Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Οι Συλλέκτες και το Σκυλί του Παβλώφ


Παρ’ όλες τις εύλογες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων σαν μέσο πάταξης της φοροδιαφυγής, αντιρρήσεις που υποστηρίχτηκαν με άφθονη και εύστοχη επιχειρηματολογία, όπως ότι, για παράδειγμα, η πλειονότητα των αποδείξεων θα προέρχεται έτσι κι αλλιώς από επιχειρήσεις που ανέκαθεν τις εξέδιδαν, και όχι από τις άλλες που ουδέποτε το ετόλμησαν, ή ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο σπρώχνει κάποιον με το στανιό στην κατανάλωση και όχι στην αποταμίευση,


θα ήθελα, βλέποντας το όλο εγχείρημα από μακριά, και με τη σοφία των χρόνων μου,


να πω μια τελευταία γνώμη, θετική αυτή τη φορά, απορρέουσα όχι τόσο από την βραχυπρόθεσμη φοροεισπρακτική του αποτελεσματικότητα, όσο από το παιδευτικό, μακροπρόθεσμης απόδοσης, δυναμικό που εγκλείει.


Και το πολύτιμο αυτό δυναμικό δεν βρίσκω άλλο τρόπο να το ονοματίσω, παρά με τη λέξη «Εθισμός» και «Ψυχολογική Εξάρτηση». Μαθαίνοντας λοιπόν, να ζητάμε και να συλλέγουμε αποδείξεις από τα «εύκολα» μέρη, σιγά σιγά θα καταφέρουμε να κάνουμε και το μεγάλο βήμα, να τις ζητήσουμε δηλαδή και από τα μέρη εκείνα που τώρα μάς δυσκολεύουν, και καταλαβαίνετε όλοι τι εννοώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως όλοι οι συλλέκτες, κάποιοι εκεί ψηλά, ευελπιστούν, και όχι άδικα, ότι μπορεί να εξελιχτούμε και σε μανιώδεις!


Μετά απ' όλα αυτά, έχω βάσιμες υποψίες να πιστεύω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου πέρασε αρκετούς μήνες μελετώντας τη θεωρία των Εξαρτημένων Αντανακλαστικών του Παβλώφ: Δίνω Χρήμα-Παίρνω Απόδειξη!


25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια πιθανή εκδοχή.
Αν και προσωπικά, απ΄όλα όσα ακούω και διαβάζω, όλο και περισσότερο πιστεύω ότι αυτή η ιστορία με τις αποδείξεις, δεν είναι παρά η πρώτη σοβαρή, άκρως επιστημονική και τεκμηριωμένη προσπάθεια να αποτυπωθεί επιτέλους πολύ συγκεκριμένα, τι ακριβώς περιλαμβάνει, σε τι ακριβώς συνίσταται αυτό το αόριστο... "ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας"...

Sophia είπε...

Γίναμε σκυλάδικο λοιπόν, ε?
;-ΡΡΡ

(Πλάκα, πλάκα, σκέφτεσαι στα σκυλάδικα αντί για λέλουδα ή χαρτοπετσέτες να πετάνε αποδείξεις? Αν και αυτές ούτε αιωρούνται γοητευτικά άμα τις πετάξεις, ούτε είναι απορροφητικές...)

Swell είπε...

Ζηλεύω Cynical, τη σοφία που απόκτησες με τα χρόνια. Θάθελα νάχω τη σοφία σου, χωρίς όμως και τα χρόνια. Πειράζει;

cynical είπε...

Γεια σου Φοράδα στο αλωνι,

εννοεις, οτι αυτο θα ειναι καλο κυριως για μας, για την αυτογνωσια μας; Γιατι προς το παρον λιγο μουδιασμενοι ειμαστε στο να ζητησουμε αποδειξη απο το γιατρο μας και απο τη δασκαλα που κανει ιδιαιτερα στα παιδια μας..

Παντως συνελαβα χθες τον εαυτο μου να εχω ψιλο παθει την εξαρτηση του συλλέκτη.

cynical είπε...

Σοφια,
παντως τωρα τα σκυλαδικα δινουν αποδειξεις στον καθενα χωριστα. Σπανε το ποσο στον αριθμο των ατομων της παρεας.

Κυριάκος είπε...

Cynical, εγώ νομίζω πως η προσπάθεια είναι στο σωστό δρόμο αν και θέλει δουλειά στις λεπτομέρειες. Κατά τη γνώμη μου είναι μια κλασική cost/benefit θεώρηση. Εξηγούμαι: όπως είναι η κατάσταση τώρα δεν έχεις κανένα λόγο να ζητήσεις απόδειξη. Πολλές φορές, και ειδικά οι κατηγορίες επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, θα σου ανεβάσουν την τιμή αν τους ζητήσεις απόδειξη. Στην περίπτωση αυτή το δίλημμα είναι: να πληρώσω για το καλό της χώρας και κατ' επέκταση το δικό μου, ή να μην πληρώσω κοιτώντας το βραχυπρόθεσμο συμφέρον μου;

Πολλοί, ηθικολογώντας, λένε πως πρέπει να κάνουμε το πρώτο και φταίμε εμείς που κλείνουμε το μάτι στους φοροφυγάδες γιατί είναι έτσι η κουλτούρα μας κλπ. Η αλήθεια όμως είναι πως το ορθολογικό είναι να κάνεις το δεύτερο: για να πειστείς να κάνεις οποιαδήποτε θυσία για το κοινό καλό, που τελικά θα ωφελήσει κι εσένα, πρέπει να έχεις κάποια ένδειξη οτι η θυσία σου θα πιάσει τόπο. Με δεδομένα ότι:

α) Ακόμα κι αν εσύ κάνεις τη θυσία, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο πέραν της κοινωνικής συνείδησης του καθενός, είναι αμφίβολο αν θα την κάνουν και άλλοι και

β) την ευθύνη για τη συλλογή των φόρων την έχει το κράτος, το οποίο δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά και δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης

αν εσύ αποδεχτείς να πληρώσεις παραπάνω το πιθανότερο είναι πως θα βρεθείς και κερατάς και δαρμένος καθώς θα επιβαρυνθείς δίχως να προσφέρεις τίποτα στη βελτίωση της κατάστασης. Η ερώτηση δηλαδή "εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;" που κάνει ο καθένας είναι δυστυχώς απόλυτα ορθολογική.

Αυτόν ακριβώς το στόχο έχει η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με τη συλλογή αποδείξεων. Δημιουργεί ένα πραγματικό κίνητρο στον καθένα να μαζεύει αποδείξεις και να δεχτεί την επιβάρυση εφόσον αυτή πλέον μπαίνει στη ζυγαριά με την επιβάρυνση του φόρου αν δεν τις μαζέψει. Εφόσον μάλιστα το κίνητρο αυτό είναι κοινό για όλους έχεις κάθε λόγο να πιστεύεις πως και οι υπόλοιποι θα σκεφτούν λογικά και θα κάνουν το ίδιο.

Αυτά για την θεωρία, γιατί για την εφαρμογή έχω προφανώς αντιρήσεις. Κατ' αρχήν είναι πάρα πολλές οι κατηγορίες αποδείξεων που μένουν απ΄ έξω και κατά δεύτερο είναι πολύ μεγάλο το ποσό που πρέπει να μαζέψεις. Με άλλα λόγια δε νομίζω πως κανείς ξοδεύει το 30% του εισοδήματός του στο super market, το οποίο έτσι κι αλλιώς κόβει αποδείξεις.

cynical είπε...

Σουελ, αρχισες τα παζαρια.
Αυτα πανε μαζι, και αν δεν υπηρχε η σοφια, τα χρονια δεν θα ητανε υποφερτα.

Αχ, γιοκα μου, μη με ταλαιπωρεις και με τρυπανε τ' αρθριτικα μου!

Sophia είπε...

Ναι, ναι, κι εγώ συμφωνώ, "αν δεν υπηρχε η Σοφια, τα χρονια δεν θα ητανε υποφερτα"!!!
;-ΡΡΡΡΡ
(Είμαι κα μετριόφρων!!!)
;-ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

cynical είπε...

Γεια σου Κυριακο,

ναι ετσι ειναι, οπως τα λες. Μαζευεις επειδη υπαρχει κινητρο.

Αλλα με τον τροπο αυτο μπορεις να πιασεις το οριο χωρις να χρειαστει να ζητησεις αποδειξη απο καποιους που συστηματικα φοροδιαφευγουν, οπως γιατροι, ιδιαιτερα, υδραυλικοι κλπ. Το καλυπτεις με ενδυση και τροφιμα.

Αυτο που σκεφτηκα λοιπον ειναι οτι με το να ζητας αποδειξεις εθιζεσαι τροπον τινα, ωστε μετα καποιο χρονο να σου φαινεται αδιανοητο να μην τη ζητησεις, οπως παλια φαινοταν αδιανοητο να τη ζητησεις.

Πιστευω οτι αυτο θα ειναι το πιο χρησιμο της ιστοριας. Η συνηθεια.

de profundis είπε...

Και σύντομα απο το σκυλί του Παβλώφ θα περάσουμε στο Μπ'ατε σκυλοι αλλέστε ,αν δεν εχουμε περάσει ηδη.

Ανώνυμος είπε...

Ναι και αυτό εννοώ.
Συν ότι όπως και να το δεις, είναι μια χρήσιμη πληροφορία να ξέρεις στο τέλος της χρονιάς πόσα ευρώ ακριβώς κατέληξαν στον υπόνομο, πόσα βρώμισαν τα πνευμόνια σου, πόσα το ένα, πόσα το άλλο. :)

Kαλόν τριήμερο

cynical είπε...

Φοραδα στ' αλωνι,

αμα τις περνας λιγες λιγες στο χαρτι τις αποδειξεις δεν το καταλαβαινεις.

και κανενας υπουργος δεν ζητησε στο τελος να κανουμε τη ΣΟΥΜΑ. Υποτιθεται οτι θα την κανει ο εφορος.


Τα πνευμονακια μου επαψα προ καιρου να τα βρωμιζω!!

Καλον τριημερον και δι υμάς! :))

cynical είπε...

ΟΧΙ de Profoundis,

τωρα ειναι το μπατε και τους σκυλους μαζευτε!

grsail είπε...

.
Ακριβώς !

Με τον ίδιο τρόπο θα μάθουμε σιγά - σιγά :

- να χαιρετάμε στρατιωτικά τους μπάτσους (σε στάση προσοχής) !
- να πληρώνουμε όσο φόρο γουστάρει το κάθε φασιστίδιο που είχε λεφτά και κατάφερε να εκλεγεί
- να μην περιμένουμε ανταπόδοση από τους φόρους που πληρώνουμε
- να μη έχουμε κονδύλια για παιδεία και έρευνα
- να μη σέβονται οι κρατούντες το Σύνταγμα
- να μας φέρεται με αδιαφορία και αγένεια ο κάθε τυχάρπαστος 'δημόσιος λειτουργός'
- να μην έχουμε δρόμους
- να μην έχουμε υγεία
- νε έχουμε (ψηφιακούς παρακαλώ) τηλεοπτικούς σταθμούς που θα προπαγανδίζουν κρυφά και φανερά την ιδεολογία του λούμπεν
- κλπ
- κλπ
- κλπ

Όλα αυτά θα τα μάθουμε γλυκά - γλυκά, ήσυχα και απλά ... με την γνωστή "Μέθοδο Των Αποδείξεων", ιδιαιτέρως απλουστέρα της μεθόδου των ελαχίστων τετραγώνων - αυτό το συμπέρασμα συνάγουν η δική μου σοφία μαζί με τα ρημάδια τα χρόνια μου !

Με τις υγείες μας !
.

cynical είπε...

@grsail

η προοδος μας στα μαθηματα που αναφερεις ειναι ήδη επιπεδου Lower. Mην υποτιμας τα βηματα που εχουμε κανει.
Ε! με λιγο ακομα διαβασμα θα το παρουμε το ρημαδι το Proficiency

Ελένη Μπέη είπε...

Αχ, φοβάμαι πως το έχουμε πάρει και το Proficiency, cynical.

Ο συλλογισμός σου εμένα μου αφήνει ένα κενό. Κι εξηγούμαι:
Ψωνίζοντας είδη τροφίμων, ένδυσης κι υπόδησης, οι καταστηματάρχες δίνουν την απόδειξη χωρίς καν να τους ζητηθεί. Πώς θα μάθουμε να ζητάμε απόδειξη από εκείνους που αποφεύγουν να την εκδώσουν, τους γνωστούς και συνήθεις υπόπτους;

Εγώ θεωρώ πως η όλη υπόθεση σύντομα θα καταρρεύσει, όπως έκανε και την προηγούμενη φορά που είχαμε το σύστημα της συλλογής αποδείξεων.

Οι συστηματικοί φοροφυγάδες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί και τα συναφή συμπαθή επαγγέλματα) πρέπει να βρεθεί άλλη ειδική φόρμουλα, ώστε να μη φοροδιαφεύγουν.

Είναι και πρόκληση να πληρώνει πάντα τη νύφη ο λιγότερο έχων και εξοργιστικό να ντρεπόμαστε οι νόμιμοι τους παράνομους. Σήμερα μόλις, συνόδεψα μια φίλη μου στον καρδιολόγο όπου πήγε τη μητέρα της επειδή παρουσίασε υψηλή πίεση. Ο ντόκτορ εισέπραξε το ποσόν τής επίσκεψης, το έβαλε στην τσέπη αλλά δεν άνοιξε το μπλοκάκι να κόψει απόδειξη. Παρακολουθεί τη γιαγιά χρόνια. Η φίλη μου ντράπηκε να τού ζητήσει απόδειξη. Κι εγώ θα ντρεπόμουν, να πω την αλήθεια. Αλλά εμένα το κράτος μού κρατάει το φόρο πριν ακόμη μού δώσει το μισθό.

cynical είπε...

Καλημερα Νερενια,

Ευελπιστω , και αυτο περιγραφω εδω, οτι αμα κολλησουμε το μικροβιο της συλλογης, μετα θα ζηταμε απο ολους ανεξαιρετως.
Αν το κανουμε μια θα το κανουμε και αλλες φορες,

Για να σου δωσω θαρρος, θα σου πω οτι εχω αποδειξεις απο κλειδαρα και υδραυλικο. Με μεγαλο καπελο. Αυτο θα γινει. Θα κοβουν αποδειξη αλλα θα σου χρεωνουν παραπανω.
Εδω χρειαζεται ενημερωση να μην αφησουμε να γινει αυτο. Εκβιαστικα. Η τοσα ή δεν σε πληρωνω!

Θαρρος Νερενια μου! Θαρρος.

Λεω να οργανωσουμε σεμιναρια εκπαιδευσης καταναλωτων. Των δικαιωματων τους, οπως και τεχνικες του πως να ζητας αποδειξη.
Εισαι;;

Ελένη Μπέη είπε...

Αχ, βρε cynical, οι κλασικοί φοροφυγάδες Θα βρουν τους τρόπους πάλι να συνεχίσουν τη φοροδιαφυγή. Δεν είμαστε εμείς που θα φοβηθούν, καθώς ξέρουν πως τους έχουμε ανάγκη. Τα μέτρα που παίρνει το κράτος θα έπρεπε να φοβούνται, αλλά τέτοια που 'ναι (τα μέτρα) πώς να τα φοβηθούν;

Η συλλογή αποδείξεων από τους κλασικούς φοροφυγάδες κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα σπορ σαν το γκολφ: για την αριστοκρατία. Γιατί για την έρμη την απόδειξη χρειάζεται να πληρώσεις ένα σεβαστό επιπλέον ποσό κι αυτός είναι ο λόγος που οι καταναλωτές ενδίδουν στη μη έκδοση απόδειξης - δεν το κάνουν για να βοηθήσουν το φοροφυγά να φοροδιαφύγει. Κι αυτό δεν το έλαβαν υπόψη όσο θα έπρεπε οι αρμόδιοι.

Ανήμερα των Φώτων που ήμουν στην Αθήνα στους δικούς μου, είχα πάει σε μια φίλη με το αυτοκίνητό μου (το λέω αυτό επειδή στην Αθήνα δεν κινούμαι με το αυτοκίνητο) για να της πάω κάτι ντενεκέδες μανιάτικο λάδι που είχε παραγγείλει. Στην επιστροφή ένας απρόσεχτος ταξιτζής με εμβόλισε κανονικότατα, η τροχαία λόγω θέσης των οχημάτων δεν έβγαζε άκρη για το φταίχτη κι απεφάνθη πως το φταίξιμο ήταν και των δύο, οπότε καταλήξαμε να πληρώσει ο καθένας τα δικά του και να μην ανακατευτούν ασφάλειες. Η δική του ζημιά ήταν της τάξης των το πολύ εκατό ευρώ (μια γραμμή 15 εκ. μαύρου χρώματος στη γωνία τού φτερού τού φαναριού του ταξί). Εμένα χρειάστηκε ν' αλλαχτεί η πόρτα του συνοδηγού. Επειδή το αμάξι μου φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια κυκλοφορίας (και πλήρωσα το γεγονός πως δε δύναμαι οικονομικά να το αλλάξω ακόμη) έβαλα απάνω μια μεταχειρισμένη και μαζί με όλη τη λαμαρινοδουλειά και το βάψιμο, φρέσκαρα το χρώμα στον ουρανό που είχε φύγει τόπους τόπους. Για όλα αυτά το κόστος ήταν κάπου 800 ευρώ. Η απόδειξη ήταν άλλα 160 ευρώ. Συν 200 ευρώ το συνεργείο των 100.000 χμ. που συνέπεσε εκείνες τις μέρες γιατί περνούσα ΚΤΕΟ, ο μισθός μου έβλεπα να εξαερώνεται κανονικότατα. Να τα έδινα τα 160 για την απόδειξη; Θα τα έδινα, αν έπαιρνα 2.500 το μήνα, αλλά με μόλις 1.500 όχι.

ippoliti_ippoliti είπε...

Πόσο μα πόσο μου άρεσε το ύφος της ανάρτησης. Πρέπει να φύγω αλλά θα επανέλθω/Σου εύχομαι προς το παρόν καλη ημέρα

Στέργιος είπε...

Μεταξύ μας αντί για το σκυλί του Παυλώφ θα προτιμούσα να βάλεις το παράδειγμα με τον βάτραχο που τον έβρασαν χωρίς να πει κιχ… Σε λίγο θα μας παίρνουν και τα βρακιά ευρωπαίοι και ντόπιοι πολιτικοί και τοκογλύφοι κεφαλαιοκράτες κι εμείς θα τραγουδάμε ακόμα το τραγούδι «Μπήκαν στη πόλη η οχτροί..» σαν να επρόκειτο για… τραγούδι!

Στέργιος είπε...

Και κάτι διευκρινιστικό.

Ακόμη εξακολουθούν κάποια μέσα ενημέρωσης και καταναλωτές να καθυβρίζουν τους βενζινάδες που δεν εκδίδουν απόδειξη για βενζίνες (πλην όσων έχουν βιβλία Γ΄ κατηγορίας ή τις εκδίδουν παράνομα και θα τους βγει ξινό). Ενάμιση μήνα μετά θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν είναι νόμιμη η έκδοση αποδείξεων για βενζίνες. Όποιος εκδώσει κινδυνεύει να διπλοφορολογηθεί ή να φάει πρόστιμο. Αντίθετα είναι (άκουσον, άκουσον!) νόμιμη η έκδοση τιμολογίου για βενζίνες σε ιδιώτες!!! Επίσης είναι νόμιμη η έκδοση αποδείξεων για πετρέλαιο και φυσικά οι βενζινάδες την εκδίδουν.

Από την αρχή του χρόνου οι βενζινάδες εγκαλούν εγγράφως και προφορικά τον Παπακων/νου και τον Γεωργακόπουλο που κάνουν τα λιοντάρια να εκδώσουν σχετική ΥΑ για να εκδίδουν αποδείξεις όπως γίνεται στο πετρέλαιο. Είδατε τίποτα; Γιατί; Μα για να γίνεται τζετρζτελές και να νομίζουν οι καταναλωτές ότι βρήκαν τον… κλέφτη!

Α, και για τις τιμές κάτι. Κάποιοι βενζινάδες και μη πείτε όλοι, και εμείς βάζουμε βενζίνη, σίγουρα αξιοποίησαν την αύξηση του ειδικού φόρου και ανέβασαν τις τιμές πάνω από 15 – 17 λεπτά όσα ο φόρος και η αύξηση της χονδρικής. Ελάχιστοι όμως. Ωστόσο όσοι λένε ότι δεν έπρεπε να ανεβάσουν τις τιμές, τους πληροφορώ ότι σήμερα ακόμη οι εταιρείες τους ζητάνε αναδρομικά πρόσθετο φόρο για αγορές που έκαναν πριν τη κατάθεση του Νομοσχεδίου!!!!!! Και δεν τους τροφοδοτούν αν δεν πληρώσουν!!! Και η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα! Ποιος τα ξέρει αυτά;

Μετά ο καταναλωτής δηλώνει με έπαρση ότι είναι «έτοιμος για θυσίες» και ότι «τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση»! Δεν ξέρει ποιος ακριβώς τον δουλεύει. Για την ιστορία το κράτος θα εισπράξει μόνο από τα καύσιμα επί πλέον 990 εκατ. ευρώ φόρους «με πολύ ευαισθησία» βέβαια για τα χαμηλά εισοδήματα τα οποία… προστατεύει!!! Προφανώς θα βάλει μπράβους στα βενζινάδικα και θα πληρώνουν φόρο οι κύριοι του Κολωνακίου ενώ θα απαλλάσσονται οι φτωχοί απ το Πέραμα!

cynical είπε...

Νερενια,

εδω χρειαζετε τσαμπουκας! Δεν πληρωνω , δεν πληρωνω και αμεσως τηλεφωνο στο τετραψηφιο της ενωσης καταναλωτων για οδηγιες.

Μπορουμε να βαλουμε και τρικλοποδιες του στυλ:

Ποσα κυριε θα γλιτωσετε απο την εφορια επειδη δεν κοβετε αποδειξη; Ενα 35%; Ωραια, δεν θα δωσετε αποδειξη; Μειωστε την τιμη κατα αυτο το ποσοστο!

πρεπει να σκληρύνουμε. Οχι μονο με αυτους τους θρασεις, αλλα γενικώς. Και Ψυχραιμια.
Αχ αυτος ο Παπακωνσταντινου. Ολη τη χωρα απο ψυχαναλυση θα περασει. Που ξερεις μπορει να βελτιωθει το γενος μας!

cynical είπε...

Καλη σου μερα Ippoliti!

Προσπαθησα να το κανω αισιοδοξο!

cynical είπε...

Στεργιο,

δεν ξερω τι ειναι νομιμο και τι οχι. Ας τα βρουνε.

Εγω επειδη εχω γινει μανιακη με τις αποδειξεις, να σκεφτεις το εχω ριξει μετα μανιας στα ψωνια, χθες ξεσηκωσα για παραδειγμα ολοκληρο το Χοντο στην Ομονοια, θελω όταν πληρωνω για βενζινη, να παιρνω αποδειξη για να ριξω το αφορολόγητο.

Ηδη εχω γινει σκυλος του Παβλωφ. Οταν δινω λεφτα θελω αποδειξη. Ας κοψουν το λαιμο τους ολοι.

Στέργιος είπε...

Τι σου είναι η διαστροφή

Καλά ντε μη παρεκτρέπεσαι.

1. Τη κύρια ευθύνη για τη μη έκδοση αποδείξεων στη βενζίνη τη φέρουν οι καταναλωτές. Ούτε καν το κράτος. Αφού δεν πιέζουν το κράτος να βγάλει μια απόφαση για τις αποδείξεις στις βενζίνες… Αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει. Εγώ θέλω μια απόφαση. Ας τα βρουν οι καταναλωτές με το κράτος τι θα νομοθετηθεί, ποιες αποδείξεις, πως και ως ποιο σημείο θα περνάνε ως αφορολόγητο ή όχι, ποιοι θα κόβουν και ποιοι όχι και μετά τι πρόβλημα έχεις, θα έχεις τις αποδείξεις.
Συμπέρασμα: Άρα φταίει ο μανιώδης καταναλωτής – συλλέκτης αποδείξεων που κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο όταν το κράτος τον φτύνει.

2. Στο πρωινάδικο των παραθύρων ο αξιότιμος αναλυτής δημοσιογράφος κ. Κώνστας είπε ότι το βασικό πρόβλημα με το χρέος είναι ότι οι πολίτες ποτέ δεν βγήκαν σε διαδήλωση εναντίον του 1,5 εκατομμυρίου ΔΥ που ευθύνονται για το χρέος.!!!! Και όλοι συμφωνούσαν πλην Δελαστίκ … «σε σωστή κατεύθυνση είναι τα μέτρα…», «αναγκαία είναι τα μέτρα»! Και λέω εγώ ο αφελής. Μα τόσα χρόνια στη πολιτική και να μη καταλάβω τι φταίει για το δημόσιο χρέος;;; και μετά εσύ μου λες φταίνε οι 8.500 βενζινοπώλες. Το 1,5 εκατ. ΔΥ που το βάζεις δλδ;;;

Εξακολουθώ να έχω μια απορία. Για τη κρίση δεν φταίνε τα γκόλντεν μπόις που μας έλεγαν μερικοί σαν τον κ. Κώνστα για να μη θίξουν τον Κώστα; Τώρα φταίνε οι πολίτες και οι ΔΥ για να μη θιγεί ο ΓΑΠ; Κάθε 6 μήνες δλδ θα μας αλλάζουν τους φταίχτες; Στη παλιά εποχή κάτι έλεγαν για σφογγοκωλάριους….

Στο μεταξύ το 48% λέει ψηφίζει με τα μπούνια ΓΑΠ για τα μέτρα, ακόμη και για η περικοπή του 14ου, 13ου….

…από κάτω «…και τα μικρά του τα μυρμηγκάκια, χειροκροτάνε μ’ ενθουσιασμό…»

Βλέπεις τι γίνεται όταν έχεις στα χέρια σου τα Μέσα Μαζικής Διαστροφής (ΜΜΔ)! Τραγουσάς «Μπήκαν στη πόλη η οχτροί … και ΄μείς φωνάζαμε ζήτω και γεια….!!!!!».

Τι να κάνω πρωί - πρωί το ρίχνω στα άσματα… και στο τέλος μούρχεται το βαρύ του Στέλιου «Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε…»

Αλλά μαζεύετε αποδείξεις καλό κάνει. Αλλιώς φοροαπαλλαγή γιόκ. Κοίτα όμως που οι ΑΕ, οι τράπεζες και λοιποί... συγγενείς δεν χρειάζεται να μαζεύουν. Διαβάζω από το φορολογικό νομοσχέδιο τα εξής δίκαια και απολαυστικά:

Σημείο 8. Οι (μαύρες) καταθέσεις εξωτερικού που επαναπατρισθούν
«εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 5%... και του εσωτερικού εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου»!!!

Σημείο 11. Offshore. «Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης ακινήτων στην ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών από 3% σε 10% ετησίως»!

Τόσο πολύ εξοντωτικούς φόρους βάζει σε κραγμένου κλέφτες!!! Και σε μας είδατε τους συντελεστές; Έτσι για να καταλάβετε τι θα πει δίκαια φορολόγηση.

Σημείο 14. «Η φορολογία των μη διανεμομένων κερδών (των ΑΕ) μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Το 2010 ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 24%»!!!! Μπράβο γαλαντομία!!! Αυτό θα πει κράτος δικαίου και αυτό θα πει «θα πληρώσουν οι έχοντες»!!!!!!

Ή μήπως δεν πήρατε χαμπάρι το νομοσχέδιο και ακούτε μόνο όσα σας λένε; Αυτό θα πει, ξαναλέω, να έχεις στα χέρι σου τα ΜΜΔ !!! Το σκυλί του Παυλώφ αυτοί το εφάρμοσαν σε μας πολύ πριν το πει η Cynical!

Καλή μου Cynical, μάζευε αποδείξεις ενοχής των άλλων. Τις χρειάζεται τόσο το κράτος για να σε απασχολεί και να μη βλέπεις αυτά που χαρίζει…

Και τι θα γίνει φίλοι μου, δεν θα πούμε επί τέλους «φτάνει πια»; Η καλύτερα «Τώρα θα δει η εξουσία τι εστί βερίκοκο!»;