τωρινή φάση οι αποφάσεις είναι ήδη ειλλημμένες, οπότε το αίτημα για «αποτελεσματικότερη» διακυβέρνηση στρέφεται εκ προοιμίου ενάντια στα δικά μας συμφέροντα. Αποτελεσματικό, εν προκειμένω σημαίνει πιο βάρβαρο.

Καπάκι στη σωρεία βάρβαρων πολιτικών που εξυφάνθηκαν έρχεται και ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Η ελίτ που μάς κυβερνάει φυσικά, όπως το έχουμε πολλές φορές τονίσει, δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες και τα προβλήματα του κόσμου. Η κατανόηση που τάχατες δείχνει, καθότι πλασάρεται σαν σοσιαλιστική, είναι επιδερμική και ψευδεπίγραφη και για να δώσω μια αναλογία, είναι της ιδίας υφής με την κατανόηση και την συγκίνηση που εισπράττει ο καθένας από μας από τα βάσανα και τη σκληρή ζωή της Σταχτοπούτας.

Απ’ ότι διαβάζω η απόφαση για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ληφθεί. Το τι σημαίνει αυτό δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε. Παρ’ όλη την πρόθεση ενίσχυσης των φτωχότερων στρωμάτων, ο προσδιορισμός σαν «φτωχός» δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα όντως πολύ μικρά εισοδήματα των κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, εξυπονοώντας ότι όσοι αμείβονται παραπάνω θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μηνιαία έξοδα θέρμανσης των 300 ευρώ κατά μέσο όρο. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για το πόσο κάποιος «πλούσιος» των 1000 ευρώ, που αποτελεί και την πλειονότητα των εργαζομένων θα μπορεί να διαθέτει αυτό το ποσό μόνο για θέρμανση.

Όπως καταλαβαίνετε, έχει περάσει πια ο καιρός που μπορούσαμε να εκτονωνόμαστε μόνο στα λόγια. Πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Τι κάνουμε;

Ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές! Εξηγούμαι. Προμηθευόμαστε μαγκάλια και φουφούδες, ναι τις ξεχασμένες φουφούδες και τις στήνουμε σε πάρκα και πλατείες στις γειτονιές μας. Η φωτιά, η ζέστη, και η θαλπωρή αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης και περιμένω ότι το ίδιο θα συμβεί και σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή όπου ο καθένας ψάχνει τους συμμάχους του και τείνει να συσπειρωθεί. Κάστανα στη φωτιά, ζεστό τσάι και κουβέντα, πολύ κουβέντα.

Αυτές οι μικρές σπίθες σε κάθε γωνιά, πιστεύω ότι θα αποτελέσουν το έναυσμα για ν’ ανάψει η μεγάλη πυρκαγιά σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχει πια καιρός! Ο χειμώνας έρχεται, ήρθε!

18 σχόλια:

Τσουχτρα είπε...

Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω οτι αυτός ο λαός είναι ακόμα ικανός να περάσει απο τα λόγια στην πράξη. Αφ' ενός δεν ξέρει πως ανάβει ένα μαγκάλι ή μια φουφού και αφ'ετέρου ελπίζει στην εύκολη, αβάδιστη και αβασάνιστη αρπαχτή ( τις 15,000 έφτασαν οι αιτήσεις μόνο για το Big Brother). Το "φρούτο" άρχισε να σαπίζει εδώ και είκοσι-τριάντα χρόνια. Απλώς τώρα η μπόχα έφτασε στη μούρη και ζητείται φτηνό eau de toilette ....

Μακάρι να διαψευστώ !

Στέλιος είπε...

Φωτιά, θαλπωρή ,συντροφιά,κουβέντα, δράση.
Είμαι μέσα!
Έχει και κρίση τα καλά της!
Και ο διάολος τον μάστορά του.

not_me είπε...

καλο χειμωνα λοιπον και απο μενα,

καλες οι φωτιες,αλλα το θεμα ειναι σε τι γλωσσα θα μιλησουμε!

τουλαχιστον εδω στην κυψελη εχουμε ενα θεματακι με αυτο...
(μεταξυ σοβαρου και αστειου ολα αυτα)

δυστυχως τα πραγματα ειναι δυσκολα και γινονται ακομα χειροτερα και ο κοσμος δεν "νιωθει" με τιποτα!

χαιρετω

Fri είπε...

Δράση με φωτιά, θαλπωρή και κουβέντα. Ωραία η πρότασή σου...
Μα ποιος θα την ακολουθήσει; Είμαστε μαλθακοί τώρα πια! Και ποιος θα την κατανοήσει; Δεκαράκι δε δίνουν για τα αιτήματα του κόσμου!
Συνήθως είμαι αισιόδοξη και ονειροπόλα, μα η πραγματικότητα μου φαίνεται πως αυτή τη φορά έχει κάνει καλή δουλειά με τις πέτρες στις τσέπες μου...

kostis είπε...

Οι συνέπειες του κρύου σε φτωχές χώρες έχει γίνει αντικείμενο μελέτης (η οποία αναφέρεται σε αυξημένους θανάτους το χειμώνα, οι οποίοι συνδέονται με το κρύο και την ανεπαρκή θέρμανση των σπιτιών)

"the state of the macroeconomy is strongly associated with the level of excess winter deaths across Europe (p<0.001). The relationship indicates that more affluent countries with higher per capita GDP (Luxembourg, Germany, Denmark) exhibit lower seasonal variations in mortality"

http://jech.bmj.com/content/57/10/784.full

Στη μελέτη είχαν αναφερθεί και τα Νέα, με τη γνωστή προσέγγιση των δημοσιογράφων στις επιστημονικές μελέτες!

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4592255

Καστανάδες χωρίς φουφού είπε...

@Τσούχτρα,
αυτός ο λαός έχει αναπτύξει επίσης και τη τακτική «είδα φως και μπήκα». Ισως με το ελάχιστο φως να προστρέξουν. Δεν σου 'χει τύχει να είσαι στο δρόμο χειμώνα καιρό με ψοφόκρυο και να στέκεσαι για λίγο στη φουφού του καστανά έστω κι αν δεν σ' αρέσουν τα κάστανα; Η cynical ως φυσικός θα μπορεί να το εκθέσει αυτό και επιστημονικά.

Πάντως η τάση για τον επερχόμενο χειμώνα πρέπει να είναι αυτή η ένθερμη και ενθουσιαστική που ανάρτησε η Cynical. Ανάβουμε φωτιές.

Ηλίας είπε...

Μήπως τα μαγγάλια και οι φουφούδες ανάβουν δωρεάν;Φαντάζεστε πόσο θα πουλάν τα ξύλα και τα κάρβουνα οι έμποροι μόλις ανέβει το πετρέλαιο; Mάλλον για εφημερίδες θα ψάχνουμε.

Artistz είπε...

Οι φωτιές ήδη έχουν ανάψει..και ας κοιμάται η πλειονότητα του κόσμου.

Θα ξυπνήσει όταν δει τις φωτιές στη πόρτα του και τότε θα διαλέξει.

Καλο θα ταν βέβαια να μην χρεαιαστεί να φτάσει σε αυτό το σημείο,αλλά αφού έτσι επέλεξε ας φροντίσουμε εμείς να κρατήσουμε τη φωτιά αναμμένη.

Οσο για δράση..;
Υπάρχουν πολλά πράγματα..

Θα τα πούμε με το καιρό.

Χάρηκα που σε βρήκα.

Αερικό

cynical είπε...

Οι νεες τιμες καυσιμων θα αναγκασουν την μεγαλη πλειονοτητα πια του κοσμου να περασει κρυες μερες.

Δεν ειναι το ιδιο με το φαγητο.

Εκει μπορεις να περασεις πιο λιτα και να κανεις καποιο κουμαντο.

Με τη θερμανση δεν χωρανε εκπτωσεις.

Η στερηση επαρκους θερμανσης ειναι ιδιον

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ.

Αυτο να το εχουμε καλα στο νου. Ψαξτε οπου θελετε και θα δειτε οτι αυτα τα δυο πανε μαζι.

Τα κρυα σπιτια μας θα ειναι ο πιο σοβαρος μεχρι τωρα λογος για να

ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ και ΠΑΡΚΑ.

Ετσι κι αλλιως δεν θα μπορουμε να μενουμε αλλο μεσα.

Εκει θα μπορεσουμε να δρασουμε και να συντονιστουμε καλυτερα.

Ας το εχουν υπ' οψιν τους οι πυρηνες που εχουν δημιουργθει σε γειτονιες.

Ας αρχισουμε να σκεφτομαστε κι αλλους τροπους. Μη νομιζετε αυτο που περιγραφω ειναι ο πιο φυσιολογικος και ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ τρόπος ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Αν στις επερχόμενες εκλογές δούνε πλάτες ίσως ξεκινήσει κάτι.

pentanostimi είπε...

κυνική,
μου άναψες φωτιές
και ψάχνω στο πατάρι
να βρω κανα λυχνάρι
να βρω και το μαγκάλι
και της γιαγιάς το σάλι
αλλά καλύτερα οπως λες
ολοι,φωτιές στις γειτονιές
η συν-εταίρα

de profundis είπε...

Ας ελπισουμε τι θα εχουμε θερμό χειμώνα

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Μόνο μεταφορικά μπορώ να δεχθώ την πρότασή σου σαν μεταλαμπάδευση και διαφώτιση του πως και γιατί γίνεται αυτή η βίαιη πτωχοποίηση της χώρας. Αν κάψεις σκουπίδια διοξίνες, αν κάψεις ξύλα στα ανύπαρκτα πάρκα καταστροφή οικολογική, αν κάψεις όμως φοροφυγάδες και πλουτοκράτες αποκαλύπτοντάς τους κάτι κερδίζει το κοινωνικό σύνολο. Μη βγάζουμε κόκκινη κάρτα στο κίνημα με φοβικές κινήσεις.

Νοσφεράτος είπε...

να προσεξουμε ομως και λίγο ..Γιατί αυτό το παιχνιδι με την φωτια καταντά ολιγον τι πυρομανια .. Και φυσικά καποιοι - κατω απο την μυτη σας/μας

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ
κυριολεκτικά ..

(Τεσπα.. Φωνή βωοντος εν τη ερήμω)

Στέλιος είπε...

Αγαπητή cynical
Σήμερα που χρειαζόμαστε ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι φως-φανάρι ότι δεν έχουμε τις αντίστοιχες ηγεσίες.
Το καλύτερο σύνθημα που έχω δεί ,και που μπορεί να δουλέψει ενωτικά , είναι το όνομα στο blog που έχετε με την πεντανόστιμη.yoypayyourcrisis.
Σε ένα βιώσιμο μελλοντικό αριστερό σχήμα πρέπει να σας αναθέσουν το τμήμα του marketing

cynical είπε...

Dionyse

η ατμοσφαιρικη ρυπανση θα μειωθει αισθητα στο λεκανοπεδιο μιας και οι καυστηρες των πολυκατοικιων θα παραμεινουν ανενεργοι. Οποτε ο,τι και να καψεις στις φουφουδες και τα βαρελια θα εχει αμελητεα επιδραση.

Μετα απο μερικα χρονια, εδω να ειμαστε, θα δεις που θα στηθουν εξεταστικες για τη διερευνηση του μεγαλυτερου σκανδαλου ολων των εποχων: τη μεθοδευση της χρεοκοπιας της Ελλαδας απο τους Παπανδρεου-Παπακωνσταντινου.

Αυτα που μαθαινουμε ειναι ψιχουλα μπροστα σε αυτα που θα μαθουμε για το ρολο τους.

ippoliti_ippoliti είπε...

Καλή μου Cynical, καλησπέρα. Μπορεί να αργώ να γράψω αλλά δεν ξεχνώ ποτέ να σε διαβάσω. Με καλυψε το σχόλιο του Στέλιου το οποίο και προσυπογράφω.
Να'σαι καλά

cynical είπε...

Γεια σου Ιππολύτη!

Ασ' τον Στέλιο! θελει σώνει και καλά να μας βάλειμ στο marketing...

Εμεις ειμαστε ομως καλες στο entertainment!