Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Πώς έγινα Φονιάς



Δεν είναι μόνο τα μεγάλα πράγματα που με πειράζουν σ’ αυτή τη ζωή. Να, ο πόλεμος, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η προδοσία. Δε λέω, μεγάλα και βαριά, αλλά, είναι και κάτι μικρά που με κάνουν να τα παίρνω κυριολεκτικά στο κρανίο. Κάποια από αυτά έχουν σχέση, με τι άλλο; Με το αυτοκίνητο.

Την πρώτη-πρώτη θέση στην ιεραρχία νευρικών κλονισμών καταλαμβάνει το τσαμπουκαλίδικο κλείσιμο από τον ιδιοκτήτη του παρακείμενου σπιτιού, της άκρης του δρόμου, με καρεκλοπόδαρα, πιθάρια, γλάστρες, τενεκέδες, κώνους, αλυσίδες και αυτοσχέδια παλούκια, με τσιμεντοκολώνες, μοτοσικλέτες παρκαρισμένες παράλληλα με το πεζοδρόμιο και όχι κάθετα, με σκοπό την εξασφάλιση μόνιμης, πάντα διαθέσιμης και φυσικά δωρεάν θέσης parking. Δύσκολα θα βρεις δευτερεύοντα δρόμο, που να μην υφίσταται την θρασύτατη αυτή υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας.


Και άντε, σε στιγμές μεγαλοθυμίας να του συγχωρήσεις την σακατεμένη καρέκλα. Αλλά, πόσο θράσος και πόσο πολύ διεστραμμένος θα πρέπει να είναι αυτός, για να επιχειρήσει τέτοιες περίτεχνες και μόνιμες κατασκευές, όπως τσιμεντοκολώνες για παράδειγμα, για να περιφράξει κάτι που δεν τού ανήκει; Εδώ θα μου πείτε ολόκληρα οικόπεδα φράζουν, δυο μέτρα δρόμος θα τους σταματήσει;

Εκεί που ποντάρουν είναι, ότι αυτός που θα θελήσει να παρκάρει στο συγκεκριμένο, παραβιασμένο χώρο, γνωρίζει ήδη ότι έχει πολλές πιθανότητες να υποστεί αντίποινα, όπως ξεφούσκωμα της ρόδας, γρατζούνισμα στα πλαϊνά, ξήλωμα του καθρέφτη, σπάσιμο του υαλοκαθαριστήρα και άλλα πολλά, όπως επίσης και μηδενική πιθανότητα να βρει τον δράστη.



Την βλέπω, κι ας είναι μισοσκότεινα, που κόβει βόλτες κοντά στα κάγκελα τής αυλής, κάνοντας τάχατες πως ποτίζει ένα βρωμόχορτο. Κάνω την αδιάφορη και πλησιάζω στο αυτοκίνητό μου, παρκαρισμένο κανονικά στο κράσπεδο, σ’ έναν ερημόδρομο.
Να μην το ξαναπαρκάρετε εδώ, μου λέει η φωνή με το λάστιχο. Καλά, της απαντάω, ήρεμα χωρίς να στρέφω το βλέμμα, δεν θα το ξανακάνω.


Πού να τα βάζεις τώρα με κυρά που έχει ριγμένο πλεχτό ροζ σάλι στους ώμους, το οποίο κυματίζει κι από πάνω σαν μπολερό. Φυσικά, ούτε την είσοδο κλείνω, ούτε το παράθυρο, ούτε προπαντός την αγία γκαραζόπορτα. Άσε, που δεν υπάρχει καν.


Γιατί, όμως; την ξαναρωτάω, όλο περιέργεια, μην και χάσω την ευκαιρία να εξερευνήσω μια ακόμα πτυχή του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ξέρετε, είναι στενός ο δρόμος, και μπορεί κάποιος που θα περάσει να σας χτυπήσει.

Ααα!, κάνω, γεμάτη ευγνωμοσύνη. Σας ευχαριστώ. Μα είπα, ότι δεν θα το ξανακάνω.

Η κυρία παρ’ όλα αυτά, δεν το ράβει, το λάστιχο είναι εκεί στον ίδιο λάκκο, τώρα πια θα έχει πνίξει και τα διπλανά τσουκνιδόχορτα. Φαίνεται ότι η όρεξή της τραβάει κάτι παραπάνω από δυο κουβέντες.

Ξέρετε, συνεχίζει, δεν επιτρέπεται να παρκάρετε έξω από σπίτια. Εδώ, δεν το βλέπετε; Είναι σπίτι. Σπίτι!

Ναι της λέω, το βλέπω. Δεν θα ξαναπαρκάρω. Αρχίζω, να ψιλοχάνω την ψυχραιμία μου, αλλά δεν θα νευριάσω, δεν θα τής κάνω το χατίρι της σκρόφας.

Και γιατί απαγορεύεται; Ρωτάω όλο περιέργεια, δείχνοντας ακόμα διάθεση συμμόρφωσης.

Μα, ο άνδρας μου πήγε ωωως εκεί κάτω για να παρκάρει, της ξεφεύγει και μου σκάει το μυστικό, δείχνοντας ίσαμε δέκα μέτρα παρακεί.

Ααααα!, την αρπάζω στον αέρα. Να φύγω εγώ, για να έρθει ο άντρας σου εδώ! Ε! Αυτός δεν κινδυνεύει να τον χτυπήσουν; Γκιόσα, έ, Γκιόσα!

Το παραπάνω, είναι ένα από τα περιστατικά που μου συμβαίνουν συχνά πυκνά. Σ’ ένα από αυτά δοκίμασα να βγάλω το πρώτο μου εξάσφαιρο, αλλά αστόχησα . Ευκαιρίες μου δόθηκαν πολλές, αλλά αργότερα.


Τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία νευρικών κλονισμών καταλαμβάνει η συνάντηση με αυτοκίνητο το οποίο κινείται αντίθετα από την επιτρεπόμενη φορά. Μού τη δίνει η αναρχία που επικρατεί στους δευτερεύοντες δρόμους στις γειτονιές των νοικοκυραίων και η εγκληματική αδιαφορία γι αυτόν που έρχεται αμέριμνος από απέναντι. Εδώ κανείς δεν υπακούει σε τίποτα. Και μόνιμη πληγή οι ντελιβεράδες. Ας έβλεπα έστω και έναν να πηγαίνει ορθά!

Μα πιο πολύ μου τη δίνει ο οδηγός ο οποίος ενώ έρχεται ανάποδα, και καραπαρανομεί, αντί να κάνει πίσω, ή τέλος πάντων να βρει μια γωνιά και να λουφάξει, συνεχίζει να στέκεται μουλαρωμένος στη μέση του δρόμου και να ζητά με τον τρόπο του από τον οδηγό που πηγαίνει σωστά να οπισθοχωρήσει. Την πρώτη μου φυλακή, 5 χρόνια αρχικά, την έφαγα επειδή καθάρισα έναν τέτοιον εγκληματία. Λίγα ήταν, γιατί όλοι στο δικαστήριο μού είπαν ότι είχα δίκαιο, αλλά για τα μάτια του κόσμου έπρεπε κάπως να με δικάσουν.

Μικρότερης έντασης ταραχή παθαίνω όταν συναντώ αυτοκίνητο που έρχεται επίσης από απέναντι, κανονικά αυτή τη φορά, αλλά λόγω στενότητας του δρόμου δεν οπισθοχωρεί, αν και είχε τη δυνατότητα να ελέγξει το δρόμο από πριν και να περιμένει. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βγάζω το εξάσφαιρο, αλλά σβήνω τη μηχανή, βγάζω το βιβλίο μου και περιμένω ήσυχα-ήσυχα όσο χρειαστεί, μέχρι να το πάρει απόφαση ο απέναντι και να ξεκουμπιστεί.

Την τρίτη θέση στην ιεραρχία νευρικών κλονισμών κατέχει η κατάληψη θέσης parking από αλητάμπουρα, την οποία θέση έχεις ήδη κιαλάρει προ πολλού, έχεις ανάψει τα alarm, έχεις βάλει και την όπισθεν, είσαι δηλαδή σε φουλ εξάρτηση για να κάνεις εφόρμηση και, την στιγμή που πάει η ευτυχία σου να ολοκληρωθεί, έρχεται από πίσω και σου την παίρνει. Τα επόμενα 4 χρόνια φυλακή, τα έφαγα επειδή ξάπλωσα έναν τέτοιο τύπο. Δεν έχω παράπονο, κι αυτά τα χρόνια λίγα ήταν. Θα μπορούσαν να ήταν και λιγότερα, γιατί την ώρα της απολογίας μου ολόκληρο το δικαστήριο είχε σηκωθεί όρθιο και χειροκροτούσε.

Την τέταρτη θέση, στην ως άνω ιεραρχία, κατέχει η ημι-κατάληψη δικής μου θέσης parking, στο δικό μου σπίτι. Ημι-κατάληψη σημαίνει να παρκάρει κάποιος όχι ακριβώς στη δική σου θέση, αλλά δίπλα, όμως τόσο κοντά που στην πραγματικότητα ο ελεύθερος χώρος που σου αφήνει να μην αντιστοιχεί παρά σε μια μηχανή, άντε και με τις μπαγκαζιέρες της επάνω. Καί σου πιάνει το χώρο καί δεν στον πιάνει! Σκέφτηκα, ότι για τέτοια περιστατικά, ιεραρχημένα σαν τέταρτα, δεν αξίζει να γίνει κανείς φονιάς.

Λοιπόν, αγαπητοί μου, θα σταματήσω κάπου εδώ. Νομίζω ότι έγινα κατανοητή. Δεν είναι η κίνηση, το μποτιλιάρισμα, τα κορναρίσματα, το κλείσιμο στο δρόμο, που μου τη δίνουν, όσο η κουτοπονηριά αδέρφια μου, η κουτοπονηριά και η αλητεία!

42 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

καλύτερα χοντρός παρά ΙΧής, τόπιασες το υπονούμενο;

VAD είπε...

Mα δεν υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα;Βεβαίως υπαρχουν,για να παραβιάζονται, ή στην καλύτερη περίπτωση να μην εφαρμόζονται!
Συμπέρασμα:Παραβιάστε τους,σιγά,και τι θα γίνει;Και τη Βιστωνίδα να αρπάξετε,πάλι δε θα πάθετε τίποτα!
Βούρ στον πατσά λοιπόν κι όποιος προλάβει...

Ανώνυμος είπε...

Χαλαρώστε. Το καροτί μαλί ,πάντως ,σας πάει μούρλια,άστε που ταιριάζει υπέροχα με το καπελάκι σας.

Saq είπε...

Οι κουτοπονηριές υπάρχουν επειδή δεν ισχύουν οι νόμοι, οι νόμοι δεν ισχύουν επειδή έχουμε γίνει φαύλοι, ξέρουμε ότι κανένας δεν πρόκειται να μας τιμωτήσει γιαυτό και δεν φοβόμαστε. Ας κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη!

Saq είπε...

http://thessalotipota.blogspot.com/2008/09/blog-post_29.html

Swell είπε...

Kαλά θα μας τρελάνεις; Εσύ γιατί έχεις θέση μπροστά στο σπίτι σου; Και οι ντιλιβεράδες (για να χρησιμοποιήσω τη δική σου αγοραία γλώσσα) κάνουν μια πολύ σκληρή κι επικίνδυνη δουλειά. Συνήθως δε δουλεύουν ανασφάλιστοι. Και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Και γιατί κυρία μου, οι μοτοσυκλέτες να μην παρκάρουν παράλληλα με το πεζοδρόμιο. Πληρώνουν αναλογικά μεγαλύτερα τέλη κυκλοφορίας από αυτά που πληρώνετε εσείς για το αυτοκίνητό σας. Αστε που κάθετα παρκαρισμένες εξέχουν από τα παρκαρισμένα και είναι πολύ πιθανό κάποιος/α καβλόγκαζος/η να τις χτυπήσουν.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Μπραβο cynical πολυ σω....Επ! για μισο λεπτό...
Και εσύ παρκινκ μπρος στο σπίτι σου;;; Πως; Με καρέκλες;
Ελπίζω να μη σε καθαρίσει κάποιος γιατί με βλέπω να έρχομαι στο δικαστήριο για χειροκρότημα!

cynical είπε...

Πολλοί γίναμε σ' αυτόν τον πλανήτη @Tyler Durden. Καιρος ειναι να αρχισουμε με ορθολογικο τρόπο να ξεπαστρεύουμε μερικές κατηγορίες. Και οι δυο κατηγοριες ειναι πολυπληθείς, οποτε μαλλον δεν θα χρειαστουμε άλλες. Βεβαια για να μην την πληρωσουν και ολοι, θα βαλουμε ορια κιλών και κυβικών, που θα τα αποφασισουμε δημοκρατικά...
Καλή σου μερα και καλό ΠΣΚ.

cynical είπε...

Καλημερα VaD. Στο Χαρτουμ μαλλον δεν θα υπάρχει προβλημα parking. Ισως για τις καμηλες θα ειναι λιγο αβολα αν διατηρεις και ολοκληρο κοπάδι.
Παντως νομιζω ότι δεν ειναι θεμα νομων. Ειναι κατι παραπανω. Ειναι θεμα εσωτερικου νομου και κοινωνικης συμπεριφοράς.

cynical είπε...

@de Profundis, έχει γούστο να μου πεις ότι μοιαζω και με τη Σαρα Πειλιν, (όπλο και ολοκληρη αρκούδα στους ωμους!). Προς τα κει το πας...

cynical είπε...

Καλημέρα Νεύτωνα! Κουτοπονηριά, ό,τι χειροτερο. Αμα ειναι να κλεψεις βρε μπαγάσα, κάντο, αλλά με μαστοριά, και εξυπνάδα. Να σου πώ και γω: χαλάλι που με έκλεψες και δεν το πηρα και χαμπάρι! Εδω προκειται για ιδιοποιηση δημοσιας περιουσιας (να κλεινεις χωρο στο δρομο για να παρκαρεις μπροστα στην πορτα σου. Άρχονας ο δικός σου!). Αμα εχεις αναγκη, βγαλε αδεια, αλλα οσοι τον κλεινουν τον δρομο σπάνια ανηκουν σε αυτες τις κατηγοριες.
Μου τη δινει αυτη η ταση αρπαγης που υπαρχει και στους πιο "τίμιους νοικοκυραιους". Ειναι ακριβως η ιδια που υπάρχει και σε αυτους που σφετεριζονται πιο μεγαλες εκτασεις δημόσιες ή ιδιωτικες. Μονο που οι πρώτοι ειναι και χέστες. Αν τους δοθει η ευκαιρια δεν θα διστασουν να το κάνουν!

Καλός ο τυπος με τη ραμπα! στο ποστ σου. Οχι να χαλαμε και τα λάστιχα!

cynical είπε...

Καλημερα Swell. Μαλλον τα μπέρδεψες. Εγω εχω αγορασει βιντσι και κρεμαω το αυτοκινητο με μανταλάκια απο το μπαλκόνι. Οταν εχω μπουγαδα και δεν χωραει, το βαζω απο ειδικη πορτα στο διαμερισμα.
Τωρα για τους ντελιβεραδες, συγκεντρωσου σε αυτο που ειπα και μην επεκτεινεσαι σε χωραφια που δεν εθιξα, για συγκινησιακους λογους. Το ανασφαλιστον του επαγγέλματος δεν τους καθαγιάζει ώστε να μπορουν να πηγαινουν συστηματικά ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφοριας. Προκαλουν ετσι παραπάνω την τυχη τους και τη δική μου οταν τους συναντω. Η τηρηση των κανονων κυκλοφοριας ειναι και για τους ασφαλισμενους και για τους ανασφάλιστους.
Τωρα για το πως παρκαρουν οι μοτοσυκλετες ας μην μπλέξουμε με αριθμητικη και για αναλογιες τελών και κυβικών. Δεν ειναι εκει το θεμα. Ο λογος που παρκαρουν ετσι (και απανταται περισσοτερο σε μηχανακια των 50 κυβικων), ειναι για να κρατουν μια θεση parking σε δημοσιο δρομο, ωστε οταν ερθει η κυρα ή ο κυριος να βρουνε ετοιμη τη θεση. Αυτος ειναι ο μονος λογος και κανενας αλλος. Οι μεγαλες μοτοσυκλεττες ειναι ολες σε κλειστα parking. Οχι ειναι τρελλοι οι ιδιοκτητες τους να τις εχουν ξέμπαρκες.
Πολυ καλο ΠΣΚ.

cynical είπε...

Καλημέρα Νικο Λιολιόπουλε. Απάντησα ηδη στον Swell. Βιντσι+μανταλάκια+κρεμασμα στο μπαλκόνι! Δοκιμάστε το!
Ο Swell εχει μεινει πισω. Θυμαται ακομα τις εποχες που ειχα προσλαβει φουσκωτους για να φυλανε τη Μαζερατι εξω απο την πορτα μου. Τωρα με την κριση, συμμαζεύτηκα λιγάκι.
Να εχεις καλό ΠΣΚ.

akrat είπε...

χεχε
που να δεις στην εργασία...
φίλε (δυνατή φωνή ....) αυτό το πράγμα που μου έφερες... έχει πρόβλημα..... (όλως τυχαία ο εργοδότης είναι κοντά....)
σκύβει ο εργοδότης κοιτά... και μου λέει ξαναφτιάχτο.... και φεύγει...
και μου λέει ο καλός συνάδελφος... μωρέ δεν ήξερα ότι ήταν ο μαλάκας εδώ .....
κοκκινήζω.... και ετοιμάζω το φλογοβόλον....

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τέτοια δεν κάνω, παλιόπαιδα. Ποτέ δεν θα βλάψω το γείτονα μου, που με ξύνει (γεγονός), βρίζει όλους, αφήνει σημειώματα, κοιτάζει σαν στο Total Recall οι παραμορφωμένοι κλπ, αφού ...μάλλον με δέρνει, αν τσακωθούμε... Το βρήκα. Θα πληρώσω συμβόλαιο. Καμιά καλή τιμή;

cynical είπε...

Kαλημέρα @akrat. Αυτούς τους περιμενουμε στη γωνια και τους ξαπλώνουμε με τη μια. Χαφιεδοφατσες!

cynical είπε...

Καλημέρα @cirut. Μάλλον για συνταξιούχο τον κοβω τον γειτονα. Για δοκιμασε να του ριξεις στα ποδια καμια χυμωδη συνταξιούχα, και αν δεν πιασει έλα να τα ξαναπούμε!
Καλό ΠΣΚ.

PN είπε...

Kαλέ εσύ είσαι σεσημασμένη; Έλεος....δεν έχεις αφήσει άνθρωπο για άνθρωπο. Μια φορά αν σε δω με αμάξι, θα φυλάω τα νώτα μου μην βγάλεις κάνα εξάσφαιρο!!!

Δίκιο έχεις ένα προς ένα αγαπητή e-μαμά!! Εμένα να δεις πόσο με εξοργίζουν. Απλά παίρνω βαθειές ανάσες...αααα....και Lexotanil!!!! Στα βαριά έχουμε πέσει!!! Χαχαχαχα!!!!

jk in your life είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ.

VAD είπε...

-Στις ώρες αγοράς στο κέντρο του Χαρτουμ και σε άλλες περιοχές βεβαίως υπάρχει πρόβλημα,άσε δε από κίνηση δράμα...
-Αυτό ακριβώς εννοούσα και γω όταν ελεγα ότι δεν εφαρμόζονται,δεν έχουμε καλλιεργημένη την αίσθηση ότι οφείλουμε να ζούμε σε κοινωνία δικαίου,ότι σεβόμαστε τους άλλους όχι γιατί μας το επιβάλλουν οι γραπτοί νόμοι,αλλά οι άγραφοι,της ανθρωπιάς βρε αδερφέ,όχι της γαϊδουριάς,αν και νομίζω ότι με τον τελευταίο όρο αδικώ τα συμπαθέστατα τετράποδα:)))
-Επεισόδιο χαρακτηριστικό:Καπου γύρω στο '95,πίσω απ'το σπίτι μου σε παλιά μονοκατοικία,έμεναν δυο οικογένειες Ελληνοποντίων(ποτέ δεν τους είπα ρωσοπόντιους),γινόταν ο χαμός απ'το πρωί ως τ'αγρια μεσάνυχτα,η έκφραση "κοινή ησυχία" τους ήταν παντελώς άγνωστη!Σε σχετική παρατήρησή μου,ησυχάστε βρε παιδιά,έλαβα την απάντηση,εις άπταιστον ποντιακήν:-Τα παράπονα σον Παπαντρέο! Δυστυχώς δεν πρόκαμα να κάμω τα παράπονα σον Παπαντρέο,διότι ο παππούς Ανδρέας είχε ήδη εισαχθεί στο Ωνάσειο!Δικαιώθηκα όμως λιγους μήνες αργότερα,οταν ενας εκ των μελών της οικογένειας των ανωτέρω Ελληνοποντίων(επιμένω στον όρο),αφού ήπιε το καταπέτασμα,παραβίασε μονόδρομο και διέλυσε όσα αυτοκίνητα βρέθηκαν στο δρόμο του!Αποτέλεσμα;Απηλάθησαν και οι δυο οικογένειες και τώρα κάνουν τα παράπονα α σον Πούτιν!
Θεία δίκη;Ολα εδώ πληρώνονται;Εχει ο καιρός γυρίσματα;Η παρηγοριά του αδικημένου....

Καλησπέρα σας

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα. Νομίζω ότι αν βάλεις σε ένα κλειστό χώρο πιο πολλά ποντίκια από ότι πρέπει τότε θα αρχίσουν να μαλώνουν μεταξύ τους.

Οι νόμοι είναι πολύ φιλικοί με τα αυτοκίνητα, εκεί είναι το πρόβλημα.

Τέλος μια παρατήρηση, ελπίζω να την κάνεις δεκτή: όντως πολλοί αφήνουν τα μηχανάκια παράλληλα για να πιάνουν θέσεις πάρκινγκ αλλά εμένα πολλές φορές μου έχουν ρίξει μηχανάκια άπειρες φορές επειδή είχα παρκάρει κάθετα (για να πιάνω πιο λίγο χώρο) ακριβώς έξω από το σπίτι μου.Όταν έχεις παρκάρει κάθετα είναι πιο εύκολο να σε χτυπήσουν όταν πάνε κάποιοι να ξεπαρκάρουν.

Γενικά μέσα στο γενικό χαμό υπάρχει μια τάση εχθρική προς τα δίκυκλα τα οποία σώζουν οριακά την κατάσταση από όλες τις πλευρές. Αν π.χ. για κάθε 10 δίκυκλα κυκλοφορούσε 1 αυτοκίνητο όλοι οι δρόμοι θα ήταν μποτιλιαρισμένοι. Και παρόλα αυτά η τροχαία όταν θέλει να μαζέψει χρήματα κάνει μπλόκα (τα περισσότερα μέσα στις πόλεις) ειδικά για τα δίκυκλα επειδή μπορούν πιο εύκολα να σταματάνε μέσα στις πόλεις. Ποτέ σχεδόν για τα αυτοκίνητα (ή πολύ σπανιότερα).

Οι δε κούριερ (ντελίβερι κτλ) όντως κακό του κεφαλιού τους κάνουν αλλά η πίεση που δέχονται από τα μικρά αφεντικά τους είναι μεγάλη και έχουν γίνει εργασιακά κομάντος. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τους κατατάξουμε σε κατηγορία δυσκολίας και ρίσκου παραπλήσια των αμμοβολιστών (χωρίς πλάκα και υπερβολή).

Κάποτε είχα πολλούς συναδέλφους κούριερ 40άρηδες που έκαναν 3 δουλειές. Όταν βρέχει και κάνει κρύο η επικινδυνότητα και τα ρίσκα είναι τα ίδια είτε αντίθετα στο μονόδρομο είτε νόμιμα.

Οι παρανομίες που κάνουν πολλές φορές οφείλονται όχι μόνο στη βιασύνη και την πίεση αλλά και στο φαινόμενο των κούριερ που λέγεται "Ασάφεια Θέσης". Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο κούριερ (ή ντελίβερι γενικά) βγαίνοντας από ένα μέρος όπου έχει κάνει παράδοση δεν μπορεί να θυμηθεί που είναι παρόλο που όταν πήγαινε θυμόταν ακριβώς που ήταν (δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται) και παρόλο που μπορεί να είναι 2 τετράγωνα από τη βάση του. Σε αυτή τη φάση οι γνωστοί δρόμοι από όπου περνάει κάθε μέρα του φαίνονται διαφορετικοί και μπορεί να περάσει έξω από τη βάση του χωρίς να το καταλάβει!

Στην προσπάθειά τους να συνέλθουν κάνουν και παρανομίες γιατί όταν κάποιος έχει πάθει κάτι τέτοιο είναι σαν χαμένος που ψάχνει απεγνωσμένα τον προσανατολισμό του ή ένα σημάδι το οποίο δεν θα βρει μέχρι να συνέλθει. Σε τέτοιες καταστάσεις μπαίνουν και στους μονόδρομους ανάποδα, αυτό είναι το τελευταίο που σκέφτονται.

Πάντως γενικά είμαι υπέρ της αυτοδικίας όταν νόμοι δεν υπάρχουν ή εφαρμόζονται μόνο από τους αδύναμους.

cynical είπε...

Αγόρι μου VK, όχι από τωρα στα σκληρά. Αμα γινεις σαν τη e-μαμα σου τι θα παιρνεις τοτε;

cynical είπε...

Γειά σου @JK in your life. Καλως όρισες. Δεν ειναι σιχαμερή η κουτοπονηριά;; Ανατριχιαζω που το σκέφτομαι και μονο..

cynical είπε...

Α!!! VaD. Σχετικα με το σεβασμό των ωρων κοινης ησυχιας θα πρεπει α εγκαταλείψω το εξάσφαιρο και να αγορασω ουζι!! Αυτο ειναι ενα άλλο λυπητερο καφαλειο.
Στην ιστορια με τους ποντιους, μου εκανε εντυπωση που απελάθηκαν για το λογο αυτο. Μαλλον θα ηταν παρανομοι και δεν θα ειχαν χαρτια.

cynical είπε...

Καλημέρα Rider. Το κείμενο αυτο ειχε σαν σκοπο να εκφράσει την αηδια που νοιωθω για τους πονηρούτσικους συνανθρώπους μου, με σκοπό το προσωπικο τους βολεμα εις βαρος του συνολου.
Αν και τα "αδικηματα" ειναι κατ' ουσίαν μηδαμινα, νομιζω ότι κρυβουν μια νοοτροπια αρπαγής δημόσιου χώρου απο την οποια πηγαζουν πολλα κακά. Αν, δε, τής δοθει ευκαιρια θα πηγασουν τα χειροτερα.

Το αυτοκινητο/μηχανες το ανεφερα σαν παράδειγμα για να δωσω μια χειροπιαστή εικόνα. Θα μπορούσα να αναφερθω και σε αυτούς που μετακινουν σιγα-σιγα τα καγκελα των σπιτιων τους και τα παλουκια του οικοπεδου προς τα εξω για να μεγαλώσουν τα δικα τους σε βαρος του γειτονα, κ.λ.π. Ειναι το ιδιο πραγμα. Το ιδιο υποστρωμα εχουν αμφοτερες οι ομαδες.

Νομιζω οτι σε αρκετες περιπτωσεις, μπορει κανεις να καταλαβει για ποιο λογο ειναι παρκαρισμενη μια μηχανη ετσι και οχι αλλιώς. Δεν καταφερομαι εναντιον αυτης της πρακτικης οταν εξυπηρετει καποιο λογικο σκοπο, που στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι η περιφρούρηση της περιουσιας.

Στις περιπτωσεις που αηδιαζω ειναι οταν μαζι με το μηχανακι τοποθετουν κι απο καμιά γλάστρα ή βαρέλι παραδιπλα. Τοτε δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τα κινητρα.

Τα ΚΙΝΗΤΡΑ ειναι που με πειραζουν Rider και όχι η ΠΡΑΞΗ καθ' αυτη. Θελω αυτο να γινει κατανοητό.

Τωρα για τους κούριερ. Θα επιμεινω στην ονομασια ντελιβεραδες, διοτι δεν μου αρεσουν γενικώς οι πολιτικως ορθες ονομασιες που στρυγγυλευουν τις γωνιες και ωραιοποιούν τα προβλήματα. Με τον ιδιο τροπο που ολοι πια ονομαζονται στελεχη σε μια εταιρια.

Χρησιμοποίησα τη λέξη αυτη σκοπιμα, και προφανως οχι απαξιωτικά, για να δειξω οτι πρεπει να αποσυνδέεται το συγκινησιακο απο το λογικό. Γνωριζω τα προβληματα του κλαδου και το εργασιακο καθεστως τους, την πιεση και ολα αυτα.
Αλλα με μονα αυτα θα πρεπει να τους δικαιολογουμε στη συγκεκριμενη πρακτικη; Οι παραβασεις αυτες ουτε επαναστατοσυνη κρυβουν, ουτε εξυπναδα. Νομιζω οτι εχουν μια χροια μαγγιας.. Μπορει και να κανω λαθος, αλλα αυτη την εντυπωση εχω.

Και το εγραψα επιτηδες και για εναν αλλο λογο. Οταν φωναζει ο κλαδος για τα ατυχηματα που εχουν, μηπως θα πρεπει να εξετασουν και τη δικη τους ευθυνη; Αυτο ειναι μερος ενός αλλου ερωτηματος που αφορα ολους μας σαν κοινωνια: την συμμετοχη του καθενος μας στο χαλι που βρισκομαστε, με το χερι στην καρδια και οχι με υπεκφυγες και μετακύληση ευθυνων. Δεν θα ηθελα να εξαιρέσω καμια κατηγορια απο το να κανει την αυτοκριτικη της.

Πιστευω Rider, οτι μετα απο τις εξηγησεις που εδωσα, θα με αποκαταστήσεις στη συνείδηση σου, σαν προστάτιδα και οχι σαν κυνηγο των μοτοσικλετιστών!!!

Καλό Σ/Κ.

Greek Rider είπε...

@cynical είμαι σίγουρος ότι δεν είχες τέτοιο σκοπό.

Απλά όποτε βλέπω να αναφέρονται θέματα με δίκυκλα (άσχετα αν αναφέρονται αρνητικά ή θετικά) δράττομαι της ευκαιρίας και εξηγώ κάποια πράγματα που ο κόσμος δεν ξέρει ή δεν τα σκέφτεται εύκολα, το ίδιο έκανα και τώρα.

Ο διωγμός των δικύκλων δεν προέρχεται βέβαια από σένα, ξέρω ότι έχεις άλλες προθέσεις και κατάλαβα το άρθρο σου.

Ο διωγμός όμως υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσοτέρων που δεν έχουν εκτεταμένη ίδια εμπειρία. Οι δε μπάτσοι μας φέρονται εκ των προτέρων σαν παραβάτες. Σπανίως σταματάνε μέσα στις πόλεις ένα αυτοκίνητο για έλεγχο αλλά ξεσκονίζουν τους δικυκλιστές, σπάνια γράφουν για ζώνη μέσα στην πόλη αλλά για κράνος δίνουν τα ρέστα τους (και καλά κάνουν ίσως) αλλά γιατί μόνο στα δίκυκλα;

Γι' αυτό μην παρεξηγείς το ζήλο μου να υπερασπιστώ τους δικυκλιστές, δεν τους υπερασπίζομαι ασφαλώς από σένα αλλά με αφορμή την αναφορά σου τους υπερασπίζομαι από εκείνα που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Στο Λονδίνο π.χ. τα δίκυκλα επιτρέπεται να περνάνε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, αυτό δεν είναι τυχαίο.

Για την ουσία της ανάρτησής σου συμφωνώ 100%.

navarino-s είπε...

cynical γειά σου! το θέμα είναι τόσο καυτό που και με το κείμενο το δικό σου αλλά και με τα εκτεταμένα σχόλια των επισκεπτών καλύφθηκαν, από ό,τι βλέπω, όλες οι εκδοχές των φόνων και φονικών μέσων! εγώ ήθελα να ζητήσω τη συμβουλή σας περί τα 'δέοντα' για ένα δρομάκι 30 μέτρων στην ηλιούπολη, δίπλα στο σπίτι κάποιων φίλων μας, όπου μια κυρία με μπικουτί σαν αυτήν που περιγράφεις κρατάει αποκλεισμένο με παλούκια και αλυσίδες ολόκληρο το δρομάκι. ίδια και απαράλακτα όπως κρατάνε αποκλεισμένη την downing street στο λονδίνο!

marianaonice είπε...

Αχ πες τα χρυσόστομη!!
Μία ξαδελφούλα μου όταν είχε έλθει από Αυστραλία και τη σεργιανούσα με το αμάξι μου κάθε φορά που έβλεπε τέτοιου είδους πονηράδες και βλαχουριές έλεγε έκπληκτη: "Ah my god!! Don't you have rools here??"
Τι rools και κανόνες στα ελληνικά της έλεγα εγώ!! Άγνωστη λέξη στο Ελλαδιστάν!
Εμ το άλλο δεν το ξέρεις.
Ο αδελφός μου με τη γυναίκα του ξεκίνησαν να πάνε θέατρο σε προπληρωμένη παράσταση και με τα εισιτήρια στο χέρι. Μια και είχαν χρόνο είπαν να περάσουν από τη μαμά της γυναίκας του για λίγο να τους δουν. Παρκάρουν κανονικά κάτω από το σπίτι και ανεβαίνουν για κανένα μισάωρο επάνω. Όταν επέστρεψαν βλέπουν ένα αμάξι διπλοπαρκαρισμένο δίπλα στο δικό τους που φυσικά τους είχε κλείσει. Λένε δεν μπορεί κάπου εδώ θα είναι ο οδηγός θα φανεί όπου νάναι! Μπα δεν βαριέσαι περίμεναν κανένα 20λεπτο αλλά η ώρα περνούσε και θα έχαναν την παράσταση!! Τι να κάνουν πήραν ταξί οι άνθρωποι για να πάνε στον προορισμό τους!!
Και ο τύπος ούτε γάτα ούτε ζημιά βέβαια!! Τρέχα γύρευε τώρα με μηνύσεις και φασαρίες! Άκρη δεν θα έβγαζαν!!
Χαχαχαχα!!! Κατάλαβες τώρα ότι τα χειρότερα δεν τελειώνουν!!

cynical είπε...

Γεια σου Rider. Εχεις δικαιο οταν λες οτι οι μηχανες ειναι στο στοχαστρο. Αυτο πηγαζει μαλλον απο πολυ παλια. Ειχαν συνδεσει τα μηχανακια με τεντυμποηδες, και αλητοβιους. Θυμαμαι τον καιρο που πηγαινα σχολειο στην πολη που ζουσα, οταν μια μαθητρια την εβλεπαν να καθεται στο πισω μερος μηχανης, ηταν εκτοτε στιγματισμενη. Δεν συνεβαινε το ιδιο οταν την εβλεπαν μεσα σε αυτοκινητο.
Συνηθως μηχανακια ειχαν οι κακοι μαθητες, αυτοι που δεν θα προκοβαν στη ζωη τους. Νομιζω, οτι ο αποηχος αυτων των προκαταληψεων φτανει ακομα ως τις μερες μας...και σας τυραννάει.

Καλο βραδυ

cynical είπε...

Καλησπέρα @navarino-s. Συμμεριζομαι τον θυμο σου. Δε μου λες κόφτες για αλυσιδες δεν πουλάνε τα μαγαζια; Αγορασε εναν καλο, και κανε καμιά βολτα απ' εκει κατα το βραδακι. Οταν η κυρια βγαλει τα μπικουτι και παει για υπνο, χρααατς και πάρτην κάτω την αλυσιδα.
Αν δεν πιασει, τοτε θα βαλουμε μπρος το σχεδιο Νο2.

Καλη επιτυχια και καλο βραδυ!

cynical είπε...

Γεια σου Μαριάννα μου. Για την περίπτωσή σου υπάρχουν οι streetpanthers. Εχουν κυκλοφορησει stickers που γραφουν "Ειμαι γαιδαρος. Παρκαρω οπου γουσταρω". Αν τα ειχε ο αδερφος σου τοτε, θα το ειχε καταχαρεί! Τα πουλαει το βιβλιοπωλειο Κιβωτος στο Ν. Ψυχικο, απεναντι απο το Πλαισιο.

Ανώνυμος είπε...

Λένε ότι δύσκολα αλλάζεις τάξη. Σιγά! Εγώ έστειλα το ΙΧ μου στην ανακύκλωση πριν ένα μήνα και τώρα είμαι στη τάξη των … ά-ροδων! Τώρα νοιώθω ελεύθερος το καταλαβαίνετε; Ελεύθερος!

Μετά λένε ότι δεν καθορίζει η τάξη τη συμπεριφορά. Σιγά! Το αντίθετο συμβαίνει. Τώρα βλέπω κάτι ταλαίπωρους που ψάχνουν για παρκινγκ και λέω α-χα αυτός ψάχνει και ψάχνει… χα, χα! Δόση ειρωνείας, χαιρεκακίας, και απόλαυσης. Αφού δεν έχω εγώ αυτοκίνητο καλά να πάθουν! Μετά παίρνω (όπως όλη τη ζωή μου) το λεωφορείο για τη δουλειά. Μόλις βλέπω ΙΧ να μας κλείνει το δρόμο είμαι έτοιμος να τον ξεσκίσω. Πάει εκείνη η συγκατάβαση που είχα όταν ήμουν και γω κάτοχος ΙΧ. Γενικώς νευριάζω που στους δρόμους κυκλοφορούν ΙΧ.

Τώρα καθόλου δεν προσέχω τις σπάνιες άδειες θέσεις παρκινγκ τα Σαββατοκύριακα, ούτε νευριάζω με τα εμπόδια στο δρόμο αφού δεν με αφορούν. Συνεπής Έλλην πολίτης του τι με νοιάζει εμένα… ακόμη και τα εγκαταλειμμένα ΙΧ που σκουριάζουν και πιάνουν θέσεις παρκινγκ για 5 χρόνια «δεν τα βλέπω».

Μετά σκέφτομαι μελαγχολικά ότι θα ξαναγυρίσω κάποια στιγμή στη… τάξη μου. Τι να κάνω να χαίρομαι τώρα ή να λυπάμαι σε ένδειξη μελλοντικής αλληλεγγύης; Σιγά! θα το γλεντήσω τώρα και μετά όταν ξαναγίνω ΙΧ θα ξαναγυρίσω στα παλιά χούγια και βάσανα. Θα βρίζω ξανά όπως η C. θα εκτελώ με τη φαντασία μου. Θα είμαι συνεπής οπορτουνιστής στη συμπεριφορά μου, ανάλογα με τη θέση που βρίσκομαι.

Άντε καλό παρκάρισμα σήμερα Παρασκευή βράδυ γύρω από μπαρ, θέατρα, ταβέρνες…

VAD είπε...

Δεν ήταν παράνομοι,νομιμότατοι ήταν με όλα τους τα χαρτιά,μάλιστα είχαν νοικιάσει έναν φούρνο,καλή δουλειά,στημένη,δούλευε όλο το σόι,αλλά ,όπως λένε στο χωριό μου,το χούι ξεχούι δε γίνεται,μόνο νερό δεν πίνανε,ε,κάποιο τέτοιο μεθύσι στράφηκε καταπάνω της ως θεία δίκη.

Καλή σου μέρα,cynical...

Ανώνυμος είπε...

με εξάσφαιρο υπάρχει χώρος-κάτω απ το χώμα-για δυό αλητάμπουρες ελληναράδες ακόμη...

είστε μια απο μας !!!

NdN είπε...

Αν τύχει και ξανασκοτώσεις κανέναν παρόμοιο, δεν θα χρειαστεί να πας φυλακή. Θα σου δώσω άλλοθι! :)

Γι αυτούς που κλείνουν το δρόμο για να έχουν θέση παρκινγκ μπροστά στο σπίτι τους αξίζει μόνο...πίσσα και πούπουλα!

Τους ντελιβεράδες τους δίνω δικαίωμα να πηγαινουν όπου θέλουν. Μόνο να πηγαίνουν σιγά γιατί αν είναι ανάποδα στο δρόμο τρέχουν κιόλας θα γίνει κανένα ατύχημα και αυτοί είναι που θα πάθουν το κακό. Ως γνωστόν τo υβριδικό μου Hammer (είμαι και οικολόγος) δεν "μασάει".

Οσο για την τρίτη κατηγορία υπάρχει η εξής (φανταστική κατά τη γνώμη μου) ιστορία. Τύπος με κουστουμάκι και γυαλί ηλίου σε ανοιχτό Pajero βρίσκει θέση και ανάβει αλάρμ για να παρκάρει. Πριν προλάβει να βάλει οπισθεν κοπελιά με 107 μπαίνει γρήγορα και παρκάρει. Ευγενικός ο τύπος κατεβαίνει και της λέει ότι βρηκε πρώτος της θέση και γι αυτό έχιε ανάψει αλάρμ. Η κοπελιά τον αγνοεί και κατεβαίνοντας του χαμογελάει ειρωνικά και του λέει "το παν στη ζωή είναι να είσαι γρήγορος". Τότε ο τύπος φέρνει με την όπισθεν το Pajero κάθετα στο δρόμο και με όλα τα 140 άλογα και 3 γαιδούρια που έχει κατευθύνεται στο 107 το οποίο φυσικά κάνει αγνώριστο (για την ακρίβεια τατουάζ πάνω στην ρεζέρβα του). Η κοπελιά σαστίζει και πάνω που είναι έτοιμη να τσιρίξει ο τύπος λέει "λάθος στο είπανε κοπελιά, το παν στη ζωή είναι να έχεις χρήματα).

Have a nice weekend (που λεν και στο χωριό μου)!

Greek Rider είπε...

Μια καλή πρωτοβουλία είναι οι Street Panthers

alex_m είπε...

Θέματα όπως αυτό , απ' ότι φαίνεται , μας απασχολούν πάρα πολύ . Νομίζω , πως ήσουν πολύ επιεικής με τις "σφαίρες" που ξόδεψες . Αν δικαζόσουν σε μικτό ορκωτό και είχα την τύχη να είμαι ένορκος , θα τύγχανες της εύνοιας μου .
Ομως , δεν ξέρω για την γειτονιά σου , αλλά στην δική μου , σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν και οι είσοδοι των χώρων σταθμεύσεως των πολυκατοικιών , που αυθαιρέτως καταλαμβάνουν σε πλάτος οδού , όλο το πλάτος του κτίσματος ! Για να γίνω σαφής , στην γειτονιά μου , έχω πολυκατοικίες όπου στα όρια τους υπάρχουν κάδοι απορριμάτων και ενδιάμεσα τεράστιες συρόμενες θύρες για να μπαινοβγαίνουν 2-3 αυτοκίνητα ! Αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα .
CYNIC μας ,
καλό Σ/Κ να έχετε !!!

σ.σ. αλήθεια για την σημερινή σας εξορμηση πότε θα μας μιλησετε ?

cynical είπε...

Καλημέρα Στέργιο. Για να δούμε πόσο θα κρατήσει το διάλειμμα!! Πάντως το να μην εχεις αυτοκίνητο συνηθίζεται σχετικά γρήγορα. Εχω αρκετούς φιλους που δεν εχουν.

cynical είπε...

Κι εσεις πιστολέρο κε Μοίρη;; Τους επομενους δυο που θα ξαπλώσω, θα τους βγαλω σε πλειοδοτικό διαγωνισμό..
Καλημερα σας και καλο μηνα

cynical είπε...

ΚΑλημερα NdN και καλο μηνα. Δε μου λες, κανουν τέτοιες λαμογιες στην Αγγλία;

cynical είπε...

Καλημερα Rider. Tους street panthers τους εχω ηδη λινκ. Μαλιστα εδωσα στη ΜΑριαννα και διευθυνση απο που μπορουμε να αγορασουμε τα στικερς.
Σ' ευχαριστώ.

cynical είπε...

Καλημέρα Κάκο και καλό μήνα. Σ' ευχαριστώ για τη συμπαρασταση, έχω ηδη αλλοθι απο NdN, επιεικια απο σενα, αρα μπορω να συνεχισω ανενοχλητη το θεαρεστο εργο μου.

Τώρα για τις τεραστιες γκαραζοπορτες, για λογους δικαιοσυνης, θα πρεπει το πλατος που πιανουν, να ισοδυναμει τουλαχιστον με παρκαρισμα τοσων αυτοκινητων οσα ειναι και τα διαμερισματα. Αν τα διαμερισματα ειναι παραπανω, τοτε γινεται οικονομια και δεν μπορουμε να κανουμε τιποτε. Αν ειναι λιγοτερα, τοτε αυτοδικια...Κλεινουμε την μια πορτα..