Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ψευδο-επιστημονικά Πανεπιστήμια


Η περίοδος αυτή, δεν είναι ίσως η καλύτερη δυνατή για να εκθέσουμε τις στρεβλώσεις που προέκυψαν από τον προσανατολισμό αρκετών βρετανικών πανεπιστημίων προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αγοράς και της «ζήτησης». Λέω ότι δεν είναι η καλύτερη εποχή, διότι εν όψει της σημερινής οικονομικής κρίσης το συνολικό μοντέλο της φιλελευθεροποίησης δεν χαίρει και μεγάλης εκτίμησης, μιας και οι κρατικοποιήσεις, το πρότερο αντίπαλο δέος, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και να υλοποιούνται στον τραπεζικό τουλάχιστον τομέα, με ταχύ ρυθμό.

Παρά ταύτα, η γνώμη μου είναι ότι η επίθεση της αγοράς στον κοινωνικό τομέα δεν πρόκειται σύντομα να αναχαιτιστεί και για το λόγο αυτό θα εκθέσω την άνοδο και την πρόσφατη αναθεώρηση, μετά από έντονες αντιδράσεις, της πολιτικής αυτής, παίρνοντας για παράδειγμα τη λειτουργία στη Βρετανία των πανεπιστημιακών τμημάτων εναλλακτικής ιατρικής.

Το γράψαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, αλλά το επαναλαμβάνω και εδώ ότι η έγνοια πολλών επικεφαλείς τμημάτων να αντλήσουν χρήματα με κάθε κόστος, από τους φοιτητές, εις βάρος της φήμης και της ακεραιότητας των πανεπιστημίων τους σαν επιστημονικών ιδρυμάτων, ώθησε αρκετά από αυτά, ιδίως όσα μεταπήδησαν από Polytechnics σε καθεστώς πανεπιστημίων, με νόμο της κυβέρνησης του J. Major το 1992, να ιδρύσουν διάφορα «εξωτικά» τμήματα, όπως ομοιοπαθητικής, κρυσταλλοθεραπείας, βοτανοθεραπείας, αρωμαθεραπείας, αγιουρβέδας, βελονισμού, γιόγκα κ.λ.π. τα οποία αυτή τη στιγμή προσφέρουν 155 μαθήματα σε ένα σύνολο 43 Ινστιτούτων και 16 πανεπιστημίων, και απονέμουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών από BSc έως PhD. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πανεπιστήμια του Greenwich, Middlesex, Salford, Thames Valley, Westminster, Central Lancashire, Suffolk, London South Bank, κ.α.

Οι λόγοι ίδρυσής τους ήταν η ζήτηση εκ μέρους των φοιτητών, μιας και υπάρχει μεγάλη και εύκολη αγορά, και η προθυμία ορισμένων πανεπιστημίων να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Δηλαδή μια τέλεια εμπορευματική πράξη.

Το ερώτημα είναι πώς όλα αυτά τα τμήματα πέτυχαν να πείσουν τους αξιολογητές τους ότι διαθέτουν τα απαραίτητα επιστημονικά εχέγγυα, όπως διατείνονται οι επικεφαλείς τους, ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε πανεπιστημιακά περιβάλλοντα.
Η απάντηση είναι ότι το σύστημα αυτο-αξιολογείται σε μια κυκλική βάση, με το πανεπιστήμιο του Salford να αξιολογεί το Westminster, το Westminster να αξιολογεί το Central Lancashire και το Central Lancashire, το Salford.

Από την άλλη μεριά οι διάφοροι οργανισμοί πιστοποίησης δεν αξιολογούν περιεχόμενα, αλλά διαδικασίες. Αυτό αποτελεί γενική πρακτική, τόσο στην παραγωγή, όσο και στα πανεπιστήμια. Η QAA (Quality Assurance Agency for Higher Education), εξετάζει αν ένα πρόγραμμα εκτελείται σωστά, αν δηλαδή υπάρχουν σημειώσεις, αρκετές διδακτικές ώρες, κ.λ.π., και όχι ποιο είναι το περιεχόμενό του. Αν δηλώσεις , για παράδειγμα, ότι διδάσκεις χειρομαντεία, δεν θα υπάρχει πρόβλημα, παρά μόνον αν δεν την διδάσκεις σωστά.


Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε θέματα που πραγματεύονται την επιστημονική ή μη-επιστημονική βάση της ομοιοπαθητικής και των άλλων εναλλακτικών «θεραπευτικών» μεθόδων. Αυτό θα το κάνω σε επιστημονική βάση, σε ξεχωριστά κείμενα. Ο σκοπός μου ήταν απλώς να δείξω, όπως είχα δηλώσει και στην αρχή, πώς η ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων συντελεί ώστε τα πανεπιστήμια να ξεφεύγουν από το ρόλο τους και να κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους.

Είναι ενδιαφέρον να αναφέρω πώς έχει τελικά εξελιχθεί το τοπίο πρόσφατα. Από το καλοκαίρι ο πανεπιστήμιο του Central Lancashire αποφάσισε να επανεξετάσει τα προγράμματα σπουδών των εν λόγω τμημάτων και για το λόγο αυτό ανέστειλε την υποδοχή νέων φοιτητών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Τον χορό ακολούθησε και το πανεπιστήμιο του Salford, το οποίο προέβη στο οριστικό κλείσιμο του τμήματος εναλλακτικής ιατρικής, για να μην αφήσει άλλο τη φήμη του να διασυρθεί. Ενώ, και το πανεπιστήμιο του Westminster αποφάσισε να επανεξετάσει κι αυτό το πρόγραμμά του.


Όσον αφορά τα δικά μας, μεταπτυχιακό τμήμα, με το όνομα Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασική Ομοιοπαθητική λειτουργεί σε επίπεδο MSc στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, (Τρία πουλάκια κάθονται!) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σύρο, χρεώνοντας 2000 ευρώ το εξάμηνο!!!.

Μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι το βρετανικό παράδειγμα απαντάται σε όλο και περισσότερα μέρη. Έπεται συνέχεια...

34 σχόλια:

presuntos είπε...

"Τεχνοκράτες χωρίς τέχνη"..

k1 είπε...

Για να καταλαβαίνουμε σιγά σιγά σε ποια λογική του παραλόγου οδηγεί η ελεύθερη αγορά

Nikos Lioliopoulos είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στα πλαίσια του εθνικού διαλόγου για την παιδεία ανακοινώνεται ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η προσαρμογή των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις απαιτήσεις της νέας εποχής με τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. Συγκεκριμένα:
Τμήμα χειρομαντειας στο ΑΠΘ.
Τμήμα ελληνικής καφεμαντείας στο Πανεπιστημιο Μακεδονίας.
Τμήμα εφηρμοσμένης χαρτομαντείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
και τέλος, Τμήμα επιστημονικής μελέτης της εξέλιξης των Νεφελίμ, στο εθνικό αστεροσκοπείο .
Έγγραφες φοιτητών απο τον Σεπτέμβριο.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον παρεξήγησες τα Πανεπιστήμια,
διότι αφενός δεν έχει σημασία τι διδάσκει κανείς αλλά ΠΩΣ.
Αν διδάσκει βήμα βήμα την ακολουθία για μία συνταγή ή για ψάρεμα δεν έχει σημασία.
Καλή είναι και η Εναλλακτική Ιατρική διότι αλλάζουμε εποχή
όπου σημασία έχουνε η δημόσια υγεία διότι πρόκειται για επιδημία.
Αν υπάρχει χολέρα απο βρώμικο σε πηγάδι νερό όλοι έχουμε ανάγκη απο τα δείγματα στο μικροβιολογικό και το καθαρό νερό!
Οσο γι' αυτούς στην έρημο να τους πληρώνουμε να κάθονται.
Αν το δημόσιο νερό κινδυνεύει απο μόλυνση δεν έχουμε ανάγκη απο υδραυλικό αλλά από σεκιούριτυ.

Xavier είπε...

Random Comment Generator μυρίζομαι...

Ωραίο post cynical. Ευτυχώς δεν είναι πολύ προχωρημένα τα πράγματα εδώ σε επίπεδο εκπαίδευσης τέτοιων "επιστημών". Σε επίπεδο πρακτικής τους όμως γνωρίζουν άνθηση.

Iptamenos Ollandos είπε...

Τα πανεπιστήμια πάντα ήταν ο προθάλαμος του εμπορίου. Αυτό φαίνεται από τις επιδοτήσεις που παίρνουν από μεγάλες εταιρίες για "έρευνες", από τις γνώσεις που προσφέρουν, από τους τίτλους πτυχιακών διατριβών αλλά και από την απορρόφηση των αποφοίτων μετά το πέρας των σπουδών καθώς και από πολλά άλλα που θα έπερνε χρόνο να σχολιάσω. Επομένως τα ψευδο-επιστημονικά που αναφέρεις είναι απλώς ένας νέος τρόπος - μόδα κέρδους...

cynical είπε...

@presuntos

τι να περιμενεις απο τεχνοκρατες;

cynical είπε...

@k1,

κατα τα αλλα η ελευθερη αγορα ειναι εντελώς ορθολογικη...

cynical είπε...

γεια σου Νικο,


γιαυτο φαινεται δεν ήθελε η αριστερα να συμματασχει στον διαλογο. not in our name! αυτο ηθελε να πει!

cynical είπε...

@airgood,
οταν τα πανεπιστημια απονεμουν τιτλους BSc, όπου Sc σημαινει Science, πρεπει και να ειναι συνεπη.

τα παν. δεν μπορουν να διδασκουν ο,τι θελουν.

cynical είπε...

@Xavier,
μπα, δεν ειναι random.

χαμος γινεται στην αντιστοιχη αγορα.

Αν τα πανεπ. αναγκαστουν να βρισκουν μονα τους πορους δεν εχουν και πολλες αλλες επιλογες. Τα χρηματο-τέτοια, μανατζερο-τέτοια και το new age. Αυτα φερνουν κοσμο και λεφτα.
Ειδες ποσο χρεωνει το παν. αιγαιου το εξαμηνο για την ομοιοπαθητικη; 2000 ευρω!!

cynical είπε...

@Ιπταμενε Ολλανδε,
δεν ήταν παντα ετσι. τα τελευταια 20 χρονια μπηκαν οι εταιριες στα πανεπ. και δεν μπηκαν απο μονες τους. Για να γινει χρηματοδοτηση απο την κοινοτητα, η συμμετοχη εταιριων ηταν προαπαιτουμενο.
Η ερευνα επρεπε να ειναι εφαρμοσμενη και με τελικο προιον.

Αυτος ειναι ενας "νομιμος" ας πουμε τροπος οπου οι ρολοι ειναι ξεκαθαροι. Το πιο δυσκολο ειναι εκει που μπαινουν απ' το παραθυρο και αλλοιωνουν αποτελεσματα δια του χρηματισμου, οπως οι φαρμακοβιομηχανιες.

Η εισοδος του new age ειναι μια φυσικη συνεπεια των προηγουμενων.

Iptamenos Ollandos είπε...

Συνφωνώ ότι δεν ήταν έτσι πάντα. Εννοούσα κατά την διάρκεια της δικιάς μου ζωής. Αλλά όταν βάζεις το χρήμα σαν μέσο υποστήριξης της γνώσης είναι αναμενόμενη η "αλλοίωση" της γνώσης σε όλους τους τομείς της επιστήμης και όχι μόνο της φαρμακευτικής. Βλέπε βιοτεχνολογία, τρόφιμα, ιατρική κοκ.

Το new age μπορεί να μην έχει επιστημονική βάση ενώ το εκμεταλλεύονται "επιστημονικά", παρ'όλα αυτά άποψη μου είναι ότι δεν θα έπρεπε να είναι περισσότερο κατακριτέο από την οποιαδήποτε χρηματιζόμενη επιστήμη.

cynical είπε...

τα πανεπιστημια αλλοιωνονται οταν διεξαγουν διατεταγμενη ερευνα, πραγμα που σημαινει οτι αλλοιωνουν ή αποκρυπτουν ή διαστρευλωνουν αποτελεσματα. αυτο συμβαινει στους κλαδους που ανεφερες και σε αλλους αιχμης.

τωρα, με το να ενσωματωνουν στους κολπους τους σπουδες κατ' εξοχην ανορθολογικες, τις νομιμοποιούν και τις κατοχυρωνουν σαν επιστημονικες, δηλ. ορθολογικες και εγκυρες. Αυτη ειναι η μεγαλυτερη ζημια που μπορει να επέλθει, δηλαδή η συγχυση των οριων μεταξυ του λογικού και του παράλογου, η τοποθετηση του παραλογου στην ιδια βαθμιδα με το λογικο, ο εθισμός της σκεψης στο αυθαιρετο και το αναπόδεικτο.

Ανώνυμος είπε...

@Cynical, αυτό λέω και εγώ, τα Πανεπιστήμια ξέρουν Πως να διδάσκουν και Τι, σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση.

Greek Rider είπε...

@cynical νομίζω ότι έχεις δίκιο όταν λες ότι η επίθεση της αγοράς στον κοινωνικό τομέα δεν θα σταματήσει.

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα όταν η αγορά αφήνεται μόνη της να ισορροπήσει. Δεν ξέρω αν ισορροπεί αλλά πάντως κάποιοι εκμεταλλεύονται χοντρά πολλούς ανισόρροπους.

Το να αφήνουμε τους απατεώνες να αλωνίζουν με άλλοθι την ισορροπία της ελεύθερης αγοράς νομίζω ότι αποτελεί είτε βλακεία είτε προνομιακό επιχείρημα των απατεώνων...

grsail είπε...

Ήθελα πραγματικά να ήξερα τι γίνεται στα Γαλλικά και Γερμανικά Πανεπιστήμια.

- Αυτά τα 'αεριτζήδικα' τμήματα στο UK με σκοπό 'να βγάλουμε και κανένα φράγκο' δεν μου κάνουν εντύπωση. Αν πράγματι φρενάρουν γιατί χάνουν σε αξιοπιστία καλό είναι.

- Άλλωστε, σε σχέση με το δικό μας θέμα περί ιδιωτικών κολεγίων που θέλουν να γίνουν Πανεπιστήμια (όπως οι λίμνες που νομίζουν ότι είναι θάλασσες) έχω την εντύπωση ότι το 85% από αυτά είναι Αγγλικά ! Γιατί άραγε ; Και οι ΄πιέσεις' περί αναγνώρισης κλπ που δέχτηκε το Υπ. Παιδείας από τις Βρυξέλλες μήπως εμπνεύστηκαν κυρίως από αξιωματούχους του UK ; (το ερώτημα είναι ειλικρινές, δεν γνωρίζω ... υποπτεύομαι).

cynical είπε...

@Rider, ευτυχώς που ακομα υπάρχει αντισταση στο παραλογο, ειτε στο παραλογο των αγορων, ειτε στο παραλογο των ανισόρρωπων.

Στη βρετανια, εστω και αργα το καταλαβαν αυτο και αντεδρασαν. Και ξερες ποιος καταφερε, ώστε να κλεισουν τα παραλογα τμηματα;

Ενα ΒLOG!!!

To "impobable research" του David Colquhoun, καθ. φαρμακολογιας απο το παν. του Λονδινου!

cynical είπε...

@grsail,

γιατι αραγε ειναι σχεδον ολα αγγλικα; Γιατι αυτη ηταν η πολιτικη Μπλαιρ. Το ειχε πει ξεκαθαρα, ότι η βρετανια μπορει να βγαλει χρηματα εξαγοντας τα πορτοκάλια της, συγνώμη τα πανεπιστημια της!

Ειχε μαλιστα κοστολογησει και τα κερδη απο αυτη την ιστορια σε καποιο/καποια δις στερλινών, δεν θυμαμαι ακριβώς νουμερο. Αμα ψαξεις στο ιντερνετ θα τα βρεις.

Οι γαλλοι αντεδρασαν και αντιδρουν στην πολιτικη σαρκοζυ. Τοσο των γαλλων, και ακομα λιγοτερο των γερμανών δεν τους βοηθαει και η γλωσσα για να εξάγουν πανεπιστημια. Αλλες λεπτομερειες δεν ξερω.

Για την ιδιωτικη τριτοβαθμια εκπαιδευση στη Γερμανια δες αναλυτικα εδω:

http://www.che.de/downloads/
Studie_Privathochschulen_AP71.pdf

grsail είπε...

Προφανώς το θέμα είναι χαώδες και εμένα τουλάχιστον με ξεπερνά ...

Διάβασα πολύ γρήγορα το .pdf (ευχαριστώ), σημεία:

1- Η στατιστική υπηρεσία τους απλά ‘δεν παίζεται’ :-()

2- (page 9, table3) Απειροελάχιστος αριθμός φοιτητών στα ιδιωτικά, από 12.000 σε 38.000 στην δεκαετία ’93 – 2003 σε σύνολο φοιτητών 2.000.000 !!

3- (page 42, table 23) Το 27% των πόρων των ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι από το δημόσιο, περίπου όσο και από τα δίδακτρα !!

... φοβάμαι όμως ότι ξεστράτισα από το θέμα σου

Greek Rider είπε...

@cynical στη Μ. Βρετανία όταν κάποια πανεπιστήμια πουλάνε πολύ (κάνουν δηλαδή μεγάλους τζίρους) τους απονέμονται βραβεία (από τη βασίλισσα κτλ) τα οποία τα πανεπιστήμια αυτά διαφημίζουν στους άσχετους ως ακαδημαϊκές διακρίσεις.

Έτσι πουλάνε περισσότερο στη συνέχεια...

vripol είπε...

Αγαπητή Cynical,καλησπέρα. Παραθέτω άλλο ενα απόσπασμα από τό βιβλίο τού ξάδελφου:

"Η Cynical είχε γίνει έξω φρενών..Από το πρωί μαδούσε τις κοτσίδες της από τα νεύρα.
« ¨Ακου εκεί να πριμοδοτείται η εξωθεσμική ψευδοπαραεπιστήμη από καθώς πρέπει Βρετανικά Πανεπιστήμια, πού απο θεματοφύλακες τού ορθού λόγου καί εργαστήρια παραγωγής πούρας καί ανεπηρέαστης καθαρής γνώσης κατάντησαν γιάφκες τού κερδώου ιρασιοναλισμού καί της κατα παραγγελίαν χειραγωγούμενης έρευνας»
«Δέν τό μπορώ, δέν θα τό ανεχθώ άλλο, ξέσπασε, καί ασυναίσθητα συνέτριψε μέ την χούφτα της τό τοξοειδές μεταμοντέρνο ποτήρι, πιτσιλώντας τό καπουτσίνο φρέντο στό στενάχωρο ενυδρείο μέ τό γερασμένο παρκινσονικό χρυσόψαρο…
Δάκρυα οργής κι απελπισίας χαράκωναν τό ηλιοκαμένο από τήν ακτινοβολία πρόσωπό της.
Από τότε πού είχε δεχθεί να κολυμπήσει στην στέρνα τού Δημόκριτου, μέ τά γαλαζωπά νερά από τό φαινόμενο Comton, προκειμένου να μελετηθούν τά βιολογικά αποτελέσματα της ακτινοβολίας σε νέες γυναίκες, πολύτοκες, Θεσσαλικής καταγωγής, από κείνη την καταραμένη ώρα και μετα, δεν μπορούσε να συγκρατηθεί όταν αντίκριζε την αδικία..
Η ακτινοβολία είχε καταστρέψει στον εγκέφαλό της το νευρωνικό σύστημα των συμβιβασμών, τού τάκτ και της διπλωματικότητας ..
Είχε γίνει Κυνική και ασυμβίβαστη…"

Tyler Durden είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Tyler Durden είπε...

νομίζω πως βάζεις πολλά διαφορετικά πράγματα στο ίδιο τσουβάλι. Πχ Ομοιοπαθητική, Οργονομία, Βελονισμός είναι τομείς που, ως ερευνητικά και εφαρμοσμένα γνωστικά πεδία, προϋπήρχαν της ιδιωτικοποίησης και της νεοφιλελεύθερης κερδοσκοπίας, είτε σε ανεξάρτητα κολλέγια είτε και σε πανεπιστήμια, .

Χώρια που ειδικά για αυτά τα τρία (αλλά και για πολλά άλλα ακόμα) υπάρχουν και θετικές, υπέρ τους έρευνες. Οπότε γιατί να μην συνεχίζεται η έρευνα και σε αυτά τα πεδία; Αλλοι πιο πεζοί λόγοι από τον επιστημονικό οίστρο καθορίζουν το τι έχει αξία να ερευνηθεί/ανακαλυφθεί και τι όχι.

Επίσης, σύμφωνα με τον Φεγεράμπεντ, η ύπαρξη πλουραλισμού στον χώρο των επιστημών είναι το ζητούμενο στον χώρο της έρευνας και αυτό λόγω των εγγενών περιορισμών (ιστορικούς, κοινωνικούς, ιδεολογικούς, βιολογικούς, μεθοδολογικούς, κλπ) στην προσέγγιση και ερμηνεία των φαινομένων, οπότε δεν υπάρχει και κάποιο προνομιακό θεμέλιο αξίωσης αλήθειας από κανένα γνωστικό πεδίο.

Chris είπε...

Ωραίο το μπλογκ σου και καλή η πένα σου. Θα συμφωνήσω ότι το χρήμα έχει διαβάλλει τα πανεπιστήμια (κάτι μας είπες τώρα). Έχοντας όμως θεραπευτεί ο ίδιος από σοβαρή αρρώστια με εναλλακτικές ιατρικές δεν θα συμφωνήσω μαζί σου όσον αφορά τα υποβόσκοντα επιχειρήματα εναντιά της. Αντίθετα , η λεγόμενη "επιστημονική" ιατρική (είναι η ιατρική επιστήμη?) έχει πάρει παρα πολλούς στο λαιμό της με τα αδιεξοδά της. Για να μη μιλήσω για τις διασυνδέσεις ειδικά των πανεπιστημίων με τις φαράκευτικές και τα συμφέροντα που προωθούνται.
Στη χώρα που ζω ένα 35% του κόσμου το έχει γυρίσειμ ευτυχώς, στην εναλλακτική ιατρική.
Και είμαστε πολύ καλά.
Δες και αυτό αν θες

http://chrisni1.blogspot.com/2007/06/blog-post.html

Ενας φίλος του Σταυρου

cynical είπε...

@grsail καλημερα,

τα ιδιωτικα πανεπ. στη γερμανια δεν χαιρουν εκτιμησης. Στη γαλλια, τα πιο πολλα ανηκουν στην εκκλησια. Η γερμανια εαχει παραδοση σε μακροχρονιες και ουσιαστικες σπουδες. Τωρα, λογω ανταγωνισμου με τα αγγλοσαξονικα αναγκαστηκαν να το ριξουν στις προχειροδουλειες.
Αυτα στο πανω-πανω..

cynical είπε...

@rider,
η βιομηχανια και οπληθωρισμος των διακρισεων ειναι αλλου παπα ευαγγελιο. Το ιδιο γινεται και στο χωρο του βιβλιου και των επιχειρησεων. Ολοι εχουν και καποιο βραβειο να επιδειξουν.

cynical είπε...

Αγαπητε Βριπολίδη, πολυγραφοτατος αυτος ο ξάδερφος! Στις πωλησεις θα εχω καποιο ποσοστο;

cynical είπε...

Καλημέρα @Tyler,

δεν θυμαμαι οι τομεις αυτοι να περιλαμβανονταν ποτε σε ευρωπαικα πανεπιστημια.

Οι ισχυρισμοι της ομοιοπαθητικης περι μνημης νερου κ.λ.π. εχουν ερευνηθει σε κανονικα τμηματα φυσικοχημειας. Αλλα δεν μπορεις να θεωρεις τους αβασιμους και παραλογους ισχυρισμους καποιων σαν επιστημονικους.

Με το ιδιο σκεπτικο γιατι να μην υπαρχουν και departments αστρολογιας μιας και απαντες πιστευουν στα ζωώδια Ή, τμηματα ερευνας του δημιουργισμου ή της χειρομαντειας. Οι διαχωριστικες γραμμες μεταξυ του τι συνιστα επιστημη και τι ψευδοεπιστημη ειναι σαφως διαχωρισμενες.

Ο Φαγιεραμπεντ ειναι απο τους κλασσικους εκπροσωπους του σχετισκισμού και, λυπάμαι, αλλά δεν μπορω να τον πάρω στα σοβαρα. Οταν μαλιστα αποκαλει την επιστημη "φασιστική" και οταν μαλιστα αρνειται και αυτη την υπαρξη πραγματικοτητας. Νομιζω οτι σημερα τοσο αυτος οσο και η σχολη Ντεριντα κ.λ.π. εχουν χασει εκ των πραγματων τα ερισματα τους.

Αλλα, πριν πεις οτιδηποτε σκοπευω να το παω το θεμα ομοιοπαθητικη βημα-βημα και παρουσιαζοντας τις σημαντικοτερες μελετες.

cynical είπε...

Γεια σου @Chris, και καλωςόρισες.
Μου ειχε γραψει ο Σταυρος σχετικα.

Εχω αναφερθει με δυο εκτεταμενα ποστ στις φαρμακευτικες. Αλλα ας μην μπερδευουμε τις κακες πρακτικες αυτων και τις διαπλοκες τους, με την ιδια την ιατρικη και τις δυνατοτητες της. Εδω δεν συκρινουμε ομοιοπαθητικους με γιατρους αλλα τηn επιστημονικη βαση των δυο disciplines.

Οι θανατοι απο κακες ιατρικες πρακτικες ειναι πολλοι περισσοτεροι απο αυτους που προηλθαν απο ομοιοπαθητικα σκευασματα ή κακες "διαγνωσεις". Ο λογος ειναι οτι τα ομοιοπαθητικα φαρμακα, αν παρασκευαζονται σωστα, ειναι καθαρο νερο, οπότε δεν ειναι δυνατον να προξενήσουν και βλαβες.

Το 35% που αναφερει δεν προκειται για καθαρο νουμερο, διοτι οι πιο πολλοι δεν επισκεπτονται μονο ομοιοπαθητικους, αλλα και κλασσικους γιατρους και παιρνουν επισης και φαρμακα σε καποια φαση της αρρωστειας τους. Επισης, οταν η ασθενεια δεν υποχωρει, οι ιδιοι οι ομοιοπαθητικοι τους στελνουν σε γιατρους.

Δεν αναφερομαι μονο σε clinical trials, αλλα οσες "μετα-αναλυσεις" εγιναν, οι οποιες περιλαμβάνουν αξιολογηση αποτελεσματων απο πολλές trials μαζι, εδειξαν μηδενικη αποκλιση απο το placebo effect.

Επισης, δεν ειναι κοινο μυστικο ότι οι trials των ομοιοπαθητικων πασχουν επισης απο τα ιδια συμπτωματα με αυτα των κλινικων γιατρων, οσον αφορα την μη τηρηση των κανονων, "randomized, double blind", και την αποκρυψη των αποτυχημενων δοκιμών.

θα επανελθω στο θεμα.

vripol είπε...

Αγαπητή Cynical,
Γράφει ο ξάδελφος:
"Επί μέρες η cynιcal, μελετούσε μέ τό επιστημονικό της επιτελείο, τόν σχεδιασμό τής νέας βαρυσήμαντης μελέτης:
Επρόκειτο γιά διπλή τυφλή προοπτική μελέτη, διασταυρούμενη, σέ δείγμα 10.000 μελών τού Συνασπισμού.
Η μελέτη σχεδιαζόταν για να ερευνήσει κατά πόσον τά μέλη τού Συνασπισμού πού διάκεινταν ευνοϊκά υπερ μιάς κυβερνητικής συνεργασίας μέ τό ΠΑΣΟΚ ήταν επιρρεπή σέ ομοιοπαθητικές Θεραπείες καί σέ τί Ποσοστό θεωρούσαν ότι θεραπευτήκαν.
Τό ίδιο επρόκειτο να γίνει καί μέ τούς "αριστεριστές" κατά Κύρκον οπαδούς των δύο Αλέκων, πού βδελύσσονταν στό άκουσμα μιάς τέτοιας συνεργασίας.
Υπήρχε η υπόνοια ότι οι Αλεκικοί ήταν πιό επιρρεπείς σέ ιδεολογίζουσες καί ιδεοληπτικές θεραπευτικές φαντασιώσεις απ΄οτι οι πιό προσγειωμένοι πολιτικά οπαδοί μιάς κυβερνητικής συνεργασίας μέ τό ΠΑΣΟΚ.
Οι δύο ομάδες θά έμπαιναν σέ ένα είδος θεραπείας γιά κάποιον καιρό (κάθε πολιτική ομάδα χωρίζονταν σέ δύο ισοδύναμες υποομάδες πού η μία θά άρχιζε κλασσική καί η άλλη ομοιοπαθητική θεραπεία. Σέ αυτούς πού θα άρχιζαν ενα απο τα δύο είδη θεραπείας, στούς μισούς θά δινόταν ψευτοφάρμακο καί στούς άλλους μισούς "αληθινό" κλασσικό ή ομοιοπαθητικό φάρμακο αντίστοιχα. Μετά από προκαθορισμένο χρόνο, οι λαμβάνοντες placebo θα έπαιρναν "αληθινό" φάρμακο γιά ίσο χρονικό διάστημα μέ αυτό της λήψης τού placebo καί τ αντίστροφο καί μετά όλοι θά αλλαζαν είδος θεραπείας: οι λαμβάνοντες κλασική θεραπεία θά περνούσαν σέ ομοιοπαθητική καί τό αντίστροφο.
Καί πάλι σέ καθε ομάδα για ενα διάστημα οι μισοί θά έπαιρναν placebo καί οι μισοί "αληθινό" φάρμακο, κλασσικό η ομοιοπαθητικό, καί στην διαδρομή πάλι θα άλλαζαν χωρίς να τό ξέρουν ούτε αυτοί ούτε οι θεραπευτές πού χορηγούσαν την ουσία.
Ολα, θα τά γνώριζε μόνον αυτή..
Σέ όλους σέ τακτά χρονικά διαστήματα θά μετρούσαν τήν γλυφτοπασοκίνη, μικρομεγαλίνη καί ανευθυνόλη αίματος .
Η μελέτη χρηματοδοτούνταν από τό υστέρημα της Cynical....
...Οταν τα αποτελέσματα 'άρχισαν να κλίνουν υπέρ τής ομοιοπαθητικής,
άρχισε να δέρνει 'όποιον έβλεπε μπροστά της.
Τά συμπεράσματα ήταν σαφή:
Ηταν τέτοια η ιδεοληπτική προσκόλληση τών μελών τού Συνασπισμού σέ προκατασκευασμένα "εναλλακτικά" ιδεολογήματα, ώστε παραδόξως όλοι θεραπεύονταν μόνο με ομοιοπαθητική..
Τό χειρότερο όμως ήταν πώς έβγαινε λάδι η Ομοιοπαθητική έναντι της κλασσικής ιατρικής, γιατί η ιδεοληψία τού δείγματος είχε γίνει μπούμερανγκ εναντίον της κλασσικής Ιατρικής.
"Σιχτίρ, μουρμούρισε καθώς διέκοπτε πρόωρα την μελέτη γιά λογους δεοντολογίας :
Ηταν υποχρεωμένη να τούς περάσει όλους σέ "πραγματική" ομοιοπαθητική θεραπεία, αφού μ αυτην αποδεικνύονταν ακράδαντα ότι θεραπεύονταν
"Καί πάλι σιχτίρ, ιδεοληπτικοί καραγκιόζηδες, σκέφτηκε καθώς καλούσε στό τηλέφωνο Σικελία ..
Την επόμενη φορά δέν θα την πατούσε.
Θά αποδείκνυε την ανωτερότητα της επιστημονικής Ιατρικής έναντι της ομοιοπαθητικής σέ δείγμα 10.000 Ιταλών μαφιόζων. Αυτοί ήταν πολύ πιό πραγματιστές καί πολύ λιγότερο ιδεοληπτικοί από τούς άλλους"

Tyler Durden είπε...

τι σημασία έχει αν οι τομείς αυτοί περιλαμβάνονται σε ευρωπαΊκά ή αμερικάνικα ή γιαπωνέζικα πανεπιστήμια;

Πάντως έρευνες με θετικά αποτελέσματα έχουν αναλάβει μέχρι και ελληνικά (Μπούρκας, κλπ). Επίσης η ομοιοπαθητική διδάσκονταν μέχρι πριν λίγες δεκαετίες και στα πανεπιστήμια. Οσο για τον βελονισμό υπαρχουν πάρα πολλές έρευνες, ίσως είναι και η πιο αναγνωρισμένη εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος από την κλασσική ιατρική.

cynical είπε...

@Tyler,

εχει νοημα αν περιλαμβανονται σε αναγνωρισμενα πανεπιστημια. Στην αμερικη υπαρχουν ψευδο-πανεπιστημια που διδασκουν ο,τι λοξα φανταστεις. Στην ευρωπη υπαρχει ελεγχος και γιατο αναφερθηκα σε αυτην.

Με τον βελονισμο υπαρχει τουλαχιστον υλικη βαση, δλδ stimulation καποιου νευρου, άσχετο αν οι trials δειχνουν ή δε δειχνουν θετικο αποτελεσμα. Εδω μπορω να συζητησω για πιθανο μηχανισμο τον οποιο ακομα δεν μπορουμε να βρουμε.

Ενω στην ομοιοπαθητικη πρεπει να δεχτουμε οτι το τιποτε εχει θεραπευτικη επιδραση και επισης οσο μεγαλυτερο το τιποτα, τοσο μεγαλυτερη η θεραπευτικη ικανοτητα.

Εκει σκονταφτει η επιστημ. κοινοτητα, στην καταστρατηγηση των νομων της φυσης.

cynical είπε...

@vripol

Ειναι που ειναι ζαλισμενος ο Συνασπισμος, με τα trials θες να τους αποτρελλάνεις τελείως;

Τιποτα καλα κατευναστικά εχεις να προτεινεις;

Τους μαφιοζους δεν τους πιανει τιποτα. Μονο η μανα τους εχει επιδραση πανω τους. Χαμενη υπόθεση.