Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Το «Αριστερόμετρο»


Τα τελευταία χρόνια, κυρίως σ’ αυτά που ακολούθησαν την πτώση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετίας, γινόταν πολύς λόγος, και δικαιολογημένα, για τη φυσιογνωμία της Αριστεράς, για το νέο ρόλο που καλείται να παίξει, ακόμα και για την αναγκαιότητα ύπαρξής της, μιας και το αντίπαλο δέος αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, "ανωτέρας ποιότητας" και ανθεκτικότητας. Σιγά, σιγά, με την ταυτόχρονη αποπολιτικοποίηση της νέας γενιάς, της αποκλιμάκωσης των παθών και της εισβολής στο εποικοδόμημα ενός πλέον ατομικιστικού και ηδονοθηρικού τρόπου ζωής, οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά άρχισαν να αμβλύνονται, να συγχέονται και να θολώνουν.

Παλιότερα, ενώ ο αριστερός ήταν αυτό, εκείνο και τ’ άλλο, που σαφώς διαχωριζόταν από το εκείνο και ετούτο του δεξιού, σήμερα φαίνεται ότι διατρέχουμε περίοδο κρίσης των ορισμών, ώστε να μην μπορούμε να διακρίνουμε με αξιοπιστία, τους μεν από τους δε. Διάκριση που εκ παραδόσεως γινόταν, και οφείλει να συνεχίσει να γίνεται με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια.

Έτσι νομίζαμε μέχρι πρόσφατα, οι αδαείς και έτσι νομίζανε και οι πατεράδες μας. Είχαμε όμως παραβλέψει τον παράγοντα Επιστήμη και τις λύσεις που αυτή δύναται να προσφέρει στα παντοειδή προβλήματα της ανθρωπότητας, από τα υλικά, μέχρι κι αυτά της καρδιάς. Τι απεφάνθησαν λοιπόν οι επιστήμονες;

Ότι αγαπητοί μου, πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε, τις μπερδεψιές, τις πλάνες και τις παρεξηγήσεις, όπου ο ένας, που δήλωνε αριστερός, συμπεριφερόταν σαν δεξιός και ο άλλος που δήλωνε δεξιός, από τις κουβέντες και τις πράξεις του, κάλλιστα θα πέρναγε και για αριστερός. Τα πράγματα είναι απλά, διότι τόσο η αριστεροσύνη όσο και η δεξιοσύνη μπορούν πλέον να ποσοτικοποιηθούν και να μετρηθούν με αντικειμενικές και αξιόπιστες διαδικασίες.

Θυμάστε που παλιά, χάριν παιδιάς μιλούσαμε στα πηγαδάκια για το φανταστικό «αριστερόμετρο» που θέλαμε να εφεύρουμε για να πιστοποιούμε τη γνησιότητα των φρονημάτων των συνομιλητών μας, αντί να σπαζοκεφαλιάζουμε; Ε, λοιπόν, το «αριστερόμετρο» είναι πλέον γεγονός, όχι σαν κάποια φουτουριστική μηχανή με γρανάζια και τροχαλίες, αλλά σαν πιστοποιημένη διαδικασία, πατέρες της οποίας απετέλεσαν εξέχοντες καθηγητές των Πανεπιστημίων της Nebraska, Urbana-Champaign στο Illinois, και Virginia.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά που διαθέτει, είναι ότι δεν αξιώνει από τον χρήστη του καμιά ιδιαίτερη γνώση, ούτε κρίση, ούτε οξύνοια για ν’ αποφανθεί, παρά μονάχα μερικές, έξι για την ακρίβεια φωτογραφίες, εκ των οποίων η μια να απεικονίζει μια μαύρη αράχνη στο πρόσωπο ενός παιδιού, η άλλη ένα αιματοβαμμένο πρόσωπο, η τρίτη μια σκουληκιασμένη ανοιχτή πληγή, η τέταρτη, ένα λαγουδάκι πασχαλιάτικο, η πέμπτη ένα χαρούμενο παιδάκι και ένα μπολ με φρούτα η τελευταία. Το πείραμα, που διεξήχθη στο εξωφρενικό δείγμα 46, εντελώς φανατισμένων ενηλίκων, εκ των οποίων οι μισοί δήλωναν αριστεροί και οι άλλοι μισοί δεξιοί, συνίστατο στο συσχετισμό των αντιδράσεων φόβου ή ευχαρίστησης που έδειχνε ο καθένας του στη θέα των παραπάνω φωτογραφιών, με τα πολιτικά του φρονήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που είχαν τις πιο ήπιες αντιδράσεις στη θέα των φωτογραφιών, ήταν και αυτοί που είχαν και αριστερές πολιτικές αντιλήψεις σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ, την κοινωνική πρόνοια κ.α. Ενώ εκείνοι που έδειχναν ν’ αντιδρούν βιαιότερα, τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της πολιτικής του Μπους πατρός, του Μπους υιού, του Πενταγώνου και της Σάρας συνάμα.

Συνοψίζοντας, η εμβριθής αυτή μελέτη υποδεικνύει ένα πολύ απλό και αποτελεσματικό τρόπο διαπίστωσης των πολιτικών φρονημάτων των πολιτών, ώστε να μην χρειάζεται πια ούτε να βασανίζονται για να τ’ ομολογήσουν, ούτε και σε ορό αληθείας να υποβληθούν.

Ενώ το βαθύτερο συμπέρασμα είναι, ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός μας λίγο πολύ, είναι θέμα ψυχολογικών προδιαθέσεων και γιατί όχι και DNA. Γιατί δηλαδή, να μην υπάρχουν και αντίστοιχα γονίδια που να μας προσδιορίζουν εκ γενετής;

Γεια σου ρε Αμερική με τις πρωτοπορίες σου και τις αμερικανιές σου!

Υ.Γ. Η πλάκα είναι ότι το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science (τεύχος Σεπτεμβρίου), από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά, με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

32 σχόλια:

VAD είπε...

Η πλάκα,όπως το λες...!Στα σοβαρά ο αριστερός είναι αριστερός,είναι στάση ζωής,δεν είναι ο ξύλινος λόγος,δεν είναι η αριστερά του Κολωνακίου,είναι η αριστερά του μεροκάματου,ίσως φανώ αναχρονιστικός,αλλά είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ της Γυάρου!Τώρα για το...αριστερόμετρο, από αμερικανιές δόξα τω θεώ!
Καλή σου μέρα από μακριά....

cynical είπε...

Καλή σου μέρα VaD και γω απο πολυ πιο μακρια σου γραφω. Και εχουμε μια λαμπρη μερα σημερα. Αστραποβολεί το σύμπαν. Αντε να τα πεις αυτα στους αμερικανους.Που οτι δεν μετριεται δεν εχει υπόσταση. Ειναι ανυπαρκτο.

Swell είπε...

Ελλιπής η εργασία των καθηγητών, αγαπητή μου Αλσήνικαλ. Δεν προέβλεψαν (άρα ούτε "μέτρησαν") τον τύπο του σταρχιδιστή και απολίτικου νεοέλληνα. Φαίνεται ότι μαζί με τη ΝΔ, πέφτει πλέον και η εγκυρότητα του Science...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που πρέπει να εφευρεθεί ,δεν είναι το αριστερομετρο αλλά το Μαλακομετρο ,αναγνωρίζω βέβαια τη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να μετρηθεί το άπειρο.

Και κάτι σχετικό με τον πρόλογο σας ,οι πολιτικές διάφορες ανάμεσα στην δεξιά και στην αριστερά ,σε επίπεδο κοινωνίας δεν έχουν αμβλυνθεί ,αντίθετα ,κατά την άποψη μου ,μετά την επικράτηση των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στο χώρο της δεξιάς θα έλεγα ότι έχουν οξυνθεί.

Ίσως να φαίνονται ότι έχουν αμβλυνθεί εξ αιτίας του πολιτικού λόγου και πράξεων των αυτοκαλλουμενων εκπροσωπών της αριστεράς .

Ανώνυμος είπε...

θα βρεθεί και το γονίδιο του θανάτου. πού θα πάει (θα το πει το science)

NdN είπε...

Καλησπέρα Cynical,

Για πρώτη φορά θα σου πω ότι η πληροφορία που μας παρέχεις είναι άχρηστη. Κανείς μας δεν ενδιαφέρεται για τα «θέματα των εξετάσεων», αλλά για τις λύσεις αυτών. Επομένως το να μας παρουσιάζεις ένα τεστ και το τι ακριβώς ρωτάνε, χωρίς να μας δίνεις τις σωστές απαντήσεις, δεν έχει νόημα.

Επειδή όπως έχεις παρατηρήσει είμαι πάντα επεξηγηματικός θα σου δώσω και παράδειγμα. Πες ότι βλέπω αύριο μια αγγελία «Ζητειται μηχανικός για πετρελαιοπηγή. Μισθός...πολλά!» Πάω και εγώ και βρίσκομαι μπροστά τα γραφεία Iraq Petroleum και με βάζουν να κάνω το τεστ. Να μην ξέρω τις απαντήσεις; Να πάω σαν το πρόβατο στη σφαγή; Γι αυτό σου λέω στείλε τις σωστές απαντήσεις!!

Nomad είπε...

Εγω παντως είμαι της αριστεράς με τις δεξιές τσέπες -έστω, γουανα μπη.

:ΡΡΡ

(σου μιλώ εντελώς γονιδιακά, εσύ χαραμίζεσαι εδώ, έπρεπε να σε έχει τσεκάρει ο βλακας ο Μακειν πριν απ αυτή την ξενερωτη την Πειλιν)

Ανώνυμος είπε...

όντως, κι εγώ δεν βλέπω χρηστικότητα στην συγκεκριμένη πληροφορία κι ελπίζω να μη σας πληγώνω ιδιαίτερα

cynical είπε...

Φαντάζομαι Αλσουέλ, οτι η επιτυχημενη αυτη ιδέα ειναι ζητημα χρονου να επεκταθει και σε άλλες εφαρμογές, όπως αυτες που αναφερεις για παράδειγμα.
Εδω παιδι μου πριν απο χρονια ειχαν περάσει εργασια για την αποδειξη της δρασης της ομοιοπαθητικης στο Nature, απο τον Benveniste, αλλα μετά τα μαζεψαν.

cynical είπε...

de Profundis καλημερα. Οι αρχηγοι αντικατοπτριζουν και το επιπεδο των απο κατω, συνηθως. Αριστερά χωρις θεωρητικο στηριγμα (ο Μαρξ ειναι υπο αιρεση και επακανονικοπιείται, αλλος καινουργιος που να δινει οραμα και διεξοδο εξω απο την academia) και χωρις αγωνες και συγκρουσεις, δεν λέει...Δικαιολογημενη η συγχυση και ημων και των εν λογω ερευνητων που συμφωνα με το trendy μονοπατι της αριστεράς ...μεταμοντερνιζουν.

cynical είπε...

Αυτο Γ@ιάννη,(το γονιδιο του θανατου) το κρατουν μυστικο για παρτη τους. Και θα το μοσχοπουλησουν στους λιγους και εκλεκτούς. Εμεις θα βρουμε το ελιξιριο της ζωής και θα πατσισουμε..

cynical είπε...

Απ' ότι κατάλαβα NdN, ειχαν παρει μισους δεδηλωμενους δεξιους και μισους καραδεδηλωμενους αριστερούς, τωρα για Αμερικη μιλαμε, να μην το ξεχναμε αυτό. Και ειδαν οτι οι δεξιοι (κατ' ομολογιαν τους), φοβοντουσταν παραπάνω απο τους αριστερούς στη θεα των συγκεκριμενων φωτογραφιων. Οποτε αν αντιστρεψουμε το πειραμα τί προκύπτει; Δυνατοτητα διακρισης. Αν το εφαρμοσεις στο γενικο πληθυσμό, μπορει αντι για φωτο να τους κάνεις "μπουυυυ" για παράδειγμα και να ξεχωριζεις αμεσως την ιρα απο το σταρι.
Αντι δηλαδη για γκαλοπ θα βρισκεις αμεσως τους Πασοκους και του Νεοδημοκρατες. Στα γκαλοπ απαντούνε πολλες φορες ο,τι τους κατεβει. Ενω εδώ τα αποτελεσματα θα ειναι επιστημονικώς εγκυρα.
Οταν λοιπον NdN, θα πας με το καλό στο Ιρακ (των Αμερικανων) και σου δειξουν μια φωτογραφια του ακατανόμαστου τοτε αν δεν φοβηθεις την εβαψες.. Τοσο απλες ειναι οι απαντησεις. Ή εσυ μπερδευτηκες με το πολισχιδες επιστημονικο πόνημα ή εγω δεν καταλαβα...

cynical είπε...

Αυτη η κατηγορια που αναφερεις @Νομάδα, δεν περιλαμβανεται. Το πειραμα όμως μπορει να βελτιωθει και να διαχωριζει και λεπτοτερες υποδιαιρεσεις. οπως κεντροδεξιος, κεντροαριστερος, δεξιοτερα της δεξιας, κ.λ.π. Καταλαβαινεις τωρα για να μην επεκταθώ. Αρες, μαρες κουκουναρες...

Οχι, δεν παω για αντιπρόεδρος. Γιατι δηλαδή για πρόεδρος δεν θα εκανα;

cynical είπε...

Κ. Κ.Κ.Μοίρη. Με τσακίσατε με αυτα που ειπατε. Εξυπονοείτε, δηλαδή οτι δεν υπαρχουν δυο ειδη να διαχωριστουν; Παρα μονον ένα, το: "οποιος προλαβει να κανει γιούργια στον ταβά με τα κουλούρια;"

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν δυο είδη τόσο εκφυλισμένα γενετικά που σε λίγα χρόνια θα είναι αδύνατον να τα διαχωρίζεις χωρίς να σου δείχνουν ID

άλλωστε αυτός είναι και ο απόλυτος τρόμος (σιγά τα αίματα), πως η ιδεολογία (θα) αποδεικνύεται πλέον δια της ταυτότητος και μόνον

λόγω , όχι έργω

OnWine είπε...

Βρε θηρίο, είχα καιρό να σε διαβάσω... κοίτα που έφτασαν τα ...πολιτικά σχόλια! Στο ...αριστερόμετρο!

Πρόσεξε όμως, σε ποιόν από εμάς θα το ...εφαρμόσεις... Ο Στέργιοςπ.χ., θα το σπάσει...

Καλώς σε βρήκα... ίδια και απαράλλαχτη, ίσως λιγο... μαυρισμνένη από το καλοκαίρι...

akrat είπε...

XAXA
την έβαψα...
δεν πάω...
τώρα τι εστί βερύκοκο?
αριστερά της Εδέμ?
αριστερά του καναπέως?
αριστερά του εδράνου?
αριστερά του επέκεινα?
αριστερά αφεντικά?
αριστερά αριστερά ... που είν' η αριστερά?
αριστερισμός του δεξιόστροφου θεαθείναι?
αριστερά πηδώ δεξιά ζω?
αριστερά τα πίνω και ίσια τραβώ τον δρόμο μου?
ουφ

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα,

Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πολλοί ακραίοι μη αριστεροί, κυρίως νεοφιλελεύθεροι, δεν έχουν βλάβη στον εγκέφαλο ή τουλάχιστον εγκεφαλική μετατόπιση προς τα δεξιά. Γι' αυτό μήπως έχει στοιχεία αλήθειας η έρευνα;

Ανώνυμος είπε...

Η πιο δύσκολη δουλειά είναι να απαντήσεις σε αμερικανόμετρα βλακείας. Τώρα όμως οι Αμερικανοί έρχονται δεύτεροι γιατί οι Άγγλοι θα μπορούν με το DNA να βρίσκουν από γεννησιμιού αν είσαι συμμορίτης, τρομοκράτης, αριστερός, εγκληματίας ( ίδια και όμοια τα έχουν, αν δε κάνω λάθος, όλα αυτά), δεξιός, λοξός, παραβατικός κλπ κλπ. Οπότε το αριστερόμετρο με προβληματίζει για την αποτελεσματικότητά του. Παλιοσίδερο το βλέπω (Μια χρησιμότητα θα είχε ίσως στη Σ. Ένωση πριν 25 χρόνια όπου αν μετρούσαν τα μέλη του κόμματος ίσως ακόμη έψαχναν γιατί δεν κουνιόταν ούτε γραμμή αριστερά η καταραμένη… αριστεροβελώνα!).

Οι απαντήσεις δόθηκαν από την ανάρτηση και τα σχόλια. Τα απόλαυσα.

Από τις πιο παλιές αμερικανιές ήταν η ανάλυση των επαναστατημένων μυαλών από την επίδραση των ηλιακών κηλίδων. Αν απαντούσαν οι αμερικανοί επιστήμονες σωστά σε αυτό θα πρόβλεπαν όλες τις εξεγέρσεις οι οποίες δεν είχαν καμιά κοινωνική αιτία αλλά ήταν αποτέλεσμα της επίδρασης των… κηλίδων πάνω στους νέους που τους εξάπτουν και… ξεκινούν επανάσταση!!!!

Η πιο παλιά ελληνική βλακεία που άκουσα ήταν ότι οι αριστεροί με την αποδοχή της ιδεολογίας τους αποκτούν άλλο αίμα (σλαβικό) και αυτό διαπιστώνεται… εύκολα… (γνωστός παλιός αρθρογράφος σε εφημερίδας της Θεσσαλονίκης περί το 1960)!!! Άρα μια αιματολογική εξέταση θα έβρισκε τους αριστερούς για να τους συλλάβουν τότε! (Τέτοια κόλπα είχαν και στον Μεσαίωνα οι Ιεροεξεταστές).

Όσο για το ποιος είναι πιο αριστερός ε, δόθηκαν και εδώ απαντήσεις. Αυτός που στη πράξη και στους αγώνες κρίνεται ως τέτοιος. Εγώ πάντως Σχολιαστή έχω υποκλιθεί πολλάκις σε πραγματικά παλικάρια και δε θα τους ανταγωνισθώ ποτέ. Μετά η ιστορία ας γράψει ότι θέλει.

Στέργιος

cynical είπε...

Γεια σου @Σχολιαστή, ανεπιστελλον μελος του μπλογκοχωριού. Καλώς τονα. Σκεφτομαι να οπτικοποιησω αυτη την εφευρεση και να την βαλλω on-line ωστε να ειναι διαθεσιμη στον καθένα για να βρισκει τι ειναι αν αισθανεται μπερδεμμενος. Ο Στεργιος θα γινει benchmark, δηλαδή θα καθοριζει την ανωτερη βαθμίδα της κλιμακας. Τωρα πρεπει να βρούμε και την κατώτερη. Βοηθειστε ωστε να το ολοκληρωσουμε...

cynical είπε...

κ. Κ.Κ.Μοίρη. Θα πρεπει τοτε να αυξησουμε την ευαισθησια του αριστερομετρου ώστε να πιανει και τις μικροτερες διαφοροποιησεις, της μιας και μονης ιδεολογιας. Μπορει ομως να βρει πολυ καλη εφαρμογη στα κομματα, για να ξερουμε για το μελλον.

cynical είπε...

@akrat καλημέρα: Για παράδειγμα, Αριστερά, όπως: "εδώ παππάς, εκει παππάς, πού είναι ο παππάς;",

cynical είπε...

Καλημέρα. Στέργιο, πολύ χρησιμες οι ιστορικές σου αναφορες σχετικα με τις προηγούμενες προσπάθειες να ποσοτικοποιησουν και να μετρησουν την αριστεροσυνη. Εξεπλάγην και χαρηκα που επιβεβαιωνεται ετσι οτι οντως υπάεχει συνεχεια στην ερευνα. Αυτη η εφευρεση ειναι παντός καιρού και ανωτερη φυσικά. Πού να περιμενεις τώρα να φουντώσουν οι ηλιακες κηλιδες!

cynical είπε...

Καλημέρα @Rider. Ολη η ερευνα ειναι consistent. Αν δεν ηταν ετσι αυτοι που την συνελαβαν, πώς θα την συλλαμβανανε αυτη την ιδέα;

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη cynical
Πιστεύω οτι το ΚΚΕ σήμερα έχει καταντήσει να αντιπροσωπεύει πολλές «αξίες» της σταλινικής ΕΣΣΔ, που βρίσκονται στον αντίποδα των αρχικών ιδανικών της επανάστασης του λαού στη Ρωσία.

Ποιές είναι αυτές; Η προπαγάνδα και η απόκρυψη της αλήθειας, η ανούσια ξύλινη συνθηματολογία, η προσωπολατρεία και η μηδενική ανοχή στην κριτική των «συμβόλων», ο φανατισμός και η αποφυγή του διαλόγου με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς...

Ανώνυμος είπε...

Ο «Ανορθόδοξος» βλέπω έβαλε μπρος το αριστερόμετρο στο ΚΚΕ εν όψει του συνεδρίου του. Οι βαριές κουβέντες όμως χρειάζονται και προσοχή.

Τέτοιες ρετσέτες ίσως έχουν και με το παραπάνω και οι άλλοι γι αυτόν. Και τι έγινε;;;

Να κατέβουν οι τόνοι. Πιο ποιοτική κριτική έχουμε ανάγκη. Κανένας δεν περισσεύσει στην Αριστερά.

Για λόγους ισορροπίας της ιστορίας και αχρήστευσης αυτού του περίεργου «σήμερα» του Ανορθόδοξου θυμίζω ότι αυτό το ΚΚΕ, έχοντας στη πλάτη του μονίμως βαριές κατηγορίες για σταλινισμό, έκανε το Παλλαϊκό Μέτωπο του 1935 (και το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα), το ΕΑΜ, την ΕΔΑ… Πάντα «σταλινικό» το έλεγαν δεν θυμάμαι ποτέ καμία άλλη κατηγορία (τριτσκιστικό, μαοϊκό, ευρωκομμουνιστικό, ρεβιζιονιστικό κλπ ας πούμε…). Και όμως είχε στη πράξη και άλλη διάσταση. Άρα δεν βοηθάει αυτή η κριτική γι αυτό λέω πρέπει να είναι πιο ποιοτική.

Στέργιος

cynical είπε...

Kαλησπέρα Ανορθόδοξε.
Το ΚΚΕ πιστευω ότι έχει ανοίξει αρκετά σήμερα σε σχέση με το παρελθον. Σε αυτο βοήθησαν κυρίως οι εξωτερικές περιστάσεις και οχι καποια σημαντική αλλαγη στο ελληνικο τοπίο. Δεν αντιλέγω οτι ο συγκεντρωτισμός, η μυστικοπάθεια, η προπαγάνδα κ.α. ήταν χαρακτηριστικά ολων σχεδον των κομμουνιστικών κομματων που είχαν σαν μοντελο την σοβιετικη ενωση και του ΚΚΕ ανάμεσα σε αυτά. Για να ειμαστε ομως δικαιοι το ΚΚΕ έδωσε πολλές μαχες, την πλήρωσαν οι οπαδοί του ακριβά και θα ηταν αδικο να το κρινουμε μονο απο αυτα του τα χαρακτηριστικά. Ισως και να μην τα εκανε ολα αυτα αν δεν λειτουργουσε ετσι σαν κομμα.
Από την αλλη μερια ομως τοσο ο ξυλινος και ανούσιος λογος όσο και η προπαγανδα ειναι ιδιον ολων ανεξαιρετως των κομματων. Δεν πιστευω να διαφωνει κανενας σε αυτό. Επίσης και η περιορισμενη διαφοροποιηση απο την κομματικη γραμμη. Δες πως γλυφουν τον Καραμανλή για παραγειγμα, και πως ονομαζουν αυτους που εχουν διαφορετικες θεσεις: "αντάρτες". Το ΚΚΕ, χωρις να ηταν ποτέ του "γούστου" μου, για να το πω χυδαια, εχει μια ιδιαιτερη φυσιογνωμια αλλα για να την περιγραψουμε με ακριβεια θα ήθελε αρκετη δουλεια. Και επι πλεον δεν ειμαι αρκετα καλη σε αυτό.

Ανορθόδοξος είπε...

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δε θεωρώ το ΚΚΕ κακό κόμμα, απλά πιστεύω οτί μπορεί να βελτιωθεί πολύ αν απαλλαγεί από κάποια βαρίδια του παρελθόντος, που δυστυχώς ακόμα κουβαλάει. Ένα από αυτά είναι η στρατιωτική πειθαρχία που επικρατεί για την «κομματική γραμμή»...

Φίλε ανώνυμε, δεν ξέρω αν είσαι μέλος του ΚΚ (αν δεν είσαι, το ερώτημά μου είναι ρητορικό), αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: γιατί επιμένετε να κάνετε δικές σας πορείες, να φωνάζετε μόνο δικά σας συνθήματα, πολλες φορές άσχετα με το σκοπό της πορείας (π.χ. ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο) και να απομακρύνεστε μόλις φωνάξουν κάποιο αυθόρμητο αλλά όχι «politically correct» σύνθημα; Πού είναι η συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς που όλοι εύχονται;

κάκος είπε...

Μα είναι δυνατόν να κουβαλάνε τέτοιο μηχάνημα , με τόσα κλαπατσίμπανα για να τεστάρουνε την αριστερωσύνη του εξεταζόμενου ?
Να σου πω , αυτό το science πως τόπες , κάθε πότε κυκλοφορεί , θάχει πλάκα τα βράδια που δεν θάχω ιντερνετ να του ρίχνω μια ματιά !!

cynical είπε...

Καλησπέρα ανορθόδοξε. Τωρα πρέπει να παρω θεση για το ΚΚΕ; Μου ζητας δύσκολα. Σε γενικες γραμμες, υποθέτω ότι δεν πρέπει να ζητάμε από ενα κομμουνιστικο κομμα, να συμπεριφερεται οπως ενα φιλελευθερο. Πιστευω οτι οι λογοι ειναι δυο, πρωτο η φυση των κομματων αυτων που θεωρουν οτι πρεπει να λειτουργουν βασει του δημοκρατικου συγκεντρωτισμου και δευτερο η καχυποψια που εχουν απέναντι στις άλλες δυναμεις , επειδη ανεκαθεν ηταν στο στόχαστρο και στην παρανομια.
Το ΚΚΕ δεν εχει κοινη στρατηγικη με τον ΣΥΝ. Ακολουθει άλλη "μέθοδο", οπότε τι συνεργασια να κανει αφου οι σκοποι ειναι διαφορετικοι; ο ΣΥΝ συμπεριφερεται σαν μεταρρυθμιστικο κομμα, ενω το ΚΚΕ ας πουμε, σαν πιο επαναστατικο, κατ' αρχήν. Ολες οι ιδιαιτερες συμπεριφορες απορρεουν απο αυτα. Γνωμη μου οχι ιδιαιτερα επεξεργασμενη!

cynical είπε...

Καλησπέρα @κάκο. Πειραματικη εργασια ηταν. Τωρα αν θα τα κανουν πιο συμπαγη τα κλαμπατσίμπανα, μαλλον το μελετάνε!

Για το περιοδικο Science μπορεις να βρεις πληροφοριες στο www.sciencemag.org Ειναι αμιγως επιστημονικο, απα τα καλυτερα, και δεν κυκλοφορει στα περιπτερα. Πρεπει να αγορασεις συνδρομη που ειναι αρκετα ακριβό. Αστο κανε κατι αλλο τα βράδυα.
Ε! καμιά φορά συμβαινει να ξεφευγουν παατες και στα καλυτερα τα σπίτια.

Ανώνυμος είπε...

Ανορθόδοξε,
το θέμα το έθεσες καλά αλλά δεν γίνεται να αναλυθεί εδώ η στρατηγική και τακτική συμμαχιών ενός κόμματος. Είναι πάντως προφανές ότι η πολιτική αλλά κυρίως η πρακτική συμμαχιών ενός αριστερού κόμματος είναι το κομβικό σημείο της πολιτικής του για την εξουσία. Αυτή διευρύνει ή συρρικνώνει τις πολιτικές προοπτικές όσο καλές αναλύσεις και αν έχει. Αυτή είναι που πονάει κάθε αριστερό (και εργαζόμενο) όταν έχει ανάγκη να αντλήσει δυνάμεις και να κάνει μέτωπα για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις.

Με τη ευκαιρία του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ νομίζω πολλοί θα γράψουν για το θέμα όταν βγουν οι θέσεις. Κάντο και συ με γράμμα ή e-mail με την έννοια της μαρξιστικής ή απλής κριτικής, μη νομίζεις ότι θα πνίξουν τη θέση σου. Δεν ξέρω τι επίδραση θα έχει αλλά ο διάλογος είναι για όλους.

Θα σου έλεγα αν έχεις δυνατότητα να διαβάσεις τα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ μόνο για το έτος 1934. θα εκπλαγείς με ομοιότητες και διαφορές. Θα εκπλαγείς και με την οβιδιακή μεταβολή που έγινε τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους από τη μια θέση στην άλλη. Ίσως σε βοηθήσει να θεμελιώσεις καλυτέρα τις απόψεις σου.

Όσο για τη «κομματική γραμμή και πειθαρχία» του ΚΚΕ ε, αυτό είναι μάλλον προτέρημα αλλά και προϋπόθεση αποτελεσματικής δράσης. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να πετύχει τους σκοπούς του ένα κόμμα ανατροπής του συστήματος χωρίς αυτά. Φυσικά άλλο η κατάχρησή τους και άλλο η δημοκρατική εφαρμογή τους. Προφανώς σχολιάζεις το πρώτο αλλά μαζί με τα απόνερα πρόσεχε μη πετάξεις και το παιδί.

Στέργιος