Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

To CERN or NOT to CERN?


Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο μεγάλος επιταχυντής του CERN στη Γενεύη θα πάρει επιτέλους μπρος, θα μουγκρίσουν οι μηχανές και τα πρώτα πρωτόνια θα ορμήσουν για να εξερευνήσουν το πελώριο υπόγειο δαχτυλίδι διαμέτρου 8.5 Km περίπου, όπου αναμένεται να στριφογυρίζουν εφ’ εξής και για περίπου άλλα δέκα χρόνια. Πολλές καρδιές θα χτυπήσουν και πολλά δάκρυα θα τρέξουν από συγκίνηση και αγωνία στο εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του πολυθρύλητου πειράματος, τέσσερα για την ακρίβεια, στο καθένα από τα οποία θα συμμετάσχουν από 500 έως 2000 επιστήμονες προερχόμενοι από 35 διαφορετικές χώρες. 6000 κατά μέσο όρο.

Η διαφορετικότητα του πειράματος αυτού, σε σχέση με προηγούμενα σε μικρότερους επιταχυντές, είτε εδώ στο CERN, είτε στην Αμερική, είναι ότι στην περίπτωση αυτή οι ταχύτητες των πρωτονίων που θα συγκρουσθούν, θα είναι οι μεγαλύτερες δυνατές επί της γης, θα καταφέρουν δηλαδή να πλησιάσουν την ταχύτητα του φωτός σε ποσοστό 99.9998% και ότι οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα είναι παρόμοιες με αυτές που εικάζεται ότι επικράτησαν στο ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά την μεγάλη έκρηξη, το Big-Bang.

Κανένα πείραμα μέχρι τώρα δεν κατάφερε να πλησιάσει τόσο κοντά στην απαρχή του κόσμου και δικαιολογημένες λοιπόν οι προσδοκίες για μια νέα ώθηση στην κατανόησή του.

Πολλοί θεωρητικοί και πολλές μεγάλες θεωρίες περιμένουν να δικαιωθούν ή να σβήσουν από τον χάρτη, όπως η θεωρία των Χορδών, (για την κβάντωση της βαρύτητας), η Υπερσυμμετρία, (που θέλει να συνδέσει τα σωματιδια με τις δυναμεις σε ένα ενιαίο πλαισιο), ή το Καθιερωμένο Μοντέλο (Standard Model), πολλά Nobel είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δοθούν στον τομέα αυτό, και πολλά καινούργια σωματίδια, (βάσει των προβλέψεων) θ’ ανακαλυφθούν, όπως το περίφημο σωματίδιο Higgs, που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της μάζας από την ενέργεια που εκλύθηκε κατά την μεγάλη έκρηξη και για τον κατακερματισμό των δυνάμεων από μια σουπερδύναμη που ήταν αρχικά, σε τέσσερις που βλέπουμε σήμερα, καθώς και άλλα άγνωστα προς το παρόν σωματίδια, που ίσως ρίξουν κάποιο φως στο μυστήριο της Σκοτεινής Ύλης (Dark Matter) και της Χαμένης Ενέργειας.

Η θεωρητική φυσική υψηλών ενεργειών, τα τελευταία χρόνια, είχε να επιδείξει αρκετά σημάδια κόπωσης και είχε δεχτεί πολλές μομφές, γιατί σ’ ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετών δεκαετιών δεν είχε δώσει κάποια απτά αποτελέσματα, παρά την προσπάθεια και τα χρήματα που επενδύθηκαν. Οι ερευνητές ενεπλάκησαν σε όλο και πιο αφηρημένους κόσμους, απομακρυνόμενοι από την εμπειρία και την πραγματικότητα, χτίζοντας όλο και πιο εσωστρεφείς και πολύπλοκες μαθηματικές κατασκευές. Επομένως, ένα τέτοιο πείραμα που θα ξεκαθάριζε την ήρα από το στάρι ήταν εν πολλοίς επιβεβλημένο.
Για τη χάρη της Επιστήμης και μόνον, για τη χάρη της Γνώσης και μόνον.

Είναι αλήθεια ότι όλη αυτή η περιπέτεια φαντάζει απίστευτη και μυθική. Και χαλάλι τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν, τα οποία για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αντιστοιχούν στο 5% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας. Μεγάλο στ’ αλήθεια ποσό. Και στο σημείο αυτό ακριβώς, γεννιούνται αρκετά διλήμματα για την αναγκαιότητα αυτής της επένδυσης.

Η Αμερική, η οποία σχεδίαζε να κατασκευάσει έναν αντιστοίχου μεγέθους Υπεραγώγιμο Υπερεπιταχυντή, (Superconducting Super Collider), κάπου στο Τέξας, σταμάτησε τη χρηματοδότηση του προγράμματος γύρω στο 1993, σαν ασύμφορη και μη-ρεαλιστική.

Αυτές οι δυο διαφορετικές προσεγγίσεις, της Ευρώπης απ’ τη μια, που προχώρησε, και της Αμερικής από την άλλη, που οπισθοχώρησε, δεν μπορεί παρά να μου γεννούν κάποιες σκέψεις.

Μια πρώτη προσέγγιση προσπαθεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα σχετικά με την νοοτροπία της Ευρώπης, σε σχέση με αυτήν της άλλης μεριάς του Ατλαντικού, πράγμα άλλωστε γνωστό. Ένα πείραμα, τόσο ακριβό, που θα στόχευε στη καθαρή γνώση και μόνον δεν θα ήταν εύκολο να χωνευτεί από τους απέναντι. Η Ευρώπη, αντιθέτως, έδειξε ότι ένα κομμάτι του ουμανιστικού της παρελθόντος μπορεί να είναι ακόμα παρόν. Στην περίπτωση αυτή ΘΑ χαιρέτιζα την Ευρωπαϊκή επιμονή.

Σε μια δεύτερη προσέγγιση όμως, η Ευρώπη με την πρωτοβουλία της αυτή θα μπορούσε να φανεί αρκετά επιπόλαιη και σπάταλη, με την έννοια ότι ένα τέτοιο μεγάλο ποσό θα ήταν δυνατόν να διατεθεί στην έρευνα κάποιων από τα μεγάλα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο και τα οποία θα τα βρίσκουμε μπροστά μας ανεξάρτητα από το εάν θα βρεθεί ή όχι το σωματίδιο Higgs. Τέτοια προβλήματα είναι ο καρκίνος, το ενεργειακό, η υπερθέρμανση, η βιοτεχνολογία στην υπηρεσία θεραπείας ασθενειών και άλλα, τα οποία κυριολεκτικά διψάνε για χρηματοδότηση. Στην περίπτωση που η χρηματοδότηση του CERN στερεί πόρους από αυτούς τους τομείς ΔΕΝ θα χαιρέτιζα την Ευρωπαϊκή κίνηση.

Φαντάζομαι ότι η παραπάνω αδρή σχηματοποίηση που παρέθεσα δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Διότι 10 δις. δολάρια δεν είναι ένα μικρό ποσό και οι πόροι της ΕΕ, απ’ την άλλη, δεν είναι αστείρευτοι. Έτσι, σ’ όλα τα χρόνια που θα διαρκέσει το πείραμα, παρ’ όλη τη φήμη και το γόητρο που θα κερδίσει η ήπειρός μας, κάποιοι ζωτικοί τομείς θα δεινοπαθήσουν. Και νομίζω ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Αμερική δεν θέλησε να δεσμεύσει τόσα πολλά χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλα τα προηγούμενα αποτελούν ατεκμηρίωτες σκέψεις δικές μου από μια πρώτη ανάγνωση, διότι δεν έχω γνώση του ταμείου που χρηματοδοτεί το CERN και την επικάλυψη που έχει με τα ταμεία που χρηματοδοτούν πιο άμεσους και ζωτικούς σκοπούς. Αλλά ακόμα και έτσι, αντί η ΕΕ να συςστρατεύσει τόσες χώρες στο CERN, θα μπορούσε να τις συσστρατεύσει αλλού. Και δεν νομίζω να μην υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις.

Όσο δεν έχω πλήρη γνώση του θέματος, το συγκεκριμένο δίλημμα θα συνεχίζει να με ταλαιπωρεί.

37 σχόλια:

Valderosso είπε...

Στήν ερώτηση to CERN or not to CERN, απαντώ ανεπιφύλακτα:

Το CERN.

Η έρευνα που σήμερα μπορεί να φαίνεται άχρηστη, μπορεί αύριο νά δώσει πολύτιμες λύσεις, προιόντα, που ξεπερνούν σε αξία την όποια σημερινή επένδυση. Και η έρευνα είναι σαν την αλυσίδα: αν η συνέχειά της διακοπεί γίνεται άχρηστη στό σύνολό της.

Valderosso είπε...

Α, ξέχασα... Ωραίο θέμα, αλλά πάλι στήν αριστερά και τις διεργασίες της θα καταλήξει. Πάμε στοίχημα, Cynical;

cynical είπε...

Καλημέρα Valderosso.

Αυτά που περιμενουν να βρουν στο CERN είναι πράγματι πολύ exciting. Ποσες διαστασεις εχει για παραδειγμα ο κόσμος; 4 ή 14; (το 14 ειναι ρητορικο). Το συμπαν θα συνεχισει να απλώνεται ή η πορεια του καποια στιγμη θα αναστραφει;

Η ερευνα αυτη θα μιλησει νομιζω κατ' ευθειαν στην καρδια των ανθρωπων για το απώτατα όρια και την απαρχη του κοσμου μας. Συγκλονιστικα ολα αυτα. Θα πυροδοτησει συζητησεις για τον Θεο (ειμαι σιγουρη), για τη φιλοσοφια, θα γινει μεγαλο τζέρτζελο, πολλά πραγματα θα ανακατευτούν. Μονο η Ευρωπη μπορει να το κανει.
Μπροστα σ' αυτη την πανδαισια, το να μιλας για χρηματα είναι κανονικο ξενερωμα. Και δεν θα το εκανα αν δεν ηταν αυτος ο λογος (νομιζω) που η Αμερικη εκανε πίσω. Δεν γνωριζω ομως αν αυτα τα χρηματα που δεν δοθηκαν εκει, δοθηκαν καπου αλλου, σε καποιον αλλον τομεα. Θελει ψαξιμο.

Εκει όπου μπαινουν χρηματα και η διανομή τους, αναγκαστικα μπαινει από την πορτα και η πολιτικη. Τι να κανουμε; Αυτα ειναι λιγο πολύ πράγματα αναπόφευκτα.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό,αν και κάπως ρομαντικό,(με την λογοτεχνική έννοια του όρου) ο Πίθικος να θέλει να μάθει από που έπεσε η μπανάνα.

Εχει σκεφτεί άραγε κανείς τι θα γίνει αν μάθει κάτι που δεν θα του αρέσει καθόλου??

ελπίζω μ΄νο να πιασουν τα λεφτά τόπο και να μάθουμε κάτι καινουριο ,όχι τόσο για την αρχή αλλά για το τέλος ,το τέλος πάντα είναι ποιο συναρπάστικό.

Υ.Γ Αγαπητή cynical σας υπενθιμίζω την υποχρέωσή σας για μία ανάρτηση περί ρομαντισμού (ασχετο?)

Ανώνυμος είπε...

A ωραίο το θέμα της ανάρτησης σας ,αλλά μας ξενερώσατε αγαπητή μου.
΄Πάνω που είχαν ανάψει τα αίματα,επίτηδες το κάνατε?

Μη φοβάστε τις ρήξεις μονο μέσα από αυτες υπαρχει ελπίδα να γεννηθεί κάτι καινουριο.

cynical είπε...

@de profundis
Που ξερετε, μπορει οι πίθηκοι να μην ειναι και τοσο ρομαντικοι. Μπορει να θελουν να μαθουν αν πιο πανω απο το δεντρο υπάρχουν πιο πολλές μπανανες.

Τωρα για τα περι ρομαντισμου και συναφους αναρτησης, πηγαινετε πρωτα να δειτε τις τιμες στο "Εκτελούνται Αναρτήσεις" και αν σας συμφερει, το ξανασυζητάμε!

Το τελος γιατι να το μαθουμε; Ειναι τοσο μα τοσο γνωστο σε όλους μας!

de Profundie, παραλληλα με αυτην, παιζουν και ολες οι προηγουμενες αναρτησεις. Αμα ειναι να σφαχτούμε μπορουμε να το κανουμε σε πολλά ποστς. Ακομα και εδω. Τι μας εμποδιζει;

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα έθετα σε αντιπαράθεση την έρευνα στο CERN με τις άλλες έρευνες για τα άμεσα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του κόσμου. Είναι βέβαιο ότι και τα δυο μπορούν να συνυπάρχουν και να αναπτύσσονται αρμονικά γιατί είναι και τα δύο εξίσου απαραίτητα για το μέλλον του κόσμου (θεωρία-έρευνα-πράξη).

Αντί αυτής της αντίθεσης η πραγματική αντίθεση του σύγχρονου κόσμου βρίσκεται σε απίστευτες σπατάλες όπως οι στρατιωτικές δαπάνες, οι πόλεμοι, η υπερβάλλουσα της πληροφόρησης διαφήμιση, οι μηχανισμοί καταπίεσης και ελέγχου των κοινωνιών κλπ κλπ. Το κόστος του CERN π.χ. ισούται με το 1/16 της ετήσιας δαπάνες κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν δηλαδή δαπάνες 23 ημερών και το 1/62 των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ ή δαπάνες 6 ημερών. Ας μη πούμε για τις παγκόσμιες δαπάνες.

Φυσικά δεν είμαι αφελής για να μη ξέρω πώς χρησιμοποιούνται τελικά τα αποτελέσματα της θεωρητικής επιστημονικής έρευνας αλλά καλύτερα να γίνεται παρά να πνίγεται. Η ανθρωπότητα τελικά άμεσα ή έμμεσα ωφελείται. Δεν μιλάω για τη κατ εντολή έρευνα από επιχειρήσεις που θέλει άλλη θεώρηση.

Στέργιος

Swell είπε...

Καλήμερα σας, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι Αμερικανοί σταμάτησαν τη χρηματοδότηση του πειράματος, από κοινωνική ευαισθησία. Όταν χρηματοδοτούν πολέμους και οπλικά συστήματα. Και μια ερώτηση; Mήπως γνωρίζετε έναν τρόπο επιτάχυνσης του μυαλού του μέσου νεοέλληνα;

Valderosso είπε...

@swell

Μα τί είναι το Cern μπροστά στά ελληνικά επιτεύγματα; Τίποτα!

Αυτοί ένα κακόμοιρο επιταχυντή, εμείς τόσους ...επιβραδυντές!
Mega, Antenna, Star και βάλε.

Ανοιξε τις ειδήσεις στην τηλεόραση το βράδυ...

cynical είπε...

Στεργιο καλημερα.

Οι αμερικανοι τοτε 1993, (το Κονγκρεσο και ο Κλιντον που ηταν δημοκρατικοι) σταματησαν το προγραμμα λογω κοστους. Τοτε εδωσαν προτεραιοτητα στον διαστημικο σταθμο. Και υπήρχαν πολλές αντιδρασεις στην κοινωνια, (μπορει αλλα ανταγωνιστικα lobbies δεν μπορουσα να ξεχωρισω) γιαυτον τον επιταχυντή.
Καλα, μην ειμαστε και υπερβολικοι! Να φυγουν κονδυλια απο το Υπ. Αμυνας και να πανε στη Βασικη έρευνα; Μοιαζει με ανέκδοτο. Να σταματησει το Ιρακ και το Αφγανισταν για να βρεθει το χιγκς; Science Fiction.

Στην αναρτηση αυτή δεν εξυπονοω να μην γινεται ερευνα. Απλα, λεω μηπως αυτα τα χρηματα του Cern να πηγαιναν σε άλλους τομεις που αφορουν ζωτικα προβληματα της σημερινης κοινωνιας. Δεν εννοω να φυγουν λεφτα απο εξοπλισμους. Αυτο ειναι αδιανοητο και δεν το συζηταω καθολου.

cynical είπε...

Γεια σου Σουέλ. Δεν ηταν απο ευαισθησια. Πηγαν στον διαστημικο σταθμο τοτε σαν μεγαλυτερη προτεραιοτητα. Εκεινη την εποχη ειχαν κοπει παντελως τα κονδυλια στη βασικη ερευνα.

Γιατι αλλων λαων νομιζεις οτι γυριζει πιο γρηγορα το μυαλο; Με τοσους επιβρδυντες οπως λεει και ο Valderosso.

Ανώνυμος είπε...

TO CERN OR NOT TO CERN η αλήθεια είναι οτι εγώ σέρνομαι.

cynical είπε...

de Profundie πάλι τα blogs χθες προσκυνούσες και χασομέραγες; Πως να δουλεψει μετα αυτο το "παιδί". (Το βαζω σε εισαγωγικα γιατι θα αρχισει παλι τις διαμαρτυριες ο Σουέλ).

VAD είπε...

Να ομολογήσω την πλήρη άγνοια μου!
-Εγώ ο ανίδεος που νόμιζα ότι το CERN ήταν δημιούργημα της φαντασίας του Ντέιβιντ Μπράουν στο βλακώδες ανάγνωσμα"Κώδικας Ντα Βίντσι"!
-Μένω υπόχρεως!

Swell είπε...

VIAGRA! Μια κοινωνική προσφορά του υπογράφοντος στον De profundis.

Valderosso είπε...

Καλά, είσαι και το μόνο Blog που οι φίλοι γράφουν σε δύο αναρτήσεις ταυτόχρονα!

Μάλλον θά πρέπει νά δώσεις ποσοστά στο Στέργιο, μεγάλη ακροαματικότητα! (όχι, δεν είναι λάθος... ακούμε, ακούμε...).

Ή έχεις ήδη δώσει;

Valderosso είπε...

Πες του μόνο να προσέχει. Το ...υαλοπωλείο είναι έξω από την εικόνα μου!

Αργία μήτηρ πάσης κακίας. Κάτι θά έχεις γράψει σχετικά, δέν μπορεί...

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα. Σε αυτά τα θέματα οικονομικών προτεραιοτήτων οι οικονομολόγοι δεν πιάνονται, έτσι δεν είναι;....

Ανώνυμος είπε...

Κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει:
http://www.conspiracy-channel.gr/videos/134/Cern - LHC.html

Ανώνυμος είπε...

Cynical,

Οτι γράψεις μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου... οι μαύρες τρύπες που θα δημιουργηθούν από το πείραμα στο LHC θα "καταπιούν" και την πέννα σου και τους αναγνώστες σου...

Τρομολαγνεία... ή Δευτέρα Παρουσία;

Το χειρότερο: Δεν θα προλάβουμε ούτε να μετανοήσουμε...

cynical είπε...

Γεια σου VaD. Εκπέμπεις αοο Χαρτουμ; Απο αεροδρομιο κατευθειαν σε ιντερνετ καφε δηλαδή;
Το CERN ειναι αληθινοτατο. Θα σας κρατω ενημερους για τις πραγματικες ανακαυψεις. Αν γινουν και δεν εφευρεθουν..

cynical είπε...

@Valderosso, απο αυτο φαινεται οτι οι αναρτησεις μου ειναι πολυεπίπεδες. Παρακινουν πολλές γονιμες συζητησεις. Απο ενα σημειο και περα οι γνωσεις μου και η εμπειρια μου δεν μου επιτρεπουν να ακολουθησω. Αναλαμβανετε εσεις και χαιρομαι να σας διαβαζω.

Προσπαθω να συμβιβαστω με τον Στεργιο σε χαμηλότερη τιμη. Αλλα βρε παιδι μου ζηταει πολλά. Για να δουμε...
Μην αρχισεις να ζητας και εσυ τωρα και η Νελλη γιατι θα με χαντακώσετε οικονομικα.

cynical είπε...

Valderosso, κουβεντα κανουμε. Ολοι ψαχνουμε. Καμμιά φορα υπαρχουν και εντασεις. Φυσιολογικο. Δεν πρεπει να τις περνουμε και προσωπικα. Το θετικο ειναι οτι γινονται αυτες οι συζητησεις. Και θα συνεχισουμε. Για την αργια υπαρχει φυσικα στο μαγαζι της cynical τετοια αναρτηση απο παλια την οποια θα ξαναανεβασω.

cynical είπε...

@Greek Rider. Τα lobby εχουν τον λογο εδω.Οι οικονομολογοι εδω μαλλον θα ειναι ουραγοι τους.

cynical είπε...

De la Mettrie,μη φοβασε. Το πολυ-πολυ να καταπιουν τους αχωνευτους Ελβετους. Εμεις θα σωθουμε λογω γονιδιων.

cynical είπε...

Ανώνυμε, το κοίταξα το βιντεο. Δεν μπορώ να το κρινω επιστημονικα σχετικα με τις αυρες τρυπες. Πιστευω ομως οτι τοσος κοσμος που δουλεψε και θα δουλευει εκει δεν μπορει να κανει τοσο μεγαλο λαθος. Αυτο που με προβληματιζει στο βιντεο ειναι οι μεταφυσικες του κορωνες, γιαυτο δεν μπορω να δεχτω οτι βασιζεται σε αμιγως επιστημονικα δεδομενα. Τι παραπανω σκοπιμοτητες εξυπηρετει αυτο το πειραμα ωστε να βαζουν σε κινδυνο την ανθρωποτητα;

Ανώνυμος είπε...

@SWELL Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή σου, πάντα άκουω με σεβασμό τις συμβουλές των μεγαλύτερων μου η εμπειρία τους είναι πολύτιμη.

VAD είπε...

Οχι internet cafe,αλλά δενδροnet!Στη σκια του δένδρου,"κλέβω"internet από μια γειτόνισσα,μέχρι να εγκατασταθεί το δικό μου!
-Καλο Σ-κύριακο....

NdN είπε...

Διάβασα και εγώ για το CERN, πως θα λιετουργεί, τι θέλουνε να πετύχουν, το κόστος κτλ. Είδα και το βίντεο που προτάθηκε παραπάνω. Δύσκολο να βγάλεις άκρη αν δεν είσαι γνώστης του θέματος και εγώ δεν είμαι.

Πάντως καλά που μας άφησε ο Χριστόδουλος, ο Πάπας δεν είδα να λέει τίποτα και γενικά κανένας "γνώστης της αλήθειας" δεν αναφέρθηκε στο θεμα το οποίο εμένα με παραξενεύει.

Anyway, ας ελπίσουμε ότι θα πιάσουν τόπο τα χρήματα γιατί είναι πράγματι πολλά.

Nomad είπε...

Θες να κάνουμε Χίγκς* ; (Μέχρι την Τετάρτη, μετά τέλος)

*συγνώμη για το πρόστυχο

Ανώνυμος είπε...

Όσο δεν έχω πλήρη γνώση του θέματος, το συγκεκριμένο ποστ θα συνεχίζει να με ταλαιπωρεί

cynical είπε...

Kαλημέρα ΝdN.

Οταν αποφασισα να γραψω αυτο το σημειωμα παρακινηθηκα απο το κοστος του εγχειρηματος το οποιο θεωρησα πολ μεγαλο. Όμως πολυ γρηγορα διαψευσθηκα. Την ιδια μερα αλουσα οτι ο Αλογοσκουφης (μεσω ΕΕ), αν αληθευει, θα δωσει 1 δισ ευρω για να γινουν οι επικοινωνιες ψηφιακες με οπτικες ινες. Τρελλαθηκα με το νουμερο. Αλλα σημερα, ειμαι στο Δαφνι, (ναι εχει ιντερνετ και εκαι), γιατι ακουσα το πρωι οτι ο ΟΣΕ εχει ελλειμα 16 δισ ευρω. Δηλαδη πάνω απο δυο CERN!!!

cynical είπε...

Καλη βδομαδα VaD. Τι δεντρο ειναι αυτο που εκπεμπει ιντερνετ; Χουρμαδια; Βρε βρε τι καινοτομιες εχει στο Χαρτούμ!

cynical είπε...

@Νομάδα,
Συμφωνα με τη θεωρια του καθηγητη Mller μια μαυρη τρυπα αποτελει εισοδο για ενα αλλο συμπαν. Αρα η Τεταρτη μπορει να ειναι μια νεα αρχη. Πώς σου διεφυγε;

cynical είπε...

κ. Κ.Κ.Μοίρα,
Πάντως αν αισθανθειτε ενα ξαφνικό ταρακούνημα, αυτο δεν θα ειναι απο το ποστ, αλλά απο καμμια μικρη και πονηρούλα μαυρη τρυπα που θα ξεφυγε της προσοχης και θα τρυπωσε στο βλογ σας. Και αν βρεθει πεινασμενη μπορει και να ς σας το καταβροχθήσει.

Άθεος είπε...

Καλό και κατατοπιστικό το κείμενο.
Η Αμερική μπορεί να δίνει υπέρογκα ποσά για να στηρίξει τράπεζες που κλέβουν το λαό, με λεφτά που η κυβέρνηση παίρνει από το λαό, όμως πειράματα σαν αυτό του cern δεν μπορεί να υλοποιήσει!
Για τον πόλεμο των Άστρων όμως έδωσε πολύ περισσότερα!

cynical είπε...

Καλημέρα @Άθεε και καλωςόρισες.

Η Αμερική εκείνη την περίοδο έδωσε χρήματα στον πόλεμο και των αστρων, στους εξοπλισμούς και στον διαστημικο σταθμό. Οι συντονισμένες αυτες κινήσεις γονάτισαν τη Σοβιετική Ένωση, στόχος, που για την Αμερική ήταν ζωτικοτερης σημασιας απ' ότι ένα ουμανιστικό πείραμα που θα κυνηγούσε χιμαιρικά σωματίδια.

Τα πάντα είναι θεμα συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, ειδικά στην χώρα αυτή.