Για όσους διαθέτουν μυαλό η ερώτηση «πού είναι το μυαλό», δηλαδή ο νους, έχει μια και μόνη απάντηση: στον εγκέφαλο! Είναι από τα λίγα πράγματα για τα οποία είμαστε σίγουροι. Ενώ για μας είναι πέρα από αυτονόητο, ο Αριστοτέλης για παράδειγμα, είχε δική του γνώμη, μιας και θεωρούσε ότι φωλιά της ευφυΐας είναι η καρδιά, και ότι ο εγκέφαλος δεν αποτελεί παρά το κύκλωμα ψύξης του αίματος. Λογικό, αν σκεφτείς πόσο θερμόαιμοι ήμασταν από παλιά και πόσο εύκολα οι καρδιές μας παίρνανε φωτιά από τότε. Πώς να την έσβηνες, δηλαδή αν δεν υπήρχε ο εγκέφαλος να την ψύχει διοχετεύοντας ψυχρούς παλμούς ορθοφροσύνης. Σόμπα η καρδιά, αιρκοντίσιον ο εγκέφαλος! Το τέλειο ζευγάρι!
Μιας και η εποχή μας αρέσκεται στο να καταρρίπτει τα αυτονόητα, όχι πάντοτε με επιτυχία ευτυχώς, σήμερα θα έπρεπε να ήμασταν περισσότερο προσεχτικοί στην απάντηση που θα δίναμε σχετικά με την έδρα του μυαλού. Διότι στον ορίζοντα ξεπροβάλλει και ένας καινούργιος μουστερής, το Έντερο!
Τι μας λέτε καλέ, είναι δυνατόν να σκέφτεται το έντερο, αυτό το εννιάμετρο μακρινάρι που ξεκινάει από τον οισοφάγο και καταλήγει στον κώλο; Εντάξει, ας μην υπερβάλλουμε κιόλας, δεν είναι δυνατόν να εκτελεί για παράδειγμα, πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις, δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται σε υψηλούς φιλοσοφικούς στοχασμούς, ίσως μόνο σε φιλοσοφίες του κώλου, δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνει υψηλές αφηρημένες έννοιες όπως θεούς και δαίμονες, μπορεί όμως να κάνει ένα σωρό άλλα πράγματα. Και αυτό συμβαίνει, διότι αν η διαδικασία της σκέψης στον εγκέφαλο έχει σαν όχημα τους νευρώνες, τότε υπ’ αυτή την έννοια το έντερο έχει νευρώνες τόσους όσους να φάν’ κι οι κότες. 100 εκατομμύρια και βάλε μέτρησαν κάποιοι υπομονετικοί νευρο-γαστροεντερολόγοι, πολύ περισσότερους δηλαδή, από όσους περιέχουν η σπονδυλική στήλη και το περιφερειακό νευρικό σύστημα μαζί. Είναι δυνατόν να μην κάνουν κάτι χρήσιμο; Όχι φυσικά!
Πρώτα πρώτα βρίσκονται εκεί δερβέναγες για να κόβουν κίνηση σε οτιδήποτε συμβαίνει στο έντερο, από την αίσθηση της τροφής, τη χημική αποσύνθεσή της, τη μετατροπή της σε σκατά και την αποβολή τους μέσα από λεπτές ρυθμίσεις των περισταλτικών του κινήσεων. Όντως σημαντική και ιδιοφυής εργασία. Και κυρίως αυτονομημένη και ανεξάρτητη από την εγκεφαλική ηγεμονία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με το 90% των νευρώνων του εντέρου να μεταδίδουν οι ίδιοι πληροφορίες στον εγκέφαλο και όχι το ανάποδο. Ίσως απ’ εδώ να ξεκινάει και η λαϊκή έκφραση: «έχει το κεφάλι του γεμάτο σκατά».
Ένα άλλο πράγμα που κάνει το έντερο, και δεν το κάνει ο εγκέφαλος είναι ότι το έντερο αισθάνεται, αγαπάει, πονάει, ταβλιάζεται, αναστενάζει, μιας και επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό από τα συναισθήματά μας. Είδατε εσείς ποτέ «εγκέφαλο» ν’ αγαπάει; Οι γνωστές «πεταλούδες» στο στομάχι, όταν πεθαίνουμε από αγωνία για μια καινούργια μας συνάντηση ή περιμένοντας ένα αποτέλεσμα, οι ξινίλες στο στομάχι στη θέα ενός ανεπιθύμητου προσώπου, τι άλλο παραπάνω δηλώνουν πέρα από την βαθιά αισθαντικότητα του εντέρου; Και για του λόγου το αληθές, το 90% της σεροτονίνης του σώματος, στα έντερα παράγεται από μια συνομοσπονδία 30 και βάλε νευροδιαβιβαστών, σε τόση ποσότητα ώστε η ασθένεια του ευερέθιστου εντέρου να αποδίδεται πλέον στις παθήσεις του νου και όχι του σώματος.
Μετά από αυτά, δεν ξέρω τελικά, αν και η δυσκοιλιότητα μπορεί να περιληφθεί και αυτή στις ασθένειες του νου! Ας περιμένουμε όμως τις νέες σπουδαίες έρευνες, που θα φέρουν τα πάνω κάτω σε όλη την ψυχιατρική. Λέτε να έρθουν κάποτε έτσι τα πράγματα που αντί για τα μυαλά να κοιτάμε πλέον τους κώλους;
Additional Information
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=gut-second-brain
33 σχόλια:
καλησπέρα CYNICAL,
θάθελα να σου υπενθυμήσω..
ότι πέρα απο θυμοσοφίες όπως..:
"φιλοσοφίες του κώλου"
ή
"όσα ξέρει ο κώλος του/της,
δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος"
που επιβεβαιώνουν...
την απόλυτη πνευματικότητα του εντέρου..,
υπάρχει και η ταινία
Willkommen in Wellville
με τον Anthony Hopkins στον ρόλο
του Dr. John Harvey Kellogg
που επιβεβαιώνει
πνευματικότητα του ..:-))))
Οι ολιστικοί γιατροί με χαρά θα σου αναφέρουν το έντερο ως τον "εγκέφαλο του σώματος"...
Γεια σου BBimbo
"μιλανε ολοι μιλαν' κι οι κώλοι!"
αλλη σοφια!
ΤΗν ταινια δεν την εχω δει... Μαλλον θα χανω.
Γεια σου Προκοπη,
Τωρα μαλιστα, ηρθε κι έδεσε!
Σε μια αλλη ερευνα που καπου την πηρε το ματι μου σε ελλ. εφημεριδα λενε κατι παρομοια, οτι στη σκεψη δεν συμμετεχει μονο ο εγκεφαλος αλλα και το σωμα. Για παραδειγμα οταν ζητουσαν απο μια πμαδα να σκεφτουν κατι στο μελλον, τοτε εγερναν ενστικτωδως το σωμα προς τα μπρος, ενω το αντιθετο συνεβαινε οταν τους ελεγαν να σκεφτουν κατι για το παραλθον.
Ακομα δεν τα βρηκαμε με τον εγκεφαλο και του πως λειτουργει και αρχισαμε να προσθετουμε και αλλα οργανα...
Κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό και γιαυτό έτρεξα γρήγορα στην τουαλέτα.
Τώρα εξηγείται επιστημονικά γιατί χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μαζί τους περιοδικά , εφημερίδες και βιβλία όταν πηγαίνουν να ξαλαφρώσουν.
Τέλος πάντων αυτό το ιστολογιο είναι αστείρευτη πηγή χρήσιμων γνώσεων.
WOW!
http://farm5.static.flickr.com/4045/4372574623_06ddfd890f_b.jpg
Στο ανδρικό φύλο ένα τρίτο όργανο λειτουργεί ως εγκέφαλος-like, αλλά δε θα'θελα να γίνω αισχρός. ;)
καλησπέρα
Kαι εγω που νομισα οτι γραφεις για μερικους που ζητανε..δημοψηφισματα (για μεταναστες) και των οποιων οι εγκεφαλοι επιτελουν αποκλειστικα και μονο..εντερικες λειτουργιες! :)
Kαλο βραδυ απο τη ..κατεψυγμενη Σουηδια! ;))
@de Profundis,
γιαυτο πρεπει να προσεχουμε τι εντυπα διαβαζουμε στην τουαλετα. Μπορει να θυμωσει το εντερο και να μας κανει τη ζωη δυσκολη
Καλως τηνα!
εχουμε και τα τυχερά μας!
Σ' ευχαριστω
Τι κανει ο μικρουλης; Μεγαλωνει;
Γεια σου Μανο,
ναι εσεις οι αντρες εχετε τρεις εγκεφαλους, γιαυτο καμια φορα μπερδευονται τα εγκεφαλικα κυματα!
Γεια σου κατεψυγμενη Ελβα!
Τελικα καπου επρεπε να αποδωθει η ελλαττωματικη λειτουργια του εγκεφαλου: it was hijacked by the gut!
συνέχισε να διαβάζεις scientifcamerican (μπρρρ ...) και θα καταλήξεις ... χαμένο κορμί (που είναι από τα καλύτερα πράγματα που διάβασα τον τελευταίο καιρό, να είσαι καλά!)
@grsail
απορω κι εγω πώς καταντησε ετσι! Ολο και περισσοτερο τα scientific magazines πλησιαζουν το στιλ της Espresso...
Ελαφραδα, πιασαρικα θεματα, χαλαροτητα, αποσπασματικοτητα, σαν ανεκδοτα μοιαζουν πλεον τα αρθρα τους...
Χαίρε cynical,
Θα μπορούσε να έχει τίτλο: "πεπτικό σύστημα, το κέντρο των ανθρώπινων συναισθημάτων".
Θα το επιβεβαίωναν όχι μόνον οι φροϋδικοί. Αλήθεια, οι γαστρεντερολόγοι τι λένε; Μίλησες μαζί τους πριν δημοσιεύσεις;
Σωστηηηηηηηηηηηηηηηηηη :)
..αν σκεφτεις κιολας πως ολα γινονται για τη μάσα..
δες αυτο Μπορει να σου αρεσει! :)
Εχει όμως κι ένα βασικό ελάττωμα,
τα εξ αυτού παραγόμενα ευώδη αέρια αδυνατούν να βάψουν αυγά:)),
εξ ού και η γνωστή σοφή,λαϊκή ρήση,δια χειλέων ΑΠΟΥΡΩ:
- Μι πουρδές αυγά δε βάφουντι:)))
Γι' αυτό είμαστε έτη μπροστά, ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ!
Χαιρετώσε Ανώνυμε!
Οι γαστρεντερολογοι μαλωνουνε με τους λακανικους αν ειναι το λεπτο εντερο για τα λεπτα αισθηματα και το παχυ για τα ξετσίπωτα!
Πολυ ωραιο Ροδια!, παρα πολυ ωραιο!
VaD,
κοιταξε νομιζω οτι σαν χωρα το εχουμε εμπεδωσει πλεον, οτι με πορδες δεν....
Swell,
τι σκατα ομως; μυρωδατα!
ωραία η διάκριση παχέος και λεπτού. Υπάρχουν και μελέτες για κρίσιμες διαφοροποιήσεις μήκους από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Εκ λανθασμένου κλικ "ανώνυμος", κατά κόσμον "σουζου"
Μα Cynical εμεις πάντα τους κώλους κοιτάζαμε. ή τέλος πάντων ...περιμετρικά αυτών. Λιγο πιο πάνω, λίγο πιο ΄κάτω, λίγο πιο μπροστά, λίγο πιο πίσω, who cares...
Στοyw ...ρομαντικους μόνο λέγαμε με ιντριγκάρει...το μυαλό σου αγάπη μου. Αλλά όχι ότι κι αυτοι το παιρνανε τοις μετρητοις...
Όσο για τους άνδρες... Μα ο Θεός μεσα στην μεγάλη ευσπλαχνία του τοςυ έδωσε δύο ...κεφάλια. Αλλά δυστυχώς όχι αρκετό αιμα για να λειτουργουν και τα δύο ...κατα πως μας αξίζει.
Δεν γράφω. Τ’ άντερα και ο εγκέφαλος απεργούν από σήμερα!!! Αύριο όλο το κορμί!
Χαιρε σουζου!
Λοιπον οι μονες μελετες που βρηκα ηταν αναμεσα στα ίσια και τα στριμμενα άντερα!
Κατερινα,
μα τωρα που αποκαλυφθηκε οτι και το εντερο εχει εγκεφαλο, τα αρσενικα θα εχουν τρεις. Γιαυτο φαινεται βλεπουν τις γυναικες σαν ανεγκέφαλες.
Μη μου πεις Στεργιο οτι αυριο θα απεργησουν και τα χερια και τα πόδια;
Ποιο χερι θα κραταει το κοκκινο λαβαρο; Ποια ποδια θα τα περιφερουν στην πολη;
Πολύ ωραίο άρθρο. Πάντως μου έκανε εντύπωση του Αριστοτέλη η θέση. Δεν την ήξερα, αν και το λάθος είναι λογικό και δικαιολογημένο. Απλά -ως γνήσιος προβοκάτορας- θυμήθηκα ότι τον επικαλούμαστε ως αυθεντία σε όλα και παρουσιάζεται από τον χριστιανικό κόσμο τόσο πολύ, ενώ περισσότερες από τις μισές του έχουν καταρριφθεί από την αρχαιότητα ακόμα. Ποιες πανανθρώπινες αξίες μεταδίδει, πια;
καλημερα Δήμο,
λοιπον θιγεις ενα θεμα που μου εχει περασει και μενα απ' το κεφαλι. Αυτο, της επικλησης της μαρτυρίας σαν τελεσιδικης, οποιουδηποτε αρχαιου στοχαστη και επι οποιουδηποτε θεματος.
Ε και; θα πω. Αυτο δεν συμβαινει στη φυσικη. Δεν μπορεις να επικαλεισαι άκριτα ενα αποτελεσμα μονο και μονο επειδη το ειπε ο ταδε ο οποιος εχει πει καποια πολυ καλα πραγματα στο παρελθον.
Το ιδιο προβλημα ειναι και στη φιλοσοφια. Δεν μπορει να ειναι η ιδια τωρα που γνωριζουμε περισσοτερο για τις λειτουργιες της νοησης.
Δεν χρειαζόταν να διαβάσεις το scientifcamerican για να διαπιστώσεις την σχέση εγκεφάλου και εντέρου.
Μπορούσες απλά να καταφύγεις στην λαϊκή σοφία που το έχει διαπιστώσει από παλιά.
Φοβήθηκες από κάτι;
Χέστηκες απ΄τον φόβο σου!
Δεν φοβάσαι κάποιον που οι άλλοι τον τρέμουν;
Τον έχω χεσμένο!
Θέλεις να χαρακτηρίσεις κάποιον σαν πολύ στριμμένο;
Στριμμένο άντερο ή πολύ δυσκοίλιος αυτός βρε αδελφέ μου!
Έχεις αποτύχει κάπου:
Τώρα τα σκατώσαμε!
Δεν δίνεις σημασία σε κάτι;
Χέστηκε η φοράδα στ΄αλώνι!
Για να καταλάβει δε ο εγκέφαλος τι σημαίνει δίλημμα ας διαβάσει αυτό
Aθεοφοβε,
ουτε ο Ηλιας Πετροπουλος να ησουν!
Δημοσίευση σχολίου