Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Η Προσληψη της Οικολογίας


Πρόσφατα, ξεκίνησα μια σειρά αναρτήσεων θέτοντας υπό διαπραγμάτευση το όλο concept της Ανάπτυξης, κατόπιν έδειξα κάποιους δείκτες που προσμετρούν την ανθρώπινη ανάπτυξη με κάποια άλλα μέτρα και σταθμά, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στους δείκτες του ΟΟΣΑ, μετά διερωτήθηκα για το περιβαλλοντολογικό κόστος της απροϋπόθετης ανάπτυξης, στη συνέχεια αναφέρθηκα στο αυτοκίνητο, σαν ένα κατ’ εξοχήν ρυπογόνο και έντονα ιδεολογικοποιημένο παράγοντα, έπειτα συγκέντρωσα και παρέθεσα αρκετά στοιχεία στην προσπάθειά μου να πείσω τους διαφωνούντες για τις ανθρωπογενείς αιτίες των κλιματολογικών μεταβολών, και σήμερα θα ήθελα να καταλήξω με ένα κείμενο για τον διαστρεβλωμένο τρόπο με τον οποίο προβάλλεται και προσλαμβάνεται η οικολογία από την κοινή γνώμη.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι η οικολογία και το περιβάλλον προβάλλονται και νοούνται έξω από την πολιτική. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι, ότι η ενασχόληση με το περιβάλλον είναι μια απολιτική δραστηριότητα η οποία μπορεί να χωρέσει και να διακοσμήσει σαν μια καινούργια, μοντέρνα, έως και life-style γαρνιτούρα τις αποσκευές οποιουδήποτε κομματικού σχηματισμού. Η αποσύνδεση της οικολογίας από πολιτικές επιλογές είναι από τους κύριους παράγοντες που δύσκολα η παρούσα δυσμενής κατάσταση θα μπορέσει να αναχαιτιστεί. Και πολιτικές επιλογές εννοούμε μια επανεξέταση του πλαισίου και των όρων της Ανάπτυξης, επανεξέταση, η οποία δεν θα μπορεί να ευοδώσει αν δεν θιγούν βασικοί πολιτικοί, παραγωγικοί και καταναλωτικοί προσανατολισμοί, αν δε θιγούν συμφέροντα, αν δε θιγούν εδραιωμένες νοοτροπίες και πρακτικές, αν δεν επανεξεταστεί το μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης.

Το ότι η ενασχόληση με την οικολογία θεωρείται εν γένει μια απολιτική δραστηριότητα, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέσα στους κόλπους της μπορούν και ευδοκιμούν και κάθε είδους μυστικιστές, γκουρού και οπαδοί του New Age. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, η οικολογία παρουσιάζεται συνυφασμένη επίσης με μια συγκεκριμένη καταναλωτική πρακτική που αποτυπώνεται σε βιολογικά είδη διατροφής, οργανικά καλλυντικά, είδη ρουχισμού κ.λ.π., όπως και εντρύφηση σε ανατολικές ή New Age «θεραπευτικές» τεχνικές σαν την Αγιουρβέδα, Ρέικι, κρύσταλλοθεραπεία και άλλα παραπλήσια.

Η απολιτικοποίηση της Οικολογίας έχει σαν συνέπεια την υποβάθμισή της στην κοινή γνώμη, σε μια παράπλευρη και ολίγον ελιτίστικη δραστηριότητα εύπορων ομάδων, βαρεμένων νεαρών και βαριεστημένων νοικοκυρών. Ειδικά σε ημιορεινές περιοχές πολλοί είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν μύδρους εναντίον των απερίσκεπτων οικολόγων για την αύξηση του πληθυσμού των λύκων, των φιδιών και άλλων σχετικών καταστροφών. Όπως επίσης και στις σατιρικές εκπομπές αποτελούν μόνιμο στόχο διακωμόδησης. Είναι προφανές ότι οι ενασχολούμενοι με το μέλλον του πλανήτη, και κατ’ επέκτασιν του δικού μας και των παιδιών μας, δεν βρίσκονται ψηλά στη λίστα της εκτίμησης. Πράγμα, που αντανακλά και τον συνεπαγόμενο κοινωνικό εφησυχασμό.

Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι το κλιματικό πρόβλημα, περίπλοκο ήδη από μόνο του, παρουσιάζεται μέσα από αφιλτράριστες, αποσπασματικές και πολλές φορές αντιφατικές ανακοινώσεις, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τους πολιτικούς, ώστε εύλογα δημιουργείται δυσπιστία στους πολίτες για την σοβαρότητα των ερευνητών, των δημοσιευμάτων και εν τέλει της κατάστασης.

Η επιλογή της θεματολογίας, η οποία κυμαίνεται ανάμεσα στα χαριτωμένα panda και τη διάσωση κάποιων πτηνών εξωτικών προδιαγραφών, δρα προς την κατεύθυνση υποτίμησης και απόκρυψης του αληθινού προβλήματος και των γενεσιουργών αιτιών του. Και πάλι η οικολογία παρουσιάζεται σαν μια γραφική και χαριτωμένη παρένθεση.

Έβλεπα τις προάλλες τον τρόπο που είχε επιλέξει κάποιο Υπουργείο, αν δεν απατώμαι, συνεργαζόμενο με την ΑΤΤΙΚΟ μετρό, να περάσει οικολογικά μηνύματα στον ευρύ πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι παιδικές ζωγραφιές που είχαν καλύψει τους συρμούς σε όλο τους το μήκος και τα γλυκερά συνθήματα του τύπου «αγαπώ τον πλανήτη», αντανακλούσαν την ίδια παιγνιώδη διάθεση και φανέρωναν την υποβίβαση του όλου ζητήματος στο επίπεδο της αντιληπτικής ικανότητας των παιδιών νηπιαγωγείου. Πουθενά, βέβαια λόγος για τη σύνδεση της ρύπανσης και με την υπερβάλλουσα καταναλωτική συμπεριφορά αυτών στους οποίους απευθυνόταν, οι οποίοι με πέντε-έξι ζωγραφιές μόνο να σηκώνουν το βάρος των υποχρεώσεών τους προς τον πλανήτη, θα μπορούσαν να συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάλαφροι με τα θηριώδη τζιπ, να αφήνουν το A/C να δουλεύει χωρίς ρεπό και το νερό να τρέχει ανενόχλητο στα τζακούζι, το γκαζόν και τις πισίνες.

Από την άλλη μεριά και ακριβώς στο ίδιο μήκος παραμόρφωσης, αλλά από το άλλο άκρο του φάσματος, η οικολογία ταυτίζεται με τον ακτιβισμό, το περιπετειώδες, το αντικομφορμιστικό, όπως αυτό απεικονίζεται, για παράδειγμα, στα ρεπορτάζ τα σχετικά με την Greenpeace. Ειναι κιαυτό σύμφυτο με το γενικότερο image της εποχής που λατρεύει την αδρεναλίνη, τα extreme sports, τα camel trophy και τους καουμπόηδες με τα Μarlboro.

47 σχόλια:

Left Liberal Synthesis είπε...

Αντιλαικισμός,ανατροπή του αυτονόητου,αποστροφή στην ηθικολογία,ενοτπισμός του "τραυματικου" στην πραγματικότητα.κλπ
Cynical,διαπιστώνουμε μια αλλαγή οπτικής ,πολυ ενδιαφέρουσα.........
Αναμένουμε τα καλύτερα.

navarino-s είπε...

Καλημέρα cynical! Σήμερα βάζεις ένα πολύ σημαντικό θέμα. Το πιάνεις σφαιρικά και όπως συνηθίζεις: περιεκτικά χωρίς να πλατιάζεις. Επειδή κατεβαίνω συχνά στο χωριό μου στην Πελοπόννησο θέλω να καταθέσω κάποιες προσωπικές εμπειρίες: πράγματι για τους χωριάτες, εδώ και πολλά χρόνια, ο οικολόγος ήτανε το συνώνυμο του βαρεμένου ανθρώπου, του ψώνιου του ηλίθιου και του μαλάκα. Είχα κάνει πολλούς καυγάδες στα καφενεία. Τους έφερνα το παράδειγμα, εσύ θα το ξέρεις, με ένα μεγάλο δάσος των μεσοδυτικών πολιτειών, μου διαφεύγει το όνομα του, της Αμερικής όπου μια επιδημία εξόντωσε τα puma και έμειναν τα ελάφια ανενόχλητα και πολλαπλασιαζόμενα με ιλιγγιώδης ρυθμούς και για να επιβιώσουν άρχισαν να τρώνε τους κορμούς των δέντρων, μετατρέποντας ένα δάσος δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε κρανίου τόπου. Κάποιοι σκέφτηκαν και έφεραν πάλι τα puma και σιγά-σιγά αποκαταστάθηκε η ισορροπία και το δάσος ξαναζωντάνεψε. Δεν άκουγε όμως κανένας. Η μόνη έγνοια τους ήτανε η τιμή των προϊόντων. Από πέρισυ όμως με τις φωτιές τα πράγματα άλλαξαν άρδην! Τρόμαξαν όλοι, ταρακουνήθηκαν! Ένοιωσαν δίπλα τους την ανάσα της εξοντωτικής απειλής, τη σχετικότητα της περιουσιακής τους αξίας μπροστά στην καταστροφική "εκδίκηση" της φύσης και ακούς πλέον πολλούς να λένε: "σάματις είχανε δίκηο οι οικολόγοι!".

Greek Rider είπε...

@cynical καλημέρα. Παλαιότερα ένα κείμενο του Ν.Σεβαστάκη από την Ελευθεροτυπία έλεγε:

"Ποιο είναι εδώ το ενοχλητικό; Μάλλον όχι καθαυτό το γεγονός της ιδιοποίησης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας από τον "έξυπνο" φιλελευθερισμό των free press και των οικολογούντων του γλυκού νερού που πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Αυτό είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενο. Tο ενοχλητικό είναι η διαχείριση αυτής της ευαισθησίας με τους όρους μιας θρησκευτικότητας χωρίς θρησκεία, μιας καλής συνείδησης που βασίζεται όμως στη λήθη και στη σκανδαλώδη παραμέληση κρίσιμων παραμέτρων της οικολογικής κρίσης. Όταν ας πούμε δεν θίγεται η ιερή αγελάδα της μοντέρνας ιδεολογίας, η Ανάπτυξη και η Πρόοδος, όταν αποσιωπάται το πρόβλημα των ορίων τού «πάντα περισσότερο», καταλήγει κάπου εδώ: στην καλύτερη περίπτωση σε έναν προσκοπικό νεορομαντισμό και όλο και πιο συχνά στην αμήχανη περιφορά δημόσιων ευχών που ζητούν να ικανοποιήσουν τους πάντες. Και η ψευδαίσθηση ότι «το περιβάλλον είναι θέμα που μας ενώνει όλους» είναι ίσως η χείριστη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ταγοί της νέας θρησκευτικότητας.", ενώ παρακάτω συνεχίζει:

"Η συστηματική κατήχηση των πολιτών στο εφήμερο φαίνεσθαι και στην άμεση απόδοση, ο προσηλυτισμός προοδευτικών και συντηρητικών στην ίδια κλίμακα απαντήσεων για το τι συνιστά καλή ζωή και ευημερία δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις. "

Πηγή: Ελευθεροτυπία (Περιβάλλον, μια νέα θεότητα;)

Swell είπε...

Καλημέρα σας Cynical, αυτό που με τρελαίνει είναι όταν βλέπω γονείς με μικρά παιδιά να σου λένε ότι τους ενδιαφέρει το περιβάλλον που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ενώ έχουν θηριώση τζιπ...

OnWine είπε...

Και αυτό, όπως και πολλά άλλα, είναι θέμα παιδίας και αισθητικής... συνήθως ασχολούμαστε με τα "μεγάλα", πάσχουμε γιά την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου (οπου ο κάθε ένας μας, προσωπικά δεν μπορεί να κάνει τίποτα), αλλά αφήνουμε τα σκουπίδια να σαπίζουν έξω από την πόρτα μας (γιατί αυτά πρέπει να τα μαζέψουμε εμείς οι ίδιοι).

Cynical, λες εδώ το αυτονόητο... όλα, τα πάντα σχεδόν είναι θέματα πολιτικά...

Οσο γιά τους ...χωριάτες που αναφέρει ο φίλος, κάπου κάπου έχουν και δίκιο... οταν οι οικολόγοι αμολάνε ...λύκους και ...αλεπούδες στα γύρω δάση, πως να "αγαπήσουν" τους οικολόγους και κατ' επέκταση την οικολογία?

Nikos Lioliopoulos είπε...

Στο πολύ σπουδαίο άρθρο σου cynical, θα ήθελα να προσθέσω και την εμπορευματοποίηση της οικολογίας. Ήδη ένα ποσοστό της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, μικρό μεν που όμως αυξάνεται ραγδαία, ασχολείται με το "οικολογικό εμπόριο".
Να θυμίσω εδώ , βλέποντας σχόλιο του "σχολιαστή", μια πολύ ενδιαφέρουσα παλαιότερη ανάρτηση στο μπλόγκ του , για το ζήτημα που αξίζει να τη διαβάσουμε , όπως και τα σχόλια που ακολούθησαν.
http://taanapoda.blogspot.com/2008/06/blog-post_05.html

cynical είπε...

Καλέ μου LLS, δηλαδή πριν αλλάξω οπτική ήμουν ολα αυτα τα άλλα που αναφερεις; Παναγία μου, με τρομάζεις!

Τελως πάντων, I will do my best.
Καλη σου μερα.

cynical είπε...

Καλημέρα navarino-s, και σ'ευχαριστω και παλι. Δεν γνωριζω αυτη την ιστορια με τα puma. Μονο ότι ειχαν εξαφανιστει. Ειναι παλι το γνωστο, κοπτομαστε για οτιδηποτε, αρκει να ειναι μακρια απο μας, και στη γειτονια άλλου. Ολοι "θρηνούμε" για τα ειδη που εξαφανιζονται και για τις επιπτωσεις που θα εχει η εξαφανιση αυτη στο οικοσυστημα. Αλλά αν προκειται να γινουν συγκεκριμενες ενεργειες για να ξαναρθει το οικοσυστημα στα ισα του, τοτε αντιδρουμε. Πού θα παει, θα ωριμασουμε!

cynical είπε...

Που το ξετρύπωσες αυτο το κειμενο @Rider; Άπαιχτος ο Σεβαστάκης, με την περιτεχνη και ακριβη στις διατυπώσεις της, γλώσσα! Πολύ κοφτερό κείμενο! Χαρηκα που τον βρισκω συμμαχο στον σκεπτικισμο που εχω εκφρασει περι ανάπτυξης. Ιερή Αγελαδα την ονομαζει.
Σ' ευχαριστω που μου το κοινοποιησες.

Κούκος είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο!
Στις μέρες μας τα προβλήματα οικολογίας είναι τα "πιο" πολιτικά και πραγματικές λύσεις μόνο με ανατροπές και ρήξεις μπορεί να έρθουν.
Και όπως με όλα τα πιασάρικα έτσι και με την οικολογία θα ασχοληθούν άπαντες. Από το Καρατζαφέρη μέχρι τον αλησμόνητο Βεργή. Στο δια ταύτα όμως (στο πως, με ποιον, εναντίον ποιου) σχεδόν όλοι τη κάνουν τουμπεκί. Ψιλοκομμένο.

cynical είπε...

Καλημερα swell. Ναι αυτο μου τη δινει και μενα. Οτι το περιβαλλον ειναι κατι εξω απο εμας. Και φυσικα ετσι ειναι, αφου δεν υπάρχει συναισθηση οτι η φυση δεν μας ανηκει. Απλως τη μοιραζομαστε με τοσους αλλους πληθυσμους ζωων και φυτων. Θεε μου τι αλλαζονεια;

cynical είπε...

Το αυτονόητο λεω Sxoliasτis, ότι ειναι θεμα πολιτικο. Πόσο ομως αντιμετωπιζεται σαν τετοιο;; Καθε άλλο μαλιστα. Γιατι αν συνειδητοποιηθει οτι ειναι πολιτικό, τοτε καθενας θα πρεπει να αναλαβει τις ευθυνες του και να ετοιμαστει να σφιξει το ζωναρι.
Καλη σου μερα.

akrat είπε...

ένα από τα καλύτερα κείμενά σου.
ακούω σήμερα ότι πήξαν οι αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες με τα οικολογικά αμάξια...
βουρ λοιπόν για ο ξεπέρασμα τις κρίσης στην ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΦΑΙΝΑΚΗ....
για νέα οικολογικά κέρδη...
απάτριδο κεφάλαιο
κυνικό κεφάλαιο... με πράσινη λεοντή...
και πάντα.... στην ουσία εκμεταλευτικό...
εντός ολίγου όλοι θα εκμεταλευόμεθα πρασίνως...
μύλοι πράσινοι...
κύματα πράσινα..
τουτού πράσινα...
φτώχια πράσινη...
έρωτας πράσινος
ζωή πράσινη...
και πόνος ... πράσινος...
αααααααααααα
με ηγέτη τον μαύρο ΑΡΧΗΓΟ και τον εργατικό πρωθυπουργό... και τον ερωτικό σαρκοζί....
α ρε Κώτσο πόσο πίσω... έμεινες στις επιλογές σου... Με τους Ρώσους βρε ακαμάτη ? Μα με τους Ρώσους??? Και τους Κινέζους??
αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Ανώνυμος είπε...

Παλιά πίστευα ότι η οικολογία είναι δημιούργημα

• Μιας ελίτ των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων
• Των αριστερών της Αμερικής, που φοβούνται να το δηλώσουν
• Του Αμερικάνικου New Left
• Της μαρξικής αναρχίας, αλά Murray Bookchin (που λογίζεται κι ο πλησιέστερος θεωρητικός στα ελληνικά οικολογικά, πιστεύω, ίσως το ίδιο και ο Andre Gorz Φρανκφουρτικός αυτός)

Σίγουρα η οικολογία πήρε πολιτικό χρώμα, στις φοβερές αντιπυρηνικές διαδηλώσεις του ‘70 –’80 και για μένα φρέναρε τον πυρηνικό εφιάλτη, όσο γινόταν. Μην ξεχνάμε και την Ελληνική επιτυχία, την κατάργηση του πυρηνικού ΔΕΗ στην Κάρυστο, το 1976. Το πυρηνικό λόμπυ έχει κάθε λόγο να τη μισεί θανάσιμα. Σήμερα την κατηγορούν - και μερικοί οικολόγοι συμφωνούν - για Real Απολιτίκ (δικός μου ο όρος, υιοθετήθηκε).

Καλά γραφικοί και καραγκιόζηδες θα υπάρχουν παντού και πάντα. Δεν φταίει η οικολογία σ' αυτό...

@ sxoliastis μπορώ να σε διαβεβαιώσω, ότι ουδέποτε οι οικολόγοι αμόλησαν αλεπούδες ή φίδια κλπ. Και εννοώ οι Οικ -Πράσινοι κλπ. Υπάρχουν μόνο ΜΚΟ π.χ Καλλιστώ, Ορνιθολογικές κλπ που περιποιούνται πληγωμένα ζώα και τα ελευθερώνουν. Ό,τι παραπάνω είναι κατιναριό. Την όποια αλλαγή πληθυσμών ζώων, την κάνει νομικά το κράτος (πχ δηλητηρίαση ζώων, σε υπερπληθυσμούς Ύδρα γάτες - επικήρυξη λύκων κλπ).

cynical είπε...

Γεια σου Νικο, αυτο ακριβως το κειμενο του Σχολιαστη, μου εδωσε το εναυσμα να το ψαξω το θεμα. Του απεδωσα τα ευσημα ήδη, αλλά και νομιζω οτι ημουν σαφης τοσο στις αναρτησεις οσο και στα σχολια για τις θεσεις μου. Επισης απεφυγα να αναφερθω σε μελλοντικα σεναρια για τους λογους που επισης εξηγησα. Ολα τα σεναρια, οι επιφυλαξεις, οι λογοι γιαυτες, τα ορια των αναμενόμενων περιβαλλοντολογικων μεταβολων, τα περιθωρια σφαλματος, αποτελουν μια ιστορια παρα πολλών σελίδων και αναφορων, που βρισκονται στο τεταρτο ρεπορτ της IPCC.

H εμπορευματοποιηση που αναφερεις ειναι γεγονος. Γιατι μονο αυτο ξερουμε. Ολα μεσα απο την αγορα περνανε και θα περνανε. Ιδεολογιες, επιλογες, χαρακτηρες, προσωπικοτητες, ταυτοτητες, ολα εκει υποστασιοποιούνται.
Καλό Σ/Κ.

cynical είπε...

Καλημέρα Κούκε. Ετσι ακριβώς ειναι. Τουμπεκί ψιλοκκομενο. Και σφυριζοντας αδιαφορα μην και μας κοψουν το επιπεδο ζωης μας, για το οποιο ολοι γκρινιαζουμε οτι δεν ειναι αυτο που μας ικανοποιει εν τελει.

cynical είπε...

Tα πράσινα άλογα, τα ξέχασες @akrat. Ναι η καινούργια πρασινη αγορά. Αλλά δεν εχω καταλάβει τι ακριβως θα ειναι. Μηπως θα ειναι αυτο που χρονια εκαναν οι καλογεροι να βαφτιζουν το κρεας ψαρι;

Υπάρχει ομως και ενα ωραιος πράσινος ζωγραφος, ο Μαριος Πρασινος.
Σ' ευχαριστώ.
Καλό Σ/Κ.

cynical είπε...

Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, μεσούσης της μαρξικης αναγεννησης, το να μιλας για οικολογια νετα σκέτα, εθεωρείτο άκρως "απολιτικό", γιατι η πολιτικη μονωπολούνταν από τα κομματα και μονον.

Τον ηξερα τον Βοοkchin από την οικολογια της ελευθεριας. Και παλι στα αζητητα.

Μετα τις αντιπηρυνικες σφοδρες διαδηλωσεις στην Ευρωπη και ειδικα Γερμανια, οι οικολογοι το ριξανε στα βιολογικα προιοντα και τον ....βουδισμο, και καποιοι στον πρωτογονισμό.

NdN είπε...

Γεια σου Cynical,

Αν κοιτάξεις το Corporate Social Responsibility Report όλων των μεγάλων εταιριών θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν ενέργειες για ένα καλύτερο περιβάλλον. Δεν λέω ούτε ότι γίνονται πολλά/λίγα/αρκετά ούτε τίποτα παρόμοιο. Απλά λέω ότι το θέμα αρχίζει να αποκτά πολιτική αξιά και πολλές εταιριες προσπαθούν τουλάχιστον να δείξουν "environmental friendly". Σε πολλές περιγράφονται processes που κάνουν τα προιόντα πιο "πράσινα".

Από εκεί και πέρα άρχiσαν να δημιουργούνται και αρκετές (είναι βέβαια σε εμβρυικό στάδιο ακόμα) Eco-Businesses. Είναι αυτές που σαν σκοπό έχουν "to integrate environmental and economic values" γιατί μία εταιρία πρέπει να έχει και κερδος. Αν πάντως σε ενδιαφέρει το θέμα (και δεν το γνωρίζεις) μπορώ να σου στείλω κάποια πράγματα.

Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα το θέμα αντιμετωπίζεται τόσο επιφανειακά, αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγαλο κίνημα που πριμοδοτεί οτιδήποτε "πράσινο". Το δε αυτό κίνημα είναι ακόμα ισχυρότερο στις Σκανδναβικές χώρες, αλλά και στην Ολλανδία και το Βέλγιο.

Αυτά για τώρα...

busy bee είπε...

Τελικά είναι πολιτική η Οικολογία?, φυσικά και είναι και πάνω από όλα είναι τρόπος ζωής!
Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει να κάνει με την μόλυνση του μυαλού και αντίστροφα!
Ωρα καλή!

VAD είπε...

Καλησπέρα,cynical!Oπως όλα στην Ελλάδα έτσι και η προσπάθεια οικολογικής αφύπνισης ξεκίνησε και συνεχίστηκε στραβά με χάπενινγκ και ακτιβιστικά,χωρίς να μηδενίζω τις όποιες αξιόλογες προσπάθειες!
Ειναι ψεμματα ότι πριν απο πολλά χρόνια την άνοιξη που ξυπνάν οι αρκούδες απ'τη χειμερία νάρκη οικολόγοι αδειασαν στη Βάλια Κάλντα φορτηγά με μήλα για να βρούν οι αρκούδες να φάνε,τα μήλα σάπισαν,οι αρκούδες όταν ξύπνησαν έφαγαν τα σάπια μήλα και έπαθαν...διάρροια;Μα βρε λεβεντόπαιδα η φύση προνοεί,δεν αφήνει τα ζωντανά της χωρίς τροφή,αν δε ρίχνανε τα μήλα,οι αρκούδες δε θάβρισκαν τροφή;
Αντε τώρα με τέτοιες δραστηριότητες να καλλιεργήσεις οικολογική συνείδηση!
Οικολόγοι ήταν οι παλιοί αγρότες γιατί ήξεραν ότι φροντίζοντας το περιβάλλον τους,τη γη τους,θα τους φροντίσει κι εκείνη!

Καλό τριήμερο να περάσεις...

cynical είπε...

Γεια σου NdN. Εχει καποιο αντικρυσμα το "πρασινο" processing των εταιριών; Ποιο ειναι το impact? Στειλε ο,τι εχεις σχετικα με το Greening των βιομηχανιων, για να παρω μια ιδεα. Eυχαριστω εκ των προτερων...

cynical είπε...

Εδω busy bee, εχουμε παραδεχτει οτι και η αφοδευση ειναι πολιτικη. Την Οικολογια θα αρνηθούμε;
Καλο Σ/Κ

Tyler Durden είπε...

εξαιρετικό και εύστοχο το κείμενό σου, σε όλα συμφωνω

Να τονίσω μόνο κι εγώ μια και τα ξέρω εκ των έσω (Ορνιθολογική, Κέντρο περίθαλψης στην Αϊγινα) ότι όλη αυτή η παραφιλολογία για απελευθερώσεις λύκων και φιδιών είναι θρασύτατες συκοφαντίες από κύκλους των κυνηγετικών συλλόγων.

Κάποιοι σταθμοί (πχ ΜΕΓΚΑ) που αναπαρήγαγαν αυτές τις δηλώσεις έχουν καταδικαστεί σε μεγάλα πρόστιμα για συκοφαντική δυσφήμηση.

Επίσης δεν υπάρχει ούτε μια τεκμηριωμένη μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, αλλά όλοι λενε ότι αυτοό το άκουσαν από κάποιον άλλο, κλπ, κλπ.

Αλλά η φήμη θεμελιώνεται πολύ πιο γερά στη μνήμη από ένα γεγονός. Μεγάλος σοφός ο Γκέμπελς!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη cynical
Καλή η παρέμβασή σου, συμφωνώ με όλα σχεδόν όσα είπες.

cynical είπε...

Καλημέρα VaD. Τετοια περιστατικά με τις αρκούδες και τα ...φίδια, δεν ξερω κατα ποσο ειναι αληθινα, αλλά ακομα κι αν ειναι, ειναι κριμα να μενουμε σε τετοια μεμονωμενα περιστατικα, γιατι χανουμε τη σοβαροτητα του θεματος. Πιστευω οπως το τονισα οτι η οικολογια προυποθετει σκληρες πολιτικες επιλογες και οχι αποσπασματικες ενεργειες που δεν εντασσονται σε ενα ευρυτερο πλαισιο.

Δυστυχως η οικονομια ειναι τετοια που δεν αφηνει τιποτε αλωβητο και ανεκμεταλλευτο, και οι γεωργοι ή οι κτηνοτροφοι προσβλεπουν κι αυτοι σε μια εντατικη εκμεταλευση της γης.
Καλο Σ/Κ να εχεις.

cynical είπε...

Kαλημερα Τyler Durden και καλωςορισες! Πολύ χρησιμη η παρεμβασή σου, γιατι αυτες οι φημες κυκλοφορουν ευρεως και αποτελουν ενα γερο πάτημα για απαξιωση.

cynical είπε...

Καλημέρα Ανορθοδοξε, Αντε να δούμε ποσα ειμαστε διατεθειμενοι να κανουμε για να ξαναφερουμε τον κοσμο στα ισια του.

VAD είπε...

Βασικές πολιτικές επιλογές η ελεγχόμενη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγων και ο περιορισμός των κερδών.Όσο δεν περιορίζεται το υπερβολικό κέρδος,τόσο θα ρημάζεται η φύση από την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών της!
Κατι τέτοιο δε συμβαίνει φυσικά, οπότε όσο κι αν προσπαθεί η φύση,δεν αναεώνεται,και το τέλος έρχεται αργά ή γρήγορα ....

Ανώνυμος είπε...

ενίοτε ο οικολογικός ακτιβισμός μου θυμίζει τους καουμπόηδες του Ανγκ Λι

Matrix είπε...

Και να σου θέσω ένα παράδειγμα:

Πριν κάποια χρόνια κάποιοι δήθεν οικολόγοι στο όνομα της αισθητικής του τοπίου, αντιδρούσαν με προσφυγές στο ΣΤΕ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια άγονη περιοχή στο νησί μου.
Προτιμούσαν δηλαδή να μην τους ενοχλεί το μάτι τους, από τον έχουν καθαρό αέρα.
Ευτυχώς κάποια χρόνια μετά οι ανεμογγενήτριες τοποθετήθηκαν.

Ανώνυμος είπε...

Η οικολογία από όραμα κατάντησε μεγάλη βιομηχανία ανακατανομής της κατανάλωσης με τα προϊόντα των γονιών μας που ήταν κοινός τόπος. Δεν είναι αφύσικη εξέλιξη αφού επιτράπηκε πρώτα ο βιασμός κάθε φυσιολογικής γεωργικής παραγωγής και φυσικής διαδικασίας ισορροπίας της φύσης.

Καταντήσαμε να βγει πρόσφατα και Π.Δ. για χωριστές «καθαρές» λαϊκές βιολογικών και μόνο προϊόντων. Πρώτο μέλημά μας η εξασφάλιση του εμπορίου …για να μη ξεχνιόμαστε!

Καταντήσαμε λάτρεις του κρεμμυδιού και μαρουλιού χωρίς λιπάσματα σαν να είναι η λύση του μέλλοντος και το φάρμακο δια πάσα νόσο… Πάντως σε μια γη πηγμένη με νιτρικά και σε έναν αέρα πηγμένο σε καυσαέριο (αύριο και σε γόνους μεταλλαγμένων) είναι αμφίβολο τι βιολογική παραγωγή γίνεται.

Έχοντας περάσει όλα τα παιδικά μου χρόνια στα χωράφια και στους οπωρώνες, σήμερα δεν αναγνωρίζω τίποτα στη γεωργική παραγωγή. Τότε έπιανα το χώμα και μετά έτρωγα. Τώρα δεν τολμάω να το αγγίξω! Και συνιστώ τους φίλους να μη το αγγίξουν, δεν ξέρουν τι φάρμακο έπεσε πριν λίγο αφού τα ραντίσματα και τα λιπάσματα είναι πλέον καθημερινά μέχρι λίγες μέρες (ή και ώρες;;;) πριν τη συγκομιδή. Το μήλο τότε στο μπαξέ το μισοσκουπίζαμε στο βρώμικο παντελόνι και το τρώγαμε. Τώρα μη τολμήστε…

Ωστόσο δεν επιλέχτηκαν ακόμα εναλλακτικές λύσεις για να ταϊστεί ο πλανήτης με μαζική παραγωγή χωρίς βιασμό της φύσης για να μη πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι για τους οποίους δεν φτάνουν τα μαρουλάκια της γιαγιάς. Και αυτό είναι θέμα πραγματικής πολιτικής και όχι οικολογικής διαφυγής. Παγερή σιωπή όμως επικρατεί εδώ γιατί έχει κόστος άπειρα μεγαλύτερο από τα αδάπανα «πράσινα» συνθήματά. Πείτε ότι θέλετε, τα κέρδη μη θίξετε…

Όταν ακούω πολλά οικολογικά λόγια κρατώ μικρό καλάθι. Σημαίνει ότι κάποιοι έχουν αδιέξοδο πολιτικής και το ρίχνουν σε μπάλα με τη κερκίδα.

Εμένα μ’ αρέσουν τα… γλυκερά συνθήματα ακόμα και εκείνα που θέλουν να σώσουμε τα αδέσποτα από τη κακομεταχείριση. Μας επιτρέπουν να απενοχοποιούμαστε και να αγνοούμε τη κακομεταχείριση των ανθρώπινων και πλανητικών πόρων. Μου θυμίζουν και ανάλογες εκστρατείες κατά της Ελλάδος στον 19o αι. για παραβίαση των δικαιωμάτων των… σκύλων από πονόψυχες αγγλίδες κυρίες απόγονες δουλεμπόρων που κατά τα άλλα ενέκριναν την υποδούλωση εκατομμυρίων ασιατών και αφρικανών, μου θυμίζουν την εκστρατεία κατά των σοβιετικών για την «απάνθρωπη» θυσία της… Λάϊκα στο διάστημα όπως και τώρα της θυσίας των ποντικών στα ιατρικά εργαστήρια. Εδώ ο κόσμος καίγεται…

Τι να πω όμως για ένα σύστημα που προϋπόθεσης της ανάπτυξής του είναι η καταδίκη σε υπανάπτυξη του πλανήτη;

Να μη ξεχνάμε και τους κατ’ εξοχήν «πράσινους» πολιτικούς Ο. Φίσσερ και Ντ. Κ. Μπεντίτ που καθόλου δεν είχαν πράσινη άποψη όταν έπρεπε να βομβαρδιστούν η Βοσνία και η Γιουγκοσλαβία με μολυσματικές βόμβες… Η υποκρισία δεν είναι αλλού!

Δεν ξεχνώ ακόμα και τη περίφημη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των πολυεθνικών που πρώτο όρο έχει το σεβασμό στο περιβάλλον π.χ. η Shell για… Νιγηρία(!!!) και την γνωστή και μη εξαιρετέα «αειφόρο ανάπτυξη» της ΕΕ που κουκουλώνει την ασέλγεια στο περιβάλλον.

Καλά και η Γκίνπις που υπάρχει με χορηγίες μεγάλων πολυεθνικών όταν εκθέτει «ηρωικά» άλλες πολυεθνικές και μετατοπίζει καταναλωτές και «συμπάθειες» τί κάνει άραγε αν όχι μεγάλα οικονομικοπολιτικά παιχνίδια; Το μόνο που μένει είναι να μολύνει και τους αγνούς ακτιβιστές και να τους δούμε με ρούχα γεμάτα σήματα όπως οι οδηγοί της φόρμουλα 1.

Καταλαβαίνοντας ότι η C. κλείνει έναν κύκλο αναρτήσεων πρέπει να πω ότι ήταν από τις πιο δύσκολες για απλή συζήτηση σε ένα blog. Μάλλον υλικό συζήτησης για ειδικούς ήταν. Ωστόσο μας φώτισε σε πολλές πλευρές κάτι που πολλοί ειδικοί και «ειδήμονες» απαξιούν να κάνουν για μας τους κοινούς θνητούς. Να είσαι καλά C. και να μας προβληματίζεις πάντα τόσο δημιουργικά.

Στέργιος

akrat είπε...

εγώ πάντως έχω να δηλώσω κάτι προσωπικό....
Γνωρίζω τον αρχηγό των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ από το 1975 από τότε που είμασταν μαθητές στην ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ... ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ... ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ... με τα ποδήλατά του κλπ... ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

cynical είπε...

Καλημέρα VaD. Σήμερα αυτό ακριβώς συμβαίνει. Αποσπούμε από τη φυση πορους με μεγαλυτερους ρυθμούς απο οτι αναγενναται. Δεν θελει και πολλη σκεψη.

cynical είπε...

Καλημέρα σας κ. Κ.Κ.Μοίρη. Αν ειναι του Ανγκ Λι, ας κανουμε τα στραβά μάτια.

cynical είπε...

Καλημέρα Στεργιο και καλή βδομάδα. Το θεμα δεν κλεινει εδώ, γιατι σκαλίζοντάς το μου γεννήθηκαν πιο πολλά ερωτηματα απ' όσα εθεσα. Αισθάνομαι άβολα που δεν εχω τις γνωσεις να παραθέσω ξεκάθαρες λύσεις. Ή κατευθύνσεις. Και έστω, αν υπάρχουν λύσεις, πώς αυτες θα μεθοδευτούν.

cynical είπε...

Καλημέρα @akrat. Για ποιο αρχηγό οικολόγων μιλάς; Παντως ειναι όντως περιεργο να ειχε αναπτυξει τετοια συμπεριφορά ήδη απο τοσο νωρις.

cynical είπε...

Καλημέρα Matrix. Ναι την εχω ακούσει την ιστορια, ότι πάλι περιβαντολλογοι ειχαν ξεσηκωθει και μιλούσαν για "υποβάθμιση του τοπίου" και θόρυβο, κ.λ.π. Πιθανον να ηταν και σε άλλο νησι. Φαινεται οτι ειχαν βαλει στο ματι τα οικοπεδα για να χτισουν. Αυτο βεβαια δεν το θεωρουν υοβαθμιση αλλα αναβαθμιση. Στην Αμερικη, για παράδειγμα οι εργολαβοι ονομαζονται developers...

Ανώνυμος είπε...

Χάθηκε το σχόλιο, αλλά δεν πειράζει @Cynical. (υπήρχε κι άλλο)Ο ..Νοσφεράτος στους ύποπτους της απώλειας, πιθανόν. Το αναπαράγω ελεύθερα.

Το ΕΠΟΙΖΩ (Εν Ποιοτ Ζωής) το αντιμετωπίζαμε οι ..αριστερόχειρες, ως νερόπλυμα όντως, στα 1970+. Ο τόπος ζητούσε τα πολιτικά στοιχειώδη. Τα κάναμε ..νιανιά τελικά, οπότε σήμερα αλλάζει το θέμα. Μέχρι να τελειώσει η πολιτική φαγούρα (ποτέ δηλ), ο πλανήτης θάχει λοξέψει διαγωνίως.

Οπότε: βάζουμε το περιβάλλον στο κέντρο, μεταφράζεται σε άπειρες πράξεις - αναδιανομή αντί ανάπτυξις - καθαρή παραγωγή - δικαιώματα σε ενεργούς πολίτες - δημοκρατία στην παραγωγή κλπ, συνοπτικά εισάγεται η Πολιτική Οικολογία στο παιγνίδι (όποιος θέλει Google).

cynical είπε...

@cirut, όποιο πολιτικη θεωρητικη συλληψη και να γινει αν δεν βαζει το μαχαιρι στο κοκκαλο, δεν θα ειναι ρεαλιστικη. Κι εννοω, αναπροσαρμογη θεμελιωδων αξιων και προσανατολισμο με βαση την βιωσιμοτητα. Αυτα που λες δηλαδη.

ikor είπε...

Πολύ σωστά τα λες cynical. Η οικολογία αντιμετωπίζεται σαν τη σόδα: τρώμε πρώτα του σκασμού και μετά πίνουμε μια σόδα να χωνέψουμε!

Πάντως για το ότι η οικολογία νοείται μόνο εκτός πολιτικής δε φταίνε μόνο όλοι οι άλλοι. Φταίει και το οικολογικό κίνημα.

Που δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι συνδυάζεται (και χρειάζεται) οικονομική ανάπτυξη+προστασία του περιβάλλοντος.

Το σύνθημα: "σώστε ό,τι μπορείτε τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά" δεν πείθει. Χρειάζονται και οι λεγόμενες quick-wins για τους πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

@ikor

μην απαξιώνεις πριν γνωρίσεις. Όχι από τις κ...φυλλάδες, υπάρχουν και προγράμματα και ενέργειες - αποτελέσματα. Η πραγματικότητα προχωράει, ακόμα κι όταν δεν κοιτάμε. Ερεύνα και πίστευε.

Τώρα γενικώς:

Για μένα η πολιτική ξόφλησε και οι άνθρωποι σκέφτονται μόνο με τα θέματα, που τους αφορούν άμεσα. Τα Βατοπέδια και οι Βιστωνίδες θα αναπτύσσονται, όσο η δημοκρατία έχει την αντιπροσωπευτική διάσταση, που την εκφράζουν τα γατόνια και οι.. Αδώνιδες. Έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις από κοινωνίες "Ενεργών Πολιτών"; Λέμε π.χ "Κοιν. Ενάντια στο Λιθάνθρακα" - φοβερή επιτυχία, Παρατηρητήρια Μεσογείου για Πυρηνικά κλπ Mediterranean Anti Nuclear Watch (MANW) κλπ κλπ. Υπάρχει λίστα με κάπου 2000 ΜΚΟ. Καμιά κατοσταριά είναι αστέρια. (Δεν έχω πλήρη στοιχεία ... @cynical - αλλά από links άλλο καλό). Στη Γερμανία οι Τούρκοι γυράδες λένε "τουρλαμπά", μπες και δες.

Ανώνυμος είπε...

Και ένα, αναγκαίο, κοπλιμάν για την οικοδέσποινα μας: Αν η "αλλαγή" δεν ορίζεται με επίθεση στα Χειμ Ανάκτορα, αλλά με τις ποσοτικές / ποιοτικές ανεπίστροφες μικροαλλαγές, κατ' αρχάς, αυτό το blog (και αρκετά άλλα) κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Πιστεύω στην αλλαγή του τώρα, παρά στα λόγια του αύριο.

Ό,τι είδα, ως τώρα, πέρα απ' την αυταξία του, θα τόλεγα γνησίως .. οικολογικό.

cynical είπε...

Kαλό αυτό με τη σόδα @ikor. Μπορω καλυτερα να μιλησω για το τι κανει ο κοσμος παρά για το τι εχουν στην πολιτικη τους ατζεντα τα διαφορα οικολογικά κινηματα, τα οποια δεν παρακολουθώ στενα.
Νομιζω ότι ειναι λογικο να κανουμε ο,τι μπορούμε, εχοντας ομως παντα στο νου ποιο ειναι το γενικο πλαισιο της οικολογιας. Πλαισιο που σχετιζεται με την αναδιαρθρωση ολου του κοινωνικου και πολιτικου σχηματισμου.
Επισης εχω την αισθηση οτι με τα περιβαλλοντολογικα προβληματα θα αρχισουν να κυκλοφορουν και εννοιες περι συνυπευθυνοτητας που τα χρονια του ακρατου ατομικισμου ειχαν εξοβελιστει. Δηλαδη οταν σκεφτομαι το περιβαλλον και ενεργω, επωφελούμαι οχι μονο στενα εγω, αλλα και οι αλλοι. Και αυτη και μονο η αλλαγη νοοτροπιας ειναι πολυ μεγαλος μοχλος ανακαταταξεων.

cynical είπε...

Καλησπερα @cirut. Βεβαια ειναι και κατι ΜΚΟ μπουμπύκια, που στηνονται για να παιρνουν επιδοτησεις απο το ρατος και φοβερους μισθους. Δηλαδη, μου φαινονται σαν να παιρνουν υπεργολαβιες απο το κρατος.

Εν πασει περιπτωσει, αν εξαιρεσεις τις κακες περιπτωσεις, εγω τις βλεπω με θετικο ματι.

Η οικοδεσποινα του μπλογκ, μου διεμήνυσε να σας ευχαριστησω θερμα για την συμβολη σας στην παροχη πολύτιμων στοιχειων του εναλλακτικου ενεργειακου χωρου, του οποιου, οπως φαινεται ειστε αριστος γνωστης.

Ανώνυμος είπε...

@cynical, (μάλλον - το όνομα- περί αρνητικού ευφημισμού επιχειρεί)

Μίλησες για τις 1900 κακές ΜΚΟ, που συμφωνούμε. Κι ο Ζαχόπουλος (με τη Νατάσα Καρ.) είχαν μία... Και οι κυρίες με τα κανίς έχουν. Όταν όμως τρέχαμε να μάσουμε, πρωτοβουλιακώς, τραυματισμένους σκύλους πριν φαν σφαίρα, με εθελοντές κτηνίατρους, η ομάδα αριθμούσε κάτω των 5 μελών.

Και ο χώρος της Οικολογίας είναι ένα πεδίο λυσσαλέας πάλης συμφερόντων. Γιατί; Είναι το αύριο της ενέργειας, της πολιτικής και μεγάλου μέρους της οικονομίας. Έχει, όμως, και τρομερές βιωματικές συγκινήσεις η Πολιτική Οικολογία, αν πλησιάσεις. Μα το ναι... Βλέπεις όλο το κοινωνικό χάος, απ' μια οπτική γωνία, που η συμβατική πολιτική αδυνατεί.

Όσο για τις γνώσεις, λυπάμαι που δεν μπορώ να τις κεφαλαιοποιήσω, επικερδώς!! Όπως το εννοώ, εγώ όμως. Να τις κάνω εφαρμοσμένη κοινωνική ωφέλεια. Κατά τα άλλα, έτσι βγάζουμε το ψωμί μας. Είπα ότι με τις πράσινες γραφικότητες διεθνώς, γελώ και δεν τις φοβάμαι. Με το Πρασ Κεφάλαιο, είναι το κύριο πρόβλημα της αδυναμίας εφαρμογής, που ψυλιάστηκε το αύριο και πάει να το καναλιζάρει.

cynical είπε...

Καλημερα @cirut. Εχω δει τη ΒP να διαφημίζει ότι επενδυει κι αυτη στις ΑΠΕ. Σιγουρα θα ακολουθησουν κι αλλες. Εχω πολλα να μαθω ακομα.