Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Χρέη παράνομα και απεχθή: Η περίπτωση του Εκουαδόρ


Με εξωτερικό δημόσιο χρέος γύρω στο 125% του ΑΕΠ σήμερα και με το πιο ευοίωνο σενάριο να το ανεβάζει σε κάνα δυο χρονάκια στο 150%, δεν έχουμε και πολλούς δρόμους να πορευτούμε. Ή μας τρώει ή το τρώμε. Η κυβέρνηση προς το παρόν ακολουθεί τον πρώτο ανθρωποφαγικό δρόμο. Υπάρχει όμως και ο δεύτερος, εξ ίσου εφικτός: να το «φάμε», δηλαδή εμείς, είτε ολόκληρο με μια χαψιά, είτε μέρος του, μπουκίτσες, μπουκίτσες...


Πολλές χώρες στα μεταπολεμικά χρόνια πήραν τη γενναία απόφαση να διαγράψουν μέρος τους χρέους τους, με πιο πρόσφατη και πιο γνωστή την περίπτωση της Αργεντινής. Ο λόγος που οι καταχρεωμένες χώρες δεν πράττουν το αυτονόητο είναι κυρίως δυο. Είτε οι κυβερνώντες βρίσκουν τον δανεισμό ως το προσφορότερο μέσο για ν’ αυξάνουν εις το διηνεκές και άκοπα τα περιουσιακά τους στοιχεία, υπεξαιρώντας μέρος των δανείων, είτε φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από τις αγορές ως τιμωρία. Αυτό το δεύτερο έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι δεν πολυισχύει. Ο αγορές δεν θέλουν τα κεφάλαιά τους να κοιμούνται και ο αποκλεισμός συνήθως κρατάει πολύ λίγα χρόνια.


Προφανώς με δάκτυλο των ισχυρών πιστωτριών χωρών του Βορρά, δεν υπάρχει σήμερα κάποιο νομοθετικό πλαίσιο, ή κάποιος διεθνής ανεξάρτητος οργανισμός στον οποίο να μπορούν να καταφεύγουν οι καταχρεωμένες χώρες για να απαλλαγούν νομίμως από το σύνολο ή μέρος των δανείων τους, χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα ή απεχθή.


Παρά ταύτα ΜΚΟ και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην υπόθεση διαγραφής χρεών του τρίτου κυρίως κόσμου, έχουν διατυπώσει διάφορα επιχειρήματα, ηθικά, πολιτικά, οικονομικά, νομικά και περιβαλλοντικά, τα οποία μια χώρα μπορεί να επικαλεστεί και να προβάλλει προς τους πιστωτές της. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως απεχθές χαρακτηρίζεται ένα χρέος στο οποίο συντρέχει ένα από τα τρία: 1) είτε έχει συναφθεί από δικτατορικά/δεσποτικά καθεστώτα με στόχο την εδραίωση της θέσης τους, 2) είτε τα χρήματα αυτά δεν πήγαν προς το συμφέρον του λαού, παρά ιδιοποιήθηκαν από το στενό περιβάλλον των κυβερνώντων και 3) είτε η ως άνω κατάσταση ήταν εις γνώσιν των πιστωτών, δηλαδή όταν λείπει η συναίνεση, όταν δεν υπάρχουν οφέλη για το λαό, και όταν οι πιστωτές γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρξουνε οφέλη.


Ο χαρακτηρισμός ενός χρέους ως παράνομου δεν έχει νομική υπόσταση. Με τα χρόνια όμως έχουν διαμορφωθεί κάποια κριτήρια από διάφορες περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Τέτοια είναι, όταν 1) το χρέος συνάπτεται από δικτατορικά καθεστώτα, 2) τα επιτόκια δανεισμού είναι υπερβολικά, 3) υπάρχει γνώση ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και 4) οι όροι που επιβάλλονται (συνήθως από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα) εξοντώνουν οικονομικά τη χώρα με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η δυνατότητα αποπληρωμής.


Στα καθ’ ημάς, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το συσσωρευμένο από το 1980 και εντεύθεν εξωτερικό χρέος, δεν είναι στο σύνολό του καθαρό. Έχουν φτάσει στ’ αυτιά μου, μπορεί και στα δικά σας, φήμες για μίζες και παράνομους πλουτισμούς, για εξοπλισμούς που δεν παρελήφθησαν ή παρελήφθησαν ελαττωματικοί και διάφορα άλλα ανήκουστα. Κοντολογίς, μας έρχεται να πληρώσουμε ένα παρα-φουσκωμένο λογαριασμό για τον οποίον οι πλείστοι εξ ημών δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα, για το πώς προέκυψε. Το να ζητήσουμε λοιπόν, όπως θα έκανε κάθε συνετός νοικοκύρης, το άνοιγμα όλων των δανειακών συμβάσεων από κάποιο χρόνο και μετά, κάθε άλλο παρά αποκοτιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το αντίθετο μάλιστα.


Για καλή μας τύχη, κάτι τέτοιο επιχείρησε προσφάτως, και εστέφθη μάλιστα με επιτυχία, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορρέα. Ο Κορρέα ανέλαβε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2007, και τον Ιούλιο του ιδίου έτους, είχε ήδη συστήσει διεθνή επιτροπή με σκοπό την επανεξέταση των δανειακών συμβάσεων της χώρας, αρχής γενομένης από το 1976, παρά το γεγονός ότι το χρέος που είχε παραλάβει, γύρω στα 11 δις δολάρια, αντιπροσώπευε το 25% του ΑΕΠ. Η επιτροπή αυτή, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε, και δουλεύοντας εντατικά για ενάμιση περίπου χρόνο, κατόρθωσε να στοιχειοθετήσει ότι ένα μέρος του χρέους ήταν όντως απεχθές. Για παράδειγμα, βρέθηκε ότι οι Citigroup Inc., και J. P. Morgan κάποια στιγμή μονομερώς, και χωρίς την τυπική έγκριση της κυβέρνησης, είχαν προβεί σε αναδιάρθρωση αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού σε τιμές γύρω στο 10%-12%. Επίσης, ότι τα 2/3 των δανειακών υποχρεώσεων ήταν για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, και το χειρότερο όλων, ότι το 86% των νέων δανείων πήγαιναν για αποπληρωμή των παλαιών.


Με το πόρισμα αυτό, των 172 σελίδων, στο χέρι και με την υποστήριξη του λαού του Εκουαδόρ, ιδίως των ιθαγενών, πάγιο αίτημα των οποίων ήταν η διαλεύκανση του χρέους, αλλά και άλλων κρατών της Λατινικής Αμερικής, τον Νοέμβριο του 2008, ο Κορρέα προχώρησε σε στάση πληρωμών. Τον δε Απρίλιο του επόμενου έτους, η υπουργός του επί των οικονομικών σε ταξίδι της στην Ευρώπη κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με το 91% των πιστωτών και να αγοράσει παλιά ομόλογα που έληγαν το 2012 και 2030 στο 35% της αξίας τους.


Με βάση τα προηγούμενα, η Ελλάδα, θα μπορούσε να βρει αρκετά πατήματα για να χαρακτηρίσει μέρος του χρέους είτε παράνομο είτε απεχθές, και να το αρνηθεί, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη λαϊκή κινητοποίηση που θα απαιτήσει από την παρούσα κυβέρνηση (απίθανο) ή από μια προσεχή, το άνοιγμα των μαύρων βιβλίων. Ακολουθώντας τα βήματα του Κορρέα και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, κάτι τέτοιο φαντάζει παραπάνω από εφικτό. Ας μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα αντιμετώπισης του χρέους είναι πάνω απ’ όλα πολιτικό.


18 σχόλια:

el Romandante είπε...

ωραίο και χρήσιμο το άρθρο σου σου συνικαλ. Είμαι όλο και περισσότερο πεπεισμένος πια ότι η πιο ρεαλιστική και δίκαιη ίσως λύση να είναι η αναδιαπραγμάτευση.
Η προσπάθεια πρέπει να γίνει όμως για την κυβέρνηση που θα επιχειρήσει την αναδιαπραγμάτευση. Μια κυβέρνηση επίλεκτων που πιστεύω ότι θα προετοιμαστεί για το 2011 θα είναι για την εργατική τάξη μια τρύπα στο νερό.

Θανασης Ξ. είπε...

Ποιός να το κάνει εδώ βρε cynical;; Ο ηγέτης των πιστών ή ο Σαμαράς;;

Πιστεύω πως τελικά η Ευρώπη θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ να λύσει το πρόβλημα σ' ένα του ποσοστό ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, περικόπτοντας δηλαδή μέρος (ίσως και μεγάλο) των χρεών. Πρώτον, όλοι λίγο πολύ βράζουν στο ίδιο καζάνι. Δεύτερον, η Αμέρικα τυπώνει τρις. Τρίτον, μισθοί Κίνας ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να ισχύσουν στην Ευρώπη. Τέταρτον, η κρίση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ παγκόσμια όπως θέλουν να μας πείσουν.

Με άλλο τρόπο τα νούμερα ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ. Κι αν δεν λύσουν το πρόβλημα ενδο-ευρωπαϊκά, είναι ολοφάνερο πως θα διαλυθούν και θα στραφει ο καθένας όπου μπορεί. Που όμως ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ τις τράπεζες...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στην ουσία για ένα ευοίωνο οικονομικό μέλλον βραχυπρόθεσμα, προτείνεις στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και στο πλαίσιο της ΕΕ, να ρισκάρει η κυβέρνηση σε υπέρτατο βαθμό στη στάση πληρωμών υποθηκεύοντας το μακροπρόθεσμο μέλλον. Είμαστε σίγουροι αφενός μεν ότι τούτο στο πλαίσιο της ΕΕ δε σημαίνει ουσιαστικά πόλεμο -οικονομικό ή κυριολεκτικά;

cynical είπε...

Δειμε,

δεν ρισκαρεις τιποτε. Διαπραγματευεσαι! κατι που η κυβερνηση ουτε αγγιξε. Παραδοθηκε, το ιδιο θα κανει και τωρα.

Δες τι γραφω για εκουαδορ. Ομοιως ο Κιρτσνερ ανελαβε το 2003 και το 2006 η Αργεντινη ηταν πισω στις αγορες.

Διαγραφες χρεων εχουν συμβει πολλες φορες μεταπολεμικα.Δες Ρωσια Τουρκια. Ξελαφρωσαν και μπορεσαν να αναπτυχθουν ταχυτεαρ. Οπως και η Αργεντινη.

Να σου πω και το μυστικο. Οταν εισαι υπερχρεωμενος ο,τι και επιτοκιο να βαλουν οι αγορες, ενδομυχα ξερουν οτι δεν θα τα παρουν. Αμα ομως θελησεις να δανειστεις ξελαφρωμενος, εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να τα παρουν πισω. Δες το και ετσι.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίσως στο τελευταίο να έχεις δίκιο. Το ατυχές των παραδειγμάτων του Εκουαδόρ και της Αργεντινής είναι ότι ούτε είχε μεσολαβήσει κάποια διεθνής κρίση, ούτε έλαβες υπόψη τους πολέμους που αντιμετώπισαν (και βέβαια το σωρό από νεόπτωχους που ακολούθησαν). Απλά ήταν μια ανεξάρτητη κυβέρνηση από ξένες δυνάμεις, που ωστόσο, αύξησαν δραματικά την τοπική φτώχεια (ειδικά η Αργεντινή). Η ανάπτυξη άρχισε να εμφανίζεται μετά από αρκετά -θα έλεγα- χρόνια.

nikos__alfa είπε...

Είναι φανερό από τα σχόλια στο άρθρο σου Κυνική πόσο έχει περάσει η τρομοκρατία της Τρόικας της κυβέρνησης και των τραπεζιτών στον κόσμο!Τους δύο τελευταίους αιώνες (19οκαι 20ο)έχουν σημειωθεί 286 χρεωκοπίες ,είτε ως στάσεις πληρωμών είτε ως αναδιαρθρώσεις χρέους,κρατών ,εκ των οποίων οι τρείς αφορούσαν την Ελλάδα και φυσικά για κανένα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι σύμμαχοι των τοκογλύφων που μας γδέρνουν το τομάρι σήμερα!
Αν δεν κυβερνούσε σήμερα αυτή η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη αλλά μια κυβέρνηση με στοιχειώδη πολιτική βούληση να υπερασπιστεί την χώρα και τους εργαζόμενους και όχι να αντιγράφει τις θελήσεις των πιστωτών με μια δανειακή σύμβαση που ούτε καν έχει ψηφιστεί από την Βουλή,το θέμα του χρέους θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά και ήδη θα είχε δρομολογηθεί ένα βαθύτατο κούρεμα τουλάχιστον όσο έχει προσδιορίσει η ίδια η αγορά ομολόγων!
Αντιγράφω από τους Financial Times
http://anemogastri.blogspot.com/2010/11/blog-post_23.html
ότι το ομόλογο 30ετούς διάρκειας του Ελληνικού δημοσίου αποτιμάται σήμερα στο 50% της αξίας του από τους αγοραστές ενώ ο Γιωργάκης και ο Ξεφτεροκωνσταντίνου σκίζουν τα ρούχα τους διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι θα αποπληρώσουμε το 100% του χρέους!Χρειάζεται άραγε να προσθέσουμε τίποτε άλλο αφού ήδη οι "αγορές" έχουν κάνει τις δικές τους αποτιμήσεις;
Αλλά ξέχασα εμείς είμαστε ενάντια στις αγορές και τους κερδοσκόπους!
Όσο για την Αργεντινή γιατί ξεχνάμε τόσο εύκολα ότι στην αρχή της κρίσης επενέβη το ΔΝΤ το οποίο κράτησε το πέσο συνδεδεμένο με το δολάριο και οδήγησε μέσα σε τρία χρόνια την οικονομία σε τεράστια ύφεση ,το χρέος σε άνοδο και την κοινωνία σε τέτοια εξαθλίωση που αναγκάστηκε ο Ντε Λα Ρούα να φύγει με ελικόπτερο;
Αυτό θέλουμε να γίνει και στην Ελλάδα;Τέτοια εξαθλίωση ώστε να τους πάρουμε με τις πέτρες όπως στην Αργεντινή η πρέπει να κάνουμε κάτι πριν φτάσουμε σαυτό το σημείο;Και ναφήσουμε τα χαζά και τα χαμένα ότι με τον Πάγκαλο θρονιασμένο στον σβέρκο μας θα δούμε άσπρη μέρα!
Μόνο στην Αράχωβα!

ΥΓ Καλή χρονιά σε σένα και στους φίλους αυτού του ιστολογίου!

Κώστας.Κ είπε...

Τρεις παρατηρήσεις σε όσα ωραία λέγονται.
Πρώτο, η Αργεντινή ακόμη και σήμερα δεν έχει επανέλθει ουσιαστικά στις διεθνείς αγορές. Δεύτερο, το χρέος που αναδιάρθρωσε το Εκουαδόρ ήταν ασήμαντο για τις τράπεζες (λίγα δισ.), ενώ δεν γνωρίζουμε τι ανταλλάγματα δόθηκαν κάτω από το τραπέζι σχετικά με την οικονομία της χώρας.
Τρίτο, η περίοδος όπου έλαβαν χώρα προηγούμενες αναδιαρθρώσεις χρεών (πχ Ρωσία) ήταν ριζικά διαφορετικές από την σημερινή αφού τότε η διεθνής οικονομία δεν αντιμετώπιζε τα προβλήματα της τρέχουσας συστημικής κρίσης.
Η Cynical έχει δίκιο να προτείνει την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με στόχο τη διαγραφή σημαντικού μέρους του γιατί άλλη λύση με ταυτόχρονη ανάπτυξη δεν υπάρχει. Απλή επιμήκυνση χρέους αποτελεί παράταση του επιθανάτιου ρόγχου της ελληνικής κοινωνίας. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν οι εσωτερικοί πολιτικοί όροι για να διαπραγματευτούμε κάτι τέτοιο σήμερα.

nikos__alfa είπε...

Κώστα ,επειδή γνωρίζω το πνεύμα σου, νομίζω πρέπει να διορθώσεις το σχόλιο σου ,γιατί κάποιος (που δεν σε ξέρει)μπορεί να φτάσει στο συμπέρασμα ,με την κατακλείδα σου,ότι υπονοείς να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η κατρακύλα της χώρας υπό τον ΓΑΠ και τον Ξεφτεροκωνσταντίνου!
Κάτι που βέβαια δεν εννοείς, όπως πιστεύω για σένα!

Κώστας.Κ είπε...

Νίκο έχεις δίκιο, δεν έθεσα ολοκληρωμένη την άποψή μου, ίσως γιατί δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι και γιατί χρειάζεται κάποια έκταση για να γίνει κατανοητή σε αντιδιαστολή με τις άλλες απόψεις.
Εν συντομία, πάντως, θεωρώ πως τα προβλήματα των χρεών, της λιτότητας και της ανεργίας είναι πανευρωπαϊκά και πρέπει να αντιμετωπισθούν αναλόγως, με τη σύγκλιση και ενοποίηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών αγώνων εντός της ΕΕ. Τα συμφέροντα των ελλήνων εργαζομένων δεν διαφέρουν από αυτά των πορτογάλων, των ισπανών, των ιρλανδών, ακόμη και των γερμανών και όπως το κεφάλαιο προσπαθεί να τα επιλύσει με τους δικούς του όρους σε ένα υπερεθνικό επίπεδο (αλλά συνεχώς σκοντάφτει στα επιμέρους εθνικά συμφέροντα) το ίδιο και περισσότερο πρέπει κα μπορεί να πράξει το εργατικό κίνημα αναπτύσσοντας τον διεθνισμό του με την προβολή κοινών αιτημάτων (διαγραφή χρεών, μείωση εργάσιμου χρόνου, αγώνας για την ειρήνη). Θεωρώ πως το ζήτημα δεν είναι η έξοδος ή μη από το ευρώ όπως εσφαλμένα τίθεται από πολλούς στα πλαίσια μιας εθνικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά η κλιμάκωση κοινών εργατικών στόχων και αγώνων για την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ενοποίηση από τα κάτω.

nikos__alfa είπε...

Αγαπητέ Κώστα με συγχωρείς που σε κούρασα κάπως αλλά μου φάνηκε πως έπρεπε να συμπληρώσεις τη θέση σου.
Και να συμπληρώσω κιεγώ τη δικιά μου ,επειδή εμείς έχουμε το μεγαλύτερο αγγούρι, όλοι ξέρουμε που,πρώτος και όχι βέβαια μοναδικός στόχος μας πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση του κατά μεγάλο μέρος επαχθούς χρέους με βαθύτατο κούρεμα αυτού και δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο της οικονομίας.Αυτός ο στόχος με την κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να συσπειρώσει και άλλους Ευρωπαίους εργαζόμενους ,φτάνει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα να μπορέσει να πάρει και να στηρίξει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με αιτήματα μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρώπης και πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης αυτής.Οι πρωτοβουλίες και η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση του ΓΑΠ και στην ΕΕ δεν μπορούν να περιμένουν και το βάρος μας ανήκει για την δημιουργία μιας πλατιάς συμμαχίας που θα επιταχύνει τις εξελίξεις και θα ανατρέψει τα σχέδια της επιμήκυνσης και του δεσίματος της χώρας για την επόμενη δεκαετία!
Επιτέλους όλοι ας πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν!

cynical είπε...

Θαναση, διαβαζα σημερα οτι και η ΕΚΤ τυπωσε καποια δις. Δλδ αγορασε κρατικα ομολογα, αλλα δεν μπορεσε να μαζεψει το ισοποσον απο τις τραπεζες. Υπολειπεται κατα 13 δις. Τι σημαινει αυτο;
Οτι το τρικ του Τρισε πνεει τα λοίσθια.

Διεκδικώντας ομως οι λαοι μειωση ή απαλειφή του χρεους και τελικα επιτυγχανωντας το, σημαινει πολλα περισσοτερα πραγμτα, απ' ότι αν το κανουν οι ιδιοι οι πιστωτες.

ΣΗμαινει αλλαγη συσχετισμων και ...αέρα στα πανιά για περισσοτερα.

cynical είπε...

El Romandante,

δεν ειναι μονο που το χρεος ειναι βαρυ, ταυτοχρονα ειναι και αδικο. Πολυ αδικο να πληρωσουμε εμεις τα σπιτια του Ακη, τα μαυρα των κομματων, και τα 50 ακινητα του Βουλγαρακη, ή τις βιλες του Ρουσοπουλου. Και ποσα άλλα.

Κι επειδη οι κλεφτες πανε να τα φορτωσουν σε μας, και επειδη εχουν καταφερει να καταστησουν πολυ κοσμο ενοχο, γιυατο λεω να ανοιξουν οι δανειακες συμβασεις. να δουμε τελος παντων ποιοι τα εφαγαν και ποσα. Αν δεν προκειψει τιποτε, τοτε, μαλιστα, τα φαγαμε εμεις, οποτε σαν κυριοι θα τα πληρωσουμε.

Γιατι να μη δεχτει μια κυβερνηση να το κανει, αν θεωρει οτι εχει καθαρα τα χερια;

Ε;;; Εδω πρεπει να πιεσουμε. Νομιζω οτι το ανοιγμα των βιβλιων θα μπορει να υποστηριχτει απο τον καθενα. Ειναι τοσο αυτονοητο.

cynical είπε...

Νικο και Κωστα

εχουν ειπωθει τοσα πολλα για την Αργεντινη...

Ασχετο αν ο Κιρτσνερ ειχε βγει ξανα στις αγορες απο το 2003 που ανελαβε, το 2006, το θεμα ειναι οτι αν δεν επεφτε η κυβερνηση ντε λα Ρουα, οι νεκροι αργεντινοι δεν θα έβρισκαν χωρο στα νεκροταφεια για να θαφτουν.

Δλδ η Αργεντινη χειροτερεψε σε σχεση με την ΔΝΤ εποχη; Αν ειναι δυνατον!Αυτο να εχουμε στο νου μας και οχι το ποτε βγηκε η αργεντινη στις αγορες.

προφανως και καθε περιπτωση χωρας ειναι διαφορετικη και οι αναδιαρθρωσεις ποτε δεν λαμβανουν χωρα στο ιδιο περιβαλλον. καθε περιπτωση ειναι μοναδικη. το ιδιο θα ειναι και η δικη μας.

Δλδ, πιστευει κανεις οτι με αυτη τη συνταγη θα παμε καλα;

Τοτε γιατι κωλυσιεργουμε;

τελος παντων, εγραψα και μια επομενη αναρτηση για το πως το βλεπω το χρεος.

cynical είπε...

Ευχαριστω Νικο για τις ευχες, Η μαιμου κι εγω ανταποδιδουμε....

nikos__alfa είπε...

Κυνική μας αγαπητή ευχαριστώ και ευτυχώς που δεν θύμωσε η ...μαιμού που δεν την ανέφερα ιδιαιτέρως!
Περιττό να πω που και ..αν συμφωνούμε, έτσι;

Napo είπε...

"Πολυ αδικο να πληρωσουμε εμεις τα σπιτια του Ακη, τα μαυρα των κομματων, και τα 50 ακινητα του Βουλγαρακη, ή τις βιλες του Ρουσοπουλου. Και ποσα άλλα"

επειδη ακουγεται ακομα αυτος ο λαικισμος παρολες τις εξεταστικες και τα λοιπα καλο ειναι να επιβεβαιωνουμε καποια πραγματα με στοιχεια αντι να ισωπεδωνουμε τα παντα
η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας


ο ακης απο οσο ξερουμε εχει τα σπιτια του απο την γυναικα του και τις offshore συνεπως καμια ζημια για τον ελληνικο λαο (που τον εξελεξε)
τα μαυρα των κομματων ηρθαν απο δοσοληψιες της siemens και οχι απο δοσοληψιες του δημοσιου με τη siemens και απο οτι φενεται δεν ειναι ουτε το 1% των χρηματων που δαπανα ο ελληνικος λαος καθε χρονο για εκλογικες επιδοτησεις
για το βουλγαρακη καλο ειναι να μην καταφευγουμε σε φασιστικες τασεις οικογενειακης ευθυνης
Μονο ο χιτλερ κατηγουρσε ανθρωπους για το τι επραξαν οι συγγενεις του
Τελος οσον αφορα το ρουσοπουλο περα του οτι δεν βγηκε απολυτως τιποτα να υπεθυμισω πως μιλαμε για τον μεγαλυτερο δημοσιογραφο της χωρας με γυναικα επισης την μεγαλυτερη δημοσιογραφο της χωρας? δηλαδη σαν να λεμε διδυμο πρετεντερης-τρεμη
Λογικο δεν ειναι να εχουν πολλα εκατ. απολαβες?

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΝΑΠΟ: ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ NTRENET ΑΦΟΥ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΚΑ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ.ΕΙΣΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΞΕΣΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.ΠΡΩΦΑΝΩΣ ΕΙΣΑΙ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΣ/Η ΟΠΟΤΕ ΑΛΛΑΞΕ ΠΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τις περιπτωσεις Ακη Βουλγαρακη και Ρουσόπουλου και σε σχέση με τους λογαριασμους Δημ Χρεους τα πραγματα ειναι πανω κατω παρόμοια....Οι παρανομίες που ενδεχόμενα εχουν γίνει μπορουν να προκυψουν ΜΟΝΟ απο το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ...Δηλ θα παρουμε το αθροισμα των φορολογικών δηλώσεων της τελευταιας 20ετιας της συζυγου του Ακη και του Ρουσοπουλου του Βουλγαρακη κλπ και θα ανακαλυψουμε τα εισοδήματα....Συμφωνουν με τα περιουσιακά στοιχεια ?? Συμφωνουν ..Ολα ΟΚ..Δεν συμφωνουν?Πρεπει να κληθεί ο υποπτος να δικαιολογήσει τα εισοδήματα....Οπως δουλεύει το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σημερα ειναι αδυνατον να γίνει..Προφανως γιατι θα χρειασθεί να ανοιξουν λογαριασμοί...και δεν το δεχεται ΚΑΝΕΝΑΣ.....Ετσι θα γινει και με το Δημ Χρεος...Γιατι? Γιατι θα γεμίσουν οι φυλακές απο τα λαμόγια...!! ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ!!ΤΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ SIEMENS Η ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΡΕΙΩΝ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ...ΠΟΛΥ ΠΙΑΘΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜ ΧΡΕΡΟΣ.ΤΟ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ειναι ο Μαντέλης που παραδέχτηκε χρηματισμό και σε λιγο καιρο θα χρειασθεί να ανακαλεσει την αρχική του κατάθεση ότι τα πηρε απο την Siemens...Και αυτό διότι ακομα οταν ανοικτηκαν οι αντιστοιχοι λογαριαμοι στο τέλος δεν θα προκύψει απάτη κατα την Ελλην Δικαιοσύνη!!! ....Η Siemens σου λεει "εγω ότι λεφτά εδωσα, τα εδωσα στον Χριστοφοράκο με σκοπο να διευκολύνει την κατοχύρωση εργων στην Ελλάδα...Δεν του ειπα λάδωσε..του ειπα φτιαξε ανταγωνιστικές προσφορές και κέρδισε τις δουλειές καιτους διαγωνισμούς ..".Η υπόθεση μεταξύ Siemens Χριστοφοράκου έχει λήξει με την αγωγη που και καλα κατεθεσε εναντιον του η Siemens....H Siemens δηλαδη στην τελική, σου λέει ¨Με εξαπάτησε ο Χριστοφοράκος γιατι του εδωσα λεφτα και μου τα φαγε....Δεν ξερω που τα έδωσε...Ανοιξε τους λογαριασμούς του "
Ο Χριστοφοράκος σου λεει "Ο Μαντελης λέει ανοησίες...Εγω δεν λάδωσα κανεναν Μαντέλη...Τα λεφτα που επαιρνα aπο την Siemens αφορουσαν λειτουργικά έξοδα και αμοιβες στελεχών... "
Ετσι προκύπτει στασιμότητα....Αντιθετα εκει που εξυχνιάστηκαν υποθέσεις και απεδειχθη ο χρηματισμός εγινε ΜΟΝΟ με ανοιγμα λογαρισμών και συμβασεων εργων και διαγωνισμών ότι ακριβως λεει το άρθρο δηλ και όχι με λογαριασμούς εταιρειών...(αντιστοιχες υποθέσεις Siemens στην Νορβηγια και στην Ουγγαρια)