Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν η ποιότητα της προπαγάνδας πέφτει...


Τώρα που αρχίζει και χειμωνιάζει και με τους τουρίστες να έχουν πια γυρίσει στις φωλιές τους, δεν μπορούμε πλέον να ισχυριζόμαστε ότι τους διώχνουμε με τις κινητοποιήσεις μας στους δρόμους, τα λιμάνια και τ’ αεροδρόμια. Θα πήγαινε πολύ. Ακόμα και η χειρότερη προπαγάνδα οφείλει να παίρνει υπ’ όψιν της μια στάλα πραγματικότητας, όσο κι αν στο τέλος την φέρνει μέσα-έξω.


Ο προπαγανδιστικός όμως λόγος είναι πρωτίστως εφευρετικός, σιγά το πράγμα δηλαδή, αφού δεν βρίσκονται και πολλά εμπόδια να του αντισταθούν, μιας και μπορεί πάντα να τα αλλοιώνει και να τα φέρνει στα μέτρα του. Έτσι οι φθινοπωρινές και οι μετέπειτα κινητοποιήσεις μπορεί να είναι εμφανώς παράλογο να λεχθεί ότι διώχνουν τους τουρίστες, αλλά κάλλιστα μπορεί να ειπωθεί ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό!


Φυσικά, αυτό που οι εφευρέτες-προπαγανδιστές εκλαμβάνουν σαν «εξωτερικό», είναι μάλλον ένας άλλος κόσμος, αυτός που μένει σε μέγαρα και σε επαύλεις, κινείται με ελικόπτερα και lear jets, συχνάζει σε φουαγιέ πολυτελών ξενοδοχείων και σε αίθουσες χρηματιστηρίων, και όχι αυτός ο οποίος κατεβαίνει στους δρόμους και διαδηλώνει, γιατί κι αυτουνού του κόψανε τους μισθούς και τις συντάξεις, γιατί κι αυτουνού του άρπαξαν οι τράπεζες το σπίτι, γιατί κι αυτού του πετσόκοψαν τα φάρμακα και το επίδομα ανεργίας.


Μάλλον χαρά του δίνουμε αυτού του κόσμου του «εξωτερικού» με τις φωνές μας και τις φασαρίες μας, ένα καλό παράδειγμα, μια ανάσα και μια ελπίδα. Είναι πιθανόν, αυτό να βλέπουν οι προπαγανδιστές και να λυσσάνε. Με την έλλειψη όμως ψυχραιμίας παύει και το προπαγανδιστικό προϊόν να είναι ποιοτικό, δηλαδή ευθύβολο, εύστοχο και διακριτικά παραπλανητικό.


Κύριοι επικοινωνιολόγοι, (αυτός είναι ο πολιτικά ορθός όρος), μάς προσβάλλετε όταν μάς ταΐζετε με φτηνά επιχειρήματα. Μυαλό έχετε, βρείτε κάτι καλύτερο, κι ανεβάστε γρήγορα την ποιότητα!

8 σχόλια:

eilidh είπε...

John Pilger: The heresy of Greeks offers hope

Greek Rider είπε...

Cynical συμφωνώ μαζί σου αλλά θέλω να κάνω μια παρατήρηση άσχετη με το θέμα που δείχνει ότι δεν έχει κατανοηθεί αρκετά το θέμα "τουρισμός".

Η τουριστική περίοδος δεν τελειώνει τον Σεπτέμβριο αλλά στα μέσα Νοεμβρίου. Δηλαδή πάει φούλ και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος και ο μισός περίπου Νοέμβριος.

Όχι παντού αλλά σίγουρα εκεί που πάει ο περισσότερος κόσμος αυτό που λέει ισχύει.

Τουλάχιστον ίσχυε μέχρι πριν από λίγα χρόνια γιατί κάθε χρόνο η σεζόν μειώνεται λόγω κόστους.

Γι' αυτό όταν μιλάω για μια τουριστική περίοδο από Απρίλιο έως Οκτώβριο, δηλαδή 6 μήνες όπως ήταν μέχρι το 2000 πριν το ευρώ, ελάχιστοι ή κανένας καταλαβαίνει τη σημασία του.

cynical είπε...

eilidh

καταπληκτικο!

Εκει κατα την ανοιξη πολλοι ειχαν στραμμενα τα ματια επανω μας για να δωσουμε το καλο παραδειγμα. Το ιδιο ειχε πει και ο Harvey και ο R Wolff...

cynical είπε...

Rider,

δηλαδη επιβεβαιωμενα εχει μικρυνει η τουριστικη περιοδος λογω αυξημενου κοστους; Παρα τη πτωση των αεροπορικων και τα deals των tour operators?

στελιος είπε...

Cynical.The Princess of Bloggers.
Μου βγαίνει από το Zena.The Princess of War, που παρακολουθούσα.
Ο Μπερνιέ, ανηψιός του Φρόυδ,πατέρας των PR, δλδ της σύγχρονης Προπαγάνδας,δήλωσε ότι στις σύγχρονες Δημοκρατίες η πραγματική κυβέρνηση είναι στα χέρια των διαμορφωτών της κοινης γνώμης.
Ολοι αυτοί οι μεγαλοδημοσιογράφοι και κάθε λογής επικοινωνιολόγοι θα σκεφτούν καινούργια communication devices ,όπως τα λένε, για να μας διαμορφωσουντην σκέψη μας πως να σκύψουμε και πάλι το κεφάλι.
Είναι ώρα και τα κόμματα του Λαού να μάθουν να χρησιμοποιούν την τέχνη της Προπαγάνδας γιατί είναι ένα μαχαίρι δίκοπο.

Στέργιος είπε...

Το δικαίωμα στη παραπληροφόρηση

Δηλαδή τα εκατομμύρια απεργών γάλλων εργαζομένων που βγαίνουν στους δρόμους και παραλύουν τη Γαλλία, βλέπουν την Ελλάδα των διαδηλωτών και απελπίζονται από την αμαυρωμένη εικόνα της ε; Κι εμείς απελπιζόμαστε που ολόκληρη πολιτισμένη Γαλλία αντί να βρίσκεται στα πολυτελή ιβέντ αναλώνεται στους δρόμους!

Νομίζω πως οι γάλλοι προπαγανδιστές έχουν δυσκολότερο έργο στη παραπληροφόρηση. Το Σκάι Φρανς ας πούμε θα ντρέπεται για λογαριασμό όλης της Γαλλίας που οι απολίτιστοι Έλληνες βλέπουν τα… χάλια της σαν σε αμαυρωμένο πίνακα! Ε, όχι και οι Έλληνες!

Αλλά τώρα με την εξάντληση των επιχειρημάτων, το νέο-παλιό εφεύρημα είναι τα δικαιώματα. Εσωτερικό και διαχρονικό επιχείρημα σας λέω. Όλα τα δικαιώματα είναι ίσα! Άρα κανένας δεν έχει δικαίωμα να ακυρώσει τα δικαιώματα των άλλων .

Το λέει συνεχώς ο Σκάι. Κύριε, εγώ θέλω να πάω στη δουλειά μου πως απεργείς και με εμποδίζεις; Και ρίχνει μετά το φιλοσοφικό κανόνι. Το δικαίωμα στην εργασία είναι εξ ίσου ιερό με το δικαίωμα στην απεργία, άρα απλά δεν μπορείς να κάνεις απεργία. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι ίσο με το δικαίωμα στη κυκλοφορία, άρα δεν μπορείς να διαδηλώνεις κλπ, κλπ.

Μεγάλη προπαγανδιστική φάμπρικα θα βρουν σας λέω. Θα φέρουν και ειδικούς ξένους για την ισότητα των δικαιωμάτων. Πριν λίγο καιρό έβγαλαν ειδικούς επιχειρηματίες από το ΕΒΕΑ να μας… διδάξουν ότι το δικαίωμα στο ελεύθερο επιχειρείν είναι ίσο με το δικαίωμα στην απεργία άρα η απεργία δεν μπορεί να ακυρώνει το δικαίωμα στο επιχειρείν! Φοβερό ε!!!

Εγώ σε ένα έργο είχα δει μάλιστα έναν βρικόλακα να κλαίει με δάκρυα που του στερούσαν το αίμα! Αν υπήρχε τότε ο Σκάι… Αλλά έστω και τώρα δεν είναι αργά αφού έχουμε τους σύγχρονους βρικόλακες που τριγυρίζουν στα στούντιο και στο «γυαλί» του!

Όλως παραδόξως βέβαια όλες αυτές οι ισότητες καταλήγουν στην απαγόρευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Το αντίθετο είναι αδύνατο. Δεν ξεω γιατί αλλά έτσι είναι. Το λέει και ο Σκάι… Και το δικαίωμα του Σκάι στη παραπληροφόρηση, είναι εξ ίσου ιερό με το δικαίωμα στην πληροφόρηση άρα δεν μπορεί να μάθεις την αλήθεια!

cynical είπε...

Α! Στελιο, βλεπω οτι περισευουν τα κοσμητικα επιθετα!
Εμενα ομως μου αρεζε η Κλάρα Μπελ! Την έχεις ακουστά;

Το ειπαμε, χωρις ΜΜΕ, μια κυβερνηση δεν κραταει ουτε βδομαδα.
Γιαυτο φουλ αντι-προπαγανδα. Βλεπω τελευταια οτι η ελευθεροτυπια εχει φουλαρει...

Ακομα και πασοκικοι δημοσιογραφοι αρχιζουν να ξεσπαθωνουν.

cynical είπε...

Στέργιο,

και να σκεφτεις οτι ούτε τους περναει καθολου απ' το μυαλο οτι η εικονα της χωρας μπορει να αμαυρωνεται απο το Βατοπεδι ή απο τη Siemens! Μπα, καθόλου!

Τωρα που ειπες για Σκαι, δεν ειχε βγαλει φετβα ο Πορτοσαλτε οτι δεν θα παιζουνε καθολου ΚΚΕ;;

Ε, αυτα last year! Χθες ειδα οτι στο νυκτερινο ειχαν περασει μια ανακοινωση του ΚΚΕ.
Τι παθανε τα παιδια;