Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΕΟΣ: Όλα στο Φως!


Του Γιωργάκη του αρέσει πολύ η διαφάνεια. Από τη μέρα που άρπαξε το θρόνο βράχνιασε η φωνή του να μας το εξηγεί και πιάστηκαν τα χέρια του να το κάνει και στην πράξη. Κάμερες στο υπουργικό συμβούλιο, κάμερες στους δρόμους, κάμερες στα σπίτια, ως και στις κρεβατοκάμαρες. Πες, πες, λοιπόν, άρχισε να μου αρέσει κι εμένα.


Αν αφήσω στην άκρη το θολό τζάμι που καλύπτει το σπίτι και τα λοιπά του Τσοχατζόπουλου, εκεί φαίνεται ότι του τέλειωσε το Άζαξ του Γιωργάκη, κι αν δεν δώσω βάση στις φήμες που κυκλοφορούν, (όχι δεν πρόκειται για γυναικοδουλειά), κι αν κάνω ότι ξεχνάω τα λόγια του Μπεγλίτη, και τα μαύρα κιτάπια του Πασόκ, μετά κι από τη δήλωση Τσουκάτου, τότε τι μένει ακόμα σκοτεινό;


Μα το χρέος! Αν κάνουμε την υπόθεση ότι δεν το ξεκοκαλίσαμε παρέα, που δεν το ξεκοκαλίσαμε, απόδειξη τα περιουσιακά μου στοιχεία που δεν συγκρίνονται με κάποιων αλλονών που αλωνίζουνε ακόμα σε υπουργικά γραφεία και ζεσταίνουν με τους κώλους τους βουλευτικά έδρανα, τότε πού πήγαν τα λεφτά. Γιατί προφανώς λεφτά υπάρχουν. Το είπε και ο χαλίφης.


Πώς θα μάθουμε λοιπόν ποιος και τίνι τρόπω έκανε τα λεφτά παστάλια; Και άντε και τα βρήκαμε. Τι πρόκειται να κερδίσουμε από αυτή τη γνώση; Πολλά, αν ακούσετε την ιστορία που θα σας πω.


Στην Ελλάδα το χρέος άρχισε να παίρνει την ανιούσα από το ογδοντακάτι και μετά. Ακόμα κι όταν το ΑΕΠ ανέβαινε, το χρέος παρέμενε σταθερό, πράγμα που σημαίνει ότι εν όσω εμείς συνεχίζαμε να χρεωνόμαστε, τα λεφτά συνέχιζαν να καταλήγουν σε κάποια άπατα βαθιά λαρύγγια.


Και πώς θα βρούμε ποια ήταν τα λαρύγγια αυτά, και πόσα τάλιρα κατάπιαν; Εύκολο, πανεύκολο! Ζητώντας το άνοιγμα όλων των δανειακών συμβάσεων του κράτους από το ’80 και μετά. Όχι φυσικά από κάποια βουλή, μην τρελαθούμε. Δεν είμαστε δα και τόσο αυτόχειρες. Αλλά, από μια διεθνή επιτροπή κύρους, πλαισιωμένη και από ντόπιους αξιόπιστους κυρίους και κυρίες. Ας έρθει εκείνη η ώρα κι αυτό θα το βρούμε


Ν’ ανοίξουν για παράδειγμα όλα τα μπαούλα, και όλα τα συρτάρια του υπουργείου εθνικής άμυνας. Του υπουργείου δημοσίων έργων, του υπουργείου βιομηχανίας, του υπουργείου οικονομικών κ.λ.π.


Πόσο αγόρασες παιδί μου τη φρεγάτα; Τόσο; Μα οι Ολλανδοί την πήρανε μισοτιμής. Πόσο πλήρωσες γλυκέ μου την γέφυρα του Καλατράβα; Τόσο; Μα γιατί οι αμερικάνοι την στήσανε με το εν τρίτον της τιμής, που είναι και πιο χουβαρντάδες; Πόσα πασά μου έσκασες για το C4I; Τόσα; Παπάς εδώ, παπάς εκεί, πού είναι το C4I;


Κάθεται λοιπόν η επιτροπή, πιάνει μολύβι και χαρτί και αρχίζει να αφαιρεί, να αφαιρεί και να μειώνει, να μειώνει το χρέος. Μας το ανεβάζει η Eurostat; Το κατεβάζουμε εμείς. Δηλαδή η έγκυρη και διεθνής επιτροπή.


Μαζεύουμε λοιπόν τα χαρτιά και πάμε σε ένα διεθνές δικαστήριο, σε κάτι διεθνές τέλος πάντων και τα καταθέτουμε: Κύριοι αυτά τα χρέη ΔΕΝ μας ανήκουν. Ανήκουν στον Άκη, στον Τάκη, στον Σάκη, αλλά όχι σε μας. Ψάξτε τα να τα βρείτε. Κι αυτό δεν είναι δικιά μας δουλειά.


Μα θα τα κάνει όλα αυτά ο Γιωργάκης; Είπαμε διαφάνεια, διαφάνεια, αλλά όχι και τόσο πολύ. Και ποιος είπε ότι θα το κάνει ο Γιωργάκης; Φυσικά και δεν το κάνει όποιος έχει τη φωλιά του χεσμένη. Μπορεί όμως αυτό, το ότι ο Γιωργάκης, ο άμεμπτος, ο ηθικός, ο άσπιλος, ο καθαρός, ο δίκαιος, ο υποψήφιος πρόεδρος ανώτατων διεθνών οργανισμών, ο ήδη πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, έχει όντως τη φωλιά του χεσμένη. να ακουστεί παντού, από βορά σε νότο, κι από δύση σε ανατολή. Θα βουίξει το σύμπαν. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.


Και ποιος είπε ότι ο Γιωργάκης θα πιάνει αιωνίως στασίδι στου Μαξίμου; Λίγες είναι οι μέρες του, κι ακόμα πιο λίγες θα γίνουν αν ζητήσουμε εδώ και τώρα το άνοιγμα των βιβλίων του χρέους.


Και ποιος θα έρθει στο κατόπι του Γιωργάκη; Μα όποιος δεχτεί και συμφωνήσει να το κάνει. Κι αν όχι, πάμε για τον επόμενο. Ξέρουμε εμείς τον τρόπο!


24 σχόλια:

Unknown είπε...

Αισιόδοξη σε κόβω!

cynical είπε...

Υπάρχουν παραδειγματα απο αλλες χωρες. Ο Ισημερινος ειναι το ενα. Συντομα θα δωσω και παραδειγματα αλλων χωρων.

πρεπει να ξεφυγουμε απο την αμυντικη πολιτικη. Χτυπαμε αλλου, εκει που ποναει. Η αριστερα πρεπει να το καταλαβει επιτελους.

Napo είπε...

Απλα πραμματα

ο πατερας μου το 81 πηρε 20% αυξηση και εψαχνε που στο δυαολο αυξηθηκε η παραγωγικοτητα του

Πουθενα
Τα λεφτα ομως αυξηθηκαν
Ο ελληνας ξαφνικα εγινε πλουσιος
Το βιοτικο επιπεδο 10πλασιαστηκε

σημερα εν μεσω κρισης ο ελληνας αλλαζει αυτοκινητο καθε 4 χρονια κινητο καθε 6 μηνες παει μπαρ 3 φορες την εβδομαδα και μπουζουκια επισης

πλασμα τηλεοραση σε καθε σπιτι και αυτονοητο εξοχικο 2ο αυτοκινητο και 3 μηνες διακοπες με διακοποδανειο


απλα τα πραγματα

1.5εκατ δημοσιοι υπαλληλοι οταν χρειαζεται 0.5

μονο οι αχρηστοι εκπαιδευτικοι ειναι 500 χιλιαρικα

1εκατ αχρηστοι τεμπεληδες αργοσχολοι που δεν παραγουν πλουτο

Ξοδευουν ομως

1εκατ χ 1000ευρω ο καθενας = 1δις
Χ 14 μηνες = 14δις το χρονο

χ20 χρονια = 280 δις

νατο το χρεος

cynical είπε...

Napo

πετας πραγματα απο τη φαντασια σου χωρις να εχεις ιδεα.

Δες τη σχεση αυξησης μισθων και παραγωγικοτητας ολη τη δεκαετια και την προηγουμενη. Θα σε βοηθουσε το βιβλιο του Βεργοπουλου "Η απραγη του πλουτου". Εχει πολλα ενδιαφεροντα νουμερακια.

Με πετας ο,τι σου 'ρθει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Φοβερό κείμενο. Είπαμε, βέβαια, να έχουμε ελπίδα (ως ευχή για το νέο έτος), αλλά εσύ το παραέκανες :)

στελιος είπε...

Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο.Μόνο έτσι μπορούμε να κινηθούμε και να πετύχουμε αποτέλεσμα.
Αναδεικνύουμε το βασικό ζήτημα του χρεόυς, ενώνουμε τους πάντες από αιστερά μέχρι δεξιά, πετυχαίνουμε σημαντική μείωση του χρέους, αποκαλύπτουμε τους κλέφτες.
Είναι φανερό οτι πάσχουμε από ηγεσίες, δραστήριες και με καθαρό μυαλό.
Κάνε μια καμπάνια στο youpay, κάλεσε τους αναγνώστες σου σε υπογραφές και δημοφήφισμα και θα σε στηρίξουμε όλοι.

cynical είπε...

Δειμε

ποτέ, μη λες ποτέ! Ο,τι εχει γινει αλλου, μπορει και να ξαναγινει. Δεν λεω οτι θα πετυχει σιγουρα, αλλα οτι υπαρχουν βασιμες πιθανοτητες για να πετυχει.

Ειδικα οταν εχεις ολο το δικαιο με το μερος σου και οταν το βλεπουν κι αλλοι αυτο.

cynical είπε...

Στελιο,

Το να ξεκινησει μια καμπανια (και διεθνης) για το auditing του χρεους δεν χρειαζονται και πολλα πολλα. Μπορει να την ξεκινησουν και λιγοι με κουραγιο, πεισμα, γνωση και πιστη.


Προφανως και θα το κανω στο youpay.

Δεν χρειαζομαστε καμια αποφαση, καμιας κεντρικης επιτροπης. οταν τα πραγματα παρουν το δρομο τους, θα δεις και την αριστερα να πεταει κεφαλι.

celin είπε...

cynical,ας μη πιστεψει κανεις οτι το φαγοποτι σταματησε.Ακουω πολλα κ διαφορα,πας ενα στοιχημα οτι καποιοι μεσα στη κυβερνηση εχουν πλουτισει ηδη;
Τοση καταστροφη φερανε,τσαμπα θα γινει η δουλεια;Αλλωστε συντομα θα τους ψαχνουμε να δουμε που καταληξαν,οπως τα λαμογια οι Μισελ και οι Θεσσαλοι της προηγουμενης Κυβερνησης,που η τυχη τους αγνοειται.
Καπως πρεπει να ζησουν κ αυτοι,αλλωστε να δουλεψουν δεν εχουν μαθει,πως θα ζησουν;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πες με κυνικό ή όπως θες, αλλά μόνο στη δικαιοσύνη δεν ελπίζω. Εξάλλου, το δίκαιο είναι μία έννοια τόσο υποκειμενική όσο και η πολιτική. Μάλλον επειδή και τα δύο εξαρτώνται από συμφέροντα και μία ευρύτερη κοινωνική ηθική που μετασχηματίζεται αενάως.

cynical είπε...

celin,

ο κοινος και απαραβατος κανονας που ισχυσε και ισχυει παντου και παντα ειναι οτι: από το δανεισμο βγαζουν χρηματα και αυτοι που δανειζουν και αυτοι που κανουν τις συμφωνιες.


Και αντιστροφα. Συναπτουν δανεια για να βγαλουν χρηματα αυτοι που τα συναπτουν.

Δες οποιο βιβλιο για το χρεος θες. Ολοι τα ιδια λενε.

cynical είπε...

Δειμε,

εχεις δικαιο. Μονο που το εννοουσα αλλιως: οτι οποιος προσωπικα θεωρει οτι εχει δικαιο, διαθετει και περισσοτερο πεισμα για να φερει σε περας μια υποθεση.

στελιος είπε...

Μην περιμένουμε, ας πάρουμε πρωτοβουλίες.
Ανέβασε το ζήτημα στο youpay , μετά κάλεσε επιτροπή πρωτοβουλίας εθελοντών, υπάρχουν σχολιαστές με γνώση και διάθεση ,και θα δεις μετά τι έχει να γίνει!!
Είμαι μαζί σου!

halyvas είπε...

Έχει δίκιο η cynical. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα ο έλεγχος των "βιβλίων του χρέους". Νομίζω ότι η Πρωτοβουλία των Οικονομολόγων το έχει βάλει από την αρχή σωστά και, απ' ό,τι έχω δει, τουλάχιστον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέτει το ζήτημα. Η γνμώμη μου είναι ότι αυτός ο λαϊκός-εργατικός έλεγχος πρέπει να απαιτηθεί και να γίνει στόχος όλου του κινήματος. Σ' αυτό σίγουρα θα βοηθούσε και μια "κυριλάτη" πρωτοβουλία από... έγκυρες προσωπικότητες.

cynical είπε...

halyvas,

επειδη εμενα μου φαινεται αυτονοητο, θα ηθελα να ξερω αυτοι που δεν το συζητουν με τι σκεπτικο δεν το βαζουν στην ατζεντα τους.

Οταν σου ερχεται στο σπιτι ενα χαρτι και σου λεει χρωστας τοσα και τοσα, το πρωτο που κανεις δεν ειναι να ψαξεις από πού προερχονται τα χρεωστούμενα;

Ανώνυμος είπε...

@napo

Καλα, η απογραφη των δημοσιων υπαλληλων που εκανε η καθ' ολα ειλικρινης σημερινη κυβερνηση, τους εβγαλε περιπου 800000.
Εσυ παιδακι μου, πως τους μετρησες και τους εβγαλες διπλασιους;
Και σ' αυτο μας κορο'ι'δεψε ο γιωργακης;

Napo είπε...

@anvnymos

απο προεδρο ΕΛΜΕ αθηνας 288.946 εκπαιδευτικους στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση μονο!

αν προσθεσεις δημοτικα νηπια και πανεπιστημια βγαζεις κανα 450000

αν προσθεσεις και διοικιτικους υπουργεια κομματικα γραφεια και τεμπεληδες συμβουλους που καθονται στο σπιτι και καλα γραφουν βιβλια μαζευεις 500000.

εν συντομια οι υπαλληλοι ειναι 1.5 εκατ.
εισαι σιγουρος πως εχει η κυβερνηση υπολογισει τους συμβασιουχους?
εχει υπολογισει στρατο αστυνομια παπαδες και νομαρχιες
εχει υπολογισει βουλη δικαστικους κτλ ανεξαρτητες αρχες?
εχει υπολογισει δεκο τυπου ερτ δεη λιμανια οσε?

εχει υπολογισει αλλο ενα εκατ. συνταξιουχους?

μιλαμε για κανα 2-3 εκατ.
ολα αυτα ειναι οικογενειες αρα βαλε 5-6 εκατ. ατομα

οι υπολοιποι που ειναι και καλα ιδιωτικοι οι μισοι ειναι συμβεβλημενοι με το δημοσιο και ζουν με παχουλες συμβασεις πενταπλασιες του κανονικου
ποιος τους πληρωνει αυτους εγω και εσυ δεν τους πληρωνουμε?

μονο στο δικο μου στενο οικογενειακο κυκλο εχω μετρησει 35 ατομα εκ των οποιων τα 25 ζουν απο το δημοσιο αμεσα και οι 32 ειτε αμεσα ειτε εμμεσα

cynical είπε...

Napo,

και παλι λιγα λες...

Χωρανε κι αλλα δυο-τρια εκατομμυρια.

Robopsychologist είπε...

Αυτό το blog είναι διαμαντάκι, πολύ χαίρομαι που το ανακάλυψα.
Και ναι, όταν έρθει φουσκωμένος ο λογαριασμός, το πιο φυσικό είναι να ζητήσεις αναλυτικό λογαριασμό. Πριν πληρώσεις το οτιδήποτε.

Napo είπε...

μη βιαζεσαι τωρα τα χριστουγεννα θα δωσει παλι η κυβερνηση επιδοματα και συνταξεις στους σκοινιτες και δενδρητες απο πακισταν και βουλγαρια και θα δεσει το γλυκο

cynical είπε...

Napo

τωρα τα καταλαβα ολα!

cynical είπε...

Robo,
ελα ντε! Στοιχειωδες Watson.

οι ολυμπιακοι αγωνες; πού τους βαζεις αυτους; Οι απ' ευθειας αναθεσεις;

και πιο παλια, επι Ανδρεα, οι προβληματικες; Τις ξεχασαμε;

Ανώνυμος είπε...

@napo
Δικιο εχεις. Μου ξεφυγε. Ηταν ποτε δυνατο ο γιωργακης να πει την αληθεια;
Αν υπολογισεις και τους πεθαμενους συνταξιουχους του δημοσιου, απο την υπαρξη του νεωτερου ελληνικου κρατους μεχρι σημερα που οι απογονοι τους εισπρατουν, ακομη, τη συνταξη τους, δεν θα κανουν καμμια 40000000;

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως ήταν φως φανάρι η ναπολεόντειος εμμονή στους 'άπλυτους' προηγούμενου ποστ. Ανάβω το θερμοσίφωνα.