Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Πολιτική Ξηρασία


Πόσο χαρούμενοι άραγε πρέπει να είμαστε που βρήκαμε επιτέλους φτηνότερο χρήμα να δανειστούμε; Κατ’ αναλογία μ’ ένα σπιτικό, με κάθε νέο δανεισμό προστιθέμενο σε όλους τους προηγούμενους, ο αφέντης δεν θα έπρεπε να αισθάνεται και πολύ εφησυχασμένος. Είναι προφανές ότι όσο πιο πολύ χρεώνεσαι τόσο, πιο πολύ επισπεύδεις την τελική έκρηξη των οικονομικών είτε του σπιτιού σου, είτε της χώρας σου, ιδίως μάλιστα όταν οι προοπτικές να περιπέσεις σε βαθιά ύφεση, μετατρέπονται από πιθανές σε σίγουρες.


Ένα άλλο γεγονός που με προβληματίζει είναι το γιατί παίχτηκε όλο αυτό το πολυήμερο θρίλερ σχετικά με τη δυνατότητα δανεισμού μας από τις χώρες της ευρωζώνης. Είναι αλήθεια ότι όλο το ευρωπαϊκό μαγαζί είναι χρεωμένο μέχρι το λαιμό, και πολλοί αναλυτές απέδιδαν την απροθυμία των εταίρων στις δικές τους αφραγκίες και τα δικά τους βάσανα.


Βλέποντας όμως το επιτόκιο με το οποίο έστρεξαν να μάς δανείσουν, στο 5%, και το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται από τις αγορές, το οποίο είναι σαφώς μικρότερο, 3% ας πούμε για τη Γερμανία, αναρωτιέμαι γιατί πήρε τόσο χρόνο, τόσο μίσος και τόσες διασκέψεις και τηλεδιασκέψεις για να προβούν οι εταίροι μας σε μια τόσο οικονομικά επωφελή γι αυτούς πράξη. Μήπως ήταν οι ηθικές αναστολές και οι τύψεις που τόσο καιρό τούς απέτρεπαν, μιας και τα κράτη θα αναγκάζονταν να γίνουν αυτά τα ίδια traders στη θέση των traders, με κίνδυνο να τους πάρουν το ψωμί μέσα απ’ τα χέρια;


Είτε έτσι, είτε αλλιώς η χώρα θα φορτωθεί ακόμα 80 δις, ποσό που μάς κάνει να σκεφτόμαστε πλέον σοβαρά ότι ο δανεισμός δεν συνιστά λύση ακόμα και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης φτάσουν τους ρυθμούς Κίνας στις πιο καλές εποχές της. Φυσικά βλέποντας το θέμα με οικονομικούς όρους, όπως δηλαδή το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας το όλο σκηνικό μοιάζει να μην επιδέχεται άλλη λύση. Μας τρέχουν τα έξοδα, εγχώρια και εξωτερικά, μας τρέχουν και μάς μισούν οι αγορές, οπότε τι άλλο να κάνουμε, παρά να τρέχουμε κι εμείς ασθμαίνοντας από πίσω τους. Ερχόμαστε λοιπόν στη σκέψη ότι το πρόβλημα, όχι του χρέους, αλλά της διαχείρισής του είναι πρωτίστως πολιτικό, οπότε με την αναγνώριση αυτή ανοίγονται και άλλοι δρόμοι αντιμετώπισής του.


Οι δρόμοι όμως αυτοί προϋποθέτουν την ύπαρξη πολιτικών ως οντοτήτων, και πολιτικής ως αυτόνομου και κυρίαρχου θεσμού, πράγματα γενικώς δυσεύρετα. Άλλο να λέμε απλώς ότι το οικονομικό υποσκέλισε το πολιτικό και το κοινωνικό, και άλλο να βλέπουμε τον υποσκελισμό αυτό να συμβαίνει ολοζώντανο μπροστά μας. Και μόνο από το λεξιλόγιο το σχετικό με τις αγορές, όπως «πίστη στις αγορές», «εξευμενισμός των αγορών», «δίψα για αίμα των αγορών», «κατευνασμός των αγορών», «στο έλεος των αγορών», κ.λ.π., καταλαβαίνουμε ότι οι αγορές παρουσιάζονται σαν μια παντοδύναμη, αυτονομημένη, αόρατη και εξω-κοσμική οντότητα, έξω από κάθε ανθρώπινη διάνοια και έλεγχο, με την οποία η μόνη σχέση που μπορούμε να συνάψουμε είναι αυτή της θυσίας. Οι δε πολιτικοί στο νέο αυτό μεταφυσικό θρησκευτικό σκηνικό, βρίσκουν τη νέα τους θέση με το ν’ αναλαμβάνουν το ρόλο των μάγων, των ιερέων και των σαμάνων. Καθόλου ευνοϊκή εξέλιξη δηλαδή.


Κάπως έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα, και δεν είναι απλώς σχήμα λόγου όταν μιλάμε για κρίση της πολιτικής και του κομματικού συστήματος ειδικότερα. Η εντύπωση αυτή, που εκδηλώνεται είτε με την αποχή από τις εκλογές, είτε μέσα από δημοσκοπήσεις όπου το μισό και πλέον του εκλογικού σώματος αρνείται να νομιμοποιήσει τα υπάρχοντα κόμματα, ολοένα και παγιώνεται, και όχι μόνο στη χώρα μας.


Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Η σοσιαλδημοκρατία έχει τελειώσει τον κύκλο της με το να έχει προσχωρήσει ολάκερη στον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος κι αυτός εσχάτως έκαψε και τη δική του προίκα. Η αριστερή προοπτική δεν υπάρχει στον ορίζοντα, οπότε το όλο σύστημα είναι στον αέρα, ή μάλλον στις αγκάλες της μεταφυσικής της αγοράς.


Πριν από χρόνια, όταν ακόμα η αριστερά μπορούσε να παίζει ήσυχα στο περιθώριο χωρίς να ενοχλεί και να ενοχλείται, ένας φίλος μού είχε πει ότι το πρόβλημα μ’ αυτήν είναι ότι οι αποσκευές της είναι άδειες από κάποια θεωρία που να είναι και ολοκληρωμένη, και της προκοπής. Τότε, τον είχα κοιτάξει με μισό μάτι, αλλά σήμερα μάλλον έρχομαι και ασπάζομαι τα λόγια του.


Συνειδητοποιώντας ότι πίσω από κάθε επανάσταση του πρώτου μισού του 20ου αιώνα στεκόταν η στιβαρή προσωπικότητα του Μαρξ, τόσο σαν θεωρητικού όσο και σαν επαναστάτη της πρώτης γραμμής, συνειδητοποιώντας ότι πίσω από τις μεταπολεμικές σοσιαλδημοκρατίες στεκόταν «Η Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος» του J.M. Keynes, και ότι πίσω από τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές του τελευταίου τέταρτου του 20ου αιώνα στεκόταν οι θεωρίες του Χάγιεκ και του Φρίντμαν, έρχομαι σήμερα να αναρωτηθώ σε ποιανού τη θεωρία θα πατήσει σήμερα η αριστερά για να καθοδηγήσει, να βρει λύσεις και να διεκδικήσει την εξουσία;


Πολύ θα επιθυμούσα να μάθαινα κάτι επ’ αυτού.

104 σχόλια:

Swell είπε...

Mα είναι προφανές σε ποιά θεωρία θα πατήσει η αριστερά. Σ' αυτήν της Τζούλιας.

cynical είπε...

Σουελ
μιλαω σοβαρα.

grsail είπε...

... πάλι σε μπελάδες με έβαλες ...


http://grsail.blogspot.com/2010/04/blog-post_2723.html

Swell είπε...

Δεν κατάλαβες, αγαπητή. Κι εγώ σοβαρά μιλώ. Ποιά Αριστερά έχει μείνει για να προτείνει θεωρία (όραμα) για να πορευτούμε; Οι τόσες και βάλε συνιστώσες του ενός ή η Αλέκα με τη Λιάνα του άλλου; Χάος!

cynical είπε...

Σουελ

η αριστερα δεν ειναι μονο ελληνικο φαινομενο

de profundis είπε...

Οι κοινωνικές επιστήμες δεν είναι σαν τη Φυσική όπου οι επιστήμονες διατυπώνουν μια θεωρία για να εξηγήσουν το ανεξήγητο φαινόμενο και μετά προσπαθούν να την επαληθεύσουν πειραματικά.

Οι κοινωνικές θεωρίες έρχονται να εξηγήσουν ήδη υπάρχουσες δομές .Οι πράξεις των ανθρώπων η αν θέλετε η μαζική αντίδραση είναι αυτή που λειπη και όχι μια κάποια θεωρία. Η θεωρία θα έρθει (εφ όσον δεν μας καλύπτουν οι υπάρχουσες) εκ των υστερών ως αναγκαιότητα να καταλάβουμε το κοινωνικό περιβάλλον και τους(εν τη γενέσει ίσως) κοινωνικούς μετασχηματισμούς.

Το γεγονός είναι ένα η πάλη των τάξεων ποτέ δεν σταμάτησε (και ούτε θα σταματήσει όσο υπάρχουν τάξεις) συνεχίζει να μαίνεται, από την πάλη αυτή και τις ενδοκαπιταλιστικες αντιθέσεις θα γεννηθούν ,όχι οι θεωρίες , αλλά οι άνθρωποι που θα τις διατυπώσουν.

Καλοί αγώνες λοιπόν και μέσα από αυτούς θα λυθούν και θα προχωρήσουν (η ακόμα θα οπισθοχωρήσουν περιστασιακά )όλα

Δεν μας λειπη η θεωρία η αν θέλετε η ιδεολογία του τη κοινωνία θέλουμε να φτιάξουμε ,αλλά έχουμε μπερδευτεί λίγο στο τρόπο της μετάβασης ,μην παραβλέπετε όμως το γεγονός ότι ο καπιταλισμός είναι έμπειρος έχει δοκιμασμένους μέχρι τώρα τρόπους να λύνει τα προβλήματα του όταν αυτά φτάνουν σε όξυνση (παγκόσμιοι πόλεμοι, δικτατορίες κλπ) και έχει βγει πρόσφατα νικητής.

Αυτή η αλαζονεία όμως του νικητή είναι και αυτή που θα οξύνει τις ενδοκαπιταλιστικες αντιθέσεις που πιθανόν να λειτουργήσουν και καταλυτικά.

Άλλωστε η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση της αμελητέας για τον καπιταλισμό Ελλάδας ανέδειξε και μια πρώτη αντίθεση την κόντρα μεταξύ Χρηματιστηριακού και Βιομηχανικού κεφαλαίου.

Οι Γερμανοί αντιστάθηκαν στην χρηματοδότηση της Ελλάδας γιατί ήξεραν ότι κατά βάση τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν κατά κύριο λόγο στο Χρηματιστηριακό υπερατλαντικό κεφάλαιο .(Δεν είναι βέβαια τόσο απλοϊκό όπως σχηματικά το διατυπώνω αλλά δεν είναι της παρούσης)

Τελειώνοντας θέλω να θέσω και εγώ από την πλευρά μου μια ερώτηση .Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτή τη στιγμή ,φαίνεται ότι δεν αντιδρά αισθανόμενη ίσως και ηττημένη γιατί δεν καλύπτεται από μια υπάρχουσα θεωρία και αν αυτή υπήρχε θα αντιδρούσε διαφορετικά????

Υ.Γ Στην ανάρτηση σας αναφέρεστε μόνο στον Μαρξ παραβλέποντας άλλους ογκόλιθους της σκέψης όπως ο Λένιν, ο Τρότσκι, η Ρόζα κ.α

Εννοώ ότι οι εποχές είναι αυτές που καθορίζουν τη σκέψη και ποτέ το αντίθετο.

ange-ta είπε...

Καλύτερα να μην πατησει σε καμία θεωρία. Γιατι όλες οι θεωρίες αποδείχτηκαν σκάρτες και αυτή του Μαρξ και αυτη του Κέϋν.
Φαίνεται πως η αριστερά πάταγε πάντα σε ξύλινα πόδια και σήμερα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι σπάσανε κι αυτά.
Χρειαζόμαστε να βγούμε εκτός συστηματος για να σκεφτούμε ΚΑΤΙ?
Τι?
Το μόνο που μου ρχεται στο μυαλό είναι ένα ποίημα του Ρίτσου:

Αλλη ψυχη απ τη ψυχη μου δεν θα βρω, απο το κορμί μου άλλο κορμί.

Ο λαός χρειάζεται τους δικούς του ανθρώπους. Η αριστερά δεν ανηκει ούτε τώρα ούτε ποτέ ανήκε στον λαό. Η αναρχική αριστερά ίσως, αλλα αυτη πεθανε στη Μαδρίτη.

Προσωπικά πιστεύω, ότι εμείς ο αριστεροί πρέπει να ξεχάσουμε την αριστερή σκέψη, έτσι όπως αυτη διαμορφώθηκε απο το 1848 και μετά και να δούμε ΟΛΑ τα ζητηματα απο την αρχή, με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της ανάπτυξης και της ευτυχίας των λαών.

Προς το παρόν, το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι το αύριο είναι τόσο απρόβλεπτο που κανείς δεν το φαντάζεται, είτε απο αδυναμία είτε από φόβο.

Alexandros είπε...

Από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι η Αριστερά ενδιαφέρεται να αναλάβει κάποιου είδους εξουσία;
Και μετά σε ποιους θα ρίχνουν το φταίξιμο; Ποιοι θα φταίνε για την δυστυχία και την καταπίεση; (πάντα θα υπάρχουν δυστυχία και καταπίεση).
Οι άνθρωποι επιδιώκουν την ευτυχία. Και ένας Αριστερός στην εξουσία είναι απίθανο να είναι ευτυχισμένος. Αριστερά και εξουσία δεν πάνε μαζί.

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Μερικές απορίες:

1) «[…] το μισό και πλέον του εκλογικού σώματος αρνείται να νομιμοποιήσει τα υπάρχοντα κόμματα». Αυτό στις ανεπίσημες δημοσκοπήσεις. Στις επίσημες, δηλαδή στις εκλογές; Δεν νομίζουμε να έκανε το ΠΑΣΟΚ εκλογικό πραξικόπημα.

2) Γιατί «η αριστερή προοπτική δεν υπάρχει στον ορίζοντα»;

3) «[…] σε ποιανού τη θεωρία θα πατήσει σήμερα η αριστερά για να καθοδηγήσει, να βρει λύσεις και να διεκδικήσει την εξουσία;». Η κοσμοθεωρία του Μαρξ (ως μπούσουλας κι όχι ως ευαγγέλιο) πάπαλα;


Τα λέμε.

cynical είπε...

@LeftG700

σχετικα με την νομιμοποιηση, θεωρω οτι οι εκλογες δεν την εξασφαλιζουν, διοτι το εκλογικο σωμα ουσιαστικα δεν εχει επιλογες.
Κιαυτο φαινεται σημερα (δημοσκοπηση real news) που κατα ενα μεγαλο ποσοστο
"... 72,2% θεωρεί ότι υπάρχουν σήμερα δυνάμεις στην κοινωνία που δεν εκπροσωπούνται από κανένα κόμμα, ενώ το 62% αξιολογεί ως καλή την ιδέα δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από αυτές τις δυνάμεις..."

Δεν εχει δειξει η αριστερα οτι μπορει να παρει πρωτοβουλιες, παρα αποσπασματικες δηλωσεις που παντα επονται των εξελιξεων.

Τωρα για το αν ο Μαρξ αποτελει καλο θεμελιο χωρις προσαρμογη σε συνθηκες παγκοσμιοποιημενης οικονομιας, ας το κοιταξουμε. Αλλα δεν ειναι μονο αυτο. Ειναι και ποιες μορφες οργανωσης ειναι οι πλεον καταλληλες.

Νοσφεράτος είπε...

''Συνειδητοποιώντας ότι πίσω από κάθε επανάσταση του πρώτου μισού του 20ου αιώνα στεκόταν η στιβαρή προσωπικότητα του Μαρξ, τόσο σαν θεωρητικού όσο και σαν επαναστάτη της πρώτης γραμμής, συνειδητοποιώντας ότι πίσω από τις μεταπολεμικές σοσιαλδημοκρατίες στεκόταν «Η Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος» του J.M. Keynes, και ότι πίσω από τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές του τελευταίου τέταρτου του 20ου αιώνα στεκόταν οι θεωρίες του Χάγιεκ και του Φρίντμαν, έρχομαι σήμερα να αναρωτηθώ σε ποιανού τη θεωρία θα πατήσει σήμερα η αριστερά για να καθοδηγήσει, να βρει λύσεις και να διεκδικήσει την εξουσία;''

-------------------------------

Αγαπητη μου καθε καθε επιμερους ιστορική περιοδος-κοινωνικ΄΄ο σχηματισμός '' στηριζεται σε μια Πιστη . Και η Οικονομια ειναι και Πίστη
Πιστη που;
στον εκαστοτε Μεγαλο Αλλο.. Στο Υποκείμενο που υποτιθεται οτι γνωριζει (και στους εκπροσωπους του)...

Κατ τον Μεσαιωνα π.χ το Υποκειμενο αυτο ηταν ενα Υπερβατικο : ο Θεος και οι εκπροσωποι του επι της Γής .. Μετα ο Απολυτος Μοναρχης..Μετα - με την εκκοσμικευση ΟιΙδεολογι(ες): Μαρξισμός , Φιλελλευθερισμός , Εθνικισμός ...

Το 1990 αναδυθηκε ο Νεοφιλλλευθερισμός για τον οποιο εκανε εκεινη την ωραια αναρτηση και οπου αν θυμαμαι ειχα πει οτι πρεπει να διακρινουμε την επεξεργασμενη Θεωρια απο την Βιωμενη ..απο την κοινωνια ..


Ο Νεοφιλλευθερισμός εμφανιζοταν ως ιδεολογια του Πραγματικου -πιστη στις αγορές = εμφανιζοταν ως αρχη της Πραγματικοτητας ) και ηταν ''Πραγματικοτητα'' .


.Διοτι οι Ιδεολογιες στηριγμένες στην Πιστη καποια στιγμή ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ και τηνπραγματικοτητα ..


Και μετα η Πιστη αρχιζει να ξεφτιζει ..Η στην περιπτωση μας αποτομα ξεκολά -σκιζεται ολοκληρο το παραβάν ..
Τοτε αισθανομαστε ολοι αγωνία καιΦοβο .. Μεσολαβει μια περιοδος ασαφειας ..μαλλον τρομερη
Μεχρι να εμφανιστει ενας καινουριος Αλλος , ενα νεο υποκειμενο που Υποτιθεται οτι γνωρίζει που η δυναμη του δεν θα εγκειται στην Δυναμη των επιχειρηματων στην Ορθολογικοτητα κλπ αλλά στην ικανοτητα να πεισει δηλ να εμπνευσει Πιστη οτι ειναι το Υποκειμενο που Υποτιθεται οτι Γνωριζει .

Νοσφεράτος είπε...

και ..τα λέμε που λένε και οι ..Λεφτ ;)

cynical είπε...

de Profundis,

θα ελεγα οτι ιδεολογικα ο περισσοτερος κοσμος βρισκεται εγκλωβισμενος μεσα στον μανδυα του νεοφιλελευθερισμου, ενω η ταξικη παλη μαλλον για ανυπαρκτη μου φαινεται. στο βαθμο που δεν υπάρχει μια δευτερη ιδεολογια περαν της κυριαρχης, για ν' αντιπαρατεθει.

Για να στρατευσεις τον κοσμο και να τον συσπειρωσεις πρεπει να του δωσεις οραμα και τροπο οργανωσης στις σημερινες συνθηκες. Δεν μασαει πια κομουνιστικες ουτοπιες, ουτε θα τον οργανωσεις βασει των εγχειριδιων του Λενιν.

Αλλωστε κανεις δεν τον διαβαζει πια. Για μενα ειναι ενδεικτικο οτι δεν θεωρουν οτι μπορει να χρησιμευσει σημερα σαν manual οδηγιων.

Χρειαζεται αλλος τροπος, αλλες ιδεες, δεν ξερω, και δεν τις βλεπω.

Odyssey είπε...

1. Ξεκινώντας από την αφορμή της ανάρτησης:
Κάθε επιτόκιο που είναι πάνω από το 1% των τραπεζιτών είναι ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟ.
Με βάση αυτή τη θέση, βήμα - βήμα, μπορούμε να αποκαλύψουμε ΠΩΣ παίζεται το παιχνίδι σε βάρος των λαών.
Και όσο πιο πολλοί το καταλαβαίνουν, τόσο πιο πολλοί ξέροντας θα αμφισβητούν. Και όλο πιο κοντά θα ερχόμαστε στη μέρα, που το χρήμα θα είναι μέσο συναλλαγών στα χέρια της δημοκρατίας και όχι εμπόρευμα - ιδιοκτησία των τραπεζών.

(Αυτά ως προς το "οικονομίστικο πρόταγμα").

2. Για την "αριστερά":
Όπως θα έχουν κάποιοι από εδώ μέσα ακουστά, την "αριστερά" και τους -ισμούς , τους θεωρώ εμπόδιο στην αυτόνομη σκέψη.

Στην εποχή της απάθειας, προτιμώ το ερώτημα:

"Τι θα πρεπει να κανουμε για να πάψει ο κόσμος να προσφέρει "συναίνεση", "τι θα πρέπει να κάνουμε, για να μετασχηματίσουμε την κοινωνία ".
Και το ερώτημα απευθύνεται ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.

Στη ζωή μου, έλεγα συχνά, πως όσα νομίζω , πράττω και ζω είναι περισσότερο βιωματικά και λιγότερο θεωρία.
Και αντλώ σκέψεις από κάθε είδους άποψη, σκέψη ή θεωρία. (ακόμα και από αστείες ή παντελώς "αντίθετες" μεταξύ τους).
Όμως, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, αντλώ σκέψεις παρατηρώντας την πραγματικότητα.

Αναδιατάσσουμε τη σκέψη μας , τις πράξεις μας και τον κόσμο, μελετώντας την ανθρώπινη δημιουργία, τις ανθρώπινες καταστάσεις και την ανθρώπινη ιστορία και όχι μελετώντας "θεωρίες" που μεσολαβούν ή είναι ενδιάμεσα ανάμεσα σε μας και τον κόσμο.
(Αυτόνομη κριτική σκέψη, το λένε).

Είναι τραγικό να αναζητούμε, ακόμα, "εκπροσώπους", αν όχι κωμικό. Είναι ύβρις προς την προσωπικότητα του καθένα μας. Εκείνο το περιστασιακό σύνθημα των bloggers "δεν με εκπροσωπεί κανείς", ας το κάνουμε υπόθεση του καθένα.

Κι αν χρειαστεί κάποιοι, προσωρινά ή από ανάγκη, να "εκπροσωπήσουν" ή να "εκπροσωπηθούν", ας είναι για να καταστρέψουμε και να δημιουργήσουμε, με βάση όσα συναποφασίζουμε κάθε στιγμή.

Δεν υπάρχουν "άλλοι" ή "άλλα". Υπάρχουν άνθρωποι. Εμείς και άλλοι.

Αυτοκυβέρνηση και δημοκρατία.

Η αριστερά που ξέρω είτε είναι μέρος του συστήματος είτε είναι αλλού για αλλού. Ξέρω πως στενοχωρώ κάποιους, λέγοντας τέτοια, αλλά το ζώ. Το έζησα. Και θα συνεχίσω να το ζω. Η "αριστερά" είναι το άλλοθι του συστήματος.

Αυτονομία, λένε τον δικό μου τρόπο σκέψης. Όπως την περιέγραψε ο Κορν. Καστοριάδης, που πολύ αργά στη ζωή μου αντάμωσα και λίγο έχω διαβάσει.

Κάποτε, τον ρώτησαν:
- "Θέλετε να αλλάξετε την ανθρωπότητα;"
- "Όχι, κάτι απείρως πιο μετριοπαθές: να αλλάξει η ίδια η ανθρωπότητα τον εαυτό της, όπως το έχει ήδη πραγματοποιήσει δυο τρεις φορές", απάντησε.
(Η μία φορά, πραγματοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα).

Είναι, λοιπόν, πολύ πιο μετριοπαθής και η δική μου επιθυμία: Να πάρω ένα μικρό χαρτί που να μπορεί να εξηγεί το τι και το πώς και με μια παρέα να πάω να το μοιράζω στην Ερμού, στην Ομόνοια ή στο Αργοστόλι. Θα περάσω και άλλη μια φορά, είτε αφήνοντας ένα χαρτί , ακόμα, είτε -κυρίως- ρωτώντας τον τι κατάλαβε ή τι έχει να πει για όσα είχε το χαρτί επάνω.
Με την ελπίδα ότι αύριο θα είναι άλλος ένας στην παρέα. Την παρέα, που αναζητεί, δημιουργώντας και αναδημιουργώντας. Και θα συνεχίζουμε.

"Να διαλέξουμε αν θα μείνουμε μαρξιστές ή επαναστάτες". (Κ.Κ.)

(Το τελευταίο το έβαλα, γιατί μιλήσατε για "αριστερά". Αν είχα εθνικιστές μπροστά μου, θα έβαζα άλλα κείμενα, αλλά πάντα με τον ίδιο παρανομαστή).

Από το ζοφερό σήμερα στη δημοκρατία και την αυτοκυβέρνηση υπάρχει μια γοητευτική διαδρομή.

Ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο από τις θεωρίες για τον άνθρωπο.

Είμαι εγώ. Κι Εσύ.
Και είναι έρωτας.
Για μια ερωτική πολιτική, λοιπόν.

cynical είπε...

Πώς θα τη δούμε την ευτυχία angeta?

Θελω να διεκρινησω οτι δεν εχω ιδεα! Αλλα ας αφεθουμε να σκεφτουμε γιατι ενω σημερα υπαρχουν οι προυποθεσεις να αλλαξουν οι συσχετισμοι, πολυ φοβαμαι οτι αυτο δεν θα πραγματοποιηθει.
ΕΙναι κοινο μυστικο οτι η αριστερα (αντε οχι ολη για να μην δυσαρεστησω κοσμο) σερνεται πισω απο τους φιλελευθερους. Δεν τη βλεπω να κινειται αυτονομα. Ή οτι δεν μπορει να πεισει, ή οτι δεν κανει αρκετα για να μπορεσει να πεισει.

Τα παλια συνθηματα δεν συσπειρωνουν. Που σημαινει οτι δεν συντονιζονται με τα προβληματα του κοσμου.

Εκτος αριστερας.Οκ.

Ποιοι; Προς τα που να κοιταξουμε;

Odyssey είπε...

"Ποιοι; Προς τα που να κοιταξουμε;"
-----
Mπροστά, πίσω, γύρω σου.
Είναι πολλά τα σημεία του ορίζοντα.
Αρκεί να μην προσπαθείς να τα δεις μέσα από καθρέφτες.
Μόνο είδωλα θα βλέπεις κι ας μοιάζουν με τα πραγματικά.
Είδωλα είναι.

Ανώνυμος είπε...

poly kalo !

Θανασης Ξ. είπε...

Καλησπέρα CYNICAL, μας έβαλες πραγματικά δύσκολα σήμερα.
Απ΄ την ποικιλία και μόνον των σχολίων αναδεικνύεται η γενική αμηχανία. Η ειλικρινής δική σου, άλλωστε 'αμηχανία' είναι που πυροδότησε τόση συζήτηση, πράγμα καθόλου τυχαίο.
Ήταν τάχα πραγματικότητα, πως συγκρούστηκαν ποτέ ο 'Μαρξ' και ο 'Κέυνς';; Θέλω να πω, βάσισε ποτέ κανείς σε ατομικό επίπεδο την ζωή του (την πραγματική ζωή του) στην μελλοντολογία του Μαρξ, ή στην 'αυτόματη ισορροπία' του Κέυνς;; Και να το αντιστρέψω κιόλας: υπήρξε κάποιος που πίστεψε 100% τον ένα απ' τους δύο (ή και τους δύο), και δεν 'προδόθηκε';;
Αμφιβάλω.
Εάν ο Μαρξ υπέθεσε πως ζούμε την ζωή μας με κινητήρια δύναμη την αποκατάσταση της 'αδικίας' της οικονομικής ανισότητας, και ο Κέυνς, πως δρούμε πάντα και παντού με μόνο μας μπούσουλα την μεγιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος, νομίζω πως οι υποθέσεις τους (αξιώματα) έμοιαζαν τραγικά πολύ μεταξύ τους..
Με απλά λόγια, εάν με σώσεις απ' την ανεργία, μου δόσεις κι έναν μισθό που να μην πεινάω, μου εξασφαλίσεις το ότι θα δώσω στο παιδί μου να φάει, και κυρίως με εντάξεις σ' έναν ανεκτό 'μέσο όρο' (να ανήκω κάπου), χέστηκα εάν ο Βαρδινογιάννης βγάζει τα εκατονταπλάσια κι αν πηδάει τις Τζούλιες, κι αν έχει δέκα πισίνες και τρεις θαλαμηγούς. Η 'εξυπνάδα' του καπιταλισμού μάλιστα είναι πως αυτό το ξέρει και το τηρεί και ο Βαρδινογιάννης.
Για να μην μπούμε στην 'καρδιά' του Μαρξισμού, που είναι τελικά η αμφισβήτηση του αισθήματος της ιδιοκτησίας, και που πολύ αμφιβάλω προσωπικά εάν έχει ξεριζωθεί απ' τις πραγματικές επιθυμίες ακόμη και της κ. Παπαρήγα.
Η μόνη πραγματική κριτική στον Καπιταλισμό σήμερα, είναι αυτή η προφανής, αυτή που αμφισβητεί την απάνθρωπη πλευρά του, εκεί την πάτησε το σύστημα, πως το παράκανε, πως έπεσε σ' έναν φαύλο κύκλο 'ανάπτυξης για την ανάπτυξη', που βέβαια δεν μπορείς να την κυνηγάς επ' άπειρον, με όποιο κόστος. Μας μπούχτισε τις ζωές, με λίγα λόγια, μας έκανε μηχανάκια, έχασε εκείνο το ρημάδι το 'μέτρο' των αρχαίων ημών προγόνων.
Αυτό το μέτρο θα επανέλθει μοιραία. Θα επανέλθει όσο συνειδητοποιούμε σε ατομικό επίπεδο πως το 'τέρας' οδηγεί σε περισσότερους καρκίνους και σε περισσότερα εμφράγματα, και όσο καταφέρνουμε να βάζουμε -πάλι σε ατομικό επίπεδο- το απαραίτητο φρένο στις ζωές μας.
Εάν αυτή η ήπια προσαρμογή επιτευχθεί, η ζωή θα προαχθεί. Εάν το σύστημα δεν αποδειχθεί ικανό να το καταλάβει και επιμείνει στο ξίγκι της μύγας, τότε μπορεί να ακολουθήσουν εκρηκτικές καταστάσεις, που προσωπικά καθόλου δεν ξέρω εάν θα βγάλουν σε κάτι 'Μαρξιστικό', αυτό είναι πολύ αβέβαιο.

grsail είπε...

Το πόσο σαμάνοι, φακίρηδες και μάγοι είναι οι πολιτικοί σήμερα και το πόσο παραβγαίνουν με τους κρυψίνοες και μυστικοπαθείς Αιγύπτιους ιερείς και αξιωματούχους φαίνεται από την, ανυπέρβλητη πολλές φορές, δυσκολία με την οποία ο μέσος πολίτης αυτής της ηπείρου ανακτά πληροφορίες περί των τεκταινομένων.
Οι πραγματικές αποφάσεις εξυφαίνονται εξωθεσμικά πίσω από κλειστές πόρτες που ευωδιάζουν ακριβά πούρα και οινόπνευμα.
Έτσι η γνήσια πολιτική δράση κινείται αναγκαστικά ως υπνοβάτης στο σκότος παίρνοντας όλα τα ιδεολογικά και πρακτικά ρίσκα και βλέποντας την απήχησή της να συρρικνώνεται συνεχώς.(*)
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια κρίση ταυτότητας ή με την (δεδομένη πια) ιδεολογική ανεπάρκεια αλλά με το σχεδόν απόλυτο ξέκομα από τα πράγματα. Στο link που σου ανέφερα κάναμε με τον Radical Desire μια – εκ’ του προχείρου – προσέγγιση και σε ένα άλλο ζήτημα.

(*) θυμάσαι πόσο πανηγύρισαν ορισμένοι με το απόρρητο κείμενο της citi bank περί ploutonomy ; φαντάσου και πόσα τέτοια και χειρότερα δεν γνωρίζουμε.

OOO είπε...

Σαφως η αριστερα δεν ειναι μονο ελληνικο φαινομενο.
Ομως η ελληνικη αριστερα ειναι οντως ενα ιδιαιτερο φαινομενο,τουλαχιστον για την Ευρωπη.Εχει πισω της ενα εμφυλιο και δυο δικτακτοριες σε χρονικο διαστημα μολις 30 χρονων.
Και μια κοινωνικη συνθεση,αποσυνθεση και επανασυνθεση με ρυθμους φρενηρεις.Αγροτικη κατα βαση,ακολουθει μια συντομη κοινωνικη μορφοποιηση εργαζομενων στην πολη πια,ανοικοδομηση και μεταποιηση,για να ακολουθησει η μικροστικη ανασυνθεση των τελευταιων 35 χρονων.Εδω η συνηθως τσιτωμενη αριστερα των προηγουμενων δεκαετιων,χανει την μπαλα.Θεωριτικα,ιδεολογικα,και σαν πολιτικο μορφωμα και πραξη.Και δεν ειναι καθολου ευκολο να επεξεργαστεις θεωρια και ιδεολογια γι'αυτο το 40+40% που εναλλασει απλα διακυβερνησεις.Γιατι αλλαξε οριστικα η εννοια εργασια,αμοιβη,ζωη.Αν τωρα ο σημερινος αχαλινωτος νεοφιλελευθερισμος και ο καπιταλισμος-καζινο βαλει τερμα(οπως ηδη διαφαινεται) στα ονειρα και στην υπαρξη αυτης της πλειοψηφουσας μικροστικης ταξης,των υπαλληλων,των μικρο-αυτοαπασχολουμενων,των επιδοτουμενων,ισως,ισως, μαζι με τους ηδη ανεργους της μεταποιησης και των κατασκευων(δηλ.τους τελευταιους χειρωνακτες)η αριστερα να μπορεσει να αθρωσει λογο ξανα.
Η απαντηση στο ερωτημα-ερωτηματικο που εβαλες ειναι δυσκολη.

cynical είπε...

Θαναση καλησπερα,

Απ' οσα λιγα ξερω και οι 3 θεωρητικοι που ανεφερα συνιστουσαν 3 διαφορετικα στην ουσια τους παραδειγματα. Ο Μαρξ με μια σχεδιασμενη οικονομια, ο Κευνς με δημοσιες δαπανες χωρις να πολυνοιαζεται για ισοσκελισμενους προυπολογισμους και οι δυο τελευταιοι κοιτωντας κυριως τη δημοσιονομικη πειθαρχια και το ανοιγμα των αγορων.
Ο μεν ειχε οικονομικα της προσφορας οι δε της ζητησης, αν δεν κανω παλι λαθος.
Αυτα αντανακλωναν και στο κοινωνικο επιπεδο.

Και επικεντρωνομαι στα οικονομικα παραδειγματα γιατι μεσω αυτων, αναλογα ποιο διαλεγεις, διαλεγεις επισης και τον τροπο διανομης του παραγομενου πλουτου.

Σημερα κανεις δεν θελει κν' ακουσει ανενα απο τα τρια-τεσσερα ονοματα. Εχουν χασει τη φημη τους και υπαρχει καχυποψια ως προς την αποτελεσματικοτητα των συνταγων τους. Για τον Μαρξ δεν το παω τοσο μακρια μεχρι την κομμουνιστικη ουτοπια του. Αλλωστε ουτε ο ιδιος αν δεν κανω λαθος ην επεξεργαστηκε. Την αφησε σαν οραμα.

Αυτο που διαισθανομαι ειναι οτι ο συγκεκριμενος καπιταλισμος των χρηματιστηριων δεν εχει μελλον, διοτι εχει ανοιξει μια τεραστια φουσκα, λενε 14 φορες το παγκοσμιο ΑΕΠ. Πώς θα συμμαζευτει; Πώς θα δεχτει να χαθουν τοσα χρηματα;

Δεν μπορει παρα να συνεχισει στο ιδιο βιολι χρεωνοντας τους λαους. Οι πολιτικοι ειναι μεσα σε αυτο το παιχνιδι διοτι οι αγορες τους κρατανε στο χερι.
Πιστευω οτι μεσα απο αυτο το δρομο δεν υπαρχει διαφυγη.

Και παλι σκεφτομαι, τι ειδους διαφυγη υπαρχει;

Ανεβασα μια εκτεταμενη συνεντευξη του Aronowitz στο "youpay.." oπου δινει καποιες κατευθυντηριες γραμμες.
εδω

δεν ξερω σε ποια θεωρια αναφερεται, αλλα θα υπαρχει καπου!

cynical είπε...

Καλησπερα Νοσφερατε,

οι οικονομικες θεωριες που προανεφερα ηταν πολυ πραγματικες, αλλα συναμα και διαφορετικες.
Συμφωνω οτι οι θεωριες συνιστουν ενα μποσουλα και δινουν μια κατευθυνση και οτι επισης τροποποιουνται στην πορεια. Λογικο.

Επισης θεωρουμε οτι με τις προυποθεσεις που εισαγουν θα εχουν και τα αποτελεσματα που προβλεπουν. Αυτο απαιτει πιστη, που την εκμαιευουν με διαφορους τροπους και οταν οι συνθηκες το επιτρεπουν χοντρικα.

Ο νεοφιλ επικρατησε , για τους λογους που ειχα γραψει στη αναρτηση περι του λεξιλογιου του νεοφιλελευθερισμου. Και φυσικα και για το λογο που αναφερεις.

Σημερα, λοιπον, τι ή ποιος θα μπορουσε να εμνευσει; Ή δεν χρειαζομαστε κατι τετοιο;

Νομιζω πως το χρειαζομαστε. Οι Ζαπατιστας εχουν εμπνευσει πολυ κοσμο. Το ιδιο και ο Τσαβες, το ιδιο και ο Μοραλες. Τα ματια πολλων ειναι στραμμενα στη Λατινικη Αμερικη, κυριως λογω συγκεντρωμενης κρισιμης μαζας και λογω προιστοριας.

Μπορουμε να κανουμε κατι τετοιο και στον ευρωπαικο Νοτο; Μια ανεξαρτητη συμμαχια; Αλλα με ποιο πολιτικο παραδειγμα;

cynical είπε...

Αλεξανδρε
κρινεις την αριστερα με ψυχολογικους ορους που αντιστοιχουν σε ανθρωπους. Οπως οταν αποδιδουμε στα ζωα ανθρωπινα χαρακτηριστικα και συμπεριφορες, για λογοτεχνικη χρηση.

Ας την κρινουμε με βαση το πολιτικο της παραδειγμα. Το κουτσο, το στραβο, το ο,τιδηποτε.

cynical είπε...

Καλησπερα grsail,

επειδη υπαρχει αγνοια, γιαυτο φτουρανε και οι συνομωσιολογιες, αλλο κακο κιαυτο που ξεστρατιζει.

Αναρωτιεμαι: εχουμε εθιστει πια στο γεγονος οτι οι προεκλογικες εξαγγελιες δεν προκειται να τηρηθουν. Λεμε, ειπατε ψεμματα, αλλα ουτε κι εμεις που το λεμε δεν συγκλονιζομαστε πια. Το αποτελεσμα ειναι οτι ψηφιζουμε ενα σχεδιο που δεν προκειται να τηρηθει. Δηλαδη ψηφιζουμε στα τυφλα.

Και τοτε τι ΝΟΗΜΑ έχουν οι ΕΚΛΟΓΕΣ?
Ανατριχιαζω και που το σκεφτομαι οτι ειναι ετσι ακριβως.

o διαλογοw με τον desire περι τινος ειναι στο περιπου;

Νοσφεράτος είπε...

Νομιζω πως το χρειαζομαστε. Οι Ζαπατιστας εχουν εμπνευσει πολυ κοσμο. Το ιδιο και ο Τσαβες, το ιδιο και ο Μοραλες. Τα ματια πολλων ειναι στραμμενα στη Λατινικη Αμερικη, κυριως λογω συγκεντρωμενης κρισιμης μαζας και λογω προιστοριας.

Μπορουμε να κανουμε κατι τετοιο και στον ευρωπαικο Νοτο; Μια ανεξαρτητη συμμαχια; Αλλα με ποιο πολιτικο παραδειγμα;...


χMM

kOITA ... ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ εΥΡΩΠΗ ουτε στη Ελλάδαπια την κρισιμη μαζα των ... π.χ Τσιαπας ...αγροτων(παμφωτχων χωρικών ... παραδοσιακου τυπου ) οπου να στηριχτει καποιο κινημα τυπου ..Ζαπατιστας

εκτος αν φαντασιωνομαστε οτι π.χ στα Μπλοκα των αγροτών βρισκονται Ινδιανοι και οχι Πολυτελεστατα Τρακτερ ...

η οτι στα Σκυλαδικα της επαρχιας ακουνε Μανου Τσαο

cynical είπε...

Νοσφερατε

μα γιαυτο ακριβως τα ματια ειναι στραμμενα προς τα εκει, και οχι στους δικους μας αγροτες. Ψαχνουμε για ενα ζωντανο παραδειγμα, οπου κι αν ειναι...

Odyssey είπε...

Απόπειρες έμπνευσης ...από αλλού!
Έχω κι εγώ μία έμπνευση, ...από τον Μωυσή.
Σα να μου φαίνεται πως κάποιοι δεν ξέρουν τι συμβαίνει γύρω τους.
Ή όντας βολεμένοι, αγνοούν το τι συμβαίνει.
Έχουν δει και πολλές ταινίες και διαβάσει πολύ Μαρξ.
Οι μόνοι που "κατάλαβαν" τον Μαρξ είναι οι ολιγάρχες:
"Ναί έχουμε πάλη των τάξεων και χαίρομαι που η τάξη μου κερδίζει" (Warren Buffet).
Μήπως, όμως, δεν έχουμε "πάλη των τάξεων";
Μήπως η μόνη αντίθεση είναι απλή; Τόσο απλή, που μπορεί εύκολα να απλωθεί;
Και κάποιοι προσπαθούν να την καταστήσουν "σύνθετη", "περίπλοκη" και δεν ξέρω τι άλλο.
Μήπως, αυτοί οι κάποιοι δεν είναι μόνο οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας στην πολιτική;
Μήπως εκπρόσωποι της ολιγαρχίας είναι και η "αριστερά";
Πού όλο μας μπερδεύει και πουθενά δεν οδηγεί;
Μήπως φταίνε τα καμένα από τις θεωρίες μυαλά μας;
Delete.

1. Ένας μηχανισμός χρέους υποδουλώνει τον πλανήτη.
2. Αυτό επιτυγχάνεται, επειδή οι πολιτικοί έχουν παραδώσει το χρήμα στους τραπεζίτες. κλπ.
Η ΜΟΝΗ αντίθεση είναι "υπέρ ή κατά του συστήματος".
Μη τα ξαναλέω.

ΕΙΝΑΙ απλός ο μηχανισμός και ΕΥΚΟΛΟΣ στην κατανόηση του.
Απλά, υπάρχει πολύ "θεωρητισμός" ΚΑΙ από την αριστερά.
Σαν το αυγό του Κολόμβου είναιη λύση. Και όλοι κάνουν πως δεν ξέρουν πώς θα σταθεί όρθιο.
-Άμα βρείτε στην τωρινή ρητορική του ΚΚΕ μία φράση που να αναφέρεται στις τράπεζες και το πώς παίζεται το παιχνίδι, θα αγοράσω μετοχές του "Γερμανού".
-Αλαβάνος: "Φταίει το Σύμφωνο Σταθερότητας". Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να φταίει που το χρήμα είναι εμπόρευμα ιδιοκτησίας των τραπεζών; (Άντε να εξηγήσεις στη γιαγιά τι είναι το "Σύμφωνο Σταθερότητας". Το άλλο το καταλαβαίνει πιο εύκολα).
-Ν. Βούτσης προς Λαφαζάνη (όταν ο τελευταίος έθεσε θέμα "στάσης πληρωμών"): "...η ρητορική περί "κατοχής", "χρεοκοπίας", μετατροπής της χώρας σε "μισοαποικία" από τις ξένες δυνάμεις καλλιεργεί τη λογική του "εθνικού μετώπου" κι επομένως δεν εγγράφεται στην τακτική της αριστεράς..."
-Να μην αναφερθώ στον πρόσφατο ύμνο του Τσίπρα για το ευρώ και την ΟΝΕ.

Όλα "πολύπλοκα" και εκ μέρους της αριστεράς!!
Συμβάλλουν στη συσκότιση και την αποβλάκωση. Ίδιος ο ρόλος τους με τα βυζιά της Τζούλιας.

Έτσι στήνεται, καλλιεργείται και παγιώνεται η "απάθεια".
Νομίζουμε πως είναι ηλίθιος ο κόσμος που ψηφίζει πάντα έναν από τους δύο και δεν "κινητοποιείται"; Σιγά τις κινητοποιήσεις. Με ποιο πρόταγμα;

Οι "άλλοι" είχαν ποτέ σχέδιο διακυβέρνησης, για να τους ψηφίσει ο κόσμος;

Ας μην αναζητούμε, λοιπόν, λύσεις στους "αντιπροσώπους".
Αντιπροσωπεύουν την ολιγαρχία.
Οι θεωρίες και οι -ισμοί είναι παραμορφωτικοί καθρέφτες.
Ακόμα και η διάσημη πια γιαγιά μου καταλαβαίνει ποιος φταίει και η αριστερά έχει σβησει από το λεξιλόγιο της τη λέξη "τραπεζίτης".
ΠΟΣΑ παίρνουν για αυτό;
Η λύση είναι στα χέρια μας.

Στέργιος είπε...

Το υποκείμενο της πολιτικής και το αντικείμενο της κρίσης

(1)
Τα θέματα που θέτεις έχουν ήδη συζητηθεί σε όλα τα προηγούμενα κείμενα για τη κρίση στα διάφορα blog.

θα έλεγα ότι ο όποιος δανεισμός της χώρας είναι θάνατος όταν το δάνειο δεν μπορεί να επενδυθεί για να αποδώσει περισσότερα από το κεφάλαιο και τον τόκο. Δυστυχώς αυτό είναι για την ώρα μάλλον αδύνατο στην Ελλάδα, άρα πάμε προς πτώχευση ή προς ξεπούλημα αξιών που δεν παράγουμε όπως η γιαλός, τα ορυκτά, το έδαφος, ο δημόσιος πλούτος, τα ακίνητα, τα ερτζιανά, τα λιμάνια, τα μελλοντικά έσοδα κλπ.

Πως όμως το ΑΕΠ να μπορεί να βγάλει τα κέρδη που απαιτεί το χρηματιστηριακό κεφάλαιο; Το είπαμε πολλές φορές ότι η παγκόσμια κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης του παγκόσμιου χρηματιστηριακού κεφαλαίου που σημαίνει ότι και το ΑΕΠ όλων των κρατών να δώσουμε τζάμπα, ούτε το 7% του χρηματιστηριακού κεφαλαίου δεν ξεπληρώνεται. Στην Ελλάδα τι απέμεινε να κάνει;

Άρα εδώ έχουμε ένα τέλειο αδιέξοδο του ιδίου του κεφαλαίου που για να υπάρχει θέλει κέρδη αλλά δεν μπορεί να δανείσει για να βγουν κέρδη από παραγωγή αλλά μόνο για να ξαναπληρωθούν τα δανεικά του κ.ο.κ.. Έτσι το χρέος μεγαλώνει αενάως.

Μέσα στη κρίση λοιπόν ως λύση είναι και η γενική απαξίωση κεφαλαίων και ανθρώπων ώστε τα λίγα (τζάμπα, με μισθούς πείνας) κέρδη της πραγματικής οικονομίας να φαίνονται πολλά για ένα απαξιωμένο πλέον κεφάλαιο. Μόνο που αυτό είναι ένα σενάριο καταστρεπτικού πολέμου με εκατόμβες θύματα… η ιστορία έχει μιλήσει πάν σ’ αυτό. Τι θα γίνει πραγματικά; Δεν εξαρτάται μόνο από το κεφάλαιο.

Στέργιος είπε...

Το υποκείμενο της πολιτικής και το αντικείμενο της κρίσης

(2)
Η κρίση είναι κρίση πολιτική άρα και κοινωνικοταξική. Άρα τίθεται και θέμα πολιτικής αντιμετώπισης αλλά και εξουσίας που θα το αντιμετωπίσει. Αυτό είναι το ζητούμενο για ριζική λύση του προβλήματος. Διαφορετικά θα πελαγώνουμε σε τεχνικές αναλύσεις πολιτικών που μειώνουν δήθεν τα επιτόκια και τα σπρεντ δίνοντας παράταση ζωής στη κατάσταση ληστείας των λαών. Για να καθαρίζω το τοπίο θεωρώ ότι όλες οι θεωρίες καλής διαχείρισης από τη νεοφιλελεύθερη μέχρι τη σοσιαλδημοκρατική, από τον Κέυνς μέχρι τον Φρίτμαν, τον Χάγιεκ και άλλων νομπελιστών οικονομολόγων του συστήματος, είναι θεωρίες για ένα «καλύτερο» κεφάλαιο δλδ για να αναπαράγεται μακροπρόθεσμα το αδιέξοδο του καπιταλισμού και να δεινοπαθεί η κοινωνία.

Το ερώτημα της ανάρτησης τίθεται μάλλον για το πολιτικό υποκείμενο που θα κάνει τη ποιοτική διαφορά και θα δώσει ριζικές λύσεις στη κρίση. Και το υποκείμενο είναι φυσικά ο λαός αλλά ειδικότερα οι οργανώσεις του και πιο ειδικά οι οργανώσεις της εργατικής τάξης. Η τάξη αυτή σαν η βασική παραγωγός του πλούτου που όμως δεν τον ελέγχει και της τον κλέβουν, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει ριζική λύση αφού μόνο αυτή είναι σε θέση να διαχειριστεί τον πλούτο που παράγει στη θέση των καπιταλιστών και μη μου πει κανείς ότι θα βάλει τους αγρότες ή τους μικρομεσαίους να τον διαχειριστεί. Και παρακαλώ μη μπερδεύετε τη ταξική με τη πολιτική εξουσία η οποία μπορεί να έχει κάθε είδους πολίτη στην υπηρεσία της εργατικής εξουσίας όπως οι καπιταλιστές έχουν στην πολιτική εξουσία τους κάθε είδους πολίτη που είναι πρόθυμος να τους υπηρετήσει ακόμη και παιδιά της εργατικής τάξης ή εργατοπατέρες. .

Διευρύνοντας τις σοβαρές παρατηρήσεις του Προφούντις θα έλεγα ότι χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη και επαναστατικό υποκείμενο (κόμμα, κόμματα, μέτωπο, φορέας) και το αντίστροφο. Το κινούν όμως είναι η επαναστατική πράξη. Είναι σχήμα λόγου ότι ο Μαρξ βρισκόταν πίσω από τις επαναστάσεις και εξεγέρσεις του 20ου αι. Στη πραγματικότητα βρισκόταν η επαναστατική θέληση και οι στόχοι (ιστορική αποστολή) της εργατικής τάξης που κωδικοποίησε ο Μαρξ. Ο Μαρξ δεν ανακάλυψε την εκμετάλλευση και τη ταξική πάλη, αυτή προϋπήρχε και συνέχισε να υπάρχει μετά από αυτόν και μάλιστα δεν τον ρώτησε ποτέ. Ο Μαρξ αποκάλυψε τις νομοτέλειες αυτής της πάλης και βοήθησε τη συνείδηση της εργατικής τάξης να κάνει άλματα στη θεωρία της. Ο Μαρξισμός είναι μέρος της θεωρίας της εργατικής τάξης όχι το αντίστροφο. Η απελευθέρωση της εργατική τάξης και η κατάργηση της εκμετάλλευσης δεν ανακαλύφθηκε από τον Μαρξ φυσικά. Και αν αυτός δεν ήταν, κάποιος ή κάποιοι άλλοι θα ήταν. Η επαναστατική πράξη όταν απαιτεί θεωρία, οι θεωρητικοί γενιώνται σωρηδόν.

Στέργιος είπε...

Το υποκείμενο της πολιτικής και το αντικείμενο της κρίσης

(3)

Αν χάριν συνεννόησης όλα αυτά τα ονομάσουμε μαρξισμό τότε πίσω από κάθε εργατική - κοινωνική εξέγερση στο βάθος υπάρχει ο Μαρξ. Και δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχει με τον ίδιο τρόπο και τώρα. Στην ουσία όμως ο Μαρξ δεν καθορίζει τίποτα. Όλα εμείς εδώ και τώρα τα καθορίζουμε και απλά χρησιμοποιούμε τα εργαλεία του Μαρξ για να μην ανακαλύπτουμε ξανά το τροχό της επανάστασης. Αυτό έκανε ο Λένιν, ο Φιντέλ και ο κάθε επαναστάτης. Δεν ρώτησε, αξιοποίησε τον Μαρξ και ανέλαβε της ευθύνη των δικών του πράξεων.

Άρα και εμείς ως Αριστερά το ίδιο μπορούμε να κάνουμε. Αυτοτελώς, υπεύθυνα και αντρίκια. Και αν δεν το κάνουμε ή θα είμαστε δογματικοί φοβητσιάρηδες που κρύβονται πίσω από τον Μαρξ και τα επαναστατικά τσιτάτα του ή χέστηδες της ιστορίας. Ο καλός μαρξιστής δεν είναι αυτός που αναφέρεται στον Μαξ αλλά αυτός που επιτυγχάνει τους σκοπούς της εργατικής τάξης δλδ την ανατροπή της εκμετάλλευσης και της εξουσίας του κεφαλαίου. Αυτό και μόνο αυτό είναι το κριτήριο. Δεν καταλαβαίνω τι θα πει να ασχολιόμαστε ή να μην ασχολούμαστε με την Αριστερά, τη θεωρία της, τον Μαρξ, τον Λένιν κλπ. που δήθεν ζούσαν χθες αλλά πέθαναν σήμερα και άλλα τέτοια φούμαρα, λάϊτ αντιδογματικά δήθεν, αφού όλα αυτά κρίνονται με το κατά πόσο σωστές είναι οι δικές μας και μόνο οι δικές μας πράξεις τώρα. Και εγώ αρνούμαι να κρίνουμε με βάση τσιτάτα του Μαρξ, του Λένιν, του Τρότσκι όπως και οι δυο τελευταίοι δεν κρίθηκαν από τα τσιτάτα του Μαρξ και του Έγκελς.

Σήμερα Τρίτη 13/4, λοιπόν αρχίζει στις 7 μ.μ. στο Πολυτεχνείο μια συζήτηση. Όχι πως θα λυθεί εκεί το πρόβλημα της παραγωγής πολιτικής και του νέου υποκειμένου της επανάστασης αλλά θα αναδείξει καλύτερα το πρόβλημα, άρα θα μας αναγκάσει να σκεφτούμε καλύτερα, καθαρότερα και πιο υπεύθυνα.

Ίδωμεν λοιπόν.

grsail είπε...

@cynical

Η άγνοια προκύπτει από τον συνειδητό αποκλεισμό των πολλών από ειδικά κομμάτια γνώσης που μετασχηματίζονται σε κοινωνική, πολιτική και οικονομική ισχύ. Η πολυπλοκότητα των μηχανισμών, τα εκλεπτυσμένα εργαλεία συλλογής και ανάλυσης πληροφορίας και ένα μεγάλο μέρος της επιστήμης από την Ανθρωπολογία μέχρι την Οικονομική, συνθέτουν ένα πλέγμα ισχύος που λειτουργεί αυστηρά μέσα στο σύστημα και για το σύστημα. Το σύστημα παράγει όλο και περισσότερη ιεραρχία (άρα αποκλεισμούς) και μεταμορφώνει / μετασχηματίζει τις ανάγκες του σε ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ μεγάλων τμημάτων των πολιτών (αυτό είναι και το πλέον ανατριχιαστικό).

Οι εκλογές εδώ όπως και αλλού δίνουν απλώς άλλοθι στους μη ελεγχόμενους και – κυρίως - μη ανακλητούς «αντιπροσώπους του λαού» ώστε να υλοποιούν τα σχέδια και να ικανοποιούν τις ανάγκες του συστήματος. Το «σύστημα» κατάληξε να είναι ένα απάνθρωπο πλέγμα κανόνων που συντηρείται από πανίσχυρες αλλά απειροελάχιστες μειοψηφίες.

Ο διάλογος αφορά στο αμφισβητούμενο πλέον ιδεολογικό αλλά και το συμβολικό περιεχόμενο των … καθαγιασμένων εννοιών όπως «κομμουνισμός» και «αριστερά».

Νοσφεράτος είπε...

Λοιπόν
Διαφωνω Απολύτως και θεωρώ κατι πολύ πιο ασχημο απο υπεραπλουστευση να αποδιδουμε την παρουσα Κριση στους...Τραπεζιτες

''...1. Ένας μηχανισμός χρέους υποδουλώνει τον πλανήτη.
2. Αυτό επιτυγχάνεται, επειδή οι πολιτικοί έχουν παραδώσει το χρήμα στους τραπεζίτες. κλπ.''


και ελπίζω να μην κατηγορηθω ως υπερασπιστης των Τραπεζων )

.......
Το γιατί διαφώνώ και το θεωρω και πολιτικά επικινδυνο το να ριχνουμε τα παντα στους Τραπεζιτες (και να διαχωριζουμε ισως το παραγωγικό κεφαλαιο απο την χρηματιστηριοποιηση του )

θα το εξηγησω καποια στιγμή εδώ η στο Μπλογκ μου ...................................
Επίσης Διαφωνώ με το οτι δηθεν υπαρχει υπερβολική θεωρητικοποιηση απο πλευρα της Αριστεράς


ιΣΑ ΙΣΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΕΙΜΑ θεωριας
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΑΠΛΕς ΓΝΩΣΕΙς ιΣΤΟΡΙΑς ΚΑΙ μΑΡΞΙΚΉς Ή ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΉ ς ΘΕΩΡΙΑς
ΕΤΣΙ ΑΠΟΨΕΙς ΑΚΡΩς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕς ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕς ΝΑ ΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ Ως ...''ΑΡΙΣΤΕΡΕς''..

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ιδιως στα Μπλογκια ..αλλά και εξω ..

Odyssey είπε...

Ας αφήσουμε τους αφορισμούς.
Η τοποθέτηση μου ήταν ξεκάθαρη.
Ένας μηχανισμός χρέους υποδουλώνει.
Και η ιδιοκτησία του χρήματος είναι των τραπεζιτών.
Αυτό είναι το ΚΥΡΙΟ ζήτημα σήμερα.

Άλλο "ξεχώρισμα" και άλλο "εντοπισμός" του κύριου προβλήματος.

Και η "αριστερά" πολυλογεί , χωρίς να λέει τίποτα, γιατί είναι μέρος του συστήματος ή γιατί είναι ανίκανη να ξεφύγει από θεωρίες, που αγκυλώνουν το μυαλό των ανθρώπων.

Η "απλοποίηση μου" είναι επικίνδυνη μόνο για την ολιγαρχία.

Νοσφεράτος είπε...

Στηην παρομοια συζητηση στου grsail ειπα :

''Νοσφεράτος είπε...

Εγω παλι διαφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ με τον @odyssey. κΑΙ ΘΑ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ .


Και νομιζω οτι ο Ψυχαναγκασμος για Δραση (χωρις θεωρια)

- εχει γινει πια Συστημικό στοιχειο ..Δομικό του συστηματος ..Και οχι εξω-συστημικο ή οπως αλλιως θελει να το πει κανεις ..
αλλά επιπλεον
αυτο το

''Κι ένας κόσμος, περισσότερο από βίωμα ή ένστικτο, παρά από γνώση, αναζητεί ΑΛΛΗ λύση.
Λύση. Δεν ξέρει, αλλά Θέλει. ''

Δεν Νομιζω να ανηκει σε καμμια παραδοση της αριστερας
ειτε Μαρξιστική ειτε μη μαρξιστική
Ανηκει σε αλλη παραδοση .. Πολύ γνωστη μεν απο τον καιρο του Μπεργκσον του Μπαρες του Μωρας
αλλά οχι της Αριστερας

Γι αυτο λεω οτι χρειαζομαστε οσο ποτε
την θεωρια.


Αλλά και την Ιστορια της θεωριας και των ιδεων .

Τουλαχιστον την προσφατη.
13 Απρίλιος, 2010 00:52

Odyssey είπε...

Στην παρομοια συζητηση στου grsail ειπα :

@Nosferatos
Mη με μπερδεύεις αγαπητέ με θεωρίες που δεν ξέρω και που δεν με ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή.
Ούτε είπα πουθενά ότι η πρόταση μου είναι "αριστερή".
Η αντίθεση "αριστερά-δεξιά" είναι μέρος του "διαίρει και βασίλευε" του συστήματος και ο λαός το βιώνει απελπισμένος.

Ανακαλύπτεις τι συμβαίνει στη ζωή, χρησιμοποιώντας την αέναη κίνηση της σκέψης και μελετώντας το σήμερα, την ιστορία και την πραγματικότητα, και όχι μελετώντας τις θεωρίες.
Κι ένας κόσμος, περισσότερο από βίωμα ή ένστικτο, παρά από γνώση, αναζητεί ΑΛΛΗ λύση.
Λύση. Δεν ξέρει, αλλά Θέλει.''
Και, βέβαια, αυτή η κατάσταση ΔΕΝ ανήκει σε κάποια θεωρία. ΑΝΗΚΕΙ στην πραγματικότητα.
Τόσο το χειρότερο για τη "θεωρία" ή για την πραγματικότητα; (Δόγμα μου θυμίζει).

Και αυτή η κατάσταση γεννά την ανάγκη (ψυχαναγκασμό για σένα) για μια διαφορετική πολιτική κίνηση.
Το "Χωρίς θεωρία" που αναφέρεις, πράγματι, είναι αυτό που συγκρουέται με τις "θεωρίες" που αγκυλώνουν τα μυαλά και καθηλώνουν τις κοινωνίες.
Αντί για "θεωρίες" , η πρόταση είναι:
Η απόρριψη κάθε αυθεντίας, όταν πρόκειται να διαβάσουμε και να διαυγάσουμε την σημερινή πραγματικότητα και ενδεχομένως να σκεφτούμε τι καθήκοντα απορρέουν για τον καθένα μας και τι μπορούμε να προτείνουμε ως συλλογική πράξη.
Οι θεωρίες είναι μέρος της ανθρώπινης δημιουργίας και όχι κάτι πέρα και πάνω από αυτήν. Σαν τέτοιες ελέγχονται και κρίνονται, αλλά προτιμότερη είναι η αυτόνομη σκέψη από μασημένες τροφές.
(Για την ώρα δεν μασιόνται. Για πέταμα είναι).

Η "αριστερά" θεωρία και πράξη δεν μπορεί να δει ούτε τι συμβαίνει σήμερα, ούτε τι καθήκοντα προκύπτουν από αυτή την κατάσταση, ούτε φυσικά τι να πράξει. (Προσωπικά, πιστεύω πως δεν θέλει).

@grsail
Δεν είναι θέμα αισοδοξίας. Και δεν ελπίζω πως κάτι θα βγει αληθινό, χωρίς τη δική μου συμμετοχή.
Δεν αρκούν οι ευχές.
Αλλιώς θα το έριχνα στην προσευχή.

Νοσφεράτος είπε...

'Και η ιδιοκτησία του χρήματος είναι των τραπεζιτών.''

τι εννοεις με τη λεξη Χρημα και τι με την .....''Ιδιοκτησια του χρηματος''
Θελω να πώ ..Ως προταση μου φαινεται εντελώς ΚΕΝΗ νοηματος ..

αντιλαμβανομαι τα Ιδιοκτησια των Μεσων παραγωγής .. η Ιδιοκτησια ενος ακινητου κλπ
ή ενος αυτοκινητου ..
Αλλά Ιδιοκτησια του Χρηματος;



Μηπως θελεις να πεις κατι αλλο;

και πως το φανταζεσαι να γινει;
λες

''2. Αυτό επιτυγχάνεται, επειδή οι πολιτικοί έχουν παραδώσει το χρήμα στους τραπεζίτες. κλπ. ''
Δηλαδή ;

Να το ξαναπάρουν πισω οι πολιτικοι ;
Να το μοιρασουν στο λαό;
Na το κανουμε τι; Το χρημα ειναι το μόνο αγαθό που δεν εχει καμμια αξια χρησης -παρα μονο ανατλλακτική .Χωρις ενα συστημα Πιστης - ανατλαλλαγής ..τι χρειαζεται το χρημα ..
Και πως φανταζεσαι ενα συστημα ανταλλαγης χωρις Πιστη .; Δηλαδή χωρις Πιστωτικά ιδρυματα;
Τι ; Τι προτεινεις; μιας και λες οτι η λυση ειναι σαν το αυγο του Κολομβου;

Νοσφεράτος είπε...

Ας πουμε /.. Εχω ακουσει οτι κατα τον Ισπανικο εμφυλιο σε ορισμενες περιοχες της Καταλωνιας οι αναρχικοι ειχαν καταργησει το χρημα ..
Αυτο προτεινεις; Η κατι αλλο;ΓΙα να καταλαβω ..

Ανώνυμος είπε...

To post της/του Odyssey στις 12:13 π.μ.
είναι απο τις λίγες ξεκάθαρες,και περιεκτικές ματιές στο πρόβλημα παρακμή των θεωριών και κοινωνία. Θα τροποποιήσω λίγω την τελική φράσησε αν περιμένουμε απο θεωρίες να λύσουμε
τα προβλήματα,μάλλον θα ξαναγυρίσουμε στον μεσαίωνα.Είναι τραγικό ακόμη σήμερα να χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως< επειδή οι πολιτικοί >,μοντέρνα Αριστερά>κ.λ.
Το κακό ξορκίζεται πέρνοντας μια μορφή συλλογικού μορφώματος,με ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. Αυτό δείχνει τη φτώχεια της σκέψης,και το συνολικό αδιέξοδο,ώστε συμφωνόντας με τον Swell να πω ότι αύριο ζωντανό θα είναι ότι ακόμη θα μπορεί να αισθάνεται.

Νοσφεράτος είπε...

''ΔΕΝ ανήκει σε κάποια θεωρία. ΑΝΗΚΕΙ στην πραγματικότητα. ''

Αυτή η πραγματικοτητα'' που βιωνουμε καταστροφικά σημερα σε παγκοσμιο επιπεδο ειναι ΚΑΙ αποτεσλεσμα της επικρατησης καποιας συγκεκριμμένης Ιδεολογιας - θεωριας
Αυτης του Νεοφιλελευθερισμου ..


Δεν υπαρχει ''πραγματικοτητα χωρις σκηνοθεσια της ..

Δεν υπάρχει πραγματικοτητα απαλλαγμένη απο ιδεες δοξες , φαντασιωσεις,

Δεν υπάρχει Γυμνη πραγματικοτητα


Το να λές οτι υπάρχει ειναιΗΔΗ ιδεολογια .. Και δυστυχώς η ιδεολογια αυτή που μιλά για πραγματικότητα '' ενστικτα και αναγκη για Δραση , Βουληση , ο λαος θελει κλπ ειναι Γνωστη.τραγικα γνωστη
απο την προσφατη ιστορια ..


Μπορει να μην το αντιλαμβανεσαι ..
Αλλα οπως ελεγε ενας πολύ μεγαλος θεωρητικός που μαλλον περιφρονεις

''Ο Δρομος για την ΚΟΛΑΣΗ ειναι στρωμενος με καλές προθεσεις .''

Odyssey είπε...

@Νοσφεράτε

1.Από την πρώτη στιγμή για δημοκρατία μίλησα και έγραψα:
"Και όσο πιο πολλοί το καταλαβαίνουν, τόσο πιο πολλοί ξέροντας θα αμφισβητούν. Και όλο πιο κοντά θα ερχόμαστε στη μέρα, που το χρήμα θα είναι μέσο συναλλαγών στα χέρια της δημοκρατίας και όχι εμπόρευμα - ιδιοκτησία των τραπεζών".
Νομίζω πως είναι τόσο ξεκάθαρο το
πρόταγμα αυτό, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να ρωτά αν είμαι υπέρ της κατάργησης του χρήματος.

2. Ο "Νεοφιλελευθερισμός" είναι δημιούργημα της ολιγαρχίας. Δεν δημιούργησε ο φιλελευθερισμός την ολιγαρχία.

Αυτό που έκαμε ο νεοφιλελευθερισμός είναι να βοηθήσει στην κατάρρευση του "υπαρκτού καπιταλισμού".
Η σκηνοθεσία γίνεται για να υψωθεί προπέτασμα καπνού , για να κρυφτούν οι τρόποι υποδούλωσης, για να επιτευχθεί συναίνεση.
Όταν η ολιγαρχία στη δεκαετία του 70 είδε πως επί 25-30 μεταπολεμικά χρόνια ένα μικρό μέρος του πλούτου το μοιραζόταν με τους εργαζόμενους και με άλλα κοινωνικά στρώματα, αποφάσισε να υιοθετήσει την εφεύρεση του "νεοφιλελευθερισμού". Μοίρασε νόμπελ, έκανε και ένα πραξικόπημα στα γρήγορα (Χιλή) και από εκεί ξεκίνησαν όλα, για να φτάσουμε στη Θάτσερ και τον Ρήγκαν.
Σιγά μην χρησιμοποιούν απαράβατες θεωρίες για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.
Και όταν από τον παραδοσιακό καπιταλισμό των κεφαλαιούχων βιομηχάνων φτάσαμε στην απίστευτη σε μέγεθος και ποιότητα χρηματοοικονομική φούσκα όλα κατέρρευσαν.
Και τότε η "σκηνοθεσία" , δίχως κανέναν ενδοιασμό, άλλαξε.
Και τα "επικυρηγμένα" από τον νεοφιλελευθερισμό κράτη επιστρατεύτηκαν για να σώσουν τις τράπεζες, με χρήματα των φορολογούμενων.
Ουδέποτε υπήρχε αντίθεση "κράτους- αγοράς". Μία πλαστή ιδεολογική κατασκευή ήταν και εξακολουθεί να είναι, έστω και ξεδοντιασμένη.

Και η ωραία "αριστερά" ακόμα έχει για εχθρό τον νεοφιλελευθερισμό και όχι τον φορέα της, που είναι η ολιγαρχία!
Μετατρέπει το κατασκεύασμα σε αιτία!

Πάλι, εγώ νομίζω πως όλα γίνονται για να μπερδεύεται η γιαγιά μου και να μην αντιδρά.

Η "αριστερά" είναι μέρος του συστήματος και υπηρετεί τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας με αντίστοιχες και δήθεν αντίθετες ιδεολογίες στον νεοφιλελευθερισμό.
Ίδια μέθοδος, ίδιο έργο.
Κάποτε, η αριστερά μπορεί να ήταν κάτι άλλο. Τώρα όχι.
Φαίνεται, μέσα από τα ίδια της τα λόγια, ποιο παιχνίδι παίζει σήμερα.

Όσο για τα τελευταία σοφά λόγια, ένα είναι σίγουρο:
Η σημερινή αριστερά δεν έχει καλές προθέσεις. Μισθό λαβαίνουν οι ηγεσίες, για να παραπλανούν τους οπαδούς, με ιδεολογήματα , θεωρίες και ιδέες, που δεν πατούν πουθενά.

Ανώνυμος είπε...

Διαβαζοντας τα σχολια αρκετων μενω με την εντυπωση πως ο Φουκουγιαμα δικαιωνεται. Ειναι ομως ετσι? Η δαιμονοποιηση των κομμουνιστικων θεωριων μας δινει αλλοθι να απανταμε οτι οι ιδεολογιες τελειωσαν? Η ιδεολογικη ηγεμονια του νεοφιλελευθερισμου δεν υπαρχει? Η αντιθεση εργασιας κεφαλαιου δεν υπαρχει? Μηπως ειναι σκληρος λαικισμος η ισοπεδωση των παντων? Οι αγωνες που δινονται στη σημερινη συγκυρια μπορει να ειναι λιγοι, αναποτελεσματικη αλλα ειναι αυτο που εχουμε. Η υπαρξη και η αναζογοωνηση τους θα μας θεσουν σε κινηση. Θα θεσουν την κοινωνια σε κινηση. Οσο απλα κανουμε διαπιστωσεις, λαθεμενες πολλες φορες, δε συνεισφερουμε τιποτα στο κινημα. Μπορει να θελει πολλη δουλεια ακομα αυτη η ιστορια αλλα αυτη τη στιγμη ειναι το μονο που εχουμε. Και η αλλαγη των συνειδησεων δεν εινα κατι ευκολο, δεδομενης και της τρομακτικης κρισης που διερχεται η αριστερα με τη πτωση του "υπαρκτου" Σε αυτες τις δυο δεκαετιες που περασαν ομως και βηματα εχουν γινει και αναλυσεις εχουν υπαρξη. Ας μη ριχνουμε λοιπον ουτε τη θεωρια στη πυρα αλλα κι ας μην απαξιωνουμε τις προσπαθειες αντιστασης οπου κι αν γεννιουνται. Χρηστος

Odyssey είπε...

(Πίνοντας καφέ)
Θέμα μας είναι η πολιτική λειτουργία σήμερα. Του καθένα μας. Η αναζήτηση απάντησης στην κρίση.
Και η cynical ξεκινά με την ερώτηση «σε ποιανού τη θεωρία θα πατήσει σήμερα η αριστερά για να καθοδηγήσει, να βρει λύσεις και να διεκδικήσει την εξουσία;»
Μία ερώτηση , πλήρης από ετερόνομες αναζητήσεις. Η εναπόθεση της πολιτικής πράξης σε άλλους. Η αναζήτηση λύσεων για λογαριασμό άλλων.
«Ποιανού»; - κάποιου άλλου.
«η αριστερά για να καθοδηγήσει» -πάλι κάποιοι άλλοι (λίγοι), οι οποίοι πρέπει ΚΑΙ να …καθοδηγήσουν. Ποιος τους αναθέτει τέτοιο ρόλο; Ποιος θέλει να καθοδηγηθεί; Τι θα πει καθοδήγηση; Ποιον θα καθοδηγήσει και για ποιο λόγο;
Ακόμα δεν βαρεθήκαμε να αναμασάμε
αποτυχημένα μοντέλα πολιτικής και ιδεών;

Πολιτική είναι η υιοθέτηση ιδεών άλλων και η εξουσιοδότηση, επίσης, κάποιων άλλων;

Μήπως είναι αυτοθέσμιση; Δημοκρατία; Αυτόνομη πράξη;
Μήπως, πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και τη σχέση μας με τους θεσμούς;
Δημοκρατία είναι να μπορούν οι πολλοί να δημιουργούν την αυτοκυβέρνηση τους.
Και πρωτοπορία είναι κάτι που δημιουργείται στην πορεία και δεν αποκτάται δια αναθέσεων. Και μάλιστα εκ των προτέρων.

Σήμερα, στη φάση της αναζήτησης - συγκρότησης της πρώτης κρίσιμης μάζας ανθρώπων, που θα απαντήσει στο αίτημα των πολλών. Που θα απαντήσει στην πρόσκληση τους και παράλληλα θα προσκαλέσει, με τη σειρά της.
Πολιτική κίνηση = κίνηση πολιτών και όχι κόμμα=πρωτοπορία=καθοδήγηση.

Είναι αυτό που ζητά η στιγμή ένας κόσμος που νιώθει προδομένος από όσα πίστευε.

Η δημοκρατία στην Ελλάδα αυτοθεσμίστηκε. Είναι καιρός στην Ελλάδα να επαναπροσδιοριστεί, με τον ίδιο τρόπο.


(Αν δεν το κάνουν κάποιοι δημοκρατικοί πολίτες, θα το κάνει η ολιγαρχία ή ο φασισμός. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ετεροπροσδιοριζόμαστε;)

@ανώνυμος(πριν)
Αυτό που δεν τελειώνει είναι η αυτόνομη και αέναη δημιουργική κίνηση της σκέψης. Αυτή δημιουργεί τις θεωρίες κάθε φορά, με βάση αυτά που ζει. Η αναζήτηση λύσεων σε παλιές "θεωρίες" είναι πράξη ήττας, αφού ουδέποτε αυτές μπόρεσαν να φέρουν στο προσκήνιο τη δημοκρατία και τον κοινωνικό άνθρωπο. Όλες οι κυρίαρχες "θεωρίες" είναι αποριπτέες, διότι έχουν μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα.
Αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό και σε αυτό οφείλεται η διδασκαλία και η καλλιέργεια της απάθειας.
Όλοι, σήμερα, περιμένουν τον "αντιπρόσωπο", τον άλλον.
Δημοκρατία , χωρίς αυτοθέσμιση και αυτοκυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει. Οι γνωστές θεωρίες μόνο στη δημοκρατία δεν οδηγούν.

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος είπε...

Αγαπητή cynical, μοιράζομαι την αμηχανία σου. Όλοι είμαστε λίγο πολύ στην ίδια σύγχυση.
Η ελληνική αριστερά είναι σήμερα διεφθαρμένη και κρατικοδίαιτη. Την θεωρία την αναζητά μόνο όσο χρειάζεται για να καταπολεμήσει τον εσωτερικό της αντίπαλο. Στην πραγματικότητα δεν την ενδιαφέρει και τόσο. Γιατί άλλωστε;
Τα στελέχη της ζουν από την κρατική επιδότηση και το μόνο που νοιάζονται είναι το 3% για να την ανανεώσουν - έχουν νοοτροπία του χειρότερου δημόσιου υπάλληλου. Πνίγουν τις φωνές που τους αμφισβητούν, διώχνουν ικανά άτομα μόνο και μόνο επειδή δεν είναι δουλοπρεπή στους μηχανισμούς τους.
Μια ολόκληρη γενιά χάθηκε για την αριστερά για να έρθει στα πράγματα η γενιά των τριαντάρηδων που με τον τρόπο που έγινε απλά βολεύτηκαν στο κόμμα χωρίς καμιά εργασιακή εμπειρία - αυτό είναι το κατόρθωμα του Αλέκου..

Σήμερα οι αριστεροί είναι χωρίς αριστερά. Η μόνη ελπίδα είναι η δημιουργία εκ νέου νέου αριστερού φορέα με αρχές και δημοκρατία. Τα ικανά άτομα και η θεωρία θα βρεθεί τότε και όχι ως δικαιολογία.
Τα έτοιμα εξαντλήθηκαν...

Νοσφεράτος είπε...

χμμ...
δεν με πειθεις ...
Ισως ομως καποιοι να πειθονται να δρασουν ωστε
α) το χρημα να πειστρεψει ως μεσον συναλλαγών (μακρυα απο τραπεζες)
β) να προχωρησουμε σε μια αυτοθεσμιση απαλαγμενη απο θεωριες ιδεολογιες παρολο που απο οσο ξερει πια και η κουτση Μαρια η εννοια της αυτοθεσμισης στον Καστοριαδη που πιο πάνω επικαλεισαι ηταν αναποσπαστα συνδεδεμένη με το φαντασιακό που ξεχωριζει την καθε κοινωνια

Εγώ επιμενω οτι χρειαζομαστε οσο ποτε την Θεωρια και τηνν Πολιτιική παιδεια ακριβώς ιθα να αντιληφθουμε που οδηγουν αυτά.

Στέργιος είπε...

Αυτή ήταν μια πολύ καλή συζήτηση πάνω στο υποκείμενο της νέας (αριστερής) πολιτικής που χρειάζεται ο τόπος. Δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά φανέρωσε τουλάχιστον τις αδυναμίες του υποκειμενικού παράγοντα.

Θα έλεγα μερικά συνοπτικά.

Μην ισοπεδώνετε τις παραδοσιακές δομές και τα αριστερά σχήματα και κόμματα.
Μη νομίζετε ότι οι οργανωτικές δομές δεν είναι αναγκαίες και είναι εξ ορισμού ιδεολογικοπολιτική παγίδα.
Η απαξίωση και ο αφορισμός αγώνων που γίνονται γιατί τις κάνουν κόμματα που δεν συμπαθούμε, θέτουν σε αυτούς που τα λένε το ερώτημα: εσύ δηλαδή κάνεις κάτι περισσότερο και δεν το ξέρουμε;
Κάποιοι θα θέλουν να μας πούνε ότι π.χ. οι μάχες του ΠΑΜΕ είναι εξ ορισμού χαμένες και πουλημένες αλλά δεν μας λένε πως οι ίδιοι θα κατεβάσουν 5-10 χιλιάδες στη διαδήλωση. Η μαγκιά δεν είναι η θεωρητική κριτική αλλά η έμπρακτη κριτική που σημαίνει βγαίνω στους δρόμους και στους τόπους παραγωγής και εργασίας και οργανώνω ένα κίνημα που ξεπερνά τις παλιές δομές. Αλλιώς λόγια, λόγια, λόγια. Σαν τους Μαοϊκούς του κάποτε που δεν έκαναν την… επανάσταση(!) που δήθεν ήταν έτοιμη γιατί το… ΚΚΕ ήταν… προδοτικό!!!

Τα βαρέθηκα αυτά από μικρό παιδί. Όποιος είναι μάγκας να κάνει τη δική του πράξη και να του βγάλω το καπέλο…

Έχω πολλές φορές πει και γω ότι η Αριστερά βρίσκεται σε ιδεολογικοπολιτική κρίση. Όμως δεν ισοπεδώνω. Το έχω τεκμηριώσει σε άρθρα μου αλλά και εδώ σε σχόλια. Μιλάμε για παγκόσμιο πρόβλημα στη θεωρία και πρακτική της εργατικής τάξης και των κομμάτων της. Δεν πάω να κτίσω νέο όραμα με παλιά υλικά ούτε πετάω με τα απόνερα της ιστορίας και το "παιδί". Όλος ο πλούτος της εμπειρίας και των προηγούμενων αγώνων μας ανήκει και οφείλουμε, όχι να τον απαξιώσουμε αλλά να τον αξιοποιήσουμε για να στήσουμε το δικό μας όραμα και να κριθούμε γι αυτό και μόνο γι’ αυτό, όπως ακριβώς κρίνονται οι άλλοι για το δικό τους όραμα, τις δικές τους πράξεις, τη δική τους ιστορία. Δε γίνεται να μην γράφουμε ιστορία και να μένουμε στη κριτική της ιστορίας των άλλων.

Άκουσα και βαρείς χαρακτηρισμούς όπως «διεφθαρμένη κρατικοδίαιτη αριστερά»!… Εντάξει αλλά στους δρόμους του αγώνα, στο συνδικάτο, στην απεργία, στη διαδήλωση με άμωμους αμόλυντους αριστερούς βρίσκεσαι ή με τους «μολυσμένους» κρατικοδίαιτους; Ή μήπως η κρατική επιχορήγηση είναι το κριτήριο της πολιτικής; Αστείο κριτήριο αλλά πάντως όχι αριστερό και πολιτικό. Προσωπικά είμαι κατά αλλά δεν το αναγάγω σε κύριο σημείο κριτικής. Θα πνίξουμε το κύριο στο δευτερεύον αν κάνουμε έτσι. Στο τέλος θα κρίνουμε τις πολιτικές από απίστευτες λεπτομέρειες όπως π.χ. από το αν ένα αριστερό κόμμα έχει μέλη και εργοδότες (λυμένο θέμα δώ και 150 χρόνια αλλά οι άσχετοι με την πολιτική νομίζουν ότι αυτό είναι κάτι σαν έγκλημα!).

Με λύπη βλέπω δογματικές και σεχταριστικές λογικές της απόλυτης αλήθειας που κάποιοι χρεώνουν στο ΚΚΕ να κυκλοφορούν χύμα στις εδώ κριτικές.

Για όποιον τα λέει αυτά ας οργανώσει συνδικάτο ή απεργία στο χώρο δουλειάς να δει πόσο δύσκολα είναι. Όμως αυτοί οι «διεφθαρμένοι κρατικοδίαιτοι» δεν λείπουν από τέτοιους αγώνες. Και απορώ τι θα τους πει όταν μαζί θα τρώνε τα δακρυγόνα και το ξύλο στη διαδήλωση και την απεργία, «φύγετε ρε… διεφθαρμένοι κρατικοδίαιτοι»;!!! Όχι, δεν χρειάζεται να συμφωνεί μαζί τους στις πολιτικές τους. Απαξιώνοντας τους αγώνες τους όμως, τον δικό του αγώνα ναρκοθετεί.

Τίποτα δεν είναι χαμένο ούτε κανείς περισσεύει σε αυτή τη μάχη. Και παρθενογενέσεις αριστερών σχημάτων μόνο άσχετοι με την Αριστερά και τη πολιτική μπορεί να ονειρεύονται. Η κοινωνία δεν είναι άγραφο χαρτί που ο καθένας θα γράψει τη δική του μοναδική αλήθεια. Είναι πεδίο ιδεολογικοπολιτικής, ταξικής και κοινωνικής μάχης. Πως θα τη δώσουμε αυτή με απαξιώσεις και μηδενισμό του ενός από τον άλλον;

Λυπάμαι αλλά πρέπει να πω ότι όσοι αναλώνονται σε στείρες κριτικές χωρίς να κοιτάζουν στο μέλλον και χωρίς να αξιοποιούν την θετική και αρνητική πείρα (εδώ η κριτική είναι προϋπόθεση) δεν βοηθούν καθόλου στη διατύπωση των όρων εξόδου της Αριστεράς από τη κρίση της.

ανεστης είπε...

Καλοί προβληματισμοί.
Να θέσω και τους δικούς μου;
-Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη;
-Ποιός είναι ο "εργάτης" σήμερα;
-Διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών θεωρούνται εργάτες, εργαζόμενοι πλουτοκράτες ή "γρανάζια"; Αν ισχύουν τα δύο τελευταία τι γίνεται όταν απολύονται;
-Δικαιούμαι να καπνίζω κουβάνικα πούρα και να πίνω ρούμι ή θα μυρίζω καπιταλισμό και θα ενταχθώ στο κλάμπ των ισχυρών;
-Μήπως η αριστερά βολεμένη στα δογματικά στερεότυπα άλλων αιώνων στέκεται σήμερα εμπρός τις συστημικές δομικές συγχύσεις αμήχανη, με ένα ευαγγέλιο που υποστηρίζει οτι η γη είναι επίπεδη;

Ανώνυμος είπε...

Συνεχιζεται η κατεδαφιστικη κριτικη. Η ευκολη αναποδεικτη λαικιστικη κριτικη. Οκ δεν ειναι υποχρεωμενοι ολοι και ολες να συμμετεχουν σε κομματα, ομως αυτο δε δινει το δικαιωμα σε κανεναν να περιγραφη μια κατασταση περα για περα πραπλανητικη. Ειμαι ενταγμενος σε κομμα και ουτε κρατικοδιαιτος ειμαι αλλα ουτε και φωτεινη ηγεσια. Υπαρχει ενα κομματι της αριστερας που στηριξε και στηριζει αυτονομα κινηματα. Ξαναζητω να υπαρξει μια επιχειρηματολογια επι της πραγματηκοτητας και οχι επι της φαντασιας. Κι αν εν τελει ειναι ανυπαρκτη η αριστερα, διεφθαρμενη,κρατικοδιαιτη πως καταφερε να αποτρεψει την συνταγματικη αναθεωρηση,πως δημιουργησε κινηματα αυτοδιοικητικα, πως κυνηγηθηκε ανηλεως το Δεκεμβρη του 08, πως απετρεψε το ευρωσυνταγμα στην Ε.Ε., πως νικησε στον αγωνα εναντια στο λιθανθρακα, πως νικησε στον ελαιωνα? Μηπως οσοι τα λετε αυτα εισαστε πολυ μακρυα απο τη πραγματικοτητα? Μηπως δεν ειναι παλια τα "εργαλεια" του Μαρξ και των αλλων αλλα ειναι παλιος ο τροπος της δικης σκεψης? Τελειωνοντας θελω να πω πως τα κομματα στην αριστερα ειναι κυτταρο συνειδητοποιησης, μεχρι να βρεθει κατι αλλο ο παππουλης με τη τραγιασκα θαναι επικαιρος με ολα τα λαθη που τυχον εχει κανει. Χρηστος

Unknown είπε...

Ίσως, αν επιστρέφαμε την πολιτική (και τον άνθρωπο) σε θέση ανώτερη της χρηματοοικονομίας, να βρίσκαμε σιγά σιγά τη λύση...

cynical είπε...

Νοσφερατε,

"..ΕΤΣΙ ΑΠΟΨΕΙς ΑΚΡΩς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕς ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕς ΝΑ ΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ Ως ...''ΑΡΙΣΤΕΡΕς''.."

συμφωνω απολυτα ως προς αυτο, και ειναι μια απο τις πρωτες μου εγνοιες να το αναπτυξω.
Βλεπω με μεγαλη ανησυχια ο ακροδεξιος λογος, με τις αντικαπιταλιστικες του κορωνες να εισχωρει ευκολα στο δημοσιο διαλογο και να προκαλει συγχυση. Μια μεγαλη παγιδα νομιζω οτι ειναι οι απανταχου θεωριες συνομωσιας τοσο για το κλιμα, οσο και για την υπαρξη μια κλειστης αορατης παγκοσμιας διακυβερνησης, οσο και για το τι συνεβη με το 9/11 , το ολοκαυτωμα και παμε λεγοντας.

cynical είπε...

Η θεωρια-μπουσουλας που να ειναι "επικαιροποιημενη" δηλαδη να πιανει τη σημερινη φυση του καπιταλισμου και οχι αυτον οπως λειτουργουσε πριν απο 150 χρονια, νομιζω οτι συνεχιζει να ειναι αναγκαια.

Υπαρχει διαχυτη η εντυπωση οτι θεωρια σημαινει δογμα. Και κατω απο αυτη την προοπτικη, ναι συμφωνω οτι οι θεωριες ειναι επικινδυνες οταν χρησιμοποιουνται με αποκαλυπτικη διαθεση.

Αλλα, απο την αλλη μερια πιστευω οτι μετα απο εμπειριες δεκαετιων ο κοσμος στεκεται πλεον περισσοτερο κριτικα και με δυσπιστια στις ετοιματζιδικες τροφες ωστε να τις καταπιει αμασητες.

Επισης πιστευω οτι, σε αντιθεση με προηγουμενες γενιες οι νεωτερες, εξ αιτιας αυτης της αποστροφης και εξ αιτιας της συστηματικης υποτιμησης (λογω προπαγανδας) των μαρξικων κυριως θεωριων, εχουν πενιχρο θεωρητικο οπλοστασιο, αγνοωντας βασικες συνιστωσες απο τον κοσμο των ιδεων και της πολιτικης φιλοσοφιας.

Δουλεια χωρις αυτη τη γνωση δεν γινεται. Ναι, να αντλουμε ιδεες αλλα απο που; Απο τη σημερινη ιδεολογικη δεξαμενη; Μα αυτη ειναι ηδη νεοφιλελευθερη ως το κοκκαλο.

Χρειαζεται λοιπον μια θεωρητικη ενισχυση.

Ας αρχισουμε απο τα παλια καλα.
Διαβαζουμε τον πρωτο τομο του Κεφαλαιου.
Διαβαζουμε κριτικη σε αυτο απο τους επιγονους μαρξιστες, αλτουσερ, πουλαντζα.
Διαβαζουμε συγχρονους, (υποδειξτε μου εναν) και
πεταμε στα σκουπιδια ολη την μεταμοντερνα αριστερα, που εκαψε τα εγκεφαλικα κυτταρα οσων ασχοληθηκαν μαζι της.

Αυτα προς το παρον.

cynical είπε...

Γεια σου Γιωργο,

λες, να δημιουργηθει ενας καινουργιος πολιτικος φορεας, οκ, αυτο ειναι και κοινωνικο αιτημα, αλλα ποιοι θα τον απαρτισουν; Σε ποια πλατφορμα πανω;
Πανω σε ηθικους ορους; Οχι.
Η εννοια δημοκρατια ειναι πολυ γενικη. Ολοι απο ακρα δεξια μεχρι ακρα αριστερα, για εκπροσωπους της δημοκρατιας περνιουνται.

Ο νεος φορεας τι θα ειναι; μεταρρυθμιστικος; επαναστατικος; θα ενσωματωνει και θα συντονιζει κινηματα;

Φοβαμαι οτι ενα νεο κομμα, αργα ή γρηγορα παλι πανω στο παλιο πατρον θα κινηθει. Εκτος αν ειναι αποκεντρωμενο

Αλλα παλι δεν δεν εχω ιδεα. Ατακτες ερωτησεις κανω...

cynical είπε...

Ερωτηματα:

Σε συνθηκες παγκοσμιοποιημενου χρηματοπιστωτικου (ή οπως αλλως λεγεται)καπιταλισμου,

σε συνθηκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης,

σε συνθηκες που εγειρουν ερωτηματα για το πώς θα συνεχιστει η αναπτυξη και με ποιους ρυθμους ακομα και αυτο να ηταν εφικτο,

ποια μοκροπροθεσμα οραματα (οχι φυσικα ουτοπικα) για τον κοσμο θα ειχε η αριστερα;

Εθνικη αναδιπλωση;
Επιλεκτικες συμμαχιες και αποδεσμευση απο τις καπιταλιστικες μητροπολεις;
Απο-ανάπτυξη;

Εμενα η ρηση "να καταργησουμε την εκμεταλλευση" κλπ δεν μου φτανει. Μου μοιαζει διαφημιστικο τρυκ.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Γειά χαρά κι από μενα,
Τρομερή κουβέντα και 50κάτι σχόλια για ένα θέμα που έχει πολυκουβεντιαστεί δεν νομίζω οτι δεν σημαινει τίποτα.Σημαίνει ότι έχουμε μπεί σε μια φάση αναζήτησης και πολιτικού προβληματισμού που σίγουρα κάπου θα βγάλει ενώ πολλοί καναπέδες άρχισαν να νοιώθουν μοναξιά.Ας σκεφτούμε που είμασταν πριν λίγο.Αρα να το πρώτο αισιόδοξο σημάδι.Απόσο μπορώ να ξέρω ανάλογος προβληματισμός υπάρχει σε όλο το λαό τηρουμένων κάποιων αναλογιών.Εχει εκφρασθεί; Οχι ακόμη, αλλά ας δούμε που είμαστε.Θα τα πώ απλά εως λαικίστικα.Το μεσημεράκι διαβάζοντας την κουβέντα εδώ βγήκα για μερικές δουλειές.Εκανα μερικά ψώνια και με σακούλες με τρόφιμα στα χ΄ρια περπάτησα σπίτι.Σκεφτόμουνα τις εικόνες από τα βίντεο στην Αργεντινή(κόλλημα).Φυσικά κανένας δν μου δημιούργησε πρόβλημα ενώ στη λαική ο κόσμος ψώνιζε τα πάντα κανονικά εστω και προβληματισμένος.Επιστρέφοντας σπίτι η tv στο δελτίο κάποιου καναλιού ηταν γεμάτη διαβεβαιώσεις για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν ενώ ο Πάγκαλος εκανε φοβερή επίθεση στο ΚΚΕ και την αριστερά.Στο μπρέικ δεκάδες διαφημίσεις μπούκωναν τα μάτια με εικόνες διακοπών σε εξωτικά μέρη και λαμπερά προιόντα που προσδιόριζαν για άλλη μια φορά το τί σημαίνει καλύτερες μέρες.Δεν υπήρχε βέβαια κανένα μύνημα αριστερής προέλευσης και βέβαια τίποτα το αντικαπιταλιστικό πουθενά.Στα άλλα κανάλια το λάιφστάιλ αποκοίμιζε όποιον βαριόταν άλλη μια πολιτική κουβέντα.Και μεις εδώ τα βάζουμε με την αριστερά που δεν κινητοποιεί τον λαό.Ας το σκεφτούμε λίγο.Ο κόσμος ειδικά σε περιόδους κρίσης φυσικά προτιμά να δεχτεί τα καλά σενάρια και ειδήσεις και να ξεφυγει από την πραγματικότητα και γι αυτό δεν φταίει η Αριστερά βεβαια.Εκει ακριβώς παταει και όλη η αστική προπαγάνδα.όσο λοιπόν η πραγματική κρίση μένει εκτός των πυλών ο λαός θα είναι αδρανής η σχετικά αδρανής χωρίς αυτό να σημαίνει οτι κοιμάται.Απλά ελπίζει και προτιμα να ξεφεύγει.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Πάμε πιο κάτω.
Η αριστερά για μένα περιλαμβάνει όλους αυτούς που θέλουν έναν σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και μια εξέλλιξη που στο βάθος της έχει τον κομμουνισμό και τις αυτοδιαχειριζόμενες δημοκρατίες.Οποιος αποκλείει ΤΩΡΑ κάποιους που μοιράζονται αυτό το όνειρο κάνει λάθος.Μεγαλύτερο δε λάθος κάνουν αυτοί που για διάφορους λόγους αποκλείουν από την αριστερά το ΚΚΕ που είναι και το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο κομμάτι της.Μερικοί μάλιστα όταν μιλάνε για κρίση της αριστεράς μιλάνε για την εκτός ΚΚΕ αριστερά.Ομως η ελλ.αριστερά μαζί με το ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη και η πιο οργανωμένη αριστερά στην Ευρώπη παρά τα προβλήματα και η μόνη που άντεξε στην μετά την πτώση του τείχους λαίλαπα φιλελέυθερης προπαγάνδας.Και αυτό βέβαια δεν είναι κακό.Εκτός και αν κάποιοι θα προτιμούσαν μια κατάσταση Ιταλίας.Απο την επαφή μου λοιπόν με άτομα της ΚΚΕ πλευράς πρέπει να πω ότι οι πιο πολλοι εκεί δεν είναι τόσο απογοητευμένοι όσο οι υπόλοιποι και λογικά.Ειδικά μετα τα τελευταία συλαλητηρια υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός.Αυτό που θέλω να πω είναι πως προβλήματα υπάρχουν, αλλά όχι το απόλυτο τέλμα πολιτικό,ιδεολογικό κλπ.Ο Μαρξ δεν πέθανε,ούτε ο Λένιν, ούτε ο Τροτσκι, ουτε κανένας άλλος.Οπως δεν πέθανε και ο Νέυτωνας η ο Αινστάιν για τη φυσική συνάδελφε cynical.Yπάρχουν κενά ιδεολογίας αλλά όχι αδιέξοδο.Το πρόβλημα δεν είναι στην ανάγκη νεας ιδεολογίας αλλά στην ανάγκη κοινής δράσης.Κάποτε όμως θα μας κάνει η ζωή να καταλάβουμε πως η διαφορετικότητα είναι νομος και χαρακτηριστικό της ζωής και πως πρέπει οι του ΚΚΕ να δεχτούν τις άλλες απόψεις αλλά και οι άλλοι τις ΚΚΕ απόψεις.Να τις επηρρεάσουν ναι, να τις αμφισβητήσουν ναι. αλλά όχι να τις απορρίψουν ασυζητητί ως αόψεις κολλημένων.Ολοι κολλημένοι με κάτι είμαστε και όλοι όμως θα αναγκαστούμε από τη ζωή να ξεπεράσουμε τις εμμονές σοφίας που έχουμε και να χτισουμε συμμαχιες.Η αυτοδιαχείριση είναι κάπου στο βάθος χωρίς να απορρίπτεται και στο τώρα αλλά μέχρι τότε χρειάζεται "πολεμική μηχανή' που μόνο με οργάνωση μπορεί να προκύψει.Επίσης μέχρι τότε είναι χρήσιμες όλες οι αριστερές αποχρώσεις έτσι ώστε να μεταφέρουν σαν οχήματα όλα τα προοδευτικα και ριζοσπαστικοποιούμενα κομμάτια του λαού που φυσικά είναι αναγκαία για να κινηθεί η ιστορία προς την κατευθυνση που θέλουμε.
Χωρίς οργάνωση και μέτωπο σύντροφοι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Οταν απέναντί σου είναι στημένες οι λεγεώνες δεν κάνεις ντού με προσωπικές πρωτοβουλίες, ούτε γιούργιες επειδή έτσι το αισθάνθηκες.Πάντως αντίδραση και αντισταση θα υπάρξει και στοιχηματίζω σ'αυτό.Κιας μην φαίνεται τώρα.Εμπιστευτήτε το ένστικτο του καλλιτέχνη(χαχα)Αλλωστε δεν έχουμε νομίζω καν την πολυτέλεια να απογοητευόμαστε.Το δίλλημα είναι απλό.Η ζούμε η μας στέλνουνε.Ας απαντήσουμε πρώτα σ αυτό και μετα συζητάμε.Η ΖΟΥΜΕ Η ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝΕ.Αποφασίσαμε κιόλας πως χάσαμε. Η θα σκεφτούμε πως μπορεί κάτι να μας έχει ξεφύγει και πρέπει να το βρούμε;

Γιώργος Σαρρής είπε...

@Γιώργο,
Μπορεί και να έχεις δίκιο, αλλά μέχρι να βρούμε καινούργια οχήματα θα κινηθούμε με ότι εχουμε δεν θα μείνουμε σπίτι.Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα και δεν θα περιμένει κανέναν

Γιώργος Σαρρής είπε...

Συμφωνώ με το πρώτο σχόλιo του de profundis σχεδόν απόλυτα.Ρίξτε μια ματιά.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Aς ψάξουμε ακόμα πληροφορίες για τα ανταλακτήρια της Αργεντινής.Μπορεί να μας χρειαστούν για πολλούς λόγους.

Odyssey είπε...

1.Ναι, είναι ισοπεδωτική η κριτική μου προς κάθε θεωρία που αναφέρεται στην "αντιπροσωπευτικότητα", την "καθοδήγηση", την "πρωτοπορία" ως "αντικειμενικό γεγονός.
Η ζωή λέει πως η "αντιπροσώπευση" και η "αντιπροσωπευτική" δημοκρατία απέτυχαν κι ας λένε άλλα οι θεωρίες.
2.Ισοπεδωτική, επίσης, είναι η κριτική μου , όταν κατηγορώ την κοινοβουλευτική αριστερά ότι αποτελεί μέρος του συστήματος. ΚΑΙ αυτό το δείχνει η πολιτική τους και έδωσα παραδείγματα.
3. Και φυσικά δεν είπα ποτέ πώς είμαι ενάντια στις θεωρίες. Είπα πως ξεκινάς από τον στοχασμό και τη μελέτη της πραγματικότητας για να δημιουργήσεις θεωρία και όχι από τις παλιές θεωρίες για να δεις ποια είναι η πραγματικότητα. Και αυτό λέγεται αυτοθέσμιση (μαζί με άλλα πράγματα).
4. Στην πράξη, για περισσότερη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, συζητούνται ή επινοούνται θεσμοί με περισσότερο έλεγχο, με ανακλητότητα, με συναπόφαση κλπ κλπ, ώστε στη θέση της ολιγαρχικής αντιπροσώπευσης να μπει περισσότερη δημοκρατία, ακόμα και μέσα στους υπάρχοντες θεσμούς.
Γι' αυτό, αντιπαραθέτω μία κίνηση πολιτών στη θέση ενός κόμματος.
5. @Νοσφεράτος: Για την απορία σου για το "χρήμα" σε παραπέμπω στο βίντεο "ΤΟ ΧΡΉΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ". Ο έλεγχος του χρήματος και ο υποχρεωτικός τοκογλυφικός δανεισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο, που σήμερα χρησιμοποιεί η ολιγαρχία για να πλουτίζει. Δεν χρειάζεται πια να παράγει , για να πλουτίσει και αυτό είναι το πιο ακραίο και πιο βίαιο φαινόμενο των τεελευταίων χρόνων. Γιατί αυτό συμβαίνει πως η Ολιγαρχία ΔΕΝ έχει ανάγκη την αγορά, αφού πλουτίζει δανείζοντας. Αυτό σημαίνει πώς ΔΕΝ έχουν ανάγκη εμάς, τους καταναλωτές, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους, τους... Είμαστε περιττοί και αυτό φαίνεται από το στόχο της αύξησης της θνησιμότητας, μέσω των επιδομάτων σύνταξης, της ανεργίας και της πείνας, της διάχυτης απελπισίας, της κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης κλπ.
Αν έχεις απορίες ακόμα για το τι εννοώ, τα ξαναλέμε. Κάπου εδώ γύρω θα είμαστε.

@cynical
Στις τελευταίες ερωτήσεις σου, θα απαντούσα, αν απευθυνόσουν σε μένα.
Απευθύνεσαι στην αριστερά, οπότε το θέμα δεν με αφορά.

@Στέργιε
Οι αποσπασματικές αντιδράσεις και οι παραταξιακές διαδηλώσεις "ενάντια στα μέτρα" δεν πείθουν, είναι ατελέσφορες και μοιάζουν με παρελαύνουσα διαφήμιση. Οι χωριστές παρελάσεις διαιρούν. Οι πολλοί το ξέρουν και πλημυρίζουν απελπισία.
Ας στρέψουμε το μάτι μας κάπου αλλού:
Η επόμενη καταστροφή ή ο επόμενος πόλεμος θα παιχτεί και θα χαθεί ή θα κερδηθεί, όταν σε λίγο δεκάδες χιλιάδες θα χάνουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους.
Να παγώσουν τα χρέη. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις. Η αδυναμία των πολλών είναι αποτέλεσμα της "φυσικής" ή σκηνοθετημένης καταστροφής, που επέφεραν οι γνωστές φούσκες.

ΥΓ. Ευχαριστώ όσους ταυτίζουν τις απόψεις μου με τους ναζί και την ακροδεξιά. Και αυτοί, με τη σειρά τους, με ταυτίζουν με τους αναρχικούς και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι σε καλό δρόμο.

Νοσφεράτος είπε...

Για την απορία σου για το "χρήμα" σε παραπέμπω στο βίντεο "ΤΟ ΧΡΉΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ". Ο έλεγχος του χρήματος και ο υποχρεωτικός τοκογλυφικός δανεισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο, που σήμερα χρησιμοποιεί η ολιγαρχία για να πλουτίζει. Δεν χρειάζεται πια να παράγει , για να πλουτίσει και αυτό είναι το πιο ακραίο και πιο βίαιο φαινόμενο των τεελευταίων χρόνων. Γιατί αυτό συμβαίνει πως η Ολιγαρχία ΔΕΝ έχει ανάγκη την αγορά, αφού πλουτίζει δανείζοντας. Αυτό σημαίνει πώς ΔΕΝ έχουν ανάγκη εμάς, τους καταναλωτές, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους, τους...''

Δεν νομιζω οτι μου απαντας ...
Η Χρηματιστηριοιηση του κεφαλαιου ειναι εα φαινομενο που Τωρα πια εγινε γνωστο τοις πασι ..
Εγώ ομως σε ρωταω επιμμονως και εντελώς διευκρινιστιιά : Πως φνταζεσαι οτι θα γινει αυτό που λές
...το '' Και όλο πιο κοντά θα ερχόμαστε στη μέρα, που το χρήμα θα είναι μέσο συναλλαγών στα χέρια της δημοκρατίας και όχι εμπόρευμα - ιδιοκτησία των τραπεζών"

-------------------------------

Σε ρωταω ξανά και ξανά Διοτι :
Στην παραδοση της μαρξιστικής αριστεράς(θεωρητική και πρακτική -δυο αιωνων ) που εσύ απορριπτεις συλλήβδην
αυτή η Τοκογλυφική -τραπεζιτικήμεταλλαξη του Κεφαλαιου ειναι αυτονοητο κομματι της Ιδιας της λειτουργιας του Κεφαλαιου....
Δεν ειναι δηλαδή μια ''κακή '' εξελιξη σε βαρος μιας υποτιθεμενης ''καλής''
Δεν εχει να κανει Δηλαδή
με μια αντιπαραθεση
μεταξύ
''καλου'' παραγωγικουκεφαλαιου
και καποιου ''τοκογλυφικου ''
κακου..
Το ενα το ''καλό
οδηγει αναποφευκτα στο αλλο
το ''κακό'' ....
Ετσι στην δική μου θεση
αυτά που περιγραφει το βιντεο ειναι ενυπαρκτα στη Φυση του κεφαλαιου ..
Κατα τη δική σου Οδυσσεα τι συυμβαινει;
Υπαρχει το καλό παραγωγικό κεφαλαιο και το κακό;


Μη μου πεις οτι ειναι ολα αυτά ''θεωριες'''
Ετσι κιαλλώς μεσα στα Μπλογκια θεωρητικά μιλαμε

και φυσικά δεν γνωριζουμε ο ενας τον αλλον και ειμαστε και περσονες


Εσυ π.χ που μιλάς κατα της θεωριας που αποκοιμιζει μπορει να εισαι στη πραγματικότητα ενας Πολυδιαβασμένος ανθρωπος


και εγώ ενας Ασχετος που δεν εχει ανοιξει βιβλιο..

Ομως εδώ στα Μπλογκς Μόνο ..θεωρητική συζητηση μπορουμε να κανουμε .. Εκτος αν φαντασιωνομαστε τηνεπανασταση να γινεται στηνν Μπλογκοσφαιρα ..οπως στην ταινια Ματριξ

Νοσφεράτος είπε...

Γ. Ευχαριστώ όσους ταυτίζουν τις απόψεις μου με τους ναζί και την ακροδεξιά. Και αυτοί, με τη σειρά τους, με ταυτίζουν με τους αναρχικούς και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι σε καλό δρόμο...

κανεναν απολυτως δεν ειδα εδώ περα να σε ταυτιζει ειτε με με τους ναζί και την ακροδεξιά ειτε με τους αναρχικούς και τον ΣΥΡΙΖΑ.'' Γιατι αυτή η αυτοθυματοπποιηση .. Και τι ειναι αυτά τα ηρωικά τα ''Είμαι σε καλό δρόμο...'' κλπ ;
Οδυσσεα κανουμε μια συζητηση
Προσπαθησε να ξεκαθαρισεις τις αποψεις σου .δεςτο σαν μια ευκαιρια ..
Μην αρχιζεις τετοια οταν βλεπεις οτι οιαποψεις σου ειναι καπως...''θολές''... Αντιθετα δες το σαν μια ευκαιρια να τις κανεις πιο καθαρες...
Με συμπαθεια ..

hackaday είπε...

Μακριά από κόμματα. Έτσι διαιρούνε τον κόσμο και τον κάνουν σαν τα μούτρα τους. Όλα γιάφκες είναι.

Odyssey είπε...

@Νοσφεράτος
Για το τελευταίο, δεν θα κάνω copy paste.

Το «περίεργο» είναι πως αυτό που περιγράφει το βίντεο η αριστερά το κρύβει. Ακόμα και τώρα.
Όταν οι πολίτες αρχίζουν να μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της υπερχρέωσης. Όταν μάθουν πως φόροι, κόποι και η ζωή τους όλη είναι θυσία σε ολιγαρχικούς βωμούς, εξ αιτίας του απλού γεγονότος πως η ιδιοκτησία του χρήματος έχει παραδοθεί στα χέρια των τραπεζιτών, από πολιτικούς, που το απέκρυπταν συστηματικά, τότε η «συναίνεση» θα πάψει. Παύει, κάθε μέρα και περισσότερο.
Καταλαβαίνουν πως όσα συμβαίνουν σήμερα, όσα τους λένε οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ είναι μια συστηματική απόπειρα εξαπάτησης:
Είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητή στον καθένα η απλή ερώτηση: «Γιατί οι τράπεζες να δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ και τα κράτη να δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια, ξεκινώντας από το 3% της Γερμανίας ως το 7% της Ελλάδας;
Ποιοι είναι οι ηθικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί, θρησκευτικοί ή δεν ξέρω τι άλλοι λόγοι , που το μέσο συναλλαγών , που λέγεται χρήμα έχει γίνει τραπεζική ιδιοκτησία;

Αυτόματα, στα μάτια «αριστερών» ή «δεξιών», στα μάτια των πολιτών όλου του κόσμου , γίνεται φανερό πώς «η ελευθερία των αγορών», η «δημοκρατία», η ισότητα και η ελευθερία του ατόμου και τόσα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Αυτόν τον εύκολο τρόπο, για να καταλάβει ο κόσμος πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί και να θυμώσει, τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αριστεράς , τον κρύβουν ακόμα!
Ούτε μία φωνή δεν έχει ακουστεί ενάντια σε αυτή την πρωταρχική απάτη.
Ακόμα και το θέμα της «στάσης πληρωμών», σαν μια κάποια λύση, το αντιπαλεύουν και κανείς έλληνας πολιτικός ή κόμμα δεν το έχει θέσει (πλην Λαφαζάνη).

Η εστίαση σε αυτό το γεγονός επιτρέπει στους πολλούς να καταλάβουν πως όλοι αυτοί οι "πανηγυρισμοί" των ΜΜΕ είναι παραμύθια και πως ποτέ δεν θα ξεχρεώσει ο πολίτης.
Δίπλα σε αυτά, αν του πεις πως κυκλοφορούν 8,5 τρις δολ, σαν ρευστό χρήμα, αλλά αυτό που χρωστούν κράτη και πολίτες είναι 70 τρις, θα καταλάβει πως , με το υπάρχον σύστημα, θα χρωστούν και τα τρισέγγονα και άλλη ελπίδα δεν υπάρχει.
Αυτά τα απλά πράγματα, μια αντισυστημική πολιτική θα τα έκανε σημαία. Κάποιοι άλλοι ακόμα κάποιοι τα κρύβουν, πίσω από περίτεχνες εκφράσεις ή και τα εμποδίζουν να φανούν.
Έχει πλάκα, σε λαϊκή συνέλευση, την ώρα που απλοί άνθρωποι υψώνουν το σύνθημα «να πληρώσουν οι τραπεζίτες και όχι οι πολίτες», να βλέπεις τους εκπροσώπους της «συστημικής αριστεράς» να λένε πως δεν είναι έτσι, αλλά φταίνε τα μονοπώλια.
Κι ας λες πως όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 50 τρις δολ. και το λογιστικό και χρεωστικό χρήμα που ελέγχουν οι τράπεζες και τα funds είναι 70 του χρέους συν πάνω από 500 της αγοράς των παραγώγων, τα μεγέθη δεν δείχνουν μόνο μια ποσοτική διαφορά.

Είναι ένας καρκίνος στο σώμα της κοινωνίας, μεγαλύτερος σε όγκο από το σώμα. Και το διαχειρίζόνται οι τραπεζίτες. Και πλουτίζουν, χωρίς να σε έχουν ανάγκη. Και αδιαφορούν για την αγοραστική σου δύναμη, το μισθό σου, τη δουλειά σου, τον τζίρο σου.
Και ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει. Και θυμώνει.

Είναι ποιοτικά τα χαρακτηριστικά αυτής της διαύγασης, στην οποία εστιάζω. Βιώνω τα θετικά για το κίνημα αποτελέσματα .
Και η αριστερά, μαζί με τους άλλους, σωπαίνει και η κοινωνία θυμώνει όλο και πιο πολύ όσο μαθαίνει πώς παίζεται το παιχνίδι.

Και θυμάται πώς "σώθηκαν" οι τραπεζίτες, με χρήματα φορολογούμενων και ρωτάνε, εγώ γιατί να πέφτω;
Και μαθαίνει γιατί δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά και ποιος το έχει.

Όλα αυτά είναι μια καλή αφορμή, για να βλέπουν σιγά – σιγά οι πολλοί με ένα διαφορετικό μάτι αυτό που λέγεται πολιτικό και κομματικό σύστημα.

Να, λοιπόν, γιατί εστιάζω σε αυτό το γεγονός. (Ένας από τους πολλούς λόγους).
(Κατέγραψα πολύ θυμό. Θα πάρει πολλούς η θύελλα που θα ξεσπάσει).ize

Νοσφεράτος είπε...

''Αυτόν τον εύκολο τρόπο, για να καταλάβει ο κόσμος πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί και να θυμώσει, τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αριστεράς , τον κρύβουν ακόμα!
Ούτε μία φωνή δεν έχει ακουστεί ενάντια σε αυτή την πρωταρχική απάτη. ''

Mαλιστα .. Εγω δεν βλεπω ομως καμμια αριστερά νακρυβει καμμια απατη
Βλεπω μια αριστερά να μην αποδεχεται την ΟΛΟΔΙΚΗ ΣΟΥ ερμηνεια της Κρισης ...''εξ αιτίας του απλού γεγονότος πως η ιδιοκτησία του χρήματος έχει παραδοθεί στα χέρια των τραπεζιτών, από πολιτικούς''

αυτο ΝΑΙ
αυτο το Βλέπω .Και το Εγκρινω
Το οτι η Αριστερά δεν εχει ξεπεσει τοσο ωστε να υιοθετει μια τοσοα απολουστευμένη συνομοσιωλογική θεωρια (κιας λές οτι δεν εχει θεωρια)

Ευτυχώς
... αλλά οχι και να μας οτι η αριστερα κρυβει και Ούτε μία φωνή δεν έχει ακουστεί ενάντια σε αυτή την πρωταρχική απάτη. ''

Η δΕΞΙΑ
νΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ αΚΡΤΑ δΕΞΙΑ
ναι Μαλιστα Αυτή κρυβει και παρακρυβει ..
Η μΕν νεοφιλελευθερη με το ιδεολογικό πεπλο της υποτιθεμενης

''ελευθεριας της αγοράς''
Η δε ακρα Δεξιας με παραπλανητικές συνομωσιολογικές θεωριες της κακιας ωρας
..

Και γιατί αυτή η επιδειξη Θυμου Οδυσσεα ;
Μονο εσύ νομιζεις οτι εισαι ..θυμωμενος;

Ο κοσμος της αριστερος και των πραγματικών κοινωνικών κνηματων .- ο κοσμος της εργασιας , τα συνδικατα Τι να πουνε που ολα αυτά που τοσο απλουστευτικά και παραδοξα δηθεν αναλυεεις τα εχουν πει και μαλιστα πολύ πιο ξεκαθαρα απο σενα εδώ και χρόνια .. Και οχι μόνο τα εχουν πει αλλά εχουν αγωνιστει - με θυσιες - με απεργιες , με διαδηλώσεις , με αντιφασιστικό αγωνα - για να τα αποτρεψουν;

Odyssey είπε...

@Νοσφεράτος

Να ζητήσεις από τη cynical να βγάλει από το youpay το βίντεο με τις συνομωσιολογικές και ακροδεξιές θεωρίες.

Και ο θυμός δεν είναι δικός μου. Και προσωπικά, μ’ αρέσει που θυμώνουν αντί να απελπίζονται.
Και μην μπερδεύεις τους αγώνες του κόσμου της αριστεράς, με ηγεσίες που υπηρετούν πολλαπλά το σύστημα.

Δεν συνεχίζω άλλο, γιατί επανέρχεσαι, εμμέσως πλην σαφώς, στην κατηγορία ότι εισάγω στη συζήτηση «ακροδεξιές» θεωρίες.
Και, παρά τη διάψευση σου, λίγο πριν, έκανα google στα ονόματα με τα οποία με συνέδεσες και είδα.
Με συνέδεσες με ναζιστικές θεωρίες και πρόσωπα, κύριε. Και συνέχισες και τώρα να το κάνεις, εμμέσως πλην σαφώς.

Όλες μου οι παρεμβάσεις σε αυτή την ανάρτηση, από την πρώτη γραμμή και η μικρή ιστορία μου στους σχολιασμούς του
διαδικτύου δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο.
Τελειώσαμε, κύριε.

Νοσφεράτος είπε...

Στου Grail εγραψα οτι αυτά περι δρασης ..αναγκης δεν χρειαζεται θεωρια για δραση ενστικτα κλπ εχουν ξαναειπωθει απο θεωρητικους σαν τον Σορελ τον Μπαρρες κ.α ...
Και οτι η κυκλοφορια τετοιων ιδεων ακομα κανει πιο επιτακτική την αναγκη για θεωρια και Ιστορια των Ιδεων ..
...
Λυπαμαι που το περνεις προσωπικά ..και λες ''τελειωσαμε κλπ''
Δεν ισχυριζομαι οτι διαβασες Μπαρρες και Αλεν ντε Μπιενουά και τα λές οσα λές
Απλώς επισημαινω οτι προκειται για ιδεες με πολύ κυκλοφορια που επαναλαμβανονται ευκολα ακριβώς γιατι ειναι Ευπεπτες και ευκολες...
Και θα ηθελανα το δεις σαν μια ευκαιρια για περισσοτερη θεωρητική μελετη
Αν παλι προτιμας να προσβληθεις δικαιωμα σου
Δεν ειχε να κανει ομως με τις δικες μου προθεσεις
Εξαλλου δεν σε γνωριζω ..βλεπω μονο αυτά που γραφεις ..
Καιοπως εξηγησα εξ' αρχής αυτά που γραφεις τα θεωρώ και ΛΑΘΟΣ αλλά και Πολιτικώς επικινδυνα .(χωρις αυτο να σημαινει οτι οσοι τα αναπαραγουν Γνωριζουν την ιστορια και προιστορια αυτου του τυπου προπαγάνδας)

Νοσφεράτος είπε...

Και μιας και επιμενω στην αναγκη μελετης της θεωριας αλλά και της Ιστοριας των ιδεων θα ηθελα να προτεινω το

John Weiss.
Συντηρητισμός και Ριζοσπαστική Δεξιά
Παραδοσιοκρατία Αντίδραση και αντεπανάσταση στην Ευρώπη 1770-1945, (1977) ,εκδόσεις Θύραθεν 2009

divein είπε...

Kαλησπερα,

@Οδυσσεα
αυτα που σου λεει ο Νοσφερατος ειναι σωστα. Η λειτουργια
του τραπεζικου συστηματος ειναι οπως περιγραφεται στο γνωστο βιντεο. Ωστοσω ειναι συμφυτη με τον καπιταλισμο και οχι ΜΟΝΟ.

Το χρεος αντιπροσωπευει δεσμευση πορων απο το μελλον, για να επιτευχθει μια επενδυση στο παρον.
Αποτελει την κινητηρια δυναμη της αναπτυξης. Ως εδω αποτελει μια θεμιτη επινοηση που αποτελει το μοναδικο κινητρο για να ξεκινησεις μαι χ επενδυση ειτε ως κρατος, ειτε σαν ιδιωτης,ειτε σαν αυτοδιαχειριζομενος συναιτερισμος
η οποια δεν μπορει να αποδωσει ωφελη τωρα, αλλα θα αποφερει αργοτερα.
Τα κερδη των τραπεζων παραγονται απο τα δανεια μονο απο τη διαφορα μεταξυ επιτοκιων χορηγησεων και καταθεσεων.


Το προβλημα ειναι η μορφη και η εκταση που εχει παρει τις τελευταιες δεκαετιες ο δανεισμος και οχι μονο. Ενα πληθος εξωτικων και πολυπλοκων χρηματοπιστωτικων προιοντων μεττην απορυθμιση και ασυδοσια των αγορων απεκτησαν μια δυναμικη τετοια που ως αυλα εμπορευσιμα προιοντα αυτονομηθηκαν και γιγαντωθηκαν σε τετοιο βαθμο που επαψαν απλα να αναλογουν σε πραγματικες αξιες και αληθινα αγαθα.

Αυτη η εξελιξη ομως ειναι προιον του νεοφιλελευθερισμου και αυτου που ονομαζουμε απορυθμιση των αγορων. Αυτο το οποιο καταγγελει
η Αριστερα τοσα χρονια. Η διογκωση των χρεων, η χρηματοπιστωτικη επεκταση κτλ ειναι η αντισταθμιση του αγγλοσαξωνικου μοντελου
αναπτυξης στην υποχωρηση της παραγωγης προς Ανατολη μερια.

Ομως η δαιμονοποιηση συληβδην του τραπεζικου συστηματος , χωρις παραλληλα να γινεται η παραμικρη νυξη για τα αιτια η τον καπιταλιστικο
τροπο παραγωγης δεν παραγει μια πειστικη κριτικη . Εχω δει αρκετα απο αυτα τα βιντεο που διαφοροι κατακεραυνουν τους τραπεζιτες που
μας την εχουν στησει εκμεταλευονται το λαο , δημιουργουν φτωχεια και εξαρτηση κτλ....αλλα κουβεντα για τις πολυεθνικες εταιριες , εργασιακες
σχεσεις κτλ, υπερσυγκεντρωσεις κεφαλαιων κτλ. Ειναι και αυτες θυματα των τραπεζιτων. Αυτο ισχυει σε ενα βαθμο...αφου εξαρτωνται απο τις πιστωσεις, αλλα τετοιου ειδους αντιφασεις και συγκρουσεις μεταξυ διαφορων μορφων κεφαλαιου σε πολλα επιπεδα μονο καινοφανες δεν ειναι.

Φαντασου Οσυσσεα οτι καποτε η συντριπτικη πλειοψηφια των τραπεζων ηταν κρατικες, οι περιορισμοι στη διακινηση κεφαλαιων υπαρκτοι,τα χρηματηστιριακα
προιοντα σχεδον ανυπαρκτα, το ελληνικο κρατος ειχε απολυτο ελεγχο στο νομισμα Και ομως το κρατος αυτο ειχε παλι σημαντικο χρεος.. στον εαυτο
του!!!...κυριως (τις τραπεζες του). Απο τοτε κουβαλαμε χρεη; Ποιος φταιε για αυτο; Παλι οι τραπεζες;


Προσωπικα πιστευω οτι η μονομερης κριτικη στο τραπεζικο συστημα ως απολυτη αιτια του κακου..ειναι αφελης και ανερματιστη για καποιον με βασικες
γνωσεις αριστερης-μαρξιστικης κριτικης του καπιταλισμου ...γι αυτο και καταλληλη για "αμερικανακια" που δεν εχουν καμια σοβαρη σοσιαλιστικη-κομμουνιστικη παραδοση.

Odyssey είπε...

@Σκοπευτής
Εσύ λες πώς αυτά που περιγράφει το βίντεο είναι σωστά. Κάποιος άλλος κύριος είπε ότι είναι ακροδεξιά συνομωσιολογία.
Ποιος είναι ο «σωστός»;

Και επιπλέον, λες πως είναι σύμφυτη η λειτουργία αυτή με τον καπιταλισμό και ΟΧΙ ΜΟΝΟ με αυτόν.
Με άλλα λόγια λες πως καλώς το χρήμα είναι ιδιοκτησία των τραπεζών .
Και με τη δημοκρατία; Και με το «σοσιαλισμό»;

Δεν θα σου πω τι γινόταν στην Ελλάδα, πριν χρόνια, γιατί δεν ξέρω. To Θέμα αυτό κάποιοι το έκρυβαν και έπρεπε να σκάσει η Λήμαν για να αρχίσουν πολλοί να ψάχνουν.
«Κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης»!
Πλήρης παραδοχή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου σκέψης!
Το χρέος είναι καλό γιατί κινεί την ανάπτυξη! Ομολογία αποδοχής του συστήματος το λέω αυτό.
«Θεμιτή επινόηση» να τυπώνει το χρήμα ο τραπεζίτης και να το δανείζονται κράτη και πολίτες;
Και πότε θα ξεμπλέξουμε από το χρέος, όταν το χρήμα που κυκλοφορεί δεν φτάνει για να ξοφληθεί το χρέος όλου του πλανήτη;
«Μοναδικό κίνητρο» για επένδυση ο δανεισμός;
«Τα κερδη των τραπεζων παραγονται απο τα δανεια μονο απο τη διαφορα μεταξυ επιτοκιων χορηγησεων και καταθεσεων».
Και το κλασματικό απόθεμα; Ο δανεισμός από το τίποτα;
«Μόνο» από τη διαφορά επιτοκίων κερδίζουν;
Είναι ηθικός, διάφανος και νόμιμος ο τρόπος διακίνησης κεφαλαίων από τις τράπεζες; Ή μήπως καθορίζουν ποιος θα πλουτίσει και ποιος όχι;
Είναι ορθό να «σώζονται» οι τράπεζες, επειδή είναι πολύ μεγάλες και εκατομμύρια άνθρωποι να καταστρέφονται;
Μήπως, αν εκατομμύρια άνθρωποι πουν «δεν πληρώνω» θα είναι «πάρα πολλοί για να πτωχεύσουν», όπως κάποιοι άλλοι ήταν «πολύ μεγάλοι»;
Υπάρχει ηθική νομιμοποίηση για στάση πληρωμών, όταν έχουμε στάση εμπορίου , με αποκλειστική υπευθυνότητα των τραπεζών;

Θα «αυτοδιαχειριζόμαστε» επιχειρήσεις, αλλά το χρήμα θα παραμένει στην απόλυτη δικαιοδοσία των τραπεζών;
Οι αναφορές μου αφορούν το παγκόσμιο καπιταλισμό και όχι μια χώρα.
Αφήνω τα πιο κάτω που λες, για να πω, ξανά:
«Με ποια ηθική, οικονομική, κοινωνική, πολιτική εξήγηση οι τραπεζίτες δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ για να δανείσουν με τη σειρά τους τοκογλυφικά;

Γιατί το χρήμα να είναι εμπόρευμα και να μην είναι μέσο συναλλαγής, διαχειριζόμενο με διαφάνεια από τη δημοκρατία;
Πώς θα εξοφληθεί το χρέος, όταν είναι 7 προς 1 η αναλογία χρέους και κυκλοφορούντος νομίσματος;

Αυτά για τώρα και μην ακούσω πάλι ότι είναι πολύπλοκος ο καπιταλισμός.
Η «Πολυπλοκότητα» είναι για παραπλάνηση , κάτι σαν προπέτασμα καπνού, όπως και ο όρος «ανάπτυξη», που παρουσίασες, σαν σπουδαίο λόγο δανεισμού!
Για να κρύβονται πίσω τους οι αλήθειες.

Αν συνεχίσετε να με κατηγορείτε, με χαρακτηρισμούς , θα πω ότι "αντικειμενικά" υπηρετείτε την οικονομική ολιγαρχία.

Υπάρχει ποτέ περίπτωση η χώρα αυτή- δηλαδή οι πολίτες- να ξοφλήσει τα χρέη της;

Να αποδεχθούν τη μοίρα τους οι καταχρεωμένοι, οι οποίοι δεν ήξεραν πώς παίζεται το παιχνίδι και τι είδους φούσκες παίζονταν πάνω στα χρέη τους;

Υπάρχει άλλη πρόταση για έξοδο από την κρίση; (κρίση λένε χαϊδευτικά την απάτη).

Ας σταματήσετε παρακαλώ την πλημμυρίδα χαρακτηρισμών. Από ναζιστικές, ακροδεξιές και συνομωσιολογικές οι απόψεις μου, έγινας αφελείς και ανερμάτιστες.
Απαντάτε, χωρίς χαρακτηρισμούς, γιατί έχω κι εγώ ανάλογο οπλοστάσιο.

Νοσφεράτος είπε...

Νομιζω πως Η κριση αναπαραγει και ιδεες που αναπτυχθηκαν ΚΑΙ στην προηγουμενη μεγαλη Κριση του 29-30...
Το τι τις τρεφει- το πως αναπτυσσονται καιθεριευουν νομιζω πως ειναι μια ευκαιρια για νατο παρακολουθησουμε απο κοντα ..
Μεχρι τωρα ειχαμε μονο απομακρα θεωρητική γνωση.. Τωρα εχουμε και ..εμπειρικο υλικό..
Λιγο δυσκολο βεβαια να ειμαστε και παρατηρητες και συμμετεχοντες ..Αλλά αυτο ειναι επισης επιτακτικο καθηκον σημερα ..οχι μόνο για την αριστερά λλά και για καθε αντι-φασιστα , ...
Να θυμηθουμε το πώς αναπτυχθηκαν οι πρωτοφασισμοι της εποχής - ποια ηταν τα επιχειρηματα ..
Και να θυμηθουμε οτιστον φασισμό -ναζισμο προσχωρησαν και αγνοι ανθρωποι ..Ακριβώς γιατι ησαν μπερδεμενοι ..αηδιασμένοι , συγχισμένοι απο την τοτε Μεγαλη Κριση
Και γιατι και τοτε η οργανωμενη Αριστερα δεν ειχε αντιληφθει καθολου το τι πραγατικά συνεβαινε
------------------------------------
..Περα απο την σχολη της Φραγκφουρτης και τις προσπαθειες του Ραιχ στο (Μαζική Ψυχολογια του Φασισμου)

Odyssey είπε...

@Σκοπευτής
Και αν θέλεις να αποκηρύξω μετά βδελυγμίας τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, τα μονοπώλια και όσα άλλα κακά σέρνει μαζί του το σημερινό σύστημα, να το κάνω ευχαρίστως, δαιμονοποιώντας και αυτά.
Αλλά η υπεράσπιση της ιδιοκτησίας του χρήματος από τις τράπεζες, από δήθεν αριστερούς δείχνει κάτι πολύ απλό:
Κάποιοι υπηρετούν το σύυστημα, παριστάνοντας την αριστερά.
Το είπε ξεκάθαρα ο κ.Βούτρσης στον λαφαζάνη, όταν ο τελευταίος έθεσε θέμα "στάσης πληρωμών".
Και ο κ. Τσίπρας , επίσης, υπερασπίστηκε το απαξιωμένο ευρώ και την ΟΝΕ.
Οι "άλλοι", απλώς, κλείνουν τα μάτια και απαγορεύουν στα μέλη τους να αναφέρουν τη λέξη "τράπεζα".
Ο "μαρξισμός" είναι το άλλο μισό των "παραγωγίστικων" και "αναπτυξιολάγνων" ιδεολογιών.
Ούτε αυτός ούτε οι απολογητές του σημερινού συστήματος οδήγησαν σε κοινωνίες ελευθερίας και ισότητας.

Νοσφεράτος είπε...

''Και επιπλέον, λες πως είναι σύμφυτη η λειτουργία αυτή με τον καπιταλισμό και ΟΧΙ ΜΟΝΟ με αυτόν.
Με άλλα λόγια λες πως καλώς το χρήμα είναι ιδιοκτησία των τραπεζών .
Και με τη δημοκρατία; Και με το «σοσιαλισμό»; ''

αντε παλι αυτο το ...''χρήμα είναι ιδιοκτησία των τραπεζών .''


Τι νοημα εχει αυτή η προταση Οδυσσεα;


Ειλικρινά σε ρωτάω ..Εξηγησε μου την σε παρακαλώ .

Νοσφεράτος είπε...

''Υπάρχει άλλη πρόταση για έξοδο από την κρίση; (κρίση λένε χαϊδευτικά την απάτη).''
Oδυσσεα φανταζομαι οτι εσυ εχεις μια απλή και κατανοητη προταση
Θα ηθελα πολύ να μας την πεις ...

divein είπε...

ΟΧΙ ΜΟΝΟ με αυτόν
................
«Κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης»!
Πλήρης παραδοχή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου σκέψης!

Ναι , γιατι και οι πρωην χωρες του υπαρκτου Σ. χρησιμοποιουσαν το δανεισμο
και ως μεσο αναπτυξης. Επισης το ιδιο συνεβαινε πολλα χρονα πριν το νεοφιλελευθερισμο...επι κευνσυανης οικονομιας και ακομα πιο πισω.

«Θεμιτή επινόηση» η πιστη ως αντιληψη,η πιστωση ως μηχανισμος, οχι ο
ιδιωτης τραπεζιτης με υπεκερδη ,με οπποιαδηποτε επιτοκια, με ανεξελεγκτο τροπο.

Το κλασματικο αποθεμα ειναι αναγκαιο. Το μεγεθος ειναι το οποιο πρεπει να ειναι διαπραγματευσιμο. Αν δεν εχεις κλασματικο αποθεμα,δεν εχουν λογο υπαρξης οι τραπεζες, υπο οποιοδηποτε μορφη, θα ειναι μονο χωροι φυλαξης αποταμιευσεων, αφου
δεν θα μπορουν να δανεισουν τις καταθεσεις μου μια και δεν ειναι δικα τους χρηματα. Παυει η νομισματικη κυκλοφορια.
Τα νουμερα που πολλες φορες αναφερονται ως πολλαπλασια του ΑΕΠ δεν ειναι
ακριβως χρεη αλλα τζιροι απο χρηματοπιστωτικα παραγωγα.

«Με ποια ηθική, οικονομική, κοινωνική, πολιτική εξήγηση οι τραπεζίτες δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ για να δανείσουν με τη σειρά τους τοκογλυφικά;"

Το συγκεκριμενο χαμηληοεπιτοκιο δοθηκε λογω της προπερσινης κρισης. Γενικα
ομως ο μη αμεσος δανεισμος απο την ΕΚΤ ειναι απαιτηση της συνθηκης Μααρστριχ
, ρυθμιση επιτοκιων απο τις αγορες= ελεγχος πληθωρισμου= μονεταρισμος , οικονομικος νεοφιλελελευθερισμος .

"Υπάρχει ποτέ περίπτωση η χώρα αυτή- δηλαδή οι πολίτες- να ξοφλήσει τα χρέη της; "

Για το μερος του χρεους που οφειλεται σε επιτοκια , ειναι πραγματι κερδος των δανειστων, μειον το πληθωρισμο. Το υπολοιπο ειναι αυτονοητο οτι ειναι ευθυνη των
κρατων. Απο δω αρχιζει το ερωτημα. Γιατι τα κρατη εχουν συνεχομενα ελλειματα
και χρεη; Αντιλαμβανεσαι οτι Η απαντηση δεν περιλαμβανει μονο τις τραπεζες, αλλα
το συνολο της πολιτικης οικονομιας στον καπιταλισμο και δεν ειναι απλη.

Σου στελνω ενα λινκ με ενα καταπληκτικο παραδειγματακι των αντιφασεων του
καπιταλισμου που ξεκινα απο την εννοια της υπεραξιας

http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=705105

divein είπε...

Λοιπον ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ εξιστορει
πολυ πυκνα και "απλοικα" την ιστορια
του καπιταλισμου. Προσεξτε την ημερομηνια που γραφτηκε και την προφητικη τελευταια παραγραφο.

Odyssey είπε...

@Σκοπευτής
Δεν απάντησες σε όλα, αλλά δεν πειράζει.
Αύριο πάλι.
Τώρα είναι αργά.

Ανώνυμος είπε...

Αργησε λιγο αλλα φανηκε τελικα. Παλι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι φταιχτης. Τι ακριβως ειπε ο Βουτσης στον Λαφαζανη? Τι γνωριζετε για τη σταση πληρωμων? Σε ποιο κειμενο αναφερεται ο Λαφαζανης σε σταση πλρωμων? "Ο Τσιπρας υπερασπιστηκε το απαξιωμενο ευρω" Μηπως γραφετε οτι θελετε? Μηπως η απλοποιηση μιας ολοκληρης κουβεντας διαστρεβλωνει τα λεγομενα? Μηπως κανετε αυτο για το οποιο κατηγορειτε τους αλλους? Μηπως εχετε καποιο προσωπικο μενος για τον συγκεκριμενο χωρο? Επιτελους φτανει με αυτες τις υπεραπλουστευσεις. Εχετε πληρη αγνοια και εισαστε και προσβλητικος για εναν πολιτικο χωρο του οποιου αγνοειτε τις πολιτικες ιδεες. Απλα αναπαραγετε τις φημες των δελτιων. Χρηστος

Odyssey είπε...

@ανώνυμος (πριν)
Η είδηση είναι γραμμένη στον τύπο της 14-15 Μάρτη.
Ο Λαφαζάνης έθεσε θέμα στάσης πληρωμών και εξόδου από την ΕΕ, μαζί με άλλους τρεις στην ΚΠΕ 14/3.
Η απάντηση του Βούτση είναι καταγραμμένη στο Ποντίκι , έντυπη έκδοση 1/4/2010.
Προσέχω τι γράφω και το τεκμηριώνω.
Ο Τσίπρας υπερασπίστηκε την ΟΝΕ και το Ευρώ, εδώ:
http://www.zoomnews.gr/?p=19297

Και τα περί "προσωπικού μένους" πες τα αλλού.
Επιτέλους, κόφτε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, όταν κάνουμε πολιτική συζήτηση.
Οι πολιτικές κρίνονται αυστηρά, με βάση τις πολιτικές τους και όχι τα πρόσωπα με τη χρήση υποτιμητικών σχολίων.

Odyssey είπε...

@Σκοπευτής
Αφού επί ώρες , κατακεραυνώνομαι πως αυτά που λέω «δεν εχουν καμια σοβαρη σοσιαλιστικη-κομμουνιστικη παραδοση», αφού μου χρεώθηκαν «συνομωσιολογίες, ακροδεξιές απόψεις», «ναζιστικές υιοθετήσεις», «αναπαραγωγή ιδεών του μεσοπολεμικού φασισμού», αφού μου είπαν πως «δεν ξέρω από Μαρξ και το πώς δουλεύει ο καπιταλισμός», παρακολούθησα στο τελευταίο σου σχόλιο μία ανοιχτή και ξεκάθαρη υπεράσπιση του καπιταλισμού, του νεοφιλελευθερισμού, του κεϋνσιανισμού και του Μάαστριχτ!

Περίμενα στα πλαίσια έντιμου διαλόγου να παραδεχτείς πώς ο προηγούμενος βασικός συνομιλητής μου «δεν τα λέει σωστά», όταν εσύ λες, μαζί με εκατοντάδες άλλους, που ρώτησα, πως το βίντεο είναι σωστό, ενώ αυτός «καθάρισε» μαζί μου και με το βίντεο, κάνοντας αναφορές σε ναζιστικές κλπ αντιλήψεις.

Σταχυολογώ δικά σου λόγια:
-«… και οι πρωην χωρες του υπαρκτου Σ. χρησιμοποιουσαν το δανεισμο
και ως μεσο αναπτυξης… το ιδιο συνεβαινε πολλα χρονα πριν το νεοφιλελευθερισμο...επι κευνσυανης οικονομιας και ακομα πιο πισω.»
Αποδέχεσαι, αναντίρρητα, και θα έλεγα πως επικροτείς ξεκάθαρα και το ρόλο του χρέους και το ρόλο της «ανάπτυξης», που είναι βασικοί μηχανισμοί υποτέλειας λαών και κρατών και το καθοριστικό ψευδοιδεολογικό εργαλείο της οικονομικής ολιγαρχίας. Ούτε οι e-roosters δεν επιχειρηματολόγησαν με τόση άνεση υπέρ όλων αυτών, που παραθέτεις.
Από νωρίς , τόνισα πως κομμουνισμός και καπιταλισμός έχουν την ίδια παραγωγίστικη και αναπτυξιακή αντίληψη για την οικονομία και την κοινωνία. Για το λόγο αυτό βάζουν τις παραγωγικές δυνάμεις πάνω από τον άνθρωπο και γι’ αυτό αμφότερες οι καταστάσεις εμπεριέχουν στο βασικό ιδεολογικό τους οπλοστάσιο ένα σοβαρό «έλλειμμα δημοκρατίας», που δεν διστάζει να υμνήσει ακόμα και τον Στάλιν.
Οι άνθρωποι υπηρέτες και ταυτόχρονα
ευτελή θύματα του συστήματος.
(συνεχίζεται)

Odyssey είπε...

Δικά σου λόγια, πάλι:
-«Θεμιτή επινόηση» η πιστη ως αντιληψη,η πιστωση ως μηχανισμος, οχι ο
ιδιωτης τραπεζιτης με υπεκερδη…»
Στο αρχικό σχόλιο το «θεμιτό» συνοδευόταν και από τη φράση «μοναδικό κίνητρο για επενδύσεις». Ο Μαρξ το είπε;

-«… Το κλασματικο αποθεμα ειναι αναγκαιο…Το μεγεθος ειναι το οποιο πρεπει να ειναι διαπραγματευσιμο. Αν δεν εχεις κλασματικο αποθεμα,δεν εχουν λογο υπαρξης οι τραπεζες..,»
Κανείς υπερασπιστής του νεοφιλελευθερισμού δεν τόλμησε να δεχτεί σαν αναγκαίο το κλασματικό απόθεμα. Δηλ. την πώληση «προϊόντων» , που δεν υπάρχουν. Αποδέχεσαι εσύ και η «ιδεολογία» που υπερασπίζεσαι ότι οι τράπεζες μπορούν να «κάνουν τη δουλειά του Θεού», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Goldman Sachs. Είναι θεμιτό για τον μαρξισμό οι επιχειρήσεις που λέγονται τράπεζες να δημιουργούν αξίες από το τίποτα! Και γιατί να μην υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις, που να δημιουργούν φασόλια, κατά δήλωση;

Εδώ πλέον, φεύγουμε από τον φυσικό και απτό κόσμο και πάμε στη θεολογία και τη μεταφυσική.
Και επιμένετε ακόμα να μιλάτε για αριστερά; Για «Μαρξισμό» και για «κομμουνισμό»;
Επιβεβαίωσες ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους η αριστερά έχει στο απυρόβλητο τις τράπεζες και δικαιολογείς τις άγριες επιθέσεις που δέχονται όσοι τολμούν να αμφισβητήσουν το χρέος.
Και υπάρχουν ακόμα αφελείς άνθρωποι, που πιστεύουν στην «αριστερά». Καλά κάνουν , αλλά θα πρέπει να ξέρουν πως πρόκειται για την αριστερά του συστήματος, η οποία υπερασπίζεται τις βασικές αρχές του καπιταλισμού, με περίσσιο πάθος ή με περίσσια σιωπή. (Όπως τη βολεύει).
Έχω εδώ, τη χαρακτηριστική δήλωση του Ν.Βούτση, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΝ επιτέθηκε στον Λαφαζάνη:
«…"...η ρητορική περί "κατοχής", "χρεοκοπίας", μετατροπής της χώρας σε "μισοαποικία" από τις ξένες δυνάμεις καλλιεργεί τη λογική του "εθνικού μετώπου" κι επομένως δεν εγγράφεται στην τακτική της αριστεράς..."(Ποντίκι 1/4/10)
Το έγραψα ξανά, αλλά το προσπέρασαν αδιάφορα όσοι μου χρέωσαν ακροδεξιές απόψεις.
Μάλιστα, κύριοι. Στην απεγνωσμένη προσπάθεια ενός τμήματος της ηγεσίας της αριστεράς να μην αμφισβητηθεί η υποτέλεια, η αποικιοποίηση, η οικονομική κατοχή, που είναι πραγματικά γεγονότα, δηλώνουν ευθαρσώς και με κυνισμό ότι «η λογική του «εθνικού μετώπου» δεν εγγράφεται στην τακτική της αριστεράς»! Το ΕΑΜ, η κορυφαία προσφορά της αριστεράς στην ιστορία της Ελλάδας τι στα κομμάτια ήταν; Προκειμένου να υπερασπιστούν τις τράπεζες και τον μηχανισμό υποτέλειας , μέσω του χρέους, δεν διστάζουν να ακυρώσουν την ιστορία τους!!!!
Δεν πάτε καλά.
Επιβεβαιώνει η φράση αυτή και οι πραχτικές διάσπασης των κινημάτων, με τις χωριστές κινητοποιήσεις τύπου ΠΑΜΕ, πως ο μοναδικός ρόλος της αριστεράς σήμερα είναι η συντήρηση της αποβλάκωσης και της αμάθειας της κοινωνίας και το «διαίρει και βασίλευε». Ο βασικός ρόλος της αριστεράς στην συντήρηση του συστήματος είναι η διάσπαση. Είτε με μη ενιαία οργάνωση κινητοποιήσεων είτε με την άρνηση δημιουργίας μετώπου ενάντια σε αυτό που και η κουτσή Μαρία γνωρίζει: ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ.
Επανάσταση, μια ενιαία και οργανωμένη κίνηση λαού, πέρα από τις αριστεροδεξιές ψευδοαντιθέσεις, ενάντια στις αναπτυξιολάγνες και χρεολάγνες ιδεολογίες, που σκοτώνουν τις κοινωνίες και οδηγούν στην εξαθλίωση τους ανθρώπους.
Ενάντια στην ολιγαρχία και τους πολιτικούς υπηρέτες της.

ΥΓ. Κοιτώντας το πρώτο σχόλιο μου εδώ μέσα, διαπιστώνω πως ήμουν πολύ επιεικής με όποιον μου χρέωσε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, ναζιστικές αντιλήψεις.
Αυτή είναι η συμπεριφορά των σοσιαλφασιστών. Όταν οι σκέψεις κάποιου δεν είναι αρεστές, εξοντώνουμε ηθικά, μια και δεν μπορούμε αλλιώς, τον φορέα των σκέψεων.

Ελπίζω, η συνομιλία να βοηθήσει κάποιους να βγουν από την άγνοια για το τι σημαίνει αριστερά, χρέος και ανάπτυξη.
(Θα συνεχίσω, καταθέτοντας κρίσεις, αλλά και ένα περίγραμμα μιας εναλλακτικής οικονομικής διαδικασίας ενάντια στο χρέος. Το τελευταίο δεν πρέπει να είναι δουλειά ενός ημιμαθούς σαν εμένα, αλλά μιας γοητευτικής διαδικασίας αυτοπροσδιορισμού και αυτοθέσμισης της κοινωνίας).

Νοσφεράτος είπε...

ΥΓ. Κοιτώντας το πρώτο σχόλιο μου εδώ μέσα, διαπιστώνω πως ήμουν πολύ επιεικής με όποιον μου χρέωσε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, ναζιστικές αντιλήψεις. ''
--------------------------------
κοιτα να δεις ...
Δεν σε ξερω και δεν με ξερεις ..Μπορει να εισαι οτιδηποτε πολιτικά οπως κι εγώ η Cynical h o k. Σκοπευτής

Εδώ στο Μπλοκινγκ δεν κρινονται πολιτικά καποια Προσωπα .. δεν μπορει να γινει αυτό. Η Πολιτική κριση γινεται εξω στην κοινωνια , Οπου φαινεται και η πραγματική πολιτική σταση , το ηθος , η αγωνιστικοτητα του Καθενός ..


Εδώ περα μεσα Κρινονται αποψεις ..
Ε λοιπόν εγώ βλεπω αποψεις του τυπου


''τη ζωή μου, έλεγα συχνά, πως όσα νομίζω , πράττω και ζω είναι περισσότερο βιωματικά και λιγότερο θεωρία.
Και αντλώ σκέψεις από κάθε είδους άποψη, σκέψη ή θεωρία. (ακόμα και από αστείες ή παντελώς "αντίθετες" μεταξύ τους).
Όμως, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, αντλώ σκέψεις παρατηρώντας την πραγματικότητα. ''


''Η αριστερά που ξέρω είτε είναι μέρος του συστήματος είτε είναι αλλού για αλλού. Ξέρω πως στενοχωρώ κάποιους, λέγοντας τέτοια, αλλά το ζώ. Το έζησα. Και θα συνεχίσω να το ζω. Η "αριστερά" είναι το άλλοθι του συστήματος.''


''Μήπως, όμως, δεν έχουμε "πάλη των τάξεων";
Μήπως η μόνη αντίθεση είναι απλή; Τόσο απλή, που μπορεί εύκολα να απλωθεί;
Και κάποιοι προσπαθούν να την καταστήσουν "σύνθετη", "περίπλοκη" και δεν ξέρω τι άλλο.
Μήπως, αυτοί οι κάποιοι δεν είναι μόνο οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας στην πολιτική; ''

''
Οι θεωρίες και οι -ισμοί είναι παραμορφωτικοί καθρέφτες.
Ακόμα και η διάσημη πια γιαγιά μου καταλαβαίνει ποιος φταίει και η αριστερά έχει σβησει από το λεξιλόγιο της τη λέξη "τραπεζίτης".
ΠΟΣΑ παίρνουν για αυτό; ''
----------------------
(ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ βρωμερη ΛΑΣΠΗ που καποιοι πετανε στην αριστερα .)


------------------------------
Όσο για τα τελευταία σοφά λόγια, ένα είναι σίγουρο:
Η σημερινή αριστερά δεν έχει καλές προθέσεις. Μισθό λαβαίνουν οι ηγεσίες, για να παραπλανούν τους οπαδούς, με ιδεολογήματα , θεωρίες και ιδέες, που δεν πατούν πουθενά.
------------------------

παλι Λασπη



-----------------------------
Ε λοιπόν σε ολα αυτά και σε πολλά αλλα
Που φυσικά εχουν ξανακουστει και στην ιστορια απο συγκεκριμμενους Πολιτικους χωρους που συνηθιζουν να την βγαινουν στην Αριστερά απτ .....αριστερά και να πετανε Βρωμερη λασπη
Χωρίς να λενε οι ιδιοι τιποτε το Ουσιαστικό περα απο Κενολογες ΑΠΙΣΤΕΥΤΕς Α-ΝΟΗΣΙΕς
οπως αυτή που πετας εσυ διαρκώς ( ελπιζοντας οτι δια της επαναληψης θα μας.. πεισεις ισως ;
το ....''χρήμα είναι ιδιοκτησία των τραπεζών .''


και αυτά τα εντελώς

...τι να πω;

''Γιατί το χρήμα να είναι εμπόρευμα και να μην είναι μέσο συναλλαγής, διαχειριζόμενο με διαφάνεια από τη δημοκρατία; ''


και στην καλοπροαιρετη προσπαθεια τοσο δική μου οσο και αλλων συνομιλητων εδώ περα μεσα
που σου λένε ουσιαστικά : Φιλε δεν ειναι δυνατον να σου τα εξηγησουμε ολα απο την αρχή ..

Παρε και διαβασε μερικά στοιχειωδη πραγματα πριν αρχισεις να τσαμπουνας ολες αυτές τις ΚΟΤΣΑΝΕΣ αλλά και να πετάς Λασπη για εναν ιστορικό πολιτικό χωρο για τον οποιο ειναι προφανεστατο οτι δεν εχεις την παραμικρή ιδεα περαν οσων τσιμπολογάς απο το Ιντερνετ και τις εφημεριδες

Ε σ'ολα αυτά
αντις να ανοιξεις τα ματα σου και το μυαλό σου λιγουλακι
προτιμάς
να παραστησεις τον προσβεβλημενο
και να μας πεις οτι
''Κοιτώντας το πρώτο σχόλιο μου εδώ μέσα, διαπιστώνω πως ήμουν πολύ επιεικής με όποιον μου χρέωσε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, ναζιστικές αντιλήψεις. ''
Οχι φιλε
δεν ησουνα εσυ ''ο... επιεικής''

αντιθετα αντιμετωπιστηκες- στη λασπη και τις α-νοησιες που πετας εδώ- υπερβολικά ''επιεικως ''

divein είπε...

Καλημέρα,

Οδυσσέα επιμένεις να μην θέλεις να καταλάβεις. Μεταφυσικός
δογματισμός είναι η δαιμονοποίηση και εξορκισμός συλλήβδην
ενός συνόλου θεσμών,εργαλείων χωρίς να μπεις στο κόπο
μια κριτικής ανάλυσης τους. Λέγοντας

"Είναι θεμιτό για τον μαρξισμό οι επιχειρήσεις που λέγονται τράπεζες να δημιουργούν αξίες από το τίποτα!"

θεωρείς τις τράπεζες όπως είναι σήμερα δηλαδή ως κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Εγώ προσπάθησα να εξηγήσω
ότι η γενική ιδέα ενός μηχανισμού πίστωσης μελλοντικών πόρων
είναι μάλλον απαραίτητος για κάθε κοινωνία , ακόμα και αν αποσκοπεί στην αποαναπτουχη στην οποια αναφέρεσαι και έχω υπόψη μου. Είναι τελείως διαφορετικό όμως οι ιδιωτικές ανεξέλεγκτες τράπεζες , από τις τράπεζες με κοινωνικό έλεγχο.

Για να μην αναφερθώ στις ανακρίβειες όπως

"Δηλ. την πώληση προϊόντων, που δεν υπάρχουν."

Υπάρχουν και προέρχονται από τις δικες σου καταθέσεις.
Το βίντεο money ας debt περιέχει σωστά αντικειμενικά στοιχεια, αλλα τα συμπεράσματα του και κάποιες ερμηνείες θεωρώ ότι είναι παραπλανητικές επίτηδες.

Αν εσύ δανείσεις 100e στην cynical εκείνη τα δανείσει στον Nοσφερατο, εκείνος με τη σειρά του σε μένα κοκ, το σύστημα θα γράψει στο ενεργητικό του vX100e. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις διαδοχικούς δανεισμούς-κατάθεση-δανεισμούς κτλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι παρήγαγε χρήμα v x 100 e, αλλα δημιούργησε απαιτήσεις
αυτού του μεγέθους λόγω της διαδοχικής αλυσίδας που περιέγραψα.

Το να προσπαθείς αν κατανοήσεις τα εργαλεία και τους μηχανισμούς της αγοράς δεν σε κάνει αυτόματα υποστηριχτή τους, αλλα είναι αναγκαίο στάδιο για να προτείνεις αλλαγή τους η αντικατάσταση τους.


...η ρητορική περί "κατοχής", "χρεοκοπίας", μετατροπής της χώρας σε "μισοαποικία" από τις ξένες δυνάμεις καλλιεργεί τη λογική του "εθνικού μετώπου" κι επομένως δεν εγγράφεται στην τακτική της αριστεράς.

Μερικοί εκεί στο Σύρριζα είναι πραγματικά για τα πανηγύρια.
Ο δογματισμοί τους είναι χειρότεροι από το ΚΚΕ.
Το τελευταίο στηρίζεται τουλάχιστον σε μια εσωτερικά
συνεκτική και "αυτοσυνεπης" θεωρία.

Ο Βούτσης και οι λοιποί με το αντεθνικό μένος τους
και τον ευρωπαϊκό κοσμοπολιτισμό τους είναι εκτος τόπου και χρόνου. Αρνούνται τα προφανή και φανερά.

Ότι δηλαδή τα σύνορα δεν έπεσαν ακόμα και οι οικονομικοί ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών είναι υπαρκτοί όπως πάντα.
Η ΕΕ δεν αποτελεί πολιτική ένωση. Ακριβώς οι εντός ΕΕ
ασυμμετρίες είναι μέρος του προβλήματος σήμερα.
Αυτοί προσαρμόζουν τις αναλύσεις τους σύμφωνα με αυτά που θέλουν, με τα συμπεράσματα στα οποια θέλουν να καταλήξουν.

Στέργιος είπε...

Για τον Οδυσσέα
(1)
Οδυσσέας: « Για την "αριστερά": Όπως θα έχουν κάποιοι από εδώ μέσα ακουστά, την "αριστερά" και τους -ισμούς , τους θεωρώ εμπόδιο στην αυτόνομη σκέψη».
Μπράβο Οδυσσέα! Εγώ δηλαδή που είμαι κομμουνιστής εξ ορισμού έχω άδικο και δεν μπορώ να σκεφτώ αυτόνομα ενώ εσύ…. Και όταν δηλαδή έδινα τη μάχη στη παρανομία κατά της δικτατορίας με μύριους όσους κινδύνους δεν σκεφτόμουν αυτόνομα αλλά περίμενα τον Μαρξ και τον «ισμό» του;;;;; και γιατί ρε Οδυσσέα οι άλλοι οι… αυτόνομοι ήταν τότε εντελώς απόντες;;;; κάνε καμιά τούμπα ρε Οδυσσέα που με προσβάλεις με τέτοιες γραφές και βούτα τη «πέννα» σου στο μυαλό πριν γράψεις.. και συγνώμη για το ύφος αλλά στήσε πρώτα τη ζωή σου στο εκτελεστικό και λέγε μετά για αυτόνομη σκέψη!

Μαζί τα είπαμε και άλλη φορά. Η αλήθεια δεν έχει καλούπια. Δεν είσαι αληθής παρά μόνο αν αυτό που κάνεις δικαιώνεται ιστορικά και αποδεικνύεται πρακτικά και όχι αν έχεις ή δεν έχεις «ισμό». Καιρός είναι δηλαδή να μπούμε σε μια νέα θρησκεία της απόλυτης αλήθειας που λέει ότι οι χωρίς «ισμό» σκέψεις είναι εξ ορισμού αληθείς και σωστές!!!!

«Μήπως, όμως, δεν έχουμε "πάλη των τάξεων";» Αν δεν ξέρεις πρόσφατη ιστορία, σε ενημερώνω ότι την… κατάργησε(!!!) ο κάποτε υπουργός Εργασίας του Καραμανλή Κ. Λάσκαρης, πρώην συνδικαλιστής της δεξιάς!!! Έκτοτε δεν έγινε ποτέ καμιά…. πάλη των τάξεων ανά τον κόσμο!!! Γίνονταν και γίνονται μόνο κάτι διαδηλώσεις και απεργίες αγνώστου πατρός!!!

Λες αλλού: «Μήπως εκπρόσωποι της ολιγαρχίας είναι και η "αριστερά";’ Ναι ξέρεις τώρα, μετά από αυτή την «αποκάλυψη» ο μόνος εκπρόσωπος του λαού είσαι εσύ, ο αυτόνομος!!!! Σε ποια διαδήλωση και απεργία κατά της ολιγαρχίας εκτόπισες την «αριστερά» και κατέλαβες τη θέση της ως φίλος του λαού;;;;;

«''...1. Ένας μηχανισμός χρέους υποδουλώνει τον πλανήτη.
2. Αυτό επιτυγχάνεται, επειδή οι πολιτικοί έχουν παραδώσει το χρήμα στους τραπεζίτες. κλπ.'». Δεν κατάλαβες τίποτα από αυτά που σου λέει ο Νοσφεράτος και επιμένεις να μη καταλαβαίνεις κάνοντας φιλοσοφία το λάθος. Τι να σου πω;

Σου σημειώνω ότι το πρόβλημα είναι συνολικά του καπιταλισμού ως σύστημα. Το πρόβλημα είναι ότι η κρίση είναι κρίση υπεσυσσώρευσης κεφαλαίου και όχι απλά τραπεζών. 14 φορές πάνω είναι η εικονική αξία του παγκόσμιου χρηματιστηριακού κεφαλαίου από τη πραγματική οικονομία!!! Αυτή η υπερυσσώρευση οδηγεί σε αδυναμία τη πραγματική οικονομία να προσφέρει κέρδος επιβίωσης στα κεφάλαια και οδηγεί όχι μόνο σε κρίση αλλά και σε πόλεμο για την καταστροφή ανθρώπων και κεφαλαίου ώστε να ξαναξεκινήσει η ίδια ιστορία από νέα βάση. Οι δυο παγκόσμιοι μας το λένε συνεχώς. Εσύ κάνε όσες… αυτόνομες σκέψεις θέλεις.

Στέργιος είπε...

Για τον Οδυσσέα
(2)
«Η "αριστερά" θεωρία και πράξη δεν μπορεί να δει ούτε τι συμβαίνει σήμερα…» Πιθανόν να μην είναι στο ύψος των σημερινών αναγκών. Εσύ είσαι;;; τουλάχιστον εμείς οι αριστεροί ψάχνουμε συνέχεια και άσε τα περί αγκυλώματος. Και χθες 13/4 ήμουν σε μια μεγάλη σύναξη στο Πολυτεχνείο με συμμετοχή από κάθε ρεύμα και σκέψη της Αριστεράς με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη Μετώπου ανατρεπτικής αντιμετώπισης τη κρίσης. Σπουδαίες οι τοποθετήσεις. Τι νομιζεις ότι μόνο εμείς το κάναμε αυτό ή και δεκάδες άλλες παρόμοιες συνάξεις αριστερών; Μπορείς τώρα να μου πεις αντίστοιχες διεργασίες σε άλλους χώρους; Ούτε μία! Τι δηλαδή σε ονειροπαρμένες αναλύσεις κατά της δήθεν κοιμώμενης Αριστεράς θα μένουμε ή θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;

«Και η ωραία "αριστερά" ακόμα έχει για εχθρό τον νεοφιλελευθερισμό και όχι τον φορέα της, που είναι η ολιγαρχία!» Άλλο πάλι τούτο! Εδώ γελάμε. Η Αριστερά έχει αντίπαλο τον καπιταλισμό με όποια μορφή και αν παρουσιάζεται. Απλά κάθε φορά καταπολεμά την κυρίαρχη μορφή με την οποία παρουσιάζεται. Κάποτε ήταν ο Κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός του Κέυνς. Ανιστόρητος είσαι;


Ξαναδιάβασε το σχόλιο του «Ανώνυμου» εκεί που λέει «Διαβάζοντας τα σχόλια αρκετών μένω με την εντύπωση πως ο Φουκουγιαμα δικαιώνεται. (…) Η ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού δεν υπάρχει? Η αντίθεση εργασίας κεφαλαίου δεν υπάρχει?» Νομίζεις ότι είναι χωρίς αξία αυτά που λέει;

Πρόσεξε ξανά τα σχόλια του Νοσφεράτου. Και επειδή δεν είναι όλες οι θέσεις σου για ισοπέδωση αλλά έχουν και υγιή προβληματισμό αν διαβάσεις Μαρξ όχι ανάποδα και όχι με καθοδήγηση αλλά «αυτόνομα» (εδώ ίσως χρειάζεται) θα δεις ότι πολλά από αυτά που λες απαντήθηκαν πριν 150 χρόνια αλλά και ορισμένα όπως η διαλεκτική ανάλυση του κόσμου πάνω στη κίνησή του ακουμπάμε σε δικές σου σκέψεις. Ίσως δεν περιμένεις να σε έχει προλάβει ο Μαρξ αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Έτσι τα περί «ισμών» μάλλον θα καταρρεύσουν.

«Οι αποσπασματικές αντιδράσεις και οι παραταξιακές διαδηλώσεις "ενάντια στα μέτρα" δεν πείθουν…» Όποιος έχει κότσια κάνει καθημερινά διαδηλώσεις απεργίες κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις. Ιδού η Ρόδος… τι χρείαν έχουμε για κριτική;;;


«Να παγώσουν τα χρέη. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις». Ε, δεν το ανακάλυψες εσύ. Που διαφωνείς όμως με την Αριστερά σε αυτό; Διάβασε τα άρθρα του Καζάκη στο μπογκ για τη κρίση (youpayyourcrisis) και στο «Ποντίκι». Διάβασε τη πρόσκληση που έγινε στο πολυτεχνείο με θέμα την ανάγκη ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΠΑΥΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ και στόχο τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού Μετώπου Σωτηρίας του Λαού και της Χώρας με την προβολή εναλλακτικών – ανατρεπτικών του συστήματος λύσεων.

Θα με συγχωρήσεις που ασχολήθηκα τόσο μαζί σου, κάπου ήμουν και οξύς, αλλά το έκανα γιατί δεν σε θεωρώ «καμένο» χαρτί σε αυτή τη μάχη κατά της κρίσης. Έχε όποιες απόψεις θέλεις αλλά εντάξου στη μάχη. Κατηγόρησε την Αριστερά αλλά δώσε τη μάχη μαζί της αφού δεν υπάρχει κανείς άλλος που δίνει τέτοιες μάχες και ας μη γελιόμαστε. Κανένας δεν περισσεύει, αντίθετα άλλοι έχουν θέση. Είναι μύθος ότι η Αριστερά έχει περιχαρακώματα. Στο μέτωπο που στήνει χωράνε όλες οι απόψεις που συμφωνούν σε ένα ελάχιστο στόχο. Και η Αριστερά δεν είναι ποτέ ενιαία με ίδια άποψη, έχει χίλιες απόψεις, φορείς και ρεύματα. Είναι κακό αυτό; Όχι είναι πλούτος. Κακό είναι μόνο το ότι σήμερα που έχει ανάγκη ο τόπος δεν βρίσκει τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για να δράση ενιαία, όχι να «ενωθεί» χάνοντας τη πολυμορφία και τον πλούτο της αλλά για να παλέψει. Η ενοποίηση σε ένα σακί θα ήταν απαράδεκτη και αντιμαρξιστική εξέλιξη (έρχεται σε αντίθεση με βασικές φιλοσοφικές και πολικές θέσεις του μαρξισμού).

Νοσφεράτος είπε...

μου φαινεται οτι ματαιοπονουμε ...
Και χανουμε και τήν πραγματική κουβεντα σε αυτο το Ποστ
Παντως επιμενω Και ακριβώς για ατο η μελετη , η θεωρια η ιστορια των ιδεων ειναι περισσοτερο αναγκαια π[αρα ποτε..

the elf at bay είπε...

Ρε cynical, έχουν γαμηθεί όλοι να σχολιάζουν, ποια είσαι, η Τζούλια του πνεύματος;

Για την Αριστερά δεν ξέρω, πάντως αριστερά με τρώει από το πρωί σήμερα.

Καλημέρα σου είπα;

nikos__alfa είπε...

Ευχαριστώ τον τελευταίο που μου έδιωξε τον πονοκέφαλο!!Ααχ μπράβο ρε φίλε!Ανακουφίστηκα!
Εσείς βρε μεγάλοι θεωρητικοί τι σας πειράζει να βάλουμε στο στόχαστρο αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή και δουλεύουν εναντίον μας δηλ.τους τραπεζίτες;
Εμένα πάντως μενοχλεί αφόρητα που μια σακκούλα χαρτιά σενα συρτάρι δικαιούται μεροκάματο ενώ εγώ κιεσείς όχι!
Ο "Θεός δημιούργησε τα πάντα" και ο σημερινός θεός είναι το χρήμα!Άρα είναι το μέγιστο μέσο παραγωγής!
Θα προτείνετε τίποτα συγκεκριμένο γύρω από το οποίο να συσπειρωθεί ο κόσμος η θα συνεχίσετε την ομφαλοσκόπηση και την τόνωση του Εγώ σας;
Έχω βάλει μια προτασούλα σε σχόλιο μου στο άρθρο του Καζάκη με τίτλο "Παύση πληρωμών" στο You Pay Your Crisis!Παρακαλώ τοποθετηθείτε!

Νοσφεράτος είπε...

εχεις δικιο
Ας αρχισουμε α λέμε ολοι λοιπόν :
ΚΑΚΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΑΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ..
ΚΑΚΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΑΚΟΙ
ΚΑΚΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΑΚΟΙ

οΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΚΑΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ..
ΠΟΥ
ΠΙΝΕΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ

Νοσφεράτος είπε...

καλά μου λεγαν μερικοι πως φταιν οι Τραπεζιτες
κι εγώ λαθος επεμενα πως
κι'αλλοι ειναι θυτες
και κονταριοχτυπιομουνα μ'αυτον τον Οδυσσεα
και στον καυγά μας πλακωσαν
ως και τα ΜΑΤ και ΜΕΑ
(CULPA)

- ηλιου Φαεινοτερον :
Οι Τραπεζιται φταινε

και ουλοι οι υπολοιποι μπορούν μόνο να κλαινε

ελεγχουνε το χρημα μας και κλεβουν τα ευρά μας

Μου φαινεται βρεθηκαμε εξω α΄π' τα νερα μας


Δεν φταινε οι κυνοδοντες δεν φταινε οι Κοπτήρες
Οι Τραπεζιται μοναχά ειναι οι Ολετήρες

Ας κανουμε εξαγωγή. Ας βγαλουμε ενα Δόντι

Οι Τραπεζιτες μας πονουν .Αληθινά . Τω οντι .

Γιώργος Σαρρής είπε...

85 σχόλια και πολιτική ξηρασία δεν πάνε μαζί.Η αριστερά δεν είναι φυσικά μόνο τα αριστερά κόμματα.Πολύ ωραία και χρήσιμη κουβέντα.Αν είναι κάποτε πάντως να ξεπερασθεί μέσα από το όποιο χάος να ξεπεραστεί αυτή η κρίση,τουλάχιστον πρέπει κάτι να κάνουμε για να συνεχίσουμε στο μετά σε μια πραγματικότητα διαφορετική από τον καπιταλισμό.

Odyssey είπε...

@Σκοπευτής
Καλά κάνεις και δίνεις διευκρινήσεις για ποιες τράπεζες μιλάς.
Όμως, άλλα λες τώρα και άλλα πριν.
Όπως, θα ξέρεις, υπάρχουν πολλά βιντεάκια που αναφέρονται στο θέμα το χρήμα ως χρέος, με αρκετές άστοχες αναφορές και αρκετή συνομωσιολογία. Από όλα, «το χρήμα ως χρέος» είναι σωστό από την αρχή ως το τέλος. Και το έχω ελέγξει , ρωτώντας πολλούς, σε πολλά και διαφορετικών ιδεολογιών blogs. Και υπάρχουν πολλοί bloggers που το συνιστούν θερμά. Ενώ πολλοί είναι εκείνοι π.χ. που αποφεύγουν το zeitgeist (ορθά). Τρελάθηκαν όλοι; Μέχρι υπουργούς Εθνικής Οικονομίας ρώτησα. Και πολλούς άλλους, γιατί εγώ είμαι ημιμαθής και δεν μπορώ όλα να τα ελέγξω. ΟΛΟΙ είπαν πως είναι οκ.
Και στο προηγούμενο σχόλιο σου, είπες ότι είναι σωστό. Τώρα, λες πως είναι περίπου σωστό. Άστο.
Σωστό είναι και να μη προσπαθούμε να καλύψουμε τα ελλείμματα στην πολιτική κάποιων κομμάτων , που δηλώνουν αριστερά.
Η καταστροφή εξ αιτίας του χρέους με την οποία απειλούνται χιλιάδες συμπατριώτες είναι γεγονός. Και αυτό είναι μια καλή ΑΦΟΡΜΗ για να ανατραπούν ιδεολογικοί και πολιτικοί συσχετισμοί πολλών χρόνων. Τα άλλα είναι για να περνάμε την ώρα μας.
Όποιος δεν θέλει να εντάσσει το ρόλο των τραπεζών στις προτεραιότητες του και να το βάζει μέσα στην «πάλη των τάξεων» και την αντίθεση «εργασίας κεφαλαίου», εντάξει. Να συνεχίσει να το κάνει. Το ποτάμι ήδη έχει ξεκινήσει και κάποιοι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Δικό τους θέμα.

Στο προηγούμενο σχόλιο ύμνησες το «κλασματικό απόθεμα» και τώρα γράφεις:
«Για να μην αναφερθώ στις ανακρίβειες όπως
"Δηλ. την πώληση προϊόντων, που δεν υπάρχουν."
Υπάρχουν και προέρχονται από τις δικες σου καταθέσεις».
Το κλασματικό απόθεμα σημαίνει πως πουλάνε κάτι , πέρα από τις δικές μου καταθέσεις, όπως πολύ σωστά δείχνει και το βίντεο. Κάνε και μια βόλτα στο wikipedia και θα δεις πως το ίδιο λένε. Πουλάνε κάτι που ΔΕΝ υπάρχει. Το λένε και οι ίδιοι, με κυνισμό, δηλώνοντας πως κάνουν «τη δουλειά του Θεού».
Μην αντιφάσκεις άλλο , γιατί παρά τις προηγούμενες ορθές επισημάνσεις σου, στο απόσπασμα που παρέθεσα είναι σα να υπερασπίζεσαι την απάτη.
Με τα υπόλοιπα που λες συμφωνώ ή έχω δευτερεύουσες διαφωνίες, που δε με χαλάνε.

Odyssey είπε...

@Στέργιε (1)
1. Σε κάποιο σχόλιο, νομίζω, πως ξεχώρισα τα κόμματα από τον κόσμο της αριστεράς.
Ξέρεις το σεβασμό μου προς σε σένα και τις απόψεις σου. Ακόμα και όταν διαφωνούμε. Θα αντιπαρέλθω την οξύτητα των χαρακτηρισμών, για να σου πω ότι σήμερα έγινα ετών 59. (χρόνια μου πολλά). Οπότε, μπορείς να φανταστείς, πού μπορεί να βρισκόμουν, τότε. Ήταν πολλοί οι «αυτόνομοι» μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, Στέργιε και να μη το σκαλίσουμε. Δεν έκαμαν τα κόμματα την εξέγερση. Ούτε όλες οι οργανώσεις της αντίστασης ήταν των κομμάτων. Αυτό και τελεία.
2. Ένιωσες προσβεβλημένος, από μια φράση μου, οπότε δικαιολογείσαι.
Στέργιε, πιστεύω στην αυτοκυβέρνηση και τη δημοκρατία. Καταχρηστικά, να βάλω ένα επίθετο «άμεση» ή «συμμετοχική». Και αυτή η δημοκρατία δεν είναι αριστερή ή δεξιά. Πιστεύω στην αυτοθέσμιση, στην αναζήτηση και την επινόηση νέων θεσμών, που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη και των έλεγχο των αποφάσεων. Αυτό που ζούμε, συμφωνείς κι εσύ νομίζω, πως ΔΕΝ είναι δημοκρατία.
Πιστεύω πως τα κόμματα δεν είναι καλοί θεσμοί για την άμεση δημοκρατία. Επίτρεψε μου να τη λέω σκέτο δημοκρατία. Όπως και τα σωματεία και γενικά η «αντιπροσωπευτικότητα» σαν θεσμός δημοκρατίας οδήγησε στην γραφειοκρατικοποίηση, στην απάθεια των πολλών και στην ολιγαρχική διακυβέρνηση του κόσμου.
Ονειρεύομαι πως στη χώρα που γεννήθηκε η πολιτική και η δημοκρατία θα αναγεννηθεί το αληθινό περιεχόμενο της δημοκρατίας. Και θα απλωθεί σε όλο τον κόσμο, αποκαθιστώντας το κύρος μιας κοινωνίας, που οι διεφθαρμένες ηγεσίες κατέστρεψαν. (Όνειρο είναι και δεν μου πέρασε ακόμα).
Έτσι, σε κάποιο σχόλιο πάλι, μίλησα για Πολιτική Κίνηση, Κίνηση Πολιτών αντί για Κόμμα. Οπότε, είναι προφανές να μη μου λέει κάτι το σημαντικό η «αριστερά» σαν κόμμα. Είναι, για μένα, εμπόδιο για την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Κάθε τι που έρχεται μασημένο από «αλλού» και δεν είναι προϊόν κριτικής σκέψης είναι εμπόδιο στην αυτόνομη σκέψη. Δεν έχεις δει πουθενά στη ζωή σου κάποιοι να βάζουν το κόμμα πάνω από την κοινωνία; Ε, αυτό είναι το «εμπόδιο», που σε προσέβαλε.
3. Όπως, εμπόδιο για την αυτόνομη σκέψη θεωρώ τους «-ισμούς» και το εξήγησα. Ιδιαίτερα, όταν αυτοί μετατρέπονται σε δόγματα. Ή μήπως, πρώτη φορά ακούς και αυτό;
Φυσικά, και η «αυτονομία» δεν είναι θρησκεία. Η κάθε είδους θρησκεία είναι «ετερονομία», «ετεροπροσδιορισμός», που εμποδίζει τις μεγάλες συναντήσεις της κοινωνίας ενάντια στην ολιγαρχία. Και οι «ισμοί» είναι μέρος της ανθρώπινης δημιουργίας. Αλλά μέρος, όχι το όλον. Είπα πουθενά ότι πρέπει να εκτοπιστούν κάποιοι εξ αιτίας του ιδεολογικού τους χρώματος;
4. Φυσικά, και «σαν αυτόνομος» δεν έχω «εκτοπίσει» κανέναν από απεργίες ή διαδηλώσεις (είναι μικρό το εκτόπισμα μου). Όμως, οι χωριστές παρελάσεις έχουν «εκτοπίσει» το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Και κάποιοι νομίζουν πως κάτι κάνουν με αυτό. (Με «εμπόδιο» μοιάζει αυτή η πολιτική).
5. Χαίρομαι όταν ακούω για τη δημιουργία μετώπων ενάντια στην πτώχευση των πολιτών αυτής της χώρας. Μόνο που εδώ στο χωριό μου, οι εκπρόσωποι του ενός κόμματος έβαλαν βέτο, όπως ήδη ανέφερα, στο πρόταγμα κατά του χρέους και των τραπεζών και έχουν ξεκινήσει χωριστές συγκεντρώσεις, μια και τους φταίει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και πρόσφατα η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕ. (Βλέπεις; Πάλι άλλοι κάνουν «εκτοπίσεις»).
Δεν πειράζει. Το μέτωπο προχωρά.
Και χαίρομαι που ακούω πως με παραπλήσια προτάγματα, γίνονται συζητήσεις στην Αθήνα. Και γνωρίζω πολλές προσπάθειες τοπικών φορέων, που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να είναι μόνο οι κομματικά ενταγμένοι.
Αυτό θα πει αυτόνομη δράση και σκέψη. Οι «χωριστές εκδηλώσεις» είναι «ετερόνομες», εμποδίζουσες και ατελείς πράξεις.

Odyssey είπε...

@Στέργιε (2)
1.Δεν θυμάμαι να είπα πουθενά ότι τέλειωσε η πάλη των τάξεων.
2.Να μη το ξαναπούμε, γιατί όσο και να επιμένεις το ξέρει όλος ο κόσμος: Τα κόμματα έχουν μεγάλο έλλειμμα θέσεων στη σημερινή συγκυρία. Επικαλέστηκες τον Καζάκη, όχι όμως κάποιο κόμμα. Μη τα μπερδεύουμε και άσε τις ειρωνείες πως μόνο εγώ υπάρχω.
3.Το κυρίαρχο ζήτημα είναι το χρέος, ο ρόλος των τραπεζών και η φούσκα των παραγώγων, σήμερα. Αν θέλουμε να το μπουρδουκλώνουμε μέσα σε άλλα γενικά καπιταλιστικά ζητήματα, το ξαναείπα. Οκ. Τέλειωσα με το θέμα αυτό. Το είπες κι εσύ: Οι αλήθειες στη ζωή κρίνονται. Σύντομα , θα φανεί. Σε παλιότερη συζήτηση είχες αποδεχτεί πώς σε αυτό θέμα κάποια κόμματα έχουν ένα έλλειμμα. Δεν θα επανέλθω.
4.Αφού με ρωτάς, να σου απαντήσω: Νομίζω πως είμαι στο ύψος των αναγκών. Ή τουλάχιστον προσπαθώ. Θέλεις λεπτομερή αναφορά;
5.Χαίρομαι για τις διεργασίες. Τις κάνουμε κι εδώ και όχι μόνο με αριστερούς. (αναφέρθηκα πιο πριν).
6.Να to τελειώνουμε, γιατί την επανάληψη τη βαριέμαι κι εγώ που την κάνω;
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει αναφορά στο θέμα και το ρόλο των τραπεζών. Τελεία, πια. Ας συνεχίσουν να λένε για τον ιμπεριαλισμό, το νεοφιλελευθερισμό, την πάλη των τάξεων, αλλά στο ξαναείπα: Κάποιοι τους πήραν είδηση.
7.Δεν είπα πουθενά πως τέλειωσαν οι ιδεολογίες. Είπα πως αυτόνομη σκέψη είναι να κοιτάμε απ΄ευθείας την πραγματικότητα , στην οποία εμπεριέχονται και οι ισμοί, και όχι μέσω των ισμών την πραγματικότητα , γιατί ενίοτε ο καθρέφτης είναι παραμορφωτικός. Βαρέθηκα τη διαστρέβλωση όσων λέω.
8. Είπες: «Να παγώσουν τα χρέη. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις. Ε, δεν το ανακάλυψες εσύ». Όχι. Δεν το ανακάλυψα εγώ. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχουν ανακαλύψει; Το έχουν πει; Πότε έγινε αυτό, για να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη; Στέργιε, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ έκαμαν την πρόσκληση στο Πολυτεχνείο; Αστερίου Ελένη, Βερναδάκης Αλέκος, Καζάκης Δημήτρης, Λυμπερόπουλος Δημήτρης, Σούμπλης Θανάσης. Δεν μπέρδεψα ποτέ τον κόσμο με το κόμμα. Να παραθέσω την άποψη του Καζάκη για τα κόμματα της αριστεράς; Εμένα επιλέξατε για «εχθρό»; "Εδώ Αριστερά, εκεί Αριστερά, (πού είναι η Αριστερά;)", του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ.
Ας σταματήσει η δαιμονοποίηση των απόψεων μου. Δεν τα λέω μόνο εγώ.

Odyssey είπε...

@Στέργιε
"Εδώ" είμαι. Εκεί που ήμουν πάντα.

Αν δεν μου την έπεφταν, με τον τρόπο που μου την έπεσαν, θα συζητούσαμε για πιο δημιουργικά και εποικοδομητικά πράγματα.

Δεν θα πω ακόμα τι κάνουμε εδώ, γιατί τα θέματα συζητιώνται.
Θα τα ξαναπούμε.

Odyssey είπε...

@Σκοπευτης
Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ επιβεβαιώνει την ανικανότητα το συστήματος να επιβιώσει.
Είναι καλό θέμα και θα σου πω τις απόψεις άλλη ώρα, γιατί κουράστηκα να απαντάω στα άλλα.

Στέργιος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΟΔΥΣΣΕΑ....

cynical είπε...

Odyssey,

χρονια σου πολλά. Να μεινεις δραστηριος και στις επαλξεις, η καλυτερη συνταγη νεοτητας! Να εισαι Γερος, και να μην ακους κανενα. Προχωρα!

Odyssey είπε...

Νάστε όλοι καλά.
Ευχαριστώ πολύ.
Να συνεχίσουμε να οριμάζουμε.
Παιδιά είμαστε ακόμα.

Νοσφεράτος είπε...

χρονια πολλά κιαπο μενανε ....

Ανώνυμος είπε...

"Οι τράπεζες στεγνώνουν την αγορά, και την ίδια ώρα που διασώζονται με δημόσιο χρήμα, σπεκουλάρουν πάνω στα ελληνικά ομόλογα. Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Να επιστρέψουν στον έλληνα φορολογούμενο όσα βγάζουν κερδοσκοπώντας από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το 2011 να το κάνουν αυτό. Είναι παράλογο αυτό που λέμε; Λέμε να μετοχοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και να το αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μήπως και αυτό είναι παράλογο; Λέμε να φορολογούνται κλιμακωτά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων χορηγήσεων τόσο μεγαλύτερος ο φόρος. Κι αυτό παράλογο;"

Αυτη ειναι η τελευταια δηλωση του Α.Τσιπρα στη βουλη χτες.
"ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει αναφορά στο θέμα και το ρόλο των τραπεζών." Αυτο γραφεις εσυ Οδυσσεα στο παραπανω σχολιο σου. Αληθεια ζεις στην Ελλαδα? Παρακολουθεις τι γινεται? Εδω και 15 χρονια γινεται κουβεντα για τις τραπεζες απο την Αριστερα. Εσυ δεν ακουσες τιποτα? Οχι ακουσες αλλα αυτο δε δικαιωνει τη φαντασιωση σου για τα κομματα της αριστερας. Απαντησες και παραπανω στις ερωτησεις που σου εκανα για τις δηλωσεις των στελεχων του ΣΥΝ αποσπασματικα με δυο γραμμες απο ολοκληρο κειμενο. Ασε που η ενημερωση σου απο την ΚΠΕ του ΣΥΝ ειναι μεσω παπαγαλων. Νομιζεις οτι κανεις συζητηση με κατεδαφιστικους ορους και ξεκοιλιασμενες δηλωσεις που διαστρεβλωνουν το νοημα του κειμενου? Δε νομιζω. Αυτο βεβαια που ειναι δυσκολο ειναι να δεχτεις οτιδηποτε περα απο το ονειρο που εχεις χτισει. Ανοιξε λιγο τους οριζοντες.
Και για να πω και γω κατι για την αριστερα. Η πτωση του "υπαρκτου" επεφερε τεραστια κριση σε ολη την αριστερα ακομα και σε αυτην που στεκοταν κριτικα στην σοβιετια. Αυτη η κριση δυστυχως δεν εχει ξεπεραστει. Η κουβεντα για τη μεταβαση και με τον μετασχηματισμο ειναι μεγαλη και γινεται εδω και καιρο. Οσον αφορα την κριση τωρα το θεμα ειναι με τι πολιτικα και ιδεολογικα εργαλεια την αναλυεις. Δικια μου πεποιθηση ειναι οτι η σημερινη κριση ειναι συνεχεια της κρισης του 70. Ποτε δε συνηρθε ο καπιταλισμος απο εκεινη τη κριση. Ολα αυτα τα χρονια η κερδοφορια του κεφαλαιου μειωνεται. Και περνα απο παραγωγικους τομεις στο χρηματοπιστωτικο κεφαλαιο. Οταν το 29 κατερευσε το συστημα επακολουθησε ο 2ος παγκοσμιος. Στη σημερινη συγκυρια το κεφαλαιο για να ορθοποδησει πρεπει να καταστρεψει κομματια του για επανακτησει τη κερδοφορια του. Αυτο μπορει να γινει με διαφορους τροπους. Ενας ηταν λημαν μπραδερς. Αυτο κυριαρχα σημαινει την ηττα της ιδεολογιας του νεοφιλελευθερισμου. Ταυτοχρονα σημαινει και την ευθυνη της αριστερας να ηγεμονευσει στο επιπεδο της ιδεολογιας και της πολιτικης. Εαν συμβει δε το ξερω. Γι' αυτο παλευω μεσα απο ενα κατασυκοφαντημενο χωρο που λεγεται ΣΥΡΙΖΑ. Ναι εχει προβληματα, πισωγυρισματα, λαθη. Αλλα εκει αναγνωριζω τον εαυτο μου και τα ονειρα μου και το παλευω. Οι διαφωνιες ομως προσφερουν οταν ειναι δημιουργικες και συνθετικες. Οταν ειναι μπουλντοζες ριχνουν νερο στο μυλο της συντηρησης.
Μακρυγορησα, συγνωμη. Χρηστος

Odyssey είπε...

Ευχαριστώ ξανά όσους ευχήθηκαν.
@ανώνυμε
Ώστε αυτή η δήλωση αποτελεί πόρισμα 15ετούς "ανάλυσης" για το τι είναι οι τράπεζες;
Τώρα, εμένα γιατί αυτή η δήλωση μου δίνει να καταλάβω πως οι τράπεζες είναι κάτι σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα, που πρέπει να δίνει μέρος των κερδών τους στα ασφαλιστικά ταμεία;
Ειδικά η πρώτη φράση είναι εξαιρετική.
Συμβαίνουν όλα αυτά τα οποία λέει και προτείνει κάτι "απλό", αντί να πει στην κοινωνία και στον εαυτό του πως 1.ΔΕΝ πρέπει να "σώζονται" με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. 2.ΔΕΝ πρέπει να δανείζεται τοκογλυφικά το κράτος από τις τράπεζες, όταν χρειάζεται χρήμα. 3. ΔΕΝ πρέπει οι τράπεζες να έχουν προνομιακή μεταχείριση και να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα των νόμων και των κανόνων της Ε.Ε. και του διεθνούς συστήματος των δήθεν ελεύθερων αγορών.
4.Αφού σώζονται, με κρατική και διακρατική βοήθεια οι τράπεζες, να σώζεται και κάθε άλλη επιχείρηση: Πάγωμα χρεών - Σταμάτημα κατασχέσεων.
Για λόγους ισότητας και δημοκρατίας , βρε αδερφέ.

Η δήλωση, κάνει μια "λαϊκίστικη αναφορά" πάνω σε ένα γεγονός, που βλέπει πια όλος ο κόσμος, δεν το αμφισβητεί, γιατί προφανώς το άδικο μεν, κάτι σαν φυσικό δε και ζητά "φορολογίες". Χα.
Για τα άλλα, έχω απαντήσει. Πήγαινε να βρεις τον Καζάκη να του τα πεις.
Κάνει κινήσεις ενάντια στο χρέος.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά δε καταλαβαίνω αν το κάνεις απο χαζομάρα ή αν το κάνεις επίτηδες για να εκνευρίζεις κόσμο. Είσαι εκπληκτικά άσχετος εαν σχολιάζεις έτσι κάτι.Οτι δε σε δικαιώνει απλά του δίνεις μια διεστραμένη εξήγηση και ξεμπερδεύεις. Έχουν βγει δεκάδες ανακοινώσεις, έχουν κατατεθεί αρκετές ερωτήσεις, έχουν γίνει καμπάνιες και διαδηλώσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις και συ δεν έχεις ακούσει τίποτα απ' όλα αυτά. Σόρυ αλλά αυτό δε παίζεται με τίποτα. Εαν είναι εσκεμμένο λυπάμαι που άνοιξα κουβέντα μαζί σου.
Το λαικισμό δυστυχώς τον έχεις κάνει μεταπτυχιακό οπότε άσε καλύτερα τις διαπιστώσεις περί λαικισμού. Οσον αφορα τον Καζακη.
Δεν μιλαμε για στάση πληρωμών γιατί αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί του αστικού (και μικροαστικού) μπλοκ εξουσίας, διότι η στάση πληρωμών είναι το συνώνυμο της εξόδου από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, εξέλιξη που ενδεχομένως να βολεύει το γερμανικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το σκληρό ευρώ (ενδεχομένως και το ποιό επεκτατικό τμήμα του γερμανικού κεφαλαίου που θα μπορεί να αγοράσει διατιμημένο και υποτιμημένο ότι παραγωγικό κινείται). Δεν μιλάμε και για ένα άλλο λόγο, γιατί παύση πληρωμών, στο «τεχνικό επίπεδο», σημαίνει πιστωτική ασφυξία δλδ ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, φτώχεια κλπ. Επιχείρημα δλδ ικανό για να σε κάνει ρόμπα κάθε αστός οικονομολόγος, κάθε πολιτικό στέλεχος του δικομματισμού, τα δε λαικά στρώματα να κουνάν με συγκατάβαση το κεφάλι.
Χρηστος.

Odyssey είπε...

Η Στάση Πληρωμών για να έχει θετική εξέλιξη προϋποθέτει παλλαϊκή κινητοποίηση.
Η στάση πληρωμών αντιμετωπίζεται ως "μπαμπούλας" μόνο από τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα και τα οποία δεν έχουν σαν σχέδιο την έξοδο τους.Μια σειρά από χώρες που προχώρησαν σε στάση πληρωμών δεν έπαθαν κάτι το καταστροφικό. Καλά τις βλέπω. Ή καλύτερα από πριν.

Όπως θα έχεις προσέξει, έχω αντέξει και σε χειρότερους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και δεν τους επιστρέφω.

Κι αν δεν σ' αρέσει η "στάση πληρωμών" κι αν αυτό χαλάει σαν ιδέα τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, ας ακουστεί το ελάχιστο, σαν αίτημα:
-Πάγωμα χρεών προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο.
-Σταμάτημα των κατασχέσεων.
Αυτά τα δύο μόνο, για να υπάρξει "ίση" μεταχείριση με τις τράπεζες που σώθηκαν.

Η κρίση δεν είναι μόνο κρίση χρέους. Είναι και κρίση έλλειψης τζίρου, με ευθύνη του τραπεζικού συστήματος.
Οπότε υπάρχει "ηθικό" δικαίωμα για τέτοια αιτήματα.

Ως ότου ακούσω από τα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ μερικά τόσο απλά και τόσο αναγκαία για το λαό αιτήματα, μη με ενοχλήσεις.

Αυτά για να σου αποδείξω εμπράκτως ότι τα κόμματα της συστημικής αριστεράς, όταν ο καπιταλισμός, με τα αδιέξοδα του, τούς τη δίνει για να παίξουν, αυτοί την πετάνε στην κερκίδα.
Στην κερκίδα , όμως, κάθονται οι απλοί πολίτες, που δεν βλέπουν κάποιο φως ή κάποια ελπίδα στα λόγια του συστήματος.
Θα πάρουν τη μπάλα και θα παίξουν.

Ως τότε, κάνε υπομονή και σκέψου με ποιους θα πας. Έρχεται θυμός λαού, ερήμην σας.

Ανώνυμος είπε...

Απαντας παλι οπου σε βολευει και διαστρεβλωνοντας αυτα που σου λενε. Για τη σταση πληρωμων σου απαντησα με επιχειρημα και συ απαντας με χαρακτηρισμους για την αριστερα. Ωραιος διαλογος! Εχεις κανα επιχειρημα ή μονο καταγγελιες?
Θελω να μου πεις χωρες που προχωρησαν σε σταση πληρωμων και τωρα ειναι καλυτερα.
Η αποδειξη οτι εχεις βαθυα μεσανυχτα για το τι λεει ο ΣΥΡΙΖΑ τουλαχιστον ειναι οτι επιμενεις να λες πραματα που εχουν ειπωθει απο πλευρας του. Δημοσιος τραπεζικος πυλωνας, μετατροπη της βοηθειας που δοθηκε σε μετοχες και αρα ελεγχος του κρατους μεσω της συμμετοχης στις διοικησεις. Μπορει να μη φτανουν στα αυτια σου αυτες οι προτασεις αλλα αυτο δε σημαινει πως δεν ειπωθηκαν.
Η κριση ειναι κριση χρεους μιας και για να σωθει το κεφαλαιο στηριχθηκε στη χρηματοδοτηση απο το κρατος. Αυτο εγινε σε παγκοσμιο επιπεδο. Αυτο δημιουργησε με τη σειρα του κριση στις οικονομιες το κρατων και διογκωση των ελλειματων τους. Το αλλο που λες για το τζιρο ειναι παγκοσμια πρωτοτυπια και περιμενω την αναλυση απ'αυτου. Παρακαλω λοιπον οι απαντησεις να ειναι σε αυτα που λεω και οχι σε αυτα που θα ηθελες να λεω.
Σου εχω δηλωσει με ποιους παω οποτε παραινεσεις του τυπου " σκεψου με ποιους θα πας" να τις κανεις αλλου. Σκεψου ομως αν η δικια σου θεση συνεισφερει στο ελαχιστο στην αλλαγη συσχετισμων.
Χρηστος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έστω και καθυστερημένα ας τονίσω ότι ο δανεισμός μπορεί να είναι καλός μόνο όταν λειτουργεί ως επένδυση. Αν ο δανεισμός είναι για λειτουργικά ζητήματα τότε είναι κακή πολιτική πράξη (σαν τα ιδιωτικά καταναλωτικά).