Πηγή: The Telegraph
The International Monetary Fund has called on the US and Europe to abandon fiscal austerity and switch to stimulus measures, warning that the global economy faces a "threatening downward spiral".
Mrs Lagarde said the US has scope to "abandon short-term austerity and introduce some measures to drive growth" provided the country lays out a credible debt strategy over the medium term.
She said Europe needs to take its foot off the fiscal brake and shift to "growth-intensive measures" until the danger has passed, insisting that Germany has leeway to "stimulate demand".
Πηγή: Truthout
No more austerity! With the global economy sputtering – the International Monetary Fund is calling on government around the world to ditch their austerity agendas of spending cuts – fearing that such policies could push the world into another recession. This is a stark contrast in advice coming from the IMF which is normally preaching to government to adopt spending cuts – as it has been over the last few years. But now – seeing that these policies clearly aren’t working – the IMF is calling on government to grow their federal budgets and INCREASE spending to stimulate the economy and get money back into people’s pockets again to spend.
Υ.Γ. Η επιβολή των μέτρων λιτότητας έχει σαν στόχο, από αυτούς που τα προτείνουν, τη μείωση του ελλείμματος, την εσωτερική υποτίμηση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία και θα αυξήσει τις εξαγωγές, μέσω των οποίων θα επέλθει και η ανάπτυξη.
Για να αυξηθούν όμως οι εξαγωγές, το ΔΝΤ και σια υποθέτουν ότι υπάρχει ένα "κάτι τις" για να εξαχθεί, διότι χωρίς αυτό, εξαγωγές δεν μπορούν να γίνουν. Αν αυτό αληθεύει, τότε γιατί όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε τη δυνατότητα άσκησης αυτοδύναμης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, το ενάντιο επιχείρημα που κυριαρχεί είναι ότι " η Ελλάδα δεν παράγει τίποτε;". Απλώς αναρωτιέμαι τι από τα δυο συμβαίνει...
8 σχόλια:
η δυνατότητα άσκησης αυτοδύναμης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, το ενάντιο επιχείρημα που κυριαρχεί είναι ότι " η Ελλάδα δεν παράγει τίποτε;".
δεν νομιζω οτι ειναι αυτο το κυριο εναντιο επιχειρημα. Η Ελλάδα ασφαλώς και παραγει .. Δεν παραγει βεβαια αυτοκινητα ,παραγει ομως αξιολογα γεωργικά προιοντα και τουρισμό και αυτο δεν ειιναι λίγο.
θεωρω οτι το κυριο εναντιο επιχειρημα απο την πλευρα της Αριστερας στην επιστροφή στην ΔΡΑΧΜΗ (ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΟΝΟΕΙ ''η δυνατότητα άσκησης αυτοδύναμης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής'') εχει να κανει με αυτο που πρεπει να ενδιαφερει την αριστερα : η αγοραστική δυναμη των μισθωτων . Δηλαδή η αριστερη οικονομική σκεψη δεν μπορει να επιλεγει αν θα εκμεταλευονται τους μισθωτους ξενα η ντοππια λαμογια ( εννοώ την εγχωρια''αστική μας ..ταξη που αφου εβγαλε καμμια 6οοαρια δις ευρω εξω και... ισως τα επιστρεψει με την δραχμή,για να τα αγορασει ολα κοψοχρονθια)
επειδη λοιπόν η τυχον ..επιστροφή στη δραχμή - δηλαδή μιια συντριπτική υποτιμηση επιπλέον αυτής που ηδη υψιστανται οι μισθωτοι- θα επιστρεψει την εργατική ταξη στην μετεμφυλιακή βαρβαροτητα της εποχής του Σπυρου Μαρκεζινη και της τοτε υποτιμησης-γιαυτο και ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ δεν θελουν επιστροφή στη δραχμή παρολο που ειναι οι μονοι που υφιστανται αφαιμαξη με την σημερινη υποτιμηση εν μεσω ευρω (επειδή τα λαμογια που λέγαμε βγαλαν τα λεφτα τους εξω κλπ)
διοτι τοτε-με την επιστροφή- θα υποστουν απειρως μεγαλύτερη αφαιμαξη προς φελος της...εντοπιας ''αστικής '' μας ταξης.
Cynical,
Έγραψες: “Αν αυτό αληθεύει, τότε γιατί όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε τη δυνατότητα άσκησης αυτοδύναμης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, το ενάντιο επιχείρημα που κυριαρχεί είναι ότι " η Ελλάδα δεν παράγει τίποτε;". Απλώς αναρωτιέμαι τι από τα δυο συμβαίνει...”
Ειναι απλό, η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει και να εξάγει, αλλα αυτή τη στιγμή δέν το κάνει γιατί τα τελευταία 30 χρόνια ζεί με ελεημοσύνη απο τη ΕΕ. Που πήγαν αυτά τα χρήματα? Σε ανάπτυξη? Εκτός απο αυτά που πραγματικά πιάσαν τόπο στο ΙΤΕ, και αυτό το ξέρεις πολύ καλά, τα υπόλοιπα πήγαν στο νεροχύτη. Ακόμη και τα χρήματα που πήγαν για δρόμους πώς αξιοποιηθήκαν?, για να έχουν μέρος οι αγρότες να παίζουν τάβλι όταν κλείνουν τις εθνικές οδούς? Αναρώτήσου γιατί είναι τόσοι έλληνες έξω απο την Ελλάδα. Πολλοί μορφωμένοι και με καλές θέσεις φύγανε τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Ελληνας χρειάζεται ζόρι. Αφησε τους να ζοριστούν και θα αρχίσουν να παράγουν και να εξάγουν. Και αυτοι που είναι έξω απο την Ελλάδα μπορεί και να γυρίσουν να στήσουν επιχειρήσεις μόλις μπεί λίγη τάξη. Το μπάχαλο της Ελλάδας τώρα βολεύει μόνο τούς «βολεμένους». Λέμε πώς η Ελλάδα δέν παράγει και δέν εξάγει, όχι πώς δεν θα μπορούσε να παράγει και να εξάγει! Μείωσε την πίεση και θα συνεχίσουν να ζητιανέυουν επιδοτήσεις.
Ανωνυμε,
εχεις μια ιδιαζουσα αντιληψη για τις προυποθεσεις της οικονομικης αναπτυξης. Επ' αυτού δεν μπορω να σχολιασω.
Μου κανει εντυπωση, πως αφησατε ασχολιαστη τη νεα γραμμη Λαγκαρντ.
Ο Strauss-Kahn αν και εκπρόσωπος του Δυτικού συστήματος είχε κάτι να πει. Και κάτι είχε πει, περί ΗΠΑ, χρυσού, Κίνας και λιτότητας στην Δύση αλλά δεν δόθηκε τότε ιδιαίτερη προσοχή. Ως πρόεδρος της Γαλλίας μάλλον δεν θα έμενε μόνο στα λόγια. Αυτός είναι και ο λόγος που τον μάζεψαν άρον άρον.
Η Lagarde και οι συν αυτήν δεν είναι παρά άβουλα και άχρωμα πιόνια. Οι δηλώσεις τους αποτελούν απλώς κενές σαχλαμαρίτσες …
Αυτά περί "νέας γραμμής Lagarde" :-)
Τίποτα απολύτως δεν βλέπω που να προμηνύει οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της υπερατλαντικής και της Ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ.
Πολύ μακρύ και πολύ σκοτεινό ταξίδι έχουμε μπροστά μας.
.
Και ακόμα χειρότερα, υποθέτουν πως θα αγοραστεί από κάποιον, στηριζόμενοι στην λανθασμένη "αρχή των επαρκών ανά πάσα στιγμή πόρων για ανάπτυξη" στην οποία στηρίζεται το σημερινό διαχειριστικό σύστημα...
Cynical,
Αφήσαμε ασχολίαστη τη γραμμή Lagarde γιατί είναι άσχετη με το πρόβλημα της Ελλάδας το οποίο δέν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό. Οποια γραμμή και να ακολουθηθεί με την ίδια ελληνική νοοοτροπία της αρπαχτής, του μπάχαλου, και του πελατειακού κράτους ειναι καταδικασμένη να αποτύχει. Θέλεις να αλλάξει η οικονομική κατάσταση της ελλάδας? τοτε άλλαξε τον τρόπο που σκέφτονται οι έλληνες. Αυτό όμως δέν γίνεται απο τη μία μέρα στην άλλη, γι αυτό ή μόνη λύση είναι μία πολυ centralised ευρώπη που το έλληνικό κοινοβούλιο θα έχει ελάχιστο λόγο.
Αν δεν μπει φρένο στην παγκοσμιοποίηση όλα αυτά περί ανάπτυξης είναι ευσεβείς πόθοι. Ακόμα και αν οι καταναλωτές έχουν για να ξοδέψουν, αν αυτά τα χρήματα καταλήξουν πάλι στις ανεξέλεγκτες πολυεθνικές δεν βλέπω να έρχεται ουσιαστική ανάπτυξη. Η κίνα και οι λοιποί θα έχουν 10+ ανάπτυξη, οι πολυεθνικές θα θησαυρίζουν, και οι υπόλοιποι θα βιώνουμε την «ανάπτυξη της κατανάλωσης» με δανεικά όπως και προ κρίσης.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο πάσχει, και αν δεν βρούμε ένα άλλο να βάλουμε στη θέση του άσπρη μέρα δεν θα δούμε.
Δημοσίευση σχολίου