Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η Πίστη Κάνει Καλό στην Υγεία


Για τη θρησκεία, σαν κοινωνική κατασκευή που δρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής, είχαν μιλήσει καιρό πριν, οι Durkheim και Weber, με τον πρώτο να αναφωνεί ότι «Θεός είναι η Κοινωνία». Με το πέρασμα των χρόνων όμως, και το επακόλουθο πέρασμα από την κοινωνία στο άτομο, τέτοιες κοινωνιο-κεντρικές εξηγήσεις δεν είχαν και πολύ πέραση. Η αναγωγή της πίστης σε κάτι χειροπιαστό και υλικό που ο καθένας θα μπορούσε να το κατέχει, ταίριαζε περισσότερο προς την ατομική εκδοχή φαινομένων που άλλοτε εθεωρούντο κοινωνικής προέλευσης. Η νευροθεολογία ήρθε και ταίριαξε στο πνεύμα της εποχής, όπου και με την ανακάλυψη νέων απεικονιστικών τεχνικών του εγκεφάλου, το δέσιμο έγινε ακόμα πιο βαθύ.

Σ’ ένα πρόσφατο ποστ είχαμε αναφερθεί στα τελευταία πορίσματα της νευροθεολογίας, τα οποία λίγο πολύ μας έλεγαν ότι η θρησκευτική πίστη είναι εντυπωμένη στον εγκέφαλο εν είδη μόνιμου νευρωνικού κυκλώματος και ότι όσο και να το αρνούνται οι άθεοι, στο τέλος κοροϊδεύουν και εμάς και τον εαυτό τους. Κοντολογίς, ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.

Αλλά, μια ακόμα πιο πρόσφατη μελέτη, κρατώντας ευτυχώς μια κοινωνική διάσταση, έδειξε ότι οι θρησκείες άνθισαν για το λόγο ότι μπορούσαν να κρατήσουν τους πιστούς τους καθαρούς από ασθένειες! Είναι πολύ πιο εύκολο, όπως έχει δείξει η ιστορία, ν’ αναμείξεις νερό με λάδι παρά ομάδες διαφορετικών θρησκευτικών δοξασιών. Το ίδιο και ομάδες διαφορετικών εθνοτήτων. Και για να έρθουμε πίσω πάλι σ’ αυτά που λέγαμε για την καθαρότητα και τους βρώμικους ανθρώπους ο ξένος δεν γίνεται μισητός επειδή καταστρέφει την τάξη του άλλου, (αχ! ιδεαλιστή Bauman), αλλά επειδή είναι ο εν δυνάμει φορέας νέων κολλητικών ασθενειών, (αχ! πραγματιστές Αμερικάνοι).

Οι θρησκείες τείνουν να συσπειρώνουν τους οπαδούς τους, με αποτέλεσμα να ευνοείται η θρησκευτική διαφοροποίηση, διότι διαφορετικά, θα επέρχετο ομογενοποίηση από κάποιο πιο καπάτσο δόγμα που θα κυριαρχούσε και θα εξάλειφε τη θρησκευτική πολυμορφία. Οι εν λόγω ερευνητές μελέτησαν 339 κοινωνίες σ’ όλο τον κόσμο και βρήκαν ότι η θρησκευτική διαφοροποίηση είναι μεγαλύτερη σε μέρη του κόσμου όπου και η πιθανότητα ν’ αρπάξει κάποιος μια κολλητική ασθένεια είναι μεγαλύτερη. Άκου να δεις!

Συνεπείς με το δόγμα «καθαρότητα από ασθένειες», ως το κινούν αίτιο του κόσμου, οι ίδιοι πάλι συγγραφείς διατείνονται ότι και οι γλωσσικές διαφοροποιήσεις αποτελούν ένδειξη στρατηγικών για αποφυγή των ασθενειών, κ.ο.κ.

Νομίζω ότι η παράθεση των τριών αυτών "εξηγητικών" αιτίων για την προέλευση των θρησκειών, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τις ίδιες τις θρησκείες, όσο για τις εποχές που τα παρήγαγαν, δηλαδή για το πώς μεταφερθήκαμε από την κοινωνία του Durkheim, στον ατομικό εγκέφαλο της νευροθεολογίας και εσχάτως στις πρόσφατες εργαλειακές εξηγήσεις περί θρησκείας και υγείας. Μήπως θυμάστε και για μια άλλη παρόμοια δικαιολόγηση που γράφαμε πρόσφατα για την αναγκαιότητα της αγάπης;

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτές οι έρευνες δυστυχώς βασίζονται σε πολύ γενικές παραδοχές ποια πίστη και ποια θρησκευτικότητα; Υπάρχει και εδώ έκφραση διαφορετικών στάσεων που εκφράζονται με μια γενίκευση...

Greek Rider είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα.

Σήμερα από την άλλη θα πρέπει α) να χρησιμοποιούμε προφυλακτικά γιατί είναι πιο ασφαλή από την θρησκεία

και β) να αποφεύγουν ακόμη και οι πιστοί να κοινωνήσουνε γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες να γεμίσουν ηπατίτιδες που δεν φαίνονται πάντοτε με τις εξετάσεις παρά μετά μόνο από μια ηλικία όταν χτυπάνε συκώτια και εγκέφαλο.

VAD είπε...

Κανει καλο στην υγεια όσων εκμεταλλεύονται την πίστη των αφελών και των αγνων ιδεολόγων,νομιζω ότι αυτές ειναι οι δυο κατηγορίες πιστών...

katerina είπε...

Τα είπαμε, το καλό είναι πρωτίστως χρησιμο, μιας που μειώνει το ρίσκο.
Το λένε οι θρησκειες ...πάσης φύσεως, το λένε και οι γραφές ...πάσης φυσεως.

Τώρα ...με τις ασθένειες...προφανώς οι θρησκειες, έχουν μεινει λίγο πίσω...επιστημονικά...
Αλλά σοβαρόν και αξιοπρεπές το blog, σαρακοστή κιόλας.. μην με κολάζεις συχωριανή...

grsail είπε...

Αγαπητή εν Χριστώ αδελφή,

Αι διάφοροι θεωρίαι καταπίπτουν όλαι (όλε επί το Ισπανικότερον) εφόσον αντιληφθώμεν ότι αι θρησκείαι, μετά από κάποια στοιχειώδη στάδια τα οποία εξεπεράσθησαν εκ' της ανθρωπότητος, ΟΛΑΙ αι θρησκείαι λοιπόν λέγω, δεν αποτελούν άλλον παρά ιδιάζουσα, ανίατον και εξόχως βαρείαν εγκεφαλικήν ασθένειαν !

Υπό την έποψην αυτήν και έχων ολοκληρώσει την βραχεία έκθεσιν της θέσεώς μου σας ασπάζομαι ευχόμενος όνειρα γλυκά και κυρίως ασκανδάλιστα !

Αμήν

Ανώνυμος είπε...

Η πίστη είναι και ιδιότητα της Μάζας και προσωπική υπόθεση.
Στη πρώτη περίπτωση ως όπιο και οπαδοποίηση κάνει κακό στην υγεία αλλά με το "Εν τούτω νίκα" φέρνει και τη νίκη η οποία αν δε κάνει Θεό τον Καίσαρα τουλάχιστον τον Αγιοποιεί.
Αν η μοναξιά κάνει κακό στην υγεία η πίστη φαίνεται φέρνει ανεκτικότητα και συντροφιά.
Αυτή η Ανεκτικότητα ανθεί στις ΗΠΑ ενώ στην Ε.Ε ανθεί η εθνικότητα.
Ο Αυγουστίνος έχει πεί "πιστεύω για να καταλάβω" ενω ο Τόνυ Μπλαίρ έχει ιδρύσει το "Ιδρυμα πίστης".
Η Παγκοσμιοποίηση κάνει επίκαιρο τον "Διάλογο θρησκειών" υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Κωνσταν/πόλεως απο την οποία απέχει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία.
Αρα αν η πίστη ως προσωπική υπόθεση κάνει καλό η οπαδοποίηση με άλλοθι τη θρησκεία κάνει κακό.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι Πίστη; μα τι άλλο η περιβόητη Εμπιστοσύνη (Εν Πίστη)που χαρακτηρίζει τις σχέσεις απο 2 ανθρώπους έως 10 εκ. ή 100 εκ ή όλου του Κόσμου. Ετσι άν δεν έχει εμΠιστοσύνη το ερωτικό ζευγάρι δε το σώζει κανένα προφυλακτικό το οποίο ειρήσθω εν παρόδω μειώνει την ερωτική απόλαυση και ο νοών νοείτω.
Το προφυλακτικό μοιάζει με το "Μόσχο το σιτευτό" εφόσον λείπουν οι κανόνες της ανθρωπιάς και οι Εντολές ξεθωριάζουν όσο τις παίρνει το ποτάμι της εξέλιξης σε ένα κόσμο όπου τα πάντα ρεί και όλα χρειάζονται επαναξιολόγηση

βαγγελης ιντζιδης είπε...

"[...] ΄Ετσι πως είναι δάχτυλο ο Χριστός μου ένιωσες πάντως/ και βάλανος. - Δεν έφριξες, ή μήπως κι ένιωσες ντροπή;/Ντροπή δεν ένιωσε ο Θεός να γίνει όμοιος με σένα/ κι εσύ να γίνεις ντρέπεσαι με εκείνον όμοιος; -
΄Οχι δεν ντρέπομαι να γίνω όμοιος με εκείνον, αλλά σαν είπες όμοιον με το μέλος το αμελέτητο / εκείνον, τότε θεώρησα βλαστήμια ότι είπες./Κακώς λοιπόν θεώρησες κι άσχημα αυτά δεν είναι!/ Είναι κρυμμένα μέλη του Χριστού, γιατί καλύπτονται / και κατά τούτο δικαιούνται πιο πολλή διακριτικότητα,/σαν κρυμμένα μέλη του κρυμμένου, που δεν εκτίθενται σε όλους,/από τον οποίο το σπέρμα δίνεται σε θεία συνουσία,/θείο μορφωμένο φρικτά σε θεία μορφή/ από ολάκερη την ίδια τη θεότητα, γιατί είναι όλος ο Θεός/ που μαζί μας ενώνεται, μυστήριο όλο φρίκη./ Και πράγματι γίνεται γάμος, ο άρρητος και θείος'/ με τον καθένα σμίγει και πάλι αυτά θα πω/ με ηδονή, κι ενώνεται καθένας με τον Κύριο." {΄Υμνος ΙΕ΄στίχοι 160 - 177] ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΙΚΩΝ , Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Πατερικαί Εκδόσεις "Γρηγόριος ο Παλαμάς".
Τις μέρες του Ευαγγελισμού Πάλι με την άνοιξη...η συνέχεια στο σεφερικό Επί Ασπαλάθων (μέρες της Ποίησης που έρχονται)
Βαγγέλης

presuntos είπε...

Πολλή ενδιαφέρουσα ανάρτηση, παρ'ολ'αυτά πιστεύω πως τέτοιου είδους έρευνες και καινοτομίες απλά ψηλαφίζουν παρά πιάνουν τα πραγματικά αίτια ενός φαινομένου, κυρίως επειδή τα αντιλαμβάνονται μονιστικά.

Προσωπικά μένω πιστός στις Γραφές του Durkheim..

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μ' αρέσει η Πίστη! Η θρησκεία είναι, τα τελευταία ιδίως χρόνια, "Τα πιο ωραία παραμύθια, απ' όσα μούχουν διηγηθεί". Γίνονται ακόμα καλύτερα, όταν τα διανθίσεις με τις παγκόσμιες θρησκευτικές δοξασίες. Ταοϊσμου, Ινδουϊσμού, Βράχμα, Κουμφούκιου, ειδωλολατρών (κάπου έγραφα για τον Ορούλα της Δυτ. Αφρικής). Φοβερή ευρηματικότητα. Τρομεροί μύθοι. Θάπρεπε να διδάσκονται στις σχολές λογοτεχνίας.

Ναι, κάνει πολύ καλό, στην ψυχική μου υγεία. Και τα πιο ανιαρά παραμύθια είναι της κονόμας. Προφανή, άχαρα, ψυχρά.

Βέβαια πρέπει να αποφεύγεται η επαφή της μιας θρησκείας με την άλλη. Νίτρον!

Tyler Durden είπε...

Η Πίστη ως αυτοθεραπεία ναι, αλλά όχι ως προληψη, είναι βαθειά ψυχοκοινωνική προκατάληψη που έχει να κάνει με την έννοια της φαντασιακής καθαρότητας (από "βρώμικες πράξεις" που σε άλλες θρησκείες θεωρούνται υψηλής αξίας, κλπ, της κοινωνικής ενότητας μέσω κάποιας εξωτερικής απειλής, κλπ.

Ενα τόσο πολυδιάστατο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο είναι τραγικό να προσπαθεί να περισταλθεί σε λίγες επιστημονικές έννοιες και κατηγορίες που είναι και έξω από τα χωράφια της επιστήμης και της μεθοδολογίας της.

Μάλλον και η επιστήμη έχει ξεπουληθεί για τα καλά στο κεφάλαιο και πιάνει επιπόλαια θέματα για να παράγει μαζικά γαργαλιστικά ή προκλητικά θέματα που θα συζητηθούν και κατά συνέπεια θα πουλήσουν. Ή και να επιζητά την εξουσία της αλήθειας, εκτοπίζοντας την θρησκεία από αυτό το βάθρο, με όποιες δραματικές συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο

cynical είπε...

@Kαπιταλιστικο κομμουνι καλημερα,

οπως λεει και ο αρθρογραφος του nature απ' όπου πήρα τα κυρια στοιχεια του ποστ μπερδευουν τη συσχετιση δυο φαινομενων με την σχεση αιτιου αποτελεσματος.
Ειναι η ιδια προσεγγιση με την οποια αποδεικνυεται οτι οι πελαργοι φερνουν τα μωρα και για το οποιο παρουσιαζα "αδιάσειστα" στοιχεια οτι οντως συμβαινει στο ποστ "Η θεωρία των Πελαργών:¨

http://e-cynical.blogspot.com/2008/05/blog-post_29.html

cynical είπε...

@Rider καλημέρα,

ειναι καποιες συσχετισεις που κανουν, από τις χιλιαδες που θα μπορούσαν να γινουν ή και μπορει να εχουν γινει. Αυτο δεν αποτελει εξηγηση.

Αλλα εγραψα αυτο το ποστ για να δειξω 1) τα μεθοδολογικα λάθη και 2) το ιδεολογικό υπόβαθρο κάθε εποχής που επηρεαζει και τις "επιστημονικές" εξηγήσεις ιδιατερως των κοινωνικών σπουδων.

Το οτι η θρησκεια βλαπτει τον εγκέφαλο και τη ζωη, δεν χρειαζεται κανενας κοινωνιολογος να μας το πει. Μονο οι πολεμοι που εγιναν και γινονται αρκουν.

cynical είπε...

Καλημερα @VaD

κανει καλο στο βαθμο που ενθαρρυνει δικτυα αλληλεγγυης και περιθαλψης των αδυνάτων

cynical είπε...

@κατερινα,

αμφισβητεις την επιστημονική βαση του "δημιουργισμου"; ΟΜG!
Εδω ο τελευταιος παραλήπτης του βραβειου Τempleton βραβευτηκε με ενα και πλεον εκατομμ. δολαρια διοτι με λογικο και επιστημονικο τροπο κατεληξε στην υπαρξη του παγοσμιου νου του θεου. Μη με συγχυζεις μερα που ειναι!

cynical είπε...

Aγαπητε @grsail,
παρ' όλα αυτα και οι πιστοι πληθαινουν και καμια θεωρια που να εξηγει τελεσιδικα το φαινομενο δεν εχει βρεθει.
Μήπως ψαχνουμε για το γονιδιο της θρησκειας;
Α!, πολυ ωραια ιδεα. Δεν θα με εξεπλησσε το γεγονος αν καποιοι δεν το ψαχνουν ήδη!

cynical είπε...

καλημερα @airgood,

το να στεριωνουν οι θρησκειες και να επιβιωνουν παρ' όλη και την απαγορευση που μπορει να υφισταται σημαινει οτι καλο και διαρκες παιρνουν οι ανθρωποι απ' αυτην.

Θα ηθελα να κανω μια παρατηρηση για την ανεκτικοτητα της αμερικης:Αρκει να μην εισαι μευρος και "να μην πολυμπερδευεσαι στα ποδια μου". Απο μακρια ολοι ειμαστε αγαπημενοι.

Ανώνυμος είπε...

καλή σου μέρα Cynical
Φυσικά δε μιλώ ιδεοληπτικά αλλά αρμόδιοι να μιλήσουνε γι' αυτά είναι οι θιγόμενοι, το κλισέ απο δω οι αδικημένοι δεν έχει πέραση.
Αλλωστε το έργο θα το δούμε ολόκληρο απο τον πρώτο Κύριο που είναι αρκούντως κυνικός.

Ανώνυμος είπε...

Εχει την αξία της και η πρώτη παράγραφος Cynical, οπότε επανέρχομαι.
Εχει σημασία να ξεχωρίζει κανείς στην ιστορία, πως επιβιώνει κανείς
σα πρόβατο ή σα λύκος;
για του Λόγου το αληθές!
και τη Θεία του Θωμά απόδειξην.

cynical είπε...

καλημέρα @βαγγέλη,

;;;;

cynical είπε...

@presuntos καλημερα

Και γω ψηφίζω Durkheim ασυζητητι..

http://durkheim.itgo.com/religion.html

cynical είπε...

@cirut καλημερα,

υπάρχουν τοσες γλωσσικες διαφοροποιησεις οσο και θρησκευτικές; μαλλον οχι.
οι πρωτες υπερτερουν των δευτερων. Κατω απο αυτο το πρισμα πόση αληθεια υπάρχει στην εν λογω ερευνα; Εδω σε θελω!

cynical είπε...

@Tyler, δεν ξέρω, και γω απογοητευομαι που η επιστημη σε πολλά πεδια αρχιζει να χανει τη σοβαροτητα της, για το μονο λογο οτι θελει να "καινοτομήσει" και να εντυπωσιάσει, όχι επί της ουσιας αλλά με ανορθόδοξα παντρεμματα.

grsail είπε...

Αγαπητή cynical,

1- Άποψή μου είναι ότι το ερώτημα περί θεού μάλλον δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί, τουλάχιστον με τα εργαλεία λογικής και επιστήμης που διαθέτουμε σήμερα, διότι δεν στέκει ούτε μπορεί να αναλυθεί ως λογικό ερώτημα. Εμένα μου αρέσει το μπλε χρώμα ενώ εσένα το κόκκινο, μπορείς να μου αποδείξεις ότι κάνω λάθος;

2- Θα πρέπει να επιμένουμε πάντα στην διάκριση ανάμεσα στην 'θρησκεία' και το 'θρησκευτικό συναίσθημα'. Η διαφορά - όπως γνωρίζεις - είναι χαώδης.

3- Οι 'πιστοί' αυξάνονται σε περιόδους ανασφάλειας, φτώχειας, μη-παιδείας και πολιτικού υπέρ - συντηρητισμού, ισχύουν σήμερα αυτά;

4- Αυτοί που ψάχνουν για το γονίδιο μάλλον δεν πειράζουν κανένα, ας τους αφήσουμε να το ψάχνουν :-)

cynical είπε...

@grsail

κάποια φαινομενα μ' ενδιαφέρουν από την επιστημονική τους άποψη, ενώ κάποια άλλα από την επιστημονολογική. Η θρησκεια και η πιστη μ' ενδιαφερουν από την δευτερη σκοπιά, για το ποιο ειναι το υπόβαθρο που συγκροτουνται οι διαφορες θεωριες. Σ' αυτο το πλαισιο θα μ' ενδιεφερε και η γονιδιακη εκδοχη.
οχι οτι θα την παρω τοις μετρητοις.

οταν βγαινει στην πιατσα ενα καινουργιο μεθοδολιγικο εργαλειο ολοι τρεχουν να το εφαρμοσουν επι δικαιων και αδικων και πολλά αποτελεσματα ειναι τραβηγμενα εντελώς απ' τα μαλλια. Αυτη τη στιγμη τοσο τα γονιδια οσο και οι νευρωνες ψαχνουν απελπισμενα νεα πεδια για να τα εξηγησουν, κανοντας καταφανώς καταχρήσεις...

grsail είπε...

Συμπληρώνοντας στο προηγούμενο ήθελα να πω ότι ακόμα και αν αποδείξουμε την θεωρία των μεμβρανών και των πολλαπλών συμπάντων. Ακόμα και αν μπορούμε να μεταβαίνουμε από σύμπαν σε σύμπαν όπως οι πεταλούδες από λουλούδι σε λουλούδι, πάντα θα βρίσκονται κάποιοι που θα _μπορούν_ να πουν : all these worlds was made by HIM !

Η θέση σου όμως ότι οι πιστοί αυξάνονται με βάζει σε σκέψεις, έχουμε πράγματι τέτοια στοιχεία; πχ η Ελληνική κοινωνία σήμερα σε σχέση με το 1950 δεν είναι περισσότερο ‘θρησκευτικά ανεξάρτητη’ ;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπάτε Αλλήλους.
Κάνει καλό.
Όσο για τις θεωρίες, τις έρευνες και τα πορίσματα αυτών:
Υπάρχουν δύο ιδών θεωρίες:
1. Αυτές που έχουν αποδειχθεί λάθος.
2. Αυτές που δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί λάθος.
Πιστεύετε, ερευνάτε και αγαπάτε.
Αυτά, δεν έχουν αποδειχθεί λάθος.
Ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

@Cyn @Tyler

ΟΚ. Για την αποκατάσταση της εννόμου τάξεως, η θρησκεία μας είναι η επιστήμη. Κολοβή, ξεκολοβή αυτή έχουμε. Και ο άνθρωπος είναι ο θεός. Άλλωστε αν ορίσεις θεόν έτερον, ορίζεις δια του αγνώστου. Έγραφα κάπου ότι οι άνθρωποι του σήμερα είναι θεοί για τους χθεσινούς προπάτορες και οι κατιόντες δικοί μας θεοί. Θα είναι αθάνατοι, κατά πάσα πιθανότητα, αφού ο θάνατος δεν είναι παρά η φθορά και πτώση βιοχημικών λειτουργιών κλπ, θα πετούν θα διακτινίζονται σ' άλλους πλανήτες κλπ. Σχόλια μου εδώ:

http://panosz.wordpress.com/2007/12/26/freedom/

Το κακό είναι ότι την επιστήμη μας την κλέψαν, οι Φαρισαίοι και οι Τελώνες. Η μάχη είναι εναντίον τους. Η συμβατική διεθνής θρησκεία είναι Αξία Τέχνης, καθρέφτης υπαρξιακών φόβων και του θάνατου, που για μένα σε 100.000 χρόνια δε θα υπάρχει. Συμπαθητική, όχι ως νόημα βέβαια. Και δεν είναι @cyn ομοιογενής, αφού δεν μπορεί να δέσεις ανιμισμούς με βιταλισμούς. Φυσικά η παγκοσμοιοποίηση κάνει και σ' αυτούς ζημιά.

cynical είπε...

@grsail,

στο πρωην ανατολικο μπλοκοι θρησκευομενοι εχουν σαφως αυξηθει απο οτι πριν επι σοσιαλισμου. Επισης στ λατινικη αμερικη οι ευαγγελιστες/προτεσταντες ανεβαινουν αλματωδως, το ιδιο και στην αφρικη. Γιατι σου κανει ομως εντυπωση; σε περιοδους ανασφαλειας και κρισης ο κοσμος ειθισται να το ριχνει στη θρησκεια.

cynical είπε...

Οδυσσεα,
οντως πολλά απο αυτα που δημοσιευονται σημερα σε λιγα χρονια θα ειναι ξεπερασμενα. παντα ετσι συνεβαινε. Η ερευνα εχει και πολύ φυρα..

cynical είπε...

@cirut,
μη με συγχυζεις οταν μου λες οτι η επιστημη ειναι θρησκεια!

grsail είπε...

«Γιατι σου κανει ομως εντυπωση; σε περιοδους ανασφαλειας και κρισης ο κοσμος ειθισται να το ριχνει στη θρησκεια.»

Ναι αυτό ήταν δική μου θέση στο προηγούμενο σχόλιο, σε δεύτερη σκέψη όμως βλέπω ότι η ‘αύξηση των πιστών’ είναι ιδιαζόντως ενδιαφέρον κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο αναζητώ στοιχεία και δεδομένα [ επί το επιστημονικότερον ‘data’ :-)) ]

Υπενθυμίζω ότι το μεγαλύτερο τμήμα της ανθρωπότητας είναι στην πραγματικότητα ‘αμόλυντο’ από τον θρησκευτικό φανατισμό (Βόρεια Κράτη, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και γείτονες, Ινδονησία, μεγάλα τμήματα της Αφρικής, μεγάλα τμήματα του Ρωσικού πληθυσμού).

Ανώνυμος είπε...

Ρε πάλι με τη θρησκεία τα βάλατε; Δε φτάνει που είστε κουμμουνισταί. Δε φτάνει που χειροκροτάτε αυτούς που γκρεμίζουν τα κολωνάκια. Είστε και αθέοι! Που να πέσει φωτιά να σας κάψει! Θέ μου σχώρα με...

cynical είπε...

@grsail

πιστευω οτι οι θρησκευτικοι ή εθνικοι φανατισμοι υποδαυλιζονται οταν υπάρχουν λογοι χειρισμου ενος λαου για την επιτυχια ενος σκοπου. χωρς λογο δεν προσκολλαται καποιος φανατικα σε αυτες τις ταυτοτητες. Στις χωρες που ανεφερες ισως δεν υπαρχουν ακομοι εμφανεις λογοι.

Για τον αριθμο των πιστων στο χωρο και το χρονο , θελει ψαξιμο στο ιντερνετ. Σιγουρα υπαρχουν νουμερα.

cynical είπε...

@Αγαπητε Δ. Δρακονάριε,

Πάντως δινω το λογο μου οτι αυτο το ποστ, δεν ειχε καμια σχεση με τις απαρχες της θρησκ. πιστης per se, αλλά με το πώς εξελισσονται οι θεωριες περι των απαρχών αυτης...

υγ. ποιος ειπε οτι οι κομμουνιστες ειναι αθεοι; Και στον επιγειο και στον κοσμο επεκεινα στασιδι εχουν πιασμενο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Το υστερόγραφό σου μυρίζει ...προβοκάτσια! (Να τι κάνει ο πολύς συγχρωτισμός με τους κουκουλοφόρους!). Σιγά μην τσιμπήσω! Αν όμως κάνω λάθος, εκπόνησε μιά εισήγηση επί του θέματος να το συζητήσουμε! Σου βαστάει;


Χαιρετώ.

cynical είπε...

Δ.Δρακοναριε

πειραζει που βαριεμαι;;; Να το αφησουμε για λιγο πριν απο το πασχα που θα ειναι και πιο επικαιρο;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Όλοι έχουμε δικαίωμα στην βαρεμάρα! Ποιός είμαι για να στο αρνηθώ; Προς το Πάσχα λοιπόν; Προς το Πάσχα!

Θα σε περιμένω. Μετά βαϊων και κλάδων!...


Χαιρετώ.

cynical είπε...

Χαιρομαι που μου δινεις πιστωση χρονου και ευχαριστω, αγαπητε Δ. Δρακονάριε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Έχει γούστο να μην κατάλαβες ότι ΟΛΑ τα σχόλιά μου σε αυτό το post είναι χιουμοριστικά! Δεν το πολυπιστεύω, αλλά ας το διευκρινίσω για τα πρακτικά.


Χαιρετώ.

cynical είπε...

Mην ανησυχεις, μην ανησυχεις, αγαπητε Δ. Δρακοναριε, τα ερμηνευσα σωστα, οπως τα εννοουσες. δλδ χιουμοριστικα...