Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

For My Own Security Only



Οποιοσδήποτε κατέχει μια εξουσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του είτε με την πειθώ, εφ’ όσον υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, είτε με τον εκβιασμό, π.χ. απειλή απόλυσης από τον εργοδότη, είτε με διαφόρου τύπους τιμωρίες, αν πρόκειται για γονείς, είτε με την επίκληση του Νόμου και των συνεπειών του, εφ’ όσον η παραβίαση της θέλησης αυτής εμπίπτει στην δικαιοδοσία του.

Το κράτος, σε ορισμένες του εκδηλώσεις μπορεί να πάρει το προσωπείο ενός εξουσιαστικού πατέρα θεωρώντας ότι οι εντολές που εκδίδει είναι για το καλό μας. Οι μεγάλες εταιρίες, έχοντας μια ανάλογη εξουσιαστική και ιεραρχική δομή, αποκτούν συχνά πατερναλιστικό χαρακτήρα, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην Ιαπωνία, επεμβαίνοντας στις ζωές και τις προσωπικές επιλογές των υπαλλήλων τους, αλλά και των πελατών τouς , πάντα κάτω από το πρόσχημα του προσωπικού τους συμφέροντος, το οποίο επιδιώκουν να ταυτίσουν με το συμφέρον της εταιρίας όπου εργάζονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και τα ιδιαίτερα σύμβολα κάθε εταιρίας, από το απλό logo και τα banners, έως τις ιδιαίτερες εκφράσεις της, (βαρύγδουπες κοινοτοπίες, έως ασυναρτησίες), που προορισμό έχουν να κινητοποιούν και να προκαλούν την ταύτιση με την επιχείρηση-οικογένεια. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι παρά πάνω από φανερά: δύσκολα, για παράδειγμα, εναντιώνεσαι στην οικογένεια, όπως επίσης, δύσκολα απελευθερώνεσαι από τις τύψεις, αν αυτό κάποια στιγμή συμβεί.

Βέβαια οι συλλογικότητες που η εταιρία ευελπιστεί να δημιουργήσει, τόσο ανάμεσα στους υπαλλήλους της, όσο και ανάμεσα στους πελάτες της, είναι ψευδείς και εύθραυστες, διότι καθείς μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει στη συλλογικότητα μιας κάποιας άλλης εταιρίας, δηλαδή από την οικογένεια του Dixan να βρεθεί στην οικογένεια του Ariel, ή από την οικογένεια του Marlboro, στην οικογένεια του Silk Cut. Σκεφτείτε να έρθει εποχή που το έθνος του Marlboro (αυτή η φαντασιακή κοινότητα που συσπειρώνεται γύρω από την κουλτούρα και το life style που η συγκεκριμένη μάρκα υπαινίσσεται) να έρχεται και να υποκαθιστά το έθνος της Αμερικής, για παράδειγμα. Καλό science fiction, μα την αλήθεια. Αν και λόγω παγκοσμιοποίησης, συμβαίνει εν μέρει .

Ένας από τους καινούργιους τρόπους που οι εταιρίες υιοθετούν, για να μας δείξουν ότι μας φροντίζουν και μας νοιάζονται, είναι και η καταγραφή των τηλεφωνημάτων που κάνουμε εμείς οι πελάτες προς αυτές. Στην ερώτηση γιατί να πρέπει να καταγράφονται οι συνομιλίες μας, η απάντηση έρχεται σαν αυτόματο: «για τη δική σας ασφάλεια». Και όταν επιμένοντας ξαναρωτάμε, από τι άραγε να κινδυνεύουμε, η απάντηση έρχεται και πάλι κυκλική και διαφωτιστική: «για να σας προστατεύσουμε!».

Δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει αυτές τις ανοησίες, και αν όντως η εταιρία απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι μπορούμε να τις πιστεύουμε. Αν και βρίσκω φυσιολογικό οι υπεύθυνοι των εταιριών που σοφίζονται τέτοιες πρακτικές να έχουν δείκτη ευφυΐας κάτω του μετρίου, εν τούτοις βάση της γκεμπελικής τακτικής, του λέγε-λέγε κάτι θα μείνει, οι ιθύνοντες πιθανόν και να μην πέφτουν πολύ έξω.


Έτσι, αυτή τη στιγμή σαν μέσος κοινός πολίτης έχω να αντιμετωπίσω τα εξής:

  • Οι τηλεφωνικές μου συνομιλίες με την οποιαδήποτε εταιρία, μεγέθους λίγο παραπάνω από αυτό μιας οικογενειακής, καταγράφονται.

  • Οι συναλλαγές που κάνω στα ATMs βιντεοσκοπούνται για τους ίδιους πάντα λόγους.


  • Οι επισκέψεις μου σε οποιοδήποτε κατάστημα, ακόμα και στα περίπτερα πλέον, βιντεοσκοπούνται επίσης.

  • Ο περίπατός μου στο δρόμο βιντεοσκοπείται, για λόγους εθνικής ασφαλείας αυτή τη φορά.

  • Για να χρησιμοποιήσω το internet ξενοδοχείου, μεγάλης αλυσίδας, εξαναγκάζομαι να καταθέσω όλα τα προσωπικά μου στοιχεία, πάλι για λόγους ασφαλείας, εδώ δεν κατάλαβα ακριβώς πώς.

  • Το e-mail μου παρακολουθείται από το echelon

  • Το σπίτι μου, από κάποιο δορυφόρο.


Μα ποια είμαι τέλος πάντων, που ένας ολόκληρος κόσμος έξω από εμένα, ζει και εργάζεται για τη δική μου ασφάλεια και μόνο!

42 σχόλια:

PN είπε...

Και να φανταστείς ότι όσο σπουδαία είσαι και εσύ, τόσο σπουδαίοι πρέπει να είμαστε και οι υπόλοιποι. Μιας και από ό,τι φαίνεται, όλους μας παρακολουθούν για τη δικιά μας ασφάλεια.

Αυτό μου θυμίζει το τραγούδι "για το καλό μου". Θα 'ρθει μια στιγμή που για το καλό τους, θα τους τα κάνουμε όλα λαμπόγυαλο!!!

VAD είπε...

Για το καλό μας,για το καλό μας!
Μα και να μη δωσουμε τα στοιχεία μας στις εταιρίες -οικογένειες που ανέφερες,τα προσωπικά μας δεδομένα είναι κοινό κτήμα όταν αποφασίζουμε να τα καταθέσουμε σε κοινή θέα(blog κλπ).Θα μου πεις εκεί δίνουμε όσα στοιχεία θέλουμε.Σωστά,αλλά άλλοι δίνουν προσωπικά μας στοιχεία χωρίς να μας ρωτήσουν,αφού πλείστα όσα στοιχεία μας περιλαμβάνονται στα αρχεία υπηρεσιών κοινής ωφελίας μαι αλλού.
Γίναμε ένα μικρό χωριό με όλα τα θετικά και τα αρνητικά...
Καλό Σαββατοκύριακο...

Tic Tac είπε...

Προστατευουν εμας απο εμας. Δηλαδη, εσεις αν συσπειρωθειτε μπορειτε να διαλυσετε εμας, που δεν ειμαστε εσεις, αφου εμεις προστατευομαστε απο εσας, που σημαινει οτι αν εμεις ειμαστε εσεις , τοτε εσεις εισαστε εμεις, αρα προστατευετε εμας απο εμας κι οχι εσας απο εσας.

Απλα τα πραγματα...

Matrix είπε...

Για το "καλό τους" όχι για το καλό μας.

Ένα παιχνίδι που ήθελαν χρόνια να κάνουν και βρήκαν την ευκαιρία με την 11 Σεπτεμβρίου.

Έχετε περάσει ποτέ απο την Αμερικάνικη Πρεσβεία και να σας σταματήσει η αστυνομία?

Δεν ελέγχουν αν έχεις καρτα καυσαερίου, ασφάλεια κτλ.

απλά ρωτάνε που πας, από που ήρθες , γιατί πας από εδώ.

Μα γιατί ρε χαβαλέ, από τον Λυκαβηττό γλιτώνω την κίνηση!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που προς το παρόν μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε χτενισμένοι ,κουρεμένοι, και καλοντυμένοι για να βγαίνουμε ωραίοι στις φωτογραφίες.

Αγαπητή μου αυτά που αναφέρετε είναι πταίσματα ,είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου.

Γνωρίζετε ασφαλώς ότι αν στείλετε ένα έμβασμα στο εξωτερικό τα στοιχεία σας ,πάντα για την ασφάλεια σας, καταχωρούνται σε δυο βάσεις δεδομένων στις Βρυξέλες και στις Η.Π.Α οι Τράπεζες δε σας ζητούν να υπογράψετε ειδική δήλωση ότι συναινείτε σε αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα κλπ κλπ

Οι κάμερες στο δρόμο ,μιλάω σοβαρά εξ επαγγέλματος, έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τη συνομιλία με τον διπλανό σας ενώ αν μιλάτε σε κινητό εντοπίζουν τον αριθμό του κινητού σας και αυτόν του συνομιλητή σας,
Ψάχνοντας σε ειδική βάση δεδομένων με φωτογραφίες μπορούν να βρουν την Ταυτότητα σας ενώ έχουν τη δυνατότητα ταυτοποιοντας στοιχεία από άλλες κάμερες να βρουν από ποια μέρη περάσατε και ποιους συναντήσατε.

Στην Ελλάδα ,όπως μας διαβεβαιώνουν τουλάχιστον, το σύστημα λειτούργησε μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σε άλλες χώρες και ειδικά στην Αγγλία το σύστημα είναι καθημερινή πρακτική.

Θα χαρώ αν καταλάβω ότι όλα τα παραπάνω σας κάνουν να αισθάνεστε ακόμα ποιο
Ασφαλής έτσι δεν κινδυνεύουμε από τίποτα παρά μόνο από τους ασφαλίτες ,κατά μια έννοια έτσι ήταν πάντα .

Big Brother is watching ass……………………..

cynical είπε...

Καλημέρα VK. Εμενα παλι μου θυμιζει το "for your eyes only". Με ξαφνιάζει που βρήκαν ενα τόσο ωραιο τρόπο και τη δουλειά τους να κανουν και την αυτοεκτίμησή μας να ανεβαζουν ταυτοχρονα.

cynical είπε...

Καλημέρα VaD. Mε εξαγριώνει όταν πανε να με εξαπατήσουν αποκρύπτωντας το όφελος που εχουν. Αν ειναι καθαροί τότε μπορεί και να το σκεφτώ. Αλλα τις μαιμουδιες δεν τις αντέχω.

cynical είπε...

Απλούστατα @tic tac. Μεσα σε μια κολλεγιά το εμεις διαλυεται στο εσεις. Αφου προηγουμένως διαλυσουμε το Εγώ, στο εμεις της εταιριας.

cynical είπε...

Καλημερα Matrix. Οταν μου ελεγε ο μπαμπας μου να γινω εισαγωγεας καμερών, του έλεγα οτι μ'αυτη τη δουλειά θα πεινασω. Αν τον ακουγα... Οταν περπαταω στο δρομο, αισθανομαι οτι ολο και σε καποια οθονη θα μοστραρω. Αμ οι σεκιουρητάδες;

cynical είπε...

Καλημερα de Profundis. Τους ασφαλιτες μπορούσες να τους ξεγελάσεις. Ανθρωποι ηταν και αυτοί. Τι να εκαναν παραπάνω; Ενω με τα τερατα δεν μπορεις να τα βγαλεις περα. Πιστευω ότι το ολο πραγμα αγγίζει την υπερβολη και την υστερια. Και οτι τα χρηματα που ξοδευονται γινονται πιο πολυ για το γαμο του καραγκιοζη. Πιο πολυ πιστευω ειναι να καλλιεργουν στον κοσμο και να συντηρουν, αισθηματα φοβου για να μενει καθηλωμενος και πανικοβλητος. Τα δικτυα παρακολουθησης ειναι πιο αποτελεσματικα ετσι.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκιο ,εμένα πάλι αυτή η παρακολούθηση που με ενοχλεί ,περισσότερο, είναι η από τη μικρή 17 αρα γειτονοπούλα ,που την ανακαλύπτω να με παρακολουθεί πίσω από τις γρίλιες του υπνοδωματίου της ,κάθε φορά που κάνω μπάνιο.

cynical είπε...

Προσεξτε de Profundis, μήπως εχει μπαμπά εισαγγελέα..

Ανώνυμος είπε...

Για την ώρα μιλάω μόνο για μια πλευρά το θέματος.

Όταν είσαι από γεννησιμιού φακελωμένος απολαμβάνεις το φακέλωμα, γνωρίζεις ότι σε παρακολουθούν και άρα δεν κινδυνεύεις από τρίτους, ο χαφιές παλιού τύπου και o σύγχρονος ηλεκτρονικός πάντα σε προσέχουν. Γνωστό ένα τραγοδάκι του ’70 που ο παρακολουθούμενος «υμνεί» και ευχαριστεί τους χαφιέδες.

Εμένα μου έλυσε και ένα ερωτηματικό η ανάρτηση. Πολύ σωστά έγινε από τον… «Ελεύθερο Κόσμο» ο αγώνας για να καταργηθεί η φοβερή και τρομερή ΣΤΑΖΙ. Δεν είναι δυνατόν τέτοια υψηλή τεχνογνωσία να μένει στα στενά πλαίσια μιας υπηρεσίας ενός κράτους και οι άλλοι στην απέξω! Έπρεπε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Έπρεπε να αναβαθμιστεί, να ηλεκτρονικοποιηθεί, και να φτάσει παντού σε κάθε ύποπτο και μη ακόμη και στους παρακολουθητές. Τέλος έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί για να έχει η κάθε εταιρεία της δικής της σύγχρονη ΣΤΑΖΙ!

Το έργο φαίνεται ότι εκτελείται τέλεια γιατί παραπονείστε; Θα θέλατε ακόμη τη παλιά ΣΤΑΖΙ;

Στέργιος

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα, επειδή ένα μεγάλο μέρος των επικοινωνιών γίνονται πλέον με το ίντερνετ περιττό να σου πω το τι γίνεται εδώ. Οι κυβερνομπάτσοι υπάρχουν ανάμεσά μας και το χειρότερο είναι ότι δεν ελέγχονται εύκολα και δεν είσαι σίγουρος αν είναι κυβερνομπάτσοι ή κάτι άλλο...

Τα στελέχη επιχειρήσεων που συζητάς έχουν αναπτύξει σιγά, σιγά φασιστικές νοοτροπίες, πίστη στις αρχές τους και σίγουρα είναι αυτής της νοημοσύνης που περιγράφεις, και αυτό είναι το χειρότερο.

Ανώνυμος είπε...

και που να δείτε τι υλικό έχω μαζέψει εγώ απο τις κατά καιρούς επισκέψεις σας στο φτωχικό μου βλογ

cynical είπε...

Καλησπέρα Στέργιο. Ο αγώνας για να καταργηθει η Σταζι εγινε γιατι χρησιμοποιούσε παλαιο υλικο και απηρχαιομένες μεθόδους. Και επειδη δεν ηθελε να εκσυγχρονιστεί από τη Δύση. Αν τους ειχε προμηθευτες, ολοι θα το βουλώνανε. Τόσο απλά.

cynical είπε...

Καλησπέρα @Rider. Για τις εταιριες λιγα βλέπω πολλά ψυλλιάζομαι. Κυριως από τα φυλλαδια που βγαζουν οπου περιγραφουν τους στοχους και το προφιλ τους και τις κοινωνικες τους δραστηριοτητες. Ποιος τους ειπε οτι αυτο το στιλ γραφης ειναι εμετικο και ξυλινο, χειροτερο και απο προγραμματικες δηλωσεις κομματων; Ειναι τοσο ηλιθιοι που δεν μπορουν να το καταλαβουν.

Για τη νοοτροπια, δεν το συζηταω. Εσυ ξερεις καλυτερα.

cynical είπε...

κ.Κ.Κ Μοιρη, δηλαδή θα με εκδώσετε;

NdN είπε...

Καλησπέρα Cynical,

Εγώ είμαι βέβαιος ότι βγαίνουν και καλά από την παρακολούθηση. Για παράδειγμα τις προάλλες με φλέρταρε μία πανέμορφη Αγγλίδα που απ΄τα λίγα λεπτά που συζητήσαμε κατάλαβα ότι ήξερε για μενα πολλά (εκτός από όμορφος είμαι και έξυπνος, φτου μου μη με ματιάξω).

Τελικά αποδείχτηκε ότι με είχε εντοπίσει μέσω των καμερών, ήξερε που συχνάζω και φροντισε να είναι εκεί. Αν πάλι δεν μας παρακολουθούσαν τι πιθανότητες είχα να την γνωρίσω ανάμεσα σε 15 εκ κατοικους;

cynical είπε...

zzz

Stepas είπε...

Έχεις πολύ δίκιο!

Το κακό είναι ότι ο κόσμος αρχίζει και συνηθίζει στην παρακολούθηση και την θεωρεί φυσιολογική...

Nomad είπε...

Εγώ παντως αισθάνομαι ΒΙΠ.

:ΡΡ

ikor είπε...

Ακόμα και στις τράπεζες σε φωτογραφίζουν πια πριν μπεις.

Την πρώτα φορά που μου έτυχε αυτό, χαμογελούσα ειρωνικά κοιτώντας την κάμερα και μια φωνή μου είπε ότι η είσοδος δεν επιτρέπεται!

Αμέσως μετά άνοιξε η πόρτα και μπήκα!

Μη μιλάς, μη γελάς κινδυνεύ' η Ελλάς...

akrat είπε...

καλησπέρα
όλα αυτά είναι τρομερά δεν λέω
αλλά ξέρετε όλα γκρεμίζονται εν μια νυκτί από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες....
δείτε την τέως Σοβιετική Ένωσι.. ...
Εδώ ως και οι τροτσκιστές (ωρισμένοι) που έζησαν όλη την ζωή τους αγωνιζόμενοι δεν πίστευαν ότι θα γκρεμιστεί το τέρας...
και τελικά ήταν τόσο απλό....
τα μέσα καταστολής είναι ουσιαστικά αλλά ο ρους της ιστορίας τα προσπερνά σαν φύλλο μπιζελιού... (ωρέ τι σόι φύλλο θα έχει το μπιζέλι?? ούτε που ξέρω....

Swell είπε...

Εγώ που με παρακολουθούν ΚΑΙ οι σκύλοι μου, τί να πω;

Ανώνυμος είπε...

χχχ αλλά και ψψψ και βεβαίως να μην ξεχάζουμε το ωωω .

Γίνατε μερταμοντέρνα η χάσατε τη σύνδεση??

NdN είπε...

Είπα να επανέλθω με νεότερο σχόλιο μιας και στο προηγούμενο απλά zzzzουζουνίσατε αγαπητή cynical!

Δεν είμαι φυσικά υπέρ της παρακολούθησης των κινήσεων των πολιτών για πολλούς λόγους τους οποίους δεν υπάρχει λόγος να αναλύσω. Ωστόσο στην Ελλάδα (κυρίως) παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο. Οι πολίτες αντιδρούν ακόμα και στηντοποθέτηση καμερών για την παρακολούθηση της ταχύτητας. Στην Αγγλία είναι υποχρεωτική η παρουσία καμερών στις Εθνικές οδούς περίπου ανά 1 χμ. Μέσα στην πόλη δε σπάνια να μην συνατήσουν οι οδηγοί κάμερες για 1 μιλι. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές κάμερες που παρακολουθούν τα αυτοκίνητα αν αλλάζουν λωρίδα επικινδύνα, αν οι οδηγοί φοράνε ζώνη και αν οι επιβάτες μοτοσυκλέτας φοράνε την απαραίτητη στολή. Το αποτέλεσμα είναι τα θανατηφόρα τροχαία να είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τη χώρα με τις περισσότερες βροχές (ολισθηρότητα του οδοστρώματος). Εγώ για να γλιτώσουμε τους εκατοντάδες νεκρούς το χρόνο θα δεχόμουνα να βάλουν κάμερες παντού για την κυκλοφορία. Ολοι αυτοί που διαμαρτύρονται και τις κουκουλώνουν έχουν χάσει κανένα δικό τους από τροχαίο;

Πάμε τώρα στις παρακολουθήσει τηλεφώνων από τις εταιρίες. Ο λόγος που τα παρακολουθούν (κατά τη γνώμη μου) είναι ηλιθιος. Το κόστος είναι μεγάλο και περνάει στον καταναλωτή. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Η εταιρία είναι κάποιου και αυτός διάλεξε αυτό το μέτρο. Αν μας ενοχλει θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την εταιρία ή και όλες τις εταιρίες που χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κινητό. Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα. Τα περισσότερα τηλεφωνικά κέντρα της Αγγλίας «βγαίνουν» στην Ινδία. Η τράπεζα Lloyds ξεκίνησε μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που επικεντρώνεται όχι στα τραπεζικά προιόντα της, αλλά στο ότι το τηλεφωνικό της κέντρο είναι στην Αγγλία. Σε πληροφορώ ότι είχε τεράστια επιτυχία. Ολοι λέτε ότι σας ενοχλεί να καταγράφεται η συνομιλία σας από την τράπεζα, πήρε κανείς τα χρήματα του από την τράπεζα να τα πάει αλλού; Αν όχι πως θα αλλάξει η συμπεριφορά του «τραπεζίτη»;

cynical είπε...

Παιδια συγνωμην, αλλα ειμαι μακρια απο τα πάτρια εδαφη και δεν μπορω να κανω συνδεση.
Σας διαβαζω (τις σπανιες φορες που εχω μια φευγαλεα συνδεση) και θα απαντησς στο τελος της βδομαδας.

Φιλιά

cynical είπε...

Γεια σου NdN, θα μπορούσε να ηταν μπλογγερ το κοριτσι. Θα μαθαινε πιο πολλα για σενα. Δηλαδή δεν καταλαβα, ολοκληρη Αγγλια να πληρωνει για να γνωρισει η αγγλιδουλα τον ανθρωπο της ζωής της; Για σύνελθε!!

Ανορθόδοξος είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Δυστυχώς, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων είναι ο αυστηρότερος έλεγχος μας από τους κάθε λογής εξουσιαστές...

Θέλω να επισημάνω πάντως οτι δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στα αρνητικά της τεχνολογίας, αφορίζοντάς την συνολικά, αλλά να αναγνωρίζουμε και τα όσα εισπράτουμε από αυτήν, όπως π.χ. την βλογόσφαιρα της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και ειδήσεων.

cynical είπε...

Καλησπέρα Stepas και καλως ορισες απο δω. Αγάλι αγάλι γινεται η αγουριδα μελι....

cynical είπε...

Γεια σου Νομάδα. Οι καμηλες εξερουνται της φωτογραφησης! Εσας, αν ξεπεσει κανενας απο το National Geographic μόνο.

cynical είπε...

Γεια σου Ikor. Δεν διευκρινησες απο που ηταν η φωνη. Αν ηταν ηλεκτρονικη και το καταλαβε, τοτε εχω χασει επεισοδια απο την εξελιξη της τεχνολογιας!

cynical είπε...

Kαλησπέρα akrat, αλλά αυτο το περι σαρωματος..πόσα χρονια το ακούμε; ε;;

cynical είπε...

Ανασφαλεις σκύλους εχεις, Swell, που κρεμονται απ' τα μπατζακια σου. Μεγαλωσαν πια, μεγαλωσαν.

cynical είπε...

de Profundis, ουτε καταλαβα γιατι δεν ειχα συνδεση, ουτε τωρα καταλαβαινω που την εχω. Μαλλον θα επιασε η παρακληση που κανατε στην εκκλησια.

cynical είπε...

@NdN, καλησπέρα. Το zzz ήταν από το "zzzzβούριξαν τα νευρα μοϋ ...". Χωρίς σήμα ολοκληρες μερες.
Η ταχυτητα μετραται με το φαινομενο doppler και δεν χρειαζεται καμερα. Επισης οι παραβατες λεωφοριολωριδων φωτογραφιζονται απο καμερες, αλλα μονο οι πινακιδες τους. Κανεις δεν αντιδρα σε αυτα. Τωρα να σε φωτογραφιζουν για το ενα και για το αλλο, νομιζω ότι ειναι εσκεμμενο. Δημιουργειται γυρω μας ενας ασφυχτικος κλοιος επιτηρησης. Που ανα πασα στιγμη θα εχουμε και καινουργιες συμπεριφορες που θα ποινικοποιούνται. Οπως με τους ψυχιατρους που καθε μερα βγαζουν και καινουργιο χούι που θα πρεπει να εντασσεται στις ασθενειες.
Δηλαδη πρεπει να χαραχτει ενα συνορο αναμεσα στο ρολο του κρατους σαν προστατης.

Ακομα και αν δεχτουμε το ακραιο ότι ολες αυτες οι επιτηρησεις γινονται για το καλο μας οντως, μεχρι που μπορει να φτασει αυτη η γονεικη προστασια;
Δηλαδη θα αλλαξει ρολο το κρατος και θα γινει παιδονομος; Και οι χωρες ενα απεραντο νηπιαγωγειο;

Το οτι πανε και σκωτονονται, αν δεν φταιει το οδοστρωμα (υποθεση καποιας δημοσιας αρχης) ή αν δεν φορουν ζωνη ή αν εχουν πιει πολύ(που μπορει να τιμωρηθει) δεν φταιει το ξερο τους το κεφαλι ή καποιο κακο συναπάντημα;
Στην Γερμανια παντως τα θανατηφορα τροχαια ειχαν ελλατωθει, πριν χρονια που ημουν εκει και το ακουγα, επειδη εφταναν τα ασθενοφορα και τα ελικοπτερα σε χρονο dt.
Με τις τραπεζες πολλα στοιχειωδεστερα επρεπε να ειχαν γινει απο τους πελατες τους. ΕΛα ντε!

cynical είπε...

Καλησπερα ανορθοδοξε. Δεν αφοριζουμε την τεχνολογια. Την ορισμενη χρηση της μονο..

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήθελα να ασχοληθώ με τα αυτονόητα αλλά εκ των υστέρων καταλαβαίνω ότι κάποια αυτονόητα για τις παρακολουθήσεις δεν είναι τόσο αυτονόητα.

Έλεος, ας ξεχωρίσουμε επί τέλους τη κοινωνική χρήση μηχανισμών προστασίας όπως οι τροχαίες παραβάσεις, το ιατρικό ιστορικό κλπ από το πολιτικό (και τώρα κερδοσκοπικό των εταιρειών) φακέλωμα. Και το φακέλωμα αυτό είναι πάντα ίδιο ανεξαρτήτως αν τηρείται ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα, ανεξαρτήτως αν το κάνει «δημοκρατική» ή μη εξουσία.

Το κράτος ποτέ δεν εννοεί το φακέλωμα μόνο με τη κοινωνική έννοια (σιγά μη το ενδιαφέρει…). Το χρησιμοποιεί κατά κόρο για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή όποιον κατά βούληση αύριο θα ονομάσει ως τρομοκράτη, ανατροπέα, συμμορίτη…

Οι προοδευτικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τη κάμερα που θα βοηθάει τη κυκλοφορία όταν ο μηχανισμός ελέγχεται ή λειτουργείται από κοινωνικά όργανα που δεν επιτρέπουν άλλη χρήση. Ποιος όμως θα εγγυηθεί σήμερα την αποτροπή άλλης χρήσης;;; και γιατί να μην είμαστε αντίθετοι στο φακέλωμα κάθε e-mail κάθε ταξιδιού, κάθε αγοράς ρούχου ή υπηρεσίας ξενοδοχείου … από που δηλαδή αντλήθηκε αυτό το δικαίωμα των άλλων; Αυτό είναι το πρόβλημα των ανθρώπων και γι αυτό «κουκουλώνουν» συμβολικά κάποιες κάμερες. Σιγά μη φωνάζουν για να μη μπορεί να ρυθμίζεται η κυκλοφορία, έλεος νοημοσύνη δεν υπάρχει;;;;;

Σιγά σιγά φοβάμαι ότι τα βασανιστήρια, το Γκουαντανάμο κλπ με όλα τα όργιά τους και με τις νέες τεχνολογίες βασανιστηρίων και παρακολούθησης θα νομιμοποιηθούν για να «φυλαχθεί» η κοινωνία. Ποια κοινωνία; Ποια κοινωνία φυλάγεται με το υπερφακέλωμα των πάντων; Μάλλον η εξουσία που μακροπρόθεσμα νιώθει ότι κάποτε το τσουνάμι θα τη χτυπήσει και φοβάται. Και μη τρέχετε κάποιοι να τη δικαιολογήσετε. Αρκεσθείτε να πείτε ότι η κοινωνική χρήση των νέων τεχνολογιών είναι καλή και μας χρειάζεται και μην αφήνετε χώρο μαζί με αυτό να παίρνει η μπάλα και τις καραμπινάτες παρανομίες.

Οι πάντες να παρακολουθούν τους πάντες για το καλό μας; Ε, έλεος. Το θεωρώ ντροπή να συνεχίσω τέτοιες διευκρινίσεις.

Και προσοχή. Όποιος μπαίνει στη λογική «ασφάλεια ή ελευθερία - ναι στην ασφάλεια» αργά η γρήγορα καταλήγει στον φασισμό γιατί στο τέλος θα πει το γνωστό των συνταγματαρχιών και κάθε δικτάτορα «υπεράνω όλων η πατρίς» που βέβαια επιτρέπει κάθε είδους παράνομη βία.

Αν κάποιος πει μα εγώ δεν το είπα αυτό, τα παράπονά του στο ΕΣΕΛΟΝ θα ακουσθεί και θα φακελωθεί με τους «καλούς»!

Στέργιος

NdN είπε...

Καλησπέρα σε όλους,

Οπως έγραψα και παραπάνω το πολιτικό φακέλωμα είναι απαράδεκτο. Πάντως το πολιτικό φακέλωμα έχει σταματήσει εδώ και καιρό τουλάχιστον σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Αγγλία. Οποιος πάλι θεωρεί ότι ακομα παρακολουθούνται τα πολιτικά του φρονήματα στην Ελλάδα...ε τι να πω; Απλά θα επικαλεστώ το Στέργιο. "έλεος νοημοσύνη δεν υπάρχει;;;;;"

Επίσης, οποιος θεωρεί ότι δεν έχει άλλη δουλειά η κάθε εταιρία από το να φακελώνει τον καθένα μας είναι γελασμένος. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι την HSBC δεν την ενδιαφέρει το τι ψηφίζει ο καθένας μας. Αν πάντως ρωτήσει κανείς προσωπικά για μένα να τους πείτε ότι θα ψηφίσω Brown.

Αυτό πάλι με το κουκουλωμα καμερών της τροχαίας δεν ήξερα ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εγώ απλά κάτι άρθρα σε εφημερίδες είχα διαβάσει και ήξερα ότι κάποιοι διαφωνούσαν με την εγκατάσταση τους. Εδω και πάλι... δεν έχω κάτι να πω. Μα ρε παιδιά κουκούλωμα στις κάμερες; Δηλαδή σκέψου και εμένα ρε Cynical. Διαβάζω εφημερίδα στη δουλειά και με ρωτάει ο συνάδελφος "τι συμβαίνει στην Ελλάδα"; Πως του λέω "κουκουλώνουμε κάμερες".

Καλό βράδυ!

Κούκος είπε...

Το συνέδεσες πάρα πολύ σωστά το θέμα με την εξουσία. Και δεν είναι σημερινό. Πάντα οι εξουσίαζοντες (για το λόγο ότι ποτέ οι ίδιοι δεν ένοιωθαν ασφαλείς) ήθελαν να ξέρουν τα πάντα για τους άλλους. Απλώς τώρα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και να ακούνε τα πάντα. Αλλά όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση (ευτυχώς!)

cynical είπε...

Νομος της φυσεως ειναι αυτος @Κούκε, (δρασης-αντιδρασης).

Τωρα βεβαια υποψιαζομαι οτι ολη αυτη η κλιμακωση των ηλεκτρονικων παρακολουθησεων, που προφανως και δεν αντιστοιχει στο μεγεθος των απειλων, εχει σχεση και με εμπορικους, οικονομικους λογους. Φανταζομαι μεσαζοντες, προμηθειες, που πατουν πανω στην ευπιστια των πολλων για τους επερχομενους κινδυνους το μεγεθος και η συχνοτητα των οποιων διοχετευονται μεσω την ΜΜΕ απο αυτους που εχουν συμφερον και οικονομικο να διατηρειται αυτο το κλιμα του φοβου.