Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κινέζοι; Ok. Κινέζοι, αλλά με ευρώ;




Τι γίνεται εδώ πέρα, τόσο καιρό; Γιατί κόβουν μισθούς στο δημόσιο, γιατί κόβουν μισθούς στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Γιατί απολύουν κόσμο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί αυξάνεται η ανεργία; Γιατί αυξάνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση; Αστοχία του προγράμματος; Ανικανότητα των σχεδιαστών και των εφαρμοστών αυτού; Παπαριές! Όλα βαίνουνε καλώς και καλώς κυλούν πάνω στις ράγες του Προγράμματος, που το βαφτίσανε «εσωτερική υποτίμηση».


Ποιοι οι στόχοι του μεγαλεπήβολου αυτού Σχεδίου;


Αύξηση της ανεργίας, πτώση των μισθών, πτώση του βιοτικού επιπέδου, διάλυση της κοινωνίας, τσάκισμα της αξιοπρέπειας, τσάκισμα του ηθικού.


Ναι αλλά δεν μπορεί, οι προγραμματιστές, να είναι τόσο σαδιστές. Κάτι καλό θα φέρνει στις βαλίτσες του το πρόγραμμα αυτό. Δεν μπορεί. Λέγεται, ότι η εξιλέωση προϋποθέτει την τιμωρία. Κι αν τα προηγούμενα συνιστούν την τιμωρία, δεν μπορεί, η προσδοκώμενη «Ανάπτυξη» θα συνιστά την ανταμοιβή.


Υπάρχει ακόμα κόσμος που πιστεύει ότι αυτός είναι ο δρόμος για τη λύτρωση. Και φέρνει στο νου, για παράδειγμα, την Κίνα. Σου λέει, ωραία, θα κινεζοποιηθούμε, θα τσακιστούμε, αλλά για κοίτα την Κίνα; Δεν πλουταίνει σιγά σιγά; Τι σχέση έχει η σημερινή Κίνα με την Κίνα του Μάο; Δεν την ομόρφυνε η κινεζοποίηση; Έβλεπες παλιά κινέζο τουρίστα στην Ακρόπολη; Κοίτα τώρα πόσους; Άρα και μεις, πού θα πάει, πάλι με χρόνια με καιρούς, θα μπορούμε πάλι να πληρώνουμε τα διόδια για ν’ ανεβαίνουμε στην Ακρόπολη.


Η Κίνα όμως, πέρα απ’ τα κινέζικα μεροκάματα, έχει και ένα άλλο προσόν. Έχει το γουάν! Δηλαδή, ένα δικό της νόμισμα, το οποίο μπορεί να ανεβοκατεβάζει όπως και όποτε γουστάρει, άσε που το κρατάει μονίμως στα χαμηλά, τόσο ώστε κάνει τους Αμερικανούς να βγάζουν καπνούς απ’ τα ρουθούνια τους. Κι αν το γουάν το ίδιο, δεν ήταν τόσο ταπεινό, δεν είναι σίγουρο αν τα εξ ίσου ταπεινά κινέζικα μεροκάματα θα έφταναν, ώστε να φέρουν αυτούς τους κινέζους τουρίστες, που βλέπουμε, στην Ακρόπολη.


Άρα, το Πρόγραμμα, πάει να κάνει το ίδιο όπως και στην Κίνα, αλλά με τις βαλίτσες του μισές, προς το παρόν. Τις άλλες μισές, θα αναγκαστεί να τις πάρει, έτσι κι αλλιώς στη διαδρομή.


Ευτυχώς, εδώ και κάμποσο καιρό, έχουν αρχίσει πια να αντιλαμβάνονται εκεί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ότι το πρόβλημα για τα κακά, ψυχρά κι ανάποδα της Ευρωζώνης, δεν είναι οι ασύδοτοι νότιοι που ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους, δανειζόμενοι, αλλά η ίδια η δομή του ευρώ, αν και αρκετά πυροβολημένα φασιστοειδή στα κανάλια, αδυνατούν να αντιληφθούν την κατάσταση και συνεχίζουν να ταΐζουν τον κόσμο με το δηλητήριο της ενοχής και του αυτομαστιγώματος. Φυσικά, σκοπίμως.


Όχι μόνο την κρίση την προκάλεσε το ίδιο το Σχέδιο της Ευρωζώνης, αλλά η Ευρωζώνη η ίδια ήταν σχεδιασμένη γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να φορτώνει δηλαδή την περιφέρεια με μεγάλα χρέη, δηλαδή με μεγάλες εισροές δανειακών κεφαλαίων.


Μια ματιά στο παρακάτω γράφημα, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά την περίοδο 1995-2007, αποτυπώνει ανάγλυφα την πραγματικότητα. Η μπλε καμπύλη, με το θετικό ισοζύγιο αναφέρεται στις πλούσιες χώρες του κέντρου, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Φινλανδία, και Κάτω Χώρες, ενώ η κόκκινη, στις «ασύδοτες».



Ενώ, το επόμενο γράφημα δείχνει την ανυπαρξία συσχέτισης ανάμεσα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο μέγεθος του δημοσίου ελλείμματος.


Η Ελλάδα, δηλαδή βγαίνει λάδι; Δεν έφταιγε καθόλου; Φυσικά και "έφταιγε", αν θέλουμε σώνει και καλά να μιλάμε με όρους ηθικής. Αλλά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, ακόμα και να ήταν φρόνιμη και συνετή σαν την Παναγία, η κρίση θα της χτύπαγε την πόρτα με την πρώτη ευκαιρία. Θα της έπαιρνε ίσως κάποιο χρόνο παραπάνω, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή είναι βέβαιο, ότι θα τής την χτύπαγε.


Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον!

8 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος την σημασία ενός νομίσματος που θα μπορεί να είναι υποτιμημένο και έτσι να "αβαντάρει" την οικονομία.

Αντίθετα ο κόσμος νομίζει ότι καλό είναι ένα δυνατό νόμισμα. Κάτι που δεν ισχύει εκτός αν κάποιος είναι Γερμανός βιομήχανος ο οποίος επειδή έχει πολύ δυνατές μάρκες ξέρει ότι αν μειωθεί η ποσότητα των παραγγελιών λόγω ακριβού ευρώ δεν θα μειωθεί πάντως τόσο ώστε να μην κερδίσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσό με πριν λόγω ακριβού ευρώ (ποσότητα χ τιμή).

Αν αντίθετα η Ελλάδα έχει ακριβό νόμισμα τότε επειδή δεν έχει ισχυρά brand names οι πωλήσεις καταβαραθρώνονται ασύμμετρα (μας αγοράζουν μόνο λόγω φτήνιας) και η οικονομία χρεοκοπεί.

Οικονομίες σαν τη δικιά μας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς δικό της νόμισμα.

Νοσφεράτος είπε...

Η Κίνα όμως, πέρα απ’ τα κινέζικα μεροκάματα, έχει και ένα άλλο προσόν. Έχει το γουάν!
1. η κΙΝΑ ειναι μια ολοκληρη ηπειρος απο μόνη της . Δεν ειναι μόνο μια τεραστια παραγωγική μηχανή αλλα και τεραστια αγορά

2. Δεν εχει μονο το Γουαν .. αλλά και την πιο βαρβαρη και εξαναγκαστική πολιτική πρωταρχικής συσσωρευσης του κεφαλαιου που την ασκει εδώ και τριαντα χρόνια εναντια στην μισθωτη εργασια

3. Δηλαδή αυτο ειναι το ζητημα ; Να ..γινουμε Κινεζοι ΑΛΛΆ οχι με Ευρω αλλά με ..Γουαν(δραχμή ) ;

Ανώνυμος είπε...

Cynical, έγραψες:
“αρκετά πυροβολημένα φασιστοειδή στα κανάλια, αδυνατούν να αντιληφθούν την κατάσταση και συνεχίζουν να ταΐζουν τον κόσμο με το δηλητήριο της ενοχής και του αυτομαστιγώματος.”
Ενοείς πώς το ευρώ μας επέβαλε να γεμίσουμε την Ελλάδα δημόσιους υπαλλήλους? Να δημιουργήσουμε κράτος που δεν μπορεί να μαζέψει φόρους? Να μήν παράγουμε τίποτα άξιο εξαγωγής? Να αγοράζουμε ακριβά αυτοκίνηητα εισαγωγής? Να δανειζόμαστε σαν κράτος για να λαδώσουμε τους ψηφοφόρους? Να παίρνουμε μίζες απο εταιρίες? Να πρέπει να λαδώσουμε κάθε δημόσιο υπάλληλο για να πάρουμε κάτι που δικαιούμαστε? Να χρησιμοποιούμε τις επιδοτήσεις της EU για να πληρώνουμε τους αγρότες να σταματήσουν να παίζουν τάβλι στο μέσο της εθνικής οδού και να πάνε να το κάνουν στο καφενείο?
Ειλικρινά ή γνώμη σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα !!!!

Dr.Fake (κατά κόσμον Κλαρκ Γκέϊμπελ) είπε...

το νέο ευρώ
http://kato-kefali.blogspot.com/2011/10/blog-post_11.html

Κώστας.Κ είπε...

Καλή η προσπάθεια Cynical να αποδώσεις στη «δομή» του ευρώ την οικονομική κρίση, αλλά ανεπιτυχής θα μου επιτρέψεις. Για τους εξής βασικά λόγους:

(1) Η δημιουργία των ιδιωτικών χρεών από το τραπεζικό σύστημα δεν αφορά ειδικά την Ευρωζώνη, αλλά είναι γενικευμένη σε όλο τον δυτικό κόσμο τα τελευταία 15-20 χρόνια. Μάλιστα ο ιδιωτικός δανεισμός και κατ’ επέκταση τα χρέη είναι συγκριτικά μεγαλύτερα στις αγγλόφωνες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία).

(2) Η διόγκωση των δημοσίων χρεών (όπως απέδειξα στο τελευταίο άρθρο μου) τη τελευταία δεκαετία που υπάρχει το ευρώ εμφανίζεται ουσιαστικά μόνον την περίοδο της κρίσης, δηλαδή μετά το 2008 και είναι πάλι γενικευμένη και συγκριτικά μεγαλύτερη στις αγγλόφωνες χώρες.

(3) Στα διαγράμματα που εμφανίζεις (πηγή ;) υπάρχει η προ του ευρώ περίοδος (1997-2000) και υπάρχει και η εντός του ευρώ περίοδος που αποσιωπείται (2008-2011). Συνεπώς δεν αποτελούν καλή βάση για εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά τη «δομή» του ευρώ και τις επιδράσεις της.

(4) Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ δημοσίων ελλειμμάτων και εξωτερικών ελλειμμάτων κρίνοντας από το δεύτερο διάγραμμα δεν είναι απολύτως σωστός. Δεν υπάρχει συσχέτιση για τις αναπτυγμένες χώρες του Βορρά ενδεχομένως, όμως για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση. Χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι μόνον τα δημόσια ελλείμματα ήταν η πηγή του εξωτερικού δανεισμού και της υπερχρέωσης (η οποία εξάλλου δεν υπήρξε για Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία). Ο λόγος που υπάρχει συσχέτιση είναι το γεγονός των κοινοτικών επιδοτήσεων (διαρθρωτικά ταμεία, ταμείο συνοχής) που αναλογούσαν στην περίπτωση της Ελλάδας την τελευταία 20ετία στο 3% του ΑΕΠ ετησίως! Άρα δεν μιλάμε μόνον για ηθικούς (βλ σπατάλη των πόρων σε κατανάλωση αντί παραγωγικών επενδύσεων) αλλά και για πραγματικούς λόγους..

(5) Η αναγκαιότητα της υποτίμησης του νομίσματος (δραχμής) που βιάζεστε να συμπεράνετε (αναφέρομαι και στον GR) δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση από την περίπτωση της Κίνας που αναφέρεις ως παράδειγμα υποτίμησης. Ποιάς υποτίμησης ; Την τελευταία επταετία το γιουάν έχει ανατιμηθεί – σε ονομαστικούς όρους – κατά 30% έναντι του δολαρίου !!!

(6) Και μία ερώτηση προς τον GR: αν όπως λες η Ελλάδα εξάγει φτηνά προϊόντα και σε αυτά (χαμηλό κόστος) βασίζει την όποια επιτυχία έχει στις εξαγωγές, τότε κατά τη γνώμη σου η υποτίμηση θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει την αλλαγή αυτής της παραγωγικής δομής;

Η εσωτερική υποτίμηση και η νομισματική υποτίμηση έχουν ένα κοινό παρονομαστή: την υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Για την αριστερά τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να τίθεται συνεπώς ζήτημα επιλογής ανάμεσα τους.

cynical είπε...

Πηγή: Τhe new republic (το ανεβασα στο ypyc)

http://www.tnr.com/article/economy/95989/eurozone-crisis-debt-dont-blame-greece

το οποιο υπεδεικνυε ο P. krugman στο χθεσινο του αρθρο στους ΝΥΤ

Perastikos είπε...

Και ένα ενδιαφέρον κείμενο επι του θέματος
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/to---------------2011101042081/

sokrates είπε...

Η χρήση και μόνο της λέξης "ηθικός" αποτελεί ανηθικότητα.
Οι οικονομικές κρίσεις δεν έχουν σχέση με το ήθος. Δεν έχουν σχέση με την αμαρτία.
Στο παιχνίδι που παίζεται οι ισχυρές χώρες δείχνουν σαν αίτιο της κατάρρευσης τις ανήθικες χώρες του Νότου και σπρώχνουν το βάρος σε αυτές. Όταν χρειαστεί να χώσουν μερικά τρις στις χρεοκοπημένες τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις θα έχουν ήδη πείσει ότι οι άθλιοι Έλληνες φταίνε και όχι το καζίνο που στήθηκε εδώ και 30 χρόνια.
A propos, που βρέθηκαν 1 δις και κάτι για τη διάσωση της PROTON; Αφού έχουμε λεφτά για κανά δυό βδομάδες.