Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΦΠΑ; Ποιος ΦΠΑ:


Είδε κι απόειδε η κυβέρνηση με τα spreads που δεν λένε να κατέβουν, και χρονιάρες μέρες βγήκε στο κυνήγι του ΦΠΑ για να μαζέψει χρήμα. Από πού όμως να τον βρει; Όταν μειώνεις μισθούς σε καιρούς ύφεσης, μειώνεις ταυτόχρονα και τις συναλλαγές, άρα και τον ΦΠΑ, ως ποσοστό των συναλλαγών. Έτσι λοιπόν ο ΦΠΑ φαίνεται να είναι μειωμένος κατά 10% αυτό το μήνα. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην είναι και τον επόμενο και τον μεθεπόμενο, και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.


Μπορεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους τα λαγωνικά για να τον ξετρυπώσουν, αλλά οι πληροφορίες της cynical από την αγορά, και όχι από τις «αγορές», είναι ότι οι καταστηματάρχες και οι μικροεπαγγελματίες πέρα από τη πτώση του τζίρου, σκοπεύουν κι οι ίδιοι να τον παραχώσουν ακόμα βαθύτερα στο συρτάρι.


«Αν δεν πιάσουν όλους αυτούς που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα όλα αυτά τα χρόνια, αν δεν βάλουν χέρι στις μίζες και τις προμήθειες, δεκάρα τσακιστή δεν πρόκειται να δούνε από μας», μου μήνυσαν όταν τόλμησα να θίξω το ζήτημα.


Και απ’ ότι οσμίζομαι, πιο βαθιά από το κόκαλο ενίων μεγαλογιατρών (και αυτό παίζεται), και δυο, τριών ανυπεράσπιστων και ξέμπαρκων υπερακτίων, δεν υπάρχει περίπτωση να εισχωρήσει το μαχαίρι της κυβέρνησης.


Αν δεν αποκαταστήσετε με γενναιότητα και όχι με επικοινωνιακά τερτίπια το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου, μην περιμένετε, κύριοι, να δείτε και να δούμε χαΐρι. Για σκεφτείτε και τούτο, μήπως η μη απόδοση του ΦΠΑ είναι κιαυτή μια μορφή αντίστασης και έμπρακτη έκφραση δυσαρέσκειας και όχι κατ' ανάγκην έκφραση φαυλότητας.


15 σχόλια:

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

θάλαττα-θάλαττα...
πετάχτε τους στην θάλαττα...
ίνα τελέσωμεν ανάστασιν ημών..:-)))))

Roula Dimitriou είπε...

Καιρός να κατεβούμε όλοι μας από το ροζ συννεφάκι. Κυρίως φυσικά αναφέρομαι στους πολιτικούς οι οποίοι ή έχουν βολευτεί εκεί πάνω ή θέλουν να μας κάνουν να ανεβούμε και εμείς.

Νοσφεράτος είπε...

Ηταν στραβο το Κ΄λίμα το εφαγε κι ο Γαιδαρος

(αληθεια ο Καρμανλής κανειακομα τον Γυρο της Ιταλίαας;)


ΜΕ αγωνιστικους χαιρετισμους
Και καλό Πσσχα διοτι αναχωρώ κιεγω (εντός ελλαδας σε γαλανό νησι )

cynical είπε...

bbimbo,

στο επομενο συλλαλητηριο ας μαζευτουμε 100,000 και ας το βροντοφωναξουμε...

Swell είπε...

Βρε Cynical, αν ποτέ πιάνανε την πραγματική αλήτ, θα γινόταν τότε πραγματική επανάσταση. Εδώ το δεξί χέρι του ΓΑΠ, ο Παμπούκης, συναντήθηκε με το Μπόμπολα στο σπίτι του τελευταίου. Ζούμε στη "δημοκρατία της αλλαξοκωλιάς."

cynical είπε...

Γεια σου Νταμα Σπαθι,

οταν ελεγαν οτι λεφτα υπάρχουν, δεν εννοουσαν φυσικα τα λεφτα των μισθωτων και των μικροεπαγγελματιων. Αλλα μας εκαναν να νομιζουμε. Τα λεφτα ειναι στα νοσοκομεια, στα φαρμακα, και στα δημοσια εργα, περα φυσικα απο τις φρεγατες και τα λοιπα.

cynical είπε...

Ο καραμανλης Νοσφερατε, οσο πιο μακρυα μενει της ελλαδας, τοσο πιο γρηγορα θα ξαναγυρισει σαν ο σωτηρας της!

καλα να περασεις στα γαλανα νερα! και οχι στα βαθεια!

cynical είπε...

Ελα ρε Swell!

Ολο στο κακο παει ο νους σου! Μια κοινωνικη επισκεψη εκανε ο ανθρωπος. Που ήθελες να πηγαινε; Εχουμε εμεις καινουργα σαλονια να τον καθισουμε;

Prokopis Doukas είπε...

Αγαπητή cynical, κι όμως είναι μια έκφραση φαυλότητας. Εσύ, που είσαι "απηνής διώκτης" της διαφθοράς, δεν το αναγνωρίζεις; :-)

Από πότε δικαιούται όποιος παρανομεί να επικαλείται την παρανομία του άλλου; Τόσες δεκαετίες, αυτό είναι το επιχείρημα όσων φοροκλέπτουν ή κλέπτουν γενικώς: "Αυτό κάνουν όλοι", "δεν βλέπεις τι γίνεται", "αφού δεν πιάνουν τα μεγάλα ψάρια", κλπ.

cynical είπε...

Γεια σου Προκόπη,

πισυευω βαθια οτι η φαυλοτητα ξεκιναει απο πολυ ψηλα και διαχεεται μετα προς τα κατω και οχι αντιστροφα. Ενταξει δεν ειναι δα και καινοφανες αυτο πο λεω. Πηρε καμποσο καιρο να "εκδημοκρατιστει". Αυτο ηταν αναπόφευκτο ότι καποτε θα συνεβαινε.

Τωρα κοιτανε να την μαζεψουνε απο τα κατω. Χωρις να υπαρχει provision
οτι θα φτασει και προς τα πανω.

Την αγανακτηση του κοσμου την καταλαβαινω.
Για να συμβιβαστουμε θα προτεινα το εξης: Ας βγαλει η κυβερνηση μερικες υποθεσεις καραμπινατες, και ας κοψει κεφαλια.

Χωρις να χυθει αιμα στα πανω πατωματα δεν θα ησυχασουν τα κατω.
Μια κοινωνια λειτουργει οταν ειναι δικαιη. Οταν οι παρανομιες παραμενουν ατιμωρητες στην κεφαλη της, τι να περιμενεις τοτε απ' τον κοσμο;

katerina είπε...

Και ακόμα καλυτερα. να αρνηθουμε και οι καταναλωτές να πληρώνουμε ΦΠΑ. Τι μας δίνει εις ανταποδοσιν των φόρων μας αυτο το άθλιο κρατος; Υγεία; Παιδεία; Προστασία;

Δηλαδή κοιτα σε ποιον παραλογισμό φτασαμε. Πας να ζητησεις ένα ραντεβου για μια εξεταση σε δημόσιο νοσοκομείο και σου λένε σε πέντε τριμηνα. Αναγκαζεσαι να την πληρωσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό και πληρωνεις και ΦΠΑ επιπλέον.
Το ίδιο για τα σχολεία, για τα φροντιστηρια, κλπ.

Δηλαδή εμ σου τρωω τους φόροςυ σου και δεν σου προσφερω υπηρεσίες, εμ σου παιρνω και οριζοντια έμμεση φορολογία για ότι θα έπρεπε να σου προσφερω δωρεαν.
Ας φτυσουμε τους Χατζιβατηδες του πολιτικου συστηματος και την δημιουργική ηθικη τους.

Prokopis Doukas είπε...

Χμμ.. Πρώτον: Η παρακράτηση του ΦΠΑ είναι καθαρή κλοπή, γιατί ο καταναλωτής στον πληρώνει, για να τον αποδώσεις στο κράτος.

Δεύτερον: Σωστό είναι "κοινωνιολογικά" αυτό που λες, per;i "άνω πατωμάτων", αλλά μόνον αν κανείς είναι απολύτως εντάξει, μπορεί να ζητάει τα ρέστα. Αλλιώς, δίνουμε δικαιολογία σε οποιονδήποτε θέλει να ζήσει εις βάρος μας.

Κυριάκος είπε...

Πολύ βολικό επιχείρημα, νόμιμο και ηθικό. Όλοι αυτοί που δεν γουστάρουν να πληρώνουν φόρους είμαι σίγουρος πως θα βρουν κάποιο αντίστοιχο. Θυμάμαι ένα φίλο μου δικηγόρο, που αμείβεται με καθορισμένα από το κράτος ποσά για τις υπηρεσίες του ώστε να προστατεύεται από τον ανταγωνισμό, να μου εξηγεί πως δεν πληρώνει φόρους γιατί το κράτος δεν του προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες. Αν φτιάξουν κάποτε οι υπηρεσίες (με τα λεφτά των άλλων και με κριτήρια που καθορίζει ο ίδιος προφανώς) θα πληρώσει, με διαβεβαίωσε.

Ας ελπίσουμε λοιπόν να ικανοποιηθεί κάποτε το περί δικαίου αίσθημα των καταστηματαρχών για να αποφασίσουν να πληρώσουν για τους δρόμους και τα λιμάνια που χρησιμοποιούν καθημερινά, για τα σχολεία των παιδιών τους, για τα νοσοκομεία, την αστυνομία, το στρατό και όλα τα υπόλοιπα που (δεν) μας παρέχει το κράτος. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος πάντως, αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνήθως πολύ υψηλά standards - για τους άλλους.

cynical είπε...

Κυριακο, Προκόπη,

αμα θελετε περασετε στο σαλόνι της δευτερης sequel αναρτησης περι ΦΠΑ όπου εκθέτω τις αποψεις μου αναλυτικά για το τι εφταιξε και τα χαμηλα μεσαια στρώματα αρνουνται να πληρωσουν φορους...

Unknown είπε...

Έλα μωρέ τώρα, ποιος τα βάζει με φαρμακευτικές και παραφαρμακευτικές, εργολάβους, διεθνείς εταιρίες και τα συναφή, για να μην αναφέρω το ίδιο το πολιτικό σινάφι. Ο μεγαλογιατρός κάνει την αίσθηση, το μιζάρισμα και η υπερτιμολόγηση είναι πράματα που δεν καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος…